Koffiekamer « Terug naar discussie overzicht

Energie in EU: produktie, bronnen etc

3.492 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 ... 171 172 173 174 175 » | Laatste
luchtschip
0
European natural gas prices now back to July levels and close to halving from the top. I’m not sure where we’ll end up this winter, it might very well halve again. If it does, it would still be 2-3 times higher than periods of “high“ prices pre-2021. But the bubble has popped.

grafiek

pbs.twimg.com/media/FcdKHYAXEAAai-O?f...

twitter.com/BergAslak/status/15693051...
voda
0
Greater Gabbard Offshore Wind Farm Celebrates 10 Years

Strategic Research Institute
Published on :
14 Sep, 2022, 5:30 am

Greater Gabbard Offshore Wind Farm has celebrateed its 10-year anniversary of generating clean energy on 7 September. All 140 turbines of the joint venture between RWE Renewables (50%) and SSE Renewables (50%) have been operational since September 2012 and in the last 10 years, they generated enough renewable energy to power the equivalent of over 400,000 UK homes each year.

Located in the North Sea, around 20km off the coast of Suffolk, the 504MW Greater Gabbard has produced over 17,487GWh so far which has helped significantly reduce carbon dioxide emissions and contribute to the UK Government’s net zero ambitions.
voda
0
Iberdrola stapt uit Duits windmolenpark
Spanjaarden verkopen minderheidsbelang voor 700 miljoen euro.

(ABM FN-Dow Jones) Het Spaanse energiebedrijf Iberdrola heeft een minderheidsbelang in een onderneming dat eigenaar is van een Duits offshore windmolenpark verkocht voor circa 700 miljoen euro. Dit meldde het Spaanse bedrijf woensdag.

Iberdrola hield via Iberdrola Renovables Deutschland een belang van 49 procent in Iberdrola Renovables Offshore Deutschland, dat dan weer het windpark Wikinger uitbaat.

Wikinger is goed voor een capaciteit van 350 megawatt.

Iberdrola Renovables Deutschland blijft wel operationele en onderhoudswerkzaamheden aan het windpark verrichten.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999
voda
0
Gasprijzen dalen snel, mogelijk deze winter op niveau van voor de oorlog: ‘Europa heeft de puzzel opgelost’

Nu de EU zijn gasreserves bijna volledig gevuld heeft, zullen de gasprijzen weer flink dalen, voorspellen economen van Goldman Sachs. De gezaghebbende Amerikaanse zakenbank houdt er zelfs rekening mee dat de prijzen tegen de winter kunnen zijn gehalveerd, tot het niveau van vorige winter.

Tom Kieft 13-09-22, 13:20 Laatste update: 13-09-22, 19:21
144 REACTIES

De ergste piek kregen we in augustus voor de kiezen. Een megawattuur gas werd op 25 augustus op de Europese gasmarkt (Dutch TTF) geveild voor meer dan 335 euro: tien keer zo hoog als in diezelfde maand een jaar eerder.

Maar intussen zijn de gasprijzen alweer enkele weken aan het dalen. Zelfs de schok van het (mogelijk voorgoed) dichtdraaien van Nord Stream 1, de belangrijkste gasleiding van Rusland naar West-Europa, is de gasmarkt alweer te boven gekomen. Na bekendmaking dat de leiding langer buiten gebruik zou zijn, steeg de prijs kortstondig met 30 procent, maar daarna zakte de prijs weer: deze week kwam hij voor het eerst in zeven weken onder de 200 euro per megawattuur.

Een opsteker, beslist. Maar alsnog is de gasprijs en de daarvan afhankelijke energieprijs ruim zes keer zo hoog als vorige zomer – en twee keer zo hoog als vorige winter, vóór de Russische inval in Oekraïne.

Volgens Goldman Sachs zien de komende maanden er echter nog een stuk rooskleuriger uit voor de Europese gasmarkt – en dus voor de portemonnees van Europese burgers. De gezaghebbende zakenbank en financiële dienstverlener publiceerde maandag de prognose dat de gasprijzen in Europa de komende maanden nog flink zullen dalen. Bij een gemiddelde winter zou de gasprijs in februari zelfs gehalveerd kunnen zijn, tot zo’n 100 euro per megawattuur.

Gasopslagen
Goldman Sachs schrijft dat toe aan de voorbereidingen die de Europese Unie heeft getroffen om onafhankelijk te worden van Russisch gas. Europa heeft, in de woorden van de bank, 'de puzzel succesvol opgelost’, dankzij ‘een combinatie van de terugdringing van de vraag naar gas in Europa en bij LNG-kopers elders in de wereld, met een bovengemiddelde opslag van gas als resultaat’.

De Europese Unie heeft de afgelopen weken al het door Brussel gestelde doel bereikt om de gasopslagen voor minsters 85 procent te hebben gevuld voor de winter. De verwachting is nu dat het de lidstaten lukt de gasopslagen tot 90 procent vol te krijgen in oktober. Bovendien wil Brussel met verplichte energiebesparingen en ongekende hervormingen van de energiemarkt de energieprijs nog verder drukken.

,,De markt is aan het uitzoeken bij welk prijsniveau vraag en aanbod, zonder Russisch gas, in evenwicht zijn’’, zegt Jilles van den Beukel, energie-expert van het HCSS. ,,Dat is ook wat je de afgelopen twee weken al hebt gezien. Deels door de versnelde LNG-importen, maar vooral door de vraagvermindering, heeft de energieprijs zoveel kunnen dalen sinds augustus. En daardoor is het inderdaad ook een reëel scenario dat die prijsdaling komende maanden flink door zal zetten.’’

Eerder zei Rob Jetten nog dat het kabinet wil dat niemand deze winter kan worden afgesloten van het gas:

www.ad.nl/buitenland/gasprijzen-dalen...
Bijlage:
voda
0
EU komt met fors energieplan: 10 procent stroom besparen, winstbelasting voor opwekkers

STATE OF THE UNIONHet stroomverbruik in heel Europa moet 10 procent omlaag en 5 procent in de piekuren. Ook komt er een prijsplafond op de gasimport - hard nodig om de extreem hoge gasprijzen te tackelen - al heeft Brussel daarvoor meer tijd nodig. Dat zijn, samen met een winstbelasting op stroom en een solidariteitsbijdrage voor gas- en olieproducenten, de hoofdlijnen van het energiepakket dat Commissievoorzitter Ursula von der Leyen morgen naar buiten brengt.

Frans Boogaard 13-09-22, 20:14 Laatste update: 13-09-22, 20:37

Von der Leyen kreeg de opdracht voor onderzoek naar een algemeen prijsplafond op gasimport afgelopen vrijdag van de energieministers, maar heeft meer tijd nodig om hiervoor (wetgevende) voorstellen te doen. Het gaat om een extreem complex dossier, zeggen haar ambtenaren.

Lees ook
Topambtenaar Samsom over energiecrisis: Niet komende, maar volgende winter wordt pas écht lastig

Voor een prijsplafond op de invoer van alleen Russisch gas was onvoldoende steun. Deze verkapte sanctiemaatregel vergt unanimiteit, en zeker Midden-Europese landen zijn bang dat Moskou dan de gaskraan meteen helemaal dichtdraait. Voor een prijsplafond op alle gasimport is in principe wel voldoende steun, al vrezen Nederland en diverse andere landen daardoor een gastekort.

In het verleden zei ook de Commissie zelf dat de Europese markt te klein is om mondiaal de prijzen te kunnen bepalen. De energieplannen van de Commissie vormen de hoofdmoot van de State of the Union, de jaarlijkse ‘troonrede’ van de Commissievoorzitter, morgen in Straatsburg.

Op alle fronten ingrijpen
In een debat in het Europese Parlement benadrukten diverse partijen vanmiddag dat Commissie en Raad (lidstaten) op alle fronten tegelijk moeten ingrijpen. Na een eerder deze zomer overeengekomen gasbesparing van 15 procent (eerst vrijwillig, daarna zo nodig verplicht), de consument nu weer een stroombesparing van 10 procent opleggen kan alleen als ook de overwinsten van de energiebedrijven fors worden aangepakt, zo betoogden zij. Daarover bestaat ook onder de lidstaten overeenstemming.

Stroomopwekkers moeten geld inleveren
De Commissie wil dat elektriciteitsproducenten die hun stroom opwekken met CO2-vrije bronnen zoals zon, wind of atoomsplijting, straks niet meer krijgen dan 180 euro per megawattuur (nu meer dan het dubbele) en dat olie- en gasproducenten een eenmalige solidariteitsheffing van 33 procent opgelegd krijgen. De opbrengst van beide moet via de lidstaten worden herverdeeld om kwetsbare gezinnen en bedrijven te compenseren en om de overgang naar groene energie te bevorderen.

Daarnaast, aldus PvdA-energiewoordvoerder Mohammed Chahim, moet Brussel de enorme prijsschommelingen op de energiemarkt aanpakken. ,,Die is nu erger dan in de cryptowereld, en cryptomunten heb je niet nodig om te koken.”

Bekijk hier onze video’s over de stijgende gasprijzen:

www.ad.nl/buitenland/eu-komt-met-fors...
voda
0
Kachelbranche slaat alarm

Met slecht hout wordt hobbystoker gevaar voor de hele buurt
Door PASCAL KUIPERS

Updated 1 uur geleden
2 uur geleden
in GELD

AMSTERDAM - Pas op voor de onbedachtzame houtstoker. Voor je het weet, rookt die zichzelf en de buren uit met slecht hout. Hiervoor waarschuwt de Stichting Nederlandse Haarden- en Kachelbranche (NHK), nu Nederlanders alles uit de kast halen om in de herfst en winter de stookkosten te verlagen. „De vraag naar hout- en pelletkachels is explosief gestegen.”

Yvette van Minderhout is al elf jaar een fervent houtstoker. „We stoken alleen als het koud is en niet windstil.” ALDO ALLESSIE

Op zich is de NHK blij dat haar leden goede zaken doen, maar de gekte die nu ontstaat vanwege de forse stijging van de gasprijs, wekt ook zorg op omdat veel mensen zelf gaan klussen. „In feite is een kachel of haard een halfproduct, waarbij ook de installatie door een erkende vakman hoort te gebeuren”, zegt Gert Kooij namens de NHK. „Dat is in Nederland totaal niet georganiseerd. De wet- en regelgeving is er, maar wie handhaaft die? De overheid heeft geen beleid en ambtenaren die erop moeten toezien, hebben geen kennis om misstanden te signaleren. In Duitsland is dat wel anders. Daar heeft de schoorsteenveger de status van een boa die ook een stookverbod kan opleggen.”

BEKIJK OOK:
Schoorsteenvegers kampen met drukke zomer: ’Wat we soms in huis aantreffen is schrijnend’

Ook de schoorsteenvegers zien met gemengde gevoelens toe hoe veel mensen zich op houtkachels storten. Een goed onderhouden en schone schoorsteen is een randvoorwaarde voor veilig stoken, maar veel schoorstenen wachten nog op inspectie of een veegbeurt. „De wachttijden zijn enorm toegenomen. Het is door de gestegen gasprijs veel drukker geworden”, bevestigt de woordvoerder van de Algemene Schoorsteenvegers Patroons Bond (ASPB). „Sommige schoorsteenvegers hebben al een klantenstop ingesteld.”

’Optelsom van ellende’
Schoorsteenvegers en andere erkende installateurs hebben inmiddels een lange wachtrij. Dan kan het wel tot de eerste maanden van 2023 duren voordat een nieuwe kachel is geïnstalleerd. Als veel mensen dan maar zelf aan de slag gaan, zijn de risico’s groot, vreest de NHK. „Het is een optelsom van ellende”, zegt Kooij. „Een door geld gedreven stoker die oma’s kacheltje, gekocht op Marktplaats, aansluit op een verouderd en vervuild rookkanaal en daarin goedkoop hout stookt dat op Marktplaats als haardhout te koop is. Wat een troep daarop wordt aangeboden! Oud tuinhout, vaak geïmpregneerd, spaanplaat, geverfd hout. Als je dat verbrandt, ben je bezig jezelf en je omgeving uit te roken.”

De verleiding om slecht hout te stoken neemt toe, omdat de prijs van pellets en haardhout ook is verdubbeld. „Daarom hebben wij de pellets uit ons assortiment gehaald”, zegt webshophouder Menno Beelen. „Een jaar geleden kostte een pallet met 84 zakken nog 370 euro, nu al 800 euro. Dat kopen we niet meer in. Big bags, waarin zo’n 0,7 kuub eiken haardhout zit, zijn van zo’n 145 naar 230 euro gestegen. Dat komt ook door de transportkosten die per big bag zijn gestegen. Diesel is peperduur en er zijn onvoldoende chauffeurs.”

Elektrische kachel
Dan is er als uitvlucht nog altijd de elektrische kachel. „Die vraag neemt enorm toe”, zegt een woordvoerder van de Vereniging van Winkelketens in de Doe-Het-Zelfbranche (VWDHZ). „Vergeleken met vorig jaar zijn er in juli een paar keer zoveel elektrische kachels verkocht. Ook bij de bouwmarkt worden beduidend meer pellet- en houtkachels verkocht.” Het is te hopen dat die niet door een beunhaas worden aangesloten.

BEKIJK OOK:
5 vragen: waarom hout voor haard en vuurkorf zo duur wordt

„Ik stook al elf jaar hout en heb deze houtkachel twee jaar geleden gekocht bij een haardenspeciaalzaak die ook de installatie heeft gedaan”, zegt Yvette van Minderhout uit Ede. „Goed gedroogd hout steek ik aan op de Zwitserse stookmethode. Dan leg je de grote houtblokken met de gekloofde kant naar boven, waarop je kleinere blokken legt met aanmaakhoutjes bovenop. Zo heb je nauwelijks rook. We stoken alleen als het koud is en niet windstil. Als de kachel brandt, slaat de thermostaat vanzelf af.”

www.telegraaf.nl/financieel/129017736...
voda
0
Europa beperkt energievraag en overwinsten
Ook aanpassingen in gereguleerde elektriciteitsprijzen.

(ABM FN-Dow Jones) De Europese Commissie gaat de gevolgen van de hoge energieprijzen te lijf met maatregelen om de energievraag te beperken en door overmatige inkomsten van energieleveranciers terug te geven aan gebruikers. Dat maakte Brussel woensdag bekend.

"Vandaag komt de Commissie met aanvullende voorstellen die lidstaten snel kunnen doorvoeren om de druk op huishoudens en bedrijven te verlichten", zei voorzitter van de EC Ursula von der Leyen.

Het is de bedoeling dat lidstaten tijdens de piekuren de vraag naar elektriciteit beperken met tenminste 5 procent. Dit zou 1,2 miljard kuub aardgas schelen voor de hele winter. Tot 31 maart moet de totale vraag naar elektriciteit met minstens 10 procent omlaag.

Leveranciers van wind-, zonne- andere hernieuwbare en nucleaire energie hebben lagere kosten en maken nu veel winst , omdat de dure gasprijs ook hun verkoopprijs bepaalt. Hun inkomsten zouden daarom moeten worden beperkt tot 180 euro per megawattuur. Dit zou voldoende zijn om te kunnen blijven investeren in meer capaciteit voor hernieuwbare energiebronnen.

De rest van de inkomsten worden geïnd door de lidstaten die daarmee de rekeningen van energiegebruikers kunnen helpen verlagen.

Ook vraagt de Commissie een tijdelijke solidariteitsbijdrage van de olie- aardgas- steenkoolindustrie, en de raffinaderijen, bestaande uit de winst die meer dan 20 procent hoger is dan de gemiddelde winst in de afgelopen drie jaren. Dit geld kan naar kwetsbare huishoudens en bedrijven die hard getroffen zijn of veel energie nodig hebben.

Tevens moet het mogelijk worden om gereguleerde stroomprijzen te laten zakken tot onder de kostprijs en de stroomprijs ook te reguleren voor kleine en middelgrote bedrijven.

"We doen een noodingreep in het ontwerp van onze stroommarkt, door de inkomsten van elektriciteitsproducenten met lagere kosten te beperken, en staan buitengewone maatregelen toe voor de regulering van prijzen voor bedrijven en huishoudens", zei eurocommissaris voor energie Kadri Simson.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999
voda
0
EC vraagt 25 miljard van fossiele industrie
Solidariteitsbijdrage roomt overwinsten Europese olie- en gasindustrie af.

(ABM FN-Dow Jones) Een solidariteitsbijdrage van de fossiele industrie kan deze winter zo'n 25 miljard euro opleveren om de energiecrisis voor consumenten en bedrijven te verlichten. Dat heeft de Europese Commissie becijferd.

De voorgestelde solidariteitsbijdrage zou worden geheven op de overwinsten die deze bedrijven in 2022 boeken. Van alle winsten die meer dan 20 procent hoger zijn is dan het gemiddelde van de afgelopen drie jaar, zou minstens 33 procent moeten worden afgestaan.

De bijdrage zou moeten worden geïnd door de regeringen van de Europese lidstaten, die het geld kunnen gebruiken voor financiële steun aan met name kwetsbare huishoudens en bedrijven.

De overheden mogen het geld overigens vrij ruim inzetten, zoals subsidies voor investeringen van consumenten in hernieuwbare energie en isolatie en andere technologieën die CO2-emissie verminderen.

Ook energie-intensieve bedrijven mogen gesteund worden, mits ze investeren in hernieuwbare energie of energiebesparingen.

Tenslotte mag het geld ook worden besteed om banen te behouden of de groene transitie te bevorderen.

De verwachte solidariteitsbijdrage is relatief klein vergeleken met het bedrag dat Brussel verwacht binnen te halen door de overwinsten van energieleveranciers af te romen. Dit zou 117 miljard euro moeten opleveren op jaarbasis.

Producenten van windenergie, zonne-energie, steenkool en nucleaire energie hebben hun productiekosten nauwelijks zien stijgen, terwijl de verkoopprijzen samen met de aardgasprijs de pan uit zijn gerezen. Hierdoor maken zij nu enorme winsten. Het voorstel van Brussel is om de inkomsten voor producenten te beperken tot 180 euro per megawattuur.

De ruim 100 miljard euro die dat zou opleveren kan worden gebruikt als vergoeding voor stroomgebruikers die hun elektriciteitsconsumptie verlagen, voor stroomleveranciers die beneden hun kostprijs stroom leveren of rechtstreeks aan stroomafnemers. Ook zouden stroomgebruikers een beperkte hoeveelheid goedkope elektriciteit kunnen krijgen.

Brussel wil dat lidstaten zich verplichten om tijdens de piekuren het stroomverbruik met tenminste 5 procent te verlagen. Daarnaast moet er een doelstelling zijn bij de lidstaten om het stroomverbruik met 10 procent te verminderen. Lidstaten mogen deze doelen naar eigen inzicht invullen.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999
voda
0
EC Proposes Emergency Intervention to Cut Energy Bills for Europe

Strategic Research Institute
Published on :
15 Sep, 2022, 6:54 am

The European Commission is proposing an emergency intervention in Europe's energy markets to tackle recent dramatic price rises. The EU is confronted with the effects of a severe mismatch between energy demand and supply, due largely to the continued weaponisation by Russia of its energy resources. To ease the increased pressure this puts on European households and businesses, the Commission is now taking a next step in tackling this issue by proposing exceptional electricity demand reduction measures, which will help reduce the cost of electricity for consumers, and measures to redistribute the energy sector's surplus revenues to final customers. This follows on from previously agreed measures on filling gas storage and reducing gas demand to prepare for the upcoming winter. The Commission is also continuing its work to improve liquidity for market operators, bring down the price of gas, and reform the electricity market design for the longer term.

The first response to tackle high prices is to reduce demand. This can impact electricity prices and achieve an overall calming effect on the market. To target the most expensive hours of electricity consumption, when gas-fired power generation has a significant impact on the price, the Commission proposes an obligation to reduce electricity consumption by at least 5% during selected peak price hours. Member States will be required to identify the 10% of hours with the highest expected price and reduce demand during those peak hours. The Commission also proposes that Member States aim to reduce overall electricity demand by at least 10% until 31 March 2023. They can choose the appropriate measures to achieve this demand reduction, which may include financial compensation. Reducing demand at peak times would lead to a reduction of gas consumption by 1.2bcm over the winter. Increasing energy efficiency is also a key part of meeting our climate commitments under the European Green Deal.

The Commission is also proposing a temporary revenue cap on ‘inframarginal' electricity producers, namely technologies with lower costs, such as renewables, nuclear and lignite, which are providing electricity to the grid at a cost below the price level set by the more expensive ‘marginal' producers. These inframarginal producers have been making exceptional revenues, with relatively stable operational costs, as expensive gas power plants have driven up the wholesale electricity price they receive. The Commission proposes to set the inframarginal revenue cap at EUR 180 EUR/MWh. This will allow producers to cover their investment and operating costs without impairing investment in new capacities in line with our 2030 and 2050 energy and climate goals. Revenues above the cap will be collected by Member State governments and used to help energy consumers reduce their bills. Member States trading electricity are encouraged, in a spirit of solidarity, to conclude bilateral agreements to share part of the inframarginal revenues collected by the producing State for the benefit of end-users in the Member State with low electricity generation. Such agreements shall be concluded by 1 December 2022 where a Member State's net imports of electricity from a neighbouring country are at least 100%.

Thirdly, the Commission is also proposing a temporary solidarity contribution on excess profits generated from activities in the oil, gas, coal and refinery sectors which are not covered by the inframarginal revenue cap. This time-limited contribution would maintain investment incentives for the green transition. It would be collected by Member States on 2022 profits which are above a 20% increase on the average profits of the previous three years. The revenues would be collected by Member States and redirected to energy consumers, in particular vulnerable households, hard-hit companies, and energy-intensive industries. Member States can also finance cross-border projects in line with the REPowerEU objectives or use part of the revenues for the common financing of measures protecting employment or promoting investments in renewables and energy efficiency.

In a further intervention in the electricity market rules, the Commission is also proposing to expand the Energy Prices Toolbox available to help consumers. The proposals would allow below cost regulated electricity prices for the first time, and expand regulated prices to also cover small and medium-sized enterprises.
voda
0
Liander: primeur Leeuwarden met oplossing krapte op stroomnet
ANP Producties - 4 uur geleden
© ANP

LEEUWARDEN (ANP) - In Leeuwarden heeft netbeheerder Liander het bedrijf D4 bereid gevonden de komende jaren zijn stroomvraag terug te schroeven tijdens piekdrukte op het elektriciteitsnet. Daardoor ontstaat ruimte op het net en krijgen acht andere ondernemers die op de wachtlijst staan per donderdag hun gewenste elektrisch vermogen, meldt de netbeheerder.

Volgens Liander is "deze oplossing mogelijk door toepassing van de nieuwe spelregels van de Autoriteit Consument & Markt" en stelt de netbeheerder verder dat Leeuwarden "de landelijke primeur" heeft op een methode die ook elders in Nederland lucht kan geven aan overvolle stroomnetten.

Netbeheerders geven al lange tijd aan dat het netwerk op steeds meer plaatsen volloopt. Dat komt door de toenemende vraag naar elektriciteit en de snelle opkomst van met name zonne-energie.

Stroomvraag

Met D4 is afgesproken dat het bedrijf de stroomvraag van zijn bio-lng-installatie op de energiecampus Leeuwarden (ECL) terugschroeft tijdens piekdrukte in de komende jaren, naar verwachting tot eind 2027. Hierdoor ontstaat extra ruimte op het volle elektriciteitsnetwerk van bedrijventerrein Schenkenschans in Leeuwarden. Veertien ondernemers op Schenkenschans waren in afwachting van een nieuwe of zwaardere elektriciteitsaansluiting, daarvan blijven er nu nog zes over.

De extra ruimte is ook ontstaan doordat geplande duurzame woningbouw in de omgeving van het net minder elektriciteit nodig heeft dan was aangenomen, aldus Liander.

Capaciteit vrijmaken

Liander vergelijkt de oplossing met "het vermijden van de spits op het wegennet". Voor het vrijmaken van capaciteit op het net op werkdagen van oktober tot en met februari krijgt D4 een vergoeding. Het contract loopt totdat Liander een nieuw elektriciteitsverdeelstation in de Friese hoofdstad in gebruik neemt.

Liander probeert meer bedrijven te vinden die de stroomvraag tijdens piekdrukte willen reduceren of verplaatsen naar momenten dat er weinig stroom wordt verbruikt, zoals in de avond en de nacht. Mogelijk levert dat lucht op op ongeveer tweehonderd andere knelpunten op het net. Langjarige afspraken tussen netbeheerder en ondernemers zijn mogelijk doordat de ACM de regels heeft veranderd.

Behalve het efficiënter gebruiken van het net, is de netbeheerder is ook bezig met de uitbreiding en verzwaring van het elektriciteitsnet. Liander is de netbeheerder in Noord-Holland, Flevoland, Gelderland, Friesland en een deel van Zuid-Holland. Het bedrijf levert stroom en gas aan 3,2 miljoen huishoudens en bedrijven.
jowi
0
quote:

voda schreef op 14 september 2022 08:02:

EU komt met fors energieplan: 10 procent stroom besparen, winstbelasting voor opwekkers

STATE OF THE UNIONHet stroomverbruik in heel Europa moet 10 procent omlaag en 5 procent in de piekuren. Ook komt er een prijsplafond op de gasimport - hard nodig om de extreem hoge gasprijzen te tackelen - al heeft Brussel daarvoor meer tijd nodig. Dat zijn, samen met een winstbelasting op stroom en een solidariteitsbijdrage voor gas- en olieproducenten, de hoofdlijnen van het energiepakket dat Commissievoorzitter Ursula von der Leyen morgen naar buiten brengt.

Frans Boogaard 13-09-22, 20:14 Laatste update: 13-09-22, 20:37

Von der Leyen kreeg de opdracht voor onderzoek naar een algemeen prijsplafond op gasimport afgelopen vrijdag van de energieministers, maar heeft meer tijd nodig om hiervoor (wetgevende) voorstellen te doen. Het gaat om een extreem complex dossier, zeggen haar ambtenaren.

Lees ook
Topambtenaar Samsom over energiecrisis: Niet komende, maar volgende winter wordt pas écht lastig

Voor een prijsplafond op de invoer van alleen Russisch gas was onvoldoende steun. Deze verkapte sanctiemaatregel vergt unanimiteit, en zeker Midden-Europese landen zijn bang dat Moskou dan de gaskraan meteen helemaal dichtdraait. Voor een prijsplafond op alle gasimport is in principe wel voldoende steun, al vrezen Nederland en diverse andere landen daardoor een gastekort.

In het verleden zei ook de Commissie zelf dat de Europese markt te klein is om mondiaal de prijzen te kunnen bepalen. De energieplannen van de Commissie vormen de hoofdmoot van de State of the Union, de jaarlijkse ‘troonrede’ van de Commissievoorzitter, morgen in Straatsburg.

Op alle fronten ingrijpen
In een debat in het Europese Parlement benadrukten diverse partijen vanmiddag dat Commissie en Raad (lidstaten) op alle fronten tegelijk moeten ingrijpen. Na een eerder deze zomer overeengekomen gasbesparing van 15 procent (eerst vrijwillig, daarna zo nodig verplicht), de consument nu weer een stroombesparing van 10 procent opleggen kan alleen als ook de overwinsten van de energiebedrijven fors worden aangepakt, zo betoogden zij. Daarover bestaat ook onder de lidstaten overeenstemming.

Stroomopwekkers moeten geld inleveren
De Commissie wil dat elektriciteitsproducenten die hun stroom opwekken met CO2-vrije bronnen zoals zon, wind of atoomsplijting, straks niet meer krijgen dan 180 euro per megawattuur (nu meer dan het dubbele) en dat olie- en gasproducenten een eenmalige solidariteitsheffing van 33 procent opgelegd krijgen. De opbrengst van beide moet via de lidstaten worden herverdeeld om kwetsbare gezinnen en bedrijven te compenseren en om de overgang naar groene energie te bevorderen.

Daarnaast, aldus PvdA-energiewoordvoerder Mohammed Chahim, moet Brussel de enorme prijsschommelingen op de energiemarkt aanpakken. ,,Die is nu erger dan in de cryptowereld, en cryptomunten heb je niet nodig om te koken.”

Bekijk hier onze video’s over de stijgende gasprijzen:

www.ad.nl/buitenland/eu-komt-met-fors...
Alle stekkerauto's gedurende de winter in de garage!!!!
voda
0
Franse energiereus EDF waarschuwt voor monsterverlies: daling productie kernenergie kan 29 miljard euro kosten
Andrei Stiru - Gisteren om 15:57

De Franse energiereus Electricité de France (EDF) heeft gewaarschuwd dat de verliezen dit jaar kunnen oplopen tot maar liefst 29 miljard euro. Dat komt voornamelijk door het feit dat de helft van de Franse kernvloot momenteel niet operationeel is.

Franse energiereus EDF waarschuwt voor monsterverlies: daling productie kernenergie kan 29 miljard euro kosten
© Aangeboden door Business AM

De schattingen blijven maar oplopen. Eind juli zei EDF nog dat het verwachtte dit jaar 24 miljard euro verlies te zullen draaien, daarvoor was dat nog maar 18,5 miljard. Dat komt voornamelijk door de gedaalde nucleaire productie.

Meer dan de helft van de 56 kernreactoren die door EDF worden uitgebaat, produceren momenteel geen stroom. Zij werden stilgelegd voor onderhoudswerken. Sommige centrales bleken echter ook met corrosieproblemen te kampen, waardoor ze langer offline blijven. Bovendien konden sommige kerncentrales die wél openbleven, tijdens de zomer minder stroom produceren door de ongeziene warmte.

Door al die factoren produceerde EDF in drie decennia nog nooit zo weinig stroom. Dat is slecht nieuws voor Frankrijk: het land is normaal gezien een netto-exporteur van energie, maar zag zich dit jaar genoodzaakt om juist energie te importeren.

Heropstart komt eraan
EDF, dat momenteel wordt genationaliseerd (de Franse staat bezit nu al 84 procent van het bedrijf) omwille van zijn financiële problemen, heeft echter gezegd dat de heropstart van de reactoren onderweg is. Het bedrijf staat onder immense druk om dat voor de winter nog te verwezenlijken, om zo het hoofd te bieden aan de Europese energiecrisis.

Toch waarschuwde RTE, de Franse netbeheerder, al dat de winter niet gemakkelijk zal zijn. Er zouden gerichte stroomonderbrekingen kunnen voorvallen in de komende maanden, althans als huishoudens hun energieverbruik niet voldoende kunnen terugdringen.

Prijsplafond
EDF heeft ook nog te kampen met een Frans prijsplafond op de elektriciteitsprijzen. Die werden genomen om Franse consumenten in te dekken tegen torenhoge energiefacturen. Dat was een dubbele mokerslag voor de energiegigant: hoewel het energie goedkoop moest verkopen, moest het op de spotmarkt elektriciteit kopen aan recordprijzen.

Het prijsplafond zal alvast van kracht blijven in 2023. De energiefactuur van Franse huishoudens mag dan maar met slechts 15 procent stijgen. De maatregel zal de staat naar verluid zo’n 16 miljard euro kosten. Het is nog niet duidelijk of EDF een deel van dat prijskaartje zal moeten betalen.

(bg)

www.msn.com/nl-nl/nieuws/overig/frans...
voda
0
Alle treinen op groene energie

‘Iedereen heeft het over elektrisch rijden, maar onze eerste trein deed dat al in 1908’

Energie opwekken door middel van wind: het klinkt misschien als een ver-van-je-bedshow, maar niet als Mea Westerbeek (manager Duurzaam Ondernemen bij NS) erover vertelt. Wij spraken haar op een windpark van Eneco, waar ze ons alles leert over het opwekken van groene energie.

Mea, vertel, waarom staan we hier in Nieuwegein?
‘Veel mensen weten wel dat de treinen van NS elektrisch zijn, maar niet dat al die energie sinds 2017 volledig opgewekt wordt door windmolens zoals je die hier ziet. En dus dat alle stroom die onze treinen gebruiken, ook nog groen is. Sowieso is het heel leuk om je te bedenken dat NS al sinds 1908 duurzaam rijdt. Tegenwoordig heeft iedereen het over elektrische auto’s, maar NS is meer dan honderd jaar geleden al begonnen met elektrische treinen.’

Nederland is het eerste land ter wereld waar alle treinen volledig op windstroom rijden hè?
‘Klopt. Dat is echt iets om trots op te zijn en precies ook de reden dat we hier op een windpark staan. Leuk om dit belangrijke onderdeel wat extra aandacht te geven.’

Waarom is het zo belangrijk dat juist NS gebruikmaakt van groene energie?
‘Onze treinen gebruiken heel veel stroom. Zo’n 1,2 TWh om precies te zijn. Dat komt neer op het elektriciteitsverbruik van alle Amsterdamse huishoudens per jaar. Of op 1% van het Nederlandse elektriciteitsverbruik.’

www.youtube.com/watch?v=-1aVLAb11Yk

NS sloot zeven jaar geleden een belangrijk contract met Eneco. Waarom was dat zo’n enorme mijlpaal?
‘We waren de eerste grote partij die zich destijds voor tien jaar wilde verbinden met een energieleverancier. Daarmee was Eneco verzekerd van tien jaar lang inkomen en in het verlengde daarvan heel interessant voor investeringsmaatschappijen. Met die zekerheid kon Eneco dus weer verder investeren in het bouwen van nieuwe windparken. Dit windpark waar we nu staan in Nieuwegein is ook van Eneco. Met dit contract hebben we een enorme boost gegeven aan duurzame opwekking, dat was destijds helemaal nieuw. We waren echt een voorbeeld voor andere partijen. Zelfs Japan is nog bij ons langs geweest om te horen hoe wij dit hebben gedaan.’

Bijzonder. Zo’n groot land dat bij ons komt kijken. En dan? Vertel je alle kneepjes van het vak of bewaar je ook wat voor jezelf?
‘Nee zeker niet. Het is mooi als NS kan verduurzamen, maar het is nog mooier als we die hele transitie op gang kunnen brengen. We zijn hierin graag voorloper. Daarom deelden we het verhaal heel bewust, zodat andere partijen er ook van konden leren.’

Aan wat voor verhaal moeten we dan denken?
‘Een contract afsluiten klinkt misschien als een kwestie van een paar minuten, maar daar gaat twee, drie jaar voorbereidingstijd aan vooraf. De details zal ik je besparen, maar je loopt tegen veel hobbels aan. Je moet van alles uitvinden. Die lessen hebben we groots gedeeld, waardoor we destijds een voorbeeld waren voor binnen- en buitenland. Een langdurig contract met vraag naar nieuwe windparken was destijds echt voorpaginanieuws. Inmiddels is het de standaard geworden.’

Windmolen groene energie
Duurzaam ondernemen NS
Zijn er voor NS nu dan nog wel dingen die nóg duurzamer kunnen?
‘Zeker. We kijken altijd hoe we nóg meer energie kunnen besparen. Bijvoorbeeld door machinisten te helpen energiezuiniger te rijden. Verder is de volgende uitdaging altijd gebruik te maken van hernieuwbare energie, ook voor de momenten dat de wind niet waait. En daarmee het laten verdwijnen van gas- en kolencentrales. Het probleem is dat je zonnevelden en windparken niet aan en uit kunt zetten. Ze zijn niet zoals gascentrales te reguleren. Daardoor heb je periodes te maken met een energieoverschot en andere periodes met een tekort. Nog meer parken aanleggen is een optie, maar dan zit je weer met het probleem van grondschaarste. Naar dat soort dingen kijken we nu.’

Klinkt ingewikkeld.
‘Dat is het ook. We moeten kijken naar hoe de wereld eruitziet, vandaag en in de toekomst, en wat ervoor nodig is om op het goede moment aan de energiebehoefte te kunnen voldoen. Oftewel: focussen op match van vraag en aanbod. Bijvoorbeeld door te kijken of je vaker stroom kunt gebruiken op de momenten dat de stroom ook opgewekt wordt, meer overdag en ‘s nachts niet bijvoorbeeld. En we kijken – samen met Eneco – naar grootschalige opslag om energie op te slaan, zodat je het overschot op die manier kunt bewaren. Kortom: ik hoef me voorlopig zéker niet te vervelen.’

Tot slot: ben je in je privéleven ook bewust duurzaam?
‘Ik heb geen eigen auto en doe op vakantie alles met de trein of de fiets. Ik ben een bikepacker. Lekker met mijn racefiets met tas aan het stuur op pad. Deze zomer gaan we naar Denemarken. Daar nemen we de boot naar Zweden, en gaan we door naar Noorwegen. Vanaf daar treinen we weer terug. Afval scheiden doe ik ook en ik ben flexitariër, met dank aan mijn zoontje.’

Wat grappig! Vertel.
‘Ja, mijn zoon is een heel gedreven mannetje. Toen hij zeven jaar was, zei hij ineens: “Mam, even voor de duidelijkheid, ik ben vanaf nu flexitariër. Dat betekent dat ik maximaal één keer per week vlees eet.” Daarin heeft hij eigenlijk het hele gezin meegenomen. Als vlees bij andere mensen op het menu staat, doen we niet moeilijk, maar thuis gaat het zoals de baas het voorstelde, haha.’

Windenergie NS
5x duurzame weetjes

-NS gebruikt per jaar zo’n 1,2 TWh. Dat komt neer op het elektriciteitsverbruik van alle Amsterdamse huishoudens per jaar.
-Sinds 1908 rijdt NS al elektrisch, sinds 2017 rijden alle treinen op 100% windenergie.
-Als je met de trein reist, stoot je dus geen CO2 uit.
-De windparken zijn niet van NS zelf maar van Eneco, en liggen in Nederland en omringende landen (op land en in zee).
-Alle NS-machinisten maken gebruik van een app die precies vertelt wanneer ze kunnen terugschakelen om tot het volgende station zo min mogelijk stroom te verbruiken.

Wist je dat NS nog veel meer doet op het gebied van duurzaamheid? Van plantaardig aanbod tot groene energie. Leer hier meer
Meer over duurzaamheid bij NS

spoormagazine.ns.nl/september-2022-sp...
voda
0
Kabinet zet in op groei windenergie op zee
In 2050 circa 70 gigawatt.

(ABM FN-Dow Jones) Het Nederlandse kabinet zet stevig in op de groei van windenergie op zee om de industrie en samenleving snel te kunnen verduurzamen. Die plannen werden vrijdag gepresenteerd.

Op dit moment werkt het kabinet al toe naar het opwekken van 21 gigawatt aan windvermogen rond 2030, wat goed is voor circa 75 procent van het huidige elektriciteitsverbruik in Nederland. Dit zal opgeschaald worden naar ongeveer 50 gigawatt in 2040 en 70 gigawatt in 2050.

Vanaf 2030 zal windenergie op zee vooral in verder gelegen gebieden op de Noordzee komen.

Daarnaast zet het kabinet in op grootschalige waterstofproductie op de Noordzee.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999
voda
0
Arnhems bedrijf komt met spotgoedkope batterij voor grootschalige en langdurige opslag

Het Arnhemse Elestor heeft een waterstof-broom batterij ontwikkeld die langdurig grote hoeveelheden duurzame elektriciteit kan opslaan. Ook is de batterij in potentie spotgoedkoop. Oliereus Equinor en tankopslagbedrijf Vopak investeerden al 30 miljoen en ook Ørsted heeft interesse.

© Aangeboden door Change Inc.
Het bijzondere van de batterij van Elestor is dat hij in potentie spotgoedkoop is

Duurzame energie is schoon, maar niet altijd voorhanden. Als het hard waait en de zon schijnt hebben we nu al vaak te veel, met lage of zelfs negatieve stroomprijzen tot gevolg. En als het bewolkt is en windstil hebben we te weinig en moeten fossiele centrales het gat vullen. Deze pieken en dalen in energie-aanbod worden steeds extremer en langduriger naarmate we meer zonne- en windparken bijbouwen en fossiele energie afbouwen. We zitten pas in 2022, dus de effecten zijn nog maar heel beperkt. Maar de gevolgen worden de komende jaren nog vele malen groter.

In die volatiliteit van het aanbod zit het verdienmodel voor batterijen verstopt: Je laadt de batterij als de elektriciteit heel goedkoop is, en voegt de opgeslagen elektriciteit toe aan het net als de prijs veel hoger is. Als de kosten voor de opslag laag zijn is daar goed aan te verdienen.

Elektriciteit voor lange tijd opslaan – tegen lage kosten – wordt dus steeds belangrijker. Wereldwijd wordt naarstig gezocht naar dit soort oplossingen. Maar veel technieken zijn te duur voor dit specifieke doel of nog niet op commerciële schaal beschikbaar.

Daar kan binnenkort verandering in komen. Want het Arnhemse Elestor komt met een nieuw type batterij die werkt op broom en waterstof. Recent haalde het bedrijf 30 miljoen euro op van grote investeerders waaronder de Noorse energiereus Equinor, tankopslagbedrijf Vopak en het investeringsfonds Invest NL.

Spotgoedkoop
Het bijzondere van de batterij is dat hij in potentie spotgoedkoop is. Omdat hij op waterstof en broom werkt maakt hij geen gebruik van het kostbare lithium. “Lithium wordt steeds schaarser en dus duurder”, zegt Guido Dalessi CEO van Elestor. “Als je naar hele lage opslagkosten per kilowattuur wilt komen dan moet je beginnen met materialen die goedkoop zijn.”

Bovendien worden veel gebruikte materialen in bestaande batterijen maar in een beperkt aantal landen gewonnen, wat geopolitieke risico’s met zich meebrengt. “Die landen kunnen onderling kunstmatig schaarste creëren. Als we niet oppassen krijgen we na de OPEC straks een LIPEC.”

Daar heeft de batterij van Elestor geen last van want broom is overal ter wereld te vinden. Het wordt onder andere gewonnen als bijproduct bij zoutwinning uit zeewater. “Er is zo’n 100 miljard kiloton broom op aarde. In 2050 hebben we zo’n 500 terrawattuur aan batterijopslag nodig. Als we dat allemaal met onze batterijen zouden doen, gebruiken we maar 1 duizendste procent van de wereldvoorraad”, zegt Dalessi.

Batterij op waterstofpijpleiding
De materialen waarop de techniek draait zijn niet alleen goedkoper. Ook maken ze nieuwe toepassingen mogelijk. De batterij van Elestor bestaat uit twee grote tanks waarin aan de ene kant waterstof en aan de andere kant broom zit. Daartussen zit een membraam-stack waar de chemische reactie plaatsvindt. Het systeem is eigenlijk een elektrolyser en een brandstofcel in één apparaat. “De batterij produceert waterstof tijdens het laden en dat vangen we in de ene tank op. Tijdens het ontladen gebruikt de batterij die waterstof weer om elektriciteit te maken”, zegt Dalessi.

De waterstof wordt nu nog opgeslagen in grote tanks. Vorig jaar tekende Elestor een contract met Vopak voor de bouw van een grote batterij in de haven van Vlissingen. Maar in plaats van aan een tank kan Elestor de batterij ook aan een waterstofpijplijn koppelen. “Daar stoppen we dan extra waterstof in op het moment dat de batterij oplaadt en halen we diezelfde hoeveelheid waterstof uit wanneer hij ontlaadt. Dat is uniek in de wereld, dat kan geen enkele batterij”, zegt Dalessi.

Daarmee kan het bedrijf een mooie rol spelen in de waterstofeconomie. “Dit zijn geen wilde ideeën”, zegt Dalessi. “We hebben dit helemaal geanalyseerd samen met het grootste energiebedrijf van Oostenrijk. Daaruit blijkt dat dit de kosten van waterstofproductie met tenminste 30 procent kan verlagen.”

Lange levensduur
De batterij heeft dus meerdere mogelijkheden. Daarnaast heeft de batterij een lange levensduur: maar liefst vijftien tot twintig jaar. In die tijd kan hij 24 uur per dag en zeven dagen in de week opladen en ontladen. Daarbij kan de volledige capaciteit gebruikt worden, terwijl dat bij zijn lithium broertjes in een verkorte levensduur zou resulteren.

Hoewel de vergelijking voor de hand ligt is de lithium batterij niet per se een concurrent van de ‘flow batterij’, benadrukt Dalessi. “Lithium is de perfecte oplossing voor alles wat draagbaar en mobiel is, maar niet economisch voor langdurige en grootschalige opslag. Dat gebeurt nu alleen nog omdat Lithium meteen beschikbaar is, niet omdat het de juiste technologie is.” De batterij van Elestor is juist wel heel geschikt om economisch langere periodes van vijf uur tot een week te overbruggen.

Grote hoeveelheden energie
De waterstof-broom batterij is het meest geschikt voor het opslaan van grote hoeveelheden duurzame energie. Dat kan in havens, waar de elektriciteit van windparken op zee aan land komt. Maar ook bij een zonne- of windpark op land. Het systeem werkt steeds op dezelfde manier: op momenten dat er veel aanbod is en de prijs dus laag is, laadt de batterij op. Op momenten dat er een tekort is en de prijs stijgt, kan hij stroom terug leveren. Hoe extremer en langduriger de verschillen in stroomaanbod, hoe lucratiever dit zal zijn. Dan maakt het voor het verdienmodel veel uit wat de opslag zelf gekost heeft, maar daar zit Elestor juist aan de goede kant.

Aan interesse voor de batterij is dan ook geen gebrek. Zonne- en windparkontwikkelaars zitten te springen om opslagmogelijkheden. Zo heeft Elestor al een samenwerking met het Deense energiebedrijf Ørsted.

Maar eerst moeten de productiekosten van de batterij nog naar beneden, want die is nu nog veel te hoog: zo’n 50 procent duurder dan lithium. Maar dat zal snel veranderen, voorspelt Dalessi. “Uiteindelijk zal hij een kwart van de prijs van lithium zijn.”

Pilotfabriek
De kapitaalinjectie van 30 miljoen zal daarbij helpen. Die is bedoeld om de complexiteit van de batterij te verlagen en de kosten verder te reduceren door seriematig te gaan produceren. Volgend jaar start Elestor met de bouw van een pilotfabriek in Arnhem. Daarnaast werkt het bedrijf alweer aan de volgende generatie samen met het Fraunhofer-Gesellschaft en oliebedrijf Shell. “Want je moet nooit denken dat je er al bent.”

www.msn.com/nl-nl/geldzaken/nieuws/ar...
voda
1
Grootste waterstof-order ooit: Topsoe gaat 5 gigawatt aan elektrolysers leveren
admin

Topsoe, Deens fabrikant van elektrolysers, levert de aankomende jaren maar liefst 5 gigawatt aan elektrolyse-modules aan de Amerikaanse start-up First Ammonia. Het gaat om de grootste order van elektrolysers ooit. De eerste 500 megawatt van de order wordt ingezet voor de productie van groene ammoniak.

De elektrolyse-modules van Topsoe zijn (volgens de fabrikant) energie-efficiënter dan andere varianten. | Credit: Topsoe

First Ammonia heeft twee locaties op het oog waar het de elektrolysers wil inzetten: het zuidwesten van de Verenigde Staten en de stad Wilhelmshaven in Duitsland. Daar wil het op grote schaal groene waterstof produceren. Door het vervolgens te combineren met stikstof, kan de start-up groene ammoniak produceren.

Ammoniak wordt momenteel vooral gebruikt voor de productie van kunstmest en schoonmaakmiddelen. Maar het gas zou in de toekomst ook een rol als scheepsbrandstof kunnen vervullen. Of als ‘drager’ van waterstof, zodat waterstof over lange afstanden getransporteerd kan worden. Ammoniak is namelijk gemakkelijker te transporteren en op te slaan dan gecomprimeerd of vloeibaar waterstof.“

“Ammoniak redde de mensheid een eeuw geleden van hongersnood, als vervanger van uitgeputte meststofbronnen. Nu kan het de mensheid opnieuw redden, als werkpaard van de waterstofeconomie.”

Joel Moser

CEO van First Ammonia

Energie-efficiëntie
De overeenkomst tussen Topsoe en First Ammonia geldt voor tien jaar. First Ammonia neemt in eerste instantie 500 megawatt aan elektrolyse-capaciteit af en betaalt daarnaast een bedrag om nog eens 4,5 gigawatt aan productiecapaciteit te reserveren voor de aankomende jaren, meldt Recharge. Als Topsoe de volledige 5 gigawatt eenmaal geleverd heeft aan First Ammonia, kan de start-up vijf miljoen ton groene ammoniak per jaar produceren. Dat staat gelijk aan een jaarlijkse CO2-reductie van 13 miljoen ton, ten opzichte van conventionele ammoniakproductie.

Topsoe produceert en levert zogeheten solid oxide electrolyser-cellen. Volgens het bedrijf zijn deze energie-efficiënter dan elektrolysers op basis van PEM- en alkaline-technologie, die momenteel de markt domineren. Dat komt omdat ze gebruik kunnen maken van restwarmte, dat veelvuldig vrijkomt bij de productie van groene ammoniak.

www.msn.com/nl-nl/geldzaken/nieuws/gr...
voda
0
Prijsplafond op energie: gemiddeld gezin hoeft niet meer dan 290 euro per maand te betalen

De energierekening van burgers gaat vanaf 1 november omlaag. Een huishouden dat een gemiddelde hoeveelheid gas en stroom gebruikt, is dan 290 euro per maand aan energie kwijt.

Hans van Soest 20-09-22, 15:21 Laatste update: 16:01

Volgens het kabinet is zo'n gezin daardoor ruim 2000 euro goedkoper uit dan bij de huidige hoge energieprijzen. Dat meldt het ministerie van Financiën, na dagen van overleg en onderhandelingen tussen kabinet en energiebedrijven.

Het kabinet is nog niet helemaal klaar met het maken van de maatregel. In elk geval gaat er vanaf 1 januari een maximale prijs gelden voor de eerste 1200 kuub gas en de eerste 2400 kilowattuur stroom die wordt gebruikt. Gedacht wordt aan een prijs van maximaal 1,50 euro voor een kuub gas en 70 cent voor een kilowattuur elektriciteit, maar die bedragen kunnen de komende weken nog veranderen.

Mocht dit de uitkomst worden dan betaalt een gemiddeld huishouden 1800 euro per jaar voor gas en 1680 euro per jaar voor elektriciteit, inclusief belastingen. Per maand komt de totale rekening voor zo'n huishouden dan op 290 euro.

Om al dit najaar iets te doen aan de hoge energierekeningen, is afgesproken met energiebedrijven dat zij de laatste twee maanden van dit jaar de rekening van hun klanten alvast verlagen. De overheid vergoed de energiemaatschappijen het verschil.

Het prijsplafond gaat heel 2023 gelden. Wie meer gas en elektriciteit verbruikt dan het ingestelde plafond, betaalt het hogere markttarief. Op die manier wil het kabinet iedereen ‘prikkelen’ om zuinig om te gaan met energie.

Schatkist
De verwachting is dat zo’n 60 procent van de huishoudens niet meer gas en elektriciteit verbruikt dan het aangegeven plafond. Zij zijn daardoor naar schatting 2280 euro per jaar goedkoper uit dan wanneer er niet zou zijn ingegrepen.

Minister Sigrid Kaag (Financiën) tekent de stukken voor de Tweede Kamer op Prinsjesdag. © ANP

Maar die schatting is wel met een heel grote slag om de arm, omdat nog onduidelijk is hoe de gasprijs zich in de toekomst ontwikkelt. Daardoor is ook nog moeilijk te zeggen hoeveel het prijsplafond de schatkist gaat kosten. In elk geval meer dan 5,4 miljard euro.

Behalve het prijsplafond komt er ook volgend jaar een energietoeslag van 1300 euro voor de laagste inkomens. Gemeenten kunnen dat net als dit jaar uitkeren aan de ongeveer 1 miljoen huishoudens die het minst te besteden hebben. Om ook al dit najaar extra verlichting te geven, mogen gemeenten van dat bedrag alvast 500 euro de komende maanden uitkeren. Dat komt dan bovenop de 1300 euro van dit jaar.

Voorts komt er een gezamenlijk noodfonds van de overheid en energiebedrijven. Daarmee kunnen mensen worden geholpen die hun energierekening niet meer kunnen betalen. Zo moet worden voorkomen dat wanbetalers komende winter worden afgesloten.

www.ad.nl/politiek/prijsplafond-op-en...
[verwijderd]
0
quote:

voda schreef op 20 september 2022 16:17:

Prijsplafond op energie: gemiddeld gezin hoeft niet meer dan 290 euro per maand te betalen

Gedacht wordt aan een prijs van maximaal 1,50 euro voor een kuub gas en 70 cent voor een kilowattuur elektriciteit, maar die bedragen kunnen de komende weken nog veranderen.
In verhouding tot gas wordt dat heel dure stroom!
jowi
0
Het kabinet is nog niet helemaal klaar met het maken van de maatregel. In elk geval gaat er vanaf 1 januari een maximale prijs gelden voor de eerste 1200 kuub gas en de eerste 2400 kilowattuur stroom die wordt gebruikt. Gedacht wordt aan een prijs van maximaal 1,50 euro voor een kuub gas en 70 cent voor een kilowattuur elektriciteit, maar die bedragen kunnen de komende weken nog veranderen

OPM: € 1,50 kuub gas, laat me niet lachen. Is nog ruim het dubbele van juli 2021!!!!
[verwijderd]
0
quote:

jowi schreef op 20 september 2022 16:30:

Het kabinet is nog niet helemaal klaar met het maken van de maatregel. In elk geval gaat er vanaf 1 januari een maximale prijs gelden voor de eerste 1200 kuub gas en de eerste 2400 kilowattuur stroom die wordt gebruikt. Gedacht wordt aan een prijs van maximaal 1,50 euro voor een kuub gas en 70 cent voor een kilowattuur elektriciteit, maar die bedragen kunnen de komende weken nog veranderen

OPM: € 1,50 kuub gas, laat me niet lachen. Is nog ruim het dubbele van juli 2021!!!!
Vattenfall rekent me per 1 oktober hoog/laag gemiddeld €0,40/kWh en €2,02/m3.
Het is me nogal wat als stroom later €0,70 wordt en gas €1,50.
Een scheve verhouding.
3.492 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 ... 171 172 173 174 175 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Markt vandaag

 AEX
874,79  +8,28  +0,96%  18:05
 Germany40^ 18.169,30 +1,73%
 BEL 20 3.890,71 +0,71%
 Europe50^ 5.019,00 +1,66%
 US30^ 38.504,96 +0,67%
 Nasd100^ 17.481,67 +1,58%
 US500^ 5.069,45 +1,05%
 Japan225^ 37.938,71 +0,57%
 Gold spot 2.323,78 -0,15%
 EUR/USD 1,0704 +0,49%
 WTI 83,29 +1,51%
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer

Stijgers

VIVORYON THER... +26,32%
BAM +4,73%
PROSUS +3,52%
ASMI +3,14%
JUST EAT TAKE... +3,10%

Dalers

RANDSTAD NV -7,22%
Akzo Nobel -6,93%
FASTNED -4,65%
NSI -3,89%
ArcelorMittal -2,65%

EU stocks, real time, by Cboe Europe Ltd.; Other, Euronext & US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: Infront