Koffiekamer « Terug naar discussie overzicht

Tot hoever stijgt de olieprijs?

2.742 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 ... 134 135 136 137 138 » | Laatste
voda
0
Olieprijs hoger gesloten

Door ABM Financial News op vrijdag 9 september 2022
Views: 2.143

(ABM FN-Dow Jones) De prijs voor een vat ruwe olie is vrijdag hoger gesloten, waarmee de markt het herstel voortzette na woensdag net boven de 81 dollar per vat te zijn gesloten, de laagste slotkoers sinds januari.

De olieprijs sloot op weekbasis vlak tot fractioneel lager.

Het herstel begon donderdag nadat de Russische president Vladimir Poetin suggereerde dat hij de leveringscontracten met Europa zou verbreken. "We zullen helemaal niets leveren als het tegen onze belangen ingaat", zei Poetin op een economisch forum. "We zullen geen gas, olie, kolen, stookolie leveren - we zullen niets leveren", zei hij.

De opeenvolgende zware dalingen van dinsdag en woensdag van respectievelijk 2,6 procent en 5,5 procent voor WTI kwamen ondanks het feit dat OPEC+ maandag bekendmaakte de productie in oktober met 100.000 vaten per dag te verlagen. De rally die volgde was echter van korte duur.

Daarnaast overweegt de regering Biden een nieuwe vrijgave uit de Amerikaanse oliereserves, meldde persbureau Reuters donderdag. In maart kondigde het Witte Huis aan dat de VS vanaf april gedurende zes maanden tot een miljoen vaten per dag zullen vrijgeven uit hun strategische reserves.

De [wereldwijde] vraag blijft eveneens een belangrijk punt van focus, vooral vanwege nieuwe lockdowns in China.

De oktoberfuture voor een vat West Texas Intermediate ruwe olie sloot vrijdag 3,9 procent, ofwel 3,25 dollar, hoger op 86,79 dollar op de New York Mercantile Exchange. De oktoberfuture verloor op weekbasis 0,2 procent.

Bron: ABM Financial News
voda
0
Olieprijs stijgt

Door ABM Financial News op maandag 12 september 2022
Views: 3.125

(ABM FN-Dow Jones) De olieprijs is maandag gestegen. Bij een settlement van 87,78 dollar werd een vat West Texas Intermediate ruim een procent duurder.

De olieprijs profiteerde onder meer van een dalende dollar, zag marktanalist Michael Hewson van CMC Markets.

Verder helpt de daling van de gasprijzen, naar het laagste punt in bijna twee maanden, om momenteel een bodem te leggen onder de olieprijzen, aldus Hewson. Het idee daarachter is, dat wanneer de gasprijzen dalen, consumenten meer geld overhouden om te tanken, aldus de marktanalist.

"Hoewel coronalockdowns in China en de nog steeds verhoogde Russische olie-export de krapte op de wereldwijde oliemarkt op korte termijn waarschijnlijk zullen verminderen, verwachten we nog steeds dat de olietoevoer zal verkrappen en de prijzen zullen stijgen in de komende kwartalen", schreven strategen van UBS maandag in een analyse. Volgens de Zwitserse bank neemt de energievraag richting de wintermaanden sowieso toe.

Wat de olieprijzen momenteel ook ondersteunt zijn de moeizame onderhandelingen over een nieuwe atoomdeal met Iran. Frankrijk, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk hebben grote twijfels over de bereidheid van Teheran om de deal nieuw leven in te blazen.

Later deze week volgen de oliemarktrapporten van OPEC en IEA.

Bron: ABM Financial News
voda
0
OPEC laat groeiverwachting vraag naar olie ongewijzigd
Blijkt uit maandrapport.

(ABM FN-Dow Jones) De OPEC verwacht voor 2022 en 2023 dezelfde groei van de vraag naar olie als een maand geleden. Dit bleek dinsdag uit het maandrapport voor september van het oliekartel.

In 2022 groeit de vraag naar olie met 3,1 miljoen vaten per dag, aldus de OPEC en in 2023 met 2,7 miljoen vaten per dag.

Het tweede kwartaal van 2022 wordt opwaarts herzien in het licht van de beter dan verwachte vraag naar olie in de belangrijkste verbruikende landen van de Oeso, zei de OPEC, en dit compenseert herzieningen voor het derde en vierde kwartaal.

De vraag naar OPEC-olie bleef voor 2022 en 2023 ook ongewijzigd, op respectievelijk 28,9 miljoen en 29,8 miljoen vaten per dag. In beide gevallen zijn dit stijgingen van 0,9 miljoen vaten per dag ten opzichte van het jaar ervoor.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999
voda
0
Hoge inflatie drukt olieprijs

Door ABM Financial News op dinsdag 13 september 2022
Views: 2.418

(ABM FN-Dow Jones) De olieprijs is dinsdag gedaald nadat de dollar sterker werd na een tegenvallend hoog Amerikaans inflatiecijfer.

De oktoberfuture voor een vat West Texas Intermediate ruwe olie sloot 0,5 procent lagere op 87,31 dollar per vat.

In de voorafgaande drie dagen was de olieprijs met 7 procent gestegen.

De olieprijs stond aanvankelijk hoger dinsdag, maar na het hoger dan verwachte inflatiecijfer van 8,3 procent in augustus begon de olieprijs te dalen.

De aandelenmarkt ging onderuit op de verwachting dat de Federal Reserve de rente nu nog sneller zal moeten verhogen om de hardnekkig hoge inflatie terug te dringen. Een renteverhoging met 100 basispunten is niet langer uitgesloten, na enkele verhogingen met 75 basispunten.

De hogere renteverwachtingen leidden tot een sterkere dollar en dit betekent doorgaans een wat lagere olieprijs, omdat olie in dollars verhandeld wordt.

Hogere rentes wijzen ook op lagere aandelenkoersen, lagere bedrijfswinsten en minder economische groei terwijl ook hoge inflatie slecht is voor de consumentenbestedingen en de economische groei.

Ook waren er teleurstellende exportcijfers uit Nigeria en Kazachstan. Woensdag meldt de Amerikaanse overheid de wekelijkse cijfers voor de Amerikaanse olievoorraden. Als die wijzen op een aanzienlijk overaanbod zou het sentiment kunnen keren en zou de markt kunnen inzetten op een lager niveau voor de olieprijs, volgens analisten van Commerzbank.

OPEC liet dinsdag zijn verwachtingen voor de mondiale vraag naar olie in 2022 en 2023 ongewijzigd. Analisten van Morgan Stanley verlaagden hun verwachtingen voor de olieprijs op de korte termijn. Vanaf het tweede kwartaal van 2023 denken ze dat de energieprijzen weer zullen stijgen.

Bron: ABM Financial News
voda
0
IEA rekent op iets minder sterke stijging vraag naar olie
Volgend jaar meer vraag.

(ABM FN-Dow Jones) De vraag naar olie zal dit jaar minder hard stijgen dan eerder voorzien, door de coronalockdowns in China. Dit stelde het Internationaal Energieagentschap woensdag in haar maandrapport.

Het agentschap rekent voor dit jaar op een stijging van de vraag naar olie met 2 miljoen vaten per dag. Eerder rekende IEA nog op 2,1 miljoen vaten. De vraag naar olie komt dit jaar volgens het agentschap uit op 99,7 miljoen vaten per dag.

De vraag naar olie vanuit China zal dit jaar circa 420.000 vaten per dag minder zijn dan eerder gedacht als gevolg van de omvangrijke coronalockdowns. Maar deze afname wordt in andere plekken in de wereld grotendeels gecompenseerd, aldus het IEA. Zo leidt de explosie van de gasprijs in Europa naar een grotere vraag naar olie, nu elektriciteitscentrales overschakelen van gas naar olie.

Voor 2023 blijft het agentschap rekenen op een vraagstijging met 2,1 miljoen vaten per dag en een totale vraag van 101,8 miljoen vaten per dag.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999
voda
0
Amerikaanse olievoorraden gestegen
Capaciteitsbenutting raffinaderijen ook omhoog.

(ABM FN-Dow Jones) De voorraden ruwe olie in de Verenigde Staten zijn vorige week gestegen. Dit bleek woensdag uit cijfers van het Amerikaanse energieagentschap EIA.

In de week eindigend op 9 september stegen de voorraden ruwe olie met 2,4 miljoen vaten tot 429,6 miljoen stuks.

De benzinevoorraden daalden met 1,8 miljoen vaten tot 213,0 miljoen vaten.

De voorraden stookolie en diesel stegen met 4,2 miljoen vaten tot 116,0 miljoen stuks.

De capaciteitsbenutting van de raffinaderijen kwam uit op 91,5 procent. Dat was 90,9 procent een week eerder.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999
voda
0
Olieprijs hoger gesloten

Door ABM Financial News op woensdag 14 september 2022
Views: 1.842

(ABM FN-Dow Jones) De prijs voor een vat ruwe olie is woensdag hoger gesloten, hoewel uit de meest recente data van het Amerikaanse energieagentschap EIA bleek dat de voorraden ruwe olie in de VS vorige week zijn gestegen.

Steun kwam er van berichten van persbureau Bloomberg dat de regering Biden overweegt om zijn reserves aan te vullen wanneer de prijs van de ruwe olie onder 80 dollar per vat zakt.

Marktanalist Michael Hewson van CMC Markets merkte op dat de rally waarschijnlijk beperkt zal worden door zorgen over de vraag en het nul-COVID-beleid van China.

Uit de EIA-data bleek dat de voorraden ruwe olie in de VS in de week eindigend op 9 september zijn gestegen met 2,4 miljoen vaten tot 429,6 miljoen stuks.

De benzinevoorraden daalden met 1,8 miljoen vaten tot 213,0 miljoen vaten.

De voorraden stookolie en diesel stegen met 4,2 miljoen vaten tot 116,0 miljoen stuks.

De capaciteitsbenutting van de raffinaderijen kwam uit op 91,5 procent. Dat was 90,9 procent een week eerder.

De olieprijs kwam eerder onder druk te staan nadat het IEA in zijn maandelijkse rapport zei dat het de wereldwijde voorraden ziet stijgen, deels als gevolg van de "veerkrachtige" Russische productie, terwijl groei van de wereldwijde vraag onder druk staat vanwege de hogere brandstofprijzen, stijgende rentetarieven en andere factoren.

"Verslechterende economische omstandigheden en terugkerende coronaviruslockdowns in China blijven drukken op het marktsentiment. Tegelijkertijd komt er meer olie op de markt", zei de organisatie.

De oktoberfuture voor een vat West Texas Intermediate ruwe olie sloot woensdag 1,3 procent, ofwel 1,17 dollar, hoger op 88,48 dollar op de New York Mercantile Exchange.

Bron: ABM Financial News
voda
0
Olieprijs lager gesloten

Door ABM Financial News op donderdag 15 september 2022
Views: 2.710

(ABM FN-Dow Jones) De prijs voor een vat ruwe olie is donderdag lager gesloten, vanwege de aantrekkende dollar en de zorgen van beleggers over de vraag naar olie, terwijl de Federal Reserve zich voorbereidt op wat naar verwachting volgende week opnieuw een agressieve renteverhoging zal zijn.

De markt rekent erop dat de Federal Reserve de Fed Funds-rente met minstens 75 basispunten zal verhogen, wat de vrees voor een economische neergang aanwakkert.

"De olieprijs heeft onze doelstelling op korte termijn van 81 tot 82 dollar bereikt nadat een technische storing de prijzen heeft doen dalen. Echter, voor de korte termijn handhaven we onze voorzichtige visie, aangezien we zien dat de wereldeconomie gebukt gaat onder de stijgende rentetarieven, waardoor de vraag afneemt", zei marktanalist Peter Cardillo van Spartan Capital Securities.

"Aan de andere kant denken we dat de olieprijs het komende kwartaal waarschijnlijk binnen een bandbreedte van 10 dollar zal schommelen tussen 82 en 92 dollar per vat", zei hij.

De verwachting in de markt dat de Fed de rente volgende week agressief zal verhogen heeft de greenback omhoog geduwd, waarbij de ICE UD Dollar Index, die de waarde van de Amerikaanse dollar meet ten opzichte van een mandje zes vreemde valuta' s, handelde rond zijn hoogste niveau in 20 jaar.

De oktoberfuture voor een vat West Texas Intermediate ruwe olie sloot donderdag 3,8 procent, ofwel 3,38 dollar, lager op 85,10 dollar op de New York Mercantile Exchange.

Bron: ABM Financial News
raprijk
0
luchtschip
0
quote:

raprijk schreef op 16 september 2022 22:13:

Iemand een idee waar je de Aziatische energieprijzen kan volgen ?
In New York en staat op de IEX Monitor bij de 2de kolom Valuta, rente, commodities--WTI en Brent Oil

monitor.iex.nl

WTI en Brent Oil price is ook leidend in Azie

www.iex.nl/Index-Koers/150080725/WTI....

www.iex.nl/Index-Koers/150080732/Bren...
voda
0
Olieprijs vlak gesloten

Door ABM Financial News op vrijdag 16 september 2022
Views: 1.305

(ABM FN-Dow Jones) De prijs voor een vat ruwe olie is vrijdag vrijwel vlak gesloten, maar verloor op weekbasis 1,9 procent, vanwege de vrees dat een agressieve aanscherping van het monetaire beleid door centrale banken zal leiden tot een wereldwijde economische vertraging.

Tegenvallende Amerikaanse inflatiecijfers eerder in de week versterkten de verwachtingen dat de Federal Reserve de Fed Funds-rente volgende week met nog minstens 75 basispunten zal verhogen.

"De fundamentals van olie zijn nog steeds overwegend bearish, aangezien de vraagvooruitzichten van China een groot vraagteken blijven en aangezien de inflatiebestrijdende Fed klaar lijkt om de economie te verzwakken", zei marktanalist Edard Moya van Oanda.

Een sterke dollar, gedreven door de verwachting dat de Fed zijn beleid verder zal verkappen, drukte eveneens op ruwe olie en andere grondstoffen die in dollars worden gewaardeerd. Een sterkere dollar maakt deze grondstoffen duurder voor gebruikers van andere valuta.

De ICE US Dollar Index, die de waarde van de Amerikaanse dollar meet ten opzichte van een mandje van zes vreemde valuta's, handelde vrijdag rond zijn hoogste niveau in 20 jaar.

De oktoberfuture voor een vat West Texas Intermediate ruwe olie sloot vrijdag vrijwel vlak, ofwel 0,01 dollar hoger, op 85,11 dollar op de New York Mercantile Exchange.

Bron: ABM Financial News
het zwaard
0
Gasprijs halveert ten opzichte van recordkoers eind augustus: zullen we dat ook voelen in onze portemonnee?
De gasprijzen blijven dalen. De Nederlandse TTF-gasfuture, die bepalend is voor de prijzen in Europa, bedraagt nog 174,50 euro per megawattuur. Dat is het laagste peil sinds 25 juli en is bijna de helft van de recordkoers van eind augustus. Maar zal je die daling ook in je portemonnee gewaar worden?
Stijgende voorraden
Verschillende factoren dragen bij tot de prijsdaling. Analisten verwijzen naar de gasopslag, die nu al 86% van de stockagecapaciteit bedraagt. Dat is significant hoger dan het opslagniveau dat Europa normaal rond deze tijd van het jaar bereikt. De Amerikaanse bank JPMorgan Chase & Co verwacht dat de opslagcapaciteit ook bij een Russisch embargo eind maart nog altijd 34% zou bedragen, terwijl investeringsbank Goldman Sachs het bij 20% houdt. Zelfs bij een strenge winter zou de voorraad volgens JPMorgan Chase & Co moeten volstaan.
Dalende afhankelijkheid en vraag
Daarnaast missen de maatregelen om de afhankelijkheid van aardgas af te bouwen hun effect niet. Goldman Sachs wijst er ook op dat de torenhoge aardgasprijzen op de kortetermijnmarkten een dalende vraag uit industriële hoek in de hand hebben gewerkt. De intenties van Europa om een prijsplafond in te stellen, leiden eveneens tot een gunstiger sentiment op de energiemarkt. Tot slot moet ook de ingebruikname van een nieuwe lng-terminal in het Nederlandse Eemshaven de bevoorrading opkrikken. De terminal zal de komende vijf jaar lng (vloeibaar gemaakt aardgas) uit het buitenland omzetten in gas dat geschikt is voor gebruik in Europa.

Wat is het effect op de energiefactuur van de consument?
De energieprijzen voor de consument worden per maand vastgelegd. De effecten van deze prijsdaling zullen dus pas op de tariefkaarten van oktober tot uiting komen. Als de trend zich blijft verderzetten, dan zullen de prijzen stevig naar beneden gaan. Wie over een contract met variabel tarief beschikt, zal die prijsdaling ook op korte termijn gewaar worden. Al blijft de prijs zeer volatiel en bevindt die zich zelfs na een mogelijke correctie nog altijd op een historisch hoog peil.

Bron : Mijn Energie
voda
0
Olieprijs hoger gesloten

Door ABM Financial News op maandag 19 september 2022
Views: 2.203

(ABM FN-Dow Jones) De prijs voor een vat ruwe olie is maandag hoger gesloten, terwijl beleggers in afwachting zijn van het rentebesluit van de Federal Reserve op woensdag.

Eerder op de dag noteerde de olieprijs nog lager.

De markt rekent erop dat de Amerikaanse centrale bank de rente met 75 basispunten zal verhogen in een poging de hoge inflatie te beteugelen. Sommige beleggers en analisten zeggen dat de mogelijkheid bestaat dat de Fed de rente zelfs met 100 basispunten zal verhogen.

De olieprijs is inmiddels drie opeenvolgende weken lager gesloten, waarbij analisten de zwakte koppelen aan de angst voor een scherpe economische vertraging of recessie, vanwege het agressieve beleid van centrale banken.

Ondertussen drijft de agressieve toon van de Fed de dollar hoger. De ICE US Dollar Index, die de waarde van de Amerikaanse dollar meet ten opzichte van een mandje van zes vreemde valuta's, steeg maandag met 0,1 procent, maar handelde vorige week rond het hoogste niveau in 20 jaar.

De oktoberfuture voor een vat West Texas Intermediate ruwe olie sloot maandag 0,7 procent, ofwel 0,62 dollar, hoger op 85,73 dollar op de New York Mercantile Exchange.

Bron: ABM Financial News
voda
0
Olieprijs zakt verder

Door ABM Financial News op dinsdag 20 september 2022
Views: 3.070

(ABM FN-Dow Jones) De olieprijs is dinsdag verder gezakt, terwijl de Federal Reserve aan zijn tweedaagse rentevergadering begon, vooruitlopend op wederom een daverende renteverhoging die de vraag naar olie kan temperen.

Een oktoberfuture voor een vat ruwe olie sloot 1,5 procent lager op 84,45 dollar op de New York Mercantile Exchange. Dit was het laagste slot sinds 8 september. De oktoberfuture expireert vandaag.

Het novembercontract sloot 1,7 procent lager op 83,94 dollar.

"Een sterke Amerikaanse dollar, stijgende obligatierendementen en zorgen over vraag nu de wereldeconomie vertraagt drukt opnieuw op de olieprijs", zei Michael Hewson van CMC Markets UK.

"Vrees voor een krap olie-aanbod heeft niet het ondersteunend effect op prijzen dat we normaal zouden verwachten, maar het betekent ook dat die prijs waarschijnlijk niet te ver meer zal zakken", volgens Hewson.

Oliehandelaren letten ook sterk op de Fed. "We blijven geloven dat de oliemarkt vaste voet aan het vinden is", stelden analiten van Sevens Report Research. "Een havikachtige Fed zou dit week de vrees voor een harde landing verder kunnen opstoken en de dollar vrder laten stijgen. Dan zal komend weekend zeker de bodem rond 80 dollar per vat worden getest."

Dalende raffinagemarges zetten de prijs van ruwe olie ook onder druk, stelde Warren Peterson van ING.

Bron: ABM Financial News
het zwaard
0
Democratische en Republikeinse senatoren hebben er dinsdag bij de regering van de Amerikaanse president Joe Biden op aangedrongen secundaire sancties op te leggen aan internationale banken ter versterking van een prijsplafond dat de G7-landen van plan zijn op te leggen aan Russische olie vanwege de invasie van Moskou in Oekraïne.

HomepaginaNieuwsEconomie & Forex
Nieuws: Alle informatie

Amerikaanse senatoren willen secundaire sancties op Russische olie
20/09/2022 | 19:23

Democratische en Republikeinse senatoren hebben er dinsdag bij de regering van de Amerikaanse president Joe Biden op aangedrongen secundaire sancties op te leggen aan internationale banken ter versterking van een prijsplafond dat de G7-landen van plan zijn op te leggen aan Russische olie vanwege de invasie van Moskou in Oekraïne.
De democratische senator Chris Van Hollen en de Republikeinse senator Pat Toomey hebben wetgeving ingediend om secundaire sancties op te leggen, die gericht zijn tegen financiële instellingen die betrokken zijn bij handelsfinanciering, verzekering, herverzekering en bemiddeling van Russische olie en aardolieproducten die worden verkocht tegen prijzen die het plafond overschrijden.

De twee senatoren zijn beiden lid van de Bankcommissie van de Senaat, die toezicht houdt op het sanctiebeleid.

Zij zeiden dat de mogelijkheid om banken aan te pakken het moeilijker zou maken voor Rusland om het prijsplafond te omzeilen door deals te sluiten met landen die niet formeel deelnemen aan de G7-regeling.

"Ik denk dat het een groot voordeel is om een wereldwijde back-up te hebben, zodat Rusland niet probeert - wat het zeker zal doen - om landen tegen elkaar uit te spelen," zei Van Hollen tijdens een hoorzitting van de commissie.

"Ik beloof met senator Van Hollen samen te werken om dit wetsvoorstel zo snel mogelijk aangenomen te krijgen, zodat Rusland niet langer kan profiteren van de olieverkoop waarmee het zijn oorlog in Oekraïne financiert", zei Toomey, de Republikeinse topman in het bankpanel.

De regering Biden is terughoudend geweest met het opleggen van secundaire sancties omdat zij vreest dat dit de betrekkingen met importeurs van Russische olie zoals China en India zou kunnen bemoeilijken.

Elizabeth Rosenberg, Assistant Secretary for Terrorist Financing and Financial Crimes van Financiën, vertelde tijdens de hoorzitting dat de maximumprijs een krachtig instrument is om Rusland te treffen en de energieprijzen te stabiliseren.

Het Amerikaanse ministerie van Financiën heeft gezegd dat iedereen die documenten vervalst of anderszins de werkelijke oorsprong of prijs van Russische olie verbergt, gevolgen zal ondervinden van de binnenlandse wetgeving van de jurisdicties die het prijsplafond toepassen.

De Groep van Zeven kondigde deze maand het prijsplafondplan aan om de lucratieve olie-exportinkomsten van Rusland in de nasleep van de invasie te beperken. Verschillende landen hebben de invoer van Russische ruwe olie en brandstof verboden, maar Moskou is erin geslaagd zijn inkomsten te handhaven door meer ruwe olie te verkopen aan Azië.

"Wij geloven dat het prijsplafond een krachtig effect zal hebben door verschillende dingen te doen, zeker in de eerste plaats door Rusland inkomsten te ontzeggen om zijn oorlog te financieren," zei Rosenberg. "En ten tweede, door Russische olie tegen lagere prijzen op de markt te houden, zal het de kans op prijspieken op de markt verminderen."

De Democratische senator Kyrsten Sinema vroeg Rosenberg ook wat Washington kan doen tegen het mengen van Russische olie door producenten uit dat land met ruwe olie uit andere landen om de sancties te omzeilen.

Rosenberg gaf aan dat het ministerie van Financiën de komende weken richtsnoeren zal uitvaardigen om deze kwestie aan te pakken.

"We hebben de mogelijkheid om verdere duidelijkheid en begeleiding te bieden op dit belangrijke punt in de komende richtlijnen en veelgestelde vragen die de Amerikaanse regering in de komende weken zal publiceren," zei ze.

© MarketScreener met Reuters 2022
het zwaard
0
(ABM FN) Duitsland gaat Uniper nationaliseren door het huidige belang in het het Duitse energiebedrijf te vergroten tot circa 99 procent. Dit maakte Uniper woensdagochtend bekend.

Uniper is de grootste importeur van Russisch gas in Duitsland en kwam met het stopzetten van de gastoevoer door Gazprom in grote problemen, omdat het om aan zijn leveringsverplichting te voldoen elders gas moest inslaan tegen veel hogere tarieven. Dat was de aanleiding voor Uniper om Berlijn in juli van dit jaar om hulp te vragen.

In juli nam Duitsland al een belang van 30 procent in Uniper. Dit belang verhoogt Duitsland nu naar circa 99 procent, zo werd woensdag bekend.

Dit zal plaatsvinden door middel van een kapitaalverhoging van 8 miljard euro. Nieuwe aandelen worden uitgegeven op 1,70 euro per stuk. Daarnaast koopt Berlijn het belang van Fortum in Uniper ook voor 1,70 euro per aandeel.

Berlijn neemt ook een kredietlijn over van in totaal 8 miljard euro die eerder door Fortum werd verstrekt.

Uniper heeft ook een kredietlijn van 13 miljard euro bij KfW Bank, de ontwikkelingsbank van de Duitse staat.
voda
0
Amerikaanse olievoorraden gestegen
Capaciteitsbenutting raffinaderijen ook omhoog.

(ABM FN-Dow Jones) De voorraden ruwe olie in de Verenigde Staten zijn vorige week gestegen. Dit bleek woensdag uit cijfers van het Amerikaanse energieagentschap EIA.

In de week eindigend op 16 september stegen de voorraden ruwe olie met 1,1 miljoen vaten tot 430,8 miljoen stuks.

De benzinevoorraden stegen met 1,6 miljoen vaten tot 214,6 miljoen vaten.

De voorraden stookolie en diesel stegen met 1,2 miljoen vaten tot 117,3 miljoen stuks.

De capaciteitsbenutting van de raffinaderijen kwam uit op 93,6 procent. Dat was 91,5 procent een week eerder.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999
voda
0
Olieprijs lager gesloten

Door ABM Financial News op woensdag 21 september 2022
Views: 2.098

(ABM FN-Dow Jones) De prijs voor een vat ruwe olie is woensdag lager gesloten, nadat uit de meest recente data van het Amerikaanse energieagentschap EIA bleek dat de voorraden ruwe olie in de VS vorige week zijn gestegen.

Uit de EIA-data bleek dat de voorraden ruwe olie in de VS in de week eindigend op 16 september zijn gestegen met 1,1 miljoen vaten tot 430,8 miljoen stuks.

De benzinevoorraden stegen met 1,6 miljoen vaten tot 214,6 miljoen vaten.

De voorraden stookolie en diesel stegen met 1,2 miljoen vaten tot 117,3 miljoen stuks.

De capaciteitsbenutting van de raffinaderijen kwam uit op 93,6 procent. Dat was 91,5 procent een week eerder.

De olieprijs steeg nadat de Russische president Putin de dreiging van een nucleaire reactie in het Oekraïne-conflict uitte en zijn minister van defensie sprak over de strijd van Rusland tegen "het collectieve Westen".

Druk was er vanwege de aanhoudende vrees voor een mondiale economische recessie als gevolg van het agressieve beleid van centrale banken wereldwijd in een poging de hoge inflatie te bestrijden. De Federal Reserve verhoogde woensdag de belangrijkste rente, de federal funds rate, met 75 basispunten naar een bandbreedte van 3,00 tot 3,25 procent.

De oktoberfuture voor een vat West Texas Intermediate ruwe olie sloot woensdag 1,2 procent, ofwel 1,00 dollar, lager op 82,94 dollar op de New York Mercantile Exchange.

Bron: ABM Financial News
voda
0
Olieprijs stijgt

Door ABM Financial News op donderdag 22 september 2022
Views: 1.698

(ABM FN-Dow Jones) De oliefutures zijn donderdag hoger gesloten, op zorgen dat de escalatie van de Russische invasie in Oekraine de energiestromen verder kan laten krimpen.

Een novemberfuture voor een vat West Texas Intermediate ruwe olie sloot donderdag 0,7 procent hoger op 83,49 dollar op de New York Mercantile Exchange.

Ook de kans op meer vraag uit China hielp volgens analisten de olieprijs stijgen.

"Voor de tweede dag op rij ging de prijs voor directe levering in het begin van de dag sterk omhoog, om daarna weer ver terug te zakken, met een oog op de dollar die op het hoogste niveau in twintig jaar staat", zei Bob Yawger van Mizuho.

Woensdag sloot de olieprijs nog op het laagste niveau in twee weken, nadat de Amerikaanse olievoorraden opnieuw een stijging lieten zien in de afgelopen weken, en de Federal Reserve de rente opnieuw sterk verhoogde. De centrale bank gaf bovendien signalen af dat de agressieve renteverhogingen zullen doorgaan om de inflatie onder controle te krijgen.

De zorgen over een mondiale recessie door de agressieve renteverhogingen overschaduwde de beslising van de Russische president Vladimir Poetin om reservisten te mobiliseren voor de oorlog in Oekraïne. Hij leek ook te dreigen met het gebruik van nucleaire wapens.

De economische onzekerheid zal de stijging van de olieprijs voorlopig beperken tot de bandbreedte van 95-100 dollar, "waarmee olie op de korte tot middellange termijn zijwaarts zou handelen", stelde Sevens Report Research.

Aan de andere kant blijft de geopolitieke onzekerheid door de oorlog in Oekraïne een steun in de rug voor de olieprijs, volgens de analisten.

"Dit is een duidelijke escalatie en roept zorgen op over wat de implicaties zijn voor de Russische energiestromen", aldus Warren Patterson van ING over de stappen van Rusland. "Er is kans dat we gaan zien dat het Westen agressiever moeten worden met zijn energiesancties, of dat Poetin energie nog meer als wapen zal inzetten."

Rusland kan niet veel druk meer uitoefenen op de aardgasprijs, omdat de gasstroom naar de EU al met 70 procent is gekrompen dit jaar. "Met olie kan het land nog meer druk uitoefenen, maar dat zal de komende maanden ook minder worden omdat dan het Europese verbod op Russische olie en olieproducten van kracht wordt", aldus Petterson.

Bron: ABM Financial News
voda
0
Olieprijs fors lager gesloten

Door ABM Financial News op vrijdag 23 september 2022
Views: 5.814

(ABM FN-Dow Jones) De prijs voor een vat ruwe olie is vrijdag fors lager gesloten, terwijl de angst voor een recessie financiële markten in de greep hield, aandelen en obligaties daalden en de dollar verder steeg.

De olieprijs sloot vrijdag voor het eerst sinds januari onder de 80 dollar per vat.

De Federal Reserve verhoogde eerder deze week zijn belangrijkste rente, de federal funds rate, voor de derde opeenvolgende keer met 75 basispunten. De Amerikaanse centrale bank raamde dat de rente meer zal oplopen dan marktvolgers eerder hadden verwacht. Een aantal andere centrale banken hebben deze week ook renteverhogingen doorgevoerd, wat de bezorgdheid van beleggers over de economische vooruitzichten heeft versterkt.

"De dreiging van een wereldwijde recessie blijft wegen op de olieprijzen, waarbij de wijdverbreide monetaire verkrapping in de afgelopen dagen de vrees voor een aanzienlijke groeivertraging heeft aangewakkerd", zei marktanalist Craig Erlam van Oanda.

"Centrale banken lijken nu te accepteren dat een recessie de prijs is die moet worden betaald om grip te krijgen op de inflatie, die volgend jaar op de vraag [naar olie] zou kunnen drukken", zei hij.

De markt blijft echter krap, zei Erlam, en OPEC+ heeft aangeven bereid te zijn het aanbod verder te beperken, zelfs als ze de huidige productiequota niet halen.

De vooruitgang richting een nucleair akkoord voor Iran, waardoor het land de export zou kunnen hervatten, lijkt ook tot stilstand te zijn gekomen.

De novemberfuture voor een vat West Texas Intermediate ruwe olie sloot vrijdag 5,7 procent, ofwel 4,75 dollar, lager op 78,74 dollar op de New York Mercantile Exchange.

Bron: ABM Financial News
2.742 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 ... 134 135 136 137 138 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Markt vandaag

 AEX
860,49  -4,87  -0,56%  12:21
 Germany40^ 17.707,60 -0,73%
 BEL 20 3.812,93 -0,36%
 Europe50^ 4.911,63 -0,51%
 US30^ 37.602,15 -1,08%
 Nasd100^ 17.277,82 -1,54%
 US500^ 4.987,71 -1,22%
 Japan225^ 37.325,98 -1,78%
 Gold spot 2.382,27 +0,12%
 EUR/USD 1,0649 +0,05%
 WTI 81,60 -0,58%
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer

Stijgers

EBUSCO HOLDING +3,77%
WDP +3,76%
Heineken +1,68%
Pharming +1,21%
NSI +0,91%

Dalers

AMG Critical ... -2,45%
TomTom -2,26%
ADYEN NV -2,08%
RENEWI -2,06%
KPN -1,92%

EU stocks, real time, by Cboe Europe Ltd.; Other, Euronext & US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: Infront