Nieuwe Steen Investments « Terug naar discussie overzicht

2022

325 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 » | Laatste
seance
0
om de schok te dempen zou de overheid kunnen kiezen om de nieuwe regels te laten gelden voor de vanaf nu
aan te kopen panden. simpel en komt t na verloop van tijd ook in orde.
Branco P
0
Ik kocht vandaag stukken NSI en WHA, beiden toen de koers op -10% stond

NSI vervolgens gesloten op -7,5% en WHA op -12%

Terwijl exposure NSI aan de FBI issue 100% is en voor WHA is dat kennelijk maar ca. 43%

Dus dan is er ook nog iets anders aan de hand:
- stijgende rentes vandaag
- dat in combinatie met lage LTV NSI
- en misschien wat meer shorters bij WHA
83M
0
quote:

Branco P schreef op 26 september 2022 18:48:

Ik kocht vandaag stukken NSI en WHA, beiden toen de koers op -10% stond

NSI vervolgens gesloten op -7,5% en WHA op -12%

Terwijl exposure NSI aan de FBI issue 100% is en voor WHA is dat kennelijk maar ca. 43%

Dus dan is er ook nog iets anders aan de hand:
- stijgende rentes vandaag
- dat in combinatie met lage LTV NSI
- en misschien wat meer shorters bij WHA
Plus het feit dat NSI al weken aan het dalen is en feitelijk oversold is.
voda
0
Beursblik: ABN AMRO waardeert vastgoedaandelen af

Door ABM Financial News op maandag 26 september 2022
Views: 3.940

(ABM FN-Dow Jones) ABN AMRO Oddo heeft maandag de aandelen NSI, Vastned en Wereldhave afgewaardeerd.

Voor NSI en Wereldhave ging het advies van Outperform naar Neutraal. Het koersdoel voor NSI daalde van 28,00 naar 26,00 euro en voor Wereldhave van 18,00 naar 14,00 euro.

Vastned zag het advies verlaagd worden van Neutraal naar Underperform, en met een 7 euro lager koersdoel van 15,00 euro.

Nederlands vastgoed wordt vanaf 2023 waarschijnlijk niet langer gekwalificeerd als een fiscale beleggingsinstelling, ook wel bekend als FBI. Dit werd duidelijk uit de nieuwe belastingplannen van de Nederlandse regering, die afgelopen dinsdag werden gepresenteerd tijdens Prinsjesdag.

De winst van een FBI wordt belast tegen een vennootschapsbelastingtarief van 0 procent. Indien deze status verloren gaat dan schiet het belastingtarief omhoog naar 25,8 procent, aldus ABN AMRO.

Volgens ABN AMRO heeft dit de meeste impact op NSI, dat nog louter in Nederland actief is. Wereldhave en Vastned zijn ook buiten Nederland actief en analisten van de bank schatten dat het verlies van de FBI-status bij deze twee fondsen respectievelijk 13 en 11 procent van de winst raakt.

Naast de FBI-kwestie houdt ABN AMRO met zijn nieuwe taxaties ook rekening met de stijgende rente en de hoge inflatie.

ABN AMRO twijfelt of de markt het negatieve nieuws voldoende heeft ingeprijsd en besloot daarom de adviezen voor de drie aandelen te verlagen.

NSI sloot maandag op 22,35 euro, Wereldhave op 10,55 euro en Vastned op 17,88 euro.

Bron: ABM Financial News
seance
0
de nieuwe maatregel is in elk geval weer geen stimulans voor de bouw. contrair met wat ze steeds beweren. geld ophalen is belangrijker.
Charlemagne
0
sorry, verkeerde knopje............... ca 2 euro dividend, dus als het nu eerst vb moet betalen, heb je op deze koers nog steeds meer dividend dan toen, zelfs als ze het verlagen....
Abracadabra
0
quote:

Branco P schreef op 26 september 2022 18:48:

Ik kocht vandaag stukken NSI en WHA, beiden toen de koers op -10% stond

NSI vervolgens gesloten op -7,5% en WHA op -12%

Terwijl exposure NSI aan de FBI issue 100% is en voor WHA is dat kennelijk maar ca. 43%

Dus dan is er ook nog iets anders aan de hand:
- stijgende rentes vandaag
- dat in combinatie met lage LTV NSI
- en misschien wat meer shorters bij WHA
Wat ook aan de hand is, is dat NSI teveel naar binnengekkerd is.
-Niet kunnen aanzien komen de politieke beslis processen
-De marktvraag en ontwikkeling aansluiting niet altijd klopt
-Significante ontwikkeling in een oververhitte markt hebben opgestart zonder alternatieve scenarios
-Meer dividend uitgeven dan dat er inkomsten zijn
Branco P
0
effect op winstgevendheid afschaffen FBI-status bij WHA valt reuze mee! Koersherstel vandaag voor de vastgoedfondsen.
Branco P
0
quote:

Branco P schreef op 28 september 2022 08:59:

effect op winstgevendheid afschaffen FBI-status bij WHA valt reuze mee! Koersherstel vandaag voor de vastgoedfondsen.
Viel me tegen vandaag. Rente was zeeeer volatiel vandaag. Zou mooi zijn wanneer NSI ook iets zou zeggen over de FBI kwestie
junkyard
1
Inderdaad, de onstuimige rente zet het vastgoed in beweging, de fbi geldt voor een beperkt aantal fondsen en deze onzekerheid zal nog even blijven hangen totdat meer duidelijk is (oa mbt flankerend beleid).

NSI zou een bericht kunnen delen met hun inschatting van (maximale) impact en wijze waarop NSI dit proces benadert. Daarnaast kan NSI melden dat vanwege huidige markt dynamiek NSI zich voorlopig niet committeert aan de aanvang van grote projecten. NSI kan daarbij een aandeleninkoop starten van enkele tientallen miljoenen € (bijv. tot max 35% LTV en max € 30 per aandeel), wat het resultaat en de boekwaarde per aandeel verbetert en de koers kan steunen, waarbij NSI duidelijk maakt dat de beurswaarde en aandeelhoudersbelangen serieus wordt genomen.

Vastgoedfondsen zijn kapitaalintensief, belangen van vermogen verstrekkers dienen te prevaleren boven interne (groei). Het vorige Amsterdamse project van NSI (Donauweg 2b) staat 2 jaar na oplevering nog steeds leeg, NSI is onbewezen in grote projecten en deze risico's kunnen beleggers nu goed missen.

Voordeel van het schrappen van de fbi status is dat fondsen meer flexibel kunnen zijn bij projecten, en bijvoorbeeld ook appartementen of hotels (tbv verkoop) kunnen ontwikkelen.

Vitrum zou zich kunnen lenen voor een andere invulling dan kantoren.
Branco P
0
Ik neem aan dat een herbestemming van een bestaand pand nog gewoon binnen de vastgoedbeleggingssfeer ligt. NSI heeft toch al eens eerder een kantoorpand in woningen getransformeerd? Ik heb dat Vitrum project bekeken en dat is een deels over een weg gebouwd pand. Daar weet ik niet of wonen zomaar zal worden toegestaan. Ik vind het wel opmerkelijk dat dat pand zo lang leeg staat.

De echte flexibiliteit bij het verlies van de FBI status wordt natuurlijk gerealiseerd doordat je geen uitdelingsverplichting meer hebt. En daarnaast kun je inderdaad het zwaartepunt verschuiven naar ontwikkelen, maar je gaf zelf al aan dat NSI geen ontwikkelaar is. Dus dat zal NSI niet al te veel doen m.i.

Voor mij is het al voldoende wanneer NSI de ontwikkelprojecten even on hold zet (met uitzondering van ING kantoor, dat 80% voorverhuurd is). Inkopen van eigen aandelen is m.i. een korte termijn voordeel waarmee je je financiële flexibiliteit verspeelt. Juist die hele lage LTV is lekker en die moet je koesteren en gebruiken op het moment dat er een mooie kans voorbij komt.

Wat dat betreft ligt het het meest voor de hand dat NSI nu vol focust op het voorverhuren van de twee andere Amsterdamse projecten. Lukt dat niet tegen interessante huren, dan kan men daar afscheid van nemen (neem ik aan) en kijken waar er andere kansen liggen in de markt.

Inkoop van eigen aandelen zou ik niet toejuichen, hoewel het op korte termijn de aandelenkoers kan stuwen. Het is echter in eerste instantie een bedrijf en geen aandeel.
junkyard
1
NSI heeft zelf geen kantoorpand herontwikkeld naar woningen, wel heeft NSI veel kantoorpanden verkocht die door de koper worden herontwikkeld naar woningen. Binnen het fbi regime is er zeer beperkte vrijheid om te opereren, kantoren herontwikkelen en als woning verkopen zou bijvoorbeeld niet passen.

Vitrum staat leeg nadat de rechtbank Amsterdam is vertrokken, dit wordt niet verhuurd omdat NSI het pand wil herontwikkelen. Deze herontwikkeling duurt lang vanwege overleg met de gemeente, het gebied rondom Vitrum wordt opnieuw ingericht (wat uitloopt) en NSI wilde dit meenemen in de plannen. Daarnaast is NSI het niet eens de erfpacht bijstelling (verhoging) die gemeente Amsterdam.wil toepassen op basis van de NSI plannen.

Vitrum ligt meer omringd door woningen dan kantoren, de Zuidas is net een stukje weg. Ik vind het een mooie lokatie voor een hotel / appartementen.

Alles aan projecten kan on hold, bruto yields van iets boven de 5% (netto <5%) zijn nu niet toereikend, aangezien een aandeleninkoop nu bijna 10% (zonder project risico's) oplevert.

NSI is in eerste instantie een vastgoedfonds en geen bedrijf, de interne ambitie om zichzelf op de kaart te zetten als ontwikkelaar mogen geen voorrang krijgen boven aandeelhouders belangen. Een (vastgoed)fondsmanager dient vooral/alleen te kijken naar de positie van aandeelhouders. Een aandeleninkoop (tot max LTV 35% - balans wordt dus niet zwak) verhoogt het resultaat per aandeel aanzienlijk.

Helaas zijn veel fondsmanager vaak vooral op zoek naar groei (assets under management) omdat zij dan hogere fees kunnen opstrijken.
Branco P
0
Uit het jaarverslag van 2020:

Two assets were reclassified from the category Offices to Other at the start of the year. Solar Eclips in Amsterdam is let to a community college and an asset at Koningin Wilhelminaplein in Amsterdam was transformed years ago into student housing accommodation.

Wellicht ondertussen verkocht dan, dat Wilhelminaplein? Verder zie ik in de CM presentatie dat een stuk of 6 potentiele herontwikkelingen (Amsterdam plus Eindhoven) allemaal (deels) residential zijn.

NSI is geen fondsmanager maar een vastgoedbedrijf dat zelf panden in bezit heeft. Uiteraard zou ook het inkopen van eigen aandelen een optie zijn wanneer bepaalde ontwikkelprojecten van de baan zouden zijn. Maar dat is op korte termijn hopen dat je daarmee de aandeelhouderswaarde opkrikt terwijl je op langere termijn je verdienpotentieel verkleint. Op langere termijn is het dus niet in het belang van de aandeelhouder, mits je er vanuit gaat dat het bedrijf waarde kan toevoegen en de winst kan blijven verhogen.

Vitrum zou zeker een mooie locatie zijn voor wonen/hotel, maar zoals gezegd, die fly over, daar zal dat dan niet in mogen m.i. Dus dan moet je al wel moeilijk gaan doen met mixed use etc.
Happy One
0
IEX is inmiddels ook met een analyse gekomen. Veel mag ik er hier geloof ik niet over zeggen, maar hun analyse (je ziet het al aan de kop 'NSI midscheeps geraakt') is van positief gekanteld naar heel negatief.
Het dividend in 2024 taxeren ze op een fractie van dat van nu, vanwege FBI, herfinanciering schulden, afwaarderingen etc.
Hoe kijken jullie naar het dividend? Is dat houdbaar, eventueel met aanpassing van een percentage voor FBI (stel impact 15%, wordt het dividend dan 2,16*85%) of zien jullie ook een veel lager dividend structureel wordt voor de komende jaren?
junkyard
0
quote:

Branco P schreef op 29 september 2022 12:08:

Uit het jaarverslag van 2020:

Two assets were reclassified from the category Offices to Other at the start of the year. Solar Eclips in Amsterdam is let to a community college and an asset at Koningin Wilhelminaplein in Amsterdam was transformed years ago into student housing accommodation.

Wellicht ondertussen verkocht dan, dat Wilhelminaplein? Verder zie ik in de CM presentatie dat een stuk of 6 potentiele herontwikkelingen (Amsterdam plus Eindhoven) allemaal (deels) residential zijn.

Dit is een administratieve herclassificatie van NSI, NSI heeft deze panden niet recent zelfstandig getransformeerd, er zit nu alleen een andere type huurder in dan een kantoor en NSI wil hier op andere wijze over rapporteren. Als fbi dien je panden lange termijn aan te houden, ontwikkelen om te verkopen is daarbij niet goed mogelijk om van fiscale voordelen (fbi) te kunnen genieten.

Het pand aan Koningin Wilhelminaplein is nog steeds in bezit van NSI, dit betreft kamerverhuur tegen relatief lage huren nadat (wat de waarde / verkoopbaarheid bemoeilijkt):
www.wooninfo.nl/uitspraak/eindvonnis-...

Mij niet helemaal duidelijk wat de status is van dit pand, NSI noemt dit pand nog steeds 'kantoor':
nsi.nl/location/koningin-wilhelminapl...

WOZ portaal meldt dat dit pand een woonbestemming heeft, met WOZ-waarde € 14.860.000 euro. NSI meldt in capital markets day een 'current book value' van € 9,5 miljoen (vermoedelijk ivm relatief lage kamerhuren, < € 2k per m2 binnen ring Amsterdam is anders een gek lage waardering). NSI mid-term plan op dit pand is 'New built Residential/Office' met vergroting van m2 van 5.000 naar 18.900m2. Met een bouwjaar van 1995 opmerkelijk dat dit nu al (bijna) rijp is voor sloop/nieuwbouw, maar het gebouw wordt misschien versneld uitgeleefd door de kamerverhuur.

Net als Wereldhave (Amvest) zou NSI waarschijnlijk gebruik maken van partners om het resi deel te ontwikkelen, om zo gebruik te kunnen blijven maken van de fbi status. NSI kan het project ook als geheel verkopen.
junkyard
3
quote:

Happy One schreef op 29 september 2022 12:40:

IEX is inmiddels ook met een analyse gekomen. Veel mag ik er hier geloof ik niet over zeggen, maar hun analyse (je ziet het al aan de kop 'NSI midscheeps geraakt') is van positief gekanteld naar heel negatief.
Het dividend in 2024 taxeren ze op een fractie van dat van nu, vanwege FBI, herfinanciering schulden, afwaarderingen etc.
Hoe kijken jullie naar het dividend? Is dat houdbaar, eventueel met aanpassing van een percentage voor FBI (stel impact 15%, wordt het dividend dan 2,16*85%) of zien jullie ook een veel lager dividend structureel wordt voor de komende jaren?
Klinkt alsof IEX goede adviezen verstrekt, koop advies op hoge koersen en verkoop advies bij lage koersen. Meestal volgen analisten de marktontwikkeling wat, maar uit zich dit vooral in aanpassing koersdoel.

NSI dividend is nu ongeveer gelijk aan het direct resultaat (€ 2,16 dividend t.o.v. direct resultaat outlook € 2,05-2,10), dit is dus redelijk strak. NSI keert nu wel grotendeels uit in stock dividend, waarmee cash / resultaat binnenboord wordt gehouden maar wat wel (iets) leidt tot verwatering van toekomstig resultaat.

Afwaardering van vastgoed raakt het direct resultaat niet, NSI heeft een sterke balans (zeer lage LTV) en kan dus aardig wat waarderingstikken vangen voordat iets zou moeten worden verkocht. Ik veronderstel verder dat NSI projecten voorlopig uitstelt (te laag rendement, teveel risico) en NSI niets aankoopt (geen vastgoed of eigen aandelen - dit zou het direct resultaat wel kunnen verhogen).

NSI heeft € 375 miljoen aan schulden, waarvan € 220 miljoen in de vorm van obligaties met verval in 2026 (€ 40 miljoen @ ca. 2%), 2028 (€ 50 miljoen @ ca. 2%), 2029 (€ 50 miljoen @ 1,4%), 2030 (€ 40 miljoen @ 1,6%) en 2031 (€ 40 miljoen @ 1,7%). De overige € 155 miljoen aan financiering vervalt grotendeels in 2023, met verval van secured debt (€ 66 miljoen) en een term loan (€ 80 miljoen). Deze € 146 miljoen is eenvoudig te herfinancieren (bij geen toegang tot de obligatiemarkt) vanuit de RCF met looptijd tot 2026 en een onbenutte kredietruimte van € 295 miljoen.

Totale gemiddelde rente van de € 220 miljoen vastrentende obligaties is 1,60%, waarbij de obligatiefinanciering met langere looptijd een lagere rente heeft. De totale NSI financiering van € 375 miljoen heeft een gemiddelde rente van 2,1%. Dit betekent dat de overige € 155 miljoen aan financiering een gemiddelde rente van ongeveer 2,80% heeft. Bij herfinanciering van de € 146 miljoen die vervalt in 2023 vanuit de RCF zal dit misschien tot iets hogere rentelast leiden (afhankelijk van rente beweging), maar dit gaat geen enorme gevolgen hebben voor het resultaat. Bij RCF herfinanciering en nieuw tarief van 4,0% is dit +1,2% extra, op € 146 miljoen is dit € 1,75 miljoen per jaar extra (= € 0,09 per aandeel per jaar).

De mogelijke afwaarderingen en herfinanciering (2023) hebben dus geen grote gevolgen hebben voor het direct resultaat (t/m 2025). Vooral de huurontwikkeling (incl. bezetting) zal het direct resultaat beïnvloeden. Best guess voor mij is dat het direct resultaat komende jaren ongeveer vlak blijft, zeker omdat NSI recent meldde:
We continue to see healthy demand for good quality space and are confident we can improve the occupancy rate by year-end.
Lease indexation is a key contributor to our like-for-like growth and is set to end up at circa 6% for the whole year

Hiermee zou het dividend ongeveer vlak kunnen blijven, tenzij FBI regelgeving tot extra belastingdruk leidt. Het is op dit punt afwachten wat de exacte gevolgen zijn, mede omdat het flankerend beleid onbekend is. Ik verwacht niet dat het volledige directe resultaat vpb plichtig zal worden, als we niet in keiharde recessie knallen en NSI redelijk blijft verhuren (bezetting >90%) verwacht ik (op basis van huidige portefeuille en geen projecten / aankopen) dat een dividend van € 1,80 over 2024 en 2025 in ieder geval haalbaar moet zijn. Over 2022 en 2023 kan NSI wel > € 2 uitdelen aangezien dit nog onder fbi regime valt.

Op huidig koersniveau vind ik NSI zeer aantrekkelijk, als het dividend naar € 1,80 gaat dan is het dividendrendement alsnog 8% en op langere termijn zal de economie weer eens aantrekken met hogere kansen op huurgroei en aanvang van winstgevende projecten. Vooral de sterke balans en obligatiefinanciering tegen lage fixed rates zijn pluspunten, hierdoor kan NSI lange tijd omgaan met tegenwind.

Alleen als NSI er toch voor kiest om nu zelfstandig grote projecten (zoals Well House) te starten en de balans te verzwakken, word ik negatief over NSI.
Happy One
0
quote:

junkyard schreef op 29 september 2022 17:06:

[...]

Klinkt alsof IEX goede adviezen verstrekt, koop advies op hoge koersen en verkoop advies bij lage koersen. Meestal volgen analisten de marktontwikkeling wat, maar uit zich dit vooral in aanpassing koersdoel.

NSI dividend is nu ongeveer gelijk aan het direct resultaat (€ 2,16 dividend t.o.v. direct resultaat outlook € 2,05-2,10), dit is dus redelijk strak. NSI keert nu wel grotendeels uit in stock dividend, waarmee cash / resultaat binnenboord wordt gehouden maar wat wel (iets) leidt tot verwatering van toekomstig resultaat.

Afwaardering van vastgoed raakt het direct resultaat niet, NSI heeft een sterke balans (zeer lage LTV) en kan dus aardig wat waarderingstikken vangen voordat iets zou moeten worden verkocht. Ik veronderstel verder dat NSI projecten voorlopig uitstelt (te laag rendement, teveel risico) en NSI niets aankoopt (geen vastgoed of eigen aandelen - dit zou het direct resultaat wel kunnen verhogen).

NSI heeft € 375 miljoen aan schulden, waarvan € 220 miljoen in de vorm van obligaties met verval in 2026 (€ 40 miljoen @ ca. 2%), 2028 (€ 50 miljoen @ ca. 2%), 2029 (€ 50 miljoen @ 1,4%), 2030 (€ 40 miljoen @ 1,6%) en 2031 (€ 40 miljoen @ 1,7%). De overige € 155 miljoen aan financiering vervalt grotendeels in 2023, met verval van secured debt (€ 66 miljoen) en een term loan (€ 80 miljoen). Deze € 146 miljoen is eenvoudig te herfinancieren (bij geen toegang tot de obligatiemarkt) vanuit de RCF met looptijd tot 2026 en een onbenutte kredietruimte van € 295 miljoen.

Totale gemiddelde rente van de € 220 miljoen vastrentende obligaties is 1,60%, waarbij de obligatiefinanciering met langere looptijd een lagere rente heeft. De totale NSI financiering van € 375 miljoen heeft een gemiddelde rente van 2,1%. Dit betekent dat de overige € 155 miljoen aan financiering een gemiddelde rente van ongeveer 2,80% heeft. Bij herfinanciering van de € 146 miljoen die vervalt in 2023 vanuit de RCF zal dit misschien tot iets hogere rentelast leiden (afhankelijk van rente beweging), maar dit gaat geen enorme gevolgen hebben voor het resultaat. Bij RCF herfinanciering en nieuw tarief van 4,0% is dit +1,2% extra, op € 146 miljoen is dit € 1,75 miljoen per jaar extra (= € 0,09 per aandeel per jaar).

De mogelijke afwaarderingen en herfinanciering (2023) hebben dus geen grote gevolgen hebben voor het direct resultaat (t/m 2025). Vooral de huurontwikkeling (incl. bezetting) zal het direct resultaat beïnvloeden. Best guess voor mij is dat het direct resultaat komende jaren ongeveer vlak blijft, zeker omdat NSI recent meldde:
We continue to see healthy demand for good quality space and are confident we can improve the occupancy rate by year-end.
Lease indexation is a key contributor to our like-for-like growth and is set to end up at circa 6% for the whole year

Hiermee zou het dividend ongeveer vlak kunnen blijven, tenzij FBI regelgeving tot extra belastingdruk leidt. Het is op dit punt afwachten wat de exacte gevolgen zijn, mede omdat het flankerend beleid onbekend is. Ik verwacht niet dat het volledige directe resultaat vpb plichtig zal worden, als we niet in keiharde recessie knallen en NSI redelijk blijft verhuren (bezetting >90%) verwacht ik (op basis van huidige portefeuille en geen projecten / aankopen) dat een dividend van € 1,80 over 2024 en 2025 in ieder geval haalbaar moet zijn. Over 2022 en 2023 kan NSI wel > € 2 uitdelen aangezien dit nog onder fbi regime valt.

Op huidig koersniveau vind ik NSI zeer aantrekkelijk, als het dividend naar € 1,80 gaat dan is het dividendrendement alsnog 8% en op langere termijn zal de economie weer eens aantrekken met hogere kansen op huurgroei en aanvang van winstgevende projecten. Vooral de sterke balans en obligatiefinanciering tegen lage fixed rates zijn pluspunten, hierdoor kan NSI lange tijd omgaan met tegenwind.

Alleen als NSI er toch voor kiest om nu zelfstandig grote projecten (zoals Well House) te starten en de balans te verzwakken, word ik negatief over NSI.
Bedankt voor je uitgebreide reactie Junkyard, ze kunnen jou beter als vastgoed analist aannemen op IEX. Dit klinkt heel wat realistischer dan het huidige doemscenario van IEX, na een eerder koopadvies (en nog veel hoger koersdoel).
Branco P
0
quote:

junkyard schreef op 29 september 2022 12:42:

[...]

Dit is een administratieve herclassificatie van NSI, NSI heeft deze panden niet recent zelfstandig getransformeerd, er zit nu alleen een andere type huurder in dan een kantoor en NSI wil hier op andere wijze over rapporteren. Als fbi dien je panden lange termijn aan te houden, ontwikkelen om te verkopen is daarbij niet goed mogelijk om van fiscale voordelen (fbi) te kunnen genieten.

Het pand aan Koningin Wilhelminaplein is nog steeds in bezit van NSI, dit betreft kamerverhuur tegen relatief lage huren nadat (wat de waarde / verkoopbaarheid bemoeilijkt):
www.wooninfo.nl/uitspraak/eindvonnis-...

Mij niet helemaal duidelijk wat de status is van dit pand, NSI noemt dit pand nog steeds 'kantoor':
nsi.nl/location/koningin-wilhelminapl...

WOZ portaal meldt dat dit pand een woonbestemming heeft, met WOZ-waarde € 14.860.000 euro. NSI meldt in capital markets day een 'current book value' van € 9,5 miljoen (vermoedelijk ivm relatief lage kamerhuren, < € 2k per m2 binnen ring Amsterdam is anders een gek lage waardering). NSI mid-term plan op dit pand is 'New built Residential/Office' met vergroting van m2 van 5.000 naar 18.900m2. Met een bouwjaar van 1995 opmerkelijk dat dit nu al (bijna) rijp is voor sloop/nieuwbouw, maar het gebouw wordt misschien versneld uitgeleefd door de kamerverhuur.

Net als Wereldhave (Amvest) zou NSI waarschijnlijk gebruik maken van partners om het resi deel te ontwikkelen, om zo gebruik te kunnen blijven maken van de fbi status. NSI kan het project ook als geheel verkopen.
Wereldhave heeft binnenstedelijke winkelcentra. Daar moet je met hele ingewikkelde ontwerpen en ingrepen maar zien hoe je er ooit appartementencomplexen in weet te passen, met alle ingewikkelde vergunningsprocedures en belangen die bij zo'n binnenstadsontwikkeling gelden. Dat kan Wereldhave niet, daar moet je een Amvest-achtige partij bij halen. Volledig anders is dat voor een bestaand kantoorpand met eigen parkeerterrein. Daar is het alleen een kwestie van wat wandjes wegslaan (of plaatsen), leidingen leggen en badkamers inbouwen. Dat is een totaal andere opgave en daar heb je echt geen Amvest bij nodig. Wel een goede uitvoerende partij, maar alle fatsoenlijke bouwbedrijven hebben daar ondertussen wel ervaring mee. Totaal ander verhaal dus.

Waar het om gaat: NSI heeft/had dus kennelijk reeds 1 omgebouwd kantoorpand in bezit en er staan er meer op de planning. De vraag is uiteraard of de woningmarkt de komende paar jaar interessant zal zijn. Huizenprijzen gaan immers behoorlijk dalen, daarvan is iedereen zich ondertussen wel bewust. Dat kan NSI zo links en rechts gewoon doen en dat beïnvloed hun FBI status niet. Een herbestemming met een verbouwing, zonder echte waardesprong, dat is gewoon actief omgaan met je belegging. Valt m.i. gewoon onder FBI regime. Het regime waarvan we dus niet weten of dat er nog zal zijn over twee jaar. ;-)
Branco P
0
quote:

Happy One schreef op 29 september 2022 12:40:

IEX is inmiddels ook met een analyse gekomen. Veel mag ik er hier geloof ik niet over zeggen, maar hun analyse (je ziet het al aan de kop 'NSI midscheeps geraakt') is van positief gekanteld naar heel negatief.
Het dividend in 2024 taxeren ze op een fractie van dat van nu, vanwege FBI, herfinanciering schulden, afwaarderingen etc.
Hoe kijken jullie naar het dividend? Is dat houdbaar, eventueel met aanpassing van een percentage voor FBI (stel impact 15%, wordt het dividend dan 2,16*85%) of zien jullie ook een veel lager dividend structureel wordt voor de komende jaren?
Ik zou niet al te veel varen op de vastgoedanalyses van IEX. No offence natuurlijk, maar de "echte" analisten hebben al totaal geen kaas gegeten van vastgoed en slaan de plank al voortdurend mis.
325 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Detail

Vertraagd 24 apr 2024 09:43
Koers 17,200
Verschil -0,080 (-0,46%)
Hoog 17,280
Laag 17,120
Volume 12.580
Volume gemiddeld 34.368
Volume gisteren 56.335

EU stocks, real time, by Cboe Europe Ltd.; Other, Euronext & US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: Infront