Koffiekamer « Terug naar discussie overzicht

Klimaatdiscussie: opwarming aarde door mens of natuur

luchtschip
0
Colorado River, the Rhine River in Germany, and the Yangtze River in China to see the effect of climate change on three rivers critical to their regions.

NBC correspondents @PattersonNBC, @MattMcBradley, and @janisfrayer report from around the world to see how 3 rivers critical to their regions have been affected by climate change.

video 5:27 minuut

www.nbcnews.com/nightly-news/video/th...

twitter.com/NBCNightlyNews/status/157...
New dawn
1
Teletekst:

Nederland kan binnen een paar jaar te
maken krijgen met een drinkwatertekort,
waarschuwen tien waterbedrijven in een
rapport waar NRC over schrijft.

Het watersysteem loopt tegen de grenzen
aan door droogte,verzilting en de groei
van de bevolking.Daarnaast verslechtert
de kwaliteit van drinkwaterbronnen door
vervuiling door landbouw,industrie en
huishoudens.

De tien bedrijven pleiten voor urgentie
bij de politiek.Ze stellen dat als er
geen maatregelen worden genomen,ze niet
kunnen garanderen dat de 900.000 huizen
die het kabinet wil bouwen op tijd van
goed drinkwater kunnen worden voorzien.
tampert
2
Zijn we na de warme zomer niks meer gewend of is het echt zo koud voor de tijd van het jaar? Dat tweede, verzekert Wouter van Bernebeek van Weerplaza dinsdag aan NU.nl.

"Rond deze tijd van het jaar is het normaal als het 18 à 19 graden is", legt hij uit. "Deze week wordt op sommige plekken de 10 graden niet eens gehaald."

Het is dinsdag zelfs een van de koudste 27 septembers ooit gemeten. Het record stamt uit 1926, toen het in De Bilt 10,4 graden werd.

"De aanhoudende regen houdt het koud", aldus Van Bernebeek. "Zodra het straks droger wordt, loopt de temperatuur op naar 12 à 13 graden. Maar dat zal niet overal in het land gebeuren."

kijk die temperatuur, het kan gewoon koudste 27 september ooit tot nu toe.
tampert
1
luchtschip
1
Off topic

Botsing van ruimte schip ( grootte van een gok automaat ) met een asteroïde ( grootte van een voetbalstadion )

Watch from DARTMIssion’s DRACO Camera, as the vending machine-sized spacecraft successfully collides with asteroid Dimorphos, which is the size of a football stadium and poses no threat to Earth.

video 1:25 minuut

twitter.com/NASA/status/1574539270987...
voda
0
Extra negatief effect van de global opwarming...

Smeltend ijs in Alaska vormt nieuwe meren vol bacteriën die methaan uitstoten, waarschuwt NASA-wetenschapper
Marianne Guenot - Gisteren om 15:45

Meren die in Alaska ontstaan door het smelten van de permafrost stoten veel methaan uit dat vervolgens in de atmosfeer terechtkomt, aldus een wetenschapper die samenwerkt met NASA.

Deze meren zijn onderdeel van zogenoemde 'thermokarsten', landschappen vol moerassige holtes en kleine heuvels die worden gevormd als de permafrost ontdooit. In de meren zit zo veel methaangas, dat als zeer sterk broeikasgas schadelijk is voor het klimaat, dat je het naar de oppervlakte kan zien stijgen.

Volgens een studie uit 2021 verschijnen er steeds meer van deze meren naarmate de permafrost van Alaska ontdooit door de stijgende temperaturen en de toenemende bosbranden.

De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA bestudeert het effect van de meren op de klimaatverandering als onderdeel van een project genaamd het Arctic Boreal Vulnerability Experiment (ABoVE).

Er zit soms genoeg methaan in thermokarsten om ze in brand te steken. Foto: Universiteit van Alaska Fairbanks
© Aangeboden door Business Insider Nederland

Nieuwe meren ontstaan als ijs smelt en instort
Thermokarstmeren ontstaan wanneer permafrost, grond die normaal gesproken het hele jaar bevroren blijft, begint te smelten. Als dit gebeurt, smelten ook enorme ijsblokken die in de grond vastzitten, waardoor de grond enkele meters instort.

"Jaren geleden was de grond ongeveer drie meter hoger en was het een sparrenbos", zegt Katey Walter Anthony, een ecoloog aan de Universiteit van Alaska Fairbanks, tegen Insider over een thermokarst genaamd Big Trail Lake in Alaska.

Walter Anthony heeft meegewerkt aan het ABoVE-project van NASA om het effect van Big Trail Lake op de klimaatverandering te bestuderen.

Als water de achtergelaten putten binnendringt, doen bacteriën dat ook. "Bij Big Trail Lake is het alsof je voor het eerst de deur van je vriezer opent en al het voedsel in je vriezer aan microben geeft om te ontbinden", zegt Walter Anthony. "Terwijl de microben het afbreken, stoten ze methaangas uit."

Ecoloog Katey Walter Anthony (links) vaart in een kayak op Big Trail Lake in Alaska. Foto: Sofie Bates/NASA
© Aangeboden door Business Insider Nederland

Er zijn miljoenen meren in het Noordpoolgebied, maar de meeste zijn duizenden jaren oud en stoten weinig gas uit, aldus een bericht op de website van NASA.

Het zijn alleen de nieuwere meren, zoals het minder dan 50 jaar oude Big Trail Lake in Alaska, die veel gas uitstoten.

Methaan is een broeikasgas dat veel schade aanricht
Hoewel koolstofdioxide (CO2) op lange termijn de belangrijkste oorzaak van de klimaatcrisis is, dragen ook methaanlekken hun steentje bij aan het opwarmen van de aarde.

Methaan is een broeikasgas, wat betekent dat het warmte die van de grond komt, vasthoudt in de atmosfeer. Daardoor warmt de aarde op. Hoewel methaan veel krachtiger is dan CO2, verdwijnt het ook weer sneller uit de atmosfeer dan koolstofdioxide.

"Het terugdringen van de methaanuitstoot is een belangrijk instrument dat we nu al kunnen gebruiken om de gevolgen van de klimaatverandering op de korte termijn te beperken en de snelheid van de opwarming snel te verminderen", aldus Rick Spinrad, het hoofd van de Amerikaanse National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA), in een eerder bericht.

Methaan "draagt ook bij aan de vorming van ozon op grondniveau, dat elk jaar wereldwijd ongeveer 500.000 vroegtijdige sterfgevallen veroorzaakt", aldus Spinrad.

Ook menselijke activiteiten stoten veel methaan uit. Denk aan landbouw en brandstofwinning. Gaslekken uit methaanpijpleidingen worden steeds vaker aangepakt, omdat ze vanuit de ruimte kunnen worden opgemerkt en gemakkelijk kunnen worden verholpen.

LEES OOK: Oprichter van outdoormerk Patagonia doet zijn miljardenbedrijf over aan goede doelen die zich inzetten voor klimaat

www.msn.com/nl-nl/geldzaken/nieuws/sm...
New dawn
0
quote:

tampert schreef op 27 september 2022 14:58:

Zijn we na de warme zomer niks meer gewend of is het echt zo koud voor de tijd van het jaar? Dat tweede, verzekert Wouter van Bernebeek van Weerplaza dinsdag aan NU.nl.

"Rond deze tijd van het jaar is het normaal als het 18 à 19 graden is", legt hij uit. "Deze week wordt op sommige plekken de 10 graden niet eens gehaald."

Het is dinsdag zelfs een van de koudste 27 septembers ooit gemeten. Het record stamt uit 1926, toen het in De Bilt 10,4 graden werd.

"De aanhoudende regen houdt het koud", aldus Van Bernebeek. "Zodra het straks droger wordt, loopt de temperatuur op naar 12 à 13 graden. Maar dat zal niet overal in het land gebeuren."

kijk die temperatuur, het kan gewoon koudste 27 september ooit tot nu toe.
Ga je er eens in verdiepen wat weer is en wat klimaat is.
[verwijderd]
1
Afgelopen jaar is 6% van het ijs in de Zwitserse bergen weggesmolten. Tot nu toe werd 2% als extreem aangezien.
Veel kleine gletschers zijn verdwenen en hoeven dus niet meer gemeten te worden.
Bijlage:
tampert
1
Laatste update: 27 september 2022 15:48 uur
De tweede helft van september verloopt dit jaar toch wel bijzonder fris in de Noordelijke Alpen. Met enige regelmaat valt er vanaf 1500 meter (veel) sneeuw.
Momenteel lijkt het vanaf 1500 tot 1900 meter al wel winter de Noordelijke Alpen. Halverwege deze septembermaand viel in het hooggebergte de winter al in en eigenlijk is deze sindsdien niet meer volledig weggeweest. Dit komt doordat de stroming eigenlijk sindsdien continue uit het noordwesten komt. Hierdoor kan koele en vochtige lucht afkomstig uit het poolgebied het gebergte makkelijk bereiken. En ook de komende dagen gaat er nog regelmatig sneeuw bijvallen.
tampert
1
nu al winter in de alpen, normaal begint de winter veel later. hoe komt dat ?? dat komt door de klimaatverandering. wat is de oorzaak van de klimaatverandering, volgens de wetenschap?? dat is de toename van co2 in de atmosfeer sinds 1850, wat de temperatuur doet stijgen.
voda
0
Lek Nordstream-pijpleidingen zorgt voor gigantische uitstoot van methaan met mogelijk een zeer sterk broeikaseffect
ANP - Gisteren om 15:43
EPA/Clemans Bilan
© 477

De lekkages aan de pijpleidingen Nord Stream 1 en 2 in de Oostzee dreigen een historisch grote milieuramp te veroorzaken. Aardgas bestaat voor een groot deel uit methaan, een broeikasgas dat de opwarming van de aarde veel sneller in de hand werkt dan CO2.

"Er zijn een aantal onzekerheden, maar als deze pijpleidingen kapotgaan is de impact op het klimaat rampzalig en misschien zelfs ongekend", zegt David McCabe, wetenschapper van de non-profitorganisatie Clean Air Task Force.

"Aangezien een ton methaan in een periode van twintig jaar ruim tachtig keer zo'n grote impact heeft op het klimaat als CO2, baart de mogelijk gigantische uitstoot zeer veel zorgen", vervolgt McCabe.

Het is erg lastig om na te gaan hoeveel methaan precies in de atmosfeer terechtkomt als gevolg van de lekkages aan de pijpleidingen in de Oostzee. Over de effecten van onderzeese lekkages zijn nog weinig gegevens voorhanden, zegt onderzoekster Jasmin Cooper van het Sustainable Gas Institute, een afdeling van het Imperial College London.

"Gazprom kan waarschijnlijk een schatting geven op basis van de doorvoer van gas, maar voor de methaanuitstoot in de atmosfeer moeten ze een team op pad sturen voor metingen", zegt ze.

Methaan dat vrijkomt bij lek Nordstream-gaspijpleiding kan zeer sterk broeikaseffect veroorzaken
Anderen wagen zich wel aan schattingen. Directeur Andrew Baxter van milieuorganisatie Environmental Defense Fund stelt op basis van een grove raming dat 115.000 ton methaan is ontsnapt. Dat zou gelijkstaan aan 9,6 miljoen ton CO2, ongeveer evenveel als 2 miljoen benzineauto's in een jaar uitstoten.

Vicepresident Jean-Francois Gauthier van GHGsat, een bedrijf in uitstootmetingen via de satelliet, verwacht ook veel milieuschade. In een "conservatieve schatting" komt hij uit op 500 ton methaan die per uur uit de gasleidingen ontsnapt.

Dat zou veel meer zijn dan een groot methaanlek in 2015 bij de gasopslag Aliso Canyon bij Los Angeles. Bij dit ongeluk, dat bekendstaat als het grootste methaanlek ooit in de Verenigde Staten, kwam per uur ongeveer 50 ton van het broeikasgas vrij.

Over het effect van het gaslek op het zeeleven zijn de meningen verdeeld. Het Duitse ministerie voor Milieu verklaarde dat de beschadigingen waarschijnlijk geen groot gevaar voor de flora en fauna in de Oostzee opleveren. Maar milieuorganisatie Greenpeace is bezorgd dat vissen in de gigantische gasbellen terechtkomen en zullen stikken.

Schade aan Nord Stream-gasleiding kan onherstelbaar worden
De schade aan de Nord Stream-pijpleidingen in de Oostzee is veroorzaakt door opzettelijk handelen, zei de Deense premier Mette Fredriksen dinsdag. Volgens haar kan er geen sprake zijn van een ongeluk. Wie er achter de schade zit, is volgens de Deense nog niet bekend.

De Nordstream 1-pijpleiding vervoerde grote hoeveelheden aardgas van Rusland naar Duitsland, maar is onderdeel geworden van het politieke conflict tussen West-Europa en Rusland rond de oorlog in Oekraïne. Nordstream 2 had een uitbreiding moeten worden van de Russische gastoevoer naar Duitsland, maar is nooit officieel in gebruik genomen. Er stromen wel beperkte hoeveelheden gas door de pijpleidingen.

Volgens Zweden is de schade zeer vermoedelijk veroorzaakt door sabotage. Stockholm sluit nog geen enkel scenario uit. Verder staan de Zweden klaar om militaire middelen vrij te spelen, mocht dat nodig zijn. Volgens premier Magdalena Andersson is er geen sprake van een aanval op Zweden. Het land staat over de ontwikkelingen in nauw contact met partners als de NAVO en buurlanden als Denemarken en Duitsland.

Ursula von der Leyen, voorzitter van de Europese Commissie, sprak van sabotage. Ze zei dat de "sterkst mogelijke reactie" nodig is. Het Witte Huis liet weten dat de Verenigde Staten niet willen speculeren over de oorzaak, maar dat ze wel bereid zijn om Europese inspanningen om onderzoek te doen steunen.

De Duitse veiligheidsdiensten denken dat de schade aan de gaspijpleidingen Nord Stream 1 en 2 in de Oostzee onherstelbaar kan worden als de lekken niet snel worden gedicht. Dat meldde de krant Tagesspiegel. Door de lekken komen namelijk grote hoeveelheden zout zeewater in de pijpleidingen waardoor corrosie ontstaat.

Nord Stream 1 en 2 hebben samen vier leidingen. Daarvan zijn er drie aan het lekken, twee van Nord Stream 1 en een van Nord Stream 2. Duitsland heeft een oorlogsschip gestuurd naar het gebied waar de lekken zijn ontstaan.

De Zweedse kustwacht liet weten dat het gas dat ontsnapt door de lekken niet afgevangen kan worden. De kustwacht kon niet zeggen hoeveel gas tot dusver is ontsnapt. Er is een veiligheidszone rond de gaslekken zodat de scheepvaart niet in gevaar komt.

LEES OOK: Helft van de Nederlanders wil dit najaar vaker naar kantoor vanwege hoge energieprijzen – maar heeft dat zin?

www.msn.com/nl-nl/geldzaken/nieuws/le...
voda
0
Gletsjers Zwitserland smelten in recordtempo
ANP Producties - Gisteren om 14:28
© ANP

De gletsjers in de Zwitserse Alpen zijn dit jaar meer dan ooit gesmolten. Door de geringe sneeuw in de winter en de aanhoudende hittegolven in de zomer zijn de gletsjers 6 procent van hun totale volume verloren, zo stellen onderzoekers van de Zwitserse Academie van Wetenschappen.

Uit metingen blijkt dat de Zwitserse gletsjers dit jaar gemiddeld drie meter aan dikte verloren. Dat betekent dat ongeveer drie kubieke kilometer ijs oftewel drie biljoen liter water is weggesmolten: 6 procent van het totale volume van de gletsjers. "2022 was een rampjaar voor de Zwitserse gletsjers: alle records voor het smelten van ijs werden gebroken", stellen de onderzoekers in een woensdag verschenen rapport.

Door de klimaatverandering valt er de laatste jaren minder sneeuw op lagere hoogten, terwijl de smeltperiode steeds vroeger in het jaar begint. Volgens de wetenschappers was het sneeuwdek dat de gletsjers tegen de zon beschermt afgelopen voorjaar dunner dan ooit. De intense zomerhitte heeft het ijs vervolgens verder doen smelten. Bovendien waren er tussen maart en juni grote hoeveelheden Saharastof: de met stof bedekte sneeuw absorbeerde daardoor meer zonne-energie en smolt sneller.

Kleinere gletsjers zoals onder meer de Pizol-gletsjer, de Vadret dal Corvatsch en de Schwarzbachfirn zijn het zwaarst getroffen en nu zo goed als verdwenen, meldt het rapport. Daarin wordt gewaarschuwd dat als het klimaat niet wordt beschermd en de uitstoot van koolstofdioxide niet wordt verminderd, over vijftig jaar alle gletsjers in Zwitserland bijna zijn verdwenen.
[verwijderd]
2
quote:

voda schreef op 29 september 2022 09:53:

Gletsjers Zwitserland smelten in recordtempo
[...]
Niet om het een of ander maar plemp je alleen maar of lees je soms ook? (Waarschijnlijk lees je niet eens je eigen lappen.)

Dit stond gisteren al op dit draadje en dan ook nog met het oorspronkelijke bericht.
het zwaard
0
Methaandampen uit Nord Stream pijpleiding lekken vastgelegd op satellietbeelden
Satellieten hebben de eerste beelden van methaandampen uit de Nord Stream-pijpleiding vastgelegd nadat de pijpleiding onlangs werd beschadigd door verschillende explosies. Er zijn in totaal vier lekken ontdekt in de twee Nord Stream-pijpleidingen.

Onderzoekers hebben momenteel geen idee van de exacte omvang van het methaanlek uit Nord Stream. Volgens hen is de diameter van het op zee zichtbare kokende gas afgenomen. Op 26 september, de dag waarop de lekkages werden ontdekt, was het kokende gas zichtbaar over een diameter van 700 meter. Drie dagen later was de omvang van het lek afgenomen tot 520 meter.
De methaandampen zouden groter zijn dan die tijdens het lek van een gaspijpleiding in de Golf van Mexico vorig jaar, wat destijds heeft geleid tot het vrijkomen van 40.000 ton methaan in de atmosfeer in zeventien dagen. Dat komt overeen met 3 procent van de uitstoot van broeikasgassen van Mexico.

Dit incident heeft niet alleen gevolgen voor de Europese gasvoorziening, maar ook voor het milieu. Methaan is een krachtig broeikasgas met een opwarmingspotentieel dat 80 keer groter is dan dat van koolstofdioxide.
DeZwarteRidder
0
Deltares: Zeespiegel stijgt mogelijk harder dan gedacht
Auteur: BNR Webredactie

De zeespiegel stijgt mogelijk harder dan gedacht en dat kan grote gevolgen hebben voor Nederland. Ons land zou nu al moeten nadenken over zaken als aangepast bouwen of een bredere kuststrook, schrijft kennisinstituut Deltares in een rapport.

Een mogelijk versnelde zeespiegelstijging zal naar verwachting pas vanaf de tweede helft van deze eeuw om ingrijpende maatregelen vragen, maar toch is het van belang er de komende tien jaar al mee bezig te zijn.

Wat opvalt is dat er wel geïnvesteerd wordt om de problematiek op te lossen, maar dat daar ook negatieve effecten aan zitten, zegt Marjolijn Haasnoot, onderzoeker bij Deltares en een van de hoofdauteurs van het rapport. 'Die investeringen kunnen de opgave voor het waterbeheer vergroten, maar aan de andere kant kunnen ze de ruimte die we nodig hebben verkleinen. Daarom is het nu belangrijk om er rekening mee te houden.'

Bouw in uiterwaarden problematisch

Met verkleining van de ruimte bedoelt Haasnoot specifiek het bouwen in gebieden die gebruikt kunnen worden voor waterbeheer, zoals in het rivierengebied en veenweides. Ook komen er steeds meer plannen om huizen te bouwen in uiterwaarden, waardoor er minder ruimte komt voor waterbeheer. 'Met grote investeringen die een lange levensduur hebben, moet de zeespiegelstijging meegenomen worden.'

Om maatregelen in te voeren is er wel 'heel veel tijd nodig', benadrukt de onderzoeker. 'Als we het Parijs-akkoord halen, dan kan de zeespiegelstijging 50 centimeter zijn per 2100. Maar de mogelijkheid is er ook dat het een stijging van twee meter kan zijn. Nederland bereidt zich op dit moment voor op een stijging van 1 meter.'

www.bnr.nl/nieuws/binnenland/10489899
voda
0
'CO2 is de nieuwe geldeenheid'
admin - 4 uur geleden

Ondernemende wetenschappers en innovatieve ondernemers werken overal ter wereld aan innovaties die het opwarmen van de aarde afremmen, maar door de hoge risico’s komen zij vaak moeilijk aan het geld om hun plannen op te schalen of zelfs maar verder te brengen dan de tekentafel. Met de oprichting van CarbonFix wil multi-ondernemer Siemon van den Berg daar met zijn geld verandering in brengen.

© Aangeboden door Change Inc.

Het vulkanische materiaal olivijn kan CO2 uit de lucht opvangen. | Credit: Adobe Stock

“We zien het eigenlijk niet als investeringen, maar meer als een roeping”, zegt Siemon van den Berg. Hij is voorzitter en medeoprichter van CarbonFix. Die organisatie wil door middel van donaties en leningen aan ondernemers de opwarming van de aarde afremmen. Naast Van den Berg bestaat het team uit Olga Liash, Pepijn van Dijk en Lisa van den Berg. Maar alleen het geld van Van den Berg wordt ingezet. “Ik heb in mijn leven een aantal bedrijven opgezet en verkocht en ben gaan nadenken hoe ik mijn geld het beste kan inzetten. Dit is het geworden.”

De eerste twee initiatieven hebben inmiddels al financiering ontvangen: Vesta en Yerrawa. Vesta combineert de eigenschappen van het vulkanische materiaal olivijn met golfkracht om CO2 uit de lucht op te vangen. Yerrawa voorkomt dat broeikasgassen vrijkomen bij de verwerking van plastic en mest. Zij ontvingen respectievelijk 500.000 dollar en 350.000 euro voor het opschalen van hun innovaties. CarbonFix kiest voor een donatie of een lening. Bij een lening gaat het om een renteloze lening totdat de ondernemer winst gaat maken. Geld verdienen is dus niet het doel van CarbonFix. “We kijken eigenlijk alleen maar naar CO2. Dat is de nieuwe geldeenheid, zou je kunnen zeggen.”

Geen financiële winst, maar klimaatwinst
De winst die CarbonFix nastreeft is dus geen financiële winst, maar klimaatwinst. Met de donaties die de organisatie doet en de leningen die het verstrekt wil CarbonFix de overmatige opwarming van de aarde tegen 2030 met ten minste 1 procent voorkomen. “Dan kom je op ongeveer 125 megaton CO2-reductie per jaar uit. Dat is ongeveer twee derde van de hele uitstoot van Nederland.”

Daarom bevraagt CarbonFix potentiële initiatieven over de CO2-reductie die zij verwachten te bereiken. Als ze financiering krijgen moeten ze hun voortgang meten en daarover rapporteren. Wetenschappers en ondernemers met een goed idee kunnen dit delen op de website van CarbonFix, waar ze zes vragen moeten beantwoorden. Als ze op basis hiervan in aanmerking komen voor financiering, kijkt het bestuur naar het plan. Ook een wetenschapper wordt aangehaakt om het technische aspect te beoordelen. “De vraag is niet zo zeer of je hierin zou investeren, maar of dit remotely possible is. Is er een kans van slagen of is dit echt lariekoek?” Als er een kans is op een positieve bijdrage aan het klimaat dan maakt CarbonFix geld vrij.

Niet alleen CO2
Sommige innovaties die goed werken tegen de opwarming van de aarde, hebben een negatief effect op een ander gebied. Dat kan ook gelden voor de initiatieven die CarbonFix financiert. Zo kan het storten van grote hoeveelheden vulkanisch materiaal aan de kust – wat Vesta van plan is – een negatief effect hebben op biodiversiteit. Van den Berg is zich daarvan bewust. “Met ons geld worden ecologische studies gedaan waarbij gekeken wordt naar de impact op het ecosysteem. Dat gaat zelfs zo ver dat ze in grote aquaria de hele voedselketen nabouwen.”

Van den Berg hoopt dat de onderzoeken aantonen dat de plannen van Vesta geen negatief effect hebben op de natuur, of zelfs een positief effect. Maar als de uitslag negatief is dan is hij daar ook tevreden mee. Het brengt de kennis verder en zorgt ervoor dat mensen niet onnodig op een technologie blijven inzetten.

Rijker verwacht Van den Berg niet te worden van zijn financieringen. “Maar ik hoop wel dat onze kinderen nog op een leefbare aarde kunnen wonen. En dat is niet in geld uit te drukken.”

www.msn.com/nl-nl/geldzaken/nieuws/co...
luchtschip
0
Almost all of the 48 most populous coastal cities have areas that are sinking more rapidly than seas are rising.

twitter.com/newscientist/status/15758...

44 of the 48 most populous coastal cities have areas sinking faster than the sea is rising, driven by groundwater pumping and compacted soil from heavy buildings

Globally, sea levels are rising about 3.7 millimetres a year on average, much of which is from melting ice driven by climate change. In many places, land is also sinking due to groundwater pumping, oil and gas extraction and sediment compacted by heavy buildings – a process called land subsidence.

Cheryl Tay at Nanyang Technological University in Singapore and her colleagues used radar from satellites to measure rates of subsidence within the world’s 48 most populous coastal cities between 2014 and 2020.

In 44 cities, the most rapidly subsiding areas were sinking faster than sea levels are rising. Cities in south and South-East Asia were some of the most rapidly subsiding cities, including Tianjin in China and Ahmedabad in India, which both had areas sinking faster than 20 millimetres a year.

www.newscientist.com/article/2338652-...
het zwaard
0
"Enorme methaanpieken" in de atmosfeer na lekken in Nord Stream 1 en 2
Na de lekkages aan de Nord Stream-gaspijpleidingen in de Baltische Zee is een enorme hoeveelheid methaangas in de atmosfeer terechtgekomen. Dat meldt het ICOS (Integrated Carbon Observation System), dat metingen van broeikasgassen aanlevert. Hoogstwaarschijnlijk gaat het om het grootste methaanlek ooit. En dat is geen goed nieuws voor het klimaat.
aextracker
1
quote:

het zwaard schreef op 1 oktober 2022 17:25:

"Enorme methaanpieken" in de atmosfeer na lekken in Nord Stream 1 en 2
Na de lekkages aan de Nord Stream-gaspijpleidingen in de Baltische Zee is een enorme hoeveelheid methaangas in de atmosfeer terechtgekomen. Dat meldt het ICOS (Integrated Carbon Observation System), dat metingen van broeikasgassen aanlevert. Hoogstwaarschijnlijk gaat het om het grootste methaanlek ooit. En dat is geen goed nieuws voor het klimaat.
Begreep dat Gretha Thunberg haar rugzakje al heeft ingepakt en op de trein is gestaopt richting Moskou.
Vanavond allemaal de verwarming 5 graden omlaag en niet meer omhoog t\m april 2023.......
Geen kaarsjes branden, want dat leidt tot global warming.....

Nu is het Rusland, maar wie kraait ernaar, dat Bolsonaro de halve jungle omkapt om wereld leider in vlees produktie en soja, plantaardige olien te worden voor de snel stijgende vraag uit China.
Gelukkig heeft Nederland D'66 & groen Links een succesvolle concubine gesloten met PvdA, SP en andere "lokale klimaat fetisjisten" om de meest efficiente en natuurvriendelijkste producenten van vlees in de wereld "uit de markt te halen"..... nederland wil immers 500.000 nieuwe nederlanders van bed , brood en dak kunnen voorzien.... m.a.w. bouwen of koeien...... de slogan van Jesse Klaver...... benieuwd wie hem er o.b.v. de wereldwide klimaatbalans binnenkort op durft aan te spreken in een debat......

Postzegel politici in Nederland steken net als "hansje Brinkers" nog steeds zijn vingers in dijken om wereldzeeen te beheersen in eigen land....... l'histoire ce repete.... de wereld wordt helaas in veel landen bovenal bestuurd door vlotte denkers en snelpraters i.p.v. weldoordacht denkende door zelfredzaamheid kennisrijke specialisten met gevoel voor de omgeving en realiteitszin.....

In dat kader; snel afscheid nemen van Baudet, Wilders, Klaver, Marijnissen, Thieme en vele andere politieke randfiguren..... op naar de nieuwe politiek "Besturen o.b.v. kennis en kunde i.p.v. assumpties en veronderstellingen".... de Balkenende norm van tafel en meetbare doelen stellen per leider die bij realisatie binnen de bestuursperiode goed is voor zetelclaims in de volgende bestuursperiode.....
38.978 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 1817 1818 1819 1820 1821 1822 1823 1824 1825 1826 1827 ... 1945 1946 1947 1948 1949 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Markt vandaag

 AEX
865,36  +0,01  +0,00%  18 apr
 Germany40^ 17.751,90 -0,48%
 BEL 20 3.826,58 +0,84%
 Europe50^ 4.919,39 -0,35%
 US30^ 38.013,46 0,00%
 Nasd100^ 17.548,80 0,00%
 US500^ 5.049,25 0,00%
 Japan225^ 38.001,71 0,00%
 Gold spot 2.380,07 +0,81%
 EUR/USD 1,0643 -0,26%
 WTI 82,08 -0,16%
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer

Stijgers

VIVORYON THER... +11,51%
JUST EAT TAKE... +5,71%
Air France-KLM +4,18%
FASTNED +3,00%
RANDSTAD NV +2,65%

Dalers

Pharming -9,63%
ASMI -6,10%
Avantium -6,01%
PostNL -5,84%
TomTom -3,31%

EU stocks, real time, by Cboe Europe Ltd.; Other, Euronext & US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: Infront