Wereldhave « Terug naar discussie overzicht

Wereldhave in 2022: de Transformatie

1.093 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 » | Laatste
Lamsrust
0
quote:

Branco P schreef op 29 september 2022 10:16:

[...]

Akkoord, ik zie hier nu je melding van maandagmiddag. Excuses voor de verdachtmakingen!
En gefeliciteerd uiteraard.

Heb je niet alweer een deel winst genomen? Ik wel.
Nee, ik wacht ff tot sentiment iets draait.
HCohen
4
Woodson bouwt af, was 3.18% op 23 mei
Woodson Capital Master Fund, LPWereldhave N.V.NL0000289213 3.06% 28 sep 2022
HCohen
1
Detailhandel NL aug volgens CBS; zie link voor grafieken

Detailhandel zet bijna 2 procent meer om in augustus
30-9-2022
www.cbs.nl/nl-nl/nieuws/2022/39/detai...

© Hollandse Hoogte / Richard Brocken
De detailhandel heeft in augustus 1,7 procent meer omgezet dan in augustus 2021, meldt het CBS. Het verkoopvolume was echter 6,0 procent lager. De omzet van de foodsector groeide met 7,7 procent, terwijl de omzet van de non-foodsector kromp met 2,5 procent. Daarnaast is online 0,4 procent minder omgezet dan een jaar eerder.
De omzetcijfers zijn gecorrigeerd voor de samenstelling van koopdagen in augustus. Op sommige dagen van de week wordt meer verkocht dan op andere dagen. Zonder deze correctie was de omzet van de detailhandel 3,7 procent hoger dan in augustus 2021.

Omzet detailhandel* (koopdaggecorrigeerd)%-verandering t.o.v. jaar eerder
*exclusief tankstations en apotheken
januari, 2018
¦ mutatie: 3,6%

Omzet non-foodwinkels 2,5 procent lager
De omzet van de non-foodwinkels kromp in augustus 2022 met 2,5 procent. Het volume (de voor prijsveranderingen gecorrigeerde omzet) was 8,1 procent lager dan een jaar eerder.

De drogisterijen en de winkels in recreatieartikelen hebben in augustus meer omgezet dan in augustus 2021. Daarentegen hebben andere deelbranches zoals de winkels in consumentenelektronica en witgoed, de winkels in doe-het-zelfartikelen (inclusief keukens en vloeren), de winkels in kleding, de winkels in schoenen en lederwaren en de winkels in meubels en woninginrichting in augustus minder omgezet.

Omzet winkels in voedingsmiddelen bijna 8 procent hoger
De winkels in voedings- en genotmiddelen hebben in augustus 7,7 procent meer omzet behaald dan in augustus 2021. Het verkoopvolume was echter 2,8 procent lager dan een jaar eerder. De omzet van de supermarkten lag 8,9 procent hoger, die van de speciaalzaken in voedingsmiddelen was 1,1 procent lager.

Omzet deelbranches detailhandel* (koopdaggecorrigeerd)Augustus 2022Juli 2022%-verandering t.o.v. een jaar eerder
* exclusief tankstations en apotheken
Schoenen en lederwaren
¦ Augustus 2022: -8,9%
¦ Juli 2022: 8,3%

Online 0,4 procent minder omgezet
De online omzet was in augustus 0,4 procent lager dan in augustus 2021. Webwinkels (als hoofdactiviteit verkoop via internet) hebben 2,6 procent minder omgezet. De online omzet van winkels waarvan de verkoop via het internet een nevenactiviteit is (multi-channelers), groeide met 2,7 procent.

De online omzet van de winkels in voedingsmiddelen en drogisterijen lag in augustus 2022 hoger dan in augustus 2021. De omzet van overige online deelbranches lag in augustus 2022 iets lager dan een jaar eerder.
HCohen
1
Economisch beeld minder positief
30-9-2022
www.cbs.nl/nl-nl/nieuws/2022/39/econo...

Het conjunctuurbeeld volgens de Conjunctuurklok van het CBS was in september minder positief dan in augustus, meldt het CBS. In de Conjunctuurklok van september presteerden 9 van de 13 indicatoren beter dan hun langjarige trend.
De conjunctuurklok is een hulpmiddel voor het bepalen van de stand en het verloop van de Nederlandse conjunctuur. In de Conjunctuurklok komt vrijwel alle belangrijke economische informatie samen die het CBS tijdens de afgelopen maand c.q. het afgelopen kwartaal heeft gepubliceerd. Het conjunctuurbeeld volgens de Conjunctuurklok betreft een macro-economisch beeld en het gaat niet in gelijke mate op voor alle huishoudens, bedrijven of regio’s.

Stemming consumenten op dieptepunt, ook producenten minder positief
Het vertrouwen van consumenten daalde in september 2022 verder naar het laagste niveau ooit. Het consumentenvertrouwen lag ver onder het gemiddelde van de afgelopen twintig jaar. Het vertrouwen van producenten was in september opnieuw minder positief dan een maand eerder, maar lag boven het langjarig gemiddelde.

Consumptie huishoudens en export groeien, investeringen krimpen
In juli 2022 hebben huishoudens 6,2 procent meer besteed, voor prijsveranderingen gecorrigeerd, dan in juli 2021. Ze gaven meer uit aan diensten, maar minder aan goederen. De groei is wat groter dan in de voorgaande maand.

Het volume van de goederenexport was in juli 1,3 procent groter dan in juli 2021,voor werkdagen gecorrigeerd. Een maand eerder groeide de export met bijna 4 procent. Er werden in juli vooral meer elektrotechnische machines en chemische producten uitgevoerd.

In juli 2022 was het volume van de investeringen in materiële vaste activa 2,5 procent kleiner dan een jaar eerder. Dat komt vooral doordat minder is geïnvesteerd in infrastructuur en personenauto’s. De investeringen in gebouwen lagen echter hoger dan een jaar eerder.

Productie industrie groeit met ruim 4 procent in juli
De gemiddelde dagproductie van de Nederlandse industrie was in juli 4,1 procent hoger dan in juli 2021. De groei is opnieuw lager dan in de voorgaande maanden.

Aantal faillissementen nauwelijks veranderd in augustus
Het aantal failliet verklaarde bedrijven, voor zittingsdagen gecorrigeerd, is nauwelijks veranderd. Er is in augustus 1 bedrijf meer failliet verklaard dan in juli. Het aantal uitgesproken faillissementen is laag vergeleken met de periode voor het uitbreken van corona.

Prijsstijging koopwoningen vlakt in augustus verder af
Bestaande koopwoningen waren in augustus 11,9 procent duurder dan een jaar eerder. Een maand eerder bedroeg de stijging 14,5 procent. Het is de vierde maand op rij dat de prijsstijging is afgevlakt.

Meer gewerkte uren en vacatures, meer werklozen
Werknemers en zelfstandigen werkten in het tweede kwartaal van 2022 in totaal ongeveer 3,7 miljard uur. Dat is, gecorrigeerd voor seizoensinvloeden, 2,6 procent meer dan een kwartaal eerder.

Eind juni stonden er 467 duizend vacatures open, 16 duizend meer dan aan het einde van het eerste kwartaal. Dit is het achtste kwartaal op rij dat het aantal vacatures toeneemt. In twee jaar tijd is het aantal openstaande vacatures meer dan verdubbeld.

Het aantal werklozen is in augustus 2022 verder toegenomen tot 378 duizend. Dat is 3,8 procent van de beroepsbevolking.

De omzet van uitzendbureaus en arbeidsbemiddeling steeg in het tweede kwartaal 2022 met 0,7 procent in vergelijking met een kwartaal eerder.

Bbp groeit in tweede kwartaal 2022 met 2,6 procent
Volgens de tweede berekening van het CBS, steeg het bruto binnenlands product (bbp) in het tweede kwartaal van 2022 met 2,6 procent ten opzichte van het eerste kwartaal. De investeringen en het handelssaldo (export minus import) droegen het meest bij aan de economische groei. Ook de consumptie door huishoudens had een positieve bijdrage.

Ten opzichte van het tweede kwartaal van 2021 was het bbp in het tweede kwartaal van dit jaar 5,1 procent groter. Vooral de consumptie door huishoudens, het handelssaldo en de investeringen droegen bij aan deze groei.
Lamsrust
0
quote:

Lamsrust schreef op 29 september 2022 10:53:

[...]

Nee, ik wacht ff tot sentiment iets draait.
Zojuist 75% van de turbo's weer verkocht nu de 12% fbi koerstik weer ongeveer is goedgemaakt. Op de lange termijn zullen ze waarschijnlijk meer waard worden, maar dit was een korte termijn positie om het rendement van de buy-en-hold positie wat op te krikken.
HCohen
0
quote:

Lamsrust schreef op 30 september 2022 16:41:

[...]

Zojuist 75% van de turbo's weer verkocht nu de 12% fbi koerstik weer ongeveer is goedgemaakt. Op de lange termijn zullen ze waarschijnlijk meer waard worden, maar dit was een korte termijn positie om het rendement van de buy-en-hold positie wat op te krikken.
Goede zet ! (en eens, er zit meer in het vat ondanks de moeilijke actuele context)
Benieuwd of Woodson doorzet/ verder afbouwt. Zo ja, dan zul ook jij met die resterende 25% daarvan profiteren ;-) )
HCohen
3
Emmapassage in Tilburg raakt ver vol met vijf nieuwkomers: van Starbucks, Fat Phill’s Diner tot Guts & Gusto
Bas Vermeer 29-09-22
www.bndestem.nl/tilburg/emmapassage-i...
TILBURG - Nog voor de jaarwisseling duiken er vijf nieuwkomers op in en rond de vernieuwde Emmapassage in Tilburg. Een Starbucks, eetzaakje Fat Phill’s Diner, modezaak Guts & Gusto, Skechers schoenen en een voetbalwinkel.
calvaille
0
Weet iemand hoe het zit met de financiering van de leningen van WH? Hoeveel ligt lang vast en hoeveel moet bijv. volgend jaar of het jaar erop worden herfinancierd? Kortom: hoe rentegevoelig is WH op korte termijn?
HCohen
1
quote:

calvaille schreef op 1 oktober 2022 13:13:

Weet iemand hoe het zit met de financiering van de leningen van WH? Hoeveel ligt lang vast en hoeveel moet bijv. volgend jaar of het jaar erop worden herfinancierd? Kortom: hoe rentegevoelig is WH op korte termijn?
www.wereldhave.com/siteassets/coporat...
Zie pag 34, 35 ''Debt Profile'' en ''Debt Mix & Expiry Profile''
[verwijderd]
0
Na publicatie kwam Wereldhave op 28 september met een update naar buiten. Wereldhave schat in dat het tussen de 3 en 4 miljoen euro vennootschapsbelasting zal moeten gaan betalen (met de kanttekening dat nog veel onduidelijk is). Dat zou neerkomen op circa 5 procent van de verwachte winst per aandeel voor dit jaar van 1,55-1,65 euro.

- De door Wereldhave becijferde aanslag valt aanzienlijk lager uit dan het meest negatieve scenario waar wij vanuit gingen (circa 12 miljoen euro). Ook analisten kwamen op hogere belastingen uit. Een woordvoerder van Wereldhave gaf aan dat de verschillen kunnen worden verklaard uit het feit dat niet de winst in de jaarrekening als grondslag dient voor de belasting maar de zogenaamde fiscale winst.

- Die fiscale winst wordt niet gerapporteerd en is onmogelijk te achterhalen voor beleggers. Maar de fiscale winst kan worden gedrukt doordat (versneld) wordt afgeschreven op vastgoed dat – kort gezegd – tegen aankoopprijs in de boeken staat. In de boeken voor beleggers wordt vastgoed niet afgeschreven maar gewaardeerd op marktwaarde (IFRS-regels). In de praktijk betekent dit dat taxateurs tweemaal per jaar een waardering op de objecten plakken. Ligt de nieuwe taxatiewaarde lager dan is een afwaardering vereist en valt de winst lager uit. Ligt de nieuwe taxatiewaarde hoger, dan is een opwaardering vereist en valt de winst hoger uit. De fiscale afschrijvingen vallen in de regel (substantieel) hoger uit dan het saldo van op- en afwaarderingen in de jaarrekening. De winst die moet worden opgegeven bij de fiscus ligt dus (structureel) lager dan de gerapporteerde winst die beleggers te zien krijgen.

- De lagere fiscale winsten resulteren in een lage belastingdruk. NSI en Vastned zijn nog druk bezig met het doorrekenen van de plannen en hebben hierover nog niets naar buiten gebracht. Maar naar alle waarschijnlijkheid zal de winstimpact ook hier beperkter zijn dan onze worst-case-berekeningen.

- Dat de impact voor Wereldhave mee lijkt te vallen is nog geen reden om de slingers al op te hangen. Na jaren van krimp was de belofte topman Matthijs Storm om het directe resultaat per aandeel vanaf 2022 weer jaarlijks te laten groeien met percentages tussen de 4-6 procent. Mocht het daadwerkelijk komen tot invoering van deze belasting, kan die belofte niet worden ingelost.
VEB
Ortega
1
quote:

free1, niets is wat het lijkt. schreef op 2 oktober 2022 19:03:

Ligt de nieuwe taxatiewaarde hoger, dan is een opwaardering vereist en valt de winst hoger uit.
Lijkt me een prima insentive om nog voor de komende jaarcijfers alles te hertaxeren en die absurd verlaagde waarderingen recht te trekken.
LTBelegger
0
Hoeveel buitenlands vastgoed heeft Wereldhaven tov het Nederlandse vastgoed? Dat bepaald toch de uiteindelijk fiscale narigheid?

Mocht dat veel Nederlands vastgoed zijn, is het een interessant om een buitenlandse vestiging Wereldhaven Nederland over te laten nemen..
HCohen
1
quote:

Medicus schreef op 3 oktober 2022 09:21:

Hoeveel buitenlands vastgoed heeft Wereldhaven tov het Nederlandse vastgoed? Dat bepaald toch de uiteindelijk fiscale narigheid?

Mocht dat veel Nederlands vastgoed zijn, is het een interessant om een buitenlandse vestiging Wereldhaven Nederland over te laten nemen..
Zie eerdere impact-analyse van WH; MITS regeling doorgang krijgt in huidige vorm heeft dat een impact van 5% op EPS.

MBT Nl gelden er belastingverdragen met andere (oa)EU-landen
Hierbij is opgenomen dat de belastingheffing op onroerend goed daar plaatsvindt waar het betreffende og is gevestigd,
Anders gezegd, je kunt er niet omheen(ALS de regeling doorgang krijgt of als er geen flankerende maatregelingen komen waarbij oa WH wordt ontzien).
Branco P
2
quote:

HCohen schreef op 3 oktober 2022 09:54:

[...]
Zie eerdere impact-analyse van WH; MITS regeling doorgang krijgt in huidige vorm heeft dat een impact van 5% op EPS.

MBT Nl gelden er belastingverdragen met andere (oa)EU-landen
Hierbij is opgenomen dat de belastingheffing op onroerend goed daar plaatsvindt waar het betreffende og is gevestigd,
Anders gezegd, je kunt er niet omheen(ALS de regeling doorgang krijgt of als er geen flankerende maatregelingen komen waarbij oa WH wordt ontzien).
Wat je uiteraard wel kunt doen is herstructureren en met leningen gaan werken tussen holding en dochtervennootschappen met NL vastgoed. Zo breng je de jaarlijkse kosten omhoog en verlaag je de NL VpB. De te betalen VpB helemaal naar nul brengen zal natuurlijk niet lukken, maar er zijn allerlei fiscale constructies denkbaar die een deel van de pijn wegnemen. Afhankelijk van de herstructurering krijg je mogelijk wel met eenmalige overdrachtsbelasting te maken.

Wat je dus zeker niet moet doen is kijken naar de huidige winst in NL en dan daar het VpB tarief overheen gooien. Dan ga je te negatief rekenen.
HCohen
0
quote:

Branco P schreef op 3 oktober 2022 11:50:

[...]

Wat je uiteraard wel kunt doen is herstructureren en met leningen gaan werken tussen holding en dochtervennootschappen met NL vastgoed. Zo breng je de jaarlijkse kosten omhoog voor de NL dochtervennootschappen en verlaag je de NL VpB. De te betalen VpB helemaal naar nul brengen zal natuurlijk niet lukken, maar er zijn allerlei fiscale constructies denkbaar die een deel van de pijn wegnemen.

Wat je dus zeker niet moet doen is kijken naar de huidige winst in NL en dan daar het VpB tarief overheen gooien. Dan ga je veel te negatief rekenen.
Eens, fiscale optimalisering(oa dmv herstructurering) is de vervolgstap als er geen uitzonderingspositie wordt bedongen.
Nu maar eerst afwachten wat gaat gelden voor wie(lobby, flankeringsmaatregelen)
Lamsrust
2
quote:

free1, niets is wat het lijkt. schreef op 2 oktober 2022 19:03:

Na publicatie kwam Wereldhave op 28 september met een update naar buiten. Wereldhave schat in dat het tussen de 3 en 4 miljoen euro vennootschapsbelasting zal moeten gaan betalen (met de kanttekening dat nog veel onduidelijk is). Dat zou neerkomen op circa 5 procent van de verwachte winst per aandeel voor dit jaar van 1,55-1,65 euro.

- De door Wereldhave becijferde aanslag valt aanzienlijk lager uit dan het meest negatieve scenario waar wij vanuit gingen (circa 12 miljoen euro). Ook analisten kwamen op hogere belastingen uit. Een woordvoerder van Wereldhave gaf aan dat de verschillen kunnen worden verklaard uit het feit dat niet de winst in de jaarrekening als grondslag dient voor de belasting maar de zogenaamde fiscale winst.

- Die fiscale winst wordt niet gerapporteerd en is onmogelijk te achterhalen voor beleggers. Maar de fiscale winst kan worden gedrukt doordat (versneld) wordt afgeschreven op vastgoed dat – kort gezegd – tegen aankoopprijs in de boeken staat. In de boeken voor beleggers wordt vastgoed niet afgeschreven maar gewaardeerd op marktwaarde (IFRS-regels). In de praktijk betekent dit dat taxateurs tweemaal per jaar een waardering op de objecten plakken. Ligt de nieuwe taxatiewaarde lager dan is een afwaardering vereist en valt de winst lager uit. Ligt de nieuwe taxatiewaarde hoger, dan is een opwaardering vereist en valt de winst hoger uit. De fiscale afschrijvingen vallen in de regel (substantieel) hoger uit dan het saldo van op- en afwaarderingen in de jaarrekening. De winst die moet worden opgegeven bij de fiscus ligt dus (structureel) lager dan de gerapporteerde winst die beleggers te zien krijgen.

- De lagere fiscale winsten resulteren in een lage belastingdruk. NSI en Vastned zijn nog druk bezig met het doorrekenen van de plannen en hebben hierover nog niets naar buiten gebracht. Maar naar alle waarschijnlijkheid zal de winstimpact ook hier beperkter zijn dan onze worst-case-berekeningen.

- Dat de impact voor Wereldhave mee lijkt te vallen is nog geen reden om de slingers al op te hangen. Na jaren van krimp was de belofte topman Matthijs Storm om het directe resultaat per aandeel vanaf 2022 weer jaarlijks te laten groeien met percentages tussen de 4-6 procent. Mocht het daadwerkelijk komen tot invoering van deze belasting, kan die belofte niet worden ingelost.
VEB
De fiscale afschrijving op vastgoed werkt iets anders dan hier staat omschreven. De jaarlijkse afschrijving is het verschil tussen de aanschafwaarde en de restwaarde gedeeld door de levensduur. Echter, je mag een pand op deze wijze niet afschrijven beneden de WOZ waarde, i.e. indien door de jaarlijkse afschrijving de WOZ waarde is bereikt is verdere afschrijving niet mogelijk. Een uitzondering hierop is een impairment: afwaardering naar een lagere bedrijfswaarde. Dit is bijvoorbeeld het geval indien het gebouw niet meer functioneert en gesloopt moet worden. Bij een fiscale impairment dient jaarlijks te worden getoetst of deze nog correct is, zonet dan dient een opwaardering plaats te vinden naar de waarde die het pand zou hebben indien er regulier zou zijn afgeschreven.

Zoals ik hier eerder al schreef wordt de beperkte impact van het vervallen van de fbi bij WHV m.n. veroorzaakt doordat een groot deel van de capex voor de ombouw naar FSC fiscaal in 1x kan worden afgeschreven, omdat het eigenlijk onderhoudskosten betreffen in plaats van echte verbeter capex. WHV noemt dit geloof ik non yielding capex.
calvaille
0
Dank, de grafiek is niet heel duidelijk maar ik concludeer dat een heel aanzienlijk deel van de schuld due is in 2024. Dat is geen ramp, maar ook niet om over te juichen. Dat gaat vanaf dat jaar een significant negatief effect hebben op het resultaat. Ik verwacht niet dat we in 2024 terug zijn in een laag-interest tijdperk, ik vermoed dat dat nog wel even duurt. Gezien de absurd lage rentes in de afgelopen 10 jaar, is de verhoging straks in 2024 meteen een forse.

quote:

HCohen schreef op 1 oktober 2022 15:39:

[...]
www.wereldhave.com/siteassets/coporat...
Zie pag 34, 35 ''Debt Profile'' en ''Debt Mix & Expiry Profile''
HCohen
0
quote:

calvaille schreef op 4 oktober 2022 14:30:

Dank, de grafiek is niet heel duidelijk maar ik concludeer dat een heel aanzienlijk deel van de schuld due is in 2024. Dat is geen ramp, maar ook niet om over te juichen. Dat gaat vanaf dat jaar een significant negatief effect hebben op het resultaat. Ik verwacht niet dat we in 2024 terug zijn in een laag-interest tijdperk, ik vermoed dat dat nog wel even duurt. Gezien de absurd lage rentes in de afgelopen 10 jaar, is de verhoging straks in 2024 meteen een forse.

[...]
Graag gedaan. Het betreffen idd de grote lijnen en de uitstaande financieringen staan niet/ nergens op detail niveau beschreven(zoals bij URW bijv wel het geval is).

Debt maturity van 3.2 jaar. Dat zou eind 2024 (gemm) betekenen. Ik had graag ook langer gezien, maar ik zie het maar zo; bij afnemen prijsdruk energiecrisis zullen m.i. de rentes ook snel weer dalen en B) bij evt aanhoudende hoge inflatie betekent dat 3 rondes van inflatiecorrectie van de huren voordat de hogere rentes grotere impact gaan maken. Dat zou in theorie de hogere rentekosten (minimaal) moeten opvangen(Storm heeft dan ook gezegd volledig te willen doorberekenen).
Afwachten vd ontwikkelingen dan maar.
1.093 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Detail

Vertraagd 19 apr 2024 17:35
Koers 14,100
Verschil +0,020 (+0,14%)
Hoog 14,100
Laag 14,000
Volume 92.718
Volume gemiddeld 90.760
Volume gisteren 57.121

EU stocks, real time, by Cboe Europe Ltd.; Other, Euronext & US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: Infront