Energie « Terug naar discussie overzicht

Diverse energie items

2.991 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 » | Laatste
voda
0
Verkoop warmtepompen 50 procent gegroeid, grens 1 miljoen woningen in zicht

De verkoop van warmtepompen is afgelopen jaar met bijna 50 procent gegroeid. Per eind 2021 waren 939.000 woningen in Nederland voorzien van een warmtepomp. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

In totaal stonden er eind vorig jaar 1,3 miljoen warmtepompen in Nederland. Dit aantal was goed voor 6 procent van het eindverbruik van hernieuwbare energie.

?Meeste op buitenlucht
Van alle 1,3 miljoen warmtepompen in Nederland staat 70 procent bij woningen. In de afgelopen 2 jaar is het aantal warmtepompen bij woningen steeds met ongeveer 50 procent toegenomen. Bij de utiliteitsgebouwen zoals kantoren, scholen, winkels en ziekenhuizen, is de groei juist wat afgevlakt naar 12 procent.

De meeste warmtepompen die bij woningen staan, benutten buitenluchtwarmte en geven deze af aan een luchtverwarmingssysteem. Deze buitenlucht-luchtwarmtepompen zijn ook bekend als omkeerbare airco’s. Deze apparaten worden meestal aangeschaft om te koelen, maar kunnen een ruimte ook verwarmen. Eind vorig jaar waren er 636.000 van dit type warmtepompen bij woningen, 67 procent meer dan 1 jaar eerder. Airco’s die enkel bedoeld zijn voor koelen – zoals mobiele airco’s – vallen hier niet onder.

Type warmtepompen

Woningen

Utiliteit

Buitenluchtwarmte (lucht)

636.000

377.000

Buitenluchtwarmte (water)

206.000

15.000

Warmtepomp bodemwarmte

98.000

9.000

Door Edwin van Gastel

www.solarmagazine.nl/nieuws-zonne-ene...
voda
0
Stroom uit hernieuwbare bron neemt sneller toe dan stroomverbruik
ANP Producties - 1 uur geleden
© ANP

LONDEN (ANP) - De wereldwijde opwekking van elektriciteit uit hernieuwbare bronnen - zon en wind voorop - groeit volgens een rapport van denktank Ember nu sneller dan de vraag naar elektriciteit. Tegelijkertijd blijft het gebruik van kolen en gas voor de stroomproductie groot. Ondanks de sterke groei van de duurzamere energiebronnen nam de totale uitstoot van broeikasgassen door stroomopwekking in de eerste acht maanden van dit jaar toe met 1,7 procent.

"We weten niet zeker of we de piek van het olie- en gasgebruik in de elektriciteitssector al hebben bereikt", melden de analisten uit Londen in hun rapport. Volgens klimaatwetenschappers moet de uitstoot van broeikasgassen juist heel snel gaan afnemen om de opwarming van de aarde nog enigszins binnen de perken te houden.

De stijging van de uitstoot heeft diverse oorzaken. Om te beginnen vielen veel landen terug op steenkool. In Europa gebeurde dat onder meer door problemen met de gaslevering uit Rusland na de Russische invasie van Oekraïne. In Frankrijk viel de opwekking van kernenergie tegen doordat veel centrales in onderhoud waren. China kon door extreme droogte veel minder stroom halen uit waterkracht.

Desondanks ziet Ember ook lichtpuntjes. Energie uit zon en wind wordt steeds goedkoper, zeker afgezet tegen de torenhoge gasprijzen. In totaal nam de opwekking van stroom uit hernieuwbare bronnen toe met 416 terawattuur. Dat is ruim drie keer zoveel als het totale stroomgebruik van heel Nederland. Daarmee groeit de duurzame opwekking in een hoger tempo dan het wereldwijde stroomgebruik, dat volgens de analyse toenam met 389 terawattuur. Zodoende krijgt groene energie een groter marktaandeel.
voda
0
Energierekening valt 120 euro hoger uit in 2023 door duurder transport
RTL Z - Gisteren om 15:32

Wat er ook gebeurt met de energieprijs en het prijsplafond, je bent naar verwachting een tientje meer per maand kwijt voor het transport van gas en elektriciteit naar je huis. Het transport van energie wordt namelijk ook duurder, door de hoge energieprijzen.

Een elektriciteitsmast in Ede.
© ANP Foto

De transportkosten zijn vast onderdeel op je energierekening, los van wat je betaalt voor gas en licht. Hierdoor valt het buiten het prijsplafond dat vanaf volgend jaar geldt om te compenseren voor de hoge energieprijzen.

Dit jaar betaalt een huishouden op jaarbasis gemiddeld 397 euro aan transportkosten, dat wordt geregeld door netbeheerders. Voor volgend jaar is een huishouden gemiddeld 513 euro kwijt, meldt toezichthouder Autoriteit Consument en Markt (ACM). Dat is een verhoging van 120 euro, oftewel bijna 30 procent.

Meer elektriciteit transporteren
Huishoudens krijgen hun elektriciteit geleverd van regionale netbeheerders, zoals Stedin, Liander en Enexis. Zij moeten momenteel grote investeringen doen om hun elektriciteitsnet te verzwaren. Vanwege de energiecrisis en de energietransitie schakelen we steeds vaker over op elektrisch rijden, leggen we zonnepanelen op het dak en nemen we een warmtepomp.

Om die apparaten allemaal draaiende te houden, moeten netbeheerders steeds meer elektriciteit transporteren.

Bij het transport van die elektriciteit - en overigens ook bij het transport van aardgas - gaat veel energie verloren. Dat gebeurt ook bij het omzetten van hoogspanning naar laagspanning. Netbeheerders moeten deze verloren energie ook betalen.

Duurder hoogspanningsnet
Op hun beurt krijgen de Stedins en Enexissen van ons land ook een flinke tariefsverhoging voor hun kiezen van TenneT, de beheerder van het landelijke hoogspanningsnet. Die voorziet de netbeheerders van stroom, maar ook andere bedrijven die direct op het hoogspanningsnet zijn aangesloten.

TenneT heeft voorgesteld om de tarieven die zij betalen voor de transport van stroom via het extra-hoogspanningsnet te verhogen met 84 procent. De transportkosten voor het gewone hoogspanningsnet zouden met 51 procent moeten stijgen.

De totale inkomsten voor TenneT stijgen hierdoor met afgerond 52 procent naar bijna 1,3 miljard euro. De landelijke netbeheerder heeft onder andere meer geld nodig vanwege de hoge inflatie en de hogere kosten om het elektriciteitsnet op zee aan te leggen.

Tarieven nog onder voorbehoud
Ook breidt Tennet het hoogspanningsnet de komende jaren uit. Dat is hard nodig, want de landelijke netbeheerder loopt al maanden tegen de grenzen aan van wat het hoogspanningsnet aankan. Die capaciteitsproblemen kostten Tennet vorig jaar bijna 340 miljoen euro.

De ACM moet overigens de nieuwe tarieven nog beoordelen en goedkeuren. Huishoudens kunnen hun netbeheerder niet kiezen; daarom stelt de ACM de uiteindelijke tarieven vast. Naar verwachting publiceert de toezichthouder deze eind november.

In onderstaande video leggen we uit waarom ons stroomnetwerk in zijn voegen kraakt:
voda
0
Dit zijn de nieuwe wapens in strijd tegen gas
Door WOUTER VAN BERGEN

Updated 1 uur geleden
3 uur geleden
in FINANCIEEL

Terwijl in Oekraïne de echte oorlog met bloedig geweld wordt uitgevochten, vecht de Nederlandse energiesector op zijn eigen manier tegen het aardgas van Poetin. In Den Bosch komen 20.000 professionals uit de branche dezer dagen bijeen op de Energievakbeurs, waar fabrikanten hun nieuwste wapens in de strijd presenteren.

Een racebaan die loopt op waterstof is een blikvanger in Den Bosch, met een kleine elektrolyse-installatie die even van de Gasunie is geleend. THIJS ROOIMANS

De oorlog die door de politiek in naam van het klimaat al langer is verklaard aan fossiele brandstoffen is een gigantische opgave, schetst Anne-Jaap Deinum van de federatie voor de elektrotechniek Fedet. „Ons stroomverbruik zal de komende jaren verdrie- of viervoudigen, maar daar is ons stroomnet de afgelopen 75 jaar niet op gebouwd. Om dat op te lossen, moeten we 83.000 kilometer kabels aanleggen, 50.000 stroomstations upgraden en 13.000 nieuwe bouwen. Ja, de duizendtallen vliegen je om de oren. En daarvoor hebben we 40.000 monteurs nodig, terwijl er bij de netbeheerders ook nog 14.000 mensen nodig zijn en 80.000 in de technologische industrie.”

Het is alleen een kwestie om dat even goed te regelen, ook als het gaat om de regels rond het stroomnet, is de boodschap van Deinum. „De technologie die nodig is, ligt op de plank.”

De wapens in de strijd tegen het gas, nadat het ons jarenlang trouw heeft verwarmd, zijn uiterst divers, blijkt op de beurs. „Er is niet één methode die het probleem gaat oplossen”, zegt Fedde van der Woude, directeur van beursorganisator 54events. „Maar voor elk toepassingsgebied is er wel een dekseltje dat erop past.”

Zonnepanelen zijn tegenwoordig minder prominent aanwezig dan een paar jaar geleden. THIJS ROOIMANS

Een trend die Van der Woude ziet, is dat er dit jaar meer aandacht is voor warmtepompen, batterijsystemen, slimme laadpalen voor elektrische auto’s en infraroodpanelen. Zonnepanelen zijn op de beurs tegenwoordig minder prominent dan een paar jaar geleden. „Daar is het aanbod nu wel uitgekristalliseerd. Fabrikanten vaak komen toch vooral naar zo’n beurs om innovaties te laten zien.”

Warmtepompen
Nieuwe warmtepompen die fabrikanten presenteren, zijn vooral stiller en efficiënter en er zijn ook al exemplaren die hoge temperaturen kunnen leveren, zodat ze niet alleen geschikt zijn voor woningen met vloerverwarming. Bert Veenma van het Muiderbergse Optisolar laat een systeem zien dat de buiten-unit met verfoeide draaiende motor vervangt door een schutting die koelvloeistof bevat en via een gepatenteerd systeem zijn warmte afgeeft aan de warmtepomp. „Met een project in Amersfoort, waarbij we ook een kleine warmtebatterij onder de grond gebruikten, hebben we de toekomstprijs gewonnen”, zegt hij.

Op grotere schaal gebruikt het Almeerse Energiedamwanden Nederland hetzelfde principe. Met drie of vier meter speciale kademuren is – afhankelijk van de omstandigheden – volgens Patrick Stoelhorst van het bedrijf een woning te verwarmen. „Ik heb vorige week nog gesproken met de gemeente Amsterdam, dat heel veel kademuren moet vervangen”, zegt hij. Helaas blijkt daar lang niet elke kademuur voor het systeem geschikt.

De wapens in de strijd tegen het gas zijn heel divers, blijkt uit het aanbod op de Energiebeurs. THIJS ROOIMANS

Warmtepompen en het alternatief van infraroodpanelen die wel die lekkere stralingswarmte afgeven, gaan niet in hun eentje de strijd tegen het gas winnen. Niet verstookte energie door isolatie of andere technieken is bij de huidige energieprijzen nóg weer interessanter geworden. Fabrikanten van isolatiefolie groeien als kool, is te horen op de beurs. En de 20 procent uitgespaard gas die de speciale debietregelaars voor radiators (van IMI) op de beurs beloven, ’betalen zich niet meer in twee jaar, maar in een paar maanden terug’, zegt een verkoper.

Batterijen
Waar we zonder gas ook aan zullen moeten wennen, zijn batterijen of andere opslagsystemen voor energie. „Zonder opslag geen energietransitie”, zegt Van der Woude. We hebben 1000 uren zon en 2000 uren wind per jaar, maar willen ook gedurende de andere uren licht en warmte. Huisbatterijen om zonnestroom in op te slaan zullen doorbreken als de salderingsregeling voor zonnepanelen verdwijnt en energiebedrijven terugleververgoedingen verlagen, voorspelt hij.

Voor de industrie en het vrachtverkeer zal waterstof het opslagmedium voor energie worden, laat Vissers Energy zien met een Carrera-racebaan en een kleine elektrolyse-installatie, die ze even van de Gasunie hebben geleend. De uitbater van 52 tankstations in het Zuiden de lands opende zijn eerste waterstoftankpunt en heeft er meer in de pen.

Fedde van der Woude: „Voor elk toepassingsgebied is er wel een dekseltje dat erop past.” THIJS ROOIMANS

„In 2027 moet de backbone van het Nederlandse gasnet geschikt zijn voor waterstof en zullen eerst grote gebruikers worden aangekoppeld”, klinkt bij de stand. „Maar het valt ook nu al ontzettend mee hoeveel klanten bij ons komen tanken, al kan het commercieel nog lang niet uit. Dat de elektriciteitsprijs nu nog aan die van gas is gekoppeld, werkt ook niet echt mee.”

Transitie
En zo zijn er meer wetten en regels die de transitie naar gasloos in de weg staan. De aanpak van de overbelasting van het stroomnet wordt deels verhinderd doordat netbeheerders geen prioriteit mogen geven aan batterijen die de infrastructuur kunnen ontlasten en de gaswet staat nog efficiëntere oplossingen voor wamtepompsystemen in de weg, weten bezoekers van de beurs.

De actualiteit van het thema zorgde dit jaar voor een groei van het aantal bezoekers met een procent of zes, schat beursdirecteur Van der Woude op de eerste dag. „Maar als de bedrijven in de energiebranche het op dit moment niet zo vreselijk druk hadden gehad, dan was ik zeker wel op een groei van boven de tien procent uitgekomen.”

www.telegraaf.nl/financieel/270825612...
voda
0
CBS: 8 op 10 bedrijven heeft dit jaar verduurzamingsmaatregelen genomen

79 procent van de Nederlandse bedrijven heeft dit jaar maatregelen genomen om de bedrijfsvoering duurzamer te maken. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van de conjunctuurenquête.

Het onderzoek is uitgevoerd onder bedrijven in de industrie, auto- en detailhandel en de dienstverlening. Bijna 39 procent van de bedrijven zegt een combinatie van maatregelen te hebben genomen rond energie, uitstoot of de circulaire economie.

Energie
Bijna 20 procent heeft vooral verduurzaamd op het gebied van energie. Maatregelen omtrent circulaire economie en uitstoot worden met respectievelijk 14 en 6 procent minder vaak genoemd. 21 procent van de bedrijven heeft dit jaar zijn bedrijfsvoering niet verder verduurzaamd.

Bedrijven actief in vervoer en opslag en in verhuur en overige zakelijke diensten geven vaker dan de andere bedrijfstakken aan dit jaar te werken aan hun uitstoot. Voor de bedrijfstakken verhuur en handel van onroerend goed en cultuur, sport en recreatie geldt dit voor energiemaatregelen. Voor de horeca zijn circulaire maatregelen van groter belang geweest.

Afhankelijkheid
Voor bijna een kwart van de ondernemers is de afhankelijkheid van derden de belangrijkste belemmering bij het verduurzamen van het bedrijf. Bijna 13 procent noemt een tekort aan financiële middelen als belangrijkste belemmering. 12 procent ziet te weinig voordelen van verduurzaming. Daar staat tegenover dat ruim 3 op de 10 bedrijven geen belemmeringen ervaren bij het verduurzamen.

Bedrijven in de horeca en de cultuur, sport en recreatie geven een tekort aan financiële middelen vaker als belangrijkste belemmering aan dan bedrijven in andere bedrijfstakken. Bedrijven in vervoer en opslag en de verhuur en handel van onroerend goed noemen de afhankelijkheid van derden vaker als belangrijkste belemmering.

Door Els Stultiens

www.solarmagazine.nl/nieuws-zonne-ene...
voda
0
Interesse in subsidie isolatie, warmtepompen en zonneboilers stijgt naar absolute recordhoogte

Het aangevraagde subsidiebedrag voor isolatie, warmtepompen en zonneboilers is in de maand september binnen de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) naar recordhoogte gestegen.

Afgelopen maand werd voor 27,9 miljoen euro subsidie aangevraagd. Niet alleen dat totale volume is een record, maar ook voor iedere individuele technologie – te weten isolatie, warmtepompen en zonneboilers – werd nog nooit zo veel subsidie aangevraagd.

70 procent budget op
Minister Jetten meldde eind september te verwachten dat er dit jaar 30 tot 60 miljoen euro te weinig budget is voor de ISDE-regeling voor isolatie, warmtepompen en zonneboilers. Hij kondigde daarbij aan op korte termijn het subsidiebudget te willen verhogen en nu blijkt dat de minister daar nog maar kort de tijd voor heeft.

Dit kalenderjaar is er via de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) 228 miljoen euro subsidie beschikbaar voor zonneboilers, (hybride) warmtepompen, isolatiemaatregelen en aansluitingen op een warmtenet. Bovendien zijn de subsidiepercentages verhoogd naar 30 procent van het investeringsbedrag. Met nog 3 maanden te gaan, is er nog 40,7 miljoen euro subsidie beschikbaar. Daarmee is 82 procent van het budget vergeven.

Als de gemiddelde aanvraagsnelheid uit de eerste 3 kwartalen van het kalenderjaar wordt voortgezet, zal ruim 205 miljoen euro subsidie aangevraagd worden door consumenten en ruim 44 miljoen euro door zakelijke aanvragers. Dat zou betekenen dat er ongeveer 22 miljoen euro te kort zal zijn.

Beter jaar zonnewarmte
Waar in heel 2021 door consumenten voor 3,1 miljoen euro subsidie werd aangevraagd voor zonneboilers – in 2019 en 2020 was dat respectievelijk 5 miljoen en 5,2 miljoen euro – is in de eerste 8 maanden van het kalenderjaar al 6,4 miljoen euro subsidie voor zonneboilers aangevraagd. Daarbij moet wel opgemerkt worden dat de subsidie voor zonneboilers dit jaar is verhoogd van 20 naar 30 procent.

Onderstaande grafiek toont de aanvragen van consumenten per techniek voor de eerste 9 maanden van 2022. Zowel voor isolatie, warmtepompen als zonneboilers werd er dit jaar nog niet zo veel subsidie aangevraagd door consumenten.

Geen record bedrijven
Door bedrijven werd in 2019, 2020 en 2021 voor respectievelijk 2,6 miljoen, 2,1 en 2 miljoen euro subsidie aangevraagd voor zonneboilers. In de eerste 9 maanden van het huidige kalenderjaar werd in de zakelijke markt al voor 4,2 miljoen euro subsidie aangevraagd, zoals blijkt uit onderstaande grafiek. De zakelijke zonnewarmtemarkt is daarmee op weg naar een recordjaar, want de kalenderjaren 2020 en 2021 zijn nu al overtroffen. Daarbij moet logischerwijs wel opgemerkt worden dat ook voor zakelijke aanvragers het subsidiepercentage verhoogd is van 20 naar 30 procent.

Voor warmtepompen en zonneboilers zorgde de maand september echter niet voor een record bij bedrijven zoals te zien in onderstaande grafiek.

Daling particuliere aanvragen
In de maand september 2022 zijn door particulieren 9.220 aanvragen ingediend voor 17.348 apparaten en maatregelen. Dat betekent in beide gevallen een absoluut record. Onderstaande grafiek toont de stijgende lijn van het geclaimde subsidiebudget door particulieren die, ingegeven door de hoge stroom- en gasprijzen, sinds vorig jaar zomer is ingezet. De maand september was de beste maand in de geschiedenis van de subsidieregeling.

Zakelijke stijgen weer
Het aantal zakelijke aanvragen bedroeg in de maand september 473 stuks voor 1.107 apparaten. Het aantal subsidieaanvragen bevindt zich op het hoogste niveau van dit kalenderjaar, maar het daarmee gemoeide aantal apparaten bij lange na niet. Onderstaande grafiek toont de ontwikkeling van het zakelijk geclaimde subsidiebudget.

Net als in het afgelopen kalenderjaar is isolatie veruit de populairste maatregel binnen de ISDE: 60 procent van het door consumenten geclaimde subsidiebudget ging in 2022 al naar isolatiemaatregelen.

Door Edwin van Gastel

Voor grafieken, zie link:

www.solarmagazine.nl/nieuws-zonne-ene...
[verwijderd]
0
De waarheid over de niet-bestaande windenergie-industrie in Albanië
(Maar er komt schot in in: 39 turbines ter waarde van € 244 miljoen, capaciteit 234 MW)
www.dw.com/en/the-truth-about-albania...

"To Albania's credit, its power supply has the distinction of coming almost completely from renewables"

"Albania is blessed with hundreds of superlative locations for both on- and offshore wind power"
voda
0
RWE to Acquire Con Edison Clean Energy Businesses

Strategic Research Institute
Published on :
17 Oct, 2022, 2:57 am

RWE has agreed to acquire Con Edison Clean Energy Businesses and to become one of the top leading renewable energy companies in the United States. Transaction almost doubles RWE’s renewables portfolio in the US to more than 7 GW of operating assets and is a significant boost of RWE’s US project pipeline to more than 24 GW in onshore wind, solar and batteries. Combined team of about 1,400 employees with vast experience in renewables will step up RWE’s growth and investment plans in the US.

Purchase price based on enterprise value of USD 6.8 billion; earnings accretiv acquisition increasing EBITDA by around USD 600 million from year one on

Acquisition and additional green growth funded through an equity capital measure of just under 10% of RWE AG’s share capital via issuance of a mandatory convertible bond to QIA
voda
0
Keppel, MHI & DNV to Explore Adoption of Ammonia Gas Turbine

Strategic Research Institute
Published on :
18 Oct, 2022, 5:50 am

Keppel, MHI and DNV have signed agreement to explore adoption of ammonia-fired gas turbine on Jurong Island in Singapore. They will explore the feasibility and implementation of an ammonia-fired gas turbine on Jurong Island. The MoU will see the three companies work together to perform a high-level Quantitative Risk Assessment to explore the use of 100% ammonia as a fuel for a gas turbine or combined cycle gas turbine, towards the potential development of an Ammonia Power Plant.

Under the MoU, Keppel will study the feasibility of an ammonia fuelled power plant, while MHI, with support from its power solutions brand, Mitsubishi Power, will develop an ammonia-fired gas turbine that produces carbon-neutral power to pursue the expansion of the ammonia fuel supply chain in Singapore. Alongside this, DNV will lend its assurance and risk management expertise to prepare and present a QRA analysis on the project.

This agreement follows an announcement in August 2022 that Keppel Energy will develop Singapore's first hydrogen-ready power plant in the Sakra sector of Jurong Island, constructed by a consortium comprising Mitsubishi Power Asia Pacific and Jurong Engineering. A long-term service contract for major maintenance of the turbine was also awarded to Mitsubishi Power. Keppel New Energy additionally signed a MoU with MHI to carry out a feasibility study on the development of a 100% ammonia-fueled power plant on a selected site in Singapore.
voda
0
RWE’s Lignite Units Temporarily Return to Supply Electricity

Strategic Research Institute
Published on :
18 Oct, 2022, 5:53 am

Three power plant units of RWE Power that were previously on standby will return to the electricity market on schedule in October. The German government has issued the necessary ordinance within the framework of the German Act on the Maintenance of Replacement Power Plants Ersatzkraftwerkebereithaltungsgesetz. The units Neurath C, Niederaussem E and F are already scheduled to go into operation in the coming days. As with all other power plants, it is up to the operator to deploy the plants in line with market conditions.

The three lignite units each have a capacity of 300 megawatts. With their deployment, they contribute to strengthening the security of supply in Germany during the energy crisis and to saving natural gas in electricity generation. Their deployment is initially limited until 30 June 2023.

The restart of the power plants was preceded by extensive work to prepare the plants for a longer period of operation with high utilisation. Components had to be serviced and thoroughly cleaned, wearing parts replaced and updates to the measurement and control technology installed. In addition, the teams were strengthened by colleagues taking early retirement later, more trainees being taken on and new employees being recruited from the labour market. Originally, it was planned that the three reserve power plant units affected would be permanently shut down on 30 September 2022 and 30 September 2023 respectively.
voda
0
Samsung C&T to uild HVDC Transmission Network in UAE

Strategic Research Institute
Published on :
19 Oct, 2022, 4:51 am

Samsung C&T Engineering & Construction Group has recently landed a high-voltage transmission network construction project worth 3.5 trillion won in the United Arab Emirates. The Group has signed an engineering, procurement and construction contract to build an ultra-high-voltage direct current (HVDC) network that connects the UAE offshore oil production facility and Abu Dhabi’s onshore power grid.

Two power converter stations will be constructed in two onshore areas near Abu Dhabi and another two on islands with offshore oil fields, and undersea power transmission networks will be built with a capacity of about 1,000 MW and 600 MW. The two transmission networks are 137 km and 122 km off of the mainland, respectively.

Samsung C&T E&C plans to form a consortium together with Jan De Nul, a Belgium-based construction company, to execute this project, with a total construction cost of $3 billion. Of this, the portion going to Samsung C&T is 2.27 billion dollars.

HVDC transmission technology is emerging as a new and viable alternative. HVDC is a way of concerting the high-voltage AC power produced in a power plant into DC, transmitting it, and converting it back into AC before it reaches the consumer. This method can transmit power over longer distances, is relatively inexpensive, loses less power, and maximizes the efficiency of new and renewable power generation such as solar power, which creates DC electricity by default.
Bijlage:
voda
0
Iberdrola & EIB Sign Green Loan Top-Up for Smart Grids in Spain

Strategic Research Institute
Published on :
24 Oct, 2022, 4:49 am

The European Investment Bank and Iberdrola have agreed to increase the green loan signed in 2021 to support the development, modernisation and digitisation of the company's electricity distribution networks, a project with an impact on twelve Spanish regions. The EUR 220 million top-up signed brings the total EIB financing to around EUR 820 million, allocated to strengthen smart grids in Spain and contribute to the further electrification of the economy.

The project linked to the loan will improve the efficiency of the distribution network, characterised by automation and control.With this loan, Iberdrola will boost recovery of the Spanish economy and employment by safeguarding around 10,000 jobs a year in Spain during the implementation period, according to the EIB's estimates.
voda
0
Duits energieconcern Uniper waarschuwt voor miljardenverlies
ANP Producties - Gisteren om 20:10
© ANP

DÜSSELDORF (ANP) - Het Duitse energieconcern Uniper waarschuwt voor een miljardenverlies in de eerste negen maanden van dit jaar. Als grootste gasimporteur van Duitsland moet het bedrijf de extreem hoge marktprijzen betalen omdat Rusland is gestopt met de gasleveringen waarvoor langetermijncontracten waren afgesloten.

Die tegenslag heeft tussen januari en september tot een nettoverlies van zo'n 3,2 miljard euro geleid, meldt Uniper in de aanloop naar de officiële kwartaalcijfers die volgende week verschijnen. Voor belastingen en rentebetalingen is het resultaat 4,8 miljard euro negatief. Ook in de komende kwartalen verwacht het bedrijf, dat ook in Nederland actief is met elektriciteitscentrales, forse verliezen te lijden.

Duitsland behoedde Uniper eerder dit jaar voor een bankroet door het bedrijf te nationaliseren voor 8 miljard euro. De totale steun van Berlijn voor Uniper liep op tot 30 miljard euro en er lopen gesprekken over verdere steun, meldt het bedrijf bij zijn winstwaarschuwing.

De Duitse regering hoopt met het redden van Uniper een domino-effect in de energiesector te voorkomen. Zou Uniper failliet gaan, dan wordt het ook voor de energieleveranciers die van het bedrijf afhankelijk zijn moeilijk om de verplichtingen na te komen. De situatie wordt ook wel vergeleken met die aan de vooravond van de bankencrisis van 2008, toen het omvallen van de bank Lehman Brothers een schok teweegbracht in de financiële sector.
Succes
0
Waterstofpoeder gedreven generator geïntroduceerd

Electriq Global introduceert de eerste generator die volledig wordt aangedreven door waterstofpoeder. Waterstof in poedervorm is een duurzame en nieuwe energiedrager die de energietransitie zal ondersteunen. Hierdoor verwachten we dat de bezwaren voor het gebruik van waterstof als brandstof sterk doet minderen. Waterstofpoeder biedt een circulaire oplossing die distributie en het gebruik van waterstof een stuk makkelijker maakt. Daarnaast is waterstofpoeder veilig om lang op te slaan. Daardoor is het een potentiële vervanger voor fossiele brandstoffen die ook nog eens direct inzetbaar is.

Duurzame energie

Ongeveer 11,2% van alle energie die Nederland gebruikte in 2021 werd op een duurzame manier opgewekt. Nationale regelgeving schrijft voor dat dit in 2030 ten minste 27% moet zijn. Hiermee wordt duurzame energie bedoeld zoals zonne- of windenergie. Om zulke groene energie te transporteren en op te slaan, wordt deze vaak omgezet in waterstof: een vluchtig en licht ontvlambaar gas. Waterstofgas wordt meestal onder hoge druk vervoerd, waarbij gebruik wordt gemaakt van gasflessen, brandstoftanks en leidingsystemen. Dit betekent dat er veel risico’s zijn aan het vervoeren hiervan.

Waterstofpoeder vormt de oplossing voor deze uitdagingen. Het poeder kan jarenlang in kartonnen dozen worden opgeslagen en vervoerd worden zonder energieverlies. Het kan zelfs opnieuw “opgeladen” worden na het gebruik ervan zodat het eindeloos herbruikbaar wordt. Om de waterstof uit het waterstofpoeder te krijgen en om te zetten in stroom is geen warmte, externe energie of druk nodig.
Mobiele hijskraan op waterstofpoeder

De geïntroduceerde generator die waterstofpoeder om kan zetten in stroom is de Joshua. Deze generator werkt vrijwel hetzelfde als een normale dieselgenerator. Maar wordt door capsules met waterstofpoeder en water aangedreven in plaats van diesel. De Joshua heeft een vermogen van 8kW/80kWh. Dit houdt in dat hij op 5 kilo waterstofpoeder 10 uur op volle kracht kan werken. Om dit te demonstreren is er een mobiele hijskraan ontwikkeld die door deze generator wordt aangedreven. Echter is het ook mogelijk om ingezet te worden op locaties die niet aangesloten zijn op het elektriciteitsnet. Denk bijvoorbeeld aan boten of festivalterreinen.
Waterstofpoeder: hoe werkt het?

Waterstofpoeder wordt door middel van een chemisch proces gemaakt waarin de waterstofmoleculen worden gebonden aan elementen die breed beschikbaar zijn. Wanneer dit poeder met water wordt gemengd, komen niet alleen de waterstofmoleculen uit het poeder vrij, maar wordt ook het toegevoegde water gesplitst. Uiteindelijk komt er hierdoor twee keer zoveel waterstof vrij als origineel in het poeder aanwezig was.

www.zelfenergieproduceren.nl/nieuws/w...
Succes
0
Energieschutting

Bert Veenma, in Nijkerk ook bekend onder zijn bijnaam Willie Wortel, heeft als laatste uitvinding een energieschutting bedacht. Met deze schutting kan 80% op de energiekosten bespaart worden. Het idee kwam toen er voor een Amsterdamse woning met beperkte ruimte een energiezuinige oplossing bedacht moest worden.

Hoe werkt de energieschutting

De energieschutting is uit aluminium stroken opgebouwd en erg duurzaam. De energieschutting haalt energie uit de buitenlucht en zonneschijn. Vanaf de schutting gaan twee leidingen de grond in richting een warmtepomp, deze regelt vervolgens de toevoer van warm water naar de CV. Naast een flinke gasbesparing doet de energieschutting dit ook nog eens in stilte. Dit in tegenstelling tot een warmtepomp met buitenunit, deze maakt wel veel lawaai.
Thermodule

Het is een soort thermodule, een aluminium profiel dat warmte uit de buitenlucht haalt. Hier loopt een buisje met antivriesmiddel doorheen, zodat het water in de winter niet bevriest. Zodat ook in de winter het huis verwarmt wordt. In een aangepaste vorm bleken deze thermodules ook toepasbaar wat uitgroeide tot deze schutting.
Kosten energieschutting

De aanschaf van de 6 meter lange schutting en een warmtepomp waarmee je helemaal van het gas af kan in een goed geïsoleerde woning. Komt uit op ongeveer 10.000 euro. Inclusief zonnepanelen komt daar nog een paar duizend euro bij. Minder geïsoleerde huizen kunnen voor een hybride opstelling gaan. Met 4 meter schutting bespaar je tot 60 procent aan gas. Inmiddels zijn bij ruim 35 klanten al schuttingen geplaatst en een groot aantal bestellingen binnengekomen waardoor er gezocht wordt naar een grotere bedrijfsruimte om zo aan de vraag te voldoen.
Toekomst energieschutting

Bert is al bezig met een toevoeging voor de energieschutting. Een buis die vanaf de energieschutting 10 meter de grond in gaat om zo warmte op te slaan. Hierdoor wordt de schutting nog duurzamer door warmte op te slaan voor momenten waarop het nodig is.

www.zelfenergieproduceren.nl/nieuws/e...
voda
0
TenneT: opknippen hoogspanningsnet in 40 deelgebieden verdriedubbelt netcapaciteit

Het opknippen van het huidige hoogspanningsnet in 40 kleinere deelgebieden levert op veel plekken een verdriedubbeling van de netcapaciteit op. Het opknippen moet in 2030 klaar zijn. Dat meldt netbeheerder TenneT.

TenneT publiceert per direct een maandelijkse update over de beschikbare netcapaciteit op het Nederlandse stroomnet.

Grote impact
‘Door de snelle ontwikkelingen op de energiemarkt als gevolg van de hoge gasprijzen, de oorlog in Oekraïne en de daaruit voortvloeiende energieonzekerheid zijn nieuwe congesties op het elektriciteitsnet onvermijdelijk’, aldus de hoogspanningsnetbeheerder die in de eerste update terugblikt op de problemen op het stroomnet in de provincies Noord-Brabant en Limburg.

‘De melding in juni over het tekort aan netcapaciteit in Noord-Brabant en Limburg had grote maatschappelijke impact’, aldus TenneT. ‘Ruim 4 maanden verder ziet de wereld in de zuidelijke provincies er anders uit. Er is ruimte gevonden op het elektriciteitsnet door gebruik te gaan maken van een tijdelijk systeem van spitsmijden, waarbij sommige gebruikers op drukke momenten het netwerk ontzien. Het aansluitproces is weer hervat.’

Geen verleden tijd
De gevonden oplossingen zorgen er volgens TenneT niet voor dat de volle stroomnetten verleden tijd zijn. ‘De ontwikkelingen in Nederland gaan in een onverminderd hoog tempo door. De geopolitieke ontwikkelingen vormen daarbij een belangrijke katalysator voor de groeiende vraag naar elektrificatie. Waar bedrijven eerder aangaven in 2030 van het gas af te willen gaan, zetten ze nu het liefst morgen al die stap. En aan de aanbodzijde groeit het aantal zonne- en windparken onverminderd hard door. Alleen al bij de landelijke netbeheerder TenneT ligt op dit moment in totaal voor 30 gigawatt aan nieuwe aanvragen voor een aansluiting op het net. Dat is vergelijkbaar met 40 keer het vermogen van de stad Amsterdam.’

Landelijk actieprogramma
TenneT stelt wel veel te hebben aan de ontwikkelingen in Noord-Brabant en Limburg. ‘Er is in korte tijd een brede samenwerking op gang gekomen om te werken aan meer oplossingen om het net open te houden. Eind van het jaar ligt er ook een landelijk actieprogramma, waarin concrete oplossingen worden afgesproken en belemmeringen worden weggehaald. Minister Jetten heeft de noodzaak daarvan recentelijk nog onderstreept.’

Afrondende fase
In de provincies Friesland, de Flevopolder, Utrecht en Gelderland is TenneT nog bezig met congestieonderzoeken om te kijken of er extra ruimte kan worden gevonden op het hoogspanningsnet voor duurzame productie. Deze onderzoeken bevinden zich volgens de netbeheerder in de afrondende fase en worden in november gepubliceerd.

‘Er is meer tijd genomen om het onderzoek af te ronden, omdat er nieuwe regelgeving is gekomen op het gebied van congestiemanagement’, duidt TenneT. ‘Hiermee zijn er meer mogelijkheden om dit systeem toe te passen. Tegelijkertijd wordt er volop gewerkt aan de uitbreiding van de netten in de verschillende regio’s. De komende jaren zullen er fasegewijs investeringen worden opgeleverd, waardoor de capaciteit structureel wordt vergroot.’

Verdriedubbeling door opknippen
Een oplossing die volgens TenneT flink gaat bijdragen, is het opknippen van het huidige hoogspanningsnet in 40 kleinere deelgebieden. Het hoogspanningsnet in Nederland bestaat uit elektriciteitssnelwegen van 220 en 380 kilovolt en provinciale wegen van 110 en 150 kilovolt. De provinciale wegen zijn in grotere gebieden sterk onderling met elkaar verbonden en hebben maar een beperkt aantal aansluitingen met de landelijke snelweg. Op deze op- en afritten knelt de capaciteit. Bijvoorbeeld als op zonnige dagen veel elektriciteit moet worden afgevoerd of als in de winter juist veel elektriciteit moet worden aangevoerd.

TenneT is daarom bezig om de structuur van het net aan te passen. Er komen 40 kleinere deelgebieden met ieder een eigen aansluiting op de elektriciteitssnelweg. De komende jaren worden deze zogenaamde pockets fasegewijs opgeleverd. In 2030 moeten de meeste klaar zijn. Dit levert op veel plekken een verdriedubbeling van de capaciteit op.

youtu.be/Va7Ageduvm0

Eerder
9 september 2022
Weer ruimte op stroomnet Limburg en Brabant: TenneT vindt 1.700 megawatt extra ruimte
17 mei 2022
TenneT zoekt flexibel vermogen in Friesland, Flevoland, Gelderland en Utrecht

Door Edwin van Gastel, Marco de Jonge Baas

www.solarmagazine.nl/nieuws-zonne-ene...
voda
0
MAN Gensets to Add 50 MW to Namibian Grid

Strategic Research Institute
Published on :
31 Oct, 2022, 3:35 am

MAN Energy Solutions will supply three MAN 18V51/60DF dual-fuel engines with alternators and auxiliary equipment as part of an expansion of the ANIXAS power station in Walvis Bay in Namibia. For this purpose, a new power station will be built directly next to the existing facility, expanding the current generation capacity of 22.5 MW by an additional 50 MW. The power station will be operated by state-owned utility, Namibia Power Corporation (NamPower).

The project is a joint venture between FK Namibia – represented by FK Generators and Equipment (International) – and the two Namibian firms, PHIM and August Twenty Six Construction. It was commissioned via an open, international bidding process for constructing the power station under an EPC turnkey contract.

Once commissioned, the MAN 51/60DF engines will initially run on liquid fuel. As soon as an appropriate gas infrastructure becomes available regionally, the dual-fuel engines can seamlessly switch to operation on low-emission natural gas, while maintaining the flexibility to operate on liquid fuels should the gas supply be interrupted.
Succes
0
Met inkomen tot 45.000 euro kun je nu rentevrij duurzaam lenen

Wie een (gezamenlijk) inkomen van maximaal 45.014 euro heeft, kan voortaan een rentevrije Energiebespaarlening aanvragen bij het Nationaal Warmtefonds. Het rentepercentage van 0 procent geldt voor de hele looptijd van goedgekeurde leningen.

De lening waarover geen rente betaald hoeft te worden, is nadrukkelijk bedoeld om mensen te stimuleren hun huis te verduurzamen en zo energie te besparen. Het Nationaal Warmtefonds is in 2013 opgericht en werkt in opdracht van de overheid.

"Huishoudens die in aanmerking komen, betalen gedurende de gehele looptijd van hun lening geen rente, ongeacht de ontwikkeling op de kapitaalmarkt", meldt het fonds.

De regeling moet in ieder geval twee jaar in stand blijven. "Daarna wordt geëvalueerd of de maatregel langer nodig is."

www.nu.nl/economie/6233348/met-inkome...
voda
0
DNV Acquires Power System Dynamics

Strategic Research Institute
Published on :
8 Nov, 2022, 4:30 am

Leading independent energy expert and assurance provider DNV has acquired Power System Dynamics, a grid consulting firm providing worldwide specialised services for high-voltage power systems from South Africa, recognized as a world-leading expert in grid dynamic behaviour modelling.

This acquisition, which follows collaboration on anterior projects, will be essential to DNV’s service offerings in the area of power system planning and flexible AC transmission systems FACTS, supplementing its offers to the global power market with PSD’s international project references, global customer portfolio and world recognition on FACTS advisory services.

PSD’s main areas of expertise are power system analysis and design studies & investigations; the firm specializes in studies for generation integration, energisation, substations, lines, static volt-ampere reactive compensators, reactive power compensation systems, and general power equipment. Its knowhow has been carried out at all project stages, including techno-economic feasibility studies, conceptual studies, power system studies, engineering studies, preparation of technical specifications, procurement support, bid evaluation, witnessing of factory tests and of site acceptance and commissioning tests.
voda
0
Definitieve uitwerking prijsplafond: alle feiten en cijfers op een rij

Minister Jetten heeft de Tweede Kamer geïnformeerd over de definitieve uitwerking van het prijsplafond voor kleinverbruikers. De redactie van Solar Magazine zet alle feiten en cijfers op een rij...

Eerder werd al bekend dat Nederlandse consumenten en andere kleinverbruikers in 2023 voor de eerste 2.900 kilowattuur stroom 1.160 euro en voor 1.200 kubieke meter gas 1.740 euro; oftewel 0,40 euro per kilowattuur stroom en 1,45 euro per kuub gas.

Warmtepomp en salderen
‘De volumegrenzen en tarieven zoals deze nu zijn vastgesteld zorgen er voor dat het voor woningen met een hybride warmtepomp niet goedkoper is om hun woning enkel met gas te verwarmen’, aldus minister Jetten in een brief aan de Tweede Kamer.

In november en december ontvangen kleinverbruikers per maand al 190 euro korting op de energierekening (red. zie kader). Goed nieuws voor de eigenaren van zonnepanelen is dat het prijsplafond voor de energierekening in 2023 na toepassing van de salderingsregeling geldt en daarmee over het nettoverbruik van zonnepaneelbezitters.

Warmtenet: 37 gigajoule
Voor huishoudens die zijn aangesloten op een warmtenet zal vanaf 2023 een prijsplafond gaan gelden dat in lijn is met het prijsplafond voor gas. ‘De Autoriteit Consument en Markt (ACM) ziet in de bepalingen van de Warmtewet en het Warmtebesluit ruimte om een maximumtarief vast te stellen dat bestaat uit 2 onderdelen, waarbij een van die onderdelen een prijsplafond van 47,39 euro per gigajoule zal zijn. De plafondgrens voor warmte wordt eveneens direct afgeleid van de plafondgrens voor gas (1.200 kubieke meter gas). De plafondgrens bij warmteverbruik zal dan uitkomen op circa 37 gigajoule.’

Tot en met eind 2023
Het tijdelijke prijsplafond geldt tot en met 31 december 2023. ‘Het is daarom van belang dat we ook maatregelen nemen die in de toekomst onze weerbaarheid vergroten, onder andere door het gebruik van fossiele brandstoffen in een rap tempo terug te brengen’, aldus minister Jetten. ‘Hoewel de ontwikkeling van de gasprijs erg onzeker is, is niet de verwachting dat de prijsniveaus van voor de oorlog in Oekraïne de komende periode terugkeren.’

Het kabinet blijft daarom volledig inzetten op energiebesparing, het gebruik van duurzame energiebronnen en het afbouwen van het gebruik van aardgas en de verminderde afhankelijkheid van fossiele brandstoffen en van import daarvan uit andere landen. ‘We zien dat het aantal subsidieaanvragen voor spouwmuurisolatie, warmtepompen en zonneboilers in de afgelopen maanden is verdubbeld’, stelt Jetten. ‘Maar vaak kan er nog meer en is het mogelijk om met relatief kleine ingrepen de maandelijkse energielasten verder te verlagen.’

Subsidie voor energiebedrijven
Het kabinet zal de energieleveranciers ondersteunen bij het tijdelijke prijsplafond door een subsidieregeling open te stellen. Door deelname aan de regeling worden energieleveranciers in staat gesteld om tegen een vergoeding voor de gemaakte kosten het deel van de geleverde energie aan kleinverbruikers dat onder het tijdelijke prijsplafond valt tegen een lager tarief af te rekenen.

De subsidieregeling wordt volgens Jetten zo vormgegeven dat er voldoende maatregelen zijn die waarborgen dat de subsidie wordt doorgegeven aan de consument en overcompensatie wordt tegengegaan. ‘Oorspronkelijk was het idee om de ACM een redelijke marge te laten bepalen op basis waarvan de subsidieaanspraak vooraf kan worden bepaald, maar de ACM heeft mij laten weten dit niet te kunnen. Dit betekent dat een andere partij gevraagd zal worden om hier alsnog een onderbouwde invulling voor aan te leveren, gelet op de wens die ook door Tweede Kamer is geuit om overcompensatie te voorkomen, en waartoe verschillende moties zijn aangenomen. De afgelopen weken is in overleg met de ACM en de RVO bezien hoe dit het beste kan worden vormgeven.’

Terugvorderen
Bij het aanvragen van de subsidie en de uiteindelijke vaststelling van de subsidie zal beoordeeld worden of de energieleverancier voldoet aan de subsidievoorwaarden. ‘Energieleveranciers die een subsidiebeschikking krijgen, kunnen een voorschot aanvragen’, duidt Jetten. ‘Het voorschot wordt bepaald op basis van een uittreksel van alle klanten uit de doelgroep dat de leverancier bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (hierna RVO) aanlevert. Voorschotten die achteraf te hoog blijken, worden teruggevorderd door de RVO. De vaststelling van de subsidie wordt gedaan op basis van de daadwerkelijk uitbetaalde bedragen aan klanten. Deze moeten aantoonbaar gedaan zijn en door een accountant zijn vastgesteld. De RVO kan bij vaststelling eveneens de teveel betaalde subsidie terugvorderen. Mocht een leverancier onverhoopt failliet gaan, dan kan de RVO het voorschot terugvorderen of er aanspraak op maken in de failliete boedel.’

Aan het einde van de looptijd van de subsidie zal aan de hand van het boekenonderzoek door een accountant per leverancier de uiteindelijke hoogte van de subsidie vastgesteld worden. Hiervoor is ook een accountantsverklaring vereist. Aan de hand van de gewogen gemiddelde (inkoop)kosten en contractprijzen zal bepaald worden of al dan niet aan de subsidieverplichtingen is voldaan. ‘De beschreven werkwijze biedt waarborgen om ervoor te zorgen dat de subsidie volledig bij huishoudens terecht komt en dat overwinsten bij energieleveranciers zo goed mogelijk voorkomen kunnen worden’, besluit Jetten.

Afsluiting
De verwachting is volgens de minister dat de maatregelen die het kabinet neemt om de koopkracht te versterken en de stijgende energieprijzen te dempen door bijvoorbeeld het prijsplafond in te stellen, de betalingsproblemen zullen verkleinen en waar mogelijk voorkomen. De groep (klein)verbruikers die door de stijgende energieprijzen deze winter mogelijk met (tijdelijke) betalingsproblemen te maken krijgt, wil het kabinet extra beschermen door een wijziging van de afsluitregeling.
2.991 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Markt vandaag

 AEX
860,80  -4,56  -0,53%  15:19
 Germany40^ 17.724,00 -0,64%
 BEL 20 3.822,03 -0,12%
 Europe50^ 4.921,89 -0,30%
 US30^ 37.737,07 -0,73%
 Nasd100^ 17.366,02 -1,04%
 US500^ 5.007,45 -0,83%
 Japan225^ 37.478,47 -1,38%
 Gold spot 2.377,80 -0,07%
 EUR/USD 1,0666 +0,22%
 WTI 81,61 -0,57%
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer

Stijgers

EBUSCO HOLDING +3,22%
WDP +3,12%
Vopak +1,74%
Heineken +1,73%
Pharming +1,56%

Dalers

VIVORYON THER... -3,62%
ADYEN NV -2,76%
FASTNED -2,71%
RENEWI -2,65%
AMG Critical ... -2,61%

EU stocks, real time, by Cboe Europe Ltd.; Other, Euronext & US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: Infront