Aedifica « Terug naar discussie overzicht

Forum Aedifica geopend

828 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 ... 38 39 40 41 42 » | Laatste
aossa
0
Gelezen dat Cofinimmo last ondervindt van de op til zijnde wijzigingen aan het gunstig Nederlands fiscaal regime (FIB), vanaf 2024. Of dit voor Aedifica ook geldt weet ik niet. Weet iemand meer?

www.cofinimmo.com/wie-zijn-wij/groeps...
aossa
0
ABM FN-Dow Jones) Directe investeringen in Nederlands vastgoed worden in 2024 niet langer gekwalificeerd als een fiscale beleggingsinstelling, ook wel bekend als FBI. Dit werd duidelijk uit de nieuwe belastingplannen van de Nederlandse regering, die dinsdag werden gepresenteerd tijdens Prinsjesdag.

"Het gevolg hiervan is dat winsten die real estate investment trusts behalen uit Nederlandse vastgoedbeleggingen per 1 januari 2024 onderworpen worden aan de Nederlandse vennootschapsbelasting", aldus analisten van Kepler Cheuvreux.

NSI reageerde dat het besluit "als een verrassing" komt. Wereldhave merkte op dat dit in 2017 ook al stond te gebeuren, maar dat er toen werd afgezien van deze wijziging. Wereldhave zegt net als NSI verrast te zijn door de plannen, want een studie toonde volgens het vastgoedfonds juist de voordelen van een FBI-regime aan. Dit onderzoek werd uitgevoerd op verzoek van het parlement en zal in januari 2023 worden behandeld. Ook de analisten van Kepler wijzen op deze studie en zeggen verrast te zijn door het besluit van de Nederlandse regering.

NSI en Wereldhave laten weten te bestuderen wat de plannen effectief zullen betekenen.

Kepler wijst erop dat vooral NSI door deze maatregel worden geraakt, maar ook andere vastgoedfondsen, zoals Xior, WDP, Wereldhave, Vastned en Montea. De impact op Retail Estates, Intervest, Care Property, Aedifica, Home Invest en Cofinimmo is kleiner.

Unibail-Rodamco-Westfield lijkt volgens de analisten relatief het minste last te hebben van de maatregel.

be.marketscreener.com/koers/aandeel/A...
voda
0
Aedifica investeert in Ierland

Door ABM Financial News op woensdag 28 september 2022
Views: 1.322

(ABM FN) Aedifica heeft ongeveer 17 miljoen euro geïnvesteerd in de bouw van een woonzorgcentrum in Ierland. Dit liet de zorgvastgoedinvesteerder woensdagavond weten.

Het woonzorgcentrum zal plaats bieden aan 105 bewoners, en Aedifica rekent op een initieel nettohuurrendement van ongeveer 5,0 procent.

Aedifica zal het gebouw in het tweede kwartaal van 2024 opgeleverd krijgen.

Bron: ABM Financial News
voda
0
Aedifica investeert in Verenigd Koninkrijk

Door ABM Financial News op woensdag 5 oktober 2022
Views: 1.624

(ABM FN-Dow Jones) Aedifica heeft ongeveer 27 miljoen pond geïnvesteerd in de bouw van 2 woonzorgcentra in het Verenigd Koninkrijk. Dit meldde de zorgvastgoedinvesteerder woensdagavond.

De woonzorgcentra zullen plaats bieden aan 140 bewoners. Aedifica rekent op een initieel nettohuurrendement van circa 5,0 procent.

De verwachte opleveringsdatum is in het eerste kwartaal van 2024.

Bron: ABM Financial News
junkyard
2
Aedifica blijft zo verder inzetten op balansgroei zonder aanvangsrendementen te verhogen, ondanks dat dit rendement op een vastgoedontwikkeling zeer beperkte risicopremie biedt ten opzichte van staatsoligaties (10y UK nu 4,25%) en Aedifica nu meer kwijt zal zijn voor het ophalen van financiering (in ponden is hypotheekrente >5%). Als Aedifica doorgaat met (equity) financiering van aankopen door emissies zal het resultaat per aandeel verder verwateren, en de LTV sterk laten oplopen is nu niet verstandig.

Aedifica zou wat het wat rustiger aan moeten doen om aandeelhoudersbelangen tegemoet te komen, de pijplijn is gevuld en er moet voor honderden miljoen worden geïnvesteerd om dit af te ronden, en een nieuwe emissie (of nieuw vreemd vermogen) ter financiering hiervan is nu zeer prijzig en raakt het resultaat per aandeel hard.

Momenteel zit elk vastgoedfonds in 'damage control' stand, een sterke balans is nu meer waard (om de storm uit te zitten) dan groei dmv projecontwikkeling, opmerkelijk dat Aedifica op deze wijze wat tegen de wind in vaart.
Tibetarian
0
aedifica.eu/nl/investeerders/informat...

Correct me if Im wrong, maar het valt mij mee hoeveel schulden binnenkort geherfinancierd moeten worden tegen een hoge rente.
junkyard
1
Jaarlijks zo'n 10% herfinancieren is redelijk normaal.

Aedifica zal ook kapitaal moeten aantrekken om de nieuwe en lopende projecten mee te financieren, op korte termijn zijn dit hogere bedragen dan de herfinancieringen. Een nieuwe aandelen emissie is op huidig koersniveau niet aantrekkelijk en verlaagt het resultaat en boekwaarde per aandeel, maar vreemd vermogen aantrekken kost nu ook meer dan 4% (in euros) of meer dan 6% (in ponden).

Het is moeilijk te begrijpen dat Aedifica laatst nog projecten in de UK (in ponden) aankoopt met een aanvangsrendement van slechts 5%, dat ligt dicht op niveau UK staatsobligatie en Aedifica zal hiervoor duurdere financiering moeten aantrekken.

Voor aandeelhouders van belang dat Aedifica mee terughoudend wordt in nieuwe projecten, en benodigde aanvangsrendementen verhoogt (of even geheel stopt met nieuwe projecten totdat duidelijk is waar kapitaalmarkten tot rust komen).
voda
0
Aedifica investeert weer in Verenigd Koninkrijk
Ruim 13 miljoen pond geïnvesteerd.

(ABM FN-Dow Jones) Aedifica investeert in de bouw van een woonzorgcentrum in het Britse York. Dit liet de zorgastgoedinvesteerder maandag voorbeurs weten.

Het gaat om een investering van 13,5 miljoen Britse pond, met een initieel nettohuurrendement van ongeveer 6 procent.

Het centrum heeft een capaciteit van 72 bewoners en opent de deuren in het tweede kwartaal van 2024.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999
aossa
0
Crash Orpea sleurt Belgische rusthuiseigenaars mee.

:extract:
De Franse rusthuisuitbater Orpea vraagt bescherming tegen zijn schuldeisers en zal proberen zijn schulden te heronderhandelen. De crash van Orpea veroorzaakt averij bij zijn Belgische verhuurders Aedifica en Cofinimmo.

:extract:
De problemen bij Orpea wegen ook op de Belgische eigenaars van zorgvastgoed. Orpea telt in ons land 60 rusthuizen met 4.200 medewerkers. De Franse groep vertegenwoordigt 5 procent van de huurinkomsten bij Aedifica AED-5,86%
en 6,2 procent bij Cofinimmo COFB-3,79%

Volledig artikel zie:
www.tijd.be/markten-live/nieuws/aande...
Belangstellende
0
Waar hebben we het over. Het deel van Orpea is maar 5% van de omzet van Aedifica. Is te verwaarlozen en daar daalt de koers dan op?
Mr sponge
0
quote:

Belangstellende schreef op 26 oktober 2022 23:42:

Waar hebben we het over. Het deel van Orpea is maar 5% van de omzet van Aedifica. Is te verwaarlozen en daar daalt de koers dan op?
Ik zou 5% zeker niet verwaarloosbaar noemen.
Het rendement dat ze maken is volgens mij ca 5%. Dus als er 5% helemaal niet betaald wordt is dat wel een klap.
Al heeft Aedefica wel een sterke positie.
Het pand is van Aedefica, er is een contract en er is veel vraag naar deze panden.
In het slechtste geval zoeken ze een nieuwe uitbater.
De schade die ze oplopen is dan de huur die niet is betaald. Dat zal wel even pijn doen. Maar dan kunnen ze wel door.
De koers is door deze zaak wel fors gekelderd in ieder geval. Al heeft de oplopende rente daar ook wel iets mee te maken natuurlijk.
voda
0
Aedifica bouwt huurinkomsten uit

Outlook iets verhoogd.

(ABM FN) Aedifica heeft in het derde kwartaal de huurinkomsten zien stijgen tot iets meer dan 200 miljoen euro, na forse investeringen in het derde kwartaal, en verhoogde de winstverwachting voor 2022 licht. Dit maakte de zorgvastgoedinvesteerder woensdag voorbeurs bekend.

De huurinkomsten stegen over de eerste negen maanden met 19 procent tot 200,4 miljoen euro. Exclusief acquisities stegen de huurinkomsten met 4,1 procent.

De EPRA-winst steeg naar 134,5 miljoen euro, of 3,58 euro per aandeel over de eerste drie kwartalen.

Het bedrijf investeerde in het derde kwartaal voor 364 miljoen euro in vastgoed in België, Nederland, het VK, Finland, Ierland en voor het eerst ook in Spanje. De waarde van de vastgoedportefeuille steeg hierdoor verder tot 5,64 miljard euro. Begin dit jaar was dit nog 4,90 miljard euro. Inclusief de pijplijn van 851 miljoen euro moet de portefeuille eind 2024 op 6,2 miljard euro uitkomen. Van deze pijplijn moet nog 584 miljoen euro worden geïnvesteerd.

De winstverwachting voor dit jaar werd iets verhoogd naar een EPRA-winst van 4,70 euro per aandeel, in plaats van 4,64 euro. Het dividendvoorstel blijft 3,70 euro.

Outlook

Aedifica voorziet in het nieuwe jaar een vertraging van de investeringsmarkt en zal daarom voorzichtig blijven. Een aantal projecten is uit het programma gehaald. De zorgvastgoedgroep concentreert zich op het handhaven van een sterke balans met een schuldgraad van minder dan 50 procent, inspelend op een mogelijke recessie.

De schuldgraad was eind september 42,5 procent.

De vraag naar zorgvastgoed blijft toenemen, nu de babyboomgeneratie binnenkort 80 jaar wordt. Dit is goed voor de bezettingsgraad en de vraag naar nieuwe infrastructuur, aldus Aedifica.

Door: ABM Financial News.

pers@abmfn.be

Redactie: +32(0)78 486 481
voda
0
Beursblik: Aedifica verrast met hogere outlook

Lichte bijstelling wijst op veerkracht volgens Berenberg.

(ABM FN-Dow Jones) De resultaten van Aedifica in de eerste negen maanden waren iets beter dan verwacht op het punt van huurinkomsten en winst. Dit stelde Berenberg woensdag naar aanleiding van de cijfers.

De verhoging van de winstverwachting door de zorgvastgoedinvesteerder was een positieve verrassing, stelde analist Kai Klose. Wel is het een kleine stap van 4,67 naar 4,70 euro per aandeel, maar na de eerdere verhoging van de outlook wijst dit op veerkracht en een positieve winstontwikkeling.

Het onveranderde dividend van 3,70 per aandeel vertaalt naar een rendement van 4,7 procent.

Berenberg herhaalde het koopadvies met een koersdoel van 130,00 euro. Het aandeel stond woensdag 0,2 procent lager op 78,00 euro.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999
junkyard
1
Aardige update. EPRA EPS eerste halfjaar 2022 was € 2,36, nu de outlook 2022 gaat naar meer dan € 4,70 lijken de verwaterende effecten van de kapitaalinjecties in juni en juli 2022 (per aandeel) zo ongeveer ingelopen door stijgende huren (indexeringen) en aankopen. In 2023 zou EPS verder moeten stijgen door huurstijging en verdere project opleveringen, wat iets wordt geremd door extra kapitaalbehoefte (hogere schulden / emissie) en stijgende financieringslasten en operationele lasten.

Aedifica is in Q3 stevig blijven investeren, ondanks verslechterende markten. Afgelopen weken lijkt dit al rustiger, en Aedifica meldt voorzichtig te zijn bij uitvoering van de investeringsstrategie. Een aantal projecten werden uit het programma gehaald, en er wordt een grotere rotatie van niet-strategische activa overwogen. Door de (nog) wat beperkte LTV zal daarmee wellicht niet snel weer een emissie nodig zijn, wat bij huidige beurskoers niet aantrekkelijk lijkt. Een waardedaling of verdere problemen bij huurders (zoals Orpea) kan dit wat onder druk zetten.

Aedifica meldt dat de inning van huurgelden van Orpea tot dusverre normaal is verlopen en dat de voorgenomen herstructurering van Orpea nu alleen toeziet op schulden, wat nu (nog) geen invloed heeft op huren. Als Orpea de schulden succesvol kan herstructureren, dan zal Orpea meer levensvatbaar worden en is er verhoogde zekerheid dat Orpea de huren zal blijven dragen. Orpea is nu goed voor 4,9% van de Aedifica huurinkomsten.

Op termijn zal er grote vraag blijven naar het zorgvastgoed van Aedifica, vanwege de vergrijzing. Op korte termijn zijn er wel wat toegenomen onzekerheden (en stijgende kosten / yields) die het verdienmodel en de beurskoers aantasten. Aedifica is afgelopen jaren vooral gericht op groei in balanswaarde, en deze groei zal nu wat onder druk komen te staan. Door toegenomen risico's zal Aedifica meer moeten balanceren en alleen meer selectief worden in aanvang van projecten.
junkyard
1
fd.nl/economie/1457220/zorginstelling...

Huurders van zorgvastgoed kunnen de indexeringen niet goed dragen, en gaan in gesprek met verhuurders om de inflatie niet volledig door te geven in huren. Veel verhuurders denken mee, maar Aedifica stelt zich hard op en geeft aan dat financieringskosten zijn gestegen tot 6% (voor nieuwe financiering). Dit was begin dit jaar nog ongeveer 1,0%.

Orpea is een huurder die het meest duidelijk in financiele problemen zit (o.a. door misstanden), dit jaar is de beurskoers met ruim 90% gedaald. Maar ook Korian beurskoers heeft 2/3e verloren.

De langjarige geindexeerde huurcontacten kunnen onder druk komen te staan wanneer huurders omvallen of in financiële problemen raken, omdat huurders geen verdienmodel overhouden bij hogere huren.

Daarnaast heeft Aedifica last van de hogere financieringskosten bij herfinanciering en financiering voor afronding van de € 584 miljoen aan af te ronden projecten. Aedifica (aandeelhouders) zullen liever geen nieuwe emissies hebben om deze projecten af te ronden, want dat zal (bij huidige omstandigheden) flink beneden boekwaarde en beneden beurskoers plaatsvinden (en tot verwatering leiden).

Sinds 17 oktober 2022 heeft Aedfica geen nieuwe projecten aangekondigd, de laatst aangekondigde projecten waren voornamelijk in de UK en ongelukkig qua timing (i.v.m. toegenomen problemen en oplopende rente in UK). Aedifica had beter iets eerder op de rem kunnen staan, maar waarschijnlijk dat er eerder (onder voobehoud) akkoord was voor aanvang van deze projecten. De kapitaalinjecties in juni en juli 2022 zullen Aedifica op dat moment nog hebben gemotiveerd om voor groei te kiezen. Zonde, want de kans is groot dat er betere koopjes vindbaar zijn in slechtere markten (o.a. rondom situatie Orpea, waar verkoop van vastgoed waarschijnlijk is ter reductie schulden).

Aedifica zal nu niet snel nieuwe projecten aankondigen en voorzichtig moeten opereren op de kapitaalmarkt om het vertrouwen te behouden. Daarnaast zal veel aandacht nodig zijn om de relatie met huurders goed te houden.
voda
0
Advies van Morgan Stanley over Aedifica
Beurshuis Morgan Stanley
Aandeel Aedifica
Datum 24 november 2022
Advies Equalweight
Koersdoel 80,00 EUR

Detail advies
(Trivano.com) - Op 24 november 2022 hebben de analisten van Morgan Stanley hun beleggingsadvies voor Aedifica (AED; ISIN: BE0003851681) verlaagd van "overweight" naar "equalweight".

Het koersdoel wordt door Morgan Stanley verlaagd van 115,00 EUR naar 80,00 EUR.
wiegveld
0
Aedifica heeft idd last van problemen bij de huurders van de panden.
En negatieve berichten van Orpea en Korean.
Ik geloof niet dat de koers snel zal stijgen zoals IEX gisteren weer voorspiegelde.
MOEdig Voorwaarts
0
quote:

wiegveld schreef op 30 november 2022 07:53:

Aedifica heeft idd last van problemen bij de huurders van de panden.
En negatieve berichten van Orpea en Korean.
Ik geloof niet dat de koers snel zal stijgen zoals IEX gisteren weer voorspiegelde.
Opvallend ook dat "steranalist" Niels met geen woord rept over de problemen bij sommige (belangrijke) huurders.

Ik heb het aandeel in het verleden een aantal keer bekeken en destijds geconcludeerd dat risico's onderschat werden en het "wonder" vooral was gebaseerd op haastige expansie, daarbij gebruik makend van een aandelenkoers die (heel) ver boven NAV stond. Wat dat betreft is er wel het een en ander veranderd. Ik zal er binnenkort nog eens wat beter naar kijken. Interessant is wel dat er opties op het aandeel beschikbaar zijn.
828 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 ... 38 39 40 41 42 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Detail

Vertraagd 23 apr 2024 17:35
Koers 60,600
Verschil +0,400 (+0,66%)
Hoog 60,800
Laag 60,150
Volume 46.847
Volume gemiddeld 73.576
Volume gisteren 92.638

EU stocks, real time, by Cboe Europe Ltd.; Other, Euronext & US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: Infront