Koffiekamer « Terug naar discussie overzicht

Waardeaandelen zijn ware groeiaandelen

4.943 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 228 229 230 231 232 233 234 235 236 237 238 ... 244 245 246 247 248 » | Laatste
marique
0
"Beleggingsholdings zoals Brederode worden als een individueel aandeel gezien. Gebruik je met je ETF's overigens nog steeds een sector benadering, of stap je daar ook steeds meer over op de brede markt?"

Ik heb Brederode voor een plukje pe in de porto. Verder heb ik niet veel met holdings. Tenzij je alle etf's en beleggingsfondsen als holdings wil zien.

Mijn uitgangspunt is wereldwijd met daarnaast wat extra aandacht voor sectoren. Min of meer blijvend heb ik healthcare, consumer discretionary en technology als sector etf's. Die vormen tezamen 40% van het etf-/fondsenmandje. Wetende dat deze drie sectoren ook in de brede wereld etf's al een hoog gewicht hebben.
Het algemeen bekende iShares World heb ik niet. Daarvoor in de plaats iSh Quality en NN Duurzaam.
marique
0
Je bedoelt iSh USA SRI?
Jawel, dat wil ik aanhouden, maar dat is dus specifiek US.
Je kan dat ook zien als een ophoging van het gewicht US in NN Duurzaam.

Ik ben soms een beetje slordig: iSh Quality is iSh USA Quality.
Al met al is in mijn porto het gewicht US groter dan in een wereldfonds/etf.
Staat weer tegenover dat ik met de bedrijfsaandelen juist het gewicht Euroland heb verhoogd.

Dat is niet allemaal exact afgewogen hoor. Meer een kwestie van min of meer rekening houden met. Daarom heb ik ook geen behoeft aan dat doorlichtingsprogramma van Morningstar. Heb dat lang geleden weleens gedaan maar werd er niet wijzer van.

Heb ook nog een klein plukje in iSh Wrld Momentum. Gewoon om de positiewisselingen hiervan in de gaten te houden .
'belegger''
0
marique
0
quote:

marique schreef op 23 september 2022 14:09:

(...)
Heb ook nog een klein plukje in iSh Wrld Momentum. Gewoon om de positiewisselingen hiervan in de gaten te houden.
De sectorgewichten in Wrld Momentum worden telkens in mei en november herwogen.
Grootste verschuivingen mei'22 t.o.v. nov'22:
Technology van 34% naar 7%
Fianancials van 21% naar 10%
Consumer Discretionary van 10% naar 3%

De zwaargewichten zijn nu:
Healthcare 27% (was 10%)
Energy 18% (was 5%)
Consumer Staples 15% (was 4%)

Als ik een heilig geloof zou hebben in Momentum had ik in mijn porto de sector etf's Technology en Consumer Discretionary moeten verruilen voor Energy en Consumer Staples. Toch maar niet gedaan:
- Technology bedrijven zijn nu veel gezonder dan rond het jaar 2000 met de dotcomcrisis;
- Energy vond ik al teveel in koers gestegen;
- Staples heb ik serieus over nagedacht. Als defensieve sector eigenlijk nooit verkeerd. Eventuele overstap toch nog even uitgesteld.

Ik koester enig wantrouwen in momentum als selectiecriterium. Maar interessant is wel dat je met Wrld Momentum een andere sectorverdeling hebt dan met standaard MSCI Wrld. Je zou dus in beide kunnen beleggen met daardoor minder afhankelijkheid van de min of meer stabiele sectorgewichten in MSCI Wrld. Koersrendement sinds eind mei'22:
World -3,5%
Mom -0,3%
ffff
0
Belegger en Marique,,
Gewoon om te melden. Vanmiddag Brederode bijgekocht evenals SBM Ofshore

Ben benieuwd hoe Porsche gaat aflopen....

Nog antwoord aan Belegger: Als je VW aandelen be4zit krijg je geen toegang tot de IPO van Porsche. Zoals je ongetwijfeld gelezen hebt is in nogal wat landen onmogelijk om op de IPO van Porsche in te schrijven. ( Nederland, België ) Maar bij Zwitsers lukt dat wel.......al moest ik toch vanmiddag voor alle zekerheid eventjes verifiëren, want ik zag nml niet bij mijn portefeuille dat ze ingeschreven hadden, dus bedrag daarvoor gereserveerd. Over twee dagen bekend

Peter.
'belegger''
0
Krijgen VW aandeelhouders dan een superdividend o.i.d. uit de afsplitsing/verkoop van Porsche? Dat je vanuit Nederland niet kunt inschrijven op deze IPO had ik weg gelezen. Nu maar afwachten wat je krijgt, want er schijnt genoeg interesse te zijn.
ffff
0
Belegger,

Ik heb al hier en daar gelezen dat er een " superdividend" van rand de 18 Euro zou gaan komen. Er wordt bijvoorbeeld in De Tijd al TWEE maal uitvoerig gewaarschuwd tegen de uitbetaling van dat superdividend omdat bij Belgen daar eerst 28,75 procent in Duitsland vanaf gaat en daarna , van het resterende bedrag opnieuw 30 procent. Pak je calculator en je zult zien dat er van dat superdividend dan dus maar ongeveer de helft overblijft. ZO moeten we dat dus niet aanpakken.

Verder ontzettend veel materiaal te lezen wat VW precies met de opbrengst allemaal gaat doen. Natuurlijk gaat merendeel naar de elektrificatie van zijn wagenpark, al heb ik zelf toch ook een stil vermoeden, dat ze langzamerhand een spaarpotje aan het maken zijn voor de uitslag v van de Rechtbank in Braunschweig. Die zijn daar nu al jaren mee bezig en volgens mijn Duitse advocatenkantoor kan toch binnen een jaar nu eindelijk eens een eindoordeel van het Duitse gerechtshof komen en daar hangt een prijskaartje van miljarden aan. Schadevergoeding dus vanwege die fraude met de uitstoot.

Vandaag weer veel nieuws te rapen over de samenwerking met Umicore. Zijn stuk voor stuk miljardenprojecten met de bouw van een gloednieuwe batterijfabriek in Zyne in Polen, vlakbij de fabrieken van VW.
Opvallend die lage koers van Umicore, terwijl ze toch volop meedoen. En dat trekt allemaal naar andere landen dan Nederland of België. Ook zo opvallend.

Peter
ffff
0
Belegger en Marique,

In deze klote beurstijden en dan toch dagelijks zo nauwgezet volgen, heeft een mens behoefte aan een meevaller voor al de moeite en energie die hij in zijn werk steekt.

GELUKKIG vanmorgen: De verwachte pracht sprint start van Porsche. Hoe kun je bij zo'n bolide ook anders verwachten. Uitgiftprijs op 82,50 vastgelegd en de koers momenteel rond 85,50 met uiteraard in die eerste uren de nodige volatiliteit.

Toch een meevaller met mijn nieuwe Zwitserse bankier, die WEL toegang tot de IPO had terwijl dat in België en in Nederland onmogelijk was. Inmiddels bar veel informatie over Porsche AG en Porsche Holding SE en vooral die twee niet verwarren.

Tijd voor een snel gebakje....

Peter
marique
0
Peter,

Mooie opsteker met Porsche AG.
In welke index zit dit aandeel nu? Ik kon het niet in DAX40 vinden.
ffff
0
Marique.

Grappig! Ik had ook al bij de DAX40 gezocht en vond mijn nieuwe aanwinst mar niet, dus tik ik iedere keer Porsche AG maar in..... In de DAX 40 zit Porschee niet........................... maar dat zal niet lang meer duren want gisteravond was Porsche AG MEER waard dan het hele Volkswagenconcern dat er grotendeels de eigenaar van is.

Je maakt op de beurs toch rare, vreemde toestanden mee, waar we het de afgelopen 20 jaar in de KK vaker over gehad hebben.
Porsche Holding bezit 25 procent van Porsche AG en 35 procent van Volkswagen. Die familie Porsche en Piéch zitten dus gebeiteld.

Volkswagen heeft dan weer 75 procent in Porsche AG.........

Marique, ik heb met open mond, echt waar naar de koersval van Volkswagen gekeken ten tijde van het op de beurs komen van Porsche. Ik constateer keer op keer marktmanipulatie, want bij zo'n succes verwacht je niet dat Volkswagen zelf dan zo zakt.

Inmiddels een kleine 10 procent erbij. Mooi zo. Al was het maar Marique omdat het een ongelooflijk klote beursjaar is en je er toch dagelijks mee bezig bent en dan heb je zo nu en dan een opstker nodig. Voor de moraal !

Groet Peter
ffff
0
KLASSE, belegger, zo informeren we elkaar en leren we van elkaar.

Toch voel ik mij prima in het gezelschap van de Qatarezen en de families Porsche en Piëch......

Schitterend om al die achtergrondverhalen uit de geschiedenis van de families Porsche en Piëch van de laatste 60 jaren te lezen. Het leest allemaal als de meest boeiende ( familie) roman.

Peter
Ed Verbeek
0
quote:

marique schreef op 26 september 2022 15:52:

[...]
De sectorgewichten in Wrld Momentum worden telkens in mei en november herwogen.
Grootste verschuivingen mei'22 t.o.v. nov'22:
Technology van 34% naar 7%
Fianancials van 21% naar 10%
Consumer Discretionary van 10% naar 3%

De zwaargewichten zijn nu:
Healthcare 27% (was 10%)
Energy 18% (was 5%)
Consumer Staples 15% (was 4%)

Grappig marique, ik herinner me dat jij eens schreef dat momentum vanzelf value wordt als value het een tijdje goed heeft gedaan.

Zoiets gebeurt nu inderdaad: momentum wordt defensive !
(healthcare, kind of basic materials, consumer staples)
Ed Verbeek
0
quote:

Ed Verbeek schreef op 7 oktober 2022 12:52:

[...]
Zoiets gebeurt nu inderdaad: momentum wordt defensive !
(healthcare, kind of basic materials, consumer staples)
Ook leuk om te zien hoe MSCI World Momentum de laatste maand een
outperformance laat zien t.o.v. MSCI World

Zie bijlage: blauw = world momentum , groen = world
bron justetf.com
Bijlage:
marique
0
Ed,

Pas op met het soms verwarrende begrip 'value'. MSCI gaat bij de index Value uit van het basisprincipe: relatief lage koers gelet op inhoudelijke kwaliteit. In de praktijk komen daar vooral defensieve sectoren voor in aanmerking.

De index Momentum is gebaseerd op de veronderstelling dat koersstijging zijn eigen 'momentum' creëert door te blijven stijgen. In de praktijk komen vooral groeiaandelen daarvoor in aanmerking. Tenzij ... de markt draait en beleggers massaal kiezen voor defensief in plaats van groei. De index Momentum reageert daar op door groei te vervangen door defensief.
Maar die reactie komt soms erg laat doordat er slechts twee maal per jaar een herweging plaats vindt. Ik vraag mij bijvoorbeeld af of die forse wijziging in de laatste update van mei j.l. bij de komende update in november nog wel te handhaven is.

Kortom, Momentum scoort het best bij gestaag stijgende koersen, waarbij de aandelen met de sterkste stijging worden geselecteerd, ongeacht de sector.

Zie pag 5:
www.msci.com/documents/1296102/847335...
marique
0
quote:

marique schreef op 4 september 2022 09:45:

Theoretisch gezien zouden aandelenkoersen niet sterker moeten stijgen dan bedrijfswinsten. Is dat beursbreed al geruime tijd wél het geval dan raken de aandelen overgewaardeerd en zal een koerscorrectie op zeker moment onvermijdelijk zijn. Dat is dit jaar het geval.

Ondanks de recente koersdaling vind ik nog maar weinig aandelen echt ondergewaardeerd. Dat geldt althans voor de aandelen in mijn volgbestand, een selectie uit AEX, CAC en DAX. Voorbeelden van aandelen waarvan ik vermoed dat de koersdaling te ver is doorgeschoten zijn Besi, Signify, Aalberts, Essilor, Basf, Infinion. Die krijgen van mij het keurmerk waardeaandeel.
Een tussenstand 2,5 maand later:
Besi +29,0%
Signify +5,6%
Aalberts +5,7%
Essilor +15,5%
Basf +15,5%
Infinion +29,8%

Gemiddelde van dit fictieve mandje +16,9%.
Ter vergelijking:
iShares EuroStoxx 50 (IE0008471009) +10,7%

Besi inmiddels zo ver gestegen dat het label 'ondergewaardeerd' er wel af kan. Hierbij opgemerkt dat mijn eigen waarderingsmethode uitsluitend gebaseerd is op voor mij NU bekende bedrijfscijfers. Toekomstverwachtingen laat ik aan echte zieners over.
marique
0
quote:

Ed Verbeek schreef op 7 oktober 2022 12:52:

[...]
Grappig marique, ik herinner me dat jij eens schreef dat momentum vanzelf value wordt als value het een tijdje goed heeft gedaan.

Zoiets gebeurt nu inderdaad: momentum wordt defensive !
(healthcare, kind of basic materials, consumer staples)
Die draai naar waarde helpt nog niet echt. Sinds 6 oktober:
iShares World Value: +4,3%
iShares World Momentum +2,5%
marique
0
quote:

marique schreef op 20 november 2022 14:20:

[...]

Die draai naar waarde helpt nog niet echt. Sinds 6 oktober:
iShares World Value: +4,3%
iShares World Momentum +2,5%
Als ik verder terugkijk, sinds eind mei '22 toen de draai werd ingezet:
iShares World Value: -4,5%%
iShares World Momentum +1,3%

Opmerkelijk dat Value in deze grillige maanden ook een tik heeft gekregen.
[verwijderd]
0
Van Lanschot een zeer goed dividendaandeel. Komende maand 'Kapitaalteruggave' van 1,50 euro per aandeel.
4.943 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 228 229 230 231 232 233 234 235 236 237 238 ... 244 245 246 247 248 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Markt vandaag

 AEX
870,27  -3,75  -0,43%  18:05
 Germany40^ 17.894,00 -1,08%
 BEL 20 3.857,94 -0,67%
 Europe50^ 4.939,41 -1,01%
 US30^ 37.930,24 -1,10%
 Nasd100^ 17.321,86 -1,15%
 US500^ 5.026,20 -0,91%
 Japan225^ 37.475,14 -1,38%
 Gold spot 2.327,36 +0,49%
 EUR/USD 1,0721 +0,22%
 WTI 82,50 -0,48%
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer

Stijgers

UNILEVER PLC +5,85%
RENEWI +4,68%
B&S Group SA +2,85%
Flow Traders +2,26%
Fugro +2,09%

Dalers

ADYEN NV -18,43%
VIVORYON THER... -8,38%
WDP -4,93%
Alfen N.V. -4,39%
CM.COM -3,66%

EU stocks, real time, by Cboe Europe Ltd.; Other, Euronext & US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: Infront