Energie « Terug naar discussie overzicht

Windpower - Europe

2.053 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 » | Laatste
voda
0
Veel windenergie op zee overbodig zonder elektrificatie industrie
Artikel van admin • 6 uur geleden

Veel windparken op zee zullen overbodig en verliesgevend zijn als de Nederlandse industrie tussen nu en 2030 niet sneller overschakelt van kolen, olie en gas op duurzame elektriciteit. Desnoods moet de overheid bedrijven als Shell, Tata Steel of Dow dwingen of subsidiëren om sneller over te stappen.

© Aangeboden door Change Inc.
Windparken op zee zijn alleen rendabel als de industrie overstapt op groene stroom | Credit: Adobe Stock

Dat stellen experts van kennisinstituut TNO na een onderzoek en een webinar over de winstgevendheid van offshore windparken in de toekomst. Om zijn klimaatdoelen te halen wil Nederland zijn huidige capaciteit aan windenergie verzevenvoudigen: van 3 gigawatt dit jaar naar 21,5 gigawatt in 2030. Windparken kunnen dan bijna de helft van alle benodigde stroom leveren. In 2040 moet de capaciteit van windenergie alweer ruim verdubbeld zijn tot 50 gigawatt en in 2050 gegroeid tot 70 gigawatt om het hele Nederlandse energiesysteem CO2-vrij te krijgen. “Windenergie is de hoeksteen van de energietransitie”, stelt Iratxe Gonzalez Aparicio, Consultant Sustainable Industrial Transformation bij TNO en een van de auteurs van het onderzoek.

Twee scenario’s
De vraag is echter of al die stroom wel wordt afgenomen door bedrijven en stroomleveranciers. Ook wordt de markt door wisselende prijzen, netcongestie en groeiende opwek van andere groene stroom steeds wisselvalliger. Dus is het de vraag of al die windparken op zee wel economisch rendabel zijn. Dat heeft TNO onderzocht. Het antwoord is tweeledig. Er zijn namelijk twee scenario’s mogelijk.

Verliesgevend
In het huidige scenario heeft de Nederlandse overheid wel klimaatdoelen gesteld, maar geen doelen of eisen aan de industrie gesteld over de elektrificering van processen. Dan gaat het bijvoorbeeld over de vervanging van gas en grijze waterstof die de chemische industrie gebruikt om nafta voor plastic te maken, de steenkool die Tata gebruikt om staal te maken of de fossiele brandstoffen voor de raffinage van ruwe olie door Shell of ExxonMobil in de Botlek. Dat stoot veel CO2 uit. De hele industrie stoot nu nog 32 procent van alle CO2 uit in Nederland. Die moet volgens de Klimaat- en Energieverkenning 2022 (KEV) fors naar beneden in 2030. Daarvoor is meer groene stroom nodig. “Maar terwijl die doelen aan de aanbodzijde gehaald worden, is er aan de vraagzijde geen expliciet doel gesteld”, aldus Gonzalez Aparicio. In dit scenario kunnen windparken op zee alleen rendabel of winstgevend worden als ze rechtstreekse contracten (PPA’s) afsluiten met grote bedrijven die de stroom gebruiken voor verhitting (power to heat) of om groene waterstof te maken (power to hydrogen).

Winstgevend
In het andere scenario volgt TNO de afspraken op Europees niveau. Daar zijn wel duidelijke doelen gesteld voor de elektrificatie van de industrie. In dat scenario is wind op zee 80 procent van de tijd rendabel. Gecombineerd met directe contracten met bedrijven om via elektrolyse-fabrieken op land of op zee groene waterstof te maken, neemt die winstgevendheid verder toe. “Dit scenario betekent meer werk voor nationale overheden, maar hierin heeft windenergie een solide businesscase, omdat de industrie geëlektrificeerd wordt”, zegt Gonzalez Aparicio.

Subsidie nodig
Om dat te bereiken is nieuw beleid nodig, concluderen de experts van TNO. “Dit onderzoek laat zien dat we aanvullende stappen moeten zetten aan de vraagzijde van de markt”, zegt Sebastiaan Hers, Senior Research Scientist bij TNO. De industrie wordt daarin te weinig gestimuleerd. Subsidies zijn nodig om de onrendabele top van benodigde investeringen in elektrische boilers of elektrolyse-fabrieken af te halen. Hers: “Om snelheid te maken is het nodig om weer te subsidiëren. Dat deden we in vorige jaren ook.”

Voor meer, en sublinks, zie link:

www.msn.com/nl-nl/geldzaken/nieuws/ve...
voda
0
Salzgitter & EnBW Ink He Dreiht Offshore Wind Energy Pact

Strategic Research Institute
Published on :
24 Nov, 2022, 5:22 am

European energy supplier EnBW and German steelmaker Salzgitter Flachstahl have now concluded a long-term electricity supply contract. The power is to come from the planned offshore wind farm He Dreiht in the North Sea.

With this Power Purchase Agreement, Salzgitter Flachstahl has secured the supply of 50 megawatts of green electricity from the new 900 MW wind farm about 90 kilometers north of the island of Borkum for 15 years, which will go into operation at the end of 2025 target. Green hydrogen generated with sustainably produced energy is a core element for the production of almost SALCOS CO2 free steel.

Salzgitter Group is already a partner for the generation of renewable energies. For example, Ilsenburger Grobblech, a full-range supplier, has been supplying heavy plates for the onshore wind energy industry since 1996 and increasingly for the offshore market since 2010. Other products of the group for wind turbines include HFI longitudinally welded steel tubes, precision steel tubes for the nacelle and large-diameter tubes for the substructures of offshore wind farms.
[verwijderd]
0
quote:

voda schreef op 24 november 2022 06:49:

... wind farm He Dreiht...
"Hij draait" :)) c.q. "Hij doet het" Mooie naam.
voda
0
Eerste windmolenpark op zee operationeel in Frankrijk: “Kerncentrale van West-Europa” trekt nu ook kaart van windenergie
Artikel van Laurens Bouckaert • Gisteren om 10:51

Een project dat in de markt is gezet als “het eerste Franse offshore windmolenpark op commerciële schaal” is sinds deze week volledig operationeel.

© Aangeboden door Business AM

In het nieuws: Het windmolenpark Saint-Nazaire, dat in de wateren voor de Franse zuidwestkust ligt, is deze week in bedrijf genomen. Dat meldt onder meer de nieuwssite CNBC.

Saint-Nazaire bestaat uit 80 windturbines en heeft een totale capaciteit van 480 megawatt (MW).
De eerste elektriciteit werd al opgewekt in juni 2022.
Volgens het nutsbedrijf EDF, dat in handen is van de Franse staat en het project mee heeft vormgegeven, moet het windmolenpark de Fransen helpen om hun doelstellingen voor de energietransitie te halen.
Zo wil Frankrijk binnen acht jaar 32 procent van zijn energie uit hernieuwbare bronnen halen.
Atoom
Opvallend, want… Frankrijk haalt ongeveer 70 procent van zijn elektriciteit uit (koolstofarme) kernenergie, en zet als hernieuwbare strategie dan ook vooral in op nucleaire projecten.

Volgens de World Nuclear Association beschikken de Fransen over 56 operationele kernreactoren.
Niettemin kende Parijs het voorbije jaar heel wat problemen met zijn kernvloot.
Wat windenergie op zee betreft, is het aandeel in de Franse energiemix minuscuul, zo schrijft CNBC.
In 2021 bedroeg dat aandeel een cumulatieve capaciteit van slechts 2 MW, volgens cijfers van sectororganisatie WindEurope.
Maar: “Vanaf 2022 zullen er eindelijk verschillende offshore-installaties in bedrijf worden genomen, en we verwachten 3,3 gigawatt (GW) aan offshore-windinstallaties vanaf nu tot 2026”, zo schrijft WindEurope in een verslag.
Baggeraar
Belgische bijdrage: Het Aalsterse baggerbedrijf Jan De Nul zorgde voor het transport en de installatie van alle windturbines, alsook de monopalen waarop de turbines gefundeerd zijn.

Jan De Nul’s jack-upinstallatieschip ‘Vole au vent’ was verantwoordelijk voor de uitvoering van de installatiewerken.
Die gingen als volgt: de turbines werden in sets van vier op het schip geladen. De ‘Vole au vent’ bracht ze vervolgens 12 kilometer offshore, in het noordelijke deel van de Golf van Biskaje. Daar plaatste de 1.500 ton wegende kraan aan boord van het schip ze op de grondvesten op de zeebodem. Afhankelijk van de weersomstandigheden nam de installatie van één turbine ongeveer 24 uur in beslag.
“De uitzonderlijk snelle installatie is het resultaat van een uitgebreid engineeringsproces, een geoptimaliseerde voorbereiding en planning van de schepen en een uitstekende samenwerking met onze klant Parc éolien en mer de Saint-Nazaire en turbineleverancier GE”, zegt Pieter Vandezande, project manager bij Jan De Nul, in een reactie aan Het Laatste Nieuws.
(evb)

www.msn.com/nl-nl/nieuws/overig/eerst...
voda
0
Vestas Expands Partnership with TPI Composites

Strategic Research Institute
Published on :
28 Nov, 2022, 4:30 am

World’s leading supplier of wind turbines Vestas has signs multi-year framework agreement with long-time partner a leading supplier of wind turbine blades and services TPI Composites to strengthen its scalable global supply chain network for current and future wind turbine blades.

TPI and Vestas work closely together on global manufacturing and supply chain operations, based on Vestas’ specifications and requirements, and TPI is currently supplying a range of blade variants to Vestas’ 2 and 4 MW platforms as well as the EnVentus platform. TPI will continue supply of blades from its existing global production footprint, while optimising the production setup in current facilities, and evaluate new locations for possible future growth in strategic markets.

Vestas and TPI are equally investigating further collaboration possibilities for the V163-4.5 MW and V236-15.0 MW turbines and assessing the optimal manufacturing and production location setup for these new blades.
voda
0
Grote waterstoftechniekfabriek in Rotterdam in de maak
Artikel van ANP Producties • 2 uur geleden
© ANP

ROTTERDAM (ANP) - De haven van Rotterdam krijgt de eerste industriële fabriek voor groenewaterstofapparatuur in Nederland. De Nederlandse start-up Battolyser Systems heeft daar vergevorderde plannen voor meldde het Havenbedrijf Rotterdam. De fabriek moet in de tweede helft van 2024 operationeel worden. Met de realisatie ervan, compleet met kantoor en laboratorium, is een bedrag van 100 miljoen euro gemoeid. Komend jaar valt de definitieve beslissing over de investering.

De fabriek is straks goed voor de productie van 1 gigawatt aan zogeheten elektrolysers voor de productie van waterstof per jaar als de plannen doorgaan. De Battolyser fabriek wordt ontwikkeld in het M4H gebied, een industrieel gebied in het hart van Rotterdam. Wanneer het volledig operationeel is zijn er zo’n zevenhonderd directe werknemers nodig en creëert het nog eens vier keer zo veel indirecte banen bij toeleveranciers, aldus Battolyser.

De haven van Rotterdam wil volgens havenbaas Allard Castelein de waterstofhub van Europa zijn. "Nieuwe duurzame industrieën dragen bij aan de transitie die in Rotterdam plaatsvindt. We hebben bedrijven als Battolyser Systems nodig en zijn ervan overtuigd dat de haven de ideale plek is voor hun eerste grote fabriek", zegt hij.

Een Battolyser kan volgens de initiatiefnemers bij lage stroomprijzen waterstof uit zon en wind produceren. Bij hoge prijzen kan elektriciteit worden geleverd aan het net. De technologie is uitgevonden door professor Fokko Mulder en zijn onderzoeksteam van de TU Delft.

www.msn.com/nl-nl/geldzaken/nieuws/gr...
voda
0
EDF, Enbridge & CPPI’s Saint-Nazaire Offshore Wind Operational

Strategic Research Institute
Published on :
30 Nov, 2022, 4:30 am

EDF Renewables and Enbridge’s subsidiary EIH and CPP Investments have achieved a significant milestone as France’s first commercial-scale offshore wind project, the 480-megawatt Saint-Nazaire Offshore Wind Farm, is now fully operational. Located between 12 and 20 km from the southwest coast of France, the wind farm will help support the French State’s energy transition goals, which include targets to generate 32% of its energy from renewable sources by 2030.

By providing secure, low carbon, affordable and reliable energy, Saint-Nazaire is also responding to the global energy challenge at a crucial time. The wind farm will produce the equivalent of 20% of the Loire-Atlantique’s annual electricity consumption and supply the equivalent of the consumption of 700,000 people with electricity every year. To celebrate this milestone, an inauguration will take place today in Saint-Nazaire, France.

After nearly three years of construction, the Saint-Nazaire Offshore Wind Farm first produced electricity at the beginning of June 2022 and proceeded to incrementally connect its 80 wind turbines to the national electricity transmission network. About one hundred people will continue to be employed at the site to help ensure the operation and maintenance of the wind farm in La Turballe, France.

Matthew Akman, Senior Vice President, Power, Strategy and New Energy Technology, Enbridge: “Enbridge is excited about the arrival of the first commercial-scale offshore wind project in France, the Saint-Nazaire Offshore Wind Farm, and about our role as a leader of the global energy transition. We’re advancing several renewable energy projects in Europe and North America, and we are proud to have met this achievement ahead of schedule. We extend our appreciation and thanks to our partners, EDF Renewables and CPP Investments, and look forward to continuing our work together to grow France’s offshore wind sector.”
voda
0
Drijvende ‘piramide’ windmolen van 5 megawatt gaat in 2024 de Franse zee op
Artikel van admin • 6 dec. 2022

De Franse windmolenbouwer Eolink kan dankzij nieuwe investeringen een pilot uitvoeren met een drijvende windmolen van formaat. In 2024 gaat hun piramide-ontwerpmolen met een vermogen van 5 megawatt de Frans Atlantische oceaan op.

© Aangeboden door Change Inc.

Het drijvende piramideontwerp windmolen van Eolink. | Credit: Eolink

De windmolen van Eolink heeft een uniek ontwerp. De turbine rust tussen vier verticale masten die bevestigd zijn aan een vierkante frame dat op het water drijft. Hoewel het ontwerp uit meer onderdelen bestaat dan de klassieke staande windmolen, claimt Eolink dat voor de totale constructie 30 procent minder staal nodig is. Verder is de turbine modulair opgebouwd, zodat onderdelen relatief eenvoudig te onderhouden en vervangen zijn.

Het voordeel van drijvende windmolens is dat er geen staal en beton nodig is om het apparaat aan de zeebodem te verankeren. Dat zorgt voor een minder grote CO2-voetafdruk en heeft een minder negatief effect op het zeeleven. Ook kunnen drijvende turbines makkelijk meedraaien met de wind, zodat ze zonder extra machinerie altijd de meeste wind vangen. Een uitdaging van windmolens op zee, en specifiek van drijvende windmolens die ver van de kust liggen, is de opgewekte stroom van de windmolens naar land halen. Hoe verder de windmolens in zee liggen, hoe langer de kabels moeten zijn die het park met het land verbinden.

Drijvende windmolen
Eolink kon hun definitief investeringsbesluit (totaal 22 miljoen euro) nemen dankzij een kapitaalinjectie van het Spaanse Accociana Energy en energieprojectontwikkelaar Valorem. Met het geld kan Eolink een drijvende windmolen bouwen met een vermogen van 5 megawatt. De te bouwen windmolen rust op een stalen vierkant van 52 bij 52 meter en heeft wieken met een diameter van 143 meter. Het geheel weegt zo’n 1.100 ton.

De piramidemolen krijgt een plekje in het SEM-REV-gebied, een zone in de Frans Atlantische oceaan waar uitgebreid getest wordt met nieuwe windmolens op zee.

Groot, groter, grootst
Eerder ontving Eolink al een subsidie van 6 miljoen euro van de Franse overheid voor de bouw van een turbine met een vermogen van 20 megawatt. Dat is flink groter dan de 16 megawatt recordhouder turbine van het Chinese MingYang Smart Energy. Het 20 megawattproject van Eolink wordt waarschijnlijk in 2026 opgeleverd.

Het Noorse World Wide Wind heeft zelfs een nog grotere turbine op de planning staan. Zij streven naar een drijvende windmolen van 40 megawatt

www.msn.com/nl-nl/geldzaken/nieuws/dr...
voda
0
Siemens Gamesa to Service Clyde Extension Wind Farm in Scotland

Strategic Research Institute
Published on :
12 Dec, 2022, 4:13 am

Siemens Gamesa has been selected by Clyde Wind Farm (Scotland) to service the Clyde Extension wind farm for an additional 15 years. Located in South Lanarkshire, Scotland, Siemens Gamesa’s skilled team has been chosen to oversee the full service and maintenance for the 172.8-MW onshore wind farm until 2037.

Made up of 54 of Siemens Gamesa’s 3.2-MW wind turbines, Clyde Extension has been operational since 2017, and brings both Clyde and Clyde Extension wind farms, a total of 206 turbines, under the expert stewardship of Siemens Gamesa.

Clyde Wind Farm is a partnership between SSE Renewables (50.1%), Greencoat UK Wind Holdco Limited (28.2%) and GLIL Corporate Holdings Ltd (21.7%).
voda
0
Ørsted & Skovgaard Energy to Develop Power-to-X in Denmark

Strategic Research Institute
Published on :
14 Dec, 2022, 4:14 am

Leading wind turbine supplier Ørsted and Danish renewable energy developer Skovgaard Energy have signed a letter of intent to jointly develop a Power-to-X facility in Denmark with one of the country’s most attractive locations. The facility will be built in several phases, and it can thus play a central role in the start-up of the Danish Power-to-X industry as well as in the establishment of large-scale exports of renewable hydrogen for the green transformation of Europe.

The first phase of the project will have an expected electrolysis capacity of 150 MW and will be powered by onshore wind and solar PV. Skovgaard Energy has already commenced the development of both the Power-to-X project and the associated onshore wind and solar PV, which can enable a fast development of the project, if the regulatory work goes according to plan.­

The Power-to-X facility will be located in Idomlund near Holstebro in the western part of Denmark, which is an optimal strategic location enabling significant scaling of the project. Idomlund is expected to be the landfall for parts of the huge offshore wind build-out in the North Sea, which enables easy access to very large renewable energy resources.
voda
0
Vestas to Supply Wind Turbines for Siikajoki Wind Farm

Strategic Research Institute
Published on :
15 Dec, 2022, 4:15 am

Leading wind turbine supplier Vestas has received a 236 MW order from Suomen Hyötytuuli, a long-term client from Pori, to power the Siikajoki wind project in North Ostrobothnia in Finland.

The order consists of 38 V162-6.2 MW wind turbines and includes supply, installation, and commissioning of the turbines, as well as Vestas’ Anti-Icing System which efficiently removes ice formation on blades during operation to maximise energy production.

Siikajoki is located about 50 km south of Oulu in North Ostrobothnia region. The delivery and installation of the wind turbines are expected to start in the second quarter of 2024 with the commissioning scheduled for the third and fourth quarter of 2024.
voda
0
Shell en Eneco winnen tender windpark op zee

Naar verwachting in 2026 in gebruik.

(ABM FN-Dow Jones) Ecowende, een joint venture van Shell en Eneco gaat het windpark Hollandse Kust (west) bouwen. Dit meldde de Rijksoverheid donderdagavond.

Het windenergiegebied Hollandse Kust (west) -- HKW -- ligt meer dan 50 kilometer uit de Nederlandse kust ter hoogte van IJmuiden.

Het windpark, van 54 windturbines, zal naar verwachting in 2026 in gebruik worden genomen en heeft dan een vermogen van 756 megawattuur.

Dat is jaarlijks voldoende elektriciteit om te voorzien in ongeveer 3 procent van de Nederlandse elektriciteitsvraag, gelijk aan ongeveer het verbruik van een miljoen huishoudens.

Het windpark wordt zonder subsidie gerealiseerd en de partijen die deelnamen aan de tender moesten een financieel bod doen.

Samen met de kosten voor de milieueffectrapportages en locatiestudies die door Ecowende worden betaald, levert dit de overheid 63,5 miljoen euro op.

Dit bedrag wordt vervolgens ingezet om nieuwe windparken goed in de omgeving te laten passen en samen te laten gaan met andere activiteiten op de Noordzee, meldde de overheid.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999
voda
0
SSEN Transmission Energises Creag Riabhach Wind Farm Connection

Strategic Research Institute
Published on :
19 Dec, 2022, 4:05 am

UK’s SSEN Transmission recently celebrated the energisation of a new overhead line, underground cable and switching station which enabling the flow new clean renewable electricity from Creag Riabhach Wind Farm, located on Altnaharra Estate, near Altnaharra, Sutherland, in the North Highlands.

SSEN Transmission and its Principal Contractor Partner, Omexom Morgan Sindall Infrastructure have been working on the construction phase of this connection project since June 2021. The completion of the Project allows the transfer of electricity from the new Creag Riabhach Wind Farm to the population centres in the south. The project involved the construction of approximately 22km of 132 kV overhead lines supported by double Trident ‘H’ wood pole structures, 1.4 km of underground cable and a new switching station at Creag Riabhach Wind Farm. Key to the success was the work carried out by sub-contractor Norpower, who installed the overhead line, continuing work through the arduous winter months and difficult terrain to meet the deadline.

Since construction began teams took the utmost care to avoid impacting the environment during the project’s delivery, including using helicopters to deliver materials to avoid disturbing the sensitive peatlands on the route. Particular care was taken to avoid disturbing nesting birds and other precious wildlife such as badgers, water vole, pine marten, otter and bats which were identified in the area. Wooden crates used to store components for the new overhead line were repurposed and turned into 54 nesting boxes for owls and kestrels installed across northern Scotland, with one box already creating a home for two healthy tawny owl chicks which were hatched this year.

With the line now energised the Creag Riabhach Wind Farm Limited team will work to bring each turbine online. We wish them well for their remaining work and bringing the wind farm up to full export capacity. Once fully operational, Creag Riabhach Wind Farm will generate up to 92.4MW of clean, renewable energy, with the potential to power up to 70,000 homes annually and reduce CO2 emissions by 125,000 tonnes.
voda
0
Siemens Gamesa Selected by OX2 for 145-MW Project in Finland

Strategic Research Institute
Published on :
21 Dec, 2022, 4:04 am

Siemens Gamesa’s relationship with OX2 continues to grow as the SG 6.6-170 wind turbine is chosen for their next project in Finland. Siemens Gamesa and OX2 sign latest deal for 145-MW Niinimäki project in the Pieksämäki municipality

Once installation is complete, expected in late 2024, then Siemens Gamesa will also assume maintenance services for the project over a 35-year period ensuring the wind turbines operate at their maximum capabilities over their lifetime.

The Niinimäki project will be located in the Pieksämäki municipality in the Southern Savonia region of the country and will utilize 22 SG 6.6-170 turbines, among the most powerful in the onshore wind landscape. With a hub height of 165 meters, these turbines will capitalize on strong wind speeds found in the region. When operational these wind turbines will provide enough green electricity to power around 100,000 homes.

The deal follows a 70-MW deal for the Riberget project in Sweden signed with OX2 last month, as the two companies collaborate once more to push wind energy forward in the country.
voda
0
RWE Commissions Rea Unificado Wind Farm in Spain

Strategic Research Institute
Published on :
21 Dec, 2022, 4:05 am

European renewable energy leader RWE has commissioned its 17th Spanish onshore wind farm. Rea Unificado is a 40.8 megawatt site in Soria in the north-east of Spain. RWE installed nine Nordex turbines with a rated output of 4.53 megawatts and a rotor diameter of 149 meter each, by far the largest and most powerful in its Spanish fleet. Rea Unificado will be able to supply the equivalent of 30,000 Spanish homes with green electricity annually.

The Soft-Spot foundations used by RWE at Rea Unificado are reinforced concrete spread foundations placed on an insulating expanded polystyrene layer. Instead of transferring the loads to the subsoil, the EPS redistributes them on a donut-shaped surface. This increases stability and reduces the diameter of the foundation slabs and volume of the concrete used. Thus, the amount of concrete and steel used was optimised, making the project more cost-effective and environmentally more sustainable.
voda
0
Vestas Bags Wind Turbine Orders in Sweden & Spain

Strategic Research Institute
Published on :
23 Dec, 2022, 4:04 am

Leading wind turbine maker Vestas has received a 59 MW order to power an undisclosed wind project in Southern Sweden. The order includes a total of 13 V150-4.5 MW wind turbines at a hub height of 105 meters. The order includes supply, installation, and commissioning of the turbines, as well as a 35-year Active Output Management 5000 (AOM 5000) service agreement, designed to ensure optimised performance of the asset. The delivery and installation of the wind turbines are planned to take place in the second quarter of 2024 with the commissioning scheduled for the third quarter of 2024.

Renewable energy developer Norvento Enerxia has placed a 62 MW order for several wind parks to be located in Galicia, Spain. The contract includes the supply and installation of thirteen V150-4.5 MW wind turbines and a V136-3.45 MW wind turbine. Vestas will also provide service for the projects through a full scope, long-term service agreement. The V150 and V136 blades of the project will be manufactured at Vestas’ factory in Daimiel, Ciudad Real, Spain. All the towers will also be manufactured locally. Turbine delivery is scheduled by the third quarter of 2023.
voda
0
Ireland awards first maritime consents for offshore wind

Ireland awards first maritime consents for offshore wind Image by: Siemens AG.
December 23 (Renewables Now) - Ireland has issued the first six maritime area consents (MAC) for offshore wind projects which entitles the schemes to participate in the country's first offshore wind auction targeting 2.5 GW of capacity.

The successful projects include the 370-MW Oriel Wind Park jointly developed by Parkwind NV and ESB, RWE's Bray and Kish Banks with a planned capacity in the range of 600 MW to 900 MW, Codling Wind Park consisting of two projects -- Codling I and Codling II, Fuinneamh Sceirde Teoranta’s Skerd Rocks, SSERenewables' Arklow Bank II and Statkraft's North Irish Sea Array.

The consents were issued after a comprehensive assessment procedure that was launched earlier this year and evaluated each of the projects in terms of financial and technical competency in order to ensure that the most viable will be selected. The projects with a MAC award will be allowed to take part in Ireland's first offshore wind tender, the Offshore Renewable Energy Support Scheme (ORESS), and to apply for development permission from the country's independent planning body An Bord Pleanala. The holders of the consents must obtain a route to market for their project by the end of December 2025.

The terms and conditions for the auction were approved by the Irish government in November.

renewablesnow.com/news/ireland-awards...
voda
0
Ramboll to work on green H2, offshore wind projects in North Europe

Ramboll to work on green H2, offshore wind projects in North Europe Offshore wind turbines. Source: LICengineering (www.liceng.dk).

December 23 (Renewables Now) - Over the course of December, Danish engineering, architecture and consultancy company Ramboll Group A/
S has secured a couple of jobs on some significant green hydrogen and offshore wind projects in the North of Europe.

First, the company announced it has been contracted by the NortH2 consortium to investigate the feasibility of producing hydrogen offshore at multi-gigawatt scale in the Dutch part of the North Sea.

NortH2, consisting of Eneco, RWE, Equinor and Shell, in partnership with Gasunie, is looking into the coordinated development of a hydrogen value chain in order to establish a multi-gigawatt wind farm in the North Sea to power an onshore facility producing hydrogen for distribution to industrial clusters in the Netherlands and Northern Europe.

The ultimate objective is to upscale to 10 GW of installed capacity by 2040, combining both onshore and offshore electrolysis, and Ramboll has now been tasked with the design and description of feasible concepts for the production of green hydrogen offshore in the period 2030-2035.

In particular, the company will consider the installation of electrolysers on an offshore platform or directly on the base of the wind turbines, among other options. It will prepare environmental impact assessments (EIA), levelised cost of hydrogen calculations, market studies and business cases for each concept.

“Projects using onshore rather than offshore electrolysers tend to be less expensive - but as production scales, this might shift. So, it makes perfect sense to investigate this option further,” commented Milko Binza Moussirou, Senior Chief Project Manager at Ramboll. “When we have completed the study, we will be able to give NortH2 a full overview of their options in terms of the investment required, the most suitable technologies, the impact on their surroundings and a road map for how to integrate the offshore hydrogen production in the market,” he added.

The study should be finalised next month.

In early December, Ramboll announced the establishment of a new Wind Energy hub in the Netherlands through which its wind division will be servicing local customers.

Meanwhile, the offshore-focused business of Finnish independent power producer Ilmatar Energy Oy this week said it has hired Ramboll Finland as lead consultant for its EIA report on offshore wind projects in the Stormskar and Vaderskar areas north of the Aland Islands. Both are parts of the Norrhavet maritime area, which has been specified as suitable for offshore wind power.

In October, Ilmatar said it was initiating a technical survey of the seabed over a 600-sq-km area north of Aland for a roughly 2.1-GW offshore wind project.

Ramboll Finland is expected to begin work on the EIA report at the start of the new year. Open consultations and delineation processes are scheduled to start in the spring of 2023 so that the EIA can be concluded in the autumn of 2024.

renewablesnow.com/news/ramboll-to-wor...
voda
0
Enefit Green takes FID on 335 MW of Baltic wind projects

Enefit Green takes FID on 335 MW of Baltic wind projects Wind turbines. Image by: Enefit Green.

December 23 (Renewables Now) - Enefit Green AS (TAL:EGR1T) on Thursday said it has taken the final investment decisions on 335 MW of wind farm projects in Estonia and Lithuania and announced the commissioning of another 43-MW wind park in Lithuania.

The Estonia-based renewable energy producer will invest close to EUR 450 million (USD 478m) to build the 255-MW Sopi-Tootsi in Estonia and the 80-MW Kelme I in Lithuania. The financing commitment, to be realised over the next two years, comes on top of the EUR 77 million previously spent on the projects.

Meanwhile, first power has been fed into the grid from four turbines at the 43-MW Silale II wind park in Lithuania. The plant is still under construction and is planned to have all of its 12 General Electric turbines in operation in February 2023. The 3.6-MW machines will generate around 160 GWh of electricity per year, the developer estimates.

The plant’s construction was initiated in September last year.

All three projects are part of Enefit Green’s plan to have 1.9 GW of installed capacity by end-2026. The Baltic-focused company is currently building four wind farms and three solar parks in Lithuania, Estonia, Poland and Finland with a combined capacity of 258 MW.

(EUR 1.0 = USD 1.062)

renewablesnow.com/news/enefit-green-t...
voda
0
Ireland awards first maritime consents for offshore wind

Ireland awards first maritime consents for offshore wind Image by: Siemens AG.

December 23 (Renewables Now) - Ireland has issued the first six maritime area consents (MAC) for offshore wind projects which entitles the schemes to participate in the country's first offshore wind auction targeting 2.5 GW of capacity.

The successful projects include the 370-MW Oriel Wind Park jointly developed by Parkwind NV and ESB, RWE's Bray and Kish Banks with a planned capacity in the range of 600 MW to 900 MW, Codling Wind Park consisting of two projects -- Codling I and Codling II, Fuinneamh Sceirde Teoranta’s Skerd Rocks, SSERenewables' Arklow Bank II and Statkraft's North Irish Sea Array.

The consents were issued after a comprehensive assessment procedure that was launched earlier this year and evaluated each of the projects in terms of financial and technical competency in order to ensure that the most viable will be selected. The projects with a MAC award will be allowed to take part in Ireland's first offshore wind tender, the Offshore Renewable Energy Support Scheme (ORESS), and to apply for development permission from the country's independent planning body An Bord Pleanala. The holders of the consents must obtain a route to market for their project by the end of December 2025.

The terms and conditions for the auction were approved by the Irish government in November.

renewablesnow.com/news/ireland-awards...
2.053 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Markt vandaag

 AEX
874,79  +8,28  +0,96%  23 apr
 Germany40^ 18.161,70 +0,13%
 BEL 20 3.890,71 +0,71%
 Europe50^ 5.015,49 +0,15%
 US30^ 38.504,96 0,00%
 Nasd100^ 17.481,67 0,00%
 US500^ 5.069,70 0,00%
 Japan225^ 37.938,71 0,00%
 Gold spot 2.321,69 -0,01%
 EUR/USD 1,0711 +0,08%
 WTI 83,30 0,00%
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer

Stijgers

VIVORYON THER... +26,32%
BAM +4,73%
PROSUS +3,52%
ASMI +3,14%
JUST EAT TAKE... +3,10%

Dalers

RANDSTAD NV -7,22%
Akzo Nobel -6,93%
FASTNED -4,65%
NSI -3,89%
ArcelorMittal -2,65%

EU stocks, real time, by Cboe Europe Ltd.; Other, Euronext & US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: Infront