Koffiekamer « Terug naar discussie overzicht

Energie in EU: produktie, bronnen etc

3.495 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 ... 171 172 173 174 175 » | Laatste
voda
0
‘s Werelds grootste kernfusieproject uitgesteld: gaat ‘de heilige graal van energie’ ooit het levenslicht zien?
Artikel van Andrei Stiru • Gisteren om 13:21

Het Franse kernfusie-proefproject ITER heeft te kampen met problemen, nadat barsten zijn opgedoken in een belangrijk onderdeel.

© Aangeboden door Business AM

Wetenschappers proberen al decennialang om een werkende kernfusiereactor te bouwen die meer energie oplevert dan die consumeert. Eenmaal dat lukt, zou een ware revolutie ontketend kunnen worden in de energiewereld. Tot nu toe is het echter bijzonder moeilijk gebleken om ‘de heilige graal van energie’ tot leven te wekken.

De essentie: ITER, het grootste kernfusieproject ter wereld, is voor de zoveelste keer uitgesteld, berichtte Bloomberg.

Twee componenten die in Zuid-Korea zijn geproduceerd, een thermisch schild van het bedrijf SFA Engineering en stukken van de vacuümkamer die door Hyundai werden gemaakt, bleken mankementen te vertonen.
Het thermische schild, een sleutelcomponent voor de gigantische fusiereactor in Zuid-Frankrijk, bleek gebarsten te zijn. Het onderdeel is ontworpen om temperaturen tot tien keer heter dan de zon aan te kunnen. Zonder een thermisch schild kan een fusiereactor niet werken.
De vacuümkamer is dan weer belangrijk om het superhete plasma binnen de reactor te controleren. De componenten die nu geleverd zijn, blijken op verschillende manieren geproduceerd te zijn, waardoor het moeilijk zal zijn om ze aan elkaar te lassen.
Een miljoen onderdelen
De gevolgen: Er moet nu veel werk worden geleverd om de reactor te herstellen.

In totaal moet zo’n tien kilometer aan pijpleidingen worden uitgetrokken. Daarna moeten de leidingen ter plekke opnieuw geassembleerd worden. De uitdaging voor ingenieurs zal zijn om nieuwe manieren vinden om de componenten bijeen te puzzelen.
ITER bestaat uit zo’n miljoen onderdelen. De reactor was al voor zo’n 70 procent af, toen de mankementen werden ontdekt.
Het duurde tot nu toe zo’n 15 jaar om ITER te bouwen. Het project zou binnen enkele jaren af moeten zijn en zal zo’n 23 miljard euro kosten. De kans bestaat nu echter dat dit langer zal duren en dat ook het prijskaartje zal stijgen.
‘De heilige graal van energie’
De achtergrond: Kernfusie werkt, in tegenstelling tot kernsplijtingsreactoren die vandaag de dag gebruikt worden, door atoomkernen zodanig hard samen te persen dat zij samensmelten. Dat is hetzelfde proces dat continu in de zon plaatsvindt.

Het is echter bijzonder moeilijk om de technologie te ontwikkelen. Tot nu toe zijn wetenschappers er nog niet in geslaagd om meer energie uit een fusiereactor te halen, dan erin werd gepompt.
ITER moet daar verandering in brengen. Eenmaal het project volgend decennium op volle toeren draait, moet voor het eerst netto-energiewinst worden bereikt.
Maar zelfs als dat niet gebeurt, zal ITER er mogelijk voor zorgen dat privébedrijven sneller fusiereactoren kunnen ontwikkelen. De hoeveelheid geld die naar dergelijke ondernemingen vloeit, groeit elk jaar. Intussen zijn er tientallen bedrijven rond de wereld die fusiereactoren proberen te bouwen.
De technologie die voor ITER wordt ontworpen, helpt hen daarbij. Volgens Laban Coblentz, woordvoerder van het project, is het einddoel van ITER dan ook niet per se om een enkele machine te bouwen, maar om aan te tonen dat kernfusie haalbaar is. Dat vertelde Coblentz aan Bloomberg.

Voor meer en sub-links, zie link:

www.msn.com/nl-be/nieuws/overig/s-wer...
voda
0
Britse start-up plant installatie voor zowel kernfusie als cruciale brandstof van energievorm
Artikel van Laurens Bouckaert • 3 uur geleden

First Light Fusion, een Britse firma die experimenteert met een nieuwe benadering van kernfusie, hoopt een heuse brandstoffabriek voor de energievorm op poten te zetten. Het project moet 500 miljoen pond (578 miljoen euro) kosten.

© Aangeboden door Business AM

Als kernfusie, het procedé dat onze zon van energie voorziet, op consistente basis zou kunnen ingezet worden op aarde, is het een bron van vrijwel onbeperkte schone energie. Maar er zijn nog een hele hoop obstakels die overwonnen moeten worden.

Eerst de algemene uitleg: Bij kernfusie worden de waterstofkernen tritium en deuterium samengesmolten. Hier komt een enorme hoeveelheid energie bij vrij, die bovendien geen radioactief afval oplevert.

Maar: om de technologie verder te ontwikkelen, moeten nog een aantal experimenten worden uitgevoerd.
En dat dreigt de wereldwijde voorraad van tritium, een zeldzame isotoop van waterstof die dus cruciaal is voor het proces, op te souperen. Dit nog voordat de technologie klaar is om op de markt te worden gebracht.
Ter informatie: tritium kost momenteel ongeveer 30.000 dollar per gram, en een groot deel van de wereldvoorraad is al bestemd voor andere reactoren.
Enter… First Light Fusion, dat de bouw plant van een installatie die via kernfusie zowel elektriciteit als tritium zal produceren.
“Uiterlijk 2035 operationeel”
De details: First Light Fusion scout momenteel locaties in Groot-Brittannië waar het fabriekje kan worden gebouwd, zo schrijft The Telegraph.

De installatie zou worden gebruikt om de commerciële fusiereactor van First Light, die ook nog in ontwikkeling is, te bevoorraden.
“Een van de grootste technische uitdagingen van fusie is om zelf voldoende tritium te produceren”, stelt CEO Nicholas Hawker tegenover de eerdergenoemde Britse krant. “Met onze ontwerpbenadering is dat vrij eenvoudig. Met het ontwerp van deze proefinstallatie zullen wij die kracht maximaliseren.”
Ook: “Ze zal zo worden ontworpen dat ze te veel tritium produceert. Dat deblokkeert de schaalbaarheid van de technologie, waardoor we veel sneller veel meer centrales kunnen opschalen.”
Dus: “Deze proefinstallatie zal de brandstof leveren voor de eerste generatie, de eerste vloot van onze echte commerciële centrales.”
First Light hoopt de proefcentrale, met een vermogen van 60 megawatt (MW), “uiterlijk 2035 operationeel” te hebben. De topman verwacht niet dat hij zijn aandelen in First Light zal moeten verkopen om de installatie te bekostigen.
Nieuwe benadering
Verder: De methode van First Light om een kernfusiereactie te realiseren, is niet de traditionele, waarbij alles in een tokamakreactor (meer daarover hier en hier) gebeurt.

De in Oxford gevestigde firma poogt zonachtige omstandigheden onmiddellijk te creëren door een supersnelle kogel af te schieten op een klein doelwit, een doorzichtige kubus van iets meer dan een centimeter breed. Die bevat twee bolvormige brandstofcapsules, met tritium en deuterium.
De kubus is ontworpen om de energie van de inslag te versterken en de deuteriumbrandstof te dwingen te fuseren. “Het is de ultieme espresso-capsule”, vertelde Hawker eerder aan de Financial Times.
Wanneer het projectiel inslaat, implodeert de pellet, waardoor de druk verder toeneemt en de impact, van 6,5 kilometer per seconde, in feite wordt vertienvoudigd.
De Britse firma is er dus in geslaagd via een dergelijke aanpak een kernfusiereactie op gang te brengen. Er is echter nog een lange weg af te leggen. Bij de reactie werden slechts 50 neutronen aangemaakt. Een ander experiment, het Culham-project, maakte er vele miljarden malen meer en is zelf nog een prototype.

www.msn.com/nl-nl/nieuws/overig/brits...
aexo
0
AMSTERDAM - Het bedrijfsleven zucht onder de rechterlijke uitspraak dat het Rijk relatief nieuwe kolencentrales vroegtijdig mag sluiten om de CO2-uitstoot te beperken. De overheid hoeft de door eigenaren RWE en Uniper ingediende miljardenclaims niet te betalen. Dat besluit leidt tot investeringsonzekerheid, aldus bedrijven en energie-experts. „Zij investeerden op verzoek van diezelfde overheid.”

„Rechtszaken zoals deze en procedures tegen bedrijven zoals Shell maken investeringen heel onzeker”, aldus De Boer. ,,Ook omdat het Internationaal Energieagentschap heeft geadviseerd per direct geen investeringen meer in fossiele brandstoffen te doen. Als investeerder is er een risico dat dat je over vijf à tien jaar kan worden aangeklaagd door milieugroepen die vinden dat het weliswaar volgens de wet mocht, maar dat je in gebreke bent gebleven en je je moet verantwoorden bij de rechter”, aldus De Boer.

„Het is opmerkelijk dat iedereen staat te klappen als bedrijven een gasschip in de Eemshaven laten afmeren om gas te leveren zodat onze energienota iets omlaag kan. Maar de bedrijven die dit mogelijk maken, worden als slecht weggezet.”

LEES MIJN TEKST : met de kerncentrales gaat hetzelfde gebeuren .
voda
0
Energie-experts: ‘Langjarig gascontract Duitsland moet kabinet aan het denken zetten’

EXPERTS
Nederland moet net als Duitsland langjarige gasdeals gaan afsluiten met Qatar en andere producenten van vloeibaar gas. Dat verkleint de kans op torenhoge prijzen zoals nu het geval is, zeggen energie-experts, nadat Duitsland en China deze week tijdens het WK zaken deden.

David Bremmer 03-12-22, 07:00 Laatste update: 07:30

Duitsland kwam begin deze week overeen om vijftien jaar lang vloeibaar gas van Qatar af te nemen. Met de deal hoopt Berlijn het wegvallende Russische gas deels op te vangen. Ook China sloot een langjarige overeenkomst met het steenrijke oliestaatje.

Lees ook
De belangrijkste cijfers over de energiecrisis: zoveel betaal je nu voor gas en stroom
Is een elektrische kachel echt zo'n stroomvreter?

Energie-experts spreken van een wijs besluit: ondanks de verduurzaming is gas nog decennia nodig als transitiebrandstof. ,,Dat een groene regering in Duitsland nu een langjarig contract afsluit, moet het kabinet aan het denken zetten”, zegt Martien Visser, lector Energietransitie aan de Hanzehogeschool in Groningen. ,,De betrouwbaarheid van onze energievoorziening is nu onvoldoende afgedekt.” Gevolg is energieprijzen die door het plafond schieten. ,,Met allerlei sociale en maatschappelijke problemen tot gevolg.”

Grote prijsrisico's
Jilles van den Beukel van het Den Haag Centrum voor Strategische Studies (HCSS) noemt het verstandig om een deel van het gas langjarig vast te leggen. ,,Nederland koopt zijn gas nu louter op de spotmarkt in (deel van de markt waar levering en betaling zeer kort na het afsluiten van de transactie plaatsvinden, red.), waarbij contracten maximaal één tot twee jaar lopen. Bij voldoende aanbod is dat voordelig, maar bij de huidige krappe markt geeft dat grote prijsrisico's.”

Van den Beukel beklemtoont dat Nederland en Europa uitzondering op de regel zijn. ,,De rest van de wereld koopt gas al veel langer voor de lange termijn in. Hoogleraar energie-economie Machiel Mulder noemt het eveneens nuttig de Nederlandse gasstrategie te heroverwegen. ,,Meer langjarig gas geeft een veel grotere zekerheid, ook over de prijs.”

Tekst gaat verder na de foto

Minister Rob Jetten (Klimaat & Energie) met Gasunie-ceo Han Fennema en Tsjechisch premier Petr Fiala bij de ingebruikname van de drijvende EemsEnergyTerminal in september. Op de achtergrond één van de twee schepen © ANP

Volgens deskundigen zou Nederland een kwart van de totale jaarlijkse gasvraag langjarig moeten zekerstellen via lng-deals met bijvoorbeeld Qatar en andere producenten, zoals de VS en Australië. ,,We verbruiken in Nederland met elkaar circa 35 miljard kubieke meter gas per jaar”, doceert Visser. ,,Als we jaarlijks 5 tot 10 miljard kubieke meter inkopen, biedt dat veel meer zekerheid.”

De Duitse gasdeal verlaagt de schaarste op de Europese spotmarkt, waardoor onze gasprijs ook lager wordt

Martien Visser, Hanzehogeschool
Veel meer gas langdurig inkopen is niet nodig, stelt hij. Ondanks het sluiten van Groningen produceert ons land zelf nog een behoorlijke hoeveelheid uit kleine gasvelden. De gasvraag zal bovendien jaarlijks door de verduurzaming afnemen. Bovendien profiteert Nederland indirect van de Duitse langdurige gasdeal, vult hoogleraar Mulder aan. ,,Die verlaagt de schaarste op de Europese spotmarkt, waardoor onze gasprijs ook lager wordt.”

Organisatie optuigen
Om langjarige gasdeals mogelijk te maken, moet het kabinet wel een organisatie optuigen die dat kan en mag doen of in zee gaan met een buitenlandse partner. In Duitsland gebruikt de regering energiegigant RWE en het recent genationaliseerde Uniper. Zij nemen het Qatarese gas af van staatsbedrijf QatarEnergy en diens Amerikaanse partner ConocoPhillips. In Nederland zou GasTerra die rol kunnen vervullen. Probleem is echter dat de gashandelaar vanwege het dichtdraaien van de Groningse gaskraan eind 2024 wordt ontmanteld.

Qatar gasgigant
Het Arabische Qatar geldt als één van de grootste gasproducenten ter wereld. Het oliestaatje dankt zijn rijkdom aan het enorme North Dome gasveld, dat boven Qatar op de bodem van de Perzische Golf ligt. Het veld bevat liefst 51 biljoen kubieke meter gas, bijna twintig keer zo veel als het Groninger veld. Qatar breidt de productie komende jaren flink uit, waardoor het meer lng (liquid natural gas of vloeibaar gemaakt gas, red) kan gaan leveren. De Duitse en Chinese gasdeals gaan daarom ook pas in 2026 in. Het is de reden dat diverse landen tijdens het WK zaken met het oliestaatje proberen te doen.

Te overwegen valt om GasTerra in de lucht te houden, zegt Van den Beukel. Eerder dit jaar adviseerde de Mijnraad dat al. ,,GasTerra heeft ervaring met het kopen en verkopen van gas. In een tijd van zeer krappe markten kan dat goed van pas komen”, merkte de Mijnraad op.

Binnenkort komt minister Rob Jetten (Klimaat) met energieplannen voor de langere termijn. Een eventuele doorstart van GasTerra wordt daarbij ook onderzocht. ,,Bedoeling is dat er binnenkort een brief naar de Tweede Kamer gaat", laat Jettens woordvoerder weten.

Energie is onzekerder geworden. Alleen op marktwer­king vertrouwen is gevaarlijk

Martien Visser
In de tussentijd maakt het kabinet de invoer van grotere hoeveelheden vloeibaar gas mogelijk. De in 2011 geopende lng-terminal in de Rotterdamse haven wordt uitgebreid. GasUnie heeft verder twee drijvende lng-opslagschepen gehuurd die sinds september in de Groningse Eemshaven liggen.

Energiedeskundige Martien Visser hoopt dat het kabinet snel met een goede langetermijn energiestrategie komt. ,,We leven in een geopolitieke wereld, waarin Rusland energie als wapen gebruikt. Energie is onzekerder geworden. Alleen op marktwerking vertrouwen is gevaarlijk.”

www.ad.nl/binnenland/energie-experts-...
aexo
0
Gemiddeld gasverbruik per dag in Nederland

Bron: ENTSOG

Gemiddelde 2019-2021 2022
3 - 9 nov 1159 GWh 699 GWh
10 - 16 nov 1219 GWh 716 GWh
17 - 23 nov 1237 GWh 942 GWh
24 - 30 nov 1367 GWh 1020 GWh

ik ben het niet, ik gebruik net zoveel, wat doe ik fout??
leonardus65
0
aexo
0
Eerste rijverbod voor elektrische auto’s bij black-out
De energievoorziening in de komende winter baart veel landen zorgen. Ook Zwitserland bereidt zich voor op een mogelijke black-out en wil onder meer rijverboden voor elektrische auto’s toestaan.

Erik Kouwenhoven 04-12-22, 06:00
Zwitserland zou het eerste land ter wereld kunnen zijn dat in een noodsituatie rijverboden oplegt aan e-auto’s om de energiezekerheid te waarborgen. Verschillende media melden dit unaniem en verwijzen naar een ontwerpverordening over beperkingen en verboden op het gebruik van elektrische energie.

een rijverbod is natuurlijk zinloos.

een oplaadverbod moet er komen.
voda
0
Europa weet afknijpen gastoevoer door Rusland tot nu toe behoorlijk goed te pareren: gasverbruik met kwart omlaag
Artikel van Hans Klis • 8 minuten geleden

De Europese Unie probeert al maanden om minder afhankelijk te worden van Russische aardgas- en olie. Daar lijkt het volgens de Financial Times eindelijk in te slagen.

De krant baseert zich op onderzoek van marktanalist ICIS. Hieruit blijkt dat het gasverbruik in november 24 procent onder het vijfjarig gemiddelde voor de tijd van het jaar lag, ook al daalden tegelijkertijd de temperaturen in Europa. Eenzelfde vermindering zag ICIS ook al in oktober.

Energiezuinige maatregelen en voorschriften vanuit hoofdsteden, gecombineerd met een milde herfst, hielpen de energieconsumptie terugdringen.

ICIS-analyst Tom Marzec-Manser denkt dat vooral industriële bedrijven achter de verminderde energieconsumptie zitten. "De hoge gasprijzen ontmoedigen activiteit in de fabrieken", zegt hij in de FT. "Het teruglopen van de energiebehoefte in Europa wordt veroorzaakt door marktkrachten."

Prijsplafond raakt Moskou, maar houdt deurtje open
Sinds de Russische invasie van Oekraïne gelden strenge internationale sancties op het gebruik en de verkoop van Russische aardgas- en olieproducten. Deze dienen als straf voor de illegale oorlog die het Kremlin tegen zijn buurland voert en zijn bedoeld om de financiering van de Russische oorlogsmachine te ontregelen.

Op maandag treedt het door de Europese Unie, Australië en de G7-landen ingestelde prijsplafond voor Russische olie in werking. Hiermee proberen de verzamelde landen nogmaals om de inkomsten van Rusland te verminderen, maar tegelijkertijd het land een kans te geven om de wereldmarkt te blijven bevoorraden.

Lees ook: Russische olie mag voor maximaal $60 per vat worden afgerekend door westerse sancties: dit doet de markt

Europa bereidt zich voor op stroomuitval
Het prijsplafond treedt in werking in een periode van winterse kou in Europa. Hoewel landen al sinds februari bezig zijn geweest om hun gasvoorraden te vullen, zijn tijdelijke stroomuitval- of storingen volgens The New York Times niet ondenkbaar deze winter.

In september maakten internetproviders in landen als Zweden en Italië al plannen over hoe zij moeten omgaan met lange stroomonderbrekingen.

Hoewel de Franse president Emmanuel Macron ontkent dat er reden is voor paniek, heeft zijn regering wel al plannen gemaakt voor eventuele verstoringen in de energiesector. In het Verenigd Koninkrijk wordt gesproken over mogelijke worst case-scenarios in het geval van energietekorten, met geplande stroomuitval tussen 16.00 uur en 19.00 uur voor huishoudens. In Duitsland is de verkoop van kaarsen de afgelopen weken fors gestegen vanwege de grote angst van het publiek deze winter in het donker te zitten, meldt The Guardian.

Verwacht volgende winter meer van hetzelfde
Toch lijkt er achter de wolk van deze koude winter nog geen zonnetje te schijnen, waarschuwen industrie-experts aan de FT. Ook al importeert Europa meer vloeibaar aardgas (lng), in de plaats van gesanctioneerde Russische olie en aardgas, dan nog zal het tekort aan aardgas nog jaren kunnen duren.

"De vraag naar aardgas moet lager worden dan het niveau van voor de oorlog in Oekraïne. Alleen dan kunnen landen genoeg voorraden aanleggen voor de winter van 2023-2024", waarschuwt analist Alex Tuckett van consultancyfirma CRU Group aan FT. "De vraag is, hoeveel de vraag verminderd zal moeten worden, en hoeveel pijn dat zal doen."

LEES OOK: Rusland heeft de helft van de Oekraïense infrastructuur voor energie platgelegd: de winter wordt een ‘kwestie van overleven’

Met vele sub-link:

www.msn.com/nl-nl/geldzaken/nieuws/eu...
Willy B.
0
quote:

voda schreef op 5 december 2022 14:34:

Europa weet afknijpen gastoevoer door Rusland tot nu toe behoorlijk goed te pareren: gasverbruik met kwart omlaag
Artikel van Hans Klis • 8 minuten geleden

De Europese Unie probeert al maanden om minder afhankelijk te worden van Russische aardgas- en olie. Daar lijkt het volgens de Financial Times eindelijk in te slagen.

De krant baseert zich op onderzoek van marktanalist ICIS. Hieruit blijkt dat het gasverbruik in november 24 procent onder het vijfjarig gemiddelde voor de tijd van het jaar lag, ook al daalden tegelijkertijd de temperaturen in Europa. Eenzelfde vermindering zag ICIS ook al in oktober.

Energiezuinige maatregelen en voorschriften vanuit hoofdsteden, gecombineerd met een milde herfst, hielpen de energieconsumptie terugdringen.

ICIS-analyst Tom Marzec-Manser denkt dat vooral industriële bedrijven achter de verminderde energieconsumptie zitten. "De hoge gasprijzen ontmoedigen activiteit in de fabrieken", zegt hij in de FT. "Het teruglopen van de energiebehoefte in Europa wordt veroorzaakt door marktkrachten."

Prijsplafond raakt Moskou, maar houdt deurtje open
Sinds de Russische invasie van Oekraïne gelden strenge internationale sancties op het gebruik en de verkoop van Russische aardgas- en olieproducten. Deze dienen als straf voor de illegale oorlog die het Kremlin tegen zijn buurland voert en zijn bedoeld om de financiering van de Russische oorlogsmachine te ontregelen.

Op maandag treedt het door de Europese Unie, Australië en de G7-landen ingestelde prijsplafond voor Russische olie in werking. Hiermee proberen de verzamelde landen nogmaals om de inkomsten van Rusland te verminderen, maar tegelijkertijd het land een kans te geven om de wereldmarkt te blijven bevoorraden.

Lees ook: Russische olie mag voor maximaal $60 per vat worden afgerekend door westerse sancties: dit doet de markt

Europa bereidt zich voor op stroomuitval
Het prijsplafond treedt in werking in een periode van winterse kou in Europa. Hoewel landen al sinds februari bezig zijn geweest om hun gasvoorraden te vullen, zijn tijdelijke stroomuitval- of storingen volgens The New York Times niet ondenkbaar deze winter.

In september maakten internetproviders in landen als Zweden en Italië al plannen over hoe zij moeten omgaan met lange stroomonderbrekingen.

Hoewel de Franse president Emmanuel Macron ontkent dat er reden is voor paniek, heeft zijn regering wel al plannen gemaakt voor eventuele verstoringen in de energiesector. In het Verenigd Koninkrijk wordt gesproken over mogelijke worst case-scenarios in het geval van energietekorten, met geplande stroomuitval tussen 16.00 uur en 19.00 uur voor huishoudens. In Duitsland is de verkoop van kaarsen de afgelopen weken fors gestegen vanwege de grote angst van het publiek deze winter in het donker te zitten, meldt The Guardian.

Verwacht volgende winter meer van hetzelfde
Toch lijkt er achter de wolk van deze koude winter nog geen zonnetje te schijnen, waarschuwen industrie-experts aan de FT. Ook al importeert Europa meer vloeibaar aardgas (lng), in de plaats van gesanctioneerde Russische olie en aardgas, dan nog zal het tekort aan aardgas nog jaren kunnen duren.

"De vraag naar aardgas moet lager worden dan het niveau van voor de oorlog in Oekraïne. Alleen dan kunnen landen genoeg voorraden aanleggen voor de winter van 2023-2024", waarschuwt analist Alex Tuckett van consultancyfirma CRU Group aan FT. "De vraag is, hoeveel de vraag verminderd zal moeten worden, en hoeveel pijn dat zal doen."

LEES OOK: Rusland heeft de helft van de Oekraïense infrastructuur voor energie platgelegd: de winter wordt een ‘kwestie van overleven’

Met vele sub-link:

www.msn.com/nl-nl/geldzaken/nieuws/eu...
Als je dit leest, concludeer je dat de vermindering in aardgasverbruik te wijten is aan:
- zeer milde temperaturen
- bedrijfsleven dat omwille van hoge energiekost productie vermindert (of stillegt)

Dus niet te veel hoera-stemming dat we ons gedrag erg hebben aangepast
Kees1
0
quote:

voda schreef op 3 december 2022 09:50:

Energie-experts: ‘Langjarig gascontract Duitsland moet kabinet aan het denken zetten’

EXPERTS
Nederland moet net als Duitsland langjarige gasdeals gaan afsluiten met Qatar en andere producenten van vloeibaar gas. Dat verkleint de kans op torenhoge prijzen zoals nu het geval is, zeggen energie-experts, nadat Duitsland en China deze week tijdens het WK zaken deden.

David Bremmer 03-12-22, 07:00 Laatste update: 07:30

Duitsland kwam begin deze week overeen om vijftien jaar lang vloeibaar gas van Qatar af te nemen. Met de deal hoopt Berlijn het wegvallende Russische gas deels op te vangen. Ook China sloot een langjarige overeenkomst met het steenrijke oliestaatje.

Lees ook
De belangrijkste cijfers over de energiecrisis: zoveel betaal je nu voor gas en stroom
Is een elektrische kachel echt zo'n stroomvreter?

Energie-experts spreken van een wijs besluit: ondanks de verduurzaming is gas nog decennia nodig als transitiebrandstof. ,,Dat een groene regering in Duitsland nu een langjarig contract afsluit, moet het kabinet aan het denken zetten”, zegt Martien Visser, lector Energietransitie aan de Hanzehogeschool in Groningen. ,,De betrouwbaarheid van onze energievoorziening is nu onvoldoende afgedekt.” Gevolg is energieprijzen die door het plafond schieten. ,,Met allerlei sociale en maatschappelijke problemen tot gevolg.”

Grote prijsrisico's
Jilles van den Beukel van het Den Haag Centrum voor Strategische Studies (HCSS) noemt het verstandig om een deel van het gas langjarig vast te leggen. ,,Nederland koopt zijn gas nu louter op de spotmarkt in (deel van de markt waar levering en betaling zeer kort na het afsluiten van de transactie plaatsvinden, red.), waarbij contracten maximaal één tot twee jaar lopen. Bij voldoende aanbod is dat voordelig, maar bij de huidige krappe markt geeft dat grote prijsrisico's.”

Van den Beukel beklemtoont dat Nederland en Europa uitzondering op de regel zijn. ,,De rest van de wereld koopt gas al veel langer voor de lange termijn in. Hoogleraar energie-economie Machiel Mulder noemt het eveneens nuttig de Nederlandse gasstrategie te heroverwegen. ,,Meer langjarig gas geeft een veel grotere zekerheid, ook over de prijs.”

Tekst gaat verder na de foto

Minister Rob Jetten (Klimaat & Energie) met Gasunie-ceo Han Fennema en Tsjechisch premier Petr Fiala bij de ingebruikname van de drijvende EemsEnergyTerminal in september. Op de achtergrond één van de twee schepen © ANP

Volgens deskundigen zou Nederland een kwart van de totale jaarlijkse gasvraag langjarig moeten zekerstellen via lng-deals met bijvoorbeeld Qatar en andere producenten, zoals de VS en Australië. ,,We verbruiken in Nederland met elkaar circa 35 miljard kubieke meter gas per jaar”, doceert Visser. ,,Als we jaarlijks 5 tot 10 miljard kubieke meter inkopen, biedt dat veel meer zekerheid.”

De Duitse gasdeal verlaagt de schaarste op de Europese spotmarkt, waardoor onze gasprijs ook lager wordt

Martien Visser, Hanzehogeschool
Veel meer gas langdurig inkopen is niet nodig, stelt hij. Ondanks het sluiten van Groningen produceert ons land zelf nog een behoorlijke hoeveelheid uit kleine gasvelden. De gasvraag zal bovendien jaarlijks door de verduurzaming afnemen. Bovendien profiteert Nederland indirect van de Duitse langdurige gasdeal, vult hoogleraar Mulder aan. ,,Die verlaagt de schaarste op de Europese spotmarkt, waardoor onze gasprijs ook lager wordt.”

Organisatie optuigen
Om langjarige gasdeals mogelijk te maken, moet het kabinet wel een organisatie optuigen die dat kan en mag doen of in zee gaan met een buitenlandse partner. In Duitsland gebruikt de regering energiegigant RWE en het recent genationaliseerde Uniper. Zij nemen het Qatarese gas af van staatsbedrijf QatarEnergy en diens Amerikaanse partner ConocoPhillips. In Nederland zou GasTerra die rol kunnen vervullen. Probleem is echter dat de gashandelaar vanwege het dichtdraaien van de Groningse gaskraan eind 2024 wordt ontmanteld.

Qatar gasgigant
Het Arabische Qatar geldt als één van de grootste gasproducenten ter wereld. Het oliestaatje dankt zijn rijkdom aan het enorme North Dome gasveld, dat boven Qatar op de bodem van de Perzische Golf ligt. Het veld bevat liefst 51 biljoen kubieke meter gas, bijna twintig keer zo veel als het Groninger veld. Qatar breidt de productie komende jaren flink uit, waardoor het meer lng (liquid natural gas of vloeibaar gemaakt gas, red) kan gaan leveren. De Duitse en Chinese gasdeals gaan daarom ook pas in 2026 in. Het is de reden dat diverse landen tijdens het WK zaken met het oliestaatje proberen te doen.

Te overwegen valt om GasTerra in de lucht te houden, zegt Van den Beukel. Eerder dit jaar adviseerde de Mijnraad dat al. ,,GasTerra heeft ervaring met het kopen en verkopen van gas. In een tijd van zeer krappe markten kan dat goed van pas komen”, merkte de Mijnraad op.

Binnenkort komt minister Rob Jetten (Klimaat) met energieplannen voor de langere termijn. Een eventuele doorstart van GasTerra wordt daarbij ook onderzocht. ,,Bedoeling is dat er binnenkort een brief naar de Tweede Kamer gaat", laat Jettens woordvoerder weten.

Energie is onzekerder geworden. Alleen op marktwer­king vertrouwen is gevaarlijk

Martien Visser
In de tussentijd maakt het kabinet de invoer van grotere hoeveelheden vloeibaar gas mogelijk. De in 2011 geopende lng-terminal in de Rotterdamse haven wordt uitgebreid. GasUnie heeft verder twee drijvende lng-opslagschepen gehuurd die sinds september in de Groningse Eemshaven liggen.

Energiedeskundige Martien Visser hoopt dat het kabinet snel met een goede langetermijn energiestrategie komt. ,,We leven in een geopolitieke wereld, waarin Rusland energie als wapen gebruikt. Energie is onzekerder geworden. Alleen op marktwerking vertrouwen is gevaarlijk.”

www.ad.nl/binnenland/energie-experts-...
Tja, laat Maxima naar de wedstrijd Argentinië-Nederland in Qatar gaan namens de NL regering.
Ze mag daar zeggen wat ze wil, aantrekken wat ze wil, juichen voor wie ze wil. Wel graag een beetje socializen met de emir en met een dik gascontract terugkeren.
voda
0
Energiecrisis leidt tot versnelling in hernieuwbare energie: de capaciteit gaat de komende vijf jaar bijna verdubbelen
Artikel van ANP • 6 dec. 2022

De energiecrisis leidt tot een versnelde uitrol van hernieuwbare energie. Daardoor neemt de hoop toe dat de ambitieuze doelstellingen tegen de opwarming van de aarde kunnen worden gehaald, aldus het Internationaal Energieagentschap IEA in een rapport. Volgens het agentschap zal de totale capaciteit van hernieuwbare energiebronnen in de komende vijf jaar wereldwijd bijna verdubbelen. Tegen 2025 moet steenkool zijn ingehaald als de grootste bron voor elektriciteitsproductie.

In een nieuwe raming gaat het in Parijs gevestigde agentschap ervan uit dat de capaciteit van hernieuwbare energiebronnen in de periode 2022-2027 met 2400 gigawatt toeneemt. Dat is bijna een derde meer dan in een vorige raming van het IEA. Daarmee komen de doelen van het klimaatakkoord van Parijs om de opwarming van de aarde te beperken tot 1,5 graad meer binnen bereik. Hernieuwbare energie is energie uit wind, waterkracht, zon, bodem, buitenluchtwarmte en biomassa.

De invasie van Oekraïne door Rusland, een belangrijke exporteur van olie en gas, en de sancties tegen Moskou hebben in verschillende landen in Europa een energiecrisis veroorzaakt. Vooral omdat de landen afhankelijk waren van Russische leveringen. Zij worden nu gedwongen de bevoorrading te diversifiëren.

"Hernieuwbare energiebronnen kenden al een snelle groei, maar de wereldwijde energiecrisis heeft ze in een buitengewone nieuwe fase van nog snellere groei gestort, nu landen proberen te profiteren van de voordelen ervan op het gebied van energiezekerheid", aldus Fatih Birol, uitvoerend directeur van het IEA. "In de komende vijf jaar zal de wereld evenveel hernieuwbare energie toevoegen als in de twintig jaar daarvoor."

De EU-landen zouden nog sneller wind- en zonne-energie kunnen ontwikkelen als zij het proces voor het verkrijgen van vergunningen zouden stroomlijnen, aldus het rapport. De herziene prognose van het IEA is ook gebaseerd op nieuw beleid en markthervormingen die sneller worden uitgevoerd dan eerder gepland. China zal naar verwachting goed zijn voor bijna de helft van de nieuwe wereldwijde capaciteit voor hernieuwbare energie in de komende vijf jaar, aldus het rapport.

www.msn.com/nl-nl/geldzaken/nieuws/en...
voda
0
Drijvende ‘piramide’ windmolen van 5 megawatt gaat in 2024 de Franse zee op
Artikel van admin • 6 dec. 2022

De Franse windmolenbouwer Eolink kan dankzij nieuwe investeringen een pilot uitvoeren met een drijvende windmolen van formaat. In 2024 gaat hun piramide-ontwerpmolen met een vermogen van 5 megawatt de Frans Atlantische oceaan op.

© Aangeboden door Change Inc.

Het drijvende piramideontwerp windmolen van Eolink. | Credit: Eolink

De windmolen van Eolink heeft een uniek ontwerp. De turbine rust tussen vier verticale masten die bevestigd zijn aan een vierkante frame dat op het water drijft. Hoewel het ontwerp uit meer onderdelen bestaat dan de klassieke staande windmolen, claimt Eolink dat voor de totale constructie 30 procent minder staal nodig is. Verder is de turbine modulair opgebouwd, zodat onderdelen relatief eenvoudig te onderhouden en vervangen zijn.

Het voordeel van drijvende windmolens is dat er geen staal en beton nodig is om het apparaat aan de zeebodem te verankeren. Dat zorgt voor een minder grote CO2-voetafdruk en heeft een minder negatief effect op het zeeleven. Ook kunnen drijvende turbines makkelijk meedraaien met de wind, zodat ze zonder extra machinerie altijd de meeste wind vangen. Een uitdaging van windmolens op zee, en specifiek van drijvende windmolens die ver van de kust liggen, is de opgewekte stroom van de windmolens naar land halen. Hoe verder de windmolens in zee liggen, hoe langer de kabels moeten zijn die het park met het land verbinden.

Drijvende windmolen
Eolink kon hun definitief investeringsbesluit (totaal 22 miljoen euro) nemen dankzij een kapitaalinjectie van het Spaanse Accociana Energy en energieprojectontwikkelaar Valorem. Met het geld kan Eolink een drijvende windmolen bouwen met een vermogen van 5 megawatt. De te bouwen windmolen rust op een stalen vierkant van 52 bij 52 meter en heeft wieken met een diameter van 143 meter. Het geheel weegt zo’n 1.100 ton.

De piramidemolen krijgt een plekje in het SEM-REV-gebied, een zone in de Frans Atlantische oceaan waar uitgebreid getest wordt met nieuwe windmolens op zee.

Groot, groter, grootst
Eerder ontving Eolink al een subsidie van 6 miljoen euro van de Franse overheid voor de bouw van een turbine met een vermogen van 20 megawatt. Dat is flink groter dan de 16 megawatt recordhouder turbine van het Chinese MingYang Smart Energy. Het 20 megawattproject van Eolink wordt waarschijnlijk in 2026 opgeleverd.

Het Noorse World Wide Wind heeft zelfs een nog grotere turbine op de planning staan. Zij streven naar een drijvende windmolen van 40 megawatt

www.msn.com/nl-nl/geldzaken/nieuws/dr...
voda
0
Nederland verbruikte 17 procent minder gas, EU-doel ruim gehaald
Artikel van ANP Producties • 7 uur geleden
© ANP

DEN HAAG (ANP) - Nederlandse huishoudens en bedrijven hebben van juli tot en met oktober 17 procent minder aardgas verbruikt dan in dezelfde periode vorig jaar. Vaak waren de sterk gestegen gasprijzen als gevolg van de oorlog tussen Rusland en Oekraïne de belangrijkste reden om de thermostaat lager te zetten of zelfs hele fabrieken te sluiten. Door die besparingsdrift voldoet Nederland ruimschoots aan de vrijwillige afspraken die lidstaten van de Europese Unie hebben gemaakt om acute gastekorten te voorkomen, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Vooral het gasverbruik door grote industriebedrijven nam sterk af. Deze categorie ondernemingen verbruikte ruim een kwart minder van de brand- en grondstof dan een jaar eerder, waarbij chemie- en olieconcerns de grootste besparingen doorvoerden. Voor sommige bedrijven is het door de hoge gasprijzen niet mogelijk gebleken open te blijven. Zo ging aluminiumsmelterij Aldel failliet en sloten meerdere glastuinbouwbedrijven en bakkers de deuren.

De EU-landen spraken in juli af om 15 procent minder gas te verbruiken dan het gemiddelde van de afgelopen jaren. Zo wilden de 27 lidstaten voorkomen dat Rusland een acute noodsituatie zou kunnen veroorzaken bij ziekenhuizen of belangrijke bedrijven door de gaskraan dicht te draaien. In Nederland lag het gasverbruik tussen augustus en oktober ruim 30 procent lager dan het gemiddelde van de afgelopen vijf jaar.

Door de inval van Rusland in Oekraïne is Europa anders naar zijn energiestrategie gaan kijken. Veel landen, waaronder de economische grootmacht Duitsland, maakten jarenlang dankbaar gebruik van relatief goedkoop Russisch gas voor de eigen energie en warmtevoorziening. Maar na het begin van de oorlog lijkt de Russische president Vladimir Poetin gas steeds meer als wapen in te zetten. Voordat nog onopgehelderde explosies de gaspijpleiding Nord Stream 1 onbruikbaar maakten, had staatsgasconcern Gazprom deze leiding naar Duitsland al afgesloten. Formeel gebeurde dat vanwege technische problemen die zouden zijn ontstaan door westerse exportverboden tegen Rusland.

Om minder afhankelijk te worden van Rusland importeerde Nederland meer vloeibaar gemaakt aardgas (lng), ook om aan Europese afspraken over het vullen van gasopslagen te voldoen. De lng-import is tussen juli en oktober bijna verdriedubbeld ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. De Verenigde Staten waren goed voor meer dan de helft van die lng, Rusland nog voor 16 procent, maakte het CBS bekend.

Nederland exporteerde in dezelfde periode ook iets meer aardgas. De uitvoer steeg met 6 procent. Duitsland nam bijna de helft van dat gas uit Nederland af.

www.msn.com/nl-nl/geldzaken/nieuws/ne...
aexo
0
NOS Nieuws

Vandaag, 13:09
Winter maakt gas duurder, maar olie en autobrandstof worden goedkoper

Energieprijzen gaan verschillende kanten op: gasprijzen stijgen en olieprijzen dalen. Op de gasmarkt kost een megawattuur gas 152 euro, tegen 116 euro een maand geleden. Op de oliemarkt kost een vat ruwe Brent-olie 77 dollar, een maand geleden was dat nog 98 dollar.

Na een ongebruikelijk warme herfst drijft het koudere winterweer de gasprijzen op. Het gasverbruik neemt toe doordat de verwarming meer draait. Ook gebruiken energiecentrales meer gas voor het opwekken van elektriciteit, omdat de wind en de zon het de voorbije weken laten afweten.
voda
0
Doel windmolens en zonnepanelen in zicht, maar PBL ziet stagnatie
Artikel van ANP Producties • 54 minuten geleden
© ANP

DEN HAAG (ANP) - Het aantal windmolens en zonnepanelen op land groeit nog steeds snel genoeg om het doel voor 2030 te halen. Tegelijkertijd ziet het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) dat het uitwerken van nieuwe plannen voor het opwekken van duurzame stroom op land "stagneert".

Windparken en zonnepanelen in het Nederlandse landschap en op daken zullen volgens berekeningen van het planbureau tussen de 35 en 46 terawattuur stroom opleveren in 2030. Dat is meer dan een derde van het huidige elektriciteitsgebruik. In het Nederlandse Klimaatakkoord is afgesproken om in 2030 minimaal op 35 terawattuur uit te komen. Het ziet er dus naar uit dat dit gaat lukken. De cijfers zijn gelijk aan die in een voortgangsrapport dat het PBL vorig jaar uitbracht.

Hoewel het hoofddoel dus in zicht is, merken de onderzoekers op dat een grotere capaciteit "goed zou passen bij een sneller groeiende vraag naar hernieuwbare elektriciteit". Door meerdere factoren stijgt die vraag rap. De hoge gasprijzen dragen eraan bij dat duurzame alternatieven meer in trek zijn. Verduurzaming van de economie betekent in veel gevallen dat wordt overgestapt van fossiele brandstoffen naar elektrische systemen. Of op installaties die draaien op waterstof. Ook voor de duurzame productie daarvan is veel stroom nodig.

Knelpunten

Het PBL ziet meerdere knelpunten die de uitvoering van de zogeheten regionale energiestrategieën in de weg kunnen staan, zowel op de korte als op de lange termijn. Zo blijft de capaciteit van het elektriciteitsnetwerk een probleem. "Op de korte termijn kunnen daardoor steeds minder nieuwe grootschalige zonneparken een aansluiting op het netwerk krijgen", waarschuwt het planbureau. Netbeheerders hopen hier met efficiënter gebruik en verzwaring van het netwerk wel iets aan te doen.

Een ander knelpunt waar het PBL op wijst, is lokaal draagvlak. Dat is niet altijd vanzelfsprekend bij de aanleg van zonneparken of windturbines. En naast de schaarste aan netcapaciteit is er schaarste aan personeel en ruimte, voegen de onderzoekers eraan toe. Door al die factoren dreigt de groei van de duurzame stroomproductie op de langere termijn af te remmen.

Noordzee

Wind en zon op land vormen overigens maar een deel hiervan. Een groot deel van de windmolens die de komende jaren worden gebouwd, komt in de Noordzee te staan.

www.msn.com/nl-nl/geldzaken/nieuws/do...
voda
0
Het waait minder, dus de elektriciteitsprijzen schieten door het dak
Artikel van RTL Z • Gisteren om 17:01

De prijzen op de dagmarkt voor elektriciteit in Noordwest-Europa liggen zo'n tien keer hoger dan normaal. Reden: er staat maar weinig wind. Tegelijkertijd is het na de milde herfst nu een stuk kouder geworden en is er dus meer behoefte aan energie.

Een windmolenpark in de Noordoostpolder.
© ANP Foto

In Frankrijk, België en het Verenigd Koninkrijk ligt de elektriciteitsprijs momenteel ruim boven de 400 euro per megawattuur (mWh). In Nederland valt het relatief gezien mee, met prijzen rond de 370 euro. In normale tijden, dat wil zeggen tot Gazprom in mei 2021 begon met het afknijpen van de gastoevoer, was dat nog 42 euro per mWh, rekent energie-expert Martien Visser voor.

Dat de prijzen door het dak gaan, komt omdat het maar matigjes lijkt te gaan waaien dit weekeinde. Daardoor wekken windmolens minder windenergie op. "Vooral zondag en maandag zien er slecht uit voor het Verenigd Koninkrijk", zegt energieanalist Fabian Ronningen tegen Bloomberg. De prijzen in dat land, net als in Noorwegen en Duitsland, liggen op het hoogste niveau sinds eind augustus.

Het gebrek aan wind speelt heel Noordwest-Europa parten, zegt Visser. Zeker in landen waar kolen- en kerncentrales zijn gesloten. "Kijk bijvoorbeeld naar Frankrijk, waar veel kerncentrales zijn gesloten voor onderhoud. Zij moeten veel stroom importeren uit bijvoorbeeld België, waardoor de prijs daar ook weer omhoog gaat."

Laat maar waaien
Elektriciteit wordt steeds meer ingezet om woningen te verwarmen, zegt hij. "Maar de prijs voor elektriciteit is nog altijd aan de gasprijs gekoppeld." Daardoor wordt ook elektriciteit een stuk duurder, zeker nu er schaarste is doordat zowel wind als zon ontbreken. Het aandeel zonne-energie is in de winter sowieso beperkt, aldus Visser.

Voordeel is dat de prijs ook snel weer kan dalen als het weer meer gaat waaien, hopelijk na het weekeinde. "Dat heeft een drukkend effect op de elektriciteitsprijzen omdat je de dure centrales dan niet meer hoeft in te zetten."

www.msn.com/nl-nl/geldzaken/nieuws/he...
voda
0
Kabinet kiest Borssele voor twee nieuwe kerncentrales

Bouw vermoedelijk rond 2035 afgerond.

(ABM FN-Dow Jones) Het kabinet heeft Borssele als voorkeurslocatie aangewezen voor de komst van twee nieuwe kerncentrales. Dit maakte de Rijksoverheid vrijdag bekend.

"De eerste voorbereidingen worden gestart voor de bouw van twee kerncentrales van de derde generatie", aldus het kabinet.

De bouw van de kerncentrales, die elk een vermogen van 1.000 tot 1.650 megawatt hebben, moet in 2035 zijn afgerond.

Verder meldde het kabinet vrijdag dat het de bedrijfsduurverlenging van de bestaande kerncentrale in Borssele voorbereidt, "zodat deze ook na 2033 veilig in bedrijf kan blijven."

De bestaande kerncentrale in Borssele produceert zo'n 3,8 terawattuur (TWh) elektriciteit per jaar. De twee nieuwe kerncentrales zullen jaarlijks circa 24 TWh aan elektriciteit produceren. De reactoren zullen dan goed zijn voor 9 tot 13 procent van de elektriciteitsproductie in Nederland.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999
voda
0
Kabinet kijkt naar nieuwe LNG-terminals
Vanaf 2024.

(ABM FN-Dow Jones) Het kabinet werkt aan de voorbereiding voor het vullen van de gasopslagen om volgende winter voldoende gas te hebben en kijkt ook naar twee initiatieven om vanaf 2024 nieuwe LNG-terminals in Nederland te realiseren. Dit werd vrijdag bekend.

Het vuldoel voor de winter van 2023/2024 is minimaal 90 procent, wat conform de Europese afspraken is. Dit is goed voor circa een derde van het nationaal verbruik, maar wordt ook gebruikt door andere Europese landen, aldus het kabinet. Voor dit jaar werden de gasopslagen voor 93 procent gevuld.

Verder krijgt Energie Beheer Nederland ook volgend jaar de opdracht om gasopslag 'Bergermeer' gedeeltelijk te vullen en moeten zij gas, dat dit jaar is opgeslagen in Bergermeer, laten zitten tot het eerste kwartaal 2024.

"Zo blijft er meer gas in voorraad en hoeft er minder te worden bijgevuld", aldus het kabinet.

Verder verkent het kabinet een subsidiemaatregel voor gasopslag Bergermeer waarmee het risico van een negatieve spread voor de vullende partijen wordt afgedekt.

"Voor Nederlands grootste opslag 'Norg' vindt nog overleg plaats hoe de opslag verder gevuld kan worden, bovenop de bestaande afspraken", aldus het kabinet.

Voor import, van onder meer LNG, werkt Nederland in EU-verband samen aan een actieplan voor gezamenlijke inkoop. Daarbij wordt ook gekeken naar meer lange termijn contracten om gasvolumes voor een langere periode zeker te stellen voor Europa

De importcapaciteit voor LNG is dit jaar verdubbeld van 120 naar 240 TWh/jaar door de opening van de Eems Energy Terminal (EET) in de Eemshaven en door uitbreiding van de GATE-terminal in Rotterdam, aldus het kabinet. EET kan nog verder worden uitgebreid tot maximaal 90 tot 100 TWh/jaar. Ook GATE werkt aan een uitbreiding, van 160 naar 200 TWh/jaar vanaf 2026.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999
aexo
0
Het gebrek aan wind speelt heel Noordwest-Europa parten, zegt Visser. Zeker in landen waar kolen- en kerncentrales zijn gesloten. "Kijk bijvoorbeeld naar Frankrijk, waar veel kerncentrales zijn gesloten voor onderhoud. Zij moeten veel stroom importeren uit bijvoorbeeld België, waardoor de prijs daar ook weer omhoog gaat."

de franse kerncentrales hebben heel veel achterstallig onderhoud, en er zijn geen europeanen die die dingen kunnen servicen.

kernenergie is een groot fiasco.
aexo
0
De Franse kerncentrales hebben al het hele jaar te kampen met uiteenlopende problemen. Zo lagen in de zomer veel centrales stil vanwege de hitte: daardoor was het niet mogelijk om oude centrales met water te koelen. Ook is er bij veel kerncentrales sprake van achterstallig onderhoud. Op verschillende plaatsen werden barsten ontdekt.

kunnen ook niet tegen warmte blijkbaar, wat een waardeloze dingen.
3.495 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 ... 171 172 173 174 175 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Markt vandaag

 AEX
874,02  -0,77  -0,09%  24 apr
 Germany40^ 18.086,70 -0,01%
 BEL 20 3.883,83 -0,18%
 Europe50^ 4.990,80 +0,02%
 US30^ 38.353,31 0,00%
 Nasd100^ 17.524,13 0,00%
 US500^ 5.072,39 0,00%
 Japan225^ 37.998,76 0,00%
 Gold spot 2.319,88 +0,16%
 EUR/USD 1,0708 +0,05%
 WTI 82,90 0,00%
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer

Stijgers

VIVORYON THER... +24,31%
ASMI +10,99%
BESI +4,08%
NX FILTRATION +3,85%
TomTom +3,80%

Dalers

ALLFUNDS GROUP -11,00%
ING -5,96%
Flow Traders -2,94%
WDP -2,89%
RELX -2,04%

EU stocks, real time, by Cboe Europe Ltd.; Other, Euronext & US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: Infront