Koffiekamer « Terug naar discussie overzicht

Tot hoever stijgt de olieprijs?

2.742 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 ... 134 135 136 137 138 » | Laatste
voda
0
Goldman Sachs verwacht dat de olieprijs 100 dollar per vat zal bedragen in het vierde kwartaal
Artikel van Niels Saelens • Gisteren om 17:26

De Amerikaanse bank Goldman Sachs verwacht dat de olieprijs in het laatste kwartaal van dit jaar zal stranden op 100 dollar per vat. Dat is 10 dollar minder dan bij de voorgaande prognose.

© Aangeboden door Business AM

Sinds de start van dit jaar zijn de energieprijzen fors gestegen. Dat komt onder meer door de heropening van de economieën na de coronacrisis en de oorlog in Oekraïne. De piek lijkt intussen achter ons te liggen, maar dat neemt niet weg dat prijzen nog immens hoog zijn in vergelijking met twaalf maanden gelegen.

In het nieuws: de olieprijs is de afgelopen maanden fors gezakt. Goldman Sachs verwacht dat die prijs in het vierde kwartaal zal uitkomen op 100 dollar, tegenover 110 dollar bij een eerdere prognose.

De economen van Goldman Sachs hebben de voorspelling aangepast door wat er zich onder meer afspeelt in China. Het land registreerde afgelopen weekend drie coronadoden. Dat zijn de eerste dodelijke slachtoffers door het virus sinds mei.
Door de nieuwe heropflakkering van het coronavirus heeft Beijing de coronaregels aangescherpt. De Amerikaanse bank sluit niet uit dat er opnieuw strikte lockdowns zullen volgen. Daardoor zal de vraag naar olie afnemen. China is één van de grootste importeurs van olie.
“Het aantal coronagevallen in China is gestegen tot het niveau van april. We verlagen daarom voor dit kwartaal onze verwachtingen voor de Chinese olievraag met 1,2 miljoen vaten per dag tot 14 miljoen vaten per dag. We verwachten dat er vervolg zal gegeven worden aan die tendens”, staat er in de analyse.
Ook de hoger dan verwachte productie- en exportvolumes van olie uit Rusland, slechts twee weken voor de inwerkingtreding van het EU-embargo begin december, dragen bij tot de neerwaartse herziening door Goldman Sachs. De bank hekelt dat nog niet alle details over dat embargo bekend zijn. Verwacht wordt dat die er volgende week zullen komen.

Ursula von der Leyen, voorzitter van de Europese Commissie, zei vorige week in een interview met Bloomberg Television dat “we alle nodige instrumenten hebben in de Europese Unie” om een prijsplafond op olie uit Rusland in te voeren.
Volatiele olieprijzen
De details: de olieprijzen hebben dit jaar al een volatiele rit achter de rug.

Kort na de start van de oorlog in Oekraïne schoot de olieprijs – Brent-olie – de hoogte in om de kaap van 120 dollar te ronden. Daarna volgde een periode waarbij die prijs schommelde tussen 95 en 110 dollar. In juni steeg de prijs opnieuw tot 120 dollar om vervolgens fors te dalen. Vandaag bedraagt die zo’n 85 dollar.
(as)

www.msn.com/nl-nl/nieuws/overig/goldm...
voda
0
Olieprijs stijgt

Door ABM Financial News op dinsdag 22 november 2022
Views: 2.397
(ABM FN-Dow Jones) De olieprijs is dinsdag voor het eerst in vijf handelsdagen gestegen.

Een decemberfuture voor een vat West Texas Intermediate ruwe olie sloot 1,1 procent hoger op 80,95 dollar op de New York Mercantile Exchange.

"De olieprijs veert nog steeds op omdat de Saoedi's gisteren tegenspraken dat OPEC een productieverhoging overweegt", zei Edward Moya van Oanda. "Het is touwtrekken tussen vrees voor lagere vraag uit China door coronaviruslockdowns en een Saoedi-Arabie dat gemotiveerd lijkt om de oliemarkt krap te houden."

Woensdag volgen de wekelijkse Amerikaanse voorraadcijfers. Er wordt gerekend op een daling van de handelsvoorraad ruwe olie met 800.000 vaten.

Bron: ABM Financial News
voda
0
EU overweegt prijsplafond Russische olie tot 70 dollar - media

Van 65 tot 70 dollar per vat.

(ABM FN-Dow Jones) De Europese Unie overweegt een prijsplafond van 65 tot 70 dollar per vat Russische olie. Dit schreef persbureau Bloomberg woensdag op basis van bronnen.

Met deze bandbreedte lijkt de EU volgens het persbureau ruim boven de kosten te blijven die Rusland per vat kwijt is voor de productie van een vat.

The Wall Street Journal meldt een plafond van ongeveer 60 dollar per vat, maar ook dat dit nog 70 dollar kan worden. Voor de oorlog in Oekraïne lag de prijs op circa 65 dollar, en dat is het niveau waarop de Verenigde Staten zich zouden richten volgens de zakenkrant.

Volgens Bloomberg komen vertegenwoordigers van de EU-lidstaten vandaag bijeen om het plafond te bespreken, waarmee later op de dag een definitief prijsplafond bekend kan worden gemaakt.

Olie noteerde woensdag na publicatie van het bericht lager. Een januari-future West Texas Intermediate noteerde 2,3 procent in het rood op 79,06 dollar, terwijl voor een januari-future Brent 86,08 dollar werd betaald, een daling van 2,6 procent.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999
voda
0
Amerikaanse olievoorraden gedaald

Capaciteitsbenutting raffinaderijen wel omhoog.

(ABM FN-Dow Jones) De voorraden ruwe olie in de Verenigde Staten zijn vorige week gedaald. Dit bleek woensdag uit cijfers van het Amerikaanse energieagentschap EIA.

In de week eindigend op 18 november daalden de voorraden ruwe olie met 3,7 miljoen vaten tot 431,7 miljoen stuks.

De benzinevoorraden stegen met 3,1 miljoen vaten tot 211,0 miljoen vaten.

En ook de voorraden stookolie en diesel stegen met 1,7 miljoen vaten tot 109,1 miljoen stuks.

De capaciteitsbenutting van de raffinaderijen kwam uit op 93,9 procent. Dat was 92,9 procent een week eerder.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999
voda
0
Olieprijs lager gesloten

Door ABM Financial News op woensdag 23 november 2022
Views: 2.396

(ABM FN-Dow Jones) De prijs voor een vat ruwe olie is woensdag lager gesloten, hoewel uit de meest recente data van het Amerikaanse energieagentschap EIA bleek dat de voorraden ruwe olie in de VS vorige week zijn gedaald.

Uit de EIA-data bleek dat de voorraden ruwe olie in de VS in de week eindigend op 18 november zijn gedaald met 3,7 miljoen vaten tot 431,7 miljoen stuks.

De benzinevoorraden stegen met 3,1 miljoen vaten tot 211,0 miljoen vaten.

En ook de voorraden stookolie en diesel stegen met 1,7 miljoen vaten tot 109,1 miljoen stuks.

De capaciteitsbenutting van de raffinaderijen kwam uit op 93,9 procent. Dat was 92,9 procent een week eerder.

"Veel van de druk van vandaag lijkt een motie van wantrouwen tegen het plan van de EU en G7 om de export van Russische ruwe olie te beperken via sancties of een prijsplafond", zei Ritterbusch & Associates.

De Europese Unie overweegt een prijsplafond van 65 tot 70 dollar per vat Russische olie, meldde persbureau Bloomberg, terwijl The Wall Street Journal een prijsplafond van circa 60 dollar per vat meldde, hoewel dit ook nog 70 dollar per vat zou kunnen worden.

De decemberfuture voor een vat West Texas Intermediate ruwe olie sloot woensdag 3,7 procent lager op 77,94 dollar op de New York Mercantile Exchange.

Bron: ABM Financial News
voda
0
Chinese lockdowns drukken op olieprijs

Door ABM Financial News op vrijdag 25 november 2022
Views: 3.088

(ABM FN-Dow Jones) De prijs voor een vat ruwe olie noteerde vrijdag rond het vervroegde slot van Wall Street lager, vanwege de aanhoudende zorgen over de vraagvooruitzichten van China, terwijl de markt wachtte op het besluit over een prijsplafond voor Russische olie.

Wall Street was donderdag gesloten vanwege Thanksgiving Day en opende vrijdag de deuren alleen voor een verkorte sessie vanwege BlackFriday. Om 19.00 uur CET sloot Wall Street de deuren.

"Oliehandelaren wachten op het besluit over een EU-prijsplafond", zei marktanalist Stephen Innes van SPI Asset Management. Als het plafond te hoog wordt vastgesteld, zullen de Russische inkomsten en oliestromen waarschijnlijk niet worden beïnvloed", zei hij, "maar een laag prijsplafond kan voorwaarden scheppen voor vergelding."

"In de tussentijd, neemt een veronderstelde limiet van 65 tot 70 dollar per vat de angst voor onderbrekingen van de Russische aanvoer weg, terwijl het stijgende aantal coronavirusgevallen in China op het sentiment blijven drukken", zei Innes.

"Het wegverkeer in China is de afgelopen weken gedaald, vanwege stijgende coronavirusgevallen", aldus analisten van ANZ Research. "De vraag naar benzine in de Verenigde Staten neemt ook af naarmate het reisseizoen daar eindigt", voegden de analisten toe.

Daarnaast profiteerde de olieprijs vrijdag van een "mild zwakke" Amerikaanse dollar.

De decemberfuture voor een vat West Texas Intermediate ruwe olie noteerde vrijdag 1,7 procent lager op 76,75 dollar op de New York Mercantile Exchange.

Bron: ABM Financial News
aexo
0
US provides Chevron limited authorization to pump oil in Venezuela after reaching humanitarian agreement
By Sam Fossum, CNN
Published 2:16 PM EST, Sat November 26, 2022

The US has granted Chevron limited authorization to resume pumping oil from Venezuela following the announcement Saturday that the Venezuelan government and the opposition group have reached an agreement on humanitarian relief and will continue to negotiate for a solution to the country’s chronic economic and political crisis, including a focus on the 2024 elections.

A senior Biden administration official described Saturday’s announcements as “important steps in the right direction,” but noted that there is still much to be done as both parties work toward a more permanent solution to the ongoing crisis. The official also highlighted the license’s limited nature saying that they do not expect this to have a tangible impact on international oil prices and that the move is intended as an inducement for the negotiations – not a reaction to high global oil prices.

The Treasury Department’s Office of Foreign Assets Control on Saturday issued Venezuela General License 41, which authorizes Chevron to “resume limited natural resource extraction operations in Venezuela,” according to a news release from the Treasury Department. This is a 6-month license, and the US can revoke it at any time. Additionally, any profits earned will go to repaying debt to Chevron and not to the Maduro regime, according to the senior official, and states that the US government will continue to require significant reporting by Chevron on its financial operations.

“GL 41 authorizes activity related to Chevron’s joint ventures in Venezuela only, and does not authorize other activity with PdVSA. Other Venezuela-related sanctions and restrictions imposed by the United States remain in place; the United States will vigorously enforce these sanctions and will continue to hold accountable any actor that engages in corruption, violates U.S. laws, or abuses human rights in Venezuela,” the release said. PdVSA is the state-owned Venezuelan oil and gas company.

Chevron CEO Mike Wirth told Bloomberg TV earlier this year that if there was a thaw that it would take months and years to refurbish their oil fields in the country and that there “wouldn’t be an instantaneous” effect on oil production.

If the Venezuelan regime continues to take concrete steps toward reaching a negotiated solution, then future targeted sanctions relief is possible, according to the official.
voda
0
Olieprijs hoger gesloten

Door ABM Financial News op maandag 28 november 2022
Views: 2.860

(ABM FN-Dow Jones) De prijs voor een vat ruwe olie is maandag hoger gesloten, ondanks het feit dat de protesten in China de zorgen over de vraag naar olie verder aanwakkeren.

De oliefutures daalden maandag in eerste instantie scherp, waarbij de Amerikaanse benchmark de winsten van dit jaar zag vervliegen, omdat protesten in China tegen de strikte coronavirusmaatregelen de zorgen aanwakkerden over de vraag naar ruwe olie van één van 's werelds grootste energieverbruikers.

De zeldzame protesten volgen op klachten dat het zero-covid-beleid het dodental bij een appartementsbrand in Urumqi in de noordwestelijke regio Xinjiang zou kunnen hebben verergerd.

Lockdowns en andere coronavirusmaatregelen hielpen in 2022 bij het beteugelen van de olieprijs. Na de Russische inval in Oekraïne in februari bereikte de olieprijs zijn hoogste niveau in bijna veertien jaar. De Amerikaanse benchmark steeg op 8 maart tot 123,20 dollar per vat, terwijl de Brentprijs op dezelfde dag steeg tot 127,98 dollar per vat.

"Beleggers zijn bang dat de Chinese autoriteiten hard zullen optreden tegen demonstranten en de beperkingen nog meer zullen aanscherpen te midden van record hoge dagelijkse besmettingen", zei analist Raffi Boyadjian van FX.

De januarifuture voor een vat West Texas Intermediate ruwe olie sloot maandag 1,3 procent, ofwel 0,96 dollar, hoger op 77,24 dollar op de New York Mercantile Exchange.

Bron: ABM Financial News
voda
0
Opec wil productie met nog eens 2 miljoen vaten verlagen - media

In oktober ook al productie verlaagd.

(ABM FN-Dow Jones) Saoedi-Arabië en andere leden van OPEC+ overwegen een productieverlaging van twee miljoen vaten per dag, in aanloop naar de volgende bijeenkomst van het kartel op 4 december. Dit schreef persbureau Bloomberg dinsdag naar aanleiding van opmerkingen van olie-consultant FGE.

Begin oktober verlaagde OPEC+ de productie ook al met 2 miljoen vaten per dag, toen een verrassende zet.

Eerder deze maand werd er nog gespeculeerd dat Saoedi-Arabië de productie juist zou verhogen met een half miljoen vaten om tegemoet te komen aan de wensen van de VS.

Maandag noteerde de Amerikaanse olie-future op 74 dollar per vat, het laagste niveau in 2022, door vooral vrees dat aanhoudende coronalockdowns in China de groei van de wereldeconomie, en daardoor de vraag naar olie, schaden. Vandaag laten de futures een herstel zien.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999
02 november 2004
0
Ondanks alle ketelmuziek over biomassa, wind- en zonne-energie en waterstoftoekomstdromen, de mensheid heeft energie nodig. Sinds 1950 is het totaal aan energie dat de wereld nodig heeft verVIJFvoudigd. John Mauldin schreef daarover in oktober 2022 een artikel.
" The question is not whether we will use considerably more energy in the future, but where will it come from?"

Gezien vanaf 1950 is de werkelijke groei aan energie afkomstig uit de traditionele bronnen, steenkool, aardolie en aardgas. Honderden miljoenen mensen gebruiken nog steeds hout om op te koken en voor verwarming. De werkelijke slachtoffers van het gebruik van fossiele energie zijn de vier miljoen mensen die naar schatting jaarlijks overlijden aan luchtvervuiling IN huis, afkomstig van houtstook voor een kookvuurtje.
Kortom, ik ben nog steeds blij met mijn Koninklijke Olie (nu SHELL), en ik overweeg om Petrobras bij te kopen (dividendkampioen: PBR, genoteerd NYSE).
voda
0
Olieprijs sluit hoger

Door ABM Financial News op dinsdag 29 november 2022
Views: 2.025

(ABM FN-Dow Jones) De olieprijs is dinsdag hoger gesloten in New York, met steun van signalen dat China zijn coronabeperkingen kan versoepelen, waardoor de zorgen over de vraag naar energie afnamen.

Een XXX future voor een vat West Texas Intermediate ruwe olie sloot dinsdag 1,2 procent hoger op 78,20 dollar op de New York Mercantile Exchange. Maandag steeg de olieprijs ook al 1,3 procent.

Ook speculatie dat olieproducerende landen kunnen afspreken om hun productie te verlagen tijdens een vergadering aanstaande zondag droeg bij aan de prijsstijging van dinsdag, volgens analisten.

De Chinese gezondheidscommissie kondigde aan ouderen te gaan vaccineren om de drie maanden, nu het land met de zwaarste corona-uitbraak kampt sinds het begin van de pandemie.

Aan de stap gingen ongekende straatprotesten vooraf tegen president Xi Jinping, zei Ricardo Evangelista van ActivTrades.

Het vooruitzicht dat 's werelds grootste importeur van olie weer naar een normale situatie kan terugkeren, was voldoende om de olieprijs te laten opveren, voor het eerst in twee weken, zei Evangelista.

Bron: ABM Financial News
voda
0
Amerikaanse olievoorraden fors gedaald

Capaciteitsbenutting raffinaderijen omhoog.

(ABM FN-Dow Jones) De voorraden ruwe olie in de Verenigde Staten zijn vorige week fors gedaald. Dit bleek woensdag uit cijfers van het Amerikaanse energieagentschap EIA.

In de week eindigend op 25 november daalden de voorraden ruwe olie met 12,6 miljoen vaten tot 419,1 miljoen stuks.

De benzinevoorraden stegen met 2,8 miljoen vaten tot 213,8 miljoen vaten.

En ook de voorraden stookolie en diesel stegen met 3,5 miljoen vaten tot 112,6 miljoen stuks.

De capaciteitsbenutting van de raffinaderijen kwam uit op 95,2 procent. Dat was een week eerder 93,9 procent.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999
voda
0
Olieprijs hoger gesloten

Door ABM Financial News op woensdag 30 november 2022
Views: 2.091

(ABM FN-Dow Jones) De prijs voor een vat ruwe olie is woensdag hoger gesloten, nadat uit de meest recente data van het Amerikaanse energieagentschap EIA bleek dat de voorraden ruwe olie in de VS vorige week zijn gedaald.

Uit de EIA-data bleek dat de voorraden ruwe olie in de VS in de week eindigend op 25 november zijn gedaald met 12,6 miljoen vaten tot 419,1 miljoen stuks.

De benzinevoorraden stegen met 2,8 miljoen vaten tot 213,8 miljoen vaten.

En ook de voorraden stookolie en diesel stegen met 3,5 miljoen vaten tot 112,6 miljoen stuks.

De capaciteitsbenutting van de raffinaderijen kwam uit op 95,2 procent. Dat was een week eerder 93,9 procent.

Het American Petroleum Institute rapporteerde dinsdag laat al een daling van de Amerikaanse ruwe olievoorraden van 7,9 miljoen vaten, terwijl de benzinevoorraden vorige week met 2,9 miljoen vaten stegen.

Het API-rapport stelde optimistisch merkte marktanalist Stephen Innes van SPI Asset Management op, aangezien het Amerikaanse energiedepartement in de week eindigend op 25 november ook nog eens 1,4 miljoen vaten uit de Strategic Petroleum Reserve vrijgaf.

De olieprijs haalde tevens steun uit de verwachting dat China zal beginnen met het versoepelen van de coronavirusmaatregelen na een golf van protesten. De beperkingen wogen zwaar op de vraag naar olie in één van 's werelds grootste energieproducenten.

De januarifuture voor een vat West Texas Intermediate ruwe olie sloot woensdag 3,0 procent, ofwel 2,35 dollar, hoger op 80,55 dollar op de New York Mercantile Exchange.

Bron: ABM Financial News
voda
0
Olieprijs stijgt verder

Door ABM Financial News op donderdag 1 december 2022
Views: 2.910

(ABM FN-Dow Jones) De olieprijs is donderdag verder gestegen. Bij een settlement van 81,22 dollar werd een vat West Texas Intermediate bijna een procent duurder.

De WTI-olieprijs steeg voor de vierde dag op rij, "op de verwachting dat OPEC+ de productie gaat verlagen tijdens de vergadering op 4 december", aldus analist Peter Cardillo van Spartan Capital.

Er wordt ook gekeken naar de plannen van de Europese Unie om de Russische energieprijzen aan banden te leggen, aldus Cardillo.

The Wall Street Journal berichtte donderdag op basis van ingewijden dat de Europese Commissie de 27 lidstaten van de EU vraagt om overeenstemming te bereiken over een prijsplafond van 60 dollar per vat voor de export van Russische ruwe olie.

De lidstaten konden het de afgelopen weken niet eens worden over een niveau voor het prijsplafond, maar de limiet gaat naar verwachting in op 5 december.

Verder profiteerden de olieprijzen van berichten uit China, waar de coronamaatregelen verder versoepeld lijken te worden in een aantal grote steden.

"Hoewel we geen dramatische beleidswijziging van het leiderschap mogen verwachten, vooral niet vóór het partijcongres van maart, moet en zal elke bescheiden versoepeling van het zero-covidbeleid worden toegejuicht", aldus marktanalist Craig Erlam van OANDA.

Bron: ABM Financial News
voda
0
EU bereikt akkoord over prijsplafond Russische olie

60 dollar per vat.

(ABM FN-Dow Jones) De Europese Unie heeft vrijdag een akkoord bereikt over een limiet van 60 dollar voor een vat Russische olie, wat de weg vrijmaakt voor de G7 om het prijsplafond maandag te lanceren. Dit meldde The Wall Street Journal vrijdag op basis van uitspraken van diplomaten.

Het prijsplafond verbiedt westerse bedrijven om Russische olie te verzekeren, financieren of verzenden, tenzij de olie onder de 60 dollar per vat wordt verkocht.

Hiermee blijft Russische olie beschikbaar, maar kan Moskou de opbrengst niet zo makkelijk inzetten om de oorlog in Oekraïne te financieren.

Russische functionarissen hebben herhaaldelijk gedreigd de olie-export stop te zetten als reactie op het plafond, met het argument dat de sanctie de marktdynamiek verstoort en zou kunnen leiden tot een grote stijging van de mondiale prijzen.

Vrijdag waren er nog geen tekenen dat Rusland was begonnen zijn olie van de wereldmarkten terug te trekken.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999
voda
0
Olieprijs daalt onder 80 dollar

Door ABM Financial News op vrijdag 2 december 2022
Views: 3.106

(ABM FN-Dow Jones) De olieprijs is vrijdag gedaald. Bij een settlement van 79,98 dollar werd een vat West Texas Intermediate 1,5 procent goedkoper. Op weekbasis steeg de WTI-olieprijs wel.

Beleggers wachten op de bijeenkomst van de OPEC en zijn bondgenoten op zondag. Daarnaast gaat maandag een Europese importban op Russische energie in.

Analisten rekenen erop dat OPEC+ de productie stabiel houdt.

"Gezien de vele onzekerheden op de markt is het echter onwaarschijnlijk dat er deze zondag nog verdere maatregelen worden genomen. Het olie-embargo van de EU gaat immers maandag in", zeiden analisten van Commerzbank.

De Europese Unie heeft vrijdag een akkoord bereikt over een limiet van 60 dollar voor een vat Russische olie, wat de weg vrijmaakt voor de G7 om het prijsplafond maandag te lanceren.

Russische functionarissen hebben herhaaldelijk gedreigd de olie-export stop te zetten als reactie op het plafond, met het argument dat de sanctie de marktdynamiek verstoort en zou kunnen leiden tot een grote stijging van de mondiale prijzen.

Vrijdag waren er nog geen tekenen dat Rusland was begonnen zijn olie van de wereldmarkten terug te trekken.

Volgens analisten van Raymond James zal de impact van het prijsplafond op de Russische olie-industrie vooralsnog beperkt zijn.

Bron: ABM Financial News
voda
0
Olieprijs lager gesloten

Door ABM Financial News op maandag 5 december 2022
Views: 3.203

(ABM FN-Dow Jones) De prijs voor een vat ruwe olie is maandag lager gesloten, nadat sterke Amerikaanse macro-data de waarschijnlijkheid van verdere renteverhogingen door de Federal Reserve voedden.

Eerder op de dag noteerde de prijs voor een vat ruwe olie nog fors hoger, nadat de EU een akkoord bereikte over een prijsplafond voor Russische olie en OPEC+ zijn productieverlaging handhaafde.

De EU bereikte vrijdag een akkoord over een limiet van 60 dollar voor een vat Russische olie, wat de weg vrijmaakte voor de G7 om het prijsplafond te lanceren.

Het prijsplafond verbiedt westerse bedrijven om Russische olie te verzekeren, financieren of verzenden, tenzij de olie onder de 60 dollar per vat wordt verkocht.

Hiermee blijft Russische olie beschikbaar, maar kan Moskou de opbrengst niet zo makkelijk inzetten om de oorlog in Oekraïne te financieren.

Oliekartel OPEC en diens partnerlanden handhaafden hun productieverlaging en besloten zondag 2 miljoen vaten olie per dag minder te blijven produceren.

De markt haalde steun uit het nieuws dat de Chinese autoriteiten stappen hebben ondernomen om het strikte coronavirusbeleid te versoepelen.

De januarifuture voor een vat West Texas Intermediate ruwe olie sloot maandag 3,8 procent, ofwel 3,05 dollar, lager op 76,93 dollar op de New York Mercantile Exchange.

Bron: ABM Financial News
voda
0
Prijsplafond voor Russische olie drukt meteen stempel op aanvoer: file van olietankers voor kust van Turkije
Artikel van Baptiste Lambert • 5 uur geleden

Volgens de Financial Times stonden 19 tankers in de rij om door de Turkse wateren te varen. Ankara controleert of al deze tankers goed verzekerd zijn.

© Aangeboden door Business AM

Sinds maandag heeft de Europese Unie een olie-embargo en een prijsplafond van 60 dollar ingesteld voor olietankers (verzekerd in Europa) en Europese bedrijven die olie buiten de EU blijven verschepen. Het plafond wordt door alle G7-landen toegepast. De overgrote meerderheid van de olietankers is verzekerd in Europa. Dit is een belangrijke hefboom, ook al zegt Moskou dat het zich geen zorgen maakt over deze sancties.

In het nieuws: er is een opstopping in de Bosporus, een zeestraat die de Zwarte Zee met de Zee van Marmara verbindt.

Het is een van de drukste zeepassages ter wereld: jaarlijks steken 48.000 schepen de zeestraat over.
Meer dan 3 procent van de wereldwijde aanvoer loopt door de Straat, voornamelijk vanuit Rusland en de Kaspische Zee.
Betekent het knelpunt dat het prijsplafond Rusland een groter probleem zal opleveren dan het Kremlin beweert? Hoe dan ook, Turkije speelt het spel mee: in Europa verzekerde tankers blijven geblokkeerd, wachtend op een controle. In Rusland verzekerde tankers mogen passeren.
Olieprijs
De conclusie: moeten we nog een prijsstijging verwachten?

Nadat de prijzen tot ver boven de 100 dollar waren gestegen, zijn zowel Brent- als WTI-olie in de afgelopen maanden gedaald, tot grote frustratie van de OPEC+, het kartel van olie-exporterende landen en bondgenoten.
Maandag werd een nieuwe piek verwacht, maar die bleef uit: na een stijging aan het begin van de sessie daalde WTI aan het eind van de dag met 0,05 procent tot 77 dollar. Brent-ruwe olie daalde met 0,08 procent tot 82 dollar. Dit is niet de hausse die was voorspeld.
De toekomst is onzekerder, aangezien het plafond de wereldwijde productie kan beïnvloeden: minder olie op de markt betekent hogere prijzen.
Maar er zijn twee obstakels: ten eerste zou Rusland het plafond kunnen omzeilen door zijn olie aan derde landen te blijven verkopen. Ten tweede is de prijs afhankelijk van de wereldwijde vraag, en er wordt voor volgend jaar rekening gehouden met een wereldwijde recessie.
(lb/as)

www.msn.com/nl-nl/nieuws/overig/prijs...
voda
0
Olieprijs daalt in New York

Door ABM Financial News op dinsdag 6 december 2022
Views: 3.751

(ABM FN-Dow Jones) De olieprijs is dinsdag gedaald, in aanloop naar wekelijkse cijfers over de Amerikaanse handelsvoorraden.

Een januari-future voor een vat West Texas Intermediate ruwe olie sloot 3,5 procent lager op 74,25 dollar op de New York Mercantile Exchange. Brent-olie voor februari werd 3,7 procent goedkoper op 79,64 dollar.

De voorraadcijfers zullen volop gegevens hebben om de markt in beweging te brengen, verwacht Robert Yawger van Mizuho.

Vorige week daalde de voorraad ruwe olie fors met 12,6 miljoen vaten, volgens de wekelijkse cijfers van EIA.

"Nog een grote afname van de voorraden zou een rem kunnen zetten op de algemene daling van de olieprijzen in de afgelopen dagen", zei Yawger.

Bron: ABM Financial News
2.742 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 ... 134 135 136 137 138 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Markt vandaag

 AEX
860,66  -4,70  -0,54%  13:57
 Germany40^ 17.720,60 -0,65%
 BEL 20 3.813,64 -0,34%
 Europe50^ 4.918,16 -0,37%
 US30^ 37.719,08 -0,77%
 Nasd100^ 17.343,78 -1,17%
 US500^ 5.004,20 -0,89%
 Japan225^ 37.443,48 -1,47%
 Gold spot 2.377,50 -0,08%
 EUR/USD 1,0652 +0,08%
 WTI 81,57 -0,62%
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer

Stijgers

WDP +3,36%
EBUSCO HOLDING +2,75%
Heineken +1,89%
Pharming +1,27%
Vopak +1,20%

Dalers

AMG Critical ... -3,59%
ADYEN NV -2,65%
TomTom -2,59%
FASTNED -2,29%
RENEWI -2,21%

EU stocks, real time, by Cboe Europe Ltd.; Other, Euronext & US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: Infront