Koffiekamer « Terug naar discussie overzicht

Klimaatdiscussie: opwarming aarde door mens of natuur

rationeel
2
cdn.prod.elseone.nl/uploads/2022/12/C...

Als de nucleaire renaissance niet nu maar twintig jaar geleden was ingezet, dan had Nederland thans een uitstoot van zo’n 3 ton CO2 per inwoner en in 2035 1 ton. Het was dan het stralende voorbeeld geweest dat het wel mogelijk is: welvarend én een lage CO2 -uitstoot.

Wie hebben dit verijdeld?
rationeel
2
Milieuorganisaties hebben vele decennia politici en media opgehitst
Natuurlijk beginnen we met*** Greenpeace***, ***Milieudefensie***,*** Laka***, ***WISE***, en al die ***andere milieuorganisaties*** die dit land rijk is. Zij hebben gedurende vele decennia politici en media ***opgehitst***.

Vanuit Greenpeace:*** Diederik Samsom*** (PvdA, nu hoog in Brussel),*** Liesbeth van Tongeren*** (GroenLinks, wethouder in Den Haag), ***Ike Teuling*** (SP, journalist in Brussel),*** Joris Thijssen ***(Kamerlid voor de PvdA),*** Faiza Oulahsen***. Vanuit Milieudefensie:*** Wijnand Duyvendak ***(GroenLinks). Sommigen gaan zelfs nu schaamteloos door, zoals*** Peer de Rijk*** (Milieudefensie, WISE).*** Jan Haverkamp*** (Greenpeace) twitterde ‘sabotaging nuclear is a vital part of any succesful attempt to save the climate’. Daarbij bedoelt hij (vermoedelijk) niet het saboteren van reactoren maar van plannen om ze te bouwen.
rationeel
2
En wie nodigt @***EenVandaag ***uit om zijn mening te geven over de*** risico’s van de kerncentrale in Zaporizja*** … de meneer die oproept tot sabotage @janhaverkamp van @greenpeace en @milieudefensie. Lekker wel …@larsroobol @EnergyJvd @g_zwartsenberg @Simon_Rozendaal @OmbudsmanNPO pic.twitter.com/efAcRo6BLx
rationeel
2
Dan de politici die de agenda van de milieubeweging uitvoerden. Allereerst*** Laurens Jan Brinkhorst ***(D66) en ***Jacqueline Cramer ***(PvdA – tevens voorzitter van Milieudefensie). Zij hebben twintig jaar geleden*** drie kolen- in plaats van kerncentrales*** neergezet, toen al lang duidelijk was hoe slecht kolen zijn. Een speciale vermelding verdienen*** Frans Timmermans*** (PvdA) en*** Ed Nijpels ***(VVD). Als de camera draait, doen ze alsof ze serieus, heus, echt, eerlijk waar niet tegen kernenergie zijn, ***maar in werkelijkheid hebben ze niets nagelaten om het atoom de nek om te draaien. Ed Nijpels als voorzitter van de Klimaattafels, Frans Timmermans als EU-commissaris***.
rationeel
2
***NPO***,*** de Volkskrant***,*** NRC*** en*** Trouw*** zijn al tijden weinig objectief op dit vlak. ***Trouw ***had het onlangs weer over de ‘kernramp in Fukushima’. Daar wás geen kernramp: er was in 2011 een*** tsunami met ruim 15.000 doden***, door straling viel er één***. ***De Volkskrant*** meldde op de voorpagina dat de ‘nucleaire droom van Macron op het spel staat’ (lees:*** sommige Franse kerncentrales zijn aan een likje verf toe***) en had het in de reportage níet over het feit dat Frankrijk ***dankzij die centrales bijna de laagste CO2-uitstoot van de Europese Unie heeft***.
rationeel
2
Veel hoogleraren hebben weinig ontzag voor duurzame feiten

Maar de echte booswichten in dit schouwspel zijn de bijna ***zeventig hoogleraren milieukunde*** en duurzaamheid die in 2011 een open brief in NRC Handelsblad aan het kabinet schreven om geen nieuwe kerncentrale in Borssele te bouwen. Initiatiefnemer was ***Jan Rotmans ***(hoogleraar duurzaamheid). Andere ondertekenaars waren **Pier Vellinga*** (hoogleraar klimaatverandering), ***Klaas van Egmond ***(hoogleraar duurzaamheid) en*** Wubbo Ockels*** (de in 2014 overleden astronaut en hoogleraar duurzaamheid).

Als je hun argumenten terugleest, valt op hoe weinig ontzag ze hebben voor duurzame feiten: zo noemen ze nergens de lage uitstoot in nucleaire landen. Sterker, het gáát in hun open brief helemaal niet over CO2. Zij hebben hun status misbruikt en er zo aan bijgedragen dat Nederland een veel te hoge CO2-uitstoot heeft. Deze hooggeleerde heren moeten zich diep schamen.
rationeel
1
Of ze zich schamen weet ik niet.

Rozendaal:) heeft ze wel aan de schandpaal genageld.

Petje af voor deze waardige journalistiek:)
het zwaard
1
Ter verhoging van de feestvreugde in Belgïe nog even wat cijfers.
Internationale vergelijking: in 2020 heeft België 9,2 t CO2-eq./inwoner uitgestoten. Die uitstoot ligt ruim boven het gemiddelde van de EU27 (7,5 t/inwoner).

En dat Met 7 kerncentrales in dit land !! Nederland 1
[verwijderd]
0
quote:

het zwaard schreef op 20 december 2022 14:11:

Ter verhoging van de feestvreugde in Belgïe nog even wat cijfers.
Internationale vergelijking: in 2020 heeft België 9,2 t CO2-eq./inwoner uitgestoten. Die uitstoot ligt ruim boven het gemiddelde van de EU27 (7,5 t/inwoner).

En dat Met 7 kerncentrales in dit land !! Nederland 1
Een Nederlander stoot gemiddeld dan ook iets meer uit dan een Belg:

longreads.cbs.nl/europese-meetlat-201...
Kaviaar
4
quote:

het zwaard schreef op 20 december 2022 11:11:

rationeel
17 december 2022 23:31
auteur info
Energieprijzen in Nederland zijn de hoogste van Europa

Blijkbaar zijn ook LEUGENS voor u goed om het Nederlandse beleid te verwerpen .
Zeer grote verschillen tussen landen
Het eerste wat opvalt zijn de zeer grote verschillen tussen de landen. Het steunbeleid van de EU-landen heeft tot zeer uiteenlopende situaties geleid. Zo is het elektriciteitscontract in Ierland 8 keer zo duur als in Griekenland.

Griekenland, het land met de goedkoopste elektriciteit
In Griekenland bedraagt de overheidssteun 0,639 euro/kWh (Engelse site), wat betekent dat de inwoners momenteel de goedkoopste elektriciteit in Europa hebben. Het bedrijf ??????? kan dus een contract aanbieden tegen een bodemprijs: 78 euro per jaar.

Ierland, Italië, Duitsland: de landen waar elektriciteit het duurst is
Ierland is het slechtst af. Maatregelen (Engelse site) worden overwogen, maar zijn nog niet uitgevoerd. Dit verklaart waarom de prijs per kWh in Ierland zo hoog is (0,68 euro). De situatie is niet veel beter in Duitsland (0,66 euro) en Italië (0,64 euro).

Gemiddeld 347 euro/jaar voor de goedkoopste contracten
Aangezien het hier om een commodity gaat, vonden wij het bijzonder interessant om het gemiddelde te nemen van de goedkoopste contracten. Het blijkt dat de gemiddelde prijs van de goedkoopste elektriciteit 347 euro per jaar bedraagt in de 20 onderzochte landen.

De volgende landen liggen boven het gemiddelde: Litouwen (€ 424), Italië (€ 636), Ierland (€ 682), Finland (€ 374), België (€ 454), Oostenrijk (€ 522), Duitsland (€ 667).
Het blog van het marketing agentschap IntoTheMindsMarktonderzoek en ondernemers coaching
De overheid in NL pikt zelfs nog het vel af van een kale kip!
Moderne piraten zijn het.
Laten ze eens stoppen met de bijdrage te leveren aan de EU.
We subsidiëren enkel landen die niet willen hervormen en gooien het geld in een bodemloze put.
Er komen in de toekomst steeds meer corrupte landen bij. De afdracht aan tante Brussel zal dus nog groter gaan worden.
Daarom is het hele EU gedoe een mislukking.
Een corrupt Brussel wil de scepter zwaaien over alle EU landen. Overheden hebben straks niets meer te zeggen als het aan Brussel ligt.

En zelf maar geen en weer blijven karren naar Straatsburg, enkel voor hun eigen portemonnee, omdat ze zo’n riante reiskosten vergoeding ontvangen die wordt opgebracht door de werkende EU bevolking.

Het zal nooit één EU worden zoals men wil. Daarvoor zijn er teveel verschillen in culturen en mentaliteit.
Maar in Brussel naaien ze hun eigen kous en hebben ze een zeer riant salaris zichzelf toegekend. Die hebben nergens last van.

We zijn niet eens baas in eigen land. Instroom blijft maar doorgaan, want ja, dat zijn de afspraken…..
Weg met die afspraken en ook met Brussel.
Ze hebben al veel en veel teveel macht zichzelf toegekend.
aexo
1
Lucht steeds zonniger en droger
21 december 2022
Op deze kortste dag van het jaar zou je haast vergeten dat 2022 het zonnigste jaar ooit gemeten is. Toch passeerde het landelijk gemiddelde aantal zonuren al op 8 november het oude record uit 2003 van 2099,5 uur. Waarom was het zo zonnig? En wordt het alsmaar zonniger?

dit zijn mooie berichten voor de nederlanders.

www.knmi.nl/over-het-knmi/nieuws/luch...
aexo
2
eindelijk een klimaatbericht waar een groot wetenschapper zoals aexo wat mee kan.

die onzin van 1graad warmer in 2085, dat noem ik geen wetenschap, dat is gewoon maar wat in de lucht gooien.
aexo
1
de wijnoogst was dit jaar matig. september was te nat. we zijn nog ver weg van een ideaal wijnklimaat.
rationeel
1

Elektriciteit is geen energiebron. Het is er ook niet vanzelf.

www.wyniasweek.nl/wp-content/uploads/...

Maarten van Andel

www.wyniasweek.nl/elektriciteit-is-ge...

Na Brabant en Limburg blijkt het stroomnet nu ook vol in Utrecht, Gelderland en Drenthe. Bedrijven die stroom willen, komen op een wachtlijst. Intussen besluit de Europese Unie en dus ook Nederland dat we over 13 jaar alleen nog maar elektrische auto’s mogen maken en nieuw kopen.
rationeel
1
Samen met miljoenen warmtepompen, geëlektrificeerde industrieën en meer variabele wind- en zonnestroom zal dat zeker een verdubbeling van de netcapaciteit vergen. En we komen nu al te kort! De Zwitserse regering wil elektrisch rijden om die reden komende winter beperken.
rationeel
1
56 windmolens en 800.000 zonnepanelen per week

Bovendien zouden we rond 2040 jaarlijks zo’n 700 miljard kilowattuur extra groene stroom moeten opwekken voor*** honderden miljoenen elektrische auto’s in de EU***. Dat vergt meer dan ***45.000*** extra windmolens en ***600 miljoen extra zonnepanelen***.
rationeel
0
Daartoe zouden we vanaf nu elke week 13 zeewindmolens, 43 landwindmolens en 800.000 zonnepanelen moeten bijbouwen,*** 800 weken achter elkaar.*** We hebben dan nog niks gedaan voor alle bijkomende ***warmtepompen en geëlektrificeerde industrieën***.
rationeel
2
Politici en ambtenaren doen net alsof elektriciteit een energiebron is, een soort perpetuum mobile die vanzelf uit het stopcontact komt. Het tegendeel is waar. De keten van elektriciteitsopwekking, -transport en -opslag is duur en complex, en gaat gepaard met aanzienlijke energieverliezen. Zeker als we als ‘hernieuwbaar’ betitelde elektriciteit grootschalig moeten gaan opslaan (wat we nu gelukkig nog niet hoeven). Elektriciteit is absoluut geen energiebron, het is slechts een gedeeltelijke drager van elders opgewekte energie. Net als waterstof.
rationeel
1
Geen concreet uitvoeringsplan

Als onze regering besluit dat we omwille van CO2-reductie elektrisch moeten gaan rijden, verwarmen en ondernemen, verwacht ik een concreet integraal uitvoeringsplan voor de jaarlijkse 700 miljard kilowattuur extra groene stroom die daar in 2040 voor moet worden opgewekt, getransporteerd en opgeslagen. Zo’n plan is er niet.

In plaats daarvan worden gemeentes en provincies het bos ingestuurd met Regionale Energie Strategieën (RES). Die moeten vervolgens een lukrake landelijke lappendeken van windmolens en zonneparken gaan bouwen, die op geen stukken na de benodigde hoeveelheid groene stroom kan gaan opwekken. Intussen komen bedrijven die stroom nodig hebben op een wachtlijst, en moeten ***elektrische auto’s in Zwitserland al minder gaan rijden***.
rationeel
2
Zuinig met elektriciteit

Elektriciteit is logischerwijs schaars en duur, en zal dat ook na 2035 blijven. Elektriciteit is immers intrinsiek complex en inefficiënt om op te wekken, te transporteren en op te slaan. Het is wel gebruiksvriendelijk en schoon voor de consument. Laten we deze kostbare energiedrager dus optimaal benutten in kleinere verbruikers zoals lampen, stofzuigers en wasmachines die uitsluitend op elektriciteit als energiedrager kunnen functioneren. Laten we die elektriciteit niet verkwanselen in honderden malen grotere verbruikers zoals elektrische auto’s en warmtepompen.

In feite weten we dit allemaal al lang. Terrasstralers zijn toch niet voor niks verboden in Frankrijk? Gloeilampen zijn toch niet voor niks vervangen door ledlampen? Stofzuigers zijn toch niet voor niks begrensd in vermogen? Wasmachines hebben toch niet voor niks een energielabel?

Zuinig zijn met elektriciteit is ons als kind geleerd, en terecht. Laten we daarom de grote verbruikers niet elektrificeren, maar zorgen dat ze half zoveel energie gaan verbruiken. Met goed geïsoleerde huizen, innovatieve*** brandstofauto’s van 1 op 40 waarmee we maximaal 100 rijden***, en terugdringing van industriële overproductie. Daar besparen we tot na 2040 veel goedkoper, sneller en meer CO2 mee dan met elektrisch rijden.
38.978 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 1855 1856 1857 1858 1859 1860 1861 1862 1863 1864 1865 ... 1945 1946 1947 1948 1949 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Markt vandaag

 AEX
865,36  +0,01  +0,00%  18 apr
 Germany40^ 17.751,90 -0,48%
 BEL 20 3.826,58 +0,84%
 Europe50^ 4.919,39 -0,35%
 US30^ 38.013,46 0,00%
 Nasd100^ 17.548,80 0,00%
 US500^ 5.049,25 0,00%
 Japan225^ 38.001,71 0,00%
 Gold spot 2.391,95 +0,53%
 EUR/USD 1,0637 -0,07%
 WTI 82,08 0,00%
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer

Stijgers

VIVORYON THER... +11,51%
JUST EAT TAKE... +5,71%
Air France-KLM +4,18%
FASTNED +3,00%
RANDSTAD NV +2,65%

Dalers

Pharming -9,63%
ASMI -6,10%
Avantium -6,01%
PostNL -5,84%
TomTom -3,31%

EU stocks, real time, by Cboe Europe Ltd.; Other, Euronext & US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: Infront