ASML « Terug naar discussie overzicht

ASML 2022

9.199 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 452 453 454 455 456 457 458 459 460 » | Laatste
HaBe
0
ASML heeft een hoge KW en extra gevoelig bij zeer onzekere tijden als nu. Gevoelsmatig moet de koers (helaas) nog verder naar beneden zodat de risico's kunnen worden ingeprijsd.
Positivist
1
Dit is ook op langere duur geen gunstig bericht.

Chiptekort wordt kleiner doordat er minder gadgets gekocht worden
Bij verschillende chipproducenten groeit de voorraad chips doordat consumenten minder gadgets kopen, meldt The Wall Street Journal woensdag. Onder andere Intel, NVIDIA en AMD melden dat er een voorraad is ontstaan.

In de afgelopen twee jaar is er door de coronapandemie een flink tekort aan chips ontstaan. Door lockdowns konden minder chips worden geproduceerd. Door de pandemie raakte ook het wereldwijde transportnetwerk verstoord. Tegelijkertijd ontstond een gigantische vraag naar bijvoorbeeld computers en laptops doordat mensen thuis moesten werken.

Chipfabrikanten zien de voorraden nu weer oplopen. Dat komt doordat er minder computers, tablets en smartphones worden verkocht. De belangrijkste oorzaak van de daling is volgens The Wall Street Journal dat de coronapandemie over haar hoogtepunt heen is.

Fabrieken kunnen daardoor weer op maximale capaciteit draaien. Ook hoeven mensen niet meer thuis te werken. Daardoor is er minder noodzaak om bijvoorbeeld een nieuwe computer te kopen. Ook lijken consumenten volgens The Wall Street Journal voorzichtiger te worden met het doen van grote aankopen, uit angst voor een mogelijke recessie.

Bron: NU.nl 28 dec 2022 om 16:57

2021 was een recordjaar, maar helaas 2022 bijna alle winst van 2021 weer verdampt. Het is dat de rente zo laag staat, anders had ik nog bijna meer rendement op een spaarrekening gehad. Triest.
Ik zie voorlopig de onzekerheden niet zo snel wegvallen. Stijgende rente. Ben bang dat asml terugvalt naar 450, misschien zelfs 400. Zit zelf long in asml. maar wordt weer de lange adem.
The voice
0
Inflatiecijfers over december in begin januari en de jaarcijfers 2022 worden de volgende ijkpunten voor mogelijk positieve bewegingen.

Er wordt lekker gesomberd in de markt, koersen moeten nl ook weer dalen om geld te kunnen verdienen voor diverse partijen.

De onkundige FED en voornamelijk ECB helpen ook lekker mee aan het sentiment.

De rit uitzitten en wachten op de herstelbeweging die ontegenzeggelijk gaat komen.
HaBe
0
quote:

PANGEA schreef op 28 december 2022 17:43:

Gaat de 400-410 weer opzoeken, dan koop ik weer (bij)
Als ik me niet vergis dan is de KW nu rond 40. Dan denk ik bij een stagnerende markt en potentiële Chinese concurrentie op termijn dan een KW van 20 meer redelijk is. Maar ik weet het ook niet uiteraard. Ik ben benieuwd hoe jullie dat zien?
Beertje
0
dag 10 achtereenvolgend (op 1 na) in het rood...
we zijn er nog niet, maar verwacht wel binnenkort weer een analist schreeuwen dat de chippers 'oversold' zijn..
Toch gaat het mijn pet te boven: 14-12 koers 605 euro en twee weken later 500 euro.. alleen op de rentestijging van 40 BP in de VS.
Goudmijn64
1
Terwijl de amerikaanse chippers groen beginnen te kleuren aan de overkant moet Asml nog 0,5% stijgen om ook groen te kleuren.

Morgen een herstel na dagen van dalingen?
rene66
0
quote:

HaBe schreef op 28 december 2022 17:54:

[...] Als ik me niet vergis dan is de KW nu rond 40. Dan denk ik bij een stagnerende markt en potentiële Chinese concurrentie op termijn dan een KW van 20 meer redelijk is. Maar ik weet het ook niet uiteraard. Ik ben benieuwd hoe jullie dat zien?
Mijn idee is dat de tweedeling tussen het westen en het oosten steeds groter gaat worden op termijn en dat zoiets snel kan escaleren door de Taiwan problematiek. Als dat echt gaat gebeuren ontstaan er ook twee chips werelden. Waarbij het westen en het oosten voor hun eigen blokken chips zullen gaan maken.

In de tussentijd ben ik bang dat ASML steeds minder machines mag leveren aan China wat volgens Wennink echter geen groot probleem is. Ik denk dat de landen in het westen geen EUV of duv systemen gaan kopen van China. De EUV machines uit China komen er wel op termijn.

De vraag naar chips zal in mijn beleving de komende twee jaar minder worden maar daarna zie ik wel weer op opleving. Mits er geen conflict komt tussen China en de VS. Blijft echter afwachten. Zelf heb ik wel een groter deel van mijn portfolio verschoven van de semi sector naar de health sector. Dit mede vanwege de toenemende onzekerheden. ASML heeft een unieke positie dus ik denk niet dat er een kW richting 20 zal komen
PANGEA
0
Die Chinezen gaat het echt nog niet lukken om een goed werkende EUV machine en bijkomende service op te zetten in de komende 10 jaar. Een hoop “spul” dat wij (het “westen”) uit China importeren is hoofdzakelijk gewoon allerlei troep, hoop imitatie en zal nooit kunnen tippen aan the real McCoy en dit zal ook zo gaan zijn bij de chipmachines.
anders
0
Pfff. Nasdaq laagste punt gesloten dit jaar!!!! Bizar al sinds een maand zijn we aan het dalen. Krijgen we dan niet even een bounce?
Ruud63
5
Ja mensen, het is moeilijk om het overzicht te houden vandaag de dag.
Zoveel informatie wat op je afkomt en dat moet allemaal maar verwerkt worden, dat maakt het beeld troebel.
We moeten proberen om te focussen op het grote plaatje, waar ASML voor staat en wat het doet!
Dat ze daar uniek in zijn en dat ze dat "hopelijk" de komende jaren steevast vast kunnen houden.

De unieke positie die ASML momenteel heeft moet gekoesterd worden en dat moet zijn vruchten de komende jaren gaan afwerpen!
De "technologic push" is een gegeven in onze maatschappij, al voor jaren is dat een begrip wat alle ondernemingen onder druk zet, als er geen technologische vooruitgang wordt geboekt staan we stil en stil staan is achteruitgang. Dat weet iedere tech firma wereldwijd, het nieuwste van het nieuwste is de handel voor de toekomst, voor morgen!
De productontwikkeling in de Chip industrie kost tijd en planning, ASML vult die behoeftes in met hun aanbod van machines.
Die planning gaat over jaren, niet weken of maanden, dat ligt allemaal vast in de zogenaamde blue prints van de grote spelers in de chip markt, de uiteindelijke fabrieken die chips produceren.
De vraag naar de nieuwste machines is zo groot dat ASML deze vraag niet of nauwelijks aankan.
Dat er spanningen zijn in relatie met de leveringen naar China is misschien relevant maar de vraag is zo hoog dat er waarschijnlijk wel een andere kandidaat staat te springen voor de nieuwste technologie.
De de-globalisatie wereldwijd zal in mijn ogen een belangrijke factor zijn voor ASML de komende jaren, en zal een extra vliegwiel worden voor de omzet. Overal worden budgetten vrijgemaakt voor grote fabrieken die gevuld moeten worden met de machines van onder andere ASML en als het om de nieuwste techniek gaat is het altijd ASML!

Dat de techniek beschermt moet zijn en dat het eigendom moet blijven van ASML dat is natuurlijk duidelijk, hoe en wat dat voor nodig is moeten we overlaten aan de mensen van ASML.
Dat ASML moet blijven ontwikkelen is ook duidelijk, ook ASML moet zich houden aan die "Push". De blue print voor de komende jaren is duidelijk! (beleggers dag).
Allemaal complexe zaken waar Asml mee te maken heeft maar dat vertrouwen moeten we ze geven!

Tesla is wat mij betreft een pionier geweest als het gaat om EV's maar het moge duidelijk zijn dat de concurrentie momenteel moordend is en dat de product life cycle van Tesla hard naar beneden aan het razen is. Een geheel logische cyclus.
ASML als tech firma heeft daar ook mee te maken, met de Duv techniek, met de nieuwere EUV techniek nog niet en hopelijk kunnen ze dat zo lang mogelijk vast houden, geen concurrenten op dat gebied, dat is natuurlijk goud waard!

Wat er dan allemaal de afgelopen weken gebeurt, daling van 600 maar 500 is bitter, maar dat zijn de bewegingen van de dag / week.
We weten allemaal wat er moet gebeuren maar we zullen moeten accepteren wat de markt doet.......
We zullen hopelijk binnenkort weer heel hard stijgen en de wind in de rug krijgen.
De basis als bedrijf is goed en daar moeten we aan vast houden, we zullen dan uiteindelijk beloond worden!

Afijn, er spelen natuurlijk nog veel meer zaken die niet vermeld zijn maar zoals gezegd het grote plaatje in beeld houden, is vaak het beste.
Allemaal succes gewenst en een heel goed uiteinde en voor komend jaar natuurlijk het allerbeste!

m.v.g.
Ruud.
[verwijderd]
0
Bij 580 dacht ik het is waarschijnlijk slim om short te gaan :c
De puts van 460 gesloten aangezien mijn winst goed genoeg was en de shorts laat ik nog ffkes open.
Lijkt me een mooie Long Koop tussen de 430-445
Vavli
2
quote:

PANGEA schreef op 28 december 2022 20:53:

Die Chinezen gaat het echt nog niet lukken om een goed werkende EUV machine en bijkomende service op te zetten in de komende 10 jaar. Een hoop “spul” dat wij (het “westen”) uit China importeren is hoofdzakelijk gewoon allerlei troep, hoop imitatie en zal nooit kunnen tippen aan the real McCoy en dit zal ook zo gaan zijn bij de chipmachines.
Silicon Valley is al decennialang het lichtende voorbeeld voor technologie en innovatie. De bedrijven in Silicon Valley bepalen de standaard en de wereld volgt… Of zo leek het tot voor kort toch te zijn. ‘In de jaren zestig van vorige eeuw kopieerde Japan Amerika om later zelf door Korea te worden gekopieerd. Toen kon men zich dan ook helemaal niet voorstellen dat Japan zich als een wereldleider in de automobielindustrie zou vestigen. Men kon zich twintig jaar later al evenmin inbeelden dat de Koreaanse bedrijven LG of Samsung technologische wereldleiders zouden worden’, schrijft sinoloog en technologieondernemer Pascal Coppens in zijn boek China’s new normal.

En vandaag is het inderdaad China dat het Westen verbaast met zijn spectaculaire groei op vlak van technologische innovatie. Coppens haalt er enkele verrassende gegevens bij.

Negen van ’s werelds twintig waardevolste internetbedrijven naar marktwaardering zijn Chinees.
China heeft nu al 149 unicorns. Dat zijn er 3 meer dan de VS.
China geeft jaarlijks evenveel uit aan onderzoek en ontwikkeling als Amerika of Europa, terwijl dat acht jaar geleden minder dan de helft was.
China neemt zelfs 40% van alle octrooiaanvragen ter wereld voor zijn rekening.
Gelijkaardige technologiebedrijven in China groeien bijna tweemaal zo snel als Westerse.
Vavli
2
quote:

PANGEA schreef op 28 december 2022 20:53:

Die Chinezen gaat het echt nog niet lukken om een goed werkende EUV machine en bijkomende service op te zetten in de komende 10 jaar. Een hoop “spul” dat wij (het “westen”) uit China importeren is hoofdzakelijk gewoon allerlei troep, hoop imitatie en zal nooit kunnen tippen aan the real McCoy en dit zal ook zo gaan zijn bij de chipmachines.
Nog iets : de goedkope maakindustrie is intussen al in grote mate verhuisd uit China naar andere lage loonlanden. De voorbije tien jaren is het loon in China jaarlijks met 10 procent gestegen. China is nu een midden inkomenland en qua innovatie staan ze nu meer aan de top. Dat, samen met de gigantische binnenlandse markt en de handelsrelaties die China heeft met de Bricslanden, met landen die voorheen helemaal op het Westen waren georiënteerd ( zoals Saudi Arabië ) maakt dat de VS een achterhoedegevecht voert. Europa zou zijn eigen koers moeten varen en China als een belangrijkste handelspartner zien ipv van zich te laten ringeloren door een imperium in verval.

ASML is een mooi voorbeeld van de gevolgen: de VS gaat even bepalen waar een Nederlands bedrijf handel mee mag voeren en intussen gaan ze zelf wel chips verkopen aan China?
HaBe
0
ASML heeft ook bedrijven in Amerika en kan niet vrij besluiten waar te leveren. Ze moeten terdege rekening houden met de Amerikaanse besluiten.
[verwijderd]
1
quote:

PANGEA schreef op 28 december 2022 20:53:

Die Chinezen gaat het echt nog niet lukken om een goed werkende EUV machine en bijkomende service op te zetten in de komende 10 jaar. Een hoop “spul” dat wij (het “westen”) uit China importeren is hoofdzakelijk gewoon allerlei troep, hoop imitatie en zal nooit kunnen tippen aan the real McCoy en dit zal ook zo gaan zijn bij de chipmachines.
We dachten nog niet zo lang geleden dat de wagens welke vanuit China kwamen ook niets voorstelden. Wanneer je naar rijtesten kijkt in de verschillende autobladen werden deze merken/modellen afgekraakt. Maar kijk nu eens hoe groot de ontwikkeling is op dat gebied. En dat zie je nu ook in de verschillende testbeschrijvingen van de verschillende autobladen. Terug naar jouw opmerking, ik zou deze stelling niet zo duidelijk durven poneren als dat jij doet. China zou het westen nog wel eens kunnen gaan verrassen.
cam$tock$
0
Zou er in 2023 een aandelen splitsing kunnen aankomen?

1>2 of 1>4 ?

Voor louter de koers, lijkt me het geen gekke gedachte. Onder de argumentatie van liquiditeit natuurlijk...
9.199 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 452 453 454 455 456 457 458 459 460 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Detail

Vertraagd 18 apr 2024 17:39
Koers 840,300
Verschil -12,100 (-1,42%)
Hoog 871,500
Laag 832,200
Volume 762.238
Volume gemiddeld 590.913
Volume gisteren 1.271.289

EU stocks, real time, by Cboe Europe Ltd.; Other, Euronext & US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: Infront