Pharming « Terug naar discussie overzicht

Draadje - Bijzaken en geleuter in de marge!

584 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 » | Laatste
voda
0
quote:

Papi_Trumpo schreef op 17 oktober 2022 14:59:

[...]

wat heeft dit met pharming te maken ?
Kijk eens naar de titel van de draad alvorens commentaar te leveren!
Papi_Trumpo
0
[Modbreak IEX: Gelieve elkaar niet persoonlijk aan te vallen, bericht is bij dezen verwijderd. Waarschuwing.]
voda
0
Video: hoge rente maakt aandelen steeds onaantrekkelijker

Door ABM Financial News op donderdag 3 november 2022
Views: 77

(ABM FN-Dow Jones) Beleggen in aandelen is en wordt door de hoge rente een stuk minder aantrekkelijk. Dit zei vermogensbeheerder André van Eerden van Aberfeld International donderdag voor de camera van ABM Financial News.

Nadat de Federal Reserve en Bank of England de rente deze week met 75 basispunten verhoogden, blijft Europa erg achter. Ook de ECB verhoogde de rente recent met 75 basispunten, maar de Europese rente staat nog altijd ruim onder die in het VK en de VS. Van Eerden voorziet de komende maanden dan ook flinke verhogingen. "Zeker richting 3 procent", zei Van Eerden, met als resultaat verdere druk op de aandelenmarkten.

Obligaties bieden volgens de vermogensbeheerder een mooi alternatief. "Korte obligaties met een looptijd van 2 tot 3 jaar en een rente tussen 3 en 4 procent beginnen een aantrekkelijk alternatief te worden", vindt de vermogensbeheerder.

www.iex.nl/Nieuws/760042/Video-hoge-r...

Klik hier voor: aandelen door hoge rente steeds minder aantrekkelijk

Bron: ABM Financial News
voda
0
UP UP UP?

Video: Eindejaarsrally brengt AEX weer naar 730 punten

Door ABM Financial News op maandag 7 november 2022

(ABM FN-Dow Jones) De AEX gaat nog twee sterke maanden tegemoet en zal het jaar 2022 ruim boven de 700 punten eindigen. Dit verwacht technisch analist Nico Bakker, die gelieerd is aan BNP Paribas.

"We zitten al 12 jaar in een gestage upmarkt", aldus Bakker. Maar de rally in 2021 naar 830 punten "was wat overdreven".

Maar nu zijn 'bodemstampers' actief rond de 630 punten, en dat vormt volgens Bakker een opmaat naar een nieuwe stijging, eerst naar een AEX van 730 punten. Als "die hobbel" wordt genomen, ziet de technisch analist alle ruimte om door te stoten naar de 830 punten.

youtu.be/ZueNhzvKrQs

Klik hier voor: eindejaarsrally brengt AEX weer naar 730 punten

Bron: ABM Financial News
voda
0
De Rimac Nevera is sneller dan de onverwachte, stormachtige wind waar hij naar vernoemd is. En dat niet alleen: de Kroatische auto is sneller dan welke elektrische auto ooit. Met een bevestigde snelheid van 412 km/u, breekt de Nevera het snelheidsrecord voor een elektrische productieauto. Op naar de Nürburgring dan maar?

Het nieuwe snelheidsrecord voor elektrische productieauto’s brak de auto op de testbaan Papenburg in Duitsland: een circuit met een paar rechte stukken van vier kilometer. De 1.914 pk sterke Rimac heeft per wiel een elektromotor waarmee een sprint van 0 naar 100 km/u in 1,97 seconden geklaard is. Om ruim 400 km/u te halen, stond de Nevera in de ‘topsnelheid’-stand, omdat hij, uh, de topsnelheid moest halen.

Speciale topsnelheid-stand
Deze speciale modus zorgt voor ‘een aerodynamisch profiel dat balans brengt tussen luchtweerstand en neerwaartse druk om de auto stabiel te houden bij hoge snelheid’. Wel zo handig wanneer je 2.360 Nm koppel wilt omzetten in een voorwaartse beweging. Onder het toeziend oog van een Michelin-specialist werd het record gezet op Cup 2R-banden.

De coureur en Mate Rimac over hun prestatie
Coureur Miro Zrncevic vertelt over de record-run: ‘Wanneer je 412 km/u rijdt, rijd je op een derde van de snelheid van geluid. Om alleen dat al te bereiken in een straatauto is ongelofelijk ingewikkeld. Met de Nevera hebben we een auto gebouwd die lange afstanden kan rijden op één lading, plus smalle en bochtige circuits trotseert én kan driften.’

Grote baas Mate Rimac is apetrots op het vestigen van dit record: ‘Het was pas nadat Miro van het gas ging, de Nevera veilig terugbracht naar normale snelheden dat het nieuws over de radio kwam. 412 km/u, precies zoals in de simulaties vele jaren geleden.’

Ben je van plan om een Nevera te kopen, dan hebben we minder goed nieuws. De auto’s voor klanten krijgen een topsnelheid van 352 km/u. Da’s weer een tegenvaller. Het volle vermogen krijg je alleen bij ‘speciale klantevenementen met hulp van het Rimac-team en onder gecontroleerde omstandigheden’. Klinkt heel verstandig.

topgear.nl/autonieuws/de-rimac-nevera...

En de video:

youtu.be/Mg4KCLHEmxY
voda
0
Beursblik: beleggers positiever over Europese aandelen

Op middellange termijn volgens Bank of America.

(ABM FN-Dow Jones) Op de korte termijn zijn beleggers negatief over Europese aandelen, maar op de middellange termijn is het plaatje rooskleuriger. Dit blijkt dinsdag uit een nieuwe enquête van Bank of America.

Op korte termijn rekent 88 procent op een neerwaartse trend voor de winst per aandeel van Europese bedrijven, als reactie op een groeivertraging in combinatie met margedruk. Dat was een maand geleden nog 83 procent, aldus Bank of America.

Bijna driekwart verwacht dat de aandelenrally spoedig voorbij is en ruim een kwart vindt Europese aandelen momenteel overgewaardeerd.

Op de middellange termijn zijn beleggers evenwel positiever, aldus Bank of America, waarbij 42 procent rekent op een opwaarts potentieel van 5 procent voor Europese aandelen in de komende 12 maanden. Sinds maart van dit jaar waren beleggers niet meer zo positief, volgens de analisten.

Kijkend naar de afzonderlijke sectoren, verwacht 36 procent van de beleggers dat defensieve aandelen beter zullen presteren dan cyclische, terwijl verzekeraars en farmabedrijven favoriet blijven, gevolgd door aandelen in de voedsel- en drankenindustrie. Over energie-aandelen en banken zijn beleggers minder positief geworden. Nog maar 6 procent is overwogen in energie-aandelen, waar dat een maand geleden nog 26 procent was. Bij de financials daalde dit percentage van 17 tot 4 procent.

Verder is de detailhandel nu de minst geliefde sector, waar dat een maand geleden nog vastgoed was, aldus Bank of America.

Opvallend is verder dat minder beleggers rekenen op een mondiale recessie, 68 procent, tegen 77 procent een maand geleden, terwijl het optimisme over de Chinese groei is toegenomen, van 20 naar 44 procent.

Eén van de belangrijkste thema's in de komende 12 maanden wordt een afkoelende inflatie, aldus Bank of America.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999
voda
0
Video: de grootste risico's voor beleggers in 2023

Door ABM Financial News op vrijdag 16 december 2022
Views: 2.396

(ABM FN-Dow Jones) ABN AMRO identificeert de grootste risico's die beleggers in 2023 voor de kiezen krijgen, maar wijst ook op de kansen die zich zullen voordoen.

"Wij denken dat ook 2023 een uitdagend jaar zal worden voor beleggers. Wel is het onze verwachting dat er in de loop van het beleggingsjaar kansen zullen ontstaan. Daarom houden wij cash aan en zijn wij nog terughoudend met risico in de portefeuille, zei Ralph Wessels, Hoofd Beleggingsstrategie van ABN AMRO.

Maar wat zijn de grootste risico's voor beleggers in 2023?

"Allereerst bestaat het risico dat de recessie langer op zich laat wachten, met name in de VS", zei Wessels. "Een ander risico zijn de centrale banken. Als zij onnodig veel verkrappen om de inflatie te beteugelen, dan kunnen zij de economie extra pijn doen", waarschuwt hij. "Tot slot is financiële instabiliteit een risico."

youtu.be/WwcElILSngQ

Klik hier voor: de grootste risico's voor beleggers in 2023

Bron: ABM Financial News
voda
0
Blijvend medicijntekort ‘lastig probleem’: failliete fabriek voorspelt ‘infarct’

Ook komend jaar zal er een medicijntekort zijn, waarschuwt zorgminister Ernst Kuipers. Dat komt mede door het faillissement van de laatste grote medicijnfabriek van Nederland. Directeur Lucas Wiarda voorspelt een medicijninfarct.

Nicole Roelands, Josselin Gordijn 24-12-22, 03:00

Apothekers worstelen nu al dagelijks met de gevolgen van het geneesmiddelentekort. Volgens de brancheorganisatie Koninklijke Nederlandse Maatschappij ter bevordering der Pharmacie (KNMP) missen die zo’n twee- tot driehonderd medicijnsoorten per dag. Dat leidt tot veel uitleg en agressie aan de apothekersbalie.

Uit een rapport van de Europese Commissie van vorig jaar blijkt dat Nederland sinds 2007 de meeste geneesmiddelentekorten heeft gemeld van alle Europese landen. Volgens KNMP liep het aantal vorig jaar op tot 1007 verschillende medicijnsoorten. Het betreft hier meldingen van apothekers over tekorten die langer dan veertien dagen duren. De brancheorganisatie verwacht dat het tekort voor 2022 een stuk hoger ligt dan vorig jaar. Hoeveel precies, wordt volgende maand duidelijk.

Mark Reijntjens
© Mark Reijntjens
Failliet
Vorige week vroeg InnoGenerics, de laatste grote medicijnfabriek van Nederland met een productiecapaciteit van 3 miljard pillen per jaar, het faillissement aan. De curator is in gesprek met tien geïnteresseerde partijen voor een eventuele overname per januari. ,,Maar het is nog geen gelopen race”, laat de woordvoerder weten.

We stevenen af op een medicijnin­farct

Lucas Wiarda, InnoGenerics
Door de mogelijke sluiting van de fabriek in Leiden worden een miljoen patiënten in Nederland getroffen, zegt directeur Lucas Wiarda. Hij krijgt angstige telefoontjes binnen van medicijngebruikers die bang zijn dat hun middel op termijn niet voorradig is, of dat ze moeten overstappen op een nieuw middel dat vaak niet zomaar kan. Voor bepaalde patiënten is er geen alternatief als de fabriek sluit, zoals voor sommige vormen van epilepsie en depressiviteit. „We stevenen af op een medicijninfarct.”

Minister Kuipers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport noemt het medicijntekort een ‘lastig probleem dat in de loop der tijd is opgelopen’. Dat heeft te maken met de internationale productie, zegt hij. In Azië is het produceren van medicijnen goedkoper dan in Nederland waardoor een fabriek als in Leiden op dit moment geen overlevingskans heeft. Kuipers zegt in overleg te zijn met zijn Europese collega’s, omdat dit niet alleen een Nederlands probleem is.

Hij erkent dat het voor patiënten ‘buitengewoon vervelend kan zijn’. Hamsteren is niet nodig volgens de minister. ,,Als er een tekort is of dreigt: overleg met je arts.”

REPORTAGE InnoGenerics
Alsof het bedrijf niet failliet is, draait het productieproces van drie miljoen pillen per dag in Leiden ‘gewoon’ door. Personeel in witte pakken stelt machines af die in hoog tempo onder andere kinderparacetamol, kalmeringsmiddelen en anti-epileptica uitspuwen, waarna ze door een volgende machine in de bekende langwerpige doosjes worden geschoven. Klaar om te vertrekken naar de Nederlandse drogisterijen, apotheken, ziekenhuizen, ggz-instellingen en verpleeghuizen.

Directeur Lucas Wiarda (midden) van de medicijnenfabriek InnoGenerics heeft nog een sprankje hoop dat zijn fabriek mag blijven produceren.
Directeur Lucas Wiarda (midden) van de medicijnenfabriek InnoGenerics heeft nog een sprankje hoop dat zijn fabriek mag blijven produceren. © Marlies Wessels
Maar draait de fabriek volgende week ook nog? Vorige week vroeg InnoGenerics, de laatste Nederlandse medicijngigant, het faillissement aan. Het bedrijf met een omzet van zo’n 13 miljoen euro heeft op dit moment een schuld van 9 miljoen aan leningen.

Woensdag werd duidelijk dat de overheid hoopt op een doorstart: de curator gaat in gesprek met tien geïnteresseerde partijen over een eventuele overname per januari. ,,Het is nog geen gelopen race’’, laat zijn woordvoerder weten. Minister Kuipers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) staat garant voor maximaal 4 ton.

Waarom willen we dat niet betalen, waarom is een doosje levensred­den­de medicijnen goedkoper dan een postzegel?
voda
0
Deel 2:

Lucas Wiarda, directeur InnoGenerics
1 cent extra nodig
Lucas Wiarda, nu twee jaar directeur van de fabriek, stelt dat een doorstart belangrijk is voor een miljoen patiënten in Nederland. De prijs voor één tablet, gemaakt door het Leidse bedrijf, is gemiddeld 1,7 cent. Dat is 51 cent voor een pakje van dertig stuks, zegt Wiarda. Volgens hem is er 1 cent per tablet éxtra nodig om zijn zaak overeind te houden. „Waarom willen we dat niet betalen, waarom is een doosje levensreddende medicijnen goedkoper dan een postzegel?”

© Marlies Wessels
Zorgverze­ke­raars selecteren op prijs. Als iets 0,0001 cent goedkoper is, wordt dat het

Lucas Wiarda, directeur InnoGenerics
Omdat het produceren van medicijnen nog goedkoper kan in Azië. En goedkoper, dat is wat we in Nederland willen: wij betalen na Zweden in Europa de laagste prijs voor patentloze medicijnen. Dit werkt zo, schetst Wiarda: zorgverzekeraars werken via het ‘preferentiemodel onder couvert’, wat betekent dat zij voor de patiënt kiezen welk merk medicijnen ze krijgen. „Ze selecteren op prijs. Als iets 0,00001 cent goedkoper is, wordt dat het. Er wordt niet geselecteerd op duurzaamheid of op productie dicht bij huis. Er moet zo goedkoop mogelijk worden ingekocht. Het gaat alleen nog maar om fracties van centen en al lang niet meer om patiënten.”

‘Kwetsbaarder dan ooit’
En daarom verdwijnt de productie uit Europa en gaat het naar lagelonenlanden in Azië. De medicijnen die wij in de drogisterijen of apotheken zien, komen voornamelijk uit India en China. „We zijn kwetsbaarder dan ooit”, zegt gezondheidseconoom Xander Koolman. Volgens hem waren er vroeger zoveel fabrieken dat we het niet merkten als er een probleem was, maar nu we grotendeels afhankelijk zijn van één Aziatische aanvoerstructuur hebben we een probleem als het eenmaal stokt.

Dat zagen we tijdens de coronapandemie: het land gooide voor lange tijd de grenzen dicht, wat volgens de Wereldbank komend jaar resulteert in een halvering van de economische groeiverwachting van China. Inmiddels speelt er wederom een ongecontroleerde corona-uitbraak én voert China de druk op Taiwan op, wat kan leiden tot een volgend wereldwijd conflict. En dan kunnen geopolitieke verhoudingen de levering van onze medicijnen beïnvloeden.

De prijs voor één tablet, gemaakt door het Leidse bedrijf, is gemiddeld 1,7 cent. Dat is 51 cent voor een pakje van 30 stuks.
De prijs voor één tablet, gemaakt door het Leidse bedrijf, is gemiddeld 1,7 cent. Dat is 51 cent voor een pakje van 30 stuks. © Marlies Wessels
Roep om Europees beleid
Koolman pleit, net als andere deskundigen, voor productie dichterbij. „Nederland is te klein om alle facetten van het proces in eigen land te ontwikkelen. Dat wordt te duur en dus niet aantrekkelijk. Het moet Europees geregeld worden.”

Dat is ook de mening van hoogleraar gezondheidseconomie Wim Groot. ,,Vanuit industriepolitiek kun je zeggen: alle productie naar Azië, maar vanuit het oogpunt van de volksgezondheid is het goed als we deze fabriek houden. Ik denk dat iedereen het eens is dat we niet te afhankelijk moeten worden.”

Vanuit industrie­po­li­tiek kun je zeggen: alle productie naar Azië, maar vanuit het oogpunt van de volksge­zond­heid is het goed als we deze fabriek houden

Wim Groot, hoogleraars gezondheidseconomie
Er moet beleid gemaakt worden dat gericht is op productiecapaciteit in Europa, zegt Koolman. Denk aan importheffingen op medicijnen uit Azië. Dan kan de fabriek in Leiden blijven bestaan en concurreren met andere Europese productielocaties. „Want nu verlies je het van landen als India en China. Je kunt niet concurreren met hun lage loonkosten en minder strenge eisen.”

De gezondheidseconoom is van mening dat de overheid moet ingrijpen. Volgens hem moet ieder Europees land individueel nadenken over noodvoorraden. Koolman: „Tijdens de pandemie zagen we dat het uiteindelijk neerkomt op eigen bevolking eerst. Een manier om ons daartegen te wapenen, is het aanleggen van voorraden voor cruciale medicijnen. Zodat we een paar maanden vooruit kunnen.”

Belangenorganisatie Zorgverzekeraars Nederland zegt niet in te kunnen gaan op vragen en verwijst naar de individuele zorgverzekeraars. De vier grootste wilden niet reageren of waren niet bereikbaar.

www.ad.nl/gezond/blijvend-medicijntek...
voda
0
Het casino is open, en wordt weer hevig ingezet! Waarom krijg ik nooit zo'n tip? :-)

0,936
+0,214
/
+29,64%
12:05:12
voda
0
Blijft leuk om te zien zo'n procentuele stijging. Nu Pharming nog. :-)

1,030
+0,308
/
+42,66%
12:57:51
voda
0
Na dramatisch beursjaar: ’Particulier kan beste saai beleggen, maar is eigenwijs’
Door JOHAN WIERING

Updated Gisteren, 16:50
Gisteren, 16:36
in GELD

AMSTERDAM - Etf’s, ofwel fondsen die passief een index volgen, winnen de laatste jaren aan populariteit bij particuliere beleggers ten koste van vooral actief beheerde beleggingsfondsen. Velen geven echter nog altijd de voorkeur aan individuele aandelen, zo blijkt uit een rondgang langs brokers. Experts waarschuwen wel dat zo’n actieve strategie het rendement niet ten goede komt.

Veel handelen in individuele aandelen levert meestal slechte rendementen op ANP/HH

Meer nog dan data van Saxo Bank en Lynx laten die van DeGiro niets aan duidelijkheid te wensen over. Het percentage van het vermogen van hun Nederlandse klanten dat in individuele aandelen zit, is geleidelijk gestegen van 60% in 2018 naar 69% nu. Bij etf’s ging het van 17% naar 29%. Daarentegen zit nog maar 2% in actieve beleggingsfondsen tegen 23% vier jaar geleden.

Doordat particulieren soms rechtstreeks beleggen bij grote partijen zoals Robeco en banken veelal nog vrij sterk inzetten op (huis)fondsen, is de algehele trend minder sterk, zoals het jaarlijkse onderzoek van Kantar ook uitwijst. De conclusie is niettemin dat beleggen in individuele aandelen nog altijd ongekend populair is. En dat terwijl onderzoeken keer op keer uitwijzen dat verreweg de meeste particulieren met hun beleggingen in individuele aandelen duidelijk slechter presteren dan de beurs als geheel. Dat geldt vooral voor beleggers die vrij veel handelen, benadrukt beleggerstrainer Hans Oudshoorn van Saxo Bank. „Dat komt enerzijds door de transactiekosten en anderzijds door zelfoverschatting en omdat zij mede ingegeven door angst en hebzucht geregeld op ongelukkige momenten kopen of verkopen.”

BEKIJK OOK:
Column: laat je niet meeslepen door angst óf koopzucht op beurzen

Oudshoorn stelt dat vooral beginnende beleggers de voorkeur geven aan individuele aandelen. „Zij kiezen dan voor bedrijven die ze kennen. Van etf’s hebben ze veelal nooit gehoord. Hoe ervarener, hoe eerder de belegger voor etf’s of beleggingsfondsen kiest.” Joost Schmets van de VEB, de belangenvereniging voor beleggers, sluit zich hierbij aan. „De informatie over veel aandelen is vaak ook beter voorhanden dan die over beleggingsfondsen.”

Lagere kosten
Dat etf’s aan populariteit winnen ten koste van actieve beleggingsfondsen schrijft Schmets vooral toe aan de lagere kosten. „Een etf kan efficiënter opereren omdat de research beperkt blijft. Bovendien is het aanbod van etf’s gigantisch.”

Het besef is ook toegenomen dat de meeste actieve fondsen de hogere kosten niet waarmaken - minder dan een kwart verslaat een vergelijkbare etf. Oudshoorn erkent dat brokers voorts een rol spelen, met een verschuiving in het aanbod van actieve beleggingsfondsen richting etf’s. „Maar beleggingsfondsen hebben zeker bestaansrecht, wat obligaties betreft hebben die sowieso mijn voorkeur boven etf’s. Obligaties die weinig rendement meer bieden blijven in etf’s zitten, maar worden in actief beheerde fondsen vervangen door obligaties met een hogere rentevergoeding. Wat aandelen betreft, zijn beleggingsfondsen interessant die zich ruimschoots bewezen hebben.”

BEKIJK OOK:
’Eerst meer tegenwind in aantocht voordat beurzen opklaren’

Hij schaart hier Obam onder, dat op lange termijn bovengemiddeld presteert. Hoofd beleggingsstrategie Sander Zondag van dit wereldwijde aandelenfonds noemt het een misvatting dat passief beleggen veiliger zou zijn dan actief beleggen. „Als je via een etf in een index belegt, beleg je automatisch ook in bedrijven met hoge schulden of zeer lage winstmarges. Denk aan de auto, de staal- of de luchtvaartsector. Ook doe je soms mee met hypes zoals Tesla, wat meer met speculeren dan beleggen te maken heeft. Met actief beheer kan je dergelijke beleggingen mijden. Zelf kiezen wij voor kwaliteitsondernemingen met robuuste bedrijfsmodellen, sterke marktposities en een voorspelbare winst- en kasstroomontwikkeling.”

Spreiding
Oudshoorns advies aan particuliere beleggers is om hooguit 20% van de beleggingsportefeuille in individuele aandelen te stoppen. „Het resterende geld zou ik in etf’s en beleggingsfondsen stoppen, met een goede spreiding over aandelensectoren en een deel in obligatiefondsen.”

Schmets raadt als basis breed gespreide, goed verhandelbare etf’s aan, zoals een wereldtracker. „Vul deze aan met enkele sector- of regiogebaseerde etf’s, maar let op kosten, verhandelbaarheid en valuta. Plaats eventueel accenten via individuele aandelen en houd de blootstelling in de gaten van diverse sectoren.”

www.telegraaf.nl/financieel/106267667...
fanaat
0
Pharming heeft de hulp ingeroepen van boven. Maar zelfs beursgoeroe Martin Crum kan de koers niet omhoog krijgen. Crum heeft de wijsheid niet in pacht en houdt heel veel slagen om de arm. Het woordje als valt ook bij hem te lezen. Bij Pharming is als altijd al een voorbehoud. Als... als de goedkeuring er komt kan.. ja kan dat een gamechanger zijn. Zelf dan houdt mijnheer een voorbehoud. Dus ook na de goedkeuring is het nog lang geen koek en ei bij dit bedrijf. Eerst zien en dan geloven is veruit de beste raad. Wachten is het beste advies. Wie op de dag van de goedkeuring nog geen aandeel heeft kan alsnog besluiten te handelen.
voda
0
Beursblik: beursexperts flink de mist in

Rekenden op kleine daling AEX.

(ABM FN-Dow Jones) Beursexperts hebben een slecht 2022 achter de rug. Zij schatten de beweging van de brede markt niet goed in en slaagden er ook niet in om de juiste koopkandidaten te selecteren.

Een "rampzalig jaar", zei analist Corné van Zeijl, die elke maand de enquête onder de experts afneemt. "Vooral de keuze voor Just Eat Takeway pakte enorm slecht uit."

Toch hebben de experts het nog niet eens heel slecht gedaan, vindt Van Zeijl. Het is volgens de analist redelijk uniek dat experts aan het begin van het jaar een daling verwachten, en wat dan ook nog uitkomt, hoewel veel extremer dan gedacht.

De AEX daalde dit jaar met 13 procent naar 692 punten. Dat is ruim 100 punten minder dan de 795 punten waarop de experts hadden gerekend.

Top & flop

De experts hadden aan begin 2022 het meeste vertrouwen in ASML, op de voet gevolgd door Just Eat Takeaway.

Dit waren geen goede keuzes. ASML daalde 28 procent en Just Eat Takeaway, dat aan het einde van het jaar ook nog 'degradeerde' naar de AMX, verloor 59 procent.

Ook de financials ING en Aegon werden getipt. Die keuzes waren beter. ING daalde ruim 6 procent, wat beduidend beter was dan het verlies van de AEX index, en Aegon werd meer dan 8 procent duurder in 2022.

De experts dachten verder dat ArcelorMittal de grootste daler zou worden. Het staalaandeel daalde 12 procent, net iets minder dan het verlies van de AEX.

De overige floppers die de experts noemden, zijn Randstad en Unibail-Rodamco op een gedeelde tweede plaats en Adyen. De uitzender leverde 4,6 procent in en het vastgoedfonds 20 procent. Adyen daalde maar liefst 44 procent in 2022.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999
voda
0
Interview met experts Vincent Juvyns en Philip Marey
’Na malaise in 2022 komt er een beter beursjaar aan’
Door MARK GARRELTS EN JOHAN WIERING

2 uur geleden
in FINANCIEEL

Door de oorlog in Oekraïne waardoor de inflatie en de rentes hard stegen, gingen zowel aandelen- als obligatiekoersen in 2022 onderuit. De experts Vincent Juvyns (JP Morgan) en Philip Marey (Rabobank) verwachten een economisch zwaar 2023. „Maar het wordt een beter beursjaar.”

Philip Marey en Vincent Juvyns (r). WIJNBERGEN, MATTY VAN

We spreken Marey en Juvyns in het Amsterdamse beursgebouw. De twee zijn ondanks hun jarenlange ervaring in de financiële wereld verbaasd door de heftige gebeurtenissen dit jaar, ook al omdat uit de voorspellingen van een jaar geleden nog flink wat optimisme doorklonk.Exclusief dividend daalde de AEX in 2022 met 13,7% naar 689 punten. Daarmee presteerde de Amsterdamse index vergeleken met veel andere aandelenindices nog redelijk en in lijn met een mandje van wereldwijde obligaties.

Is de inval van Rusland de belangrijkste reden waarom 2022 zo’n beroerd beursjaar is geworden?

Juvyns: „De inval heeft het inflatieprobleem erger gemaakt. De inflatie steeg naar een heel hoog niveau. Hierdoor zijn centrale banken op de rem gaan trappen, wat een jaar geleden niet verwacht werd.”

Marey: „Wel is het zo dat in de VS de lonen al eerder begonnen op te lopen, door de schaarste aan personeel. Het strenge immigratiebeleid onder voormalig president Trump heeft hieraan bijgedragen, evenals corona en de gulle betalingen aan mensen die hierdoor werkloos raakten. Velen zijn vervolgens definitief afgehaakt op de arbeidsmarkt.”

Wat was op beleggingsgebied de grootste verrassing in het afgelopen jaar?

Juvyns: „Dat centrale banken de rentes stevig hebben verhoogd. Maar ook dat zij beleggers minder goed gingen informeren over hun toekomstige monetaire beleid, om zo een schok op de financiële markten te veroorzaken.”

Marey: „Het was vooral verrassend dat de Amerikaanse Fed onder Jerome Powell een enorme draai maakte van een extreem ruim monetair beleid naar een heel agressief beleid.”

BEKIJK OOK:
Na dramatisch beursjaar: ’Particulier kan beste saai beleggen, maar is eigenwijs’

Hoe beoordelen jullie het beleid van centrale banken?

Marey: „Centrale banken hebben te lang gewacht met het verhogen van de rentes. Vervolgens hadden ze geen tijd meer om voorzichtig de rente te verhogen en de effecten daarvan af te wachten. Zeker wat de Fed betreft is het gevaar groot dat te lang wordt doorgegaan met renteverhogingen.”

Juvyns: „Dit kan in de VS tot een recessie leiden. Tot dusverre blijkt de Amerikaanse economie echter robuuster dan gedacht. Ik maak me ook meer zorgen over Europa en vooral over landen met hoge begrotingstekorten waaronder ook mijn thuisland België.”

Wat is de belangrijkste les die beleggers dit jaar hebben geleerd?

Marey: „Het belang van rente is meer dan ooit duidelijk geworden. En het besef dat veilige beleggingen niet bestaan. Obligaties hebben het in 2022 door de sterke rentestijgingen zelfs nog slechter gedaan dan aandelen.”

Juvyns: „Ik wil daarbij wel benadrukken dat spreiding belangrijk blijft. Maar in 2022 was er voor beleggers vrijwel geen schuilplaats.”

BEKIJK OOK:
Vermogensreus JPMorgan: ’Obligaties keren versneld terug in top’

Hoe kijken jullie tegen het beursjaar 2023 aan?

Juvyns: „Dankzij de stevige koersdalingen dit jaar ziet het er voor 2023 veel beter uit. De gemiddelde koers-winstverhouding voor bedrijven in de Amerikaanse beursgraadmeter S&P 500 is van ruim boven de 20 een jaar geleden teruggezakt naar 16. Deze waarderingen bieden een goed instapmoment voor de lange termijn, ook al omdat ik denk dat de inflatie fors kan dalen tot zelfs onder 3% in de VS eind volgend jaar. Voor aandelen acht ik een gemiddeld jaarrendement van 8% voor de komende tien tot vijftien jaar haalbaar. Vanwege het slechte economische perspectief voor 2023 heb ik wel een voorkeur voor defensieve aandelen. Regionaal gezien ben ik vooral positief over China. Hoewel het gouden tijdperk van globalisatie voorbij lijkt, speelt China nog steeds een grote rol bij de energietransitie, zoals rond de productie van zonnepanelen. Ook obligaties vind ik bij de huidige rentes aantrekkelijk.”

Marey: „Dankzij de sterk gestegen rentes zijn obligaties vergeleken met voorgaande jaren veel aantrekkelijker geworden. Het blijft volgend jaar hoe dan ook een lastig jaar om te beleggen. Als er bijvoorbeeld toch geen recessie komt in de VS, dan zal de Fed de rente naar verwachting hoog houden. Verder is het afwachten hoe de Amerikaanse president Biden komend jaar omgaat met de meerderheid van de Republikeinen in het Huis van Afgevaardigden. Nadat hij afgelopen jaar de linkse vleugel van zijn eigen partij goed heeft bediend met het omvangrijke stimuleringsplan voor het klimaat en de zorg, is het voor Biden best nog mogelijk om economisch zaken te doen met een meer Trump-achtig beleid, waarmee de Republikeinen ook kunnen instemmen.”

BEKIJK OOK:
Vertrekkend ceo Flow Traders waarschuwt: ’Nederland verliest snelle groeiers’

Wat zien jullie nu als het grootste risico voor beleggers?

Juvyns: „Het grootste risico in het nieuwe jaar is een verdere escalatie van de oorlog tussen Rusland en Oekraïne. De impact van de hogere rente op de begrotingen van veel EU-lidstaten is ook een aandachtspunt. Het IMF heeft al gewaarschuwd dat er meer bezuinigd moet gaan worden. Verder hebben we te maken met klimaatrisico’s, waarvan de gevolgen steeds meer zichtbaar zijn op de economische activiteiten.”

Marey: „De discrepantie tussen het beleid van de Federal Reserve en wat de markten hebben ingeprijsd. Dat kan niet oneindig voortsudderen en komt vroeg of laat tot een uitbarsting. Als Fed-voorman Powell zijn poot stijf houdt, geeft dat een opwaarts effect op de rente en een drukkend effect op de aandelenmarkten. Verder kunnen problemen op een markt zonder toezicht een zware recessie veroorzaken, zoals bij het ontstaan van de crisis met Amerikaanse rommelhypotheken in 2007. Ik verwacht echter geen nieuwe crisis op de woningmarkt in de VS doordat toezichthouders daar nu goed controle over houden.”

BEKIJK OOK:
’Eerst meer tegenwind in aantocht voordat beurzen opklaren’

Hebben jullie voor particuliere beleggers nog een goede advies?

Juvyns: „Het beste wapen tegen onrustige markten is nog steeds spreiding over verschillende beleggingen. Wees niet bevreesd voor de vele risico’s, want de waarderingen zijn al fors teruggelopen. Het is ook goed om te beseffen dat 80% van het werk door centrale bankiers al is gedaan. We verwachten een moeilijk economisch jaar, maar een beter beursjaar.”

Marey: „Particuliere beleggers moeten niet te snel uit de markt stappen. Banken werken daar aan mee door klanten een waarschuwing te sturen als een belegging in de portefeuille met een bepaald percentage is gedaald. Het gaat om time in the market. Heb geduld. Probeer de markt niet te timen.”

www.telegraaf.nl/financieel/503500759...
voda
0
Zou fijn zijn als een gedeelte van dat geld naar de beurs gaat....

Spaarpot nóg voller: we verdienen meer, maar geven niet alles uit
Door WILLEMIJN VAN BENTHEM

Updated Gisteren, 21:51
Gisteren, 17:28
in GELD

AMSTERDAM - Ook in november hebben Nederlanders weer meer geld opzij gezet. Volgens de laatste cijfers van De Nederlandsche Bank (DNB) is het Nederlandse spaarsaldo gegroeid tot een recordbedrag van bijna €425 miljard. Nederland is een spaarvaardig land. „Toch heeft één op de vijf minder dan €3500.”

Er wordt in Nederland steeds meer gespaard. ANP/HH

Hoofdeconoom Peter Hein van Mulligen van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) is niet verbaasd dat spaartegoeden groeien bij de Nederlandse banken. Er wordt namelijk meer verdiend dan uitgegeven. En dat terwijl hij ziet dat de consumptie zelfs is gestegen ten opzichte van de tijd van vóór corona. „Maar omdat de inkomens blijven groeien, en de uitgavendip van de coronajaren nog niet is ingehaald, wordt er ook meer geld achter de hand gehouden.”

BEKIJK OOK:
’Spaarrente op hoogste niveau in tien jaar’

Gezond verstand
Of alle Nederlanders er lustig op los sparen, is de vraag. Van Mulligen: „Dat kunnen we nog niet zien, helaas.” Maar zijn gezonde verstand zegt dat het dure tijden zijn, door de hoge energiekosten en inflatie. „Dus de mensen die geen baan hebben of geen hoger inkomen hebben gekregen, zullen zich niet herkennen in dat zij grote spaarders zijn.”

Ten opzichte van deze laatste groep die het moeilijker heeft, ziet Van Mulligen een groei bij de mensen met een baan. „We weten dat het totale inkomen blijft stijgen. Die is natuurlijk positief gecorrigeerd doordat veel salarissen zijn aangepast aan de hoge inflatie.” Maar ook ziet Van Mulligen dat het aantal banen stijgt. „Er worden dus letterlijk meer uren gewerkt.”

BEKIJK OOK:
’Spaarrente in 2023 verder omhoog’

Minder uitgeven
Dat kan Carlijn Prins van de Rabobank beamen. „Sinds november 2021 zijn er zo’n 23.000 werkenden per maand bij gekomen. Er werken nu bijna 9,7 miljoen Nederlanders, ook gedreven door bevolkingsgroei.” En dat draagt volgens Prins zeker bij aan de stijgende spaartegoeden. Wat volgens haar ook een rol heeft, is de uitgedeelde energietoeslag van €190 in zowel november en december. „Niet iedereen heeft die nu nodig, maar in totaal is dat toch een paar miljard. Ook dat vindt een weg naar de spaarrekening.”

In september nog deed Rabobank onderzoek naar hoe mensen omgaan met de financiële situatie, omdat de inflatie zo hard steeg. En wat bleek, de verschillen zijn groot. Prins: „Gemiddeld neemt het spaargeld weliswaar toe in Nederland, maar één op de vijf heeft minder dan €3500. Terwijl door de hoge inflatie en energiekosten meer mensen hun spaargeld juist nodig hebben.”

BEKIJK OOK:
Spaarberg groeit met €32 miljard: ruim 1 op 10 huishoudens goed voor ton of meer

Omgaan met tekorten
Wat ook uit het onderzoek van de Rabobank naar voren kwam, was hoe mensen omgaan met hun financiën als ze tekort komen. „Dit willen ze vooral oplossen door minder uit te geven, daarna door minder geld opzij te zetten en pas daarna door hun spaarpot aan te spreken.” Het is begrijpelijk zegt ze, want veel mensen hebben spaardoelen, zoals het verduurzamen van hun huis.

Dat Nederland een spaarzaam volk is, weet ook Amanda Bulthuis van Geld.nl. „Veel buitenlandse banken azen op het Nederlandse spaargeld. Er zijn landen die juist krediet nodig hebben en daarom zie je hier een groei aan buitenlandse banken, zoals de Franse Renault en de Bigbank uit Estland. Die gooien hun spaarrentes dan ook omhoog.”

BEKIJK OOK:
Nationale-Nederlanden verdrievoudigt spaarrente

Wel rustig slapen
Bulthuis geeft aan dat het een prima idee kan zijn om daar spaargeld te stallen. „Sparen is altijd goed om een buffer te hebben voor als er wat gebeurt. En ook bij een Franse of Estlandse bank, ben je onder de EU wetgeving beschermd voor de eerste €100.000 op je rekening.”

Wat slim is, ligt vooral aan de mensen zelf. „Het belangrijkste is dat mensen zich prettig voelen bij hun beslissing. Als ze wakker liggen van het idee dat het geld in Estland staat, dan moet je het niet doen.”

BEKIJK OOK:
Sparen viert ook bij huidige lage rente hoogtij

www.telegraaf.nl/financieel/184069461...
584 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Detail

Vertraagd 16 apr 2024 16:30
Koers 0,957
Verschil -0,031 (-3,09%)
Hoog 0,979
Laag 0,952
Volume 5.617.143
Volume gemiddeld 6.407.533
Volume gisteren 5.323.102

EU stocks, real time, by Cboe Europe Ltd.; Other, Euronext & US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: Infront