Koffiekamer « Terug naar discussie overzicht

Koffiepraatjes

3.407 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 ... 167 168 169 170 171 » | Laatste
voda
0
Nederland heeft één van de oudste wagenparken van Europa: ruim 5 miljoen auto's zijn ouder dan 10 jaar

Ruim de helft van de dik 11 miljoen personenauto’s en bedrijfswagens in Nederland is meer dan tien jaar oud, meldt de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW) op basis van nieuwe cijfers. Daarmee heeft Nederland één van de oudste wagenparken in Europa. Het aandeel elektrische auto's is nog klein, maar stijgt wel.

Autoredactie 02-01-23, 12:01 Laatste update: 13:54

Nederland telt nu in totaal 343.677 elektrische personenauto’s en lichte bedrijfswagens. Dat is zo'n 3,1 procent van alle voertuigen. ,,Dit aantal lijkt nog bescheiden. Toch is elektrisch rijden aan een opmars bezig”, stelt de RDW. Het gros van de wagens in Nederland rijdt nog op benzine of diesel: respectievelijk 71 procent en 18 procent. Het aantal benzineauto’s bedraagt momenteel ruim 7,8 miljoen. Hoewel diesels de afgelopen jaren minder populair zijn geworden, rijden er nog altijd bijna 2 miljoen rond in ons land.

Lees ook
Verrassend: Volkswagen niet langer het populairste automerk van Nederland

Veel oude auto's in Nederland
Ruim 5 miljoen personenauto’s en 400.000 bedrijfswagens zijn meer dan 10 jaar oud, en daarmee heeft Nederland een relatief oud wagenpark. In deze categorie rijden 2976 elektrische personenauto’s en 403 elektrische bedrijfswagens rond. ,,Dat valt in het niet bij de aantallen verbrandingsmotoren in die leeftijdsgroep die nog in gebruik zijn”, aldus de RDW.

Het staat in ‘een schril contrast’ met voertuigen jonger dan 5 jaar, zegt de instantie: 12 procent van de personenauto's in deze leeftijdscategorie zijn elektrisch, tegen 0,1 procent van de auto's ouder dan 10 jaar. Diezelfde trend is te zien bij bedrijfsauto's: het aandeel elektrisch onder jonge bedrijfswagens is vijf keer groter dan bij oudere. Het populairst bij bedrijfsauto's is evenwel nog altijd de dieselmotor: 88,5 procent van de lichte bedrijfswagens rijdt op diesel.

De RDW maakte ook bekend dat Flevoland de meeste volledig elektrisch aangedreven auto’s telt, met een aandeel van 11,5 procent. Van de personenauto’s jonger dan vijf jaar is in Flevoland zelfs 20,9 procent elektrisch. Limburg blijft volgens de RDW met 7,3 procent flink achter.

www.ad.nl/auto/nederland-heeft-een-va...
hirshi
0
De prijzen in Spanje lagen in december 5,8 procent hoger dan in dezelfde maand een jaar eerder, zo blijkt uit cijfers van het Spaanse statistiekbureau INE. Het is het laagste inflatiecijfer van het land sinds november 2021.

In Spanje daalt het cijfer al vijf maanden op rij. Nergens in het eurogebied is de inflatie op het moment zo laag als in Spanje.

De verdere daling heeft te maken met dalende elektriciteitsprijzen en lagere brandstofprijzen, schrijft INE.

www.nu.nl/economie/6244976/inflatie-i...
Freemoneyforever
1
Chirurg amputeerde op Oudjaarsavond hand van 11-jarige: 'Waar zijn we mee bezig?'

"Ieder slachtoffer, laat staan als het om een kind gaat, voelt er als een te veel." Terwijl op Oudejaarsavond om klokslag 00.00 uur de ene na de andere vuurpijl de lucht in schoot en iedereen elkaar vrolijk een gelukkig nieuwjaar wenste, stond plastisch chirurg Emma Paes met haar team druk te opereren in het Wilhelmina Kinderziekenhuis in Utrecht.

Voorovergebogen over de hand van een 11-jarige jongetje konden de artsen niets anders dan concluderen dat een amputatie onvermijdelijk was. Niet veel later werd besloten dat zijn rechteroog vanwege uitgebreid letsel ook verwijderd moest worden. "Dit is geen gelukkig nieuwjaar, dit is iets vreselijks. Hoe kunnen we voorkomen dat dit volgend jaar weer gaat gebeuren?", vroeg Paes zich na de operatie af.
meer: nos.nl/artikel/2458512-chirurg-ampute...
Freemoneyforever
1
'Nieuwe kazerne Zeewolde voor 7000 militairen'

De beoogde militaire kazerne bij Zeewolde moet plek gaan bieden aan zo'n 7000 militairen. Ook zijn er ongeveer 1300 opleidingsplaatsen voorzien, zei commissaris van de koning Verbeek in zijn nieuwjaarstoespraak. De werkplekken ontstaan volgens hem door een reorganisatie binnen Defensie.
nos.nl/artikel/2458514-nieuwe-kazerne...

Handig voor de vijand: bommetje op de dijk, en weg kazerne. Een paar kilometer verderop op het oude land overstroomt het dan niet. Assen bijvoorbeeld wil graag haar kazerne behouden (OK, dat is ruim een uur rijden).
Freemoneyforever
0
Oud-minister Ernst Hirsch Ballin over immigratie: 'Wij hebben belang bij migrerende werknemers'

We hebben met ons volle bewustzijn verdragen ondertekend over migratie, zegt oud-minister Ernst Hirsch Ballin in WNL Haagse Lobby. “En daarmee verplichtingen aanvaard,” vervolgt hij, “zoals dat vluchtelingen opvang moeten krijgen in een land waarnaar ze gevlucht zijn, en dat ze hun gezin over mogen laten komen.” Dat was een van de lessen uit de geschiedenis die we hebben getrokken, zegt hij.

Dat betekent echter niet dat we de discussie over migratie moeten platslaan met een verwijzing naar de internationale verdragen, erkent Hirsch Ballin. Het verdrag over het Gemeenschappelijk Europees Asielstelsel zou volgens hem gemoderniseerd mogen worden. Die omvat een hele reeks richtlijnen, “die goede dingen hebben voortgebracht”, vindt hij, zoals het wegnemen van het zogeheten ‘asielshoppen’.

“Maar de kwaliteit van de opvang moet worden verbeterd en er moeten afspraken worden gemaakt over immigranten met de landen van herkomst, gebaseerd op een gemeenschappelijk belang. Dat is steeds weer in de versukkeling geraakt.” Volgens de ex-minister hebben wij belang bij migrerende werknemers.” Maar die moeten dan wel een behoorlijke huisvesting krijgen en niet worden uitgespeeld tegen Nederlandse werknemers, geeft hij aan. Dat behelst stilstaan bij de sociale gevolgen van migratie. Ook zouden we de afspraken met deze landen over remigratie moeten vergemakkelijken, vindt Hirsch Ballin.
Capaciteitsproblemen

Ten slotte is hij kritisch op het inkrimpen van de capaciteit van de IND en de asielzoekerscentra, in tijden van verminderde toestroom. Ten opzichte van vroeger kunnen we veel sneller beslissen of iemand recht heeft op opvang, maar dan moet je wel de capaciteit hebben om dat uit te voeren, aldus de CDA-coryfee.

Het probleem is niet dat we regels hebben, vindt Hirsch Ballin, maar dat we zo verkrampt over dit onderwerp spreken. “Waardoor we niet meer onderkennen waar die regels moeten worden verbeterd of aangevuld.”
www.nporadio1.nl/nieuws/economie/abc7...
Freemoneyforever
0
Koeien communiceren met elkaar (én met mensen)

Koeien kunnen met elkaar praten en communiceren ook met mensen. Dat concludeert taalkundig onderzoeker Leonie Cornips na 4 jaar veldonderzoek. Melkkoeien die in veel in stallen leven maken vooral 'afhankelijke' geluiden zegt zij in Villa VdB.

Observeren

Leonie Cornips heeft de koeien langdurig geobserveerd en hun gedrag gefilmd. "Dan kan ik precies zien hoe het lichaam van de koe gelijk uitdrukt wat zij met haar stem doet. Als je dat een langere tijd observeert krijg je er gevoel voor."

Het loeien heeft dus een betekenis. "Vaak zoiets als: ik moet gemolken worden of ik heb honger. Koeien die vooral buiten leven en niet voor de melkproductie zijn, maken meer geluiden voor de groep: kom we gaan nu, we gaan naar links, of kalf kom bij me."

Oproep

In het begin was het heel lastig om boeren te vinden die het goed vonden dat ze onderzoek kwam doen in hun stal. Op een gegeven moment reageerde een boer op een oproep omdat hij ook heel graag wilde weten wat zijn koeien zeiden. "Heel veel geluiden van de koe in de stal zijn bedoeld voor de boer. Als je de stal binnenkomt en letterlijk over de drempel stapt maakt de koe altijd een bepaald geluid. Dat is echt hallo of goedemorgen."

Klaaglijk loeien

Als een koe een kalf krijgt wordt het doorgaans snel weggehaald bij de moeder. En dat is ook te horen in de geluiden. Een koe kan heel klaaglijk loeien als dat gebeurt. "Aan de ene kant wil ze haar kalf bereiken en ook wil ze aan de mensen vragen waar haar kalf is."

Cornips mag door met een vervolgonderzoek. Dit keer over de taalkundige communicatie tussen kat en mens.
www.nporadio1.nl/nieuws/binnenland/8c...
Freemoneyforever
0
Boskalis-topman: kans is concreet dat wij uit Nederland vertrekken

Een van ‘s lands meest toonaangevende bedrijven - baggeraar Boskalis - heeft concrete plannen om met haar hoofdkantoor uit Nederland te vertrekken. "De balans maken we komend jaar op en die heeft voor Nederland geen forse beweging naar de positieve kant gemaakt", zei Boskalis-CEO Peter Berdowski in het WNL-radioprogramma Sven Op 1.

Eerder deze week gooide de Boskalis-voorman een steen in de vijver, door in het Financieele Dagblad te reppen over het aanzien van ons land op het wereldtoneel. Dat bladdert af, vindt Berdowski. "Ik heb daarom de bestuurlijke verantwoordelijkheid om na te denken waar je het beste op je plek bent. Dat is altijd Nederland geweest, maar dat houden we nu serieus tegen het licht. Laat ik zeggen: de vlag hangt halfstok, maar is nog niet gestreken", zegt hij.

Nederlandse vestigingsklimaat

Volgens de voorman van de baggeraar is het ondernemersklimaat in ons land achteruit gegaan. "Dat zit hem in een aantal elementen. Met name in de nieuwe wet Internationaal Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen. Wij zijn niet tegen verantwoord ondernemen. Ook niet tegen duurzaamheid. Maar wij krijgen als bedrijf een zorgplicht waaraan we niet kunnen voldoen. Het wordt voor Boskalis lastig om in die wet onze internationale activiteiten nog uit te voeren", aldus een bezorgde Berdowski.

In Den Haag nul op rekest

Daar komt dan nog bij dat ze in politiek Den Haag de telefoon niet opnemen. Berdowski: "Men wil niet met ons praten. De verantwoordelijk minister niet. De minister-president niet."

Het grootbedrijf wordt met de nek aangekeken en de Boskalis-topman vindt het moeilijk te begrijpen hoe dat is ontstaan. "Ik denk dat de WOO (Wet Open Overheid, red.) daar wel een rol in heeft gespeeld. Als een minister één op één met een CEO van het bedrijfsleven praat, dan roept dat vragen op. Soms zelfs Kamervragen. Ik denk dat daar een groot deel van het probleem zit."

Boskalis-topman Peter Berdowski (6 januari 2023)
www.nporadio1.nl/nieuws/economie/70b6...
Freemoneyforever
0
'Miss Bitcoin' harkte in paar maanden 2 miljoen aan STAP-budget binnen

De riante scholingsregeling die de overheid vorig jaar heeft opgezet, levert sommige ondernemers gouden bergen op. Madelon Vos, zelfverklaard Miss Bitcoin, heeft de afgelopen maanden razendsnel miljoenen verdiend met een online beleggingscursus. Het cursusgeld werd volledig door de staat opgehoest.

Dat blijkt uit gegevens van het UWV die zijn vrijgegeven na een openbaarheidsverzoek van onderzoeksplatform Follow The Money.

Technische analyse

STAP staat voor Stimulering van de Arbeidsmarktpositie. Met het STAP-budget kan iedere volwassen Nederlander jaarlijks 1000 euro subsidie krijgen om opleidingen te volgen. Dat is bedoeld om je positie op de arbeidsmarkt te verbeteren, maar al rap bleek dat de subsidie ook in ruime mate wordt gebruikt voor dubieuze opleidingen.

En als je een populaire opleiding aanbiedt, kun je er ook razendsnel rijk mee worden, zo blijkt. Zo biedt Vos de Cursus Technische Analyse aan. In tien cursussen wordt de cursisten bijgebracht hoe ze 'grafieken moeten lezen', leren 'inspelen op koersbewegingen' en 'geld verdienen door middel van handelen', schrijft Vos op haar website. Technische analyse is een omstreden manier om te voorspellen hoe koersen zich in de toekomst gaan ontwikkelen.

2 miljoen euro

In minder dan vier maanden tijd streek haar bedrijf ruim 2 miljoen euro op, blijkt uit de gegevens. De online cursus kostte 797 euro, maar daar merkten deelnemers helemaal niets van. "Volg de Opleiding Technische Analyse gratis met het STAP-budget", kopt Vos met koeienletters op haar website. Inmiddels is de prijs trouwens gestegen naar 897 euro.

Vos had dan ook een manier gevonden om heel snel aan heel veel cursisten te komen, via een zogenaamd affiliate-programma. Een cursist die een andere cursist aandroeg kreeg bijvoorbeeld 100 euro, ook weer betaald uit het STAP-budget.

Met die omstreden werkwijze, die vooral de belastingbetaler geld kost, is Vos inmiddels gestopt nadat hier Kamervragen over zijn gesteld, zegt ze. Verder laat Vos aan RTL Z weten dat het bedrag van 2 miljoen euro volgens haar niet klopt.

Uit de geopenbaarde stukken blijkt echter dat 2544 cursisten subsidie toegekend kregen voor de cursus bij Vos. Samen goed voor een bedrag van 2.027.568 euro.

Ruis

Maar volgens Vos heeft het UWV een 'verkeerde dataset' openbaar gemaakt. In de realiteit zouden er veel minder cursisten deel hebben genomen aan de cursus. Hoeveel dat er dan wel waren en hoeveel subsidie Vos met haar bedrijf in totaal heeft opgestreken, wil ze dan weer niet zeggen.

Ook wil Vos niet zeggen hoeveel de cursus volgens haar dan ongeveer heeft opgeleverd. "We willen hier pas uitspraken over doen als we zelf de correcte data in handen hebben, momenteel hebben we geen helder overzicht. De verouderde lijsten en annuleringen zorgen voor nog meer verwarring."

Een woordvoerder van het UWV bevestigt dat er 'enig verschil' kan zitten in het toegekende subsidiebedrag en het bedrag dat de cursusaanbieder uiteindelijk binnen krijgt. Als een cursist wel de subsidie heeft aangevraagd, maar die uiteindelijk toch niet volgt, krijgt de aanbieder het geld niet.
Controversiële regeling

Het is niet de eerste keer dat de subsidieregeling opzien baart. Eerder bleek al uit onderzoek van RTL Nieuws dat aanbieders van cursussen de opleidingskosten flink omhoog gooiden, omdat de staat toch de portemonnee trekt. 

Uit een ander onderzoek van RTL Nieuws bleek dat het ook wemelde van cursussen die niets met ontwikkeling op de arbeidsmarkt te maken hebben. Zoals een cursus 'manifesteren' of een 'ontdekkingstocht naar jezelf'. Of wat te denken van 'edelsteentherapie'.

Het ministerie van Sociale Zaken gaat in een reactie niet in op de casus-Vos, maar wijst erop dat minister Carien van Gennip eind vorig jaar al heeft gezegd dat de STAP-regels strenger worden. 
Strengere regels

"Daarom worden er maatregelen uitgewerkt om opleidingen die niet aan de voorwaarden van STAP voldoen beter en eerder te weren uit het scholingsregister. Ook wil de minister opleiders die STAP als ongepast verdienmodel gebruiken beter kunnen aanpakken", aldus de woordvoerder.

In januari wordt er dan ook geen subsidie uitgekeerd. Die tijd wordt gebruikt om de nieuwe regels uit te werken.
www.rtlnieuws.nl/economie/artikel/535...
A Mao
1
9 vd 10 keer zijn het natuurlijk linkse hobby’s die worden gesubsidieerd….
Er is nu “ophef” in linkse media omdat er een luis in de pels ( lastig Madelon met d’r kritische blik ) eens en keer het padje naar de geldkraan heeft gevonden..lol.
gam gam
0
Handig gebruik maken van subsidiekranen is een verdienmodel waarmee veel mensen succes hebben.

Wat dacht je van al die cursussen die overheidsdienaren krijgen, dat gaat ook nergens over en is ook allemaal belastinggeld.
voda
2
Column: een rampjaar met dank aan de centrale banken
Door JAAP VAN DUIJN

2 uur geleden
in FINANCIEEL

Eind 2021 was de rente op tienjarige staatsleningen -0,04%, eind vorig jaar was die rente gestegen naar 2,82%, het hoogste niveau sinds augustus 2011. Door de sterk oplopende inflatie moest de ECB zijn bizarre beleid, dat erop gericht was de kapitaalmarktrente negatief te maken en leners aan te zetten tot het maken van nog meer schulden, eindelijk opgeven.

Centrale bankiers als Christine Lagarde (ECB) hebben niet bepaald bijgedragen aan stabiele financiële markten. ANP/HH

Het gevolg was dat beleggers in staatsobligaties vorig jaar het slechtste resultaat sinds de start van het Koninkrijk der Nederlanden, ruim tweehonderd jaar geleden, behaalden. Als de rente stijgt, daalt de koers van obligaties. Maar als de rente 4% is, of 8%, wat bij het huidige inflatieniveau normaal zou zijn, heeft de belegger in ieder geval rente-inkomsten, die de koersdaling geheel of gedeeltelijk kunnen compenseren.

BEKIJK OOK:
Column: gelukkig nieuw beleggingsjaar!

Annus horribilis
Maar bij een negatieve rente valt er helemaal niets te compenseren en werkt de koersdaling volledig door in het beleggingsresultaat. Dat zal voor staatsobligaties om en nabij de -18% zijn geweest. Ik kan me nog goed het jaar 1994 herinneren. Dat werd onder beleggers bekend als het annus horribilis, het verschrikkelijke jaar, omdat de aandelenkoersen daalden en de rente steeg, toen van 5,5 naar 7,5%. Het beleggingsresultaat op ’veilige’ Nederlandse vastrentende waarden was in dat jaar -5,5%, en dat vonden we toen reden om 1994 tot een rampjaar voor obligatiebeleggers uit te roepen.

Het afgelopen jaar was dus nog vele malen slechter. Nederlandse obligaties -18%, de AEX -14%, wereldwijde aandelen ongeveer hetzelfde. Beleggers kregen daarmee de rekening van jaren van wanbeleid van de centrale banken gepresenteerd. Die hadden in de jaren voor 2022 door hun rentepolitiek voor sterk overgewaardeerde aandelenmarkten gezorgd. Die lucht moest er een keer uit en dat gebeurde dus het afgelopen jaar. Terwijl centrale banken voor rust op de financiële markten moeten zorgen, heeft hun beleid juist tot grote uitslagen geleid.

BEKIJK OOK:
’Na malaise in 2022 komt er een beter beursjaar aan’

Recessie
Sommige voorspellers verwachten een beter 2023. De gedachte is dat centrale banken wel zullen stoppen met renteverhogingen als de verwachte recessie inderdaad komt. De markten kunnen dan stabiliseren en obligatiebeleggers zullen weer een positief resultaat tegemoet kunnen zien. Maar bij inflatiepercentages die nog steeds dichter bij de 10 dan bij de 5% liggen, is een kapitaalmarktrente van 2,8% natuurlijk nog steeds belachelijk laag. Historisch bedraagt de reële, dus voor inflatie gecorrigeerde, kapitaalmarktrente in Nederland ongeveer 2,5%, maar nu is die reële rente nog steeds sterk negatief. Wie in staatsobligaties belegt, verliest koopkracht.

Net nu ze vanwege een hogere rekenrente de uitkeringen mogen verhogen, hebben onze pensioenfondsen een allerbelabberdst jaar achter de rug. Zij beleggen namelijk wel vrij fors in vastrentende waarden, gemiddeld genomen zo’n 40%. Zij moesten wel van hun toezichthouder. Ook hier zien we de perverse effecten van het beleid van onze centrale banken.

www.telegraaf.nl/financieel/190290086...
gam gam
0
Hoe zit dat eigenlijk? Als mensen copy and paste doen dan krijgen ze vaak gedoe maar voda kan zomaar teksten kopieren? Ben er blij mee hoor daar niet van.

En waar zijn mijn sergeantstrepen gebleven, is dat de straf voor een jaartje of wat niet posten.
Freemoneyforever
1
quote:

A Mao schreef op 6 januari 2023 17:28:

9 vd 10 keer zijn het natuurlijk linkse hobby’s die worden gesubsidieerd….
Er is nu “ophef” in linkse media omdat er een luis in de pels ( lastig Madelon met d’r kritische blik ) eens en keer het padje naar de geldkraan heeft gevonden..lol.
Die subsidies komen van onze regering, wat heeft dat met link(s)e hobby's te maken?
voda
0
quote:

gam gam schreef op 7 januari 2023 21:42:

.
En waar zijn mijn sergeantstrepen gebleven, is dat de straf voor een jaartje of wat niet posten.
Kan ik ook omlaag op de ladder?
Ja, dat kan. We meten de activiteit over een lange periode, dus u bent niet meteen al uw strepen kwijt als u even wat minder actief bent, maar als de afname langdurig is zal dat ook in de badges zichtbaar worden.

www.iex.nl/content/infocentrum-badges...
voda
0
Onder meer Franse wortels en appels kunnen microplastics uit het riool bevatten
Artikel van Bram van Driel • 1 uur geleden

Microplastics zijn hele kleine stukjes plastic en er zijn grote zorgen over de effecten ervan op mens, dier en milieu. Kunnen microplastics ook in onze landbouwgewassen terechtkomen, en zo ja, hoe dan? Dat kunnen ze zeker, bijvoorbeeld via rioolslib dat op akkers wordt gebruikt als mest.

Onder meer Franse wortels en appels kunnen microplastics uit het riool bevatten
© 'Rioolwaterzuivering Ede', Vallei en Veluwe

Microplastics zijn stukjes plastic met een grootte van 1 - 5 millimeter, al hangt het er wel van af aan wie je het vraagt, want onderzoekers gebruiken verschillende definities. Wanneer microplastics uiteenvallen tot nog kleinere deeltjes, krijg je nanoplastics met afmetingen van 1-1000 nanometer. Ter vergelijking: een mensenhaar is 80.000 nanometer dik.

Ze zitten overal en komen regelmatig in het nieuws. Zo vallen ze in Auckland (en elders) uit de lucht, baleinwalvissen krijgen er tienduizenden van binnen bij elke hap, en ze komen voor in de wortels, bast en bladeren van bomen.

Rioolwater bevat microplastics

Geen wonder dus dat in rioolwater microplastics voorkomen afkomstig van bijvoorbeeld kledingvezels, bandenslijpsel, en schuur- en scrubmiddelen. Uit Nederlands onderzoek blijkt dat rioolwaterzuiveringsinstallaties 76 - 99% van de meetbare microplastics verwijderen, met name tijdens de bezinkingsstappen. Dit is belangrijk omdat je zo voorkomt dat microplastics in oppervlaktewater terecht komen.

Bij het bezinken komen de microplastics in het slib terecht, een modderige (en stinkende) substantie die we in Nederland voornamelijk verbranden. Sinds 1995 is het uitrijden van rioolslib in Nederland verboden, net als storten en lozen.

Hier verbranden we rioolslib, elders rijden ze het uit

Jaarlijks produceert Nederland 40.000 vrachtwagens vol zuiveringsslib. Wij vinden het duurzamer om het slib te verbranden en daar energie mee op te wekken, dan het uit te rijden op boerenland waarbij broeikasgassen vrijkomen. Wat ook meespeelt, is dat we in Nederland al genoeg mest van dieren hebben.

Andere Europese landen (vooral Frankrijk en Zuid-Europese landen) en de Verenigde Staten gebruiken het slib wel op akkers, omdat het rijk is aan nutriënten zoals stikstof en fosfor. De EU stelt eisen aan de mate van vervuiling van het slib, maar niet aan de aanwezigheid van microplastics. De microplastics die in de rioolwaterzuivering uit het water zijn gehaald, komen zo alsnog op het land terecht. Naast microplastics kunnen in het slib ook andere vervelende stofjes zitten: in Amerika is mogelijk zo'n 20 miljoen hectare akkerland verontreinigd door met PFAS besmet rioolslib dat als meststof is gebruikt.

Tienduizenden tonnen microplastics op landbouwgrond

Elk jaar produceert Europa zo’n 8 à 10 miljoen ton rioolslib. Zo’n 40% daarvan komt op landbouwgrond terecht. Dat betekent zo tussen de 31.000 en 42.000 ton microplastics op de Europese landbouwgronden.

Maar de microplastics blijven daar niet, als het regent gaan ze via het grondwater naar rivieren, zeeën en oceanen. Met als gevolg nog meer plastic in de oceanen.

Plantenwortels nemen microplastics op

Microplastics uit ons afvalwater vinden dus via het rioolslib hun weg naar Europese akkers, maar betekent dat ook dat ze ín landbouwgewassen terecht komen? Op de akker vervalt het plastic tot steeds kleinere deeltjes en hoe kleiner het plastic, hoe beter plantenwortels de deeltjes op kunnen nemen via kleine openingen in de wortel. Al is ook bewezen dat planten grotere deeltjes plastic kunnen opnemen.

Vooral wortelgroenten kunnen veel plastic bevatten. Het meeste plastic blijft namelijk achter in de wortels, slechts een klein deel gaat omhoog door de steel. Een studie uit 2020 liet zien dat er micro- en nanoplastics in fruit en groente zitten. Van het onderzochte fruit bevatten appels de meeste plastics, van de groenten de wortelen.

Dat zou kunnen betekenen dat je liever geen Franse wortels of appelen meer wilt eten, nu je dit hebt gelezen.

Mensen nemen ook microplastics op

Wat gebeurt er als een mens de microplastics uit groente en fruit binnenkrijgt? Waarschijnlijk vindt er geen vertering plaats van plastic in ons maag- darmsysteem. Of plastic in de darmen opgenomen wordt, hangt af van het formaat van het deeltje. Deeltjes die niet opgenomen worden kunnen alsnog voor schade zorgen door onze darmcellen te verstoren, het weefsel te irriteren en/of giftige stoffen af te geven. Er is in ieder geval al plastic in ons bloed gevonden, maar of dat tot gezondheidsproblemen leidt, is nog steeds niet duidelijk.

De vraag is of het verantwoord is om rioolslib als groeimiddel te gebruiken terwijl we weten dat er microplastics in zitten en dat planten die plastics uit de grond kunnen opnemen. Slib verbieden kan als nadeel hebben dat boeren overstappen van een circulair afvalproduct op kunstmest. Er is ook wat voor te zeggen om de hoeveelheid microplastics in rioolslib goed te monitoren en de ergste uitwassen aan te pakken. Het kan bijvoorbeeld helpen om vetten en oliën (die veel microplastics bevatten) bij de afvalwaterzuivering te scheiden van het rioolslib en te gebruiken als biobrandstof. De beruchte nanoplastics houd je er wellicht niet mee uit de omloop.

Met vele sub-links:

www.msn.com/nl-nl/gezondheid/other/on...
gam gam
0
Microplastics, eng verhaal. Maar eens beginnen met de plastic bekers en borden niet meer in de vaatwasser te doen maar met de hand.
DeZwarteRidder
0
quote:

gam gam schreef op 9 januari 2023 13:29:

Microplastics, eng verhaal. Maar eens beginnen met de plastic bekers en borden niet meer in de vaatwasser te doen maar met de hand.
Verreweg de meeste microplastics komen van het wassen van kleding.
Freemoneyforever
0
quote:

gam gam schreef op 9 januari 2023 17:41:

Telt polyester ook als microplastic? Dan zit in zo veel kleding…
Ik zou het haast een geitenwollensokkenvraag noemen.

Maar goed, ik ga in ieder geval niet in plastic kleren lopen.
Er is een overschot aan wol in Nederland, voor een deel werd/wordt dat weggegooid.

Dus, beste beleggers: spin daar garen bij ;)
Goede gewoonte: goedkoop kopen.... ;)

Van wol heb ik begrepen, dat het geen microplastics nalaat.
Die plastic zooi wordt in containers aangevoerd.
Daar stoppen ze gas in tegen ongedierte.

En op zaterdag staan hele volksstammen zich te vergapen in goedkope klerezaken
In het gif, dat geen insect overleeft
Lang leve het winkelvee

Maar of polyester verwordt tot microplastic? Ik denk het wel, en via de wasmachineafvoer komt het in het milieu, en daarmee ook in ons voer....

Eet smakelijk!
3.407 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 ... 167 168 169 170 171 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Markt vandaag

 AEX
874,02  -0,77  -0,09%  18:05
 Germany40^ 18.081,10 -0,31%
 BEL 20 3.883,83 -0,18%
 Europe50^ 4.988,35 -0,40%
 US30^ 38.353,31 -0,39%
 Nasd100^ 17.490,14 +0,05%
 US500^ 5.061,89 -0,15%
 Japan225^ 37.998,76 +0,16%
 Gold spot 2.328,46 +0,28%
 EUR/USD 1,0694 -0,08%
 WTI 82,60 -0,84%
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer

Stijgers

VIVORYON THER... +24,31%
ASMI +10,99%
BESI +4,08%
NX FILTRATION +3,85%
TomTom +3,80%

Dalers

ALLFUNDS GROUP -11,00%
ING -5,96%
Flow Traders -2,94%
WDP -2,89%
RELX -2,04%

EU stocks, real time, by Cboe Europe Ltd.; Other, Euronext & US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: Infront