Koffiekamer « Terug naar discussie overzicht

Energie-opslag

17 Posts
[verwijderd]
0
opslag van energie heeft m.i. toekomst. Wie is bekend met aandelen in deze sector?
Leefloon
0
Een korte aanvulling op de eigen inbreng: we kunnen alles een sector noemen, maar energie-opslag is geen gestandaardiseerde sector en is nogal veelomvattend. Ik noem een Ahold Delhaize als kandidaat. Helaas verkopen ze ook non-food, maar dat bedrijf is een grote speler in chemisch opgeslagen energie. En verkoopt die opgeslagen energie ook, in grote hoeveelheden.

Een briljante meelezer zou een Tesla misschien al tegen kunnen komen bij de zoektocht naar een geschikte thuisaccu, om die thuisaccu met dal- of nachttarief in de avond en nacht op te laden voor overdag, maar in de praktijk kan dat tegenvallen.

Het staat dus nog een beetje in de kinderschoenen en kan, afhankelijk wat er precies wordt gezocht, technisch voorlopig interessanter zijn dan bedrijfseconomisch. En dus zou een gespecialiseerd commercieel, trendy beleggingsfonds in werkelijkheid zomaar goeddeels voor o.a. Euronav en Vopak kunnen moeten kiezen, bij gebrek aan beter. Wellicht nu meer iets voor informal investors, met start-ups. Even daargelaten wat het onbekende, ruime "energie-opslag" allemaal zou omvatten.
[verwijderd]
0
Via Hydrogen/waterstof, dit is HET grote pluspunt ook nogeens van Hydrogen tov opslag Accu's,

There is one thing that hydrogen does much better than batteries; long term storage. Batteries leak energy over time while hydrogen, once pressurized liquified and sealed, is shelf stable almost in perpetuity.

Thus, I think there is a spot for both batteries and hydrogen storage in the future of the electric grid.

If one is to produce massive amounts of solar energy beyond immediate needs it needs to be stored and the right mode of storage depends on the duration of storing.

For short term storage, such as if the energy is used later that same day, batteries win hands down for the same reason that EV’s beat hydrogen vehicles.

However, if that energy is to be stored for a long period of time, hydrogen is a much better way to go.

seekingalpha.com/article/4407108-plug...

DurianCS
0
quote:

pacman schreef op 6 maart 2021 16:57:

Via Hydrogen/waterstof, dit is HET grote pluspunt ook nogeens van Hydrogen tov opslag Accu's,

There is one thing that hydrogen does much better than batteries; long term storage. Batteries leak energy over time while hydrogen, once pressurized liquified and sealed, is shelf stable almost in perpetuity.
...
Ja, pas maar op. Waterstofatomen zijn zo klein dat ze heel gemakkelijk weglekken.
Rowi62
0
[verwijderd]
0
Saudi Arabia's bold plan to rule the $700 billion hydrogen market
The kingdom begins work on $5b plant powered entirely by sun and wind

dit zegt genoeg welke kant het op gaat ,

www.arabianbusiness.com/energy/459536...
okeanos
0
quote:

Leefloon schreef op 6 maart 2021 14:58:

we kunnen alles een sector noemen, maar energie-opslag is geen gestandaardiseerde sector en is nogal veelomvattend. Ik noem een Ahold Delhaize als kandidaat. Helaas verkopen ze ook non-food, maar dat bedrijf is een grote speler in chemisch opgeslagen energie. En verkoopt die opgeslagen energie ook, in grote hoeveelheden.
LOL. Maar klopt. Ik ben de voorbij periode een te grote afnemer gebleken. Waardoor ik er nu teveel van heb. Chemisch opgeslagen energie klink wel beter dan wat het werkelijk is. Ik voel me er een stuk beter door. Bedankt. Weet niet of ik er mee wegkom bij vrouwlief.
lanciared
0
Niet te ver zoeken, AMG natuurlijk.
Kijk vb. maar eens onder het AMG draadje : Energie transitie en AMG - blik richting 2030
haas
0
Geen dikkere kabels maar thuisbatterijen
Dat de enige oplossing voor de capaciteit van het elektriciteitsnet dikkere kabels in de grond is (ED 17-5), is niet waar.
Een nog veel beter oplossing is: thuisbatterijen, zowel voor woning als industrie, dit is de toekomst.
Geen kabels meer, geen meter meer, geen electra aansluiting meer.
Ik weet dat er nog veel verbetering in de batterij opslag onderweg is, maar dit kan morgen al.
Arie Manders, Helmond

www.ed.nl/opinie/brieven-netwerk-in-o...
leonardus65
0
quote:

haas schreef op 24 mei 2022 06:11:

Geen dikkere kabels maar thuisbatterijen
Dat de enige oplossing voor de capaciteit van het elektriciteitsnet dikkere kabels in de grond is (ED 17-5), is niet waar.
Een nog veel beter oplossing is: thuisbatterijen, zowel voor woning als industrie, dit is de toekomst.
Geen kabels meer, geen meter meer, geen electra aansluiting meer.
Ik weet dat er nog veel verbetering in de batterij opslag onderweg is, maar dit kan morgen al.
Arie Manders, Helmond

www.ed.nl/opinie/brieven-netwerk-in-o...
Inderdaad dat zou de toekomst kunnen zijn. Maar ik wacht wel totdat er thuisbatterijen zijn die beter presteren en brandveilig zijn.
www.energyville.be/nieuws-events/imec...
DeZwarteRidder
0
Zelf energie opwekken én opslaan in een thuisbatterij

Door Herman de Haan •
28 april 2022

In de hele energietransitie speelt de opslag van duurzaam opgewekte energie een cruciale rol. De opwekking van energie op basis van bijvoorbeeld zon en wind is onvoorspelbaar waardoor vraag en aanbod nooit optimaal op elkaar zijn afgestemd. Dit in combinatie met het afbouwen van de salderingsregeling betekent dat het steeds aantrekkelijker wordt om de zelf opgewekte energie (via voornamelijk PV-panelen) op te slaan in een thuisbatterij. En die werkt lang niet altijd op basis van lood/zuur of Lithium-ion.

De rol van thuisbatterijen wordt om verschillende redenen steeds belangrijker. Ten eerste zal in de komende jaren de salderingsregeling worden afgebouwd tot nul. Dat betekent dat een teveel aan opgewekte energie – bijvoorbeeld middels PV-panelen – weliswaar kan worden teruggevoerd in het net, maar dat daar geen vergoeding meer tegenover staat. Kortom: je wekt het zelf op maar hebt er vervolgens voor jezelf niets aan.

Een tweede reden is dat de opwekking van duurzame elektrische energie bijna nooit optimaal in de pas loopt met het tijdstip van verbruik. Wanneer de zon rond het middaguur hoog aan de hemel staat, zijn veel mensen op hun werk en wordt er in de woning weinig energie gebruikt. Wanneer de zon op het punt staat onder te gaan komen we echter massaal thuis, willen de auto opladen, koken, douchen en televisie kijken of een was draaien. Deze situatie levert voor het lichtnet relatief grote belastingen op, zowel qua aanbod als vraag. Steeds vaker is dan ook in de krant te lezen dat PV-velden worden afgeschakeld omdat het net overbelast raakt.

Opslag van elektriciteit is een goede oplossing

Een van de oplossingen om deze belastingen op het net te voorkomen én 100% gebruik te kunnen maken van eigen energie, is gebruik te maken van slimme regelingen. Hierbij wordt de opgewekte energie zoveel mogelijk direct gebruikt. Bijvoorbeeld voor het draaien van een was, het stofzuigen van het huis met een robotstofzuiger of wellicht het opladen van een elektrische auto die op dat moment niet wordt gebruikt.

Veelal is het echter niet mogelijk om alle energie direct in te zetten. Wat dan rest is de thuisbatterij. Het overschot aan opgewekte energie wordt hierin opgeslagen en weer onttrokken wanneer deze nodig is. Wanneer de accu vol is, wordt een overschot alsnog aan het net geleverd of wordt de productie gestaakt. Is de batterij leeg dan is de resterende behoefte in te vullen door energie aan het lichtnet te onttrekken. De huidige praktijk geeft aan dat volledig autonoom draaien met een thuisbatterij nog niet mogelijk is en dat aansluiting op het lichtnet vooralsnog noodzakelijk blijft. De toepassing van een buurtbatterij, waarbij verschillende woningen zijn aangesloten op één batterij, levert wel een betere businesscase op en gaat een stap verder richting ‘zelfvoorzienend’.

Welke soorten thuisbatterijen zijn er?

De meest bekende thuisbatterijen werken op basis van lood/zuur of lithium-ion. De lithium/ion batterijen zijn het meest geschikt voor thuisopslag omdat deze relatief veel energie kunnen opslaan en bovendien een lange levensduur hebben. Ze hebben wel als nadeel dat ze niet te ver mogen ontladen en ook niet goed bestand zijn tegen hogere temperaturen.

Warmtebatterij

Een standaard elektrische accu is echter niet de enige oplossing. In een samenwerking tussen TNO en de TU Eindhoven wordt bijvoorbeeld ook hard gewerkt aan een zogenaamde warmtebatterij. Heel simpel gezegd wordt de elektrische energie die wordt opwekt met PV-panelen omgezet in warmte en gebruikt om zouthydraten te drogen. Hier is overigens ook gebruik te maken van de warmte opgewekt door zonnecollectoren. Bij dit droogproces wordt de warmte opgeslagen in de zouthydraten. Omdat deze reactie volledig omkeerbaar is, hoeft alleen maar water te worden toegevoegd om de warmte weer vrij te maken. In woningen is het vervolgens het meest logisch om deze warmte ook te gebruiken om de woning te verwarmen. Een prima toepassing aangezien het grootste deel van ons energieverbruik nu eenmaal bedoeld is voor verwarming en koeling. Een oplossing met een hoog rendement omdat er bij de omzetting geen energie verloren gaat.
Elektrische auto kan fungeren als thuisbatterij

Ook steeds populairder wordt het inzetten van de eigen elektrische auto als thuisbatterij. Uiteraard is de bruikbaarheid van dit idee wel afhankelijk van het tijdstip waarop het mogelijk is de auto te laden. Anderzijds worden bij steeds meer bedrijven mogelijkheden gecreëerd om daar de auto overdag op te laden waardoor je eventueel mogelijkheden hebt om deze energie ’s avonds thuis voor andere verbruikers in te zetten. In dat geval is het wel noodzakelijk dat de auto bi-directioneel kan laden.

Chemische omzetting

Naast bovengenoemde oplossingen vinden er bij veel bedrijven, onderwijsinstellingen en kennisinstituten onderzoeken plaats naar alternatieven voor de opslag van energie. Zo is de opgewekte duurzame elektrische energie ook in te zetten voor bijvoorbeeld de productie van waterstof of andere chemische omzettingen. Deze technieken zijn nog lang niet gereed voor toepassing in woningen en waarschijnlijk zal een belangrijk deel als commercieel verkrijgbaar product het daglicht überhaupt nooit zien. Het geeft wel aan dat de aandacht voor energieopslag groot is en noodzakelijk om de energietransitie de juiste boost te geven.
haas
0
Een zonne-energiesysteem wekt overdag veel energie op. Dat is het moment waarop je vaak niet de meeste energie gebruikt. Door de opgewekte energie op te slaan gaat er er zo min mogelijk duurzame energie terug het net in. Sla energie op in de Battery Flex thuisbatterij en verhoog je onafhankelijkheid tot wel 80%.

solarwatt.nl/thuisbatterij/zonne-ener...
leonardus65
0
www.curioctopus.nl/read/42994/student...
Promovenda Mya Le Thai van de Universiteit van Californië, Irvine, lijkt erin te zijn geslaagd een oplaadbare batterij te maken die zo'n 400 jaar meegaat. Zo kunnen elektronische apparaten langer meegaan en zullen er minder lithium-ion-accu nodig zijn, wat een echte troef zou kunnen zijn. Het meest verrassende aan dit alles is echter dat deze ontdekking bij toeval gebeurde.

Het begon allemaal toen een groep onderzoekers experimenteerde met nanodraden, om ze eventueel in batterijen te kunnen gebruiken. Na verloop van tijd realiseerden ze zich echter dat de extreem dunne en kwetsbare draden braken nadat ze een paar keer opnieuw waren geladen.

Mya besloot tijdens een experiment de gouden nanodraden te bedekken met mangaandioxide en een elektrolytische gel vergelijkbaar met plexiglas. Vervolgens startte ze een reeks laadcycli (oftewel, wanneer een batterij van leeg naar volledig opgeladen gaat). De experimenten gingen door, zodanig dat ze erin slaagde om in drie maanden tijd 200.000 cycli te bereiken. Dit alles geeft aan dat de levensduur van deze batterijen veel langer is dan de bekende.
josti5
0
17 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Markt vandaag

 AEX
865,36  +0,01  +0,00%  18:05
 Germany40^ 17.808,30 +0,22%
 BEL 20 3.826,58 +0,84%
 Europe50^ 4.939,89 +0,52%
 US30^ 38.013,46 +0,76%
 Nasd100^ 17.548,80 +0,25%
 US500^ 5.049,25 +0,59%
 Japan225^ 38.001,71 +0,68%
 Gold spot 2.384,69 +1,00%
 EUR/USD 1,0661 -0,09%
 WTI 82,09 -0,15%
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer

Stijgers

VIVORYON THER... +11,51%
JUST EAT TAKE... +5,71%
Air France-KLM +4,18%
FASTNED +3,00%
RANDSTAD NV +2,65%

Dalers

Pharming -9,63%
ASMI -6,10%
Avantium -6,01%
PostNL -5,84%
TomTom -3,31%

EU stocks, real time, by Cboe Europe Ltd.; Other, Euronext & US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: Infront