Euronav « Terug naar discussie overzicht

Forum geopend voor Euronav

19.290 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 918 919 920 921 922 923 924 925 926 927 928 ... 961 962 963 964 965 » | Laatste
Donatello
0
Voorwaarde in het contract : geldige reden om zich terug te trekken, was dat tegen 31 december een goedkeuring zou zijn om zijn aandelen die zouden dienen om het ruilbod met Euronav te betalen, genoteerd stonden op Euronext Brussel. En dat was niet het geval.

Meestal plaatste je veel interessante informatie, maar de laatste tijd zijn het meestal dromen....

Mijn info komt uit de tijd.
boothram
0
ok maar euronav spreekt nog altijd van contractbreuk, de niet notering is een geval van overmacht en ook na 31/12 werd de overeenkomst nog niet meteen opgeblazen. Een juridische kluif wellicht.Mzzr goed, ik heb een beperkt deeltje van euronav aangehouden, na forse winst in de sector (vooral insw) en wat ik nu nog heb zal ik aanhouden. De korte termijn spotprijzen zijn onzeker geworden. De termijncontracten zijn nog altijd super. Het woensdagreport van fearnpulse.com blijft positief ook over de koersen op korte en middellange termijn. Maar 'dual fuel' is met de huidige gasprijzen dubbel intressant. en ik voorzie dat met de komst van de nieuwe schepen de 8 oudsten suezmax de vloot uitgaan aan 40 miljoen minimum het stuk, waarvan de helft niet-uitkeerbare winst is.
Een nieuwe suezmax merkelijk goedkoper in gebruik kost dus maar 40 miljoen extra, en een zeer groot deel van recente bestellingen is al betaald. De VLCC worden pas echt intressant als er uitgestelde scrap begint en China herleeft. Maar dat is daarna pas voor enkele jaren...tot 2030?
Let wel, je kunt time charters niet vergelijken met prijzen op spot maar ze geven een indicatie van de te verwachten opbrengst: het grootste deel van de kosten is voor de charteraar, op spot voor de eigenaar.
De time charters voor nieuwere vlcc op 3 jaar staan op 46000/dag (hellenic shipping) 3 jaar is dus al 51 miljoen...(ja met een schrikkeljaar) en wellicht kunnen ze dat nog een paar keer vernieuwen. De suezmax is niet veel minder: 41 miljoen. maar indien men voor spot kiest verwacht men meer! . Maar voor die nieuwe boten, dual fuel kan ook nog iets meer gevraagd worden. ik verwacht ook een aantal leasings van nieuwere boten...die wellicht ook in directe, maar niet uitkeerbare winst gaan resulteren. Een en ander betekent enorm veel cash potentieel.

Men heeft valselijk voorgesteld dat de plannen van CMB slecht waren voor euronav, en dat ze baat hadden bij de fusie..Het alternatief is wat mij betreft vele keren beter.
Als CEO moet je kijken wie op dat moment de touwen in handen heeft: de CEO is daarbij redelijk gebonden aan zijn raad van bestuur en opdrachtgevers, en moet zich darbij neutraal opstellen wellicht;en ja 2 jaar geleden waren verkoopopportuniteiten, en ja, misschien was er teveel mist rond de eigenlijke eigenaars. Wellicht enkel (familiale)aandeelhouders-sympathisanten van Euronav die anoniem en/of via vennootschappen talrijke kleinere participaties aanhielden. En na het bod wel naar buiten moesten komen. en ja, wellicht waren shorters op seizoenscycli of langetermijn cycli die verrast waren door de marktevoluties.
Indien ik een schatting maak over de waarde, ja dan reken ik vooral op basis van termijncontracten ..
een suezmax levert in de eerste 3 jaar dus telkens 12 miljoen net op. ik reken in de volgende 12 jaar dus niet op het viervoudige, maar de helft en geactualiseerd dus helft van helft.. en dat is dan 36 miljoen samen 72 miljoen, en een restwaarde van 45 miljoen, geactualiseerd 33 miljoen .. 105 miljoen is een realistische waardeschatting. Idem voor VLCC: 30% meer waard dan de boekwaarde, en dat geldt voor de volledige portefeuille van 4,5 miljard, nieuwbouw op stapel inbegrepen.
Wat nu de schulden betreft: de netto schuld is voor een deel te verminderen met lopende rekeningen en verse cash...waarschijnlijk nu minder dan 1 miljard waarvan een groot deel voorschotten op schepen in aanbouw. Als ik het heb over 30$ per aandeel dat zou dan kunnen door 10% van de aandelen te kopen met helft van uitkeerbare winst. dan blijven er 178 miljoen x30 = 5,24 miljard en 1 miljard schulden: voor de FSO met een zeer beperkte boekwaarde tel ik nog eens 200 miljoen extra...en de rekening is rond. Dit is natuurlijk een grove schatting: er zijn nogal wat + en - denkbaar, maar voor de restwaarde heb ik dus 'geactualiseerd'... voor die oudere suezmax was dat helemaaal niet nodig, en reken voor de langere termijn ook een indexering bij, en 1/3 van de vloot kan binnen de 3 jaar verkocht of geleased..
Volgend jaar kopen ze natuurlijk nog 22 miljoen aandelen bij met een korting van 10$ per aandeel.., ter ere van de resteren 156 miljoen...(Extra euro!). Of het kan op basis van 50% courante winst?
Denk t wel.
Ik heb hier een gedeaillerde berekening geheven, controleer maar ...
Ik val helaas in herhaling, maar de pers verpreid bedrielijke informatie, de mijne is controleerbaar in jaarveslagen of gepsecialeerde pers, Geen riooljournalistiek, als die reporter die beweerde dat euronav zich niet tegen het bod verzette, al hadden ze een andersluidend communique gepubliceerd. Of die negatieve kritiek op CMB-tech en MCA-labs, het mooiste wat Belgie bezit. En hopelijk krijgen ze hun aangevraagd Labo (testplatform) in de noordzee.
Donatello
0
Mijn termijn voor investering in olie was 2025, door het bod van Frontline ben ik eerder uitgestapt (12,5euro/st) omdat ik al eerder bang was dat het ging mislopen. Mijn eerste aankoop was van juni 2015. Reden voor uitstap 2025 was verstrenging wetgeving 2030, grote spelers stappen drie jaar eerder uit, waardoor koersdruk, dus wil je hen voor zijn... moet je daarvoor nog verkopen.

Voor het ogenblik ben ik wel minder pessimistisch omdat Afrika en India meer olie gaan verbruiken, die kunnen niet overschakelen op elektriciteit, tegen 2030 kunnen al die elektriciteitsnetten er nog niet liggen en kolen zullen te veel vervuilen. Dus ik zie nog altijd veel of evenveel olieschepen varen na 2030.

Met de verkoop van Euronav heb ik wel Frontline, DHT, BP en GKP gekocht, omdat olie nog wel even blijft opbrengen, door dividendrendement en herstel na Corona.

CMB-tech met Euronav zal in de toekomst mooi zijn, maar het onderzoek en bijhorende kosten maken het voor langere termijn minder rendabel, Euronav zal uiteindelijk wel groeien, maar de eerste jaren zal het teveel kosten om die technologie te ontwikkelen, terwijl De stoop zijn visie was van nu nog te profiteren van de boom in olie, en met die winsten dan schepen kopen, die andere ontwikkeld hebben. Door de research te laten doen door andere, heb je die kost niet, Euronav zal bij fusie half technologie bedrijf zijn en een half transportbedrijf, waardoor het veel moeilijker zal zijn om de waarde te schatten wat ook zal wegen op de koers. Dus de mooie toekomst zal enkele jaren op zich laten wachten, hierdoor vind ik het persoonlijk interessanter om eerst ergens anders, waar ze wel meer uit betalen van het rendement te genieten dan Euronav op dit ogenblik.
boothram
0
klopt wel allemaal, alleen zie ik DHT en frontilne niet (meer) als de goede keuze...
DHT dat zijn de VLCC van eurronav, en NAT dat zijn zowat de SUEZMAX
De spotprijzen van suezmax liggen hoger dan die van de VLCC en ik zou eerder daarvoor kiezen.
Frontline dat is te vergelijken met INSW: ook heet wat 'clean' . u heeft INSW enkele langetermijncontracten voor de(4) nieuwe VLCC, die een vrij hoog rendement bieden.
Verder zie ik toch een risico : hoge advokaatkosten en wellicht boetes voor het breken van de overeenkomst. Men kan alleen Frontline verwijten dat ze er niet in slaagden Fro op de beurs euronext te brengen...ze hadden er wat vroegen aan beginnen en beter de termijnen inschatten.
OK, clean heeft veel opgebracht, merkellijk meer dan de vlcc, maar euronav is deel van zijn vrijheid beroofd, en heeft ook recht op die extra winsten van VLCC gezien de belegger altijd, ook nadat al maanden geweten was dat slecht eind december de relocatie naar cyprus kon doorgaan.
En zowel Frederiksen als euronav hebben gezegd dat alles gewoon doorgaat. Het is gewoon misdadig dat de wachtende aandeelhouder van euronav niet langer meedeelt in de winst die al deels van hem is, gezien de aangekondigde ruil. Indien er la maandenlang een reden was waardoor de overeenkomst moest worden afgeblazen moest dat publiekelijk worden meegedeeld. Ja achteraf schrijft men wat men wilt, niet gezegd publiekelijk, dan gaan we er maar van uit dat niet overeengekomen was: ze hadden de verplichting om de voorwaarden te publiceren op sec filings, en bij mijn weten is dat niet gebeurd. Dus onbestaand die ontheffing. Je kunt niet zeggen, o ja was voor ons niet gunstig, we blazen het af... Dat is echter alleen voor wie op snelle beurswinst speculeerde, rekenend op de schitterende resultaten van q4, en via euronnav was nu eenmaal meestal iets goedkoper. Indien er daar een gekende reden voor was, is de partij die daar kennis van heeft dit te melden, gezien het van invloed is ...men heeft valselijk verzwegen, 3 maanden lang dat men die voorwaarde niet kon naleven, en dus kan men dat niet inroepen.
Overigens dat het niet doorgaat vindt ik wel een goede zaak..
INSW vind ik erg intressant: ze zullen nu al mooie resultaten voorleggen, en dan komen nu die nieuwe vlcc contracten erbij. De fso hebben ze verkocht...op een moment da eigen aandelen inkopen veel interessanter was? Voor DHT en NAT : goede kommunicatie meestal, maar daardoor ook iets duurder dan euronav of frontline. Wel hoge leveradge.
Insw gebruikt dus ook de VLCC pool van tankers international, deels ook hun eigendom.
Tsjoeba
0
Mocht de familie Saverys aan zet zijn en zijn plannen wilt uitvoeren, nm. vergroening van de vloot wat is dan de kostprijs.
We spreken toch van 70 tal schepen.
boothram
0
die vergroening. is dus al een tijdje bezig, met voor dual fuel en ammonia ready nieuwbouw, en ik denk dat ze wel oude suezmax gaan verkopen aan het ritme van inkoop nieuwe. dat betekent dan per suezmax 40 miljoen extra investeren, onmiddellijk rendabel.
verder zal voorlopig, aldus saveijs eerder gedacht worden aan andere scheepstypes, of ook meer gebruik van andere schepen (bulk en container wellicht...). Dit zou kunnen door een overname van bociamar en/of delphi deels of volledig.CMB zou voorlopig zelf investeren in tech, maar later welliht ook in tech. CMB vraagt nu dus een testplatform in de noordzee. Wat ze zullen testen zal wel vooraf bepaald zijn...Ik denk dat er nog heel wat familale en institutionele aandelhouders zijn in euronav, die zich niet formeel verbinden en geen 3% aanhouden, maar genoeg om de belangen van euronav daarbij veilg te stellen. Ik zie Euronav nu geen nieuwe tankers meer bestellen, maar overstappen naar meer gediversifieerde vloot. Kosten? wellicht iets inleveren op de capaciteit van dividend (halvering door inkoop eigen aandelen, en geen distributie van winst op boten). Voor sommigen betekend het dus wel een procentje meer onroerende voorheffing, en een 15% lagere koers...waardoor Euronav zijn eigen aandelen veel goedkoper inkoopt..
boothram
0
Vraagje: voor de specialisten

waarom varen tankers/ andere zeereuzen niet met sleepboten in volle oceaan?
Die zijn dus beschikbaar 'koolstofneutraal' en dat maakt een deel van de bemanning overbodig, buiten de havenzones. (rap naar huis ...)
bovendien kan het de levensduur van de boten met 20% verhogen
iniden stromingen gusntig zijn kan men kleiere tugs gebruiken en eventueel snelheid opvoeren
geen co2 boetes en ouder boten blijven zeewaardig
men kan op volle zee reserve voloutomatische tugs opstellen, in de wetenschap dat de nodige capaciteit erg variabel en voorspelbaar is.
de capaciteit die nu nodig is voor motor en brandstof kan voor vervoer gebruikt. +10%?
op volle zee kan ook een ander boot als sleepboot aangewend
En o ja, nu de belgen ze in vietnam zeer goedkoop maken...(bijna zonder belasting)...
Misschien kunnen ze dan wel aan 17 knopen varen ips aan 12 (een bootje meer voorzien aan de start..)
O ja die tankers voor ammonia, kunnen ook veel kleiner, en misschien zelfs op zee bijgevuld.
Dat er dan veelteveel tankers zullen zijn... ze worden zo goedkoop dat ze gewoon drink- en irrigatiewater vervoeren.
Donatello
0
Omdat het risico bij stormen veel te groot is en de verzekering dit niet zal willen dekken?
krach03
1
Fredriksen heeft 5 miljoen aandelen Euronav BIJGEKOCHT.

Hij zit aan 41 miljoen stuks nu.
krach03
0
quote:

Donatello schreef op 14 januari 2023 22:31:

Waar vind je dit terug?
www.sec.gov/Archives/edgar/data/16044...

Ongeveer in het midden:

SHARED VOTING POWER
40,988,478

En helemaal onderaan de datum en de transacties om tot dat nieuwe aantal te komen.
.
boothram
0
@donatello
Verzekerigsprobleem
zou best kunnen... goede denkpiste.
maar de veiligheid moet toch ook gegarandeerd als motoren uitvallen
De vlcc moet zich wel kunnen positioneren tov de wind, maar het grootste deel blijft altijd onder water.
ik denk dat leeg nog 3/4 onder water blijft.
Donatello
0
volgeladen zit een vlcc 20 tot 22 meter onder water, de totale hoogte van een vlcc is 65 meter., ik vond een berekening en een paar foto's van lege VLCC's waar je de meters op de zijkant kunt zien, en naargelang het model ligt die leeg ongeveer 10 meter, laatste link. (vond er van 8 meter en 1 die een ballast in de dubbele wand heeft van 14meter).

www.mol-service.com/blog/how-large-is...

www.api.org/-/media/files/oil-and-nat...

www.ceaa.gc.ca/050/documents_staticpo...
boothram
0
ja mijn schatting van hoogte ligt er inderdaad nog wel wat vanaf, leeg zou dus de mast en bovenbouw niet meegerekend tot ongeveer 24 meter boven water een 11 meter onder. Met lading en ballast 22 meter onder water (tot 24 meter diepgang). altijd te zien per boot natuurlijk ...
Ik stelde de vraag naar noodzaak van zware motorisatie aan boord, omdat ik voorzie dat ammonia op zee kan aanbgevoerd worden op veel kortere routes of terplaatse... met sleepboten en dat het grote voordeel dan ligt bij slijtage en vrachtcapciteit. De sleepboten 'ship as a service' vergen alleen een huur ...de motorizering verlaaagt levensduur, onderhoudsbeurten en onbetaalde vracht.
Waarom dat belangrijk is? omdat dergelijke evolutie het aantal beschikbare boten enorm zou verhogen, en niet alleen voor tankers. Ammonia vergt grote tankers: de bevoorrading op zee zou kunnen door vorrtdurende vervanging van volgeladen 'tugs' : Ammonia vergt grote tanks ammonia... Maar als men die aanbrengt met sleepboten kan men die ook meteen laten slepen...De scheeproutes liggen vaak niet erg ver van de kust....
Donatello
0
moet eens opzoeken, het is levensgevaarlijk een boot even groot of groter te slepen op open zee....bij rustig vaarwater mag je tot twee maal de grote van je eigen boot gaan.... anders bij slecht weer of wind kleiner dan je eigen boot....dus als je veilig wilt spelen en verzekerd zijn moeten de sleepboten even groot/zwaar zijn als de getrokken boot. Soms zie je dit, maar de boot die gesleept wordt is nooit groter. Op veel plaatsen zoals in de US mag enkel de zeepolitie of andere bevoegde instanties dit doen, en staan er heel zware boetes op als dit gedaan wordt door anderen... een boot die een andere boot uit het water tilt en zo vervoerd mag wel.
Donatello
0
Die zullen wel onder bevoegde instanties vallen.... regels zijn niet overal hetzelfde.... doe anders zelf eens wat opzoekwerk...
Becb
0
Wat een spel speelt diene Fredericson? Eerst de fusie afblazen waardoor Euronav aandelen crashen en vanaf dan kijkhard bijkopen.
Is dat voorkennis? zoiets? Of noemt men dat "pump and dump"?
boothram
0
quote:

Donatello schreef op 15 januari 2023 14:38:

moet eens opzoeken, het is levensgevaarlijk een boot even groot of groter te slepen op open zee....bij rustig vaarwater mag je tot twee maal de grote van je eigen boot gaan.... anders bij slecht weer of wind kleiner dan je eigen boot....dus als je veilig wilt spelen en verzekerd zijn moeten de sleepboten even groot/zwaar zijn als de getrokken boot. Soms zie je dit, maar de boot die gesleept wordt is nooit groter. Op veel plaatsen zoals in de US mag enkel de zeepolitie of andere bevoegde instanties dit doen, en staan er heel zware boetes op als dit gedaan wordt door anderen... een boot die een andere boot uit het water tilt en zo vervoerd mag wel.
Oke, goed om weten. Ik heb wat bijgeleerd. Het is wel van belang, waant het is een stuk minder intressant omdat alternatieve fuel vaak merkelijk grotere brandstoftanks vergt. ik dacht zo dat men een gelijk vermogen zou moeten hebben met een aantal sleeptuigen, en misschien een minimum in open zee, maar dat is dus (nog?) niet mogelijk.
maci
0
quote:

krach03 schreef op 14 januari 2023 12:57:

Fredriksen heeft 5 miljoen aandelen Euronav BIJGEKOCHT.

Hij zit aan 41 miljoen stuks nu.
Euronav meldt dit vanmorgen ook:

OPENBAARMAKING BETREFFENDE EEN 13D
FILING DOOR FAMATOWN FINANCE LIMITED

ANTWERP, België, 16 januari 2023 - Euronav NV ("EURN" of "Euronav") (NYSE: EURN &
Euronext: EURN) meldt dat Famatown Finance Limited op 13 januari 2023 een Form 13D
heeft ingediend bij de Amerikaanse Securities and Exchange Commission. Een kopie van
deze indiening, met inbegrip van nadere informatie over de doeleinden van de transactie
(Item 4.), kan worden geraadpleegd op onze website:
www.euronav.com/en/investors/company-...
Volgens de filing verwierf Famatown Finance Limited 5.127.000 bijkomende aandelen en
bezit vandaag, samen met verbonden vennootschappen, 40.998.478 aandelen Euronav of
20,31% van de uitstaande aandelen (exclusief eigen aandelen).
Euronav zal de markt verder informeren in overeenstemming met de toepasselijke
regelgeving.
19.290 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 918 919 920 921 922 923 924 925 926 927 928 ... 961 962 963 964 965 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Detail

Vertraagd 23 apr 2024 17:35
Koers 15,360
Verschil +0,060 (+0,39%)
Hoog 15,450
Laag 15,320
Volume 25.364
Volume gemiddeld 226.295
Volume gisteren 24.422

EU stocks, real time, by Cboe Europe Ltd.; Other, Euronext & US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: Infront