Materialise NV « Terug naar discussie overzicht

Forum Materialise NV geopend

139 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 7 » | Laatste
piloe
0
Willy B.
1
De Leuvense 3D-specialist Materialise kan een stijgende omzet niet verzilveren. Over heel 2022 gaat het bedrijf onder zijn eigen lat.

Materialise maakte de voorbije maanden een lange afdaling. Van de koerspiek rond 80 euro in volle coronapandemie, mee ondersteund door bulkaankopen door het innovatiefonds ARK van de investeerder Cathie Wood, blijft vandaag amper een goede 10 dollar over. Dat is minder dan de introductiekoers van 12 dollar waartegen de Leuvenaars in 2014 naar de Nasdaq trokken.

De kwartaal- en jaarcijfers die het bedrijf dinsdagmiddag bekendmaakte, weerspiegelen de slappe koersprestatie. Vooral de winst laat te wensen over. De gezuiverde ebitda bleef in het vierde kwartaal steken op 4,258 miljoen euro, minder dan de helft van de winst een jaar eerder.

Materialise verlaagde halfweg vorig jaar al zijn winstprognose voor heel 2022, van bijna 30 naar 20 à 25 miljoen euro. Uiteindelijk komt het bedrijf niet aan de onderkant van die vork. De aangepaste ebitda kwam uit op 19 miljoen euro, tegen 32,5 miljoen in 2021. Netto boekte het bedrijf een kwartaalverlies van 4,59 miljoen, 8 cent per aandeel, en een jaarverlies van 2,15 miljoen euro, 4 cent per aandeel.

Voorzitter Peter Leys wijt dat aan de combinatie van ‘macro-economische en geopolitieke turbulentie’ en ‘eenmalige kosten’. Het 3D-bedrijf werd geraakt door de oorlog in Oekraïne, waar het een afdeling had met zowat 400 werknemers. In een jaar waarin Materialise vooral investeerde en eerdere overnames moest consolideren, vielen de stijgende arbeids-, energie- en grondstoffenkosten extra zwaar.

Materialise verwacht voor 2023 een groei van 10 à 12 procent
‘We hebben ervoor gekozen de omzetgroei voorrang te geven op de maximalisatie van kortetermijnwinsten’, zegt Leys. De omzet klom over het hele jaar nog met 13 procent tot 232 miljoen euro, maar in het vierde kwartaal bleef de groei steken op 10 procent. Voor 2023 gaat Materialise nu uit van een omzet tussen 255 en 260 miljoen, of een groei van 10 à 12 procent.

Lichtpunten in het kwartaalrapport zijn de operationele cashflow van 25 miljoen euro en de sterke cashbuffer van ruim 140 miljoen euro. ‘We hebben de liquiditeiten om onze investering te steunen, waarmee we ons goed positioneren voor winstgevende groei in de komende jaren’, aldus het bedrijf.

JdeFL
0
• Niet oninteressant voor Materialise is dan weer dat Nano Dimension een herzien bod heeft uitgebracht
om het 3D-printbedrijf Stratasys over te nemen. Nano Dimension biedt nu 19,55 dollar per aandeel in
cash, terwijl het op 6 maart nog een bod van 18 dollar had gelanceerd. Dat zet de waardering van
Materialise in de kijker. KBC Securities heeft een ongewijzigd koersdoel van 16 dollar en “Kopen”-
advies. (Bolero)
bub
0
De grote vraag is of het ooit tot een echte doorbraak komt. Zoniet is het toch een matige investering. Dit even los gezien van ARKK perikelen. De omzet stijgt maar matig. Of zou de overgang naar een abonnementsmodel de groei vertekenen.
JdeFL
0
Materialise (ISIN: US57667T1007)
KBC Securities: “Kopen”-advies – koersdoel 16 dollar
Opwaarts potentieel: 105,1% (tegenover slotkoers 05/04/2023: 7,8 dollar)
Analist Guy Sips: “Te midden van de macro-economische en geopolitieke turbulentie in 2022 gaf Materialise voorrang aan de duurzaamheid van haar omzetgroei boven de maximalisatie van kortetermijnwinsten. In 2022 verhoogde Materialise de inkomsten op jaarbasis met 13% en groeiden de uitgestelde inkomsten met meer dan 20%. Bovendien bleef Materialise strategisch investeren in haar groeidivisies ondanks de aanzienlijke inflatiedruk op arbeids-, energie- en materiaalkosten
en versnelde het de consolidatie met zowel Link3D als Identify3D, als basis voor de toekomstige recurrente inkomsten uit de cloud.
Deze extra kosten in aanvulling op bepaalde eenmalige posten wogen op de totale winstgevendheid van Materialise in 2022, waarbij de adjusted EBITDA daalde tot 19 miljoen euro (het management ging uit van een vork van 20 tot 25 miljoen euro).
Materialise verwacht in 2023 opnieuw een jaar van dubbelcijferige omzetgroei, met inkomsten tussen 255 en 260 miljoen euro. Net als in 2022 verwacht Materialise dat het medische segment en het productiesegment de belangrijkste aanjagers van die groei zullen zijn.
Hoewel zij verwachten dat de verkoop van het Materialise Software segment ook zal groeien, is het mogelijk dat deze groei niet volledig tot uiting komt in de inkomsten door het nieuwe cloud-based subscription business model dat Materialise daar introduceert.
Ervan uitgaande dat de inflatie zich in 2023 stabiliseert, verwacht Materialise dat haar aanhoudende omzetgroei geleidelijk zal resulteren in een sterkere Adj. EBITDA voor 2023, die naar onze huidige verwachting tussen 25 en 30 miljoen euro zal uitkomen. Materialise verwacht dat haar drie segmenten aan de Adjusted EBITDA zullen bijdragen in lijn met hun bijdragen aan hun omzetgroei.
Ook in de 3D-printingsector heeft Nano Dimension zijn bod op het 3D-printbedrijf Stratasys al tweemaal herzien. Dat zou de aandacht van beleggers opnieuw kunnen vestigen op de veelbelovende 3D-printingaandelen.” (Bolero)

Komt uit Bolero, meeste is een herhaling, hun inschatting/koersdoel meestal erg optimisitisch. Slot gisteren 7.79$.
bub
0
Inderdaad, dit was een mooi kwartaal met goede groei en resultaten. In de toekomst kan het abonnementsmodel voor software nog mooiere resultaten brengen. En ze blijven doorgaan met investeringen.
JdeFL
0
quote:

marc999x schreef op 13 juni 2023 06:35:

Waarom die plotse daling
'k heb er een half uurtje naar gezocht, niets gevonden. Lijkt een geval van 'what goes up, must come down'. Bizar koersverloop, eigenlijk al jaren. Een maand koerswinst nu terug weg.
Mr Mojorisin
0
quote:

JdeFL schreef op 14 juni 2023 19:47:

[...]

'k heb er een half uurtje naar gezocht, niets gevonden. Lijkt een geval van 'what goes up, must come down'. Bizar koersverloop, eigenlijk al jaren. Een maand koerswinst nu terug weg.

Het is sinds hun investor day 5-6 dat het aandeel onder druk staat ook al werd daar niets nieuws gezegd . Het daalt en dat met een volume dat ver boven het gemiddelde ligt. Waarschijnlijk een grote aandeelhouder die verkoopt of shorters. Cathy wood was er al uit dacht ik.
Flat Tyre
0
ark prnt zit nog steeds in materialise volgens onderstaande
cathiesark.com/prnt-holdings-of-mtls

Ik linkte de recente stijging van MTLS vanwege de vele recente mergers in het 3D printlandschap DM / stratasys / 3D systems.
De steile daling van de afgelopen dagen kan ik niet plaatsen. Had verwacht dat het aanstaande amerikaanse rentebesluit (het niet verhogen van) net een extra boost zou geven.
Eltauro
0
Materialise gaat nog verder dalen
Niks positiefs in the pipeline
Aandelen gaan naar 5
Riding the Tiger
0
@daling gaat verder ... Sterke post van iemand die op 14 juni speciaal een nieuw profiel heeft aangemaakt om een eerste post te plaatsen. Ikzelf ben er al lang uit, en heb er aan verloren. MTLS is een heel onvoorspelbaar aandeel. 3 D Printing heeft van zijn glans verloren, niet te zeggen waar deze sector naartoe gaat. De toepassingen zijn zich fel aan het uitbreiden ; het potentieel is enorm, maar de resultaten volgen niet (snel genoeg).
Riding the Tiger
0
@daling gaat verder : Schitterende voorspelling trouwens ; MTLS stijgt met 16% op dit moment :)

Ik denk dat je glazen bol stuk is, ofwel heb je helemaal geen benul van beleggingen...
marc999x
0
139 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 7 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Detail

Vertraagd 15 apr 2024 22:00
Koers 4,980
Verschil -0,100 (-1,97%)
Hoog 5,090
Laag 4,900
Volume 88.761
Volume gemiddeld 88.458
Volume gisteren 94.409

EU stocks, real time, by Cboe Europe Ltd.; Other, Euronext & US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: Infront