Koffiekamer « Terug naar discussie overzicht

Klimaatdiscussie: opwarming aarde door mens of natuur

!@#$!@!
4
Wetenschappelijk bewezen onjuist.
skepticalscience.com/solar-activity-s...

Some people try to blame the sun for the current rise in temperatures by cherry picking the data. They only show data from periods when sun and climate data track together. They draw a false conclusion by ignoring the last few decades when the data shows the opposite result.

De heer Engels doet dat ook. Hij voorspelt al 5 jaar een Elfstedentocht, terwijl het elke winter weer warmer wordt , met zelfs een heuse hittegolf deze winter.
Zelfs het feit dat zijn eigen voorspelling niet kloppen en nooit kloppen maakt uiteraard niet uit.

Josti5 is ook fan. Komt zelfs met Popper op de proppen. Feit dat Engels zijn theorie is gefalsificeerd onkent Josti5 ook gewoon. Feit dat Engels zijn theorie in directe tegenspraak is met de theorieën van Crock waar hij fan van is, doet er ook niet toe. Nee, de onderbouwing van de kritiek klinkt heel indrukwekkend en past in zijn politieke straatje. Politiek is belangrijker dan wetenschap. Kritiek op hun kritiek is nooit waar, dat is alleen maar politiek omdat de boodschap ons niet aanstaat. Tja, een mooiere projectie is er niet te bedenken :-)
Josti5 denkt zelf na ! daarom kan alles waar hij een mening over heeft mooi in zijn politieke straatje passen en verweert hij elk wetenschappelijk bewijs dat hun kritiek ondermijnt gewoon af als "politiek gepraat omdat de boodschap ze niet aanstaat" :-)
bbbeeehhhhh

oh ja, ondanks dat Josti5 alles afdoet als "politiek" , nooit inhoudelijk reageert en alleen af en toe een youtube filmpje plaatst van een of andere journalist , wil hij wel graag bij de "feiten" blijven hahaha.

Josti5 zou een feit nog niet herkennen als hij erover struikelt :-)
(speciaal voor jou ook een post ;-)
!@#$!@!
4
quote:

Beperktedijkbewaking schreef op 13 januari 2023 20:15:

[...]
Ontken ik daarmee het broeikaseffect? Nee hoor, maar ik ben allergisch voor kromme redeneringen of verkeerde voorbeelden.
Dat de neerslag tegenwoordig mogelijk wat onregelmatiger naar beneden komt (zowel extreme plensbuien als langere droogteperioden) ontken ik ook niet, al is het laatste woord daar nog niet over gezegd.
Waarom verwar jij mediaberichten met wetenschap? Of ben je verrast dat mediaberichten bijna altijd van zeer slechte kwaliteit zijn met veel misinformatie? Dat behoort toch echt geen verrassing meer te zijn.
Onthoud dat dat niet alleen is met onderwerpen waar je toevallig wat vanaf weet. Dat is ook met alle onderwerpen waar je niks vanaf weet.

Daarom is het zo bizar dat de ontkenners in deze draad zo afgeven op de MSM, terwijl ze zelf kwa informatie geheel vertrouwen op deze media. Deze paradox lossen ze op door hun media gewoon alternatieve media te noemen. Alsof die opeens wel betrouwbaar is en de waarheid verkondigd.
Te bizar gewoon.

Maar ja, een meerderheid van de wereldbevolking gelooft ook dat hun God de enige echte is. Zoals ontkenners geloven dat de media, die ze met hun intuïtie uitzoeken, ook de enige echte is. Dat het allemaal 1 pot nat is komt in de meeste mensen helaas nooit op. Mensen willen gewoon schapen zijn en een herder volgen. Ontkenners ook. Zelf nadenken is teveel werk. Dat lossen ze op door te geloven dat zelf je herder uitkiezen hetzelfde is als "zelf nadenken".
Persoonlijk is dat voor mij niet te snappen, zulke luiheid.
!@#$!@!
2
quote:

Ronald Engels schreef op 14 januari 2023 00:19:

[...]
Dit alles conform de huidige Milankovitch Cycles over de laatste 2.0 miljoen jaar van Interglaciale Warme Periodes van gemiddeld 6.000 à 12.000 jaar en Glaciale ijstijden van gemiddeld 90.000 jaar.
Dus Milankovitch Glaciale ijstijden variatie periodes van gemiddeld totale duur van 100.000 à 105.000 jaren.

Dus hoe we het ook draaien of keren in politiek Den Haag en Politiek Brussel en Politiek Washington en Politiek Toronto, 'HET WORDT GEWOON KOUDER' de komende jaren, eeuwen, duizenden jaren!

M.v.g. Ronald
climate.nasa.gov/news/2948/milankovit...

Scientific research to better understand the mechanisms that cause changes in Earth’s rotation and how specifically Milankovitch cycles combine to affect climate is ongoing. But the theory that they drive the timing of glacial-interglacial cycles is well accepted.

Grappig genoeg is dat dus kennelijk een algemeen geaccepteerde theorie over klimaatverandering. Deze is dus alleen niet in tegenspraak met het feit dat menselijke co2 uitstoot een versneld broeikaseffect veroorzaakt :-)

Dat is dus lastig voor mensen die zelf niet nadenken. Die lezen dan iets en denken : "oh dat klinkt indrukwekkend en waar", Dus dan zal de conclusie van de schrijver ook wel kloppen.

Mensen die zelf nadenken checken dan zelf even of alles wel klopt. Zijn de aannames juist ? Zijn de conclusies juist ? Is het allemaal waar, of zitten er onjuistheden en/of onzekerheden in ?

Schapen, die dus lui zijn, gebruiken hun natte vinger en vinden het fijn dat de conclusie in hun politieke straatje past en nemen alles gewoon aan voor waar op basis van hun intuïtie. Wat ze dan verwarren met nadenken, maar in werkelijkheid natuurlijk gewoon een excuus om lui te zijn zodat ze niet hoeven te veranderen, of zichzelf echt te ontwikkelen. Dat zou maar vermoeiend zijn, ppppffffff :-)
Ronald Engels
0
quote:

Ronald Engels schreef op 7 januari 2023 01:48:

[Modbreak IEX: Gelieve op de inhoud van uw berichten te letten, bericht is bij dezen verwijderd. Laatste waarschuwing.]
Verwijderd door beschaafd commentaar op Luchtschip, dat hij volgens mij in dienst is van de Overheid, Binnenlandse Veiligheidsdienst kan ik inderdaad niet bewijzen zoals IEX-Henk wenst, en ik dus niet mag uitspreken.

==========================

Forumleden Klimaat Discussie ter Info;
EL NIÑO EN AL NIÑA INFORMATIE, HERHALING VAN BEGIN 2023.

Logisch, dat een nieuwe warme El Niño west-oost stroming in de Pacific Ocean langs de Evenaar zal starten in de opwarmende fase met toenemende zonneactiviteit van de huidige 11-jarige cyclus 25 in de opwarmende jaren 2023-2026 van de huidige 11-jarige Zonneactiviteit Cyclus 25 van Planeet aarde.

En dit na 3 koude Al Niñas sinds juni 2016, en dit alles na de temperatuur afkoelingsperiode van de laatste 11-jarige Zonneactiviteit Cyclus 24 van Planeet Aarde met gemiddeld normaal temperatuur dalingen van minus -0.65 graden Celcius sinds het jaar 2016 het hoogtepunt van de warme periode van de 11-jarige Zonneactiviteit Cyclus 24 overgaand naar de Cyclus 24 Zonneactiviteit Minimum koude jaren de jaren 2020, 2021 en begin 2022.

De jaren 2014, 2015, tot mei 2016 waren de zeer warme El Nino jaren van de 11-jarige Zonneactiviteit Cyclus 24, de warme jaren 2013, 2014, 2015, 2016., gemiddeld max +0.7 graad Celcius warmer als gemiddeld normaal over de periode jaren 1980-2016.

We zitten nu in 2023 nog zeker 3 jaar tot 2026 in een stijgend warmer wordende zonneactiviteit 11-jarige Cyclus 25 met stijgende zonnevlekken tot ~125 zonnevlekken/maand, met stijgende zonnewind die afgestoten wordt door het Magnetisch Defensieschild van Planeet Aarde, dit geeft echter tevens "sterk afnemende Galactic Cosmic Rays Cloud Seeding bombardementen" op de Troposfeer Planeet Aarde, dus afnemende wolkendeken met ~3 à 4 % minder wolkendeken heel Planeet Aarde, dus logische opwarming Planeet Aarde met zeker nog plus +0.5 graden Celcius tot 2026 en dus tevens automatisch starten van een nieuwe warme El Niño west-oost wind en west-oost oppervlaktewateren stroming vanaf de Indische Ocean via de Great Barrier Reef bij Indonesia / Australia richting Noord-West Zuid-America, langs de Evenaar Pacific Ocean, die ruwweg 2 à 3 jaar gaat duren deze warme El Niño west-oost stroming met daarbij droogte en extreem warme periodes over ongeveer 1.5 à 2 jaar in Mexico / Californie / West-Canada, enzv.

Dit zijn absoluut normale cycli van onze klimaat gedurende iedere 11-jarige Zonneactiviteit Cycli, koude oost-west Al Niña`s stromingen in Zonneactiviteit Minimum jaren met daarbij herstel Coral Reefs van de Great Barrier Coral Reef en warme west-oost El Niño`s stromingen in Zonneactiviteit Maximum jaren met Bleaching van de Coral Reef van de Great Barrier Coral Reef en dus afbreuk van de koralen.

Afbreuk door Bleaching van de koralen vind plaats door te lage warme oceanen oppervlaktewateren niveaus tijdens de El Niño west oost stroming, wat "te lage" warmere wateroppervlakte niveaus boven de koralen geeft en dus zeer sterke zonlicht penetratie, die de korallen doet Bleken = Bleaching en dus deze tijdelijk afbreekt!

Reparatie / Herstel van de koralen vind plaats door stijgende koude, 6 à 7 Graad Celcius, fytoplankton toevoer door up-welling koud oceaan-water uit de diepzee stroming Antarctica en door meer CO2 bevattende dan koude oceanenwateren turbulente Al Niña oost-west stroming langs de Evenaar Pacific Ocean!

Dus simpel hoger oceaanniveau van koud, veel fytoplankton en veel CO2 bevattende wateroppervlakte niveaus boven de koralen zorgt vervolgens voor herstellen koralen Great Barrier Coral Reef door CaCO3 = Calcite vorming wat wordt afgezet op de koralen en op de oceaan bodem.
Tevens vormt het afstervend fytoplankton voor de uitstoot van O2. 55 à 60 % van alle O2 = Zuurstof in de atmosfeer Planeet Aarde wordt gevormd door fytoplankton.

Er is dan hoog koud Oceanwater boven de koralen, waarbij fytoplankton de CO2 als voedsel absorbeert en daarbij CaCO3 vormt en dit herstelt en repareert de koralen.

M.v.g. Ronald
P.S. De Great Barrier Coral Reef bij Australie / Papua Nieuw-Guinea / Indonesia is dus gewoon in goede staat en bleekt en herstel zich met de regelmaat van de klok iedere 11-jarige Zonneactiviteit Cyclus, Bleaching door El Niño`s en Repair/Herstel door Al Niña`s.,
Beperktedijkbewaking
1
quote:

!@#$!@! schreef op 14 januari 2023 00:50:

[...]
Waarom verwar jij mediaberichten met wetenschap?
...
In mijn post van 20.15 uur maak ik juist onderscheid tussen een 'mediabericht' en wetenschap.
Ronald Engels
1
quote:

!@#$!@! schreef op 14 januari 2023 00:43:

Wetenschappelijk bewezen onjuist.
skepticalscience.com/solar-activity-s...

Some people try to blame the sun for the current rise in temperatures by cherry picking the data. They only show data from periods when sun and climate data track together. They draw a false conclusion by ignoring the last few decades when the data shows the opposite result.

De heer Engels doet dat ook. Hij voorspelt al 5 jaar een Elfstedentocht, terwijl het elke winter weer warmer wordt , met zelfs een heuse hittegolf deze winter.
Zelfs het feit dat zijn eigen voorspelling niet kloppen en nooit kloppen maakt uiteraard niet uit.

Josti5 is ook fan. Komt zelfs met Popper op de proppen. Feit dat Engels zijn theorie is gefalsificeerd onkent Josti5 ook gewoon. Feit dat Engels zijn theorie in directe tegenspraak is met de theorieën van Crock waar hij fan van is, doet er ook niet toe. Nee, de onderbouwing van de kritiek klinkt heel indrukwekkend en past in zijn politieke straatje. Politiek is belangrijker dan wetenschap. Kritiek op hun kritiek is nooit waar, dat is alleen maar politiek omdat de boodschap ons niet aanstaat. Tja, een mooiere projectie is er niet te bedenken :-)
Josti5 denkt zelf na ! daarom kan alles waar hij een mening over heeft mooi in zijn politieke straatje passen en verweert hij elk wetenschappelijk bewijs dat hun kritiek ondermijnt gewoon af als "politiek gepraat omdat de boodschap ze niet aanstaat" :-)
bbbeeehhhhh

oh ja, ondanks dat Josti5 alles afdoet als "politiek" , nooit inhoudelijk reageert en alleen af en toe een youtube filmpje plaatst van een of andere journalist , wil hij wel graag bij de "feiten" blijven hahaha.

Josti5 zou een feit nog niet herkennen als hij erover struikelt :-)
(speciaal voor jou ook een post ;-)
========================

aappestaartje,

Stop toch eens je ONZIN en begin eens te lezen en te proberen te begrijpen wat ik steeds schrijf en verdraai mijn woorden en uitleg niet! Schande!
P.S. Mijn kennis is aanzienlijk groter geworden sinds september 2018 op dit Klimaat Discussie Forum en zeker niet door Electroverse, ik heb vele wetenschappelijke bronnen en gelijkgestemde vrienden.

Overigens Electroverse, Cap Allon, is een zeer competente en zeer goed geinformeerde CO2 Global Warming Ontkenner, net als ik, ook ik ben een CO2 Global Warming Ontkenner, en gelukkig nog enkele duizenden onderzoekers op deze mooie Blauwe Bol, onze Planeet Aarde, die we niet verder moeten verzieken door vervuiling en overbevolking!

Met zekerheid gaat het kouder worden en reeds "vanaf 2027" in aanloop naar Zonneactiviteit Cyclus 26 van Planeet Aarde en tevens de te verwachten afkoeling van de Barentszee via de Beaufort Sea Gyre draaiing, enzv., enzv.!

Bereid je maar gewoon voor op een zeker komende afkoeling Planeet Aarde de komende 25 jaar tot minimaal 2053 en daarna verdere afkoeling Planeet Aarde, denk ik eigenwijze Ronald.

M.v.g. Ronald
luchtschip
0
quote:

Beperktedijkbewaking schreef op 13 januari 2023 20:15:

[...]
Zeer slordig geformuleerd (cq geciteerd). Om te beginnen: over welke temperatuur hebben ze het nu eigenlijk? Die van het water of die van de lucht erboven?

Die van het zeewater varieert (gemiddeld gezien) niet zoveel, en heeft in directe zin niet of nauwelijks invloed op de verdamping.

De temperatuur van de lucht erboven is veel belangrijker, omdat die bepaalt hoeveel waterdamp de lucht in absolute zin (dus in gr/m3, of in gr/kg lucht) maximaal kan bevatten. "Maximaal' betekent dat de relatieve luchtvochtigheid dan 100% is, het zg. dauwpunt.

Jij begint met de aanname dat het zeewater niet zoveel in temperatuur varieert ( gemiddeld gezien )

Maar dan vergeet je de gevolgen van het La Nina effect, waarbij door de trade winds het warme water wordt geconcentreerd en opgehoopt bij Pakistan en Australie
En het artikel dat jij bekritiseert heeft het juist over het feit dat door het la Nina effect de watertemperatuur bij Australie en Pakistan juist wel stijgt,
dit in tegenstelling tot jouw bewering dat er nauwelijks stijging in de temperatuur van het zeewater is

What causes La Niña?

La Niña occurs when equatorial trade winds become stronger, changing ocean surface currents and drawing cooler deep water up from below. This results in a cooling of the central and eastern tropical Pacific Ocean.

The enhanced trade winds also help to pile up warm surface waters in the western Pacific and to the north of Australia.

1)

>>>>The warming of ocean temperatures in the western Pacific means the area becomes more favourable for rising air, cloud development and rainfall.<<<<

As a result, heavy rainfall can occur to the north of Australia. Conversely, over the eastern and central tropical Pacific, air descends over the cooler waters, meaning the region is less favourable for cloud and rain. The air rising in the west and descending in the east enhances an atmospheric circulation – called the Walker circulation – which can result in changes to the climate felt across the globe.

www.bom.gov.au/climate/updates/articl...

2)

Increased rainfall

The increased rainfall and cloudiness in the western Pacific associated with La Niña usually means above-average winter–spring rainfall for Australia, particularly across the east and north.

The six wettest winter–spring periods on record for eastern Australia occurred during La Niña years. In the Murray–Darling Basin, winter–spring rainfall averaged over all 18 La Niña events (including multi-year events) since 1900 was 22% higher than the long-term average, with the severe floods of 1955, 1988, 1998 and 2010 all associated with La Niña.

www.bom.gov.au/climate/updates/articl...

Lijkt mij dat het verhaal goed geformuleerd ( geciteerd) is en dat jouw verhaal slordig is met de aanname, waar je vergeet dat het warme water wordt opgestuwd en gecentreerd rond Australie en Pakistan en dus voor een stijging van de watertemperatuur zorgt en uiteindelijk meer regenval in Noord Australie tot gevolg heeft
Beperktedijkbewaking
2
quote:

luchtschip schreef op 14 januari 2023 02:22:

[...]
Jij begint met de aanname dat het zeewater niet zoveel in temperatuur varieert ( gemiddeld gezien )

Maar dan vergeet je de gevolgen van het La Nina effect, waarbij door de trade winds het warme water wordt geconcentreerd en opgehoopt bij Pakistan en Australie
En het artikel dat jij bekritiseert heeft het juist over het feit dat door het la Nina effect de watertemperatuur bij Australie en Pakistan juist wel stijgt,
...
La Niña occurs when equatorial trade winds become stronger, changing ocean surface currents and drawing cooler deep water up from below. This results in a cooling of the central and eastern tropical Pacific Ocean.
...

>>>>The warming of ocean temperatures in the western Pacific means the area becomes more favourable for rising air, cloud development and rainfall.<<<<

...
Increased rainfall

The increased rainfall and cloudiness in the western Pacific associated with La Niña usually means above-average winter–spring rainfall for Australia, particularly across the east and north.

The six wettest winter–spring periods on record for eastern Australia occurred during La Niña years. In the Murray–Darling Basin, winter–spring rainfall averaged over all 18 La Niña events (including multi-year events) since 1900 was 22% higher than the long-term average, with the severe floods of 1955, 1988, 1998 and 2010 all associated with La Niña.

www.bom.gov.au/climate/updates/articl...

Lijkt mij dat het verhaal goed geformuleerd ( geciteerd) is en dat jouw verhaal slordig is met de aanname, waar je vergeet dat het warme water wordt opgestuwd en gecentreerd rond Australie en Pakistan en dus voor een stijging van de watertemperatuur zorgt en uiteindelijk meer regenval in Noord Australie tot gevolg heeft
Je haalt oorzaken, gevolgen, bijverschijnselen en andere verschijnselen door elkaar.
Het effect van de El Nino en La Nina events op de sea surface temperature is hoogstens enkele graden C (maximaal plus of min 4 gr C in extreme gevallen, en dan slechts in beperkte gebieden in de oceaan).
www.bom.gov.au/climate/about/?bookmar...
www.bom.gov.au/climate/enso/history/L...

Dat noem ik een beperkte variatie in vergelijking met de veel grotere verschillen in de luchttemperatuur (neem alleen al maar het dag-nachtverschil in de lucht).

Het ging mij in mijn post van 20.15 uur om de verdamping en de daar uit voortvloeiende regenval. Het zijn de luchttemperatuur en de relatieve luchtvochtigheid die bepalend zijn voor de verdamping, niet de temperatuur van het zeewater. Dat iets warmer zeewater op zich leidt tot meer verdamping en dus meer latere regenval is een populair verhaal, maar het is onzin.

Hoe zit het dan met de 'increased rainfall' in de betreffende gebieden?
Het antwoord zit in die 'rising air'. Het door El Nino iets warmere zeewater in sommige delen van de West-Pacific zal (door geleiding) ook de gemiddelde luchttemperatuur daar iets verhogen. Niet veel (1 of 2 gr C), maar genoeg om de dichtheid van de lucht met een (half) procentje te verlagen.
Die lichtere lucht met waterdamp erin gaat stijgen (dat heet convectie) en vervolgens afkoelen. De relatieve vochtigheid stijgt daardoor tot het dauwpunt wordt bereikt, en voilà: regen!

Maar dat betreft dus condensatie van al in de lucht aanwezige waterdamp. Water dat eerder door allerlei processen (golfslag, wind shear, droge lucht, en de eeuwige instraling door onze "Almachtige Zon" om met Ronald Engels te spreken) uit de oceaan verdampt is, maar niet door El Nino of Al Nina!
luchtschip
2
quote:

Beperktedijkbewaking schreef op 14 januari 2023 04:25:

[...]
Je haalt oorzaken, gevolgen, bijverschijnselen en andere verschijnselen door elkaar.
Het effect van de El Nino en La Nina events op de sea surface temperature is hoogstens enkele graden C (maximaal plus of min 4 gr C in extreme gevallen, en dan slechts in beperkte gebieden in de oceaan).
www.bom.gov.au/climate/about/?bookmar...
www.bom.gov.au/climate/enso/history/L...

Dat noem ik een beperkte variatie in vergelijking met de veel grotere verschillen in de luchttemperatuur (neem alleen al maar het dag-nachtverschil in de lucht).

Het ging mij in mijn post van 20.15 uur om de verdamping en de daar uit voortvloeiende regenval. Het zijn de luchttemperatuur en de relatieve luchtvochtigheid die bepalend zijn voor de verdamping, niet de temperatuur van het zeewater. Dat iets warmer zeewater op zich leidt tot meer verdamping en dus meer latere regenval is een populair verhaal, maar het is onzin.

Hoe zit het dan met de 'increased rainfall' in de betreffende gebieden?
Het antwoord zit in die 'rising air'. Het door El Nino iets warmere zeewater in sommige delen van de West-Pacific zal (door geleiding) ook de gemiddelde luchttemperatuur daar iets verhogen. Niet veel (1 of 2 gr C), maar genoeg om de dichtheid van de lucht met een (half) procentje te verlagen.
Die lichtere lucht met waterdamp erin gaat stijgen (dat heet convectie) en vervolgens afkoelen. De relatieve vochtigheid stijgt daardoor tot het dauwpunt wordt bereikt, en voilà: regen!

Maar dat betreft dus condensatie van al in de lucht aanwezige waterdamp. Water dat eerder door allerlei processen (golfslag, wind shear, droge lucht, en de eeuwige instraling door onze "Almachtige Zon" om met Ronald Engels te spreken) uit de oceaan verdampt is, maar niet door El Nino of Al Nina!
citaat
Het zijn de luchttemperatuur en de relatieve luchtvochtigheid die bepalend zijn voor de verdamping, niet de temperatuur van het zeewater. Dat iets warmer zeewater op zich leidt tot meer verdamping en dus meer latere regenval is een populair verhaal, maar het is onzin.

Hoe zit het dan met de 'increased rainfall' in de betreffende gebieden?
Het antwoord zit in die 'rising air'. Het door El Nino iets warmere zeewater in sommige delen van de West-Pacific zal (door geleiding) ook de gemiddelde luchttemperatuur daar iets verhogen
Niet veel (1 of 2 gr C), maar genoeg om de dichtheid van de lucht met een (half) procentje te verlagen.

einde citaat

Je zegt toch zelf :

Het door El Nino iets warmere zeewater in sommige delen van de West-Pacific zal (door geleiding) ook de gemiddelde luchttemperatuur daar iets verhogen

Dus door het warmere zeewater zal de gemiddelde luchttemperatuur iets verhogen

Je reageerde op een van RTL nieuws waar de informatie kort en bondig en begrijpelijk gegeven wordt voor de doorsnee gemiddelde lezer
Dan volstaat de melding dat door het la Nina effect het zeewater warmer is geworden wat voor meer verdamping zorgt en dus uiteindelijk meer wolken
Dit leidt dan tot meer regenval ( vermits de wolk wel boven Australie de regen laat vallen ) in Australie

Weinig reden om te komen met het commentaar :

Zeer slordig geformuleerd (cq geciteerd). Om te beginnen: over welke temperatuur hebben ze het nu eigenlijk? Die van het water of die van de lucht erboven?

Terwijl je nu zelf aangeeft dat de temperatuur van de lucht erboven, door het warmere zeewater wordt opgewarmd ( niet veel maar voldoende )

Toevoeging :

>>doordat het warme zeewater van de gehele pacific gecentreerd wordt naar een bepaald gebied bij Pakistan en Australie wordt ook die warmere zeelaag dikker
Hierdoor zal het water van het bovenste deel minder snel afgekoeld worden door het koudere zeewater erover

>>jouw laatste zin

"Maar dat betreft dus condensatie van al in de lucht aanwezige waterdamp. Water dat eerder door allerlei processen (golfslag, wind shear, droge lucht, en de eeuwige instraling door onze "Almachtige Zon" om met Ronald Engels te spreken) uit de oceaan verdampt is, maar niet door El Nino of Al Nina!"

Dit zijn allemaal constante factoren ( met variaties maar gemiddeld constant ) en de toename van regenval komt dan echt vanwege het warmere water door la Nina
Beperktedijkbewaking
0
quote:

Ronald Engels schreef op 14 januari 2023 00:19:

[...]
...

En verder ter informatie: wij de Europeanen zijn voor ~98 % conform ons DNA ontstaan uit Homo Sapiens (origine uit Africa / Midden Oosten en naar het noorden getrokken ~12.000 jaar geleden!) en voor ~2 % zijn wij ontstaan uit Neanderthalers en slechts ruwweg 4500 jaar BC, is ~6500 jaar geleden, zijn tijdens de toenmalige veel warmere periode van onze huidige Interglaciale Warme Holoceen Periode, zijn wij de 100.000 toenmalige levende Homo Sapiens in Europa langzaam maar zeker gaan leven in groepen, in communes, en langzaam begonnen met het ontwikkelen van landbouw via granen-zaden meegebracht uit Africa / Midden Oosten, hun gereedschap was toendertijd gemaakt uit Vuursteen en pas veel later uit Brons. [1]
...

Ter informatie: nu in 2022 draait Planeet Aarde meer in een OVAAL om onze Zon, met afstanden van 152 miljoen km in de winter Noordelijk Halfrond en in de zomer 146 miljoen km Noordelijk Halfrond, met TSI, Total Solar Irradiance warmte-energie variaties tussen 1363 en 1361 Watt/m2 op onze Stratosfeer van Planeet Aarde. [2]
...
[1]: Volgens Hariri, het Museon in Den Haag en mij begon de landbouw (zaaien van tarwe e.d.) al ca 10.000 jaar geleden.

[2]: Klopt niet. De variatie van 4% in de afstand Aarde-Zon betekent ongeveer 8% variatie in de TSI, dus veel meer dan jouw verschil tussen 1361 en 1363 W/m2.
NB. De TSI neemt kwadratisch met afstand af. Dus TSI = evenredig met 1/AU^^2.

Beste Ronald, let op de details. Slordigheid helpt je niet.

Iets anders:

Heb jij ooit iets gehoord of gelezen over het vollopen van de (vruchtbare) Zwarte-Zee vlakte na een doorbraak van de Bosporus, ca 9000-12000 jaar geleden? Dus over het zo ontstaan van de Zwarte Zee?

Het zou een gevolg zijn van het stijgen van de zeespiegel na de laatste ijstijd. Ik hoorde er 40 jaar geleden Turkse collega's over (al lieten die in het midden of het een legende was), en zag er later ook een enigszins speculatieve docu over op ik meen Discovery Channel waarin beweerd werd dat bodemmonsters uit de Zwarte Zee het zouden bevestigen.

De theorie is bijna te mooi om waar te zijn. Die vlakte liep niet ineens vol, dat duurde jaren, in het begin was er bij de Bosporus slechts een klein watervalletje (bij de zielige vloed in de Middellandse Zee). De bij het inmiddels ontstane klimaat ervaren landbouwers in die vlakte (vergelijk het met de Oekraïners nu!) hadden dus jaren de tijd om te verkassen. En waar gingen ze naar toe? Naar de vruchtbare valleien rond de Eufraat en de Tigris. Mesopotamië dus.
Waar onze geschiedschrijving en cultuur als homo sapiens dus echt begon. Het begin van de (westerse) menselijke beschaving!!

ALLES KLOPT!
T/m de huidige relatief grote diepte van de Bosporus. Want dat kleine watervalletje werd na jaren een zwaar eroderende grote stroom.

Zelfs mijn (Staten)bijbel klopt, zeg ik als 'mannenbroeder'. Die had het toch al over de Zondvloed en het vervolg?

Sorry, dit laatste even als uithaal naar alle extreme woke gedoe de laatste tijd, het lijkt nergens anders meer over te gaan. Voor de rest ben ik bepaald niet orthodox hoor, maar ik zal niet ontkennen dat ik 'gelovig' ben.

Laat Martin Veltman het maar niet horen.
Got, wat hield ik van die lelijke loodgieter met zijn Brabantse accent en zijn latere Nobelprijs. Dwars, en op 1ste gezicht nors, maar loyaal en aanmoedigend voor allen die echt van het vak hielden.
En dat deed ik, vanaf mijn 13de tot op dag van vandaag.
Beperktedijkbewaking
7
quote:

luchtschip schreef op 14 januari 2023 06:04:

[...]
...

Je zegt toch zelf :
Het door El Nino iets warmere zeewater in sommige delen van de West-Pacific zal (door geleiding) ook de gemiddelde luchttemperatuur daar iets verhogen
Dus door het warmere zeewater zal de gemiddelde luchttemperatuur iets verhogen

Je reageerde op een van RTL nieuws waar de informatie kort en bondig en begrijpelijk gegeven wordt voor de doorsnee gemiddelde lezer
Dan volstaat de melding dat door het la Nina effect het zeewater warmer is geworden wat voor meer verdamping zorgt en dus uiteindelijk meer wolken.

Dit leidt dan tot meer regenval ( vermits de wolk wel boven Australie de regen laat vallen ) in Australië.
...
NEE DUS.
Het vetgemaakte is pertinent onjuist. Dat legde ik al eerder uit, maar kennelijk ben je langzaam van begrip.

Mag ik je een vraag stellen, LS?
Waarom kies je per definitie altijd de kant van de autoriteiten, van de meerderheidspolitiek en hun ambtenaren (ik was er zelf een!), van de officiële maar zwaar gesubsidieerde adviesorganen en de niet geheel onafhankelijke onderzoekclubs als Deltares, KMNI, TNO, RCN, RIVM.... ?

Met alle respect hoor, ik ken of kende diverse gewaardeerde mensen bij al die clubs behalve RIVM (al kende mijn ex die weer wel). Het zijn i.h.a. prima clubs, maar vanwaar jouw absolute en blindelingse loyaliteit aan hun bobo's?
Bedenk dat de buitenwereld vooral met hun brutale managers te maken heeft, niet met de specialisten (en soms klokkenluiders) in die clubs.

Waarom vertrouw je hun managers en PR-functionarissen meer dan mensen zoals ik die er echt voor gestudeerd hebben? Die ir. van Veen gezien in de lopende tv-serie "het water komt"?
Ik kom er zelf niet in voor, maar herinner mij de tranen mijn moeder aan de radio in 1953.
Dertig jaar later mocht ik rekenen aan de stabiliteit van Oosterscheldepijlers.
Met meer liefde voor dit land, mijn vak en mijn moeder dan ik me ooit had kunnen wensen.

Zeg me ook, LS:
Jij post zoveel dat ik me afvraag: wie kookt voor jou, wie doet je boodschappen? Heb je een privé-slaafje, moet ik de een of andere dienst waarschuwen? Douche je wel genoeg, of stink je een uur in de wind?
Beperktedijkbewaking
0
quote:

gokker schreef op 10 januari 2023 12:02:

[...]
Inslagen van meteorieten. Hier geldt het zelfde als voor vulkanisme. Historische inslagen hadden nauwelijks impact en wanneer al gaven ze een minimale afkoeling. Iedereen weet van de enorme inslag 66 miljoen jaar geleden die een grote temperatuurdaling veroorzaakte en het grootste deel van het leven op aarde vernietigde.
Hier iets over de grootste en voor zover bekend oudste inslagkrater op Aarde:

www.google.com/search?q=vredefort+dom...,vid:KUjr5Y8A7XQ
Ronald Engels
1
quote:

Beperktedijkbewaking schreef op 14 januari 2023 07:01:

[...]
[1]: Volgens Hariri, het Museon in Den Haag en mij begon de landbouw (zaaien van tarwe e.d.) al ca 10.000 jaar geleden.

[2]: Klopt niet. De variatie van 4% in de afstand Aarde-Zon betekent ongeveer 8% variatie in de TSI, dus veel meer dan jouw verschil tussen 1361 en 1363 W/m2.
NB. De TSI neemt kwadratisch met afstand af. Dus TSI = evenredig met 1/AU^^2.

Beste Ronald, let op de details. Slordigheid helpt je niet.

Iets anders:

Heb jij ooit iets gehoord of gelezen over het vollopen van de (vruchtbare) Zwarte-Zee vlakte na een doorbraak van de Bosporus, ca 9000-12000 jaar geleden? Dus over het zo ontstaan van de Zwarte Zee?

Het zou een gevolg zijn van het stijgen van de zeespiegel na de laatste ijstijd. Ik hoorde er 40 jaar geleden Turkse collega's over (al lieten die in het midden of het een legende was), en zag er later ook een enigszins speculatieve docu over op ik meen Discovery Channel waarin beweerd werd dat bodemmonsters uit de Zwarte Zee het zouden bevestigen.

De theorie is bijna te mooi om waar te zijn. Die vlakte liep niet ineens vol, dat duurde jaren, in het begin was er bij de Bosporus slechts een klein watervalletje (bij de zielige vloed in de Middellandse Zee). De bij het inmiddels ontstane klimaat ervaren landbouwers in die vlakte (vergelijk het met de Oekraïners nu!) hadden dus jaren de tijd om te verkassen. En waar gingen ze naar toe? Naar de vruchtbare valleien rond de Eufraat en de Tigris. Mesopotamië dus.
Waar onze geschiedschrijving en cultuur als homo sapiens dus echt begon. Het begin van de (westerse) menselijke beschaving!!

ALLES KLOPT!
T/m de huidige relatief grote diepte van de Bosporus. Want dat kleine watervalletje werd na jaren een zwaar eroderende grote stroom.

Zelfs mijn (Staten)bijbel klopt, zeg ik als 'mannenbroeder'. Die had het toch al over de Zondvloed en het vervolg?

Sorry, dit laatste even als uithaal naar alle extreme woke gedoe de laatste tijd, het lijkt nergens anders meer over te gaan. Voor de rest ben ik bepaald niet orthodox hoor, maar ik zal niet ontkennen dat ik 'gelovig' ben.

Laat Martin Veltman het maar niet horen.
Got, wat hield ik van die lelijke loodgieter met zijn Brabantse accent en zijn latere Nobelprijs. Dwars, en op 1ste gezicht nors, maar loyaal en aanmoedigend voor allen die echt van het vak hielden.
En dat deed ik, vanaf mijn 13de tot op dag van vandaag.
===============

BdB,

Ik heb het over landbouw ontwikkeling in Noord-Frankrijk, Belgie en Zuid-Nederland.

Dit begon niet veel vroeger als 6500-7.000 jaar geleden daar en in het Midden-Oosten en Afrika zeer zeker wat vroeger, wellicht 10.000 plus jaren geleden.

Ergens in Midden Frankrijk weet niet meer de plaats in de Bourgogne werd ongeveer 3.500 jaar geleden de eerste commune/dorp gesticht op een platte hoger gelegen heuvel door initieel niet meer als 200 mensen, heb dit bezocht enkele jaren geleden.
Dus het ontwikkelen van communes en landbouw in Midden en Noord-Europa is nog jong.

P.S. Ik denk, dat mijn TSI-variatie op de Stratosfeer voor de zomer/winter variaties afstanden van het jaar 2022 met afstanden van 146 miljoen en 152 miljoen km afstand Aarde van de Zon, toch min of meer correct zijn wellicht is het verschil een 1363.5 naar 1360.5 Watt/M2, dat weet ik niet exact, echter volgens mij is het niet veel meer als dat en dat is altijd variatie op de Stratosfeer, bij mijn beste weten uit wetenschappelijke publicaties.

Ter informatie voor de afstand Aarde Zon over 40.000 jaar zijn de mij bekende afstanden zomer/winter 129 miljoen km en 189 miljoen km en de daarbij passende TSI op de Stratosfeer zijn TSI 1372 Watt/M2 bij 129 miljoen km en TSI 1330 Watt/M2 bij 189 miljoen km. en dit geeft temperatuur variaties op Planeet Aarde op jaarbasis ovale loopbaan Planeet Aarde om de zon van gemiddeld normaal van 15 graden Celcius kouder als nu vandaag de gemiddelde 12.4 graden Celcius in 2022 van Planeet Aarde.

Deze informatie heb ik uit de Milankovitch Cycles Publicaties.

Het zou inderdaad heel goed mogelijk zijn, dat voor 12.000 of periode 8.000-6500 jaar geleden met minimaal 2 meter hogere Oceanen Niveaus, de Zwarte Zee en de Bosporus langzaam maar zeker is ontstaan door erosie van de Bosporus, eerst een klein stroompje en daarna een waterval.

Alles OK nu in het natte koude Hulst, Keep It Up, Groet Ronald.
- PS. Heb je de afdichting Braakman / de haven van Philippine gezien in 1952, net voor de Watersnood Ramp in 1953.
- Ga naar Auberge Des Moules in Philippine, daar hang een prachtige foto van de Mosselhaven van Philippine in de sneeuw/ijs in 1947. Wij mijn vrouw en ik hebben deze bijzondere ingelijste foto recent geschonken aan de erfgenamen Familie Wiskerke, de allerbeste lekkerste Mossels van de wereld, conform familie recept.
- Proef er ook de fantastische Moules Gratin in knoflookboterjus met vloerbrood, een ware delicatesse.
- Mossels zijn alleen lekker in maanden met een R, januari is voor mij echter de laatste maand om te genieten van heerlijke gekookte Mosselen volgens oud familie recept Familie Wiskerke. Geniet er van.

- Om even een indruk te geven van prijzen in b.v. 1958 en 2022, voor 4 personen toen in 1958 FL 16,00 inclusief 1 glas wijn en vloerbrood met nu eind 2022 december is dit nu 160 Euro voor 4 personen in Philippine. Prijzen zijn dus met minimaal 20X gestegen!
Ronald Engels
1
quote:

luchtschip schreef op 14 januari 2023 06:04:

[...]
citaat
Het zijn de luchttemperatuur en de relatieve luchtvochtigheid die bepalend zijn voor de verdamping, niet de temperatuur van het zeewater. Dat iets warmer zeewater op zich leidt tot meer verdamping en dus meer latere regenval is een populair verhaal, maar het is onzin.

Hoe zit het dan met de 'increased rainfall' in de betreffende gebieden?
Het antwoord zit in die 'rising air'. Het door El Nino iets warmere zeewater in sommige delen van de West-Pacific zal (door geleiding) ook de gemiddelde luchttemperatuur daar iets verhogen
Niet veel (1 of 2 gr C), maar genoeg om de dichtheid van de lucht met een (half) procentje te verlagen.

einde citaat

Je zegt toch zelf :

Het door El Nino iets warmere zeewater in sommige delen van de West-Pacific zal (door geleiding) ook de gemiddelde luchttemperatuur daar iets verhogen

Dus door het warmere zeewater zal de gemiddelde luchttemperatuur iets verhogen

Je reageerde op een van RTL nieuws waar de informatie kort en bondig en begrijpelijk gegeven wordt voor de doorsnee gemiddelde lezer
Dan volstaat de melding dat door het la Nina effect het zeewater warmer is geworden wat voor meer verdamping zorgt en dus uiteindelijk meer wolken
Dit leidt dan tot meer regenval ( vermits de wolk wel boven Australie de regen laat vallen ) in Australie

Weinig reden om te komen met het commentaar :

Zeer slordig geformuleerd (cq geciteerd). Om te beginnen: over welke temperatuur hebben ze het nu eigenlijk? Die van het water of die van de lucht erboven?

Terwijl je nu zelf aangeeft dat de temperatuur van de lucht erboven, door het warmere zeewater wordt opgewarmd ( niet veel maar voldoende )

Toevoeging :

>>doordat het warme zeewater van de gehele pacific gecentreerd wordt naar een bepaald gebied bij Pakistan en Australie wordt ook die warmere zeelaag dikker
Hierdoor zal het water van het bovenste deel minder snel afgekoeld worden door het koudere zeewater erover

>>jouw laatste zin

"Maar dat betreft dus condensatie van al in de lucht aanwezige waterdamp. Water dat eerder door allerlei processen (golfslag, wind shear, droge lucht, en de eeuwige instraling door onze "Almachtige Zon" om met Ronald Engels te spreken) uit de oceaan verdampt is, maar niet door El Nino of Al Nina!"

Dit zijn allemaal constante factoren ( met variaties maar gemiddeld constant ) en de toename van regenval komt dan echt vanwege het warmere water door la Nina
=====================

luchtschip,

Al Niña is een koudere oost-west wind en dus ook oppervlaktewater golven stroming langs de evenaar Pacific Ocean en ~1.5 meter opstuwing van kouder oceaan water niveau veroorzaakt bij de Great Barrier Reef, Australie en Papua Nieuw-Guinea en Al Niña`s zijn inderdaad ongeveer 4 graden Celcius kouder als de veel warmere El Niño`s west-oost winden en dus ook oppervlaktewater golven stroming langs de evenaar Pacific Ocean en ~1.8 meter opstuwing oceaan water niveau veroorzaakt bij de kusten van Noordwest Zuid-Amerika en Midden Amerika.

Zie mijn commentaar van één dag geleden over de fenomenen Al Niña en El Niño, fytoplankton, CaCO3 en O2 = Zuurstof productie door fytoplankton en Bleaching/Repair Great Barrier Coral Reef!

M.v.g. Ronald
A Mao
4
Ondertussen worden er nieuwe koude records gebroken in Siberië , - 62,4 graden…..
Op de NPO ga je het niet horen.
josti5
1
quote:

A Mao schreef op 15 januari 2023 19:39:

Ondertussen worden er nieuwe koude records gebroken in Siberië , - 62,4 graden…..
Op de NPO ga je het niet horen.
Valt nog mee, hoor, die -62,4:

www.google.com/search?q=kouderecord+s...
A Mao
1
Voor weerstation Tongulakh was het een record.
Hopelijk kouden ze de kou daar, brrrrr moet er niet aan denken min 60 met een beetje wind er bij ben je binnen een paar minuten bevroren.
!@#$!@!
0
quote:

josti5 schreef op 9 januari 2023 20:01:

Altijd weer die verwarring van weer en klimaat...
;-)
closer
6
quote:

Beperktedijkbewaking schreef op 14 januari 2023 08:12:

Zeg me ook, LS:
Jij post zoveel dat ik me afvraag: wie kookt voor jou, wie doet je boodschappen? Heb je een privé-slaafje, moet ik de een of andere dienst waarschuwen? Douche je wel genoeg, of stink je een uur in de wind?
Kom op zeg, wie denk je wel dat je bent? Wij vragen toch ook niet wie jou een luier aantrekt?
(en nu niet beledigd doen, jij begon immers)
Ronald Engels
0
Ter informatie:

LA FRANCE;

LE PRÉSIDENT D`EDF ACCUSE L`ÉTAT D`AVOIR DÉTRUIT EDF ET NOTRE INDUSTRIE NUCLEÁIRE.

Ça fait réfléchir… l’Ukraine n’est absolument pas l’origine de la crise énergétique actuelle !

L’intervention complète d’Henri Proglio à cette adresse :

lnkd.in/dqyzT6Te

M.v.g. Ronald
38.978 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 1871 1872 1873 1874 1875 1876 1877 1878 1879 1880 1881 ... 1945 1946 1947 1948 1949 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Markt vandaag

 AEX
866,30  +0,95  +0,11%  12:37
 Germany40^ 17.784,20 +0,08%
 BEL 20 3.818,96 +0,64%
 Europe50^ 4.933,80 +0,40%
 US30^ 37.833,06 +0,28%
 Nasd100^ 17.552,05 +0,27%
 US500^ 5.034,51 +0,30%
 Japan225^ 38.014,21 +0,72%
 Gold spot 2.383,53 +0,95%
 EUR/USD 1,0671 +0,00%
 WTI 81,27 -1,14%
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer

Stijgers

VIVORYON THER... +13,88%
Alfen N.V. +3,98%
Air France-KLM +3,58%
B&S Group SA +1,98%
JUST EAT TAKE... +1,69%

Dalers

Pharming -8,02%
PostNL -5,69%
Accsys -2,84%
ASMI -2,62%
Avantium -2,13%

EU stocks, real time, by Cboe Europe Ltd.; Other, Euronext & US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: Infront