OCI « Terug naar discussie overzicht

OCI 2023

7.165 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 ... 355 356 357 358 359 » | Laatste
Porscheknakker
0
Op 14.2.2022 maakte OCI NV de resultaten voor het volledige jaar en het vierde kwartaal van 2021 bekend.
Deze waren uitstekend. Deze resultaten waren vóór de oorlog. Zie hieronder.

Hoogtepunten:
Financieel en Outlook
Omzet Q4 2021 stegen met 112% tot $2,2 miljard en aangepaste EBITDA +291% tot $1,04 miljard versus Q4 2020
Het aangepaste nettoresultaat in het vierde kwartaal van 2021 was $ 447 miljoen in vergelijking met het aangepaste nettoverlies van $ 45 miljoen in het vierde kwartaal van 2020
De omzet voor het volledige jaar 2021 bedroeg $ 6,3 miljard, de aangepaste EBITDA $ 2,53 miljard en het aangepaste nettoresultaat $ 732 miljoen
OCI genereerde een vrije kasstroom uit operaties (vóór IPO-opbrengsten) van $ 789 miljoen in het vierde kwartaal van 2021 en $ 1,6 miljard in het volledige jaar 2021
De nettoschuld daalde tot $ 2,2 miljard per 31 december 2021, een daling ten opzichte van $ 3,0 miljard per 30 september 2021 en $ 3,7 miljard per 31 december 2020. OCI verwacht een verdere substantiële vermindering van de nettoschuld in het eerste kwartaal van 2022
OCI eindigde 2021 met een nettoschuld / aangepaste EBITDA van 0,9x, of pro forma 0,7x na een bruto-opbrengst van $ 375 miljoen voor de verkoop van 15% Methanol Group-belang in februari 2022
De raad van bestuur heeft een nieuw kapitaalteruggavebeleid goedgekeurd dat een consistente basiswinstuitkering aan aandeelhouders van $ 400 miljoen per jaar combineert met een variabele component gekoppeld aan gegenereerde vrije kasstroom.
OCI kondigt een halfjaarlijkse tussentijdse uitkering aan voor de periode H2 2021 van € 1,45 per aandeel (of circa $ 350 miljoen inclusief een basis van $ 200 miljoen)
Aangezien het bedrijf in een gezonde omgeving blijft opereren en op basis van de huidige vooruitzichten voor volumes en prijzen, verwacht OCI een variabele component te betalen bij de uitbetaling van kapitaal aan aandeelhouders in oktober 2022.

OCI bevordert schone waterstofprojecten

In januari 2022 kondigde Fertiglobe een samenwerking aan met Masdar en ENGIE om de ontwikkeling te bestuderen van een wereldwijd kostenconcurrerende groene waterstoffaciliteit met een capaciteit tot 200 MW voor de productie van ammoniak in Abu Dhabi
In februari 2022 tekende OCI definitieve overeenkomsten voor een strategische alliantie met ADQ en Alpha Dhabi Holding, om een belang van 15% in de OCI Methanol Group te verwerven voor $ 375 miljoen, waardoor de groep groei-initiatieven kan nastreven in op waterstof gebaseerde toepassingen, waaronder brandstof.
Porscheknakker
0
Ahmed El-Hoshy, CEO van OCI NV merkte op: “ We zijn verheugd dat we kunnen beginnen met het terugbetalen van kapitaal aan onze aandeelhouders door middel van consistente halfjaarlijkse dividenden en ons te concentreren op het vergroten van onze toekomstige kasstromen door gerichte investeringen in waterstof en andere groeimogelijkheden. Voor de toekomst wordt onze nieuwe kapitaaltoewijzingsstrategie ondersteund door gezonde fundamenten van onze kernmarkten, onze robuuste balans en gezonde vrije kasstroom, terwijl we ook onze vrije kasstroom omzetten door de brutoschuld af te bouwen en ons te concentreren op operationele uitmuntendheid.
Onze eindmarkten zetten hun opwaartse trend voort tijdens het vierde kwartaal, en we verwachten dat H1 2022 ook sterk zal zijn, gedreven door aantrekkelijke landbouweconomieën voor onze stikstofmeststoffen; sterke vraag in onze industriële eindmarkten naar ammoniak, methanol, melamine en DEF; en onze voordelige grondstofkosten in MENA en de VS.
Ons huidige orderboek ziet er gezond uit met enige verkopen in het tweede kwartaal van 2022. Onze distributiemogelijkheden, waaronder het vermogen om voorraden dicht bij de belangrijkste vraagcentra te beheren, gekoppeld aan een gedisciplineerde commerciële strategie, stellen ons in staat om de voordelen van de huidige marktomstandigheden te optimaliseren. Dit is een goed voorteken voor onze vooruitzichten, zoals blijkt uit de recente toekenning aan Fertiglobe voor de levering van 500 kt ureum aan Ethiopië dit kwartaal en in het tweede kwartaal van dit jaar tegen een gemiddelde prijs van c.$725/ton.
We blijven ons wereldwijd toonaangevende platform voor ammoniakproductie, logistiek en handel versterken. In het afgelopen kwartaal hebben we de verwerkingscapaciteit van onze ammoniakimportterminal in Rotterdam verhoogd met circa 300 kt op jaarbasis, waardoor we onze stroomafwaartse productie in Europa konden voortzetten en volatiliteit in grondstofprijzen konden bestrijden door recordvolumes van ammoniak uit onze activiteiten in Fertiglobe en in de VS, evenals volumes van derden voor onze Nederlandse activiteiten.
We blijven goede vooruitgang boeken in onze inspanningen om waardecreatieve kansen te grijpen uit de opkomende vraag naar schone ammoniak en methanol, terwijl we ernaar streven een van de grootste producenten van schone brandstof en grondstoffen ter wereld te worden. We hebben onlangs ons methanolplatform aanzienlijk versterkt door middel van een nieuw strategisch partnerschap in Abu Dhabi, waarmee we ons groeiend leiderschap op de markten voor hernieuwbare energie en onze inzet voor een groenere toekomst onder de aandacht brengen.”
Onze stikstofactiviteiten worden ondersteund door gezonde marktfundamenten
Het winstmomentum van OCI werd ondersteund door verschillende factoren die wijzen op een structurele verschuiving naar een meerjarige vraaggestuurde omgeving voor stikstofproducten op de middellange termijn.
De vraag naar stikstofmeststoffen is robuust in belangrijke importmarkten, verder ondersteund door lage voorraden, waarbij Europa, Ethiopië, de VS en India producten importeren voorafgaand aan het seizoen in Q2 2022. De USDA wijst op krappere wereldwijde graanmarkten in 2022 en 2023 versus 2021, met sterke steun voor maïs boven $ 5/bushel en spotprijzen momenteel op $ 6,50/bushel.
Lage graanvoorraadniveaus en voorraad-tot-gebruik-ratio's wereldwijd, die minstens twee jaar nodig hebben om te worden aangevuld, vergroten de behoefte aan stikstofmeststoffen om de zorgen over voedselzekerheid weg te nemen. Recente weerproblemen in Zuid-Amerika hebben bijgedragen aan verdere krapte op de wereldwijde graanmarkt.
Porscheknakker
0
Het aanbod is door verschillende andere factoren beperkt en de dynamiek op middellange termijn is aantrekkelijk:
Ureum-exportverboden door de Chinese regering beperken hun deelname aan toekomstige Indiase aanbestedingen tot ten minste juli, terwijl China verplichte vereisten voor zomeropslag en strengere milieubeperkingen invoert.
Rusland, een van de grotere stikstofexporterende landen ter wereld, heeft ook exportquota voor ureum en nitraten en een verbod op de export van ammoniumnitraat tot H2 2022, waardoor de wereldwijde stikstofbalansen verder worden aangescherpt.
De verwachte nieuwe ureumcapaciteit ligt onder het niveau van de afgelopen vijf jaar, onder de verwachte groei van de vraag en komt langzaam op gang.
De vooruitzichten voor stikstof in de VS blijven sterk, ondersteund door lage voorraden en een sterke vraag met hogere graanprijzen die zorgen voor een groter areaal in de seizoenen 2022 en 2023.
In Europa is de vraag naar nitraten sterk met beperkte vooraankopen dit seizoen en lage producentenvoorraden, wat resulteert in verdere krapte in het lenteseizoen.
Wereldwijd bieden hogere marginale grondstofkosten ook steun aan markten, met prijzen, met name aardgas in Europa die momenteel op c. $ 26 / mmBtu liggen, opnieuw op hogere niveaus worden gezet en ondersteuning bieden voor verkoopprijzen op middellange termijn.
Wereldwijd herstel om de vraag naar onze industriële producten te stimuleren
De ammoniakmarkt wordt op middellange termijn structureel krapper met beperkte netto capaciteitsuitbreidingen en een hogere industriële vraag. De ammoniakprijzen in het vierde kwartaal van 2021 en in het eerste kwartaal van 2022 werden ondersteund door een sterk ammoniakseizoen in de herfst, waardoor de voorraden in de aanloop naar het lenteseizoen daalden, een hogere vraag van de stroomafwaartse fosfaatproductie en een aantal geplande en ongeplande onderbrekingen. Verder is er op de middellange termijn een voordeel voor ammoniak door de verwachte toenemende vraag naar schone ammoniak in nieuwe toepassingen in een reeks sectoren, waaronder scheepsbrandstof en energie, en als waterstofdrager.
De markten voor melamine bleven krapper worden als gevolg van een sterke vraag vanuit de markten voor woningrenovatie en bouw, een krap aanbod en lage wereldwijde voorraden in de hele toeleveringsketen. Contractprijzen per kwartaal stegen met 35% in Q4 2021 en stegen met nog eens € 775 tot € 3.965 / ton in Q1 2022.
Het herstel van de verkoop van vrachtwagens en vrachtactiviteiten heeft zich doorgezet en ondersteunt een verbeterende trend voor OCI's verkoop van dieseluitlaatvloeistof ( DEF) in de VS voor 2022. DEF vertegenwoordigt nu meer dan 30% van onze verkoopvolumes van IFCo en DEF-prijzen worden ondersteund door het herstel van de vervoersvraag. Dankzij de hogere netbacks voor dit product kunnen we het rendement van onze stikstofactiviteiten in de VS in de toekomst blijven verbeteren. We hebben een 3-jarig afnamecontract met Dyno Nobel verlengd voor DEF en andere industriële ureumproducten via ons succesvolle N-7-partnerschap en hebben onze contractuele volumes voor het seizoen 2022 met succes vergroot.
Porscheknakker
0
De fundamentals van de methanolmarkt blijven ook positief. De prijzen werden ondersteund door een aanhoudend herstel van de vraag, lage wereldwijde voorraden en het herstel van de olieprijzen, terwijl er in 2022 naar verwachting geen nieuw aanbod op gang komt. Transporttoepassingen blijven ook achter bij andere sectoren, wat naar verwachting de marktomstandigheden krap zal houden in 2022.
Verder wordt gemeld dat de operationele tarieven voor belangrijke derivatensegmenten in de buurt van de maximale tarieven liggen, wat een goed zicht geeft op onze verkopen en prijzen in H1 2022. De operationele tarieven van methanol-naar-olefinen (MTO) in China hebben zich hersteld in het eerste kwartaal van 2022 en zullen naar verwachting gezond blijven in de komende kwartalen, en later dit jaar start een nieuwe MTO-faciliteit van 1,8 miljoen ton per jaar in China, die een verdere impuls zou moeten geven. Op de lange termijn blijven we krappere fundamentals van de methanolmarkt verwachten, waarbij de vraag groter zal zijn dan de capaciteitsgroei.
ESG – decarbonisatie-initiatieven gaan door
Ammoniak en methanol zijn de meest effectieve dragers van groene waterstof. Aangezien groene waterstof essentieel is om de industrie, voeding, transport en energie koolstofvrij te maken, zijn er aanzienlijke kansen voor ammoniak en methanol om groene waterstof over de hele wereld te leveren om de schone economie aan te wakkeren en te voldoen aan de groeiende vraag naar hernieuwbare bronnen van schone energie.
Als een van de grootste producenten en handelaren van ammoniak en methanol ter wereld, met een strategisch gelegen activabasis en toegang tot overvloedige goedkope hernieuwbare energiebronnen, is OCI een pionier in het helpen koolstofarm maken van sectoren die ongeveer 90% van de wereldwijde glastuinbouw uitmaken uitstoot van gassen.
We hebben onlangs verschillende nieuwe projecten voor schone energie aangekondigd, waaronder een samenwerking met Masdar en ENGIE om een wereldwijd kostenconcurrerende groene waterstofinstallatie van maximaal 200 MW te bestuderen om de ammoniakproductie-installaties van Fertiglobe in Abu Dhabi te bevoorraden.
Kapitaalstructuur
We hebben onze netto hefboomdoelstellingen in 2021 bereikt, toen onze groeistrategie en ons competitief bedrijfsmodel vruchten begonnen af te werpen. In 2021 hebben we obligaties afgelost bij OCI NV en IFCo voor een totaal van $ 1,8 miljard en hebben we de nettoschuld met $ 1,5 miljard verlaagd tot c. $ 2,2 miljard, onze gewogen gemiddelde kosten van schulden verlaagd van c. 4,3% eind 2020 naar c.3.2 % eind 2021 en verlaagde contante rente met meer dan $ 60 miljoen per jaar vanaf 2022, waardoor onze voortdurende FCF-conversie werd verbeterd.
Bovendien hebben ADNOC en OCI op 27 oktober 2021 met succes 13,8% van hun partnerschap Fertiglobe op de Abu Dhabi Securities Exchange (ADX) genoteerd, wat een bruto-opbrengst voor OCI opleverde van ongeveer $ 461 miljoen ($ 447 miljoen netto). Na de beursgang bezit OCI nog steeds een meerderheid van het aandelenkapitaal van Fertiglobe. In oktober 2021 betaalde Fertiglobe dividenden van $ 1.165 miljoen (waarvan $ 850 miljoen een speciaal dividend was en $ 315 miljoen dividenden uit de normale gang van zaken) aan zijn twee aandeelhouders (OCI 58% en ADNOC 42%), waarvan $ 676 miljoen was betaald aan OCI en $ 489 miljoen aan ADNOC
Porscheknakker
3
In februari 2022 is de oorlog uitgebroken, waardoor Oci nog meer positief resultaat heeft kunnen maken.
Dit is alom bekend.
De cijfers over 2022 moeten nog veel beter zijn dan die van 2021.
De vooruitzichten moeten ongeveer hetzelfde zijn dan die over het jaar 2022 zoals op 14.2.2022 gepresenteerd.
Die waren prima, dus die van 2023 moeten ook goed zijn.
Na bekendmaking van de cijfers over 2022 en de vooruitzichten van 2023 kan het niet anders zijn dan dat de koers flink omhoog moet gaan. Met het dividend in het vooruitzicht van maar liefst 3,50 per aandeel lijkt mij een koers van 45 euro haalbaar.
Maar goed......ik bepaal de koersgang van het aandeel niet. Die wordt bepaald door manipulators, algo's en allerlei andere dubieuze figuren/instrumenten.
Porscheknakker
0
Na de transformatie van onze kapitaalstructuur in 2021 en de gezonde vrije kasstroom die is gegenereerd, naderen we nu snel onze doelstelling om een Investment Grade kredietrating te bereiken.
Als gevolg hiervan zijn we goed gepositioneerd om te beginnen met het terugbetalen van kapitaal aan aandeelhouders, en om te investeren in groeimogelijkheden in de waterstofenergietransitie en andere kansen om onze toekomstige vrije kasstromen te verbeteren. Vooruitkijkend zullen we doorgaan met het evalueren van mogelijkheden om onze kapitaalstructuur te optimaliseren.
Upgrades van kredietwaardigheid
In november 2021 verhoogde Moody's de corporate family rating (CFR) van OCI NV van Ba2 naar Ba1 en de instrumentrating van Ba3 naar Ba1 (beide met een stabiel vooruitzicht). In december 2021 verhoogde Fitch de rating van OCI NV van BB naar BB+ (stable outlook). Na de upgrade van S&P in het derde kwartaal van 2021 zijn alle ratings nu vereffend op BB+ / Ba1 (stabiele vooruitzichten).
Dividend / kapitaalallocatiebeleid
De raad van bestuur van OCI heeft een nieuw dividend-/kapitaaltoewijzingsbeleid goedgekeurd, dat een consistent basisrendement van kapitaal van $ 400 miljoen per jaar combineert met een extra variabele component gekoppeld aan gegenereerde vrije kasstroom. Twee keer per jaar vindt er een uitkering plaats.
Voor de toekomst is het beleid afhankelijk van het handhaven van een kredietprofiel van beleggingskwaliteit met als doel een netto hefboomwerking van minder dan 2x gedurende de cyclus, en een evenwicht tussen de beschikbaarheid van fondsen en overtollige vrije kasstroom voor winstuitkering aan aandeelhouders, terwijl waardebevorderende ESG- en andere groeimogelijkheden worden nagestreefd.
H2 2021 Halfjaarlijkse tussentijdse uitkering
OCI kondigt een voorgestelde betaling aan van een tussentijdse uitkering voor de periode H2 2021 van € 1,45 per aandeel (of circa $ 350 miljoen inclusief een basis van $ 200 miljoen).
OCI roept op 28 maart 2022 een buitengewone aandeelhoudersvergadering (BAVA) bijeen om te beslissen over de uitkering door terugbetaling van kapitaal met een optie voor aandeelhouders om in plaats daarvan te kiezen voor een dividenduitkering, resulterend in een uitkering aan aandeelhouders gepland voor juni, onder voorbehoud van een wettelijke oppositieperiode van twee maanden voor schuldeisers.
De goedkeuring van de aandeelhouders zal worden gevraagd voor de H2 2021 uitkering en voor een volgende uitkering gepland voor oktober van maximaal € 305 miljoen (of circa $ 350 miljoen). Het daadwerkelijke bedrag van de kapitaalteruggave aan aandeelhouders ingevolge een dergelijke tweede uitkering zal echter naar eigen goeddunken door de raad van bestuur worden goedgekeurd met inachtneming van het toepasselijke dividendbeleid en de toepasselijke regelgeving. De oproeping en andere materialen zijn te vinden op onze website www.oci.nl.
WOLLY
2
Op de site van OCI worden de volgende zaken medegedeeld :

14 February 2023 Q4 2022 Results
16 February 2023 Extraordinary General Meeting of Shareholders (EGM)

WOLLY
Porscheknakker
1
Transactiegeschiedenis voor de geselecteerde periode en hedgefunds:
Meldingsdatum Houdende partij Netto shortpositie
20 Jan 2023 Millennium International Management 0,50%

Dit zooitje is misschien verantwoordelijk voor de koersval vanaf 24.1.2023.
BultiesBrothers
0
quote:

WOLLY schreef op 25 januari 2023 18:23:

Op de site van OCI worden de volgende zaken medegedeeld :

14 February 2023 Q4 2022 Results
16 February 2023 Extraordinary General Meeting of Shareholders (EGM)

WOLLY
EGM om dividend te beklinken?
Ruval
0
quote:

BultiesBrothers schreef op 24 januari 2023 22:28:

[...]

Maar daar betaal je wel relatief veel geld voor een mooi verhaal.
Het verhaal bij OCI is degelijk en ook nog goedkoop ook ;p
Maar Ebusco staat wel op de radar, maar nog niet echt goed naar gekeken.
Kun je in een notendop een beetje samenvatten hoe ze ervoor staan en of er nog een emissie aan komt?
Dat is altijd de vraag bij zulke bedrijven.
Check even mijn bijdragen op Ebusco draadje. Wellicht emissie 100/mln volgend jaar maar kan ook via groene obligatie. Ben niet zo bevreesd voor. Ze keren toch geen dividend uit.
Bertus
0
Ik ben de laatste tijd soms ook ingestapt, gelukkig was ik er snel weer uit, heb vandaag niet op OCI gelet, ik zag net dat de slotkoers 30,6 is en dieptepunt 30,24.
Dat dieptepunt is lager dan de laatste dips, bovendien als je de week kaart kijkt, is OCI nipt onder de week kaart gesloten, dus ik zou het voorlopig niet kopen, als ik ze had dan zou ik wat call opties schrijven
Kruimeldief
0
quote:

Ruval schreef op 25 januari 2023 19:36:

[...]
Check even mijn bijdragen op Ebusco draadje. Wellicht emissie 100/mln volgend jaar maar kan ook via groene obligatie. Ben niet zo bevreesd voor. Ze keren toch geen dividend uit.
Hé Ruval,
Laat ik vooraf duidelijk stellen dat ik je initiatief erg waardeer, net zoals ik je bijdragen hier bij OCI altijd zeer welkom vond.

Bij de beursgang van Ebusco was ik aanvankelijk best gegrepen door het beeld dat geschetst werd van een milieuvriendelijke wereldverbeteraar. Het is een van de weinige keren dat ik een emissieprospectus van 300 pagina’s grotendeels heb doorgespit.
Ik stuitte toen op een paar zaken waardoor ik er voorlopig niet (2024/2025) aan begin. Ik heb daarover destijds een paar keer een stukje op dat forum geschreven.
Vóór de beursgang zijn de toenmalige aandeelhouders nog even stevig verwend met extra stukken. Het is een zeer illiquid fonds.
Dat er destijds verlies werd gemaakt op nauwelijks omzet werd angstvallig vermeden. Ze maken volgens mij voorlopig nog steeds verlies, dus dividend zit er nog lang niet in. Op een extra emissie werd bij de beursgang al min of meer gehint. Ik kan nog wel even doorgaan, maar het is handiger om een podcast van een bepaalde club (naam mag ik uiteraard hier niet noemen, anders word ik weer geschorst) te beluisteren.
Ruval
0
quote:

Kruimeldief schreef op 25 januari 2023 21:05:

[...]
Hé Ruval,
Laat ik vooraf duidelijk stellen dat ik je initiatief erg waardeer, net zoals ik je bijdragen hier bij OCI altijd zeer welkom vond.

Bij de beursgang van Ebusco was ik aanvankelijk best gegrepen door het beeld dat geschetst werd van een milieuvriendelijke wereldverbeteraar. Het is een van de weinige keren dat ik een emissieprospectus van 300 pagina’s grotendeels heb doorgespit.
Ik stuitte toen op een paar zaken waardoor ik er voorlopig niet (2024/2025) aan begin. Ik heb daarover destijds een paar keer een stukje op dat forum geschreven.
Vóór de beursgang zijn de toenmalige aandeelhouders nog even stevig verwend met extra stukken. Het is een zeer illiquid fonds.
Dat er destijds verlies werd gemaakt op nauwelijks omzet werd angstvallig vermeden. Ze maken volgens mij voorlopig nog steeds verlies, dus dividend zit er nog lang niet in. Op een extra emissie werd bij de beursgang al min of meer gehint. Ik kan nog wel even doorgaan, maar het is handiger om een podcast van een bepaalde club (naam mag ik uiteraard hier niet noemen, anders word ik weer geschorst) te beluisteren.
Dank! Podcast heb ik geluisterd :-)

2021 was heel slecht ivm logische afstel van bestemming bussen. HJ1 2022 was qua omzetgroei en brutomarge prima. Onderaan de streep door investeringen negatief. Dividend hoef je idd voorlopig niet op te rekenen. Ik verwacht echter giga koerspotentieel.

Hoop beetje op zelfde scenario als bij OCI in maart 2020. Instappen op € 8,50 en uitstappen bij € 26. Ik ben inderdaad veel te snel uitgestapt bij OCI, maar heb wel leuke winsten gepakt bij de chippers en ING.

Morgen ga ik denk weer positie OCI innemen. Verwacht dat koers zsm oploopt tot € 35 en daarna gestaag weer naar € 40 nivo
Masterix
0
Volg nu een paar dagen dit forum. Ben zelf vorig jaar ingestapt en een leuk rendement rot nu toe. Nu twijfel ik of ik dit aandeel nog aan wil houden. Ik ben benieuwd naar de onderliggende reden voor de koersschommelingen en met name hoe de verwachtingen zijn voor 2023 en verder. Volgens mij zit er niks anders op dan afwachten tot de cijfers gepubliceerd worden als ik de berichten analyseer.

Voor diegene die oci houden enkel voor het dividend en denken dat daardoor de koers en je rendement omhoog gaat wil ik voorstellen rem ochtend mee te lopen bij mij als financieel controller. Dan leg ik je basis kennen boekhouden uit en de journaalposten voor dividend. Ongelofelijk dat daar zoveel leken in zijn als ik het zo volg.
BultiesBrothers
0
quote:

Masterix schreef op 25 januari 2023 21:31:

Voor diegene die oci houden enkel voor het dividend en denken dat daardoor de koers en je rendement omhoog gaat wil ik voorstellen rem ochtend mee te lopen bij mij als financieel controller. Dan leg ik je basis kennen boekhouden uit en de journaalposten voor dividend. Ongelofelijk dat daar zoveel leken in zijn als ik het zo volg.
Leg eens uit?
Hoe bepalen deze jouw kijk op OCI?
RJ 80
0
quote:

Masterix schreef op 25 januari 2023 21:31:

Volg nu een paar dagen dit forum. Ben zelf vorig jaar ingestapt en een leuk rendement rot nu toe. Nu twijfel ik of ik dit aandeel nog aan wil houden. Ik ben benieuwd naar de onderliggende reden voor de koersschommelingen en met name hoe de verwachtingen zijn voor 2023 en verder. Volgens mij zit er niks anders op dan afwachten tot de cijfers gepubliceerd worden als ik de berichten analyseer.

Voor diegene die oci houden enkel voor het dividend en denken dat daardoor de koers en je rendement omhoog gaat wil ik voorstellen rem ochtend mee te lopen bij mij als financieel controller. Dan leg ik je basis kennen boekhouden uit en de journaalposten voor dividend. Ongelofelijk dat daar zoveel leken in zijn als ik het zo volg.
Met kennis van boekhouden en cijfers zal je best je fundamentele casus berekenend en goed kunnen inschatten om te overwegen posities in te nemen. Ook zeker heel goed dat je dat in je voordeel gebruikt bij beleggingsbeslissingen. Maar dan wel fundamenteel, je voorspelt er geen koersen perse goed mee, en al helemaal niet die van OCI.

Ik zit er al 3 jaar in en zicht ip dividend was er toen niet. Dat ze het nu sinds afgelopen zomer wel van plan zijn te doen is een positieve verassing geweest en heeft er bij mij wel voor gezorgd dat ik mij;koersdoel opgeschroefd heb en niet perse van de aandelen af wil vanwege koers winsten. De volatiliteit van de koers is al zowat deze hele periode ook bijzonder en soms bizar geweest en onmogelijk goed te voorspellen. De dividenden die geweest zijn en nu komen houden me wel wat rustig ten aanzien van dit aandeel. Ik houd ze dus niet perse voor het dividend, maar nu ze het wel uitkeren houd ik ze wel iets steviger vast. Ook wetende dat het bedrijf een stuk groter is geworden dan 3 jaar geleden, en schuldenvrij (netto) in een markt waar ze nog steeds behoorlijk boeren. Kans is dus groot dat ik de aandelen houd ongeacht de koers (of die moest per abuis 50+ geraken, dan word ik ook wel hoogte nerveus ;-) ), en stevige koersschommelingen (zoals nu gebeurt) bespeel met call opties.

Schrijf als controller de belegger met iets minder financiele basis dus niet zomaar uit masterix. Ik zou wel graag je onderlegde mening terug willen zien dan enkel je verbazing over het dan wel of niet aanwezig zijn van zoveel leken…. Hoe is dat van toegevoegde waarde op een forum? Wees constructief….
Porscheknakker
0
quote:

Masterix schreef op 25 januari 2023 21:31:

Volg nu een paar dagen dit forum. Ben zelf vorig jaar ingestapt en een leuk rendement rot nu toe. Nu twijfel ik of ik dit aandeel nog aan wil houden. Ik ben benieuwd naar de onderliggende reden voor de koersschommelingen en met name hoe de verwachtingen zijn voor 2023 en verder. Volgens mij zit er niks anders op dan afwachten tot de cijfers gepubliceerd worden als ik de berichten analyseer.

Voor diegene die oci houden enkel voor het dividend en denken dat daardoor de koers en je rendement omhoog gaat wil ik voorstellen rem ochtend mee te lopen bij mij als financieel controller. Dan leg ik je basis kennen boekhouden uit en de journaalposten voor dividend. Ongelofelijk dat daar zoveel leken in zijn als ik het zo volg.
Als ik zoveel twijfel zou hebben in dit aandeel dan zou ik het op 44 euro verkocht hebben. Overigens ikzelf heb rond de 41 euro verkocht, dus net voor de uitkering. Ook ik vond de koers toen hoog. Maar nu heb ik ze weer voor rond de 32,80 euro. Zoals gezegd verwacht ik toch nog wel een nieuwe mooie stijging tot de ex-dividenddatum.
Masterix
0
Voor mij is een hoge dividend uitkering een signaal dat het bedrijf het kapitaal niet kan omzetten in groei en liever aan je teruggeeft. Mocht er veel potentie in het bedrijf zijn konden ze dit kapitaal gebruiken om winstgroei te creëren.

Ik zag dit al wat aankomen want ze hebben de schuldenlast behoorlijk naar beneden weten te brengen. Daardoor zullen ze minder rentelasten hebben en tevens een hogere krediet rating krijgen waardoor ze goedkoper kunnen lenen. Een prima zet, maar had liever gezien dat ze meer investeerde in iets wat op den duur tot een hogere brutowinstmarge gaat leiden.

Al ben je op zoek naar de journaalpost dan is dit niets anders dan een daling van het eigen vermogen en een daling van de liquide middelen van het bedrijf. Bezit je dus eerst 1 aandeel met een waarde van 33 euro. Bezit je met een uitkering van 3 euro een aandeel van 30 euro en heb je 3 euro liquide. Het blijft 33 euro totaal.

Voor mij is dit dividend een signaal om er uit te stappen. Ik ben er destijds ingegaan omdat zij de verkoopprijzen hoog konden zetten en daarbij gunstige inkoopwaarde hadden, dat is een ideaal brutowinstmarge effect. Nu lijken die verkoopprijzen toch te dalen en vraag ik mij af hoe vraag en aanbod gaat ontwikkelen. Ik ben aan het twijfelen om te zetten naar aandelen Alfen of ASML.
7.165 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 ... 355 356 357 358 359 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Detail

Vertraagd 23 apr 2024 17:35
Koers 24,960
Verschil +0,160 (+0,65%)
Hoog 25,150
Laag 24,690
Volume 235.353
Volume gemiddeld 398.871
Volume gisteren 266.086

EU stocks, real time, by Cboe Europe Ltd.; Other, Euronext & US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: Infront