ASML « Terug naar discussie overzicht

ASML 2023

12.131 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 ... 603 604 605 606 607 » | Laatste
Westeinder
2
quote:

Hopper58 schreef op 30 januari 2023 14:59:

Barron's
Biden Secures Another Win in China Chip War. These Stocks Are Impacted.
Published: Jan. 30, 2023 at 7:43 a.m. ET

www.marketwatch.com/articles/biden-wi...
Dank voor het delen. Prima algemeen stuk. Alleen dit is wel wat makkelijk;

“Shares in Dutch ASML (ticker: ASML) were already reacting to the news, with the stock down 2% in Monday’s premarket. “

Nogal wiedes, als de hele markt een ruk naar beneden doet. Ze hadden ook kunnen schrijven: op een negatieve beursdag blijft asml verrassend goed liggen.
*voetnoot
1
Flinke daling Belgische inflatie

Op beursduivel.be

Door ABM Financial News op 30 januari 2023 12:39
Flinke daling Belgische inflatie

(ABM FN) De Belgische inflatie is in januari flink gedaald. Dit bleek maandag uit cijfers van Statbel.

De inflatie daalde van 10,35 procent naar 8,05 procent.

De kerninflatie, die geen rekening houdt met de prijsevolutie van de energieproducten en de onbewerkte voedingsmiddelen, steeg wel, van 7,34 procent in december naar 8,05 procent in januari. Dat is een gevolg van de toegenomen inflatie voor bewerkte voeding en diensten, aldus Statbel.

Bron: ABM Financial News
eric_29
0
quote:

voda schreef op 30 januari 2023 10:36:

Sectornieuws:

Nederlander in top Intel: ’Jullie interesse voor fabriek leek niet groot’
Door WOUTER VAN BERGEN

Gisteren, 10:33
in FINANCIEEL

De Nederlander Frans Scheper leidt het enorme investeringsprogramma waarmee Intel met steun van de EU zijn activiteiten in Europa fors wil uitbreiden. De Amerikaanse chipgigant steekt minstens €17 miljard in het project, inclusief fabrieken en faciliteiten, voor onderzoek en ontwikkeling in Duitsland, Frankrijk, Spanje en Polen.

Frans Scheper: „Het besef is er nu dat we niet alleen afhankelijk kunnen zijn van andere delen van de wereld.” INTEL

Kroon op het werk is een miljarden kostende fabriek in Magdeburg waar over een jaar of vier de meest geavanceerde chips van de band moeten rollen, die met forse steun van de Duitse overheid uit de grond wordt gestampt.

De enorme chiptekorten die ontstonden toen afnemers rond de uitbraak van het coronavirus eerst massaal bestellingen cancelden en vervolgens weer probeerden in te halen, toonden aan hoe afhankelijk economieën zijn van een handjevol fabrieken in Azië. De fabricage van de meest geavanceerde chips, onmisbaar voor smartphones uit het duurste segment en sterke computers, gebeurde alleen nog in Taiwan en Korea.

BEKIJK OOK:
Fors lagere omzet voor chipbedrijf Intel door zwakkere vraag

Geruchten
De chiptekorten schudden regeringen in Amerika en Europa wakker en leidden tot ambitieuze overheidsprogramma’s. De Amerikaanse Chips-act van vorig jaar belooft $52 miljard steun en lokte al fabrieken van het Koreaanse Samsung en het Taiwanese TSMC. In Europa is €43 miljard uitgetrokken om ervoor te zorgen dat het aandeel op de chipmarkt stijgt van 8% nu naar 20% in 2030. Het naar Europa lokken van Intel was deel van het plan. Geruchten gaan dat ook TSMC in gesprek is over een Europese fabriek.

Sinds de investeringen bijna een jaar geleden werden aangekondigd, is de chipmarkt echter flink gekanteld.

U werkte eerder bij Philips dat later NXP werd en leidde daarna het afsplitste Nexperia. Hoe bent u bij Intel gekomen?

„Nadat Nexperia door een Chinese partij werd overgenomen, nam ik een jaar sabbatical en later kwam Intel op mijn pad. Dat vond ik erg interessant, omdat hiermee de chipindustrie in Europa een enorme impuls krijgt. Je moet bedenken dat Europa maar ongeveer 10% van alle chips in de wereld fabriceert, maar goed is voor ongeveer een derde van de vraag. Sinds de enorme schaarste aan chips na de start van de coronapandemie, die ook de auto-industrie zwaar trof, is het denken daarover veranderd. Het besef is er nu dat we niet alleen afhankelijk kunnen zijn van andere delen van de wereld.”

BEKIJK OOK:
Duitse Intel-fabriek komt later, chipmaker wil extra geld uit Berlijn

Hoe kan Europa dat ooit inhalen?

„Je ziet dat het denken over de steun die nodig is, is veranderd. Maar het is leuk dat je ook in Europa wilt produceren, je zult wel moeten kunnen concurreren met andere regio’s. In de Aziatische landen die nu groot zijn in chipproductie, is ook tientallen jaren veel steun van de overheid geweest. Europa ziet nu ook het belang in om te investeren. Dat is nu allemaal samengekomen.”

BEKIJK OOK:
Wat gaat er mis bij de grote techbedrijven?

Sinds Intel zijn investeringsplan aankondigde in maart vorig jaar, is de chipmarkt sterk afgekoeld en zijn energieprijzen in Europa hard gestegen. Raakt dat uw plannen?

„Verschillen tussen energieprijzen tussen Europa en andere regio’s waren er altijd, maar zo groot als afgelopen jaar waren ze nog nooit. Qua kennis zijn we concurrerend in Europa. Een ingenieur in Shanghai is niet goedkoper dan een ingenieur hier, maar om concurrerend te kunnen zijn, is wel weer extra steun nodig. De huidige energieprijzen verschillen flink van ons oorspronkelijke businessplan en je moet wel consequent zijn. Als je de industrie steunt, kun je dat niet doen omdat het nu even de smaak van de dag is.”

BEKIJK OOK:
Warren Buffett steekt miljarden in chipsector: ’Buiten zijn comfortzone’

Hoe is de keuze voor de grote fabriek op Duitsland gevallen?

„Dat ging via een uitgebreid proces met een longlist en een shortlist. Belangrijk is dat de geschikte mensen er zijn om de fabriek te bemannen, een stabiel economisch en politiek klimaat en uiteindelijk de steun van de overheid. En toen was Duitsland duidelijk de beste keus. (Duitsland steunt de fabriek met €6,8 miljard, red.) Maar we doen ook investeringen in Frankrijk, Spanje en Polen.”

BEKIJK OOK:
Optimisme bij chipbedrijf ASMI: ’600 mensen erbij, en we blijven groeien’
Is Nederland ook overwogen?

„We hebben Nederland op de longlist zeker goed bekeken en het zal zeker profiteren, omdat we veel machines van ASML kopen.”

BEKIJK OOK:
TU Eindhoven wil 40.000 huizen extra bij lichtstad: ’Lang verwaarloosd’
Hoe komt het dat we niet eens de shortlist hebben gehaald?

„De details ken ik niet, maar de belangstelling vanuit Nederland om een fabriek te laten bouwen leek niet heel groot. Het belangrijkste leek vooral om ASML goed naar voren te schuiven.”

De graafmachines staan klaar om de nieuwe Intel-fabriek in Duitsland te gaan bouwen. ANP/HH

Is deze neergang in de markt anders dan eerdere?

„Nee, het enige is dat mensen nu dachten dat het niet meer zou gebeuren. Maar ja, ook dat hebben we wel eens eerder gehoord. Ik had niet verwacht dat het zo dramatisch zou zijn, al hadden we natuurlijk ook te maken met externe effecten als de oorlog in Oekraïne, die niemand had kunnen voorspellen. Ik zou zeggen dat we op de rand van een recessie staan.”

BEKIJK OOK:
Eurocommissaris: ’Onze technologie niet tegen ons laten gebruiken’
Wat betekent dat voor uw fabriek?

„We volgen goed wat er gebeurt. We hebben eind vorig jaar wel het land gekocht in Magdeburg, en dat is een fors deel van de investering. Dit zijn geen plannen die je op basis van een kwartaal slecht nieuws verandert, maar misschien zijn we nu iets minder ongeduldig. We gebruiken 2023 waarschijnlijk voor vergunningen, beginnen met bouwen in 2024 en dan duurt het twee tot drie jaar voordat de productie start, zoals altijd het plan was. Je doet deze investeringen niet voor een paar kwartalen, maar voor vijf of tien jaar.”

BEKIJK OOK:
Kwartaalcijfers tonen rimpels op chipmarkt
Wat levert het Europa op?

„Dit is een enorme kans voor Europa om weer vooraan te staan. Alle voorspellingen wijzen erop dat de vraag naar chips de komende jaren flink toeneemt. Als we niets doen, hebben we straks enorme tekorten. Dit levert heel veel slimme mensen hele mooie banen op. Dat meen ik en daarom doe ik dit werk. In Duitsland gaat het bij ons al om 10.000 banen en nog een veelvoud bij bedrijven eromheen.”

www.telegraaf.nl/financieel/488193055...
Dank Voda, de `zieners` in Den Haag zetten liever in op het aantrekken van datacenters en logistieke pakhuizen, hetgeen past in het doorlopende beleid van treurige zakelijke missers.
*voetnoot
3
Advies van Jefferies over ASML

Beurshuis Jefferies
Aandeel ASML
Datum 30 januari 2023
Advies Kopen
Koersdoel 700,00 EUR
*voetnoot
3
Citi Research herhaalt het koopadvies voor ASML
maandag 30 januari 2023 - 10:06u -
Citi Research verhoogt het koersdoel van ASML naar € 780,00 van € 735,00. Het koopadvies van donderdag 8 december 2022 wordt herhaald. Dit vorige advies heeft geresulteerd in een rendement van 9,71%.
Fonds: ASML Guru: Citi Research
Advies: Kopen Status: Actief
Koersdoel: € 780,00 Score: 0,00%
Startkoers: € 620,10 Huidige koers: € 598,50
Verw. rendement: 25,79%
*voetnoot
3
Advies van Goldman Sachs over ASML

Beurshuis Goldman Sachs
Aandeel ASML
Datum 30 januari 2023
Advies Kopen
Koersdoel 765,00 EUR
*voetnoot
3
Inion
1
780 is de mooiste. Als we Insinger met 900 even niet mee rekenen. Maar die bekijken het op wat langere termijn denk ik.
StartendeBelegger
0
China gaat de banden met Nederland aanhalen. Slecht nieuws, China weet exact waar het Nederland pijn kan doen.
StartendeBelegger
1
[verwijderd]
3
Nu dat er een stukje negatief nieuws is vind ik het nogal opvallend dat hier een aantal mensen zijn die gelijk beginnen met "maak je geen zorgen, komt wel goed, 700 komt eraan" en het positieve nieuws moeten herhalen..

Alsof je het nieuws kunt verbergen met wat extra post
Wiema
0
quote:

Joffrey23 schreef op 30 januari 2023 17:59:

Nu dat er een stukje negatief nieuws is vind ik het nogal opvallend dat hier een aantal mensen zijn die gelijk beginnen met "maak je geen zorgen, komt wel goed, 700 komt eraan" en het positieve nieuws moeten herhalen..

Alsof je het nieuws kunt verbergen met wat extra post
Het is een geloof/sekte.
Sorong
0
quote:

EenStukje schreef op 30 januari 2023 13:24:

Wel even benadrukken dat geheugenmarkt voor asml minder belangrijk is dan logic.

Maar wel belangrijker dan china.

Echter, ook dit nieuws is al even geweten. De groeivoorspelling van 25% voor asml zullen we dus moeten bijstellen tot 25%.
Goed dat u geen uitspraken doet die verder reiken dan 31 december 2023.
EenStukje
1
quote:

Sorong schreef op 30 januari 2023 18:32:

[...]
Goed dat u geen uitspraken doet die verder reiken dan 31 december 2023.
Die uitspraak van 25% groei komt niet van mij, maar van ASML zelf.
EenStukje
0
quote:

EenStukje schreef op 30 januari 2023 19:20:

[...]

Die uitspraak van 25% groei komt niet van mij, maar van ASML zelf.
en dat was trouwens voor 2023.
Goudmijn64
8
De overeenkomst tussen de vs en Nederland heeft geen impact gehad op de koers. We hebben ons dit weekend onnodig druk gemaakt.
Vandaag is asml gewoon de minst slecht presterende aex chipper.
Het algehele sentiment is vandaag gewoon slecht.
Vs werkt vanavond ook niet mee.
de koersdoelverhogingen die vandaag verschenen en de vorige week gepresenteerde cijfers met outlook zullen een fundament geven voor de komende weken.
EenStukje
1
quote:

Goudmijn64 schreef op 30 januari 2023 20:12:

De overeenkomst tussen de vs en Nederland heeft geen impact gehad op de koers. We hebben ons dit weekend onnodig druk gemaakt.
Vandaag is asml gewoon de minst slecht presterende aex chipper.
Het algehele sentiment is vandaag gewoon slecht.
Vs werkt vanavond ook niet mee.
de koersdoelverhogingen die vandaag verschenen en de vorige week gepresenteerde cijfers met outlook zullen een fundament geven voor de komende weken.
ten points for goudmijn64
The voice
3
quote:

Goudmijn64 schreef op 30 januari 2023 20:12:

De overeenkomst tussen de vs en Nederland heeft geen impact gehad op de koers. We hebben ons dit weekend onnodig druk gemaakt.
Vandaag is asml gewoon de minst slecht presterende aex chipper.
Het algehele sentiment is vandaag gewoon slecht.
Vs werkt vanavond ook niet mee.
de koersdoelverhogingen die vandaag verschenen en de vorige week gepresenteerde cijfers met outlook zullen een fundament geven voor de komende weken.
Correcte weergave!

En dat ondanks de bangmakerij door de heren eric en rene.
12.131 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 ... 603 604 605 606 607 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Detail

Vertraagd 19 apr 2024 12:37
Koers 837,500
Verschil -2,800 (-0,33%)
Hoog 840,000
Laag 829,000
Volume 232.181
Volume gemiddeld 590.913
Volume gisteren 762.238

EU stocks, real time, by Cboe Europe Ltd.; Other, Euronext & US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: Infront