Koffiekamer « Terug naar discussie overzicht

Waardeaandelen zijn ware groeiaandelen

4.943 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 231 232 233 234 235 236 237 238 239 240 241 ... 244 245 246 247 248 » | Laatste
'belegger''
0
quote:

DurianCS schreef op 2 januari 2023 22:18:

[...]
Nee, maar wellicht is zijn waarde voor het bedrijf wel 100 keer zo groot.
Niet zonder mensen die het werk doen.
ffff
0
quote:

ffff schreef op 29 december 2022 13:30:

Zie het voorpagina-artikel van IEX ohelemaal bovenaan op de openingspagina:
Pelsma maakte Aalberts ijzersterk.

Een heel goed onderbouwd artikel en een gedurfd, maar ook goed beleggingsadvies.

Zelf al tientallen jaren, waarschijnlijk ruim 30 jaar, wellicht bijna 40 jaar in Aalberts en op mijn lijstje gezet. Mede na lezing van dit goede IEX artikel, nu op de voorpagina.

Peter
In mijn jaaroverzicht van 2022 staat Aalberts genoteerd op 36,23 en dat viel wat tegen.

Ik zie zojuist dat Aalbert 42,38 noteert of zomaar eventjes 16,97 procent erbij, zeg maar gemakshalve 17 procvent erbij........

Het artikel van IEX werd in ieder geval op het meest fantastische momente gepubliceerd....DAT mag je toch wel stellen....

Peter
hirshi
0
Wat een aanwinst is die op de Euronext Amsterdam sectie genoteerde Levshares 3x ETP

Levshares 3x ETP Nvidia vandaag 31% omhoog in een dag.
Levshares 3x Amazon ETP 20% omhoog, ook in een dag.

Dat tikt lekker aan voor hirshi en maakt de decemberverkopen meer dan goed.
hirshi
0
quote:

hirshi schreef op 9 januari 2023 16:56:

Wat een aanwinst is die op de Euronext Amsterdam sectie genoteerde Levshares 3x ETP

Levshares 3x ETP Nvidia vandaag 31% omhoog in een dag.
Levshares 3x Amazon ETP 20% omhoog, ook in een dag.

Dat tikt lekker aan voor hirshi en maakt de decemberverkopen meer dan goed.
Levshares 3x ETP Nvidia nu zelfs 37% omhoog en nog wat.
Wat zal Martine Hafkamp blij zijn met die koersruk van Nvidia.
Voor haar klanten en voor haar zelf uiteraard.
Er was immers wat goed te maken.
ffff
0
Marique,

Ik lees zojuist in het draadje van Geldzaken ook jouw belegging in Infineon. Ik was daar in zoverre aangenaam verrast door omdat ik sinds een klein half jaar de mooiste rapporten van die Zwitserse bankiers krijgt, met onderbouwde aanbevelingen. Ik heb geen zin Marique om dat allemaal te gaan zitten overtypen, maar het komt er dus op neer dat Infineon één van hun grote aanbevelingen was/ is in het laatste rapport. van de Zwitsers.

Op zich best " een ervaring" met Zwitsers te maken te hebben. Tot nu toe is mijn ervaring erg positief: Ze hebben hun zaakjes best goed voor elkaar en hun service verdient tot nu toe een groot compliment. Het afgelopen jaar al die postings in de SAXO draad gelezen en hoe verschrikkelijk lang mensen op contact moeten wachten, laat staan op een antwoord op hun terechte vragen. Ik belde gisteren de Zwitsers en viel bijna van mijn stoel, maar....dik een uur later was een heel rapport bij mijn e-mails. Nu kan dat iets met mijn portefeuille te maken hebben, zo snugger ben ik ook wel, maar het verschil is toch echt opmerkelijk.

Die Zwitsers zijn toch bankiers in hart en nieren en weten hoe je individuële mensen die met heel terechte vragen komen, zoals bepaalde uitleg bij bankierslatijn, je een resem informatie geeft.

Over NVIDIA zijn ze, eigenlijk tot mijn verbazing, ook erg positief en een voor mij onbekende Zscaler en Cyberark. Komende weken eens met mijn zonen babbelen, die beiden zijn afgestudeerd in computerwetenschappen aan de Universiteit, of het een investering voor de toekomst waard is. Ik heb nauwelijks benul wat ze precies doen. , dan cloudsecurity en cybersecurity. En gelukkig voor Peter....ASML waren ze niet vergeten....

Tenslotte Marique, vanwege jouw voor mij hartverwarmende opmerking: "" Laat Peter maar schuiven " Vanmorgen An der Küppe Nummer eins in Bonn aan de lijn. Ze gaan mijn Brief aandachtig lezen, want al zeg ik het zelf: Ik kan het wel uitleggen.....Wat goed en voldoende is voor Frankrijk, België, Oostenrijk, Finland, Luxemburg......... is onvoldoende voor Duitsland en dat is toch een situatie waar je best een kritische kanttekening bij zou mogen maken. Al willen ze het maar eens lezen, tot hen door laten dringen.
Ze zouden ernaar kijken, want voor mij vanaf vandaag tien maanden wachten vind ik toch wat te gortig. " Vertrouwen van de burger in de Overheid" heet dat onderwerp toch, in dit geval in de Duitse Overheid.....

Groet Peter.
marique
1
quote:

ffff schreef op 11 januari 2023 13:10:

Ik lees zojuist in het draadje van Geldzaken ook jouw belegging in Infineon. Ik was daar in zoverre aangenaam verrast door omdat ik sinds een klein half jaar de mooiste rapporten van die Zwitserse bankiers krijgt, met onderbouwde aanbevelingen. Ik heb geen zin Marique om dat allemaal te gaan zitten overtypen, maar het komt er dus op neer dat Infineon één van hun grote aanbevelingen was/ is in het laatste rapport. van de Zwitsers. [1]

(...)
Over NVIDIA zijn ze, eigenlijk tot mijn verbazing, ook erg positief en een voor mij onbekende Zscaler en Cyberark. Komende weken eens met mijn zonen babbelen, die beiden zijn afgestudeerd in computerwetenschappen aan de Universiteit, of het een investering voor de toekomst waard is. Ik heb nauwelijks benul wat ze precies doen. , dan cloudsecurity en cybersecurity. En gelukkig voor Peter....ASML waren ze niet vergeten.... [2]

[1[
Op basis van mijn waardering ratio's denk ik dat Infineon voorlopig meer perspectief biedt dan SAP. Daar ben ik inmiddels weer uitgestapt.

[2]
Genoemde bedrijven zitten ook in dit etf:
iShares Digital Security UCITS ETF (isin IE00BG0J4C88)
In gezelschap van o.m. grote bedrijven als Cisco en Oracle.
www.ishares.com/nl/particuliere-beleg...

Ik volg dit etf al een tijdje, heb er korte tijd een positie in gehad, maar ben er tijdens een saneringsbui weer uitgestapt. Is sinds '18 in de markt en heeft sindsdien een koersstijging van plm 50% gemaakt. Ondanks de koersdaling van 25% vorig jaar. Dit etf keert geen dividend uit (scheelt weer administratie) en is op meerdere beurzen te koop.
Factsheet:
www.ishares.com/nl/particuliere-beleg...
'belegger''
0
De naam Infineon hoor ik wel iets vaker de laatste tijd. Ik volg het aandeel niet, maar in een vergelijk met o.a. ASML schreef ik net in de reacties bij een artikel het onderstaande.

Een aantal financiële ratio's van Infineon liggen aardig in de buurt van ASML. Het valt mij wel op dat ze van hun brutomarge netto de helft overhouden t.o.v. ASML en de rentabiliteit op het vermogen ligt ook lager. De waardering o.b.v. historische k/w ligt voor Infineon beduidend lager. Ik weet niet of Infineon typisch een Europese speler is, in dat geval kan Europese reshoring een stimulans geven zonder dat het ten kosten gaat van Chinese export maar dat weet ik dus niet. Verder is de productie van chips iets anders dan de machines. Op lange termijn zie ik de concurrentiepositie van onze Nederlandse machinebouwers gunstig in. Misschien is Infineon gevoeliger voor concurrentie, maar dat is slechts een gevoel en kan ook komen doordat ik minder bekend ben met het bedrijf.

@marique: jij volgt het aandeel beter en langer dan mijn snelle en uiterst vluchtige eerste screening.
marique
1
'belegger",

Het volgen van bedrijven is bij mij niet diepgaand, hoor. Van de meeste bedrijven in mijn bestand weet ik wel tot welke sector ze behoren en globaal welke producten/diensten ze leveren maar van het verdienmodel weet ik weinig of niets. Ik beperk me tot het bijhouden van gerapporteerde kwartaal- en jaarcijfers en trek daaruit mijn conclusies.

Een paar dingen staan voor mij vast:
Bij elk bedrijf is er een relatie tussen bedrijfsresultaten enerzijds en koersniveau en koersontwikkeling anderzijds. Deze relatie is bij elk bedrijf anders. Daarom vind ik het zinloos om bedrijven met elkaar te vergelijken op basis van ratio's als k/w, k/cf of dividendrendement. Zelfs niet als ze tot dezelfde branche of sector behoren. Het is wél nuttig om bij elk bedrijf afzonderlijk de recente ratio's te vergelijken met de historische.

Die relatie bedrijfsresultaten/koers is niet in beton gegoten want varieert in vergelijkbare omstandigheden met een koersspread van grofweg min 20% (goedkoop) tot plus 20% (duur) ten opzichte van een langjarig gemiddelde. Deze spread kan het gevolg zijn van bedrijfsinterne factoren, van externe factoren maar vooral van het onvoorspelbare beurssentiment.
Op papier lijkt mijn vergelijkingsmodel het ei van Columbus: koop laag, verkoop hoog. Vergeet dat maar, de harde werkelijkheid heeft me geleerd dat ik met mijn ratio's best wel gelijk kan hebben maar daar niets aan heb als de markt er anders over denkt.

Kortom, mijn volgmethodiek is vooral boekhoudkundig van aard. Het geeft me enige houvast voor mijn beleggingsbeslissingen. Meer is het niet.
'belegger''
0
Marique, onze visie op beton is hetzelfde.

Hoe heb je het afgelopen jaar met dalende rente de groeiaandelen ervaren in je volgbestand? Ik zou verwachten dat die als ondergewaardeerd eruit rolden. Of dat de overwaardering eruit is gelopen als je historie lang genoeg terug gaat. In welke draad dat was weet ik niet meer, maar ik denk aan de risicovrije rente en de afgeleide risico opslag voor aandelen.

Heb je misschien een voorbeeld van wat jou nu opvalt bij Infineon?
marique
1
"... dalende rente ..." ???
De rente is toch stijgende?

Of een schrijfvergissing en bedoel je: dalende koersen?

Over risicovrije opslag hebben we in deze draad een discussie gevoerd. Te beginnen met:
'belegger'' 5 september 2022 23:57

Infineon:
Al vele jaren stijging van omzet e.d. gepaard met nog grotere koersstijging. Daardoor voor mij lange tijd overgewaardeerd. Na de koersdaling vanaf november '21 gevolgd door voorzichtig herstel juli '22 ben ik november '22 ingestapt. Dat was onmiddellijk na het kwartaal- en jaarrapport waarin ik geen redenen zag waarom de koers zo diep was weggezakt, anders dan meegegaan in de algemene beursmalaise.
Als de komende kwartaalcijfers nog steeds groei laten zien, verwacht verder koersherstel.
'belegger''
0
Je hebt gelijk, ik bedoel gestegen rente. Je kunt een waardering van nu niet zomaar vergelijken met een waardering bij een rente van nul of negatief. Dat is vanuit de markt gezien, je bepaalt zelf of je daaraan mee wilt doen. We hebben het nu over hogere rente, maar historisch gezien vind ik de huidige rente eerder normaal en die van de afgelopen jaren erg laag. Na WOII is de rente eerst zo'n 35 jaar gestegen en vervolgens zo'n 40 jaar gedaald. Nu is de rente weer iets gestegen, maar ga dat maar eens vooraf timen. De meeste mensen beleggen geen 75 jaar.
marique
0
"Je kunt een waardering van nu niet zomaar vergelijken met een waardering bij een rente van nul of negatief."

Ik snap wat je bedoelt. Ook gelet op de eerder gevoerde discussie over risicomarge.
Ik bekijk bij elk bedrijf wat de rentelasten zijn en neem die mee in een van mijn beoordelingsratio's:
ebit minus financieringskosten / koers x 100% = ...%

Bij Infineon kom ik hiermee op 6,2% versus 4,1% 10-jaars gemiddelde.
Bij ASML 2,7% versus 3,7% op 10-jaars gemiddelde.
'belegger''
0
Het effect van rente op bedrijfsresultaten en waardering zijn twee verschillende dingen. Tech bedrijven zijn geraakt in hun waardering, maar hebben vaak weinig of geen schuld. Traditionelere bedrijven hebben minder last met waardering, maar hebben vaak hogere schulden.
marique
0
quote:

'belegger'' schreef op 30 januari 2023 16:47:

Het effect van rente op bedrijfsresultaten en waardering zijn twee verschillende dingen. Tech bedrijven zijn geraakt in hun waardering, maar hebben vaak weinig of geen schuld. Traditionelere bedrijven hebben minder last met waardering, maar hebben vaak hogere schulden.
"Tech (...) hebben vaak weinig of geen schuld."
Dan vraag ik me af of waarom je veel belang zou moeten hechten aan rente als het gaat over waardebepaling van aandelen. Toen de rente ging stijgen, schoten alle fcf-adepten in de stress.

Heb jij wel eens gehoord van of gelezen over het fedmodel?
Hier nog een greep uit de oude doos:

www.iex.nl/Forum/Topic/1049101/Koffie...
'belegger''
0
Bedoel je FCF (vrije kasstroom) of DCF?

Bedrijven zonder schuld hebben geen last met rente als financieringskosten. Ze worden wel geraakt in hun waardering. Of je dat nu een disconteringsvoet in een DCF-model noemt of dat je gewoon zegt dat er een "risicovrij" alternatief is, maakt niet uit.

Het FED-model kende ik niet van naam. Het vergelijken van de earnings yield met staatspapier komt in de basis terug in wat ik hierboven omschrijf. De conclusie van over- en onderwaardering, zoals ik het FED-model opvat, vind ik te kort door bocht. Zoals ik het begrijp rekenen ze met een aanvangsrendement, 1yr forward valt daar wat mij betreft ook onder. Daarin wordt geen rekening gehouden met groei (of krimp). Met een obligatie weet je precies wat je de komende 10 jaar krijgt, mits er geen default is. Met een aandeel weet je vrijwel zeker dat je over 10 jaar niet exact op het bedrag komt dat je nu verwacht. Over de lange termijn kunnen bedrijfsresultaten soms groei laten zien, al is het maar door inflatie.
'belegger''
0
marique
0
Ik bedoelde inderdaad DFC.

Het feit dat vrijwel álle aandelen, ongeacht de individuele schulden, een tik oplopen bij stijging van rente bewijst m.i. dat het vrij zinloos is om bij elk aandeel/bedrijf afzonderlijk de financieringskosten als een belangrijk waarderingsitem te beschouwen.

Wat wél van betekenis lijkt te zijn is de schuldratio: schuld versus ebitda.
Als die boven 2,5 komt gaan er rode lampjes knipperen en bij >3 grijpen de banken in.
'belegger''
0
We praten langs elkaar. Verdiscontering door de markt is echt iets anders dan de financieringskosten van bedrijven.

In je volgbestand zal je zien je dát de waardering is afgekomen. Verdiscontering door de markt kan een verklaring geven waaróm.

Dat wil niet zeggen dat verdiscontering door de markt 100% van de koersdaling verklaart. Als je echt per bedrijf gaat inzoomen, kun je bij bedrijven met veel schuld kijken wanneer zij moeten herfinancieren. Dat speelt bijvoorbeeld vrij sterk bij vastgoedbedrijven. Bij een techbedrijf met weinig schuld heeft het niet zoveel zin om in detail naar de rentekosten te kijken. Dat gaat het verschil niet maken op de hoge marges die ze draaien. Met bijvoorbeeld een supermarkt die op lage marges draait ligt dat anders. Door de lage marges kunnen hogere rentekosten, net als valutaire tegenwind, de lage marge zomaar doen omslaan in een verlies.

In je bestand kijk je naar EBIT -/- financieringskosten, dus winst exclusief belastingen. Dan neem je dus voor elk bedrijf de rentekosten mee. Het heeft inderdaad geen zin om dat expliciet te maken per bedrijf, dat is ook niet wat ik bedoelde want dat ging helemaal niet over bedrijfscijfers. Met je bestand kijk je in naar het verleden. Als op basis van je bestand een aandeel groen begint te knipperen, kun je voordat je koopt voor jezelf nog even kijken wat voor type bedrijf is het. Hebben ze veel schulden, dan zou je nog even kunnen checken hoelang de huidige schulden lopen en wanneer die moeten worden geherfinancierd.

Tot dusver wat opmerkingen van mijn kant over de financieringskosten. Nogmaals, dat is iets anders dan waar ik eerst op doelde.
marique
1
quote:

marique schreef op 31 december 2022 17:13:

[...]
Terug in deze draad op 4 september noemde ik een setje aandelen die op dat moment m.i. ondergewaardeerd waren.
Vanwege die onderwaardering noemde ik ze waardeaandelen.
De stand op dit moment:

Setje waardeaandelen vanaf 04/09-22 tot einde jaar.
Besi +17,8%
Signify +7,8%
Aalberts +0,4%
Essilor +12,8%
Basf +8,1%
Infinion +14,9%

Gemiddelde van deze selectie waardeaandelen +10,3%.
Ter vergelijking: iShares EuroStoxx 50 (IE0008471009) +7,6%

Zoals ik ze nu bekijk vind ik dat de onderwaardering bij Besi er wel uit is. De overige hebben nog wel wat stijgingspotentieel. Tenzij de komende jaarcijfers teleurstellend zijn.
30/12 ---> 03/02
resultaat maand januari:
Besi +25,1%
Signify +10,6%
Aalberts +25,7%
Essilor +5,6%
Basf +15,8%
Infinion +27,2%

Gemiddelde van deze selectie waardeaandelen +18,3%.
Ter vergelijking:
iShares EuroStoxx 50 (IE0008471009) 38,74--->43,36 = +11,9%

De door mij veronderstelde onderwaardering van dit setje aandelen is er inmiddels goeddeels wel uit.
Daarom voor februari een gewijzigd mandje van 5 Nederlandse aandelen:

ahold
imcd
signify
tkh
acomo

Deze aandelen ook privé in portefeuille.
ffff
0
Gemiddelde van deze selectie waardeaandelen +18,3%.

Complimenten, Marique. Met een gemiddelde waardestijging van 18 procent kun je inderdaad wel concluderen dat de onderwaardering eruit is.....

Dan toch de volgende vraag, Marique: Verkoop jij dan dit setje " tradingsaandelen" om in een volgend setje tradingsaandelen ahold
imcd
signify
tkh
acomo

dan weer te gaan investeren? Kortom ben je voor een gedeelte van je portefeuille dan een trader geworden?

Zelf ben ik er natuurlijk ook al jaren mee bezig. Zie zo'n herstel van Aalberts....Maar om die nu maar te gaan verkopen en de opbrengst ervan in zo'n nieuw setje te steken? DAT doe ik dan weer niet.

Lees uiteraard voortdurend nieuwe aanbevelingen van brokers, internationale ( !!!) bankiers, beursspecialisten en vrijwel altijd onderbouwd.......maar ik blijf gewoon volbelegd en beleg alleen de ruim binnenkomende dividenden zoals afgelopen week(en) het ruime VW en Solvay-dividend.

Peter
4.943 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 231 232 233 234 235 236 237 238 239 240 241 ... 244 245 246 247 248 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Markt vandaag

 AEX
876,58  +1,79  +0,20%  16:39
 Germany40^ 18.095,90 -0,23%
 BEL 20 3.888,92 -0,05%
 Europe50^ 4.993,15 -0,30%
 US30^ 38.444,29 -0,16%
 Nasd100^ 17.567,37 +0,49%
 US500^ 5.072,14 +0,05%
 Japan225^ 38.148,76 +0,55%
 Gold spot 2.326,42 +0,19%
 EUR/USD 1,0692 -0,10%
 WTI 83,51 +0,25%
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer

Stijgers

ASMI +11,81%
VIVORYON THER... +11,81%
NX FILTRATION +4,65%
FASTNED +3,71%
BESI +3,56%

Dalers

ALLFUNDS GROUP -10,26%
ING -6,03%
WDP -2,58%
IMCD -2,17%
Flow Traders -2,04%

EU stocks, real time, by Cboe Europe Ltd.; Other, Euronext & US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: Infront