Koffiekamer « Terug naar discussie overzicht

Energie in EU: produktie, bronnen etc

3.491 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 ... 171 172 173 174 175 » | Laatste
voda
0
Nederland gaat mogelijk minder gas oppompen uit eigen, kleine gasvelden - klimaatdoel botst met leveringszekerheid
Artikel van Business Insider Nederland • 2 uur geleden

Door de oorlog in Oekraïne en het afschalen van de levering van Russisch gas heeft ook Nederland te maken met veel meer onzekerheid over voldoende aanbod van aardgas. Zeker nu het niet meer mogelijk is om een serieus beroep te doen op de grote aardgasbel in Groningen.

Corné Sparidaens / ANP
© 507

Nederland heeft nog wel een aantal zogenoemde 'kleine velden' waar gas kan worden opgepompt. Maar volgens bronnen die De Telegraaf sprak, wordt de winning van dit gas mogelijk versneld beperkt. Dit heeft te maken met de klimaatdoelstellingen, waarbij Nederland in de periode tot 2050 klimaatneutraal wil worden en geen fossiele brandstoffen meer wil winnen.

De klimaatambitie lijkt hier echter te botsen met de behoefte aan leveringszekerheid op de korte termijn. Nederland is door het wegvallen van de grote gasbel in Groningen al veel afhankelijker geworden van de import van buitenlands aardgas. Met het wegvallen van Rusland als aardgasleverancier voor Europa moet onder meer een beroep worden gedaan op de invoer van vloeibaar aardgas per schip, dat onder meer uit de Verenigde Staten, Algerije en Qatar kan komen.

Voorlopig heeft Nederland, net als andere Europese landen, geluk met de relatief milde winter, waardoor er geen acute tekorten zijn aan aardgas. Experts van onder meer energieagentschap IEA waarschuwen echter dat Europa eind dit jaar alsnog een aanbodprobleem kan krijgen, als de volgende winter streng wordt.

LEES OOK: Hoe de heropening van China een probleem kan worden voor Europa: hogere prijzen en strijd om schaars gas

Met diverse sub-links:

www.msn.com/nl-nl/geldzaken/nieuws/ne...
aexo
0
Vandaag, 07:00

Aangepast vandaag, 07:28
Te weinig stroom, maar toch verzet tegen 'landschapverpestende' energieknooppunten
Het Nederlandse elektriciteitsnet zit op veel plekken vol. Alleen al in de provincie Noord-Holland zijn er meer dan duizend bedrijven en andere grote instellingen die geen aansluiting meer kunnen krijgen. Daarom wil de provincie een 'energieknooppunt' aanleggen in de Wieringermeer. Maar bewoners en de gemeente Hollands Kroon voelen zich overvallen en zitten niet te wachten op de verdere industrialisatie van het gebied.

Het nog te bouwen energiesysteem staat omschreven in een Concept Energievisie. Volgens Noord-Holland kan de gemeente Hollands Kroon zich ontwikkelen tot een 'landelijke energiehub'. Zo zou er een hoogspanningsstation, een waterstoffabriek én een 'aanlandingsplek' voor elektriciteit uit windmolenparken op zee kunnen komen.

Open landschap
Jan Meijles is van de actiegroep 'Red de Wieringermeer', die tegen de plannnen is: "De provincie zegt: elektriciteit, elektriciteit, elektriciteit. En dus moeten er hoogspanningsleidingen worden aangelegd door het open landschap in heel Noord-Holland." Hij mist het woord 'inwoners' in de plannen. "We zijn op geen enkele wijze gehoord."
voda
0
Experts voorzien grote problemen bij verdubbeling energievraag
Stroomprijs piekt door schaarste: ’Elektriciteit zal duurder worden’
Door THEO BESTEMAN

Updated 49 min geleden
3 uur geleden
in FINANCIEEL

Kortsluiting in Nederland. We moeten snel af van alle kolen en gas. De vraag naar schonere energie wordt zo groot, dat ons land in 2030 al onvoldoende elektriciteit heeft. Dreigt er een ramp, waardoor we straks uren in het donker zitten? „Onze moderne economie kan nu niet alleen draaien op onbetrouwbare zon- en windenergie”, zeggen economen. Ambtenaren vrezen verstoppingen, onderzoekers voorzien schaarste en instabiele netwerken. „Stroom kan heel duur worden.”

Afgelopen woensdag, in de Tweede Kamer. Patrick van de Rijt, hoofd marktanalyse van netbeheerder TenneT, probeert Kamerleden rustig maar duidelijk te waarschuwen. „In 2030 hebben we niet meer voldoende regelbaar vermogen om de piekvraag te kunnen dekken.” Concreet kan er 4,5 uur geen stroom zijn. En bij extreme koude 28 uur. Dat tekort is in het netwerk met 99,99963 procent betrouwbaarheid nog nooit voorgekomen.

Kamerleden zijn bezorgd. Het kabinet heeft met miljarden belastinggeld maar net een ongekend gastekort bedwongen. Nederland staat nu aan het begin van de energietransitie: klimaatakkoorden maken dat ons land in 2050 van fossiele brandstoffen als kolen en gas af gaat om uitstoot van broeikasgassen met 95 procent te beperken.

Staatsbedrijf TenneT, adviseur van D66-minister Jetten (Klimaat en Energie), vraagt meer opslagcapaciteit. In 2030 ’neemt de leveringszekerheid af’ ondanks de aangekondigde verdubbeling van de windparken op zee tot 21 gigawatt vermogen – en rond 70 gigawatt in 2050. Zon- en windparken leveren echter niet continu, zoals gascentrales dat wel kunnen. Maar door de Europese sluiting van gas-, kolen- en kerncentrales krijgt Nederland minder stroom aangeboden. Zelf stopt het in 2030 met kolencentrales. TenneT vraagt alvast extra stroomverbindingen richting de Noren en Britten aan. „En maar tien procent van wat flexibel op het netwerk beschikbaar is wordt nu benut, dat gebruik gaan we snel uitbreiden”, aldus de woordvoerder van TenneT. Het investeert in tien jaar dertien miljard euro. Maar het is overbelast: er liggen aansluitingsaanvragen die samen vijftig keer het vermogen van Amsterdam beslaan.

„Dat jaar 2030 lijkt ver weg, voor energiebedrijven is 2030 echt al morgen. En 2050 overmorgen”, zegt Hans-Peter Oskam, directeur bij Netbeheer Nederland, de brancheorganisatie van alle energienetbeheerders. Hij vraagt al jaren om duidelijkheid. „Onze netwerken vergen grote investeringen, de planning en bouw vragen jaren.” Netwerkstations, bekabeling, masten – alleen al een vergunning krijgen kost zomaar zes tot acht jaar. „En nu komt er grofweg een verdubbeling van de energievraag aan.” Kunnen de netten dat aan? „Nee, niet als we niet nu de keuzes daarvoor durven te maken.”

De Kamerleden pikken het alarm van TenneT op: Jetten moet drastisch ingrijpen, regie nemen in de markt die sinds 2004 is geliberaliseerd. Het klinkt als een echo, zeggen experts. In 1994 stelt het Rathenau-instituut al dat ’de grotere afhankelijkheid van elektriciteit leidt tot een grotere maatschappelijke kwetsbaarheid’. Energie-onderzoeker Noud Köper schrijft in 2003 dat de kabinetsambitie van twintig procent duurzame energie in 2020 ’onhaalbaar en onbetaalbaar is’. „Het is wachten waar het schip zal stranden”, schrijft hij.

’Snelle uitbreiding’
Machiel Mulder, hoogleraar energie en economie aan de Rijksuniversiteit Groningen waarschuwt in 2018 explicieter. „Wij berekenden dat de vraag naar elektriciteit enorm zou toenemen door elektrificatie. Ik kreeg geen positieve ontvangst”, glimlacht hij nu. „Velen, ook TenneT, gingen uit van heel geringe groei.” Er was daarnaast altijd ’gratis’ Gronings gas. „Inmiddels is dat beeld gedraaid: men erkent dat het aanbod van energie voor wat nodig is zorgwekkend weinig is als Nederland geen kolen en gas meer wil. Het is nu de vraag of we het in 2030 gaan redden. Dat geldt voor de hele energietransitie”, stelt Mulder.
voda
0
Deel 2:

„Wij denken niet dat het in dit tempo lukt”, zegt voorzitter Cora van Nieuwenhuizen van branchevereniging Energie-Nederland. „Als je de klimaatdoelen wilt halen, liggen we achter op het schema. We doen al heel veel, maar we denken dat de overheid meer moet stimuleren.”

Om alle stroom van zon- en windparken op zee en land te verwerken, is ’snelle uitbreiding’ van kabels en netwerk nodig, becijferde TNO-expert René Peters. Als de industrie van vervuilende steenkolen, olie en gas af moet, reken dan op een explosieve groei van de vraag naar ’groene’ elektriciteit: van 110 terawattuur nu, naar 133 terawattuur in 2030. „Dat is dus meer dan het hele huidige elektriciteitsverbruik in ons land”, vergelijkt Peters.

Waterstof
Ondertussen komt wel waterstof als energiedrager eraan: schoon en massaal te maken. „Maar brede invoering daarvan duurt nog jaren”, zegt Mulder. Dat geldt ook voor kernenergie. Rond 2035 zouden nieuwe centrales 9 tot 13% van alle energie kunnen leveren.

Ambtenaar Eva de Leede van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat legt half januari in Pakhuis De Zwijger in Amsterdam voor een volle zaal haar zorgen op tafel. „De elektrificatie moet nog wel op gang komen. Dat is een risico: het gaat om het tempo”, aldus de clusterleider voor windenergie op zee. Sowieso liggen de benodigde dikke kabels en leidingen er nog lang niet. „De energietransitie zal ook niet erg veel sneller kunnen. Er kunnen veel bottlenecks tegelijkertijd komen. En alle landen hebben ambities; de vraag is of de markt dat tegelijkertijd aankan. We maken ons daar zorgen om.”

Leveranciers van grondstoffen, zoals koper voor bekabeling, herkennen de schaarste. Prijzen stijgen. ABN Amro-economen zien bovendien dat door tekorten aan installatiemonteurs en werknemers in de grond-, weg- en waterbouw de energietransitie vertraagt. Doekle Terpstra, voorzitter van Techniek Nederland, noemt het schreeuwende tekort aan technisch personeel een groot risico: de sector zoekt, ook voor woningbouwplannen, 60.000 technici.

Laadpalen
„Wij hebben er geen vertrouwen in dat er in die energietransitie voldoende elektriciteit en aansluitcapaciteit beschikbaar blijft voor bedrijven”, zegt Hans Grünfeld, voorzitter van VEMW, de grootverbruikers. „De netbeheerders hebben te laat gereageerd.” Bedrijven eisen van minister Jetten dat hij aangeeft hoeveel groene stroom zij komende jaren kunnen produceren. Grünfeld: „Zeker voor waterstofproductie, waar iedereen vol van is maar wat langjarige investeringen zijn, moet je vroeg weten of het rendabel kan zijn. Die zekerheid geeft het kabinet niet. Zoiets is erg slecht voor grote investeringen.”

Nederland heeft voor alle elektrische auto’s – rijden op diesel, benzine en gas wordt verboden – tot 2030 al zeker twee miljoen laadpalen nodig, schat Gerwin Hop van laadpalenbeheerder Park ’n Charge. „Er moeten vijfduizend laadpalen per dag geplaatst”, schetst hij de opgave. Autolobby RAI Vereniging slaat alarm over de achterstand in plaatsing. Heel Nederland gaat bovendien aan de elektrische warmtepomp en voor de eerste schone waterstofauto’s zijn ook nog tankstations nodig.

„Het grootste probleem bij nog te weinig netwerk is de piekbelasting; we zitten op het stroomnet met te veel mensen tegelijkertijd. Er komen steeds meer pieken. We moeten verbruik dus spreiden”, zegt hoogleraar Mulder. „Ik verwacht dat consumenten hun auto’s goedkoper gaan opladen op stille uren, niet met z’n allen ’s avonds om zes uur.”

Wind en zon
Sanne de Boer, energietransitie-specialist werkend voor Rabo Research: „Die verstoppingsproblemen op het netwerk gaan voor 2030 niet afnemen. Dat krijgt grote gevolgen voor onze maatschappij. We zien dat de elektriciteitsprijzen sterker schommelen.”

Had Nederland niet eerder kunnen ingrijpen? Mulder: „Achteraf zeker. Maar de behoefte is zoveel groter geworden door het klimaatakkoord. Alles moet nu heel snel geregeld worden om de doelen van dat akkoord van Parijs te halen. Met minder gas, olie en steenkool, in ruil waarvoor we ongelooflijk veel meer elektriciteit en netwerk nodig hebben, bijna drie keer meer capaciteit in 2030”, rekent Mulder voor. „Die capaciteit is niet zomaar beschikbaar. En als die er is, is die duur.”

Naar schatting zeventig procent van onze elektriciteit komt over acht jaar van wind en zon. „De grootste vraag is hoe we die overige dertig procent gaan leveren”, zegt directeur Frans Rooijers van onderzoeksbureau CE Delft. „Met gas en kolen toch nog, met biomassa, waterstof, batterijopslag? Minister Jetten moet nu harde keuzes maken. En die koers vasthouden. Het licht zal niet snel uitgaan, maar elektriciteit zal in Nederland op sommige momenten duur worden. Misschien heel duur als het aanbod erg achterblijft.”

www.telegraaf.nl/financieel/198979363...
voda
0
Gasunie to Start Zuidbroek Nitrogen Plant in October 2023

Strategic Research Institute
Published on :
30 Jan, 2023, 2:05 am

Based on new information from main contractor Air Products, Gasunie expects the Zuidbroek nitrogen plant to be fully operational from October this year. After completion of the construction work this spring, the plant will be tested and commissioned step-by-step in the summer period for safe commissioning.

Last January, Air Products, as the main contractor responsible for the construction of the nitrogen facility in Zuidbroek, informed client Gasunie they ended the cooperation with its subcontractor Ballast Nedam Industriebouw.

The newly created situation will not affect the Groningen gas production in the 2022/2023 gas year. Due to the sharply lower market demand as a result of the high prices, the existing nitrogen facilities can sufficiently meet in the demand for nitrogen.
voda
0
Energieweerbericht: lager energieverbruik in februari?
Artikel van Rico Schröder • 4 uur geleden
© Aangeboden door Weeronline

Januari was een zachte maand en ook de verwachting voor februari ziet er niet bepaald winters uit. Wat dit voor gevolgen heeft voor jouw portemonnee lees je in dit energieweerbericht.

Zoals je in onze maandverwachting hebt kunnen lezen begint februari met zacht weer. Deze week komt de temperatuur dagelijks uit op 8 of 9 graden. Daarmee is het enkele graden zachter dan de 6 graden die gebruikelijk is in deze tijd van het jaar. Vooral de eerste dagen staat er een stevige westen- tot noordwestenwind en dat is goed voor de productie van windenergie. Het weerbeeld laat geregeld zon zien, maar er valt ook dagelijks wat regen. Meer over het weerbeeld lees je in ons weerbericht.

Niet alleen in ons land is het vrij zacht, ook in de ons omringende landen is het zachter dan het langjarig gemiddelde. Zo is het in België, Frankrijk, Duitsland, maar ook in Polen, Tsjechië en de Balkan duidelijk zachter. Alleen in de landen rondom de Middellandse Zee is het deze week wat kouder dan gebruikelijk.

Laat de zon in je huis
Door het zachte weer in januari, de maandgemiddelde temperatuur komt uit op 5,8 graden tegen 3,6 graden normaal, hebben we minder hoeven stoken. Hierdoor zijn de gasopslagen goed gevuld en is de gasprijs flink gedaald. Afgelopen vrijdag stond de gasprijs op 53 euro per megawattuur, twee weken geleden was dat nog 65 euro en een maand geleden 82 euro.

Komende week blijft de temperatuur zowel in de nacht als overdag ruim boven nul en hoeft de kachel niet heel hoog. Doordat de zon ook regelmatig schijnt deze week, loont het de moeite om het zonlicht je huis binnen te laten komen door bijvoorbeeld de gordijnen en lamellen open te zetten. De zon warmte je huis dan gratis op en dat scheelt weer in de stookkosten overdag en uiteindelijk in je portemonnee. In de namiddag en avond kan je dan rustig de kachel even een uurtje aanzetten.

Lees ook hoeveel je bespaart als je de verwarming een graadje lager zet.

Rustiger en veelal droog
Later in de week en ook volgende week wordt het weerbeeld een stuk rustiger. De wind neemt af, maar de windstille momenten zijn nog spaarzaam. Tijdens een enkel windstil intermezzo kan het in de nacht en vroege ochtend licht vriezen. Overdag warmt het dan weer duidelijk op tot boven nul met temperaturen van 5 tot 10 graden. Daarmee blijft het vrij zacht. De zon kan ook dan geregeld schijnen, maar soms komen hardnekkige wolkenvelden voor. In dat geval is het wat kouder en zet je wellicht toch de verwarming weer wat vaker aan. Door de afname van de wind zal ook de hoeveelheid opgewekte windenergie afnemen.

Lees ook: Wat is de opbrengst van zonnepanelen in de winter.

Lager energieverbruik verwacht
In de tweede helft van februari is het waarschijnlijk rustig en overwegend droog. Dit komt doordat neerslaggebieden een wat noordelijker koers volgen en wij in een rustige atmosfeer terecht komen. Het is dan droger dan gemiddeld, maar vanwege de rustige condities is in de nacht en ochtend kans op mist. Ook kan het dan wat kouder zijn met tijdens heldere momenten ook kans op nachtvorst.

Overdag loopt de temperatuur op naar waarden boven het langjarig gemiddelde van 8 graden en bij voldoende zonneschijn loopt de temperatuur op naar de dubbele cijfers. Een vleugje vroege lente wordt overigens nog niet verwacht, maar bij dubbele cijfers is de kachel wel steeds minder vaak nodig en dat heeft natuurlijk een gunstig effect op je portemonnee.

Ook winnen we in de maand februari veel lichturen. De dagen worden maar liefst één uur en drie kwartier langer en als de zon schijnt levert dat ook weer wat warmte op in je huis. Door de hogere zonnestand worden de schaduwen korter en weet de zon ook weer in meer huizen naar binnen te schijnen.

www.msn.com/nl-nl/weer/nieuws/energie...
[verwijderd]
0
quote:

voda schreef op 30 januari 2023 14:23:

Energieweerbericht: lager energieverbruik in februari?
Artikel van Rico Schröder • 4 uur geleden
© Aangeboden door Weeronline

Januari was een zachte maand en ook de verwachting voor februari ziet er niet bepaald winters uit. Wat dit voor gevolgen heeft voor jouw portemonnee lees je in dit energieweerbericht.

Zoals je in onze maandverwachting hebt kunnen lezen begint februari met zacht weer. Deze week komt de temperatuur dagelijks uit op 8 of 9 graden. Daarmee is het enkele graden zachter dan de 6 graden die gebruikelijk is in deze tijd van het jaar. Vooral de eerste dagen staat er een stevige westen- tot noordwestenwind en dat is goed voor de productie van windenergie. Het weerbeeld laat geregeld zon zien, maar er valt ook dagelijks wat regen. Meer over het weerbeeld lees je in ons weerbericht.

Niet alleen in ons land is het vrij zacht, ook in de ons omringende landen is het zachter dan het langjarig gemiddelde. Zo is het in België, Frankrijk, Duitsland, maar ook in Polen, Tsjechië en de Balkan duidelijk zachter. ....
@Voda
Yep, mijn 12 maands (1 feb 2022 tot 1 feb 2023) verbruik is 880m3, en ligt op precies 2/3 van het 3 jaars gemiddelde verbruik vóór die periode.
Zacht seizoen en beetje extra isolatie helpen, maar een trui en thermostaat graadje lager ook.

Ik denk nu dat een warmtepomp daarom óók lijkt te besparen: die heeft simpelweg de capaciteit niet voor stevige koude. Dus heeft de gebruiker (die sowieso energiebewuster is dan een nietsvermoedende gasstoker) de neiging om zich daarop aan te passen met trui en iets lagere kamertemperatuur.

Kortom: nu ik zoveel resultaat van mijn gasbesparingsinspanningen zie zal een warmtepomp mij minder effect opleveren dan ik op basis van mijn oorspronkelijk gasverbruik mocht verwachten.
33% besparing komt uit ontbering. Ik stel voor dat daarvoor ontberingssubsidie wordt ingevoerd.
Willy B.
0
www.standaard.be/cnt/dmf20230131_9683...

Voor het eerst meer stroom uit wind en zon dan uit kerncentrales
Windmolens en zonnepanelen waren vorig jaar samen de grootste bron van elektriciteit in de Europese Unie. Ook het gebruik van steenkool nam toe, maar veel minder sterk dan gevreesd.

Net nu in ons land kerncentrale­ ­Tihange 2 met pensioen wordt gestuurd, maakt de Britse klimaatdenktank Ember bekend dat uraniumstaven niet langer de grootste bron van elektriciteit in de Europese Unie (EU) zijn. Sinds vorig jaar zijn dat wind en zon. In 2022 werd 22,28 procent van alle stroom in de EU opgewekt via windmolens of zonnepanelen, terwijl de kerncentrales bleven steken op 21,92 procent. Gascentrales genereerden net geen vijfde (19,91 procent) van alle elektriciteit in het landenblok, steenkoolcentrales 16 procent.

Net die gestage groei van zonne- en windenergie – door critici vaak gezien als minder betrouwbaar, wegens de kans op langere perioden zonder zon of wind – behoedde de EU volgens de denktank voor een ‘drievoudige crisis’. Op het ­hele continent waren er namelijk moeilijkheden met niet-duurzame energiebronnen. De bevoorrading van veel gascentrales moest worden omgegooid door de restricties op Russisch gas, ingesteld als reactie op de oorlog in Oekraïne. Er was de grote droogte tijdens de vorige zomer, waardoor waterkrachtcentrales stilvielen. En er zijn in meerdere landen op het continent (vooral in Frankrijk, maar ook in België) technische problemen met kerncentrales, waardoor ook die minder elektriciteit opwekten.

Zonne-energie floreert

Die drievoudige terugval werd ­vorig jaar bijna volledig gecompenseerd met elektriciteit uit wind en zon, berekende Ember op basis van data van Eurostat (het Europese statistiekbureau) en Entsoe (de organisatie van Europese beheerders van het hoogspanningsnet). ­Samen met een verminderde vraag, kon zo 83 procent van de ­lagere stroomproductie door niet-duurzame bronnen worden opgevangen met groene stroom.

Vooral zonne-energie speelt een steeds grotere rol. Het voorbije jaar werd in de EU voor 41 gigawatt aan nieuwe zonne-installaties opgetrokken – ongeveer de helft meer dan in 2021. Daardoor kende de productie van zonnestroom een recordgroei van 24 procent in één jaar tijd. Het ­bespaarde ons maar liefst 10 miljard euro op onze gasfactuur.

• ‘Meer stroom uit steenkool in Europa is minder dramatisch voor het klimaat dan het lijkt’

En het is niet het enige record dat sneuvelde. Van mei tot augustus was 12 procent van alle elektriciteit in de EU zonnestroom – de eerste zomer ooit waarin dat aandeel boven 10 procent uitkwam. Koplopers zijn Nederland en Griekenland. Onze noorderburen halen al 14 procent van hun stroom uit zonnepanelen, Griekenland zou eind dit jaar 8 gigawatt aan ­opwekkingscapaciteit hebben, ­zeven jaar eerder dan voorzien.

Steenkool niet terug

Behalve groene stroom werd ook steenkool vorig jaar populairder. De opwekking van elektriciteit uit steenkool groeide met 7 procent, wat de totale CO2-uitstoot van het Europese energiepark met bijna 4 procent deed toenemen, een ­extra uitstoot van 26 megaton.

Van de 22 miljoen ton extra steenkool die EU-landen vorig jaar importeerden, werd nog maar een derde gebruikt
Al stelt het rapport dat het allemaal veel erger had kunnen zijn. ‘De opkomst van wind- en zonne-energie en een gedaalde vraag voorkwamen een veel grotere ­comeback van steenkool. Al bij al was de toename van steenkool niet substantieel: het aandeel elektriciteit dat de EU uit steenkool haalt, blijft vandaag lager dan in 2018.’

• Britten openen na dertig jaar opnieuw een steenkoolmijn

Uiteindelijk werd slechts een zesde van de weggevallen capaciteit uit kerncentrales en waterkrachtcentrales opgevangen met steenkool. De 26 kolencentrales die als noodmaatregel vanonder het stof werden gehaald, draaiden de laatste vier maanden van vorig jaar op maar een vijfde (18 procent) van hun capaciteit. Van de 22 miljoen ton extra steenkool die EU-landen vorig jaar importeerden, werd maar een derde gebruikt.

Fossiel zal blijven afnemen

Bovendien verwacht Ember dat de opleving van steenkool van korte duur zal zijn, deels doordat zowel waterkracht als kernenergie het in 2023 waarschijnlijk beter zullen doen dan vorig jaar. Zo hoopt de Franse energieproducent EDF dat het dit jaar een flink aantal kerncentrales weer online krijgt. En vooral ook doordat de opmars van wind en zon de komende jaren ­gestaag doorgaat.

Bijgevolg voorspelt de denktank dat het gebruik van fossiele brandstoffen dit jaar een ongeziene duik zal nemen, met liefst 20 procent. Dat is dubbel zoveel als het huidige record, opgetekend in 2020. ‘De EU-landen stappen niet alleen af van steenkool, maar geleidelijk ook van gas’, zegt Dave Jones, hoofdonderzoeker bij Ember, aan Forbes. ‘Europa’s overstap naar groene stroom komt sterker dan ooit uit de energiecrisis.’
voda
0
Windmolens op land leverden recordhoeveelheid stroom in januari
Artikel van ANP Producties • 2 uur geleden

© ANP

Windmolens op land hebben in januari een recordhoeveelheid stroom geleverd. In totaal namen ze 18 procent van de totale vraag naar elektriciteit voor hun rekening, becijfert energieopwek.nl, dat de duurzame energievoorziening continu monitort. Dat is genoeg stroom om alle huishoudens in Nederland te voorzien.

Het gros van de elektriciteit wordt gebruikt door bedrijven. Van alle stroom die in januari werd gebruikt, kwam 10,3 procent van windmolens op zee. Zonnepanelen voorzagen ondanks het vrij grauwe winterweer toch nog in 4 procent van de vraag. Doordat het aantal panelen de afgelopen jaren sterk is gegroeid, overtrof de productie van deze januarimaand die van de zomer van 2017, aldus energieopwek.nl. De website hoort bij het Nationaal Klimaat Platform, dat is opgericht om de verduurzaming van Nederland verder te helpen.

In totaal lag de productie van stroom uit hernieuwbare bron 20 procent hoger dan in dezelfde maand een jaar eerder. Hernieuwbare bronnen leverden in januari 42 procent van alle stroom. Naast wind en zon was 9,4 procent afkomstig uit biomassa.

De cijfers gaan uitsluitend over de stroomproductie. Voor warmte en transport is ook veel energie nodig en die is vaak nog afkomstig uit fossiele bron, zoals aardgas en olie.
voda
0
Duitse netbeheerder: te weinig gas bespaard afgelopen weken
Artikel van ANP Producties • 44 minuten geleden

© ANP

BONN (ANP/BLOOMBERG) - Duitse huishoudens en bedrijven hebben de afgelopen weken te weinig gas bespaard, vindt het hoofd van de Duitse toezichthouder voor de energievoorziening Bundesnetzagentur. Hij waarschuwt dat het noodzakelijk is om meer gas te besparen om zo het wegvallen van Russische gasleveringen te compenseren en de voorraden voor volgende winter voldoende te kunnen vullen.

Volgens Klaus Müller werd in de tweede helft van januari 8,6 procent minder gas gebruikt vergeleken met het gemiddelde in de jaren 2018 tot en met 2021. Müller had eerder al gezegd dat minstens 20 procent moet worden bespaard om te voorkomen dat er tekorten ontstaan en voorraden te snel slinken. Huishoudens en kleine bedrijven zijn goed voor circa 40 procent van het gasverbruik in Duitsland en de industrie voor de rest.

De Duitse gasvoorraden zijn volgens het Bundesnetzagentur op dit moment voor meer dan 78 procent gevuld. Dat is ruim boven de doelstelling van de overheid van minstens 40 procent per 1 februari. Volgens Müller is dit wel goed nieuws met het oog op volgende winter.
voda
0
Europa produceert record aan groene energie
Artikel van Redactie • 3 uur geleden

De productie van wind- en zonne-energie is vorig jaar in de EU tot recordhoogte gestegen. Het heeft zelfs aardgas ingehaald als grootste elektriciteitsbron. Dat zegt de energie-denktank Ember zegt in zijn jaarverslag. Wind- en zonne-energie waren vorig jaar goed voor 22 procent van de elektriciteit in de EU.

© Copyright Faqt

Dat heeft veel te maken met de Russische invasie in Oekraïne. Dat heeft de Europese Unie genoopt de overgang naar groene elektriciteit te versnellen. Door die versnelling steeg de productie van zonne-energie in de EU met 24 procent op jaarbasis.

Gerelateerde video: Z-Nieuws 01/02/2023 - Europese vuurkracht voor groene industrie (Kanaal Z)

Huidige tijd 0:04
/
Duur 24:00

De plannen voor een bredere energietransitie hebben echter te maken met een groot probleem, de droogte in heel Europa. Waterkracht bereikte daardoor het laagste niveau in twintig jaar. Afgelopen jaar was er daarom de vrees dat kolencentrales het tekort zouden moeten opvangen, maar dat scenario is nooit werkelijkheid geworden.

Een warme winter betekende dat de kolencentrales die in de EU werden gereactiveerd, grotendeels ongebruikt bleven. Tot en met het vierde kwartaal van 2022 zijn ze slechts voor 18 procent benut, zag Ember. Van de zesentwintig centrales die zijn aangezet, zijn negen zelfs totaal niet gebruikt. Hoewel de elektriciteitsproductie uit steenkool tussen 2021 en 2022 nog met zeven procent toenam, lijkt deze vorm van energie zijn langste tijd te hebben gehad.

Met sub-links en video:

www.msn.com/nl-nl/nieuws/wetenschap/e...
voda
0
Hoogspanning rond miljardendeal: verkoopt Nederland zijn 'kip met de gouden eieren'?

TENNET
Personeel van staatsbedrijf TenneT is fel gekant tegen de voorgenomen opsplitsing van het bedrijf. Op dit moment onderhandelt het kabinet daarover met de Duitse regering. Bij die deal staan tientallen miljarden op het spel.

Sander van Mersbergen 04-02-23, 03:01 Laatste update: 09:18

Vakbond CNV ontvangt signalen van ongeruste werknemers. Volgens FNV-bestuurder Özcan Colak bestaat er zelfs ‘grote weerstand’ tegen het plan. Het personeel vindt dat TenneT als grote Europese speler de energietransitie beter aan kan. Zo kan een groter TenneT goedkoper materiaal inkopen, wat volgens het bedrijf miljarden scheelt. Bovendien zijn Duitse en Nederlandse onderdelen de afgelopen jaren juist met elkaar geïntegreerd.

TenneT beheert de hoogspanningsmasten in Nederland, maar bezit ook in Duitsland vele duizenden kilometers aan stroomkabels. De Duitse overheid wil die netten nu overnemen, omdat het meer controle wil over zijn energiebeleid. Het Nederlandse kabinet, dat steeds meer geld in TenneT moet steken, staat daar niet onwelwillend tegenover. Al binnen enkele weken zou een akkoord bereikt kunnen worden.

Werknemers van TenneT, hier op het hoofdkantoor in Arnhem, zijn bezorgd. © Rolf Hensel

FNV-bestuurder Colak zegt van TenneT nog niets te hebben vernomen over de consequenties voor het personeel. Arno Reijgersberg van CNV stelt dat het gebrek aan informatie tot onrust en vragen leidt onder de ongeveer 4.500 medewerkers van het bedrijf. Volgens een woordvoerder van TenneT kan dat niet anders. ,,Wij weten ook niet waar dit heen gaat. Daarom kunnen wij het personeel nog niets vertellen.”

Internationale ambities
TenneT? Sommige Nederlanders kijken bij die naam of ze water zien branden. Anderen gokken dat ze ‘iets met energie’ doen, ‘of met elektriciteit’. Wie beter is ingevoerd, kan oplepelen dat TenneT in Nederland over de hoogspanningsnetten gaat, en dat het volledig eigendom is van de Nederlandse staat. Keurig bedrijf, beetje saai misschien, maar wel belangrijk.

Bijna niemand zal TenneT associëren met internationale ambities. Met de slogan ‘Lighting the way ahead together’. Dat TenneT jaarlijks zes miljard euro aan investeringen doet, 25.000 kilometer aan kabels beheert (omgerekend tweederde van de omtrek van de aardbol) en inmiddels ook een groot deel van het Duitse hoogspanningsnet in bezit heeft? Bijna geen Nederlander die het weet.

Het werkgebied van netbeheerder TenneT:

' Tennet hoogspanningsnet Nederland Duitsland ' © caarten.nl

Dat het bedrijf nu inzet is van hoog diplomatiek spel, zal de argeloze burger daarom ook zijn ontgaan. De eerste mededeling aan de Tweede Kamer dat er met de Duitsers onderhandeld wordt over verkoop van het Duitse deel van TenneT, op 28 november, deed geen enkele stof opwaaien. Pas toen NRC eind januari meldde dat een deal ophanden is, ontstond politiek wat reuring.

Gigantische klapper
Een nationaal debat blijft echter uit, en dat is opmerkelijk. De verkoop zou namelijk een gigantische klapper betekenen voor de Nederlandse staat. De Duitse onderdelen zijn volgens NRC-bronnen 20 tot 25 miljard euro waard. Als dat daadwerkelijk binnenkomt, is dat een record voor een staatsdeelneming. ABN Amro bracht ‘slechts’ acht miljard op.

Dat TenneT Duitsland veel waard is, wil niet meteen zeggen dat Nederland het ook moet verkopen. Zie het als de klassieke kip met de gouden eieren. Nederland streek de afgelopen jaren al ongeveer één miljard aan dividend op uit Duitsland, en het ziet er niet naar uit dat die inkomstenstroom opdroogt.

Ander belangrijk aspect: het gaat hier om cruciale infrastructuur. Sinds de omschakeling naar groene energie, en zeker sinds de oorlog in Oekraïne, zijn hoogspanningsnetten alleen maar belangrijker. Best fijn om dat veilig in staatshanden te hebben. ,,Nederland heeft met TenneT een van de allergrootste netbeheerders van Europa. Er is zoveel expertise, ook over de grens. Waarom zou je dat weggooien?’’ zegt Groenlinks-Kamerlid Tom van der Lee bijvoorbeeld.

Tom van der Lee (GroenLinks) tijdens het wekelijkse vragenuur in de Tweede Kamer. 'Waarom zou je alle expertise van TenneT weggooien?' © ANP

Voor de Duitsers is er echter een kleine maar. De netten waar het nu over gaat, bevinden zich niet in Nederland. Ze verbinden Gütersloh en Bechterdissen, Afschaffenburg en Grosskrotzenburg. En die plaatsen liggen toch echt in Duitsland. Dus klopte de regering-Scholz vorig jaar aan bij Rutte en co. Ze willen hun infrastructuur terug.

Dat die überhaupt in Nederlandse handen is, voert terug tot 2009. Het was de tijd van privatiseringen, voor energie en elektriciteit wilden we vooral niet te veel betalen. Heel veel belangstelling was er dan ook niet, toen het Duitse energiebedrijf Eon zijn hoogspanningstak Transpower vanwege Europese regels moest afstoten.

TenneT ondertussen zinde al sinds 2002 op buitenlandse uitbreiding. Connecties met andere landen moest het Nederlandse hoogspanningsnetwerk - en daarmee de energievoorziening - flexibeler, sterker en betrouwbaarder maken. Voor iets minder dan een miljard euro werd Transpower, een van de vier Duitse netbeheerders, overgenomen. TenneT kreeg de beschikking over ruim 11.000 kilometer hoogspanningskabel in een gebied dat loopt van het noordwesten, bij de grens met Denemarken, tot in het zuidoosten, helemaal naar Beieren dus.

Gefronste wekbrauwen
,,In Duitsland werden wel wat wenkbrauwen gefronst, toen bleek dat een Nederlands bedrijf de beschikking kreeg over een groter hoogspanningsnet dan het zelf in Nederland beheerde”, zegt Christian Rehtanz, hoogleraar Energiesystemen aan de Technische Universiteit van Dortmund. ,,Het is bovendien een ingewikkeld netwerk: vrij smal, in een strook van noord naar zuid, die verschillende deelstaten doorkruist. Dat is erg complex.”

Die complexiteit was aanvankelijk misschien nog te overzien, maar dat veranderde toen Duitsland zijn energiepolitiek radicaal veranderde. De kernramp in het Japanse Fukushima, in 2011, vormde de aanleiding voor de zogeheten Energiewende, waarin vol werd ingezet op groene stroom. Die stroom moest voor een belangrijk deel komen van windmolens op de Noordzee.

Windmolens op de Noordzee © ANP

De meeste (grote) gebruikers van elektriciteit zitten in Duitsland echter in het zuiden. Dat betekende dat er meer noordzuid-verbindingen moesten komen. Ook waren kabels en connectoren nodig die de windmolens op zee met het land verbonden. Wie moest dat allemaal aanleggen en betalen? Juist, de netbeheerders.

En laat het nou precies TenneT zijn dat voor veel verbindingen verantwoordelijk bleek. Het Nederlandse netbedrijf was er dus verantwoordelijk voor dat de Duitse energietransitie een succes werd. Het kostte de grootste moeite en bakken geld om gemeentes en grondeigenaren van de noodzaak daartoe te overtuigen. Een alternatief was er echter niet: in Duitsland hebben netbeheerders een wettelijke verplichtingen de benodigde capaciteit te realiseren.
voda
0
Deel 2:

Steeds meer belastinggeld
Als enig aandeelhouder van TenneT moest de Nederlandse overheid zorgen dat die investeringen allemaal gefinancierd konden worden. De staat hoefde niet alles voor te schieten, maar moest wel zorgen dat TenneT genoeg eigen vermogen had om leningen los te peuteren bij de banken. Er moest dus Nederlands belastinggeld gestort worden, steeds meer.

,,In 2021 was de inschatting dat TenneT circa 4,3 miljard euro aan eigen vermogen nodig heeft voor de Nederlandse activiteiten en 4,5 miljard voor de Duitse”, schrijft de staat in het laatste Jaarverslag Staatsdeelnemingen. ,,Naar verwachting zal dit verder toenemen als gevolg van de de stijgende klimaatambities en uitdagende marktomstandigheden.”

En dus doemen vragen op. Is het nog wel verantwoord dat de Nederlandse overheid zoveel geld reserveert voor verdere uitbouw van het Duitse net? Waar ligt de grens? Daarover twijfelt niet alleen het Nederlandse kabinet - minister Kaag staat niet onwelwillend tegenover verkoop. Ook in Duitsland rijzen bedenkingen bij de constructie.

Sigrid Kaag, minister van Financien, staat niet onwelwillend tegenover verkoop van TenneT. © ANP

Rehtanz: ,,Er moet echt nog héél veel gebeuren aan het Duitse stroomnet. Zo moeten meerdere noord-zuidverbindingen aangelegd worden, die kosten zo zes miljard euro per stuk. Op een gegeven moment stelt men zich hier toch de vraag of TenneT groot genoeg is om dat te dragen. Natuurlijk, de Nederlandse staat is een betrouwbare partij, maar de Duitse overheid denkt dat financiering makkelijker is als het zelf eigenaar is en zijn gewicht in de schaal kan leggen.”

Rare situatie
Dat denkt ook Machiel Mulder, hoogleraar energie-economie in Groningen. ,,Het is gewoon een rare situatie. Er moet heel veel geld naar de Duitse netten, dat is voor dat land ontzettend belangrijk. Nederland maakt andere afwegingen dan wanneer Duitsland ze zelf zou maken. Zo gaat er, anders dan bij het Nederlandse deel van TenneT, dividend vanuit Duitsland naar de Nederlandse staat. Dat geld is eigenlijk keihard nodig voor investeringen in de netten. Je kunt je afvragen of dat een goede afweging is.”

Het is in elk geval niet in het belang van Duitsland, en daarom wordt nu druk onderhandeld over een overname. Een woordvoerder van het ministerie van Financiën meldt dat de gesprekken vertrouwelijk zijn. Bronnen melden dat naast een volledige overname ook een Duits minder- of meerderheidsbelang in TenneT Duitsland als opties op tafel liggen.

Manon van Beek, CEO van Tennet: 'Dit is geen baan, eerder een missie' © Timo Wilke/Tennet

Niet iedereen is blij met de gesprekken. In de eerste plaats zou splitsing een klap zijn voor TenneT zelf. Het bedrijf zet zichzelf nadrukkelijk in de markt als Europese speler. Topvrouw Manon van Beek meldde onlangs in een interne podcast vol trots dat TenneT in ‘grote delen van Duitsland’ de netten beheert. Ze liet weten dat er haar alles aan gelegen is om de energietransitie in Nederland én Duitsland tot een succes te maken. ,,Dat is geen baan, eerder een missie.”

Ook politiek bestaat weerstand tegen de voorgenomen verkoop. Onder meer CDA en Groenlinks zijn kritisch. CDA-Kamerlid Henri Bontenbal liet weten een ‘tafelzilvergevoel’ te hebben bij de deal. Volgens Groenlinks-Kamerlid Van der Lee is een meerderheid van de Kamer ongerust. Hij wijst op de schaalvoordelen die een groter bedrijf heeft bij inkoop van materiaal. Ook is het in zijn ogen belangrijk dat de netten van Nederland en Duitsland goed verbonden zijn, zodat stroom makkelijker zijn weg vindt. ,,Voor de energietransitie is het juist belangrijk dat bedrijven Europees actief zijn.”

Zigzagbeleid
Van der Lee zegt te snappen dat er niet eindeloos Nederlands belastinggeld naar TenneT en dus naar Duitsland kan. ,,Maar je kan ook pensioenfondsen laten instappen. Duitsland heeft vaker laten zien dat ze achterblijven met investeringen in infrastructuur. Ze hebben toch een beetje een zigzagbeleid. Wie zegt dat ze hun koers niet weer gaan aanpassen?”

Energie-econoom Mulder is sceptisch over de zorgen van de politici. Hij meent dat ze te veel uit eigenbelang denken, net als TenneT. ,,Het argument dat de stroom beter verdeeld kan worden, zie ik niet zo. Netbeheerders zijn al verplicht samen te werken, met België en Groot-Brittannië gaat dat ook prima. Daarvoor hoef je niet één bedrijf te zijn.”

Na een verkoop kun je er ook subsidies mee uitdelen en investerin­gen mee doen. Ook bij ons is er nog genoeg te doen

Inkoopvoordelen zullen er best zijn, vervolgt hij. ,,Maar er zijn ook economische nadelen, vergeet dat niet. Nu wordt misschien minder in de Duitse netten geïnvesteerd dan mogelijk en wenselijk. In zuid-Duitsland worden bedrijven soms stilgelegd omdat er niet genoeg stroom is. Dat kost ontzettend veel geld. Dat moet je ook meewegen.”

Als je dat doet, zul je tot de conclusie komen dat Duitsland beter af is met een ‘eigen’ net, stelt Mulder. Of het zover komt, zal snel blijken. Volgens een bron kan al ‘binnen enkele weken’ een akkoord bereikt worden. Dan zal blijken of Nederland inderdaad een recordbedrag overhoudt. Mulder: ,,Ik denk dat het een enorme kans is. Dat geld zit nu vast in Duitse kavels. Na een verkoop kun je er ook subsidies mee uitdelen en investeringen mee doen. In Nederland zijn volop energieprojecten die daarvan zouden kunnen profiteren. Ook bij ons is er nog genoeg te doen.”

www.ad.nl/politiek/hoogspanning-rond-...
voda
0
Duitse regering: gascentrales over tien jaar overbodig
Door REDACTIE DFT

04 feb. 2023
in FINANCIEEL

AMSTERDAM - De meeste gasgestookte energiecentrales in Duitsland zullen over tien jaar overbodig worden. De Duitse regering constateert dat de huidige centrales niet in staat zijn om te worden omgebouwd om het schonere waterstof te vervoeren.

Het land dat kernenergie en steenkool in de ban heeft gedaan om zijn uitstoot onder het niveau van klimaatafspraken wil brengen, zal nauwelijks kunnen leunen op gascentrales voor de energietransitie, constateert de overheid.

Om de uitstoot van schadelijke broeikasgassen te beperken, gaan landen in Europa over op waterstof dat geen tot nauwelijks uitstoot kent. Maar veelal wordt in de overgang tijdelijk gas nog toegestaan totdat de waterstofproductie is doorontwikkeld voor grootschalig gebruik.

BEKIJK OOK:
Waterstof onstuitbaar als energiedrager: ’Industrie kan veel schoner werken’

Bij de productie van waterstof wordt elektriciteit gebruikt om water te splitsen. Dat gebeurt door middel van elektrolyse in een elektrochemische cel: water wordt met elektrische lading omgezet in waterstof en zuurstof.

,,Bestaande gascentrales kunnen niet worden omgezet om op waterstof te draaien, of alleen tegen zeer hoge kosten”, aldus het Duitse ministerie van Economische Zaken in antwoord op vragen van conservatieve parlementsleden.

BEKIJK OOK:
Dilemma voor ondernemen: hoe groen is groen genoeg?
BEKIJK OOK:
Deal voor waterstofroute van Abu Dhabi naar Amsterdam

Subsidies om naar schonere energie over te gaan zullen, met de uitzondering van een complex in Kiel, waarschijnlijk alleen naar waterstofcentrales gaan.

Weinig alternatieven
Duitsland wil voor 2030 ruim 80% van zijn energieconsumptie duurzaam maken, in 2035 moet dat 100% zijn. Dan is groene waterstof, opgewekt met stroom van zon- en windparken, in feite de enige gangbare drager van energie. De productie van waterstoffabrieken is echter duur, momenteel 10% meer dan gascentrales kosten.

www.telegraaf.nl/financieel/123210209...
Willy B.
0
In 2022 leverden zon en wind met 22 % in Europa meer stroom dan alle andere bronnen. Ze haalden daarmee voor het eerst aardgas in als voornaamste bron. Ondanks alle problemen in de energiesector nam het aandeel van steenkool maar met 1,5% toe tot 16%. Daarmee is de vrees voor een opleving van steenkool definitief verdwenen.

Volgens de European Electricity Review van energie-denktank Ember heeft Europa de 3-voudige crisis in de elektriciteitssector doorstaan. Net op het moment dat Europa zich inspande om de banden met zijn grootste leverancier van fossiel gas te verbreken, kreeg het te maken met de laagste niveaus van waterkracht en kernenergie in minstens twee decennia. Het daaruit voortvloeiende tekort bedroeg 7% van de totale Europese elektriciteitsvraag in 2022.

De recordgroei van wind- en zonne-energie hielp het tekort aan waterkracht en kernenergie op te vangen. De productie van zonne-energie steeg het snelst, met een recordgroei van 39 TWh (+24%) in 2022 - bijna het dubbele van het vorige record - waardoor 10 miljard euro aan gaskosten kon worden vermeden. Twintig EU-landen vestigden in 2022 nieuwe records op het gebied van zonne-energie.

De lagere vraag naar elektriciteit heeft ook geholpen het tekort te verminderen. In het laatste kwartaal van 2022 daalde de vraag naar elektriciteit in de EU met 7,9% ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder (-56 TWh). Dat komt dicht in de buurt komt van de daling met 9,6% (-61 TWh) in het tweede kwartaal van 2020, toen in een groot deel van Europa voor het eerst in quarantaine ging. Het zachte weer was een doorslaggevende factor, maar de druk van de betaalbaarheid speelde waarschijnlijk ook een rol, naast verbeteringen van de energie-efficiëntie en burgers die solidair optraden om de vraag naar energie in crisistijd te verminderen.

Slechts een zesde van het tekort aan kernenergie en waterkracht werd gedekt door steenkool. De steenkoolproductie steeg met 7% (+28 TWh). Als gevolg daarvan stegen de emissies van de EU-elektriciteitssector in 2022 met 3,9% (+26 MtCO2) ten opzichte van 2021. Het steenkoolgebruik bleef onder het niveau van 2018 en voegde slechts 0,3% toe aan de wereldwijde steenkoolproductie. In de EU daalde het in alle vier de laatste maanden van 2022, met een daling van 6% op jaarbasis. De 26 koleneenheden die voor de winter in noodgevallen stand-by werden gehouden, draaiden op een gemiddelde van slechts 18% van hun capaciteit.

Misschien wel het meest verrassend is dat de productie op basis van aardgas in 2022 bijna ongewijzigd bleef (+0,8%) ten opzichte van 2021, ondanks recordhoge prijzen. Het leverde 20% van de elektriciteit in de EU, tegenover 19% het jaar daarvoor. Naar verwachting zal deze trend het komende jaar echter drastisch veranderen. Het ziet ernaar uit dat de industrie in Europa in 2023 sneller zal overschakelen op wind- en zonne-energie en dat waterkracht en de Franse kernenergie zich zullen herstellen. Ember schat dan ook dat de fossiele opwekking in 2023 met 20% kan dalen, het dubbele van het vorige record uit 2020. De kolenproductie zal dalen, maar de productie op basis van aardgas, die naar verwachting ten minste tot 2025 duurder zal blijven dan kolen, zal het snelst dalen.
voda
0
IEA: groei stroomvraag op te vangen met groene en kernenergie
Artikel van ANP Producties • 1 uur geleden
© ANP

PARIJS (ANP) - De groei van de wereldwijde vraag naar elektriciteit in de komende drie jaar is bijna volledig op te vangen met groene stroom en kernenergie. Dat zegt het Internationaal Energieagentschap (IEA) in een rapport over de stroomvraag in de komende jaren. De extra CO2-uitstoot van het opwekken van alle extra stroom die nodig is, zal daarom meevallen, verwacht het agentschap.

De vraag naar elektriciteit vertraagde afgelopen jaar maar licht en dan vooral in de Europese Unie. Hier was de winter ongewoon mild, maar ook gebruikten huishoudens en de industrie vanwege de hoge energieprijzen veel minder stroom. In andere regio's was dat anders. Zo ging het energieverbruik in India sterk omhoog en was er ook in de Verenigde Staten, waar de economie op volle toeren draaide, de vraag aanzienlijk omhoog. In China was er ook wel meer vraag, maar dat werd geremd door het strenge anticoronabeleid in dat land.

De bescheiden groei van afgelopen jaar zal niet aanhouden. Tot en met 2025 verwacht het IEA een versnelling van de extra stroomvraag tot 3 procent per jaar. Het aandeel groene stroom en kernenergie zal dus toenemen, tot ruim een derde van het totaal. De opwek met kolencentrales zal ongeveer gelijk blijven. In Europa en Noord- en Zuid-Amerika worden naar verwachting minder kolen verstookt. Maar in Azië wordt daarentegen weer meer gebruik gemaakt van kolencentrales. Dat betekent dat het aandeel van stroomopwek met kolen, maar ook met gas, zal dalen.

Stijging blijft uit

De CO2-uitstoot die gepaard gaat met de opwek van stroom zal daardoor niet veel verder stijgen. Het IEA voorziet dat die in 2025 ruwweg even hoog is als afgelopen jaar. In Europa daalt de uitstoot van energiecentrales tot en met 2025 gemiddeld met 10 procent per jaar.

Wel merkt het IEA op dat de stroomvoorziening steeds afhankelijker wordt van het weer. Zo is er bij hittegolven meer behoefte aan stroom, maar kunnen verschillende soorten centrales juist in die periode minder opwekken. Extreem weer onderstreept het belang om sneller van fossiele brandstoffen af te stappen, stelt het energieagentschap. Maar tegelijkertijd wordt onze afhankelijkheid van stroom groter om ons te verwarmen of koelen tijdens extreem weer groter als we van fossiele brandstoffen afstappen. Het vergroten van de flexibiliteit van energiesystemen en het zorgen voor leveringszekerheid zijn daarom essentieel, meent het agentschap.

Gerelateerde video: Z-Nieuws 01/02/2023 - Europese vuurkracht voor groene industrie (Kanaal Z)

www.msn.com/nl-nl/geldzaken/nieuws/ie...
voda
0
Tweede Kamer keurt afbouw salderingsregeling zonnepanelen goed

De Tweede Kamer heeft ingestemd met het wetsvoorstel voor de afbouw van de salderingsregeling voor zonnepanelen. De Eerste Kamer moet nu beslissen of de afbouw daadwerkelijk start op 1 januari 2025.

Door de steun van regeringspartijen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie was het niet de vraag óf er in de Tweede Kamer een meerderheid zou zijn voor het wetsvoorstel van minister Jetten om het salderen af te bouwen, maar met hoeveel stemmen die meerderheid behaald zou worden.

89 stemmen voor
De regeringspartijen hebben in de Tweede Kamer gezamenlijk 77 van de 150 zetels in handen. Tijdens de stemming over het wetsvoorstel werd duidelijk dat ook Forum voor Democratie (5 zetels) de SGP (3 zetels), Volt (2 zetels), Fractie Gündogan (1 zetel) en Fractie Den Haan (1 zetel) voorstander zijn van de afbouw van de salderingsregeling. Hierdoor is het wetsvoorstel van minister Jetten door de Tweede Kamer met 89 stemmen vóór en 61 stemmen tégen aangenomen.

3 partijen waar na het debat over het wetsvoorstel sowieso van werd verwacht dat ze tegen het wetsvoorstel zouden stemmen, waren GroenLinks, de Partij van de Arbeid (PvdA) en de PVV. Alle drie deze partijen – in de Tweede Kamer goed voor respectievelijk 8, 9 en 17 zetels – hebben daadwerkelijk tegen het plan van minister Jetten gestemd. En dat is een domper. Want ondanks het feit dat minister Jetten en de regeringspartijen hier al rekening mee hadden gehouden, zijn juist GroenLinks en de PvdA de partijen waarmee het kabinet een meerderheid in de Eerste Kamer hoopt te behalen. Lukt dat niet, dan kan Jettens wetsvoorstel niet geïmplementeerd worden en is daarmee ook de afbouw van het salderen – voorlopig – van de baan.

Holland Solar: ‘Duidelijkheid cruciaal’
Nold Jaeger – manager Beleid bij Holland Solar – is blij dat er een meerderheid in de Tweede Kamer is, maar wil tegelijkertijd niet te vroeg juichen. ‘Er moet op korte termijn immers nog altijd een meerderheid gevonden worden in de Eerste Kamer. Met de Provinciale Statenverkiezingen in het vooruitzicht – en daarmee ook de verkiezing van een nieuwe Eerste Kamer – zal vooral de timing van de behandeling van het wetsvoorstel bepalend zijn.’

De Provinciale Statenverkiezingen vinden plaats op woensdag 15 maart 2023. De gekozen leden van de Provinciale Staten kiezen vervolgens samen met de leden van de kiescolleges de Eerste Kamer. Dat gebeurt dinsdag 30 mei 2023. Op dinsdag 13 juni 2023 zal de nieuwe Eerste Kamer voor de eerste keer vergaderen. Een week daarvoor – op dinsdag 6 juni 2023 – is de laatste vergaderdag van de huidige Eerste Kamer. ‘Het is niet ondenkbaar dat de Eerste Kamer nog in zijn huidige samenstelling over de afbouw van het salderen gaat beslissen’, duidt Jaeger. ‘Dat is echter nog onbekend en ook of dat voor óf na de Provinciale Statenverkiezingen zal zijn.’

Jaeger hoopt dat minister Jetten en zijn ambtenaren alles op alles gaan zetten om de oppositiepartijen aan boord te krijgen. ‘De oppositie heeft tijdens het debat heel duidelijk aangegeven wat er nodig is willen zij zich achter het wetsvoorstel scharen’, stelt Jaeger. ‘Daarbij gaat het onder meer om het stimuleren van de uitrol van zonnepanelen bij woningcorporaties. Wat de uitkomst ook zal zijn, voor de zonne-energiesector is het van cruciaal belang dat snel duidelijkheid verschaft wordt over wat onder aan de streep gaat gebeuren. Mocht het wetsvoorstel voor het afbouw van het salderen niet door de Eerste Kamer komen, dan moet er een helder statement van minister Jetten komen wat er dan wel met de salderingsregeling gaat gebeuren. Dat is voor zowel de klanten als installateurs van zonnepanelen pure noodzaak om de uitrol van zonne-energie niet te vertragen.’

De behandeling van het wetsvoorstel in de Eerste Kamer
Nadat een wetsvoorstel door de Tweede Kamer is aangenomen, gaat het naar de Eerste Kamer. Zodra de Eerste Kamer ingestemd heeft met een wetsvoorstel, wordt deze in de praktijk daadwerkelijk van kracht.

Formeel beschouwd kan de Eerste Kamer wetsvoorstellen alleen verwerpen of aannemen. In de praktijk heeft ze echter nog meer mogelijkheden en zal vooral het debat in de Eerste Kamer – waarbij minister Jetten aanwezig zal zijn om zijn wetsvoorstel te verdedigen – van belang zijn.
voda
0
Salderingsregeling: Tweede Kamer legt hoogte terugleververgoeding en salderen per tariefperiode in wet vast

De Tweede Kamer heeft bij de stemming over de afbouw van de salderingsregeling amendementen aangenomen om de hoogte van de terugleververgoeding tot 2027 in de wet vast te leggen en te salderen per tariefperiode.

In de Tweede Kamer bleek er niet alleen een meerderheid voor het wetsvoorstel van minister Jetten om de salderingsregeling per 1 januari 2025 af te bouwen, maar ook een meerderheid voor 10 van de ingediende moties en 6 van de ingediende amendementen. Waar een aangenomen motie een verzoek is – dat minister Jetten en het kabinet naast zich neer kunnen leggen – leidt een aangenomen amendement direct tot de wijziging van een wetsvoorstel.

Motie Fractie Van Haga: variabele beprijzing onderzoeken
Wybren van Haga (Fractie Van Haga) diende een motie in over het onderzoeken van de bijdrage van variabele beprijzing aan het dempen van de pieken op het stroomnet. De motie, die eerder al kon rekenen op goedkeuring van minister Jetten, is met 136 voorstemmen en 14 tegenstemmen aangenomen.

Motie VVD: Europese productie zonnepanelen
Silvio Erkens (VVD) diende met succes een motie in voor een onderzoek naar hoe beleid kan stimuleren dat er meer zonnepanelen worden geproduceerd in Nederland en Europa. De motie kon rekenen op 144 voorstemmen en 6 tegenstemmen.

Motie VVD: onderzoek naar knelpunten buurt- en thuisbatterij
Met zijn tweede motie vraagt Erkens – samen met Pieter Grinwis (ChristenUnie) en Raoul Boucke (D66) – minister Jetten extra onderzoek te doen naar de buurt- en thuisbatterij om knelpunten te inventariseren en op te lossen. De motie kreeg 145 voorstemmen en 5 tegenstemmen.

Motie ChristenUnie en D66: achterstand huurwoningen verkleinen
De motie van Grinwis en Boucke vraagt het kabinet de uitrol van zonnepanelen bij huurwoningen te versnellen en het gesprek met woningcorporatiekoepel Aedes aan te gaan en de uitkomsten daarvan te betrekken bij het aanvullende pakket klimaatmaatregelen. De motie kreeg 139 voorstemmen en 11 tegenstemmen.

Motie SP: berekening voordeel energieleveranciers
Renske Leijten (SP) vroeg met een motie om onderzoek naar de invloed van zonnestroom op de algemene consumentenprijs en welk voordeel energieleveranciers hebben bij het doorverkopen van goedkope zonnestroom. De motie kon rekenen op 141 voorstemmen en 9 tegenstemmen.

Motie D66: peer-to-peerlevering mogelijk maken
Boucke heeft samen met Grinwis ook een motie ingediend om het onderling delen – zogenaamde peer-to-peerlevering – van zonne-energie voor consumenten mogelijk te maken. De motie kreeg 142 voorstemmen en 8 tegenstemmen.

Motie BBB: onderbouw prijsdaling zonnepanelen
Caroline van der Plas (BBB) wil van minister Jetten een onderbouwing ontvangen van de verwachte prijsdaling van zonnepanelen en had daartoe een motie ingediend. Ook die motie haalde het, met 145 voorstemmen en 5 tegenstemmen.

Motie BBB: uitbreiden stroomnet
Van der Plas (BBB) diende verder een motie in om netbeheerders beter te helpen bij het uitbreiden van het stroomnet. Het bleek de enige motie waar álle Tweede Kamerleden voor stemden.

Motie CDA en BBB: eigen verbruik stimuleren
Henri Bontenbal (CDA) vroeg samen met Van der Plas via een motie ook aandacht voor het verhogen van het zelfverbruik van de door consumenten opgewekte zonne-energie. Die kreeg 133 voorstemmen en 17 tegenstemmen.

Motie SGP en CDA: onafhankelijk onderzoek terugverdientijd
Chris Stoffer (SGP) diende samen met Bontenbal een motie in om de terugverdientijd van zonnepanelen te monitoren. De motie vraagt om elk jaar in aanloop naar het Belastingplan onafhankelijk inzicht geven in de actuele terugverdientermijn voor investeringen in zonnepanelen door kleinverbruikers. De motie kreeg 136 voorstemmen en 14 tegenstemmen.

Amendement Omtzigt: redelijke vergoeding nooit negatief
Pieter Omtzigt (Fractie Omtzigt) diende samen met Van Haga, Erkens en Grinwis een amendement in om te zorgen dat de redelijke vergoeding voor zonnepaneeleigenaren nooit negatief kan zijn. Het amendement kon rekenen op 131 voorstemmen en 19 tegenstemmen.

Amendement ChristenUnie: extra evaluatiemoment
Grinwis en Erkens hebben ook met succes een amendement ingediend om de evaluatiebepaling te verduidelijken en een extra evaluatiemoment in te bouwen. Nu het amendement is aangenomen, wordt de afbouw niet alleen aan het begin van de afbouwperiode – begin 2025 – geëvalueerd, maar ook halverwege, oftewel begin 2028. Het amendement kreeg 128 voorstemmen en 22 tegenstemmen.

Amendement D66: netaansluiting delen
Boucke diende ook nog een amendement in energieopslag- en conversie-installaties een netaansluiting kunnen delen met een wind- of zonnepark via cable pooling. Dat amendement kreeg 125 voorstemmen en 25 tegenstemmen.
voda
0
Groene stroomproductie start 2023 met windrecord
Artikel van admin • 9 feb. 2023

Na recordjaar 2022 is de opwek van groene energie ook in 2023 goed uit de startblokken geschoten. In januari werd 20 procent meer hernieuwbare energie geproduceerd dan een jaar eerder: 42 procent van de totaal geproduceerde elektriciteit. Wind op land boekte vanwege het onstuimige weer zelfs een maandrecord met een aandeel van 18 procent in alle geproduceerde stroom.

Dat blijkt uit cijfers die het Klimaatakkoord bijhoudt op energieopwek.nl. Windturbines op land produceerden in januari genoeg stroom voor alle Nederlandse huishoudens. Windparken op zee oogstten 10 procent van de totale Nederlandse stroomvraag. Komende maanden komt het windpark Hollandse Kust Zuid op stoom en zal de bijdrage van wind op zee verder groeien.

Genoeg zon voor elektrische auto’s
Hoewel de winter doorgaans een slechte periode is voor zonnestroom, zorgde de groei van het aantal zonnepanelen in het afgelopen jaar toch voor een behoorlijke toename in productie de afgelopen maand. Ter vergelijking: de zonnepanelen wekten in januari net zoveel stroom op als in de zomer van 2017. Terwijl de zon zich de afgelopen maand nauwelijks liet zien – het KNMI telde 55 zonuren, terwijl 67 normaal is – leverden de panelen 1,5 petajoule aan elektriciteit. Voldoende om deze maand alle 300.000 elektrische auto’s in Nederland van stroom te voorzien.

Warmtepompen in opmars
Omdat januari niet erg koud was, hoefden de warmtepompen van huishoudens niet zo hard te werken. Toch leverden ze 2,1 petajoule aan duurzame energie. Het aantal warmtepompen groeit gestaag. Brancheorganisatie Techniek Nederland meldde dat er vorig jaar 100.000 zijn verkocht. Dat is flink minder dan de ruim 400.000 verkochte hr-ketels. Dat gaat echter snel veranderen, want vanaf 2026 wordt de hybride ketel verplicht en worden hr-ketels alleen nog maar geleverd als er voor een woning echt geen duurzamere optie is. Sinds kort is ook de productie van zonnewarmte te volgen bij energieopwek.nl. Dat levert in de wintermaanden niet veel op, al werd met deze bron in januari 800.000 kuub gas bespaard.

Driekwart hernieuwbaar in 2030
In 2022 werd in Nederland meer elektriciteit opgewekt uit windmolens en zonnepanelen dan ooit. Opgeteld bij biomassa kwam het afgelopen jaar 41 procent van de Nederlandse elektriciteit uit hernieuwbare bronnen. In januari was dit aandeel al 42 procent. Het Klimaatakkoord tekent daar wel bij aan dat groene stroom slechts een deel is van het totale energieverbruik. Dat bestaat uit drie onderdelen: verwarmen van gebouwen vraagt 55 procent van alle energie, transport 25 procent en stroomverbruik zo’n 20 procent. Volgens het PBL neemt het aandeel stroom door elektrificatie van transport en verwarming toe tot 24 procent in 2030. Daarvan wordt dan driekwart opgewekt door zon, wind of biomassa. Als de windparken op zee volledig operatoneel zijn, wordt dat aandeel nog groter.

www.msn.com/nl-nl/geldzaken/nieuws/gr...
3.491 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 ... 171 172 173 174 175 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Markt vandaag

 AEX
860,01  -5,35  -0,62%  19 apr
 Germany40^ 17.714,20 -0,69%
 BEL 20 3.827,75 +0,03%
 Europe50^ 4.904,14 -0,28%
 US30^ 37.851,00 0,00%
 Nasd100^ 17.004,48 0,00%
 US500^ 4.960,72 0,00%
 Japan225^ 37.028,48 0,00%
 Gold spot 2.392,50 0,00%
 EUR/USD 1,0655 +0,11%
 WTI 82,10 0,00%
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer

Stijgers

WDP +3,12%
Kendrion +2,92%
EBUSCO HOLDING +2,67%
Vopak +2,61%
NX FILTRATION +2,17%

Dalers

JUST EAT TAKE... -5,11%
TomTom -4,68%
Fugro -4,30%
ASMI -4,00%
BESI -3,64%

EU stocks, real time, by Cboe Europe Ltd.; Other, Euronext & US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: Infront