NPEX « Terug naar discussie overzicht

Risicokwalificatie bestaande obligaties

1.443 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 ... 69 70 71 72 73 » | Laatste
Happy One
1
quote:

twinkletown schreef op 9 februari 2023 17:12:

[...]
Eva Schram (de beste auteur/journalist van het FD) heeft wederom een erg goed artikel geschreven:
Hoe waterstofbedrijf HyGear langs het randje van de afgrond scheerde
Ik vind het niet sympathiek om het artikel hier te plaatsen maar het is te lezen op:
fd.nl/bedrijfsleven/1467149/hoe-water...
Prima artikel inderdaad! Eén punt eruit begrijp ik niet goed:

De obligatiehouders hadden hun obligaties na de overname van HyGear door Xebec nog vervroegd kunnen laten aflossen, maar de meesten kozen daar niet voor. Het Arnhemse bedrijf had voor €15 mln aan obligaties uitgeven, en tot de afstempeling stond er nog €12,5 mln op de balans.

Dit klopt volgens mij niet. Obligatie 1 was 2,5 mln obligatie 2 en 3 waren 5 miljoen per stuk en dat maakt samen 12,5 miljoen. Voor zover ik weet is er vanuit Xebec ook nooit vervroegde aflossing voorgesteld.
c room
1
Ze heeft waarschijnlijk de emissie van 2,5 miljoen certificaten van aandelen erbij opgeteld.
Happy One
2
quote:

c room schreef op 16 februari 2023 15:38:

www.reddit.com/r/geldzaken/comments/z...
Of dit mensen over de streep trekt.
Leuk gevonden! Mij trekt het in elk geval niet over de streep ;-).
twinkletown
2
Fixers heeft erg veel last van de veranderende marktomstandigheden.
Omzet en verlies nagenoeg gelijk aan elkaar in HJ2-2022.
www.npex.nl/wp-content/uploads/2023/0...
c room
2
Lijkt een beetje op Innr Lighting. Valt me op dat bij een paar net verstrekte Rabo-leningen of problemen vlak daarna een NPEX-emissie volgt. Beleggersgeld als een soort beschermlaag tegen onheil. Ging door de cijfers van NPEX-bedrijven. Alle bedrijven gericht op consumenten zitten in de problemen of hebben sterk teruglopende omzetten. ICT, food tech en een paar uitzonderingen doen het redelijk.
Leefloon
1
quote:

twinkletown schreef op 24 februari 2023 16:54:

Fixers heeft erg veel last van de veranderende marktomstandigheden.
Ja, het ligt aan externe oorzaken. De markt. De investeerders. Niet aan het zich niet aan een markt aanpassend, snel doodbloedend Fixers, met tarieven die lijken te passen bij de betere brutomarge en een dalende omzet.

Ik vind "reparaties" zoals een onduidelijke 1 TB SSD voor bijvoorbeeld een Lenovo laptop schokkend duur (kan aan mij liggen), vind online geen tarief voor kleine reparaties als je Nokia-toestel er niet bij staat, en het is mij een raadsel waarom je je Acer-laptop met Linux terug moet zoeken onder Windows. Ach, details en een bedrijfskundig jonge organisatie. Mét cijfers...
c room
1
Ach, wie na het lezen van de prospectus van Fixers deze obligatie koopt, is krankjorum:
3 ton gaat bij volledige plaatsing, 3mio, naar aflossing andere lener. Wordt er minder dan 3 miljoen geëmitteerd, dan doen de huidige aandeelhouders dat.
Ze zijn duurder doordat ze op A-locaties zitten en Apple-onderdelen duurder moeten inkopen, omdat ze de Apple licentie kwijt zijn.
Personeel moeten ze zelf opleiden en zijn dus onervaren.
Ze zeggen zelf dat de markt los van recessie zal krimpen. Om te onderscheiden moet je dan kwalitatief beter zijn of goedkoper. Met onervaren personeel wordt het eerste moeilijk. Zie Leefloons verhaal.
Ze weten niet wie de concurrentie is. Handig in een consolidatiemarkt. Apple accepteert geen dominante speler, dus groei is gelimiteerd.
Prospectus zelf is slordig opgesteld, vol fouten en met boterzachte toezeggingen. Na in de tekst 2x door te zijn verwezen over de voorwaarden van een garantstelling van 5 ton door de huidige aandeelhouders bij liquiditeitsproblemen, kom je bij hoofdstuk 12 uit. In hoofdstuk 12 staat na enig zoeken een prognose van de omzet en winst/verlies die gehaald moeten worden. De omzet groeit jaarlijks met 2,5 miljoen en de winst komt er na 2 jaar ook uit. 2 maanden na de emissie kunnen de prognose en garantstelling die gold voor 18 mnd, de prullenbak in. Aan de prognose mocht geen waarde worden gehecht, aldus de prospectus. Aan de garantstelling dus ook niet.
Verder begrijp ik niet waarom Rabobank 6,5% rente krijgt voor een senior bond uit 2020 met ook deels een MKB-garantie en strak aflossingsschema, en een achtergestelde obligatie in 2023 maar 1,5% meer. Uit de resultaten haal ik de rechtvaardiging niet.
Jammer is verder dat de kosten voor het zitten bij goeroe Harry M. er niet instaan. Ze zijn waarschijnlijk onder het kopje kosten notering NPEX geschoven.
De heer M. noemde het een redelijk veilige belegging. Vanwege de 3 r'en: Rabobank, resultaten en ratio's zou ik hier wegblijven.
c room
1
Een paar toevoegingen. De prijs van Apple onderdelen stijgt niet door ASP naar IRP. Wel krijgen ze minder klanten vanuit Apple. De omzet van 2022 moet verviervoudigen in 2 jaar. Jaar 1 is wel 2,5 miljoen stijging. Ze kennen de gecertificeerde concurrentie wel, maar zijn niet over te nemen of moeten dan ook van ASP naar IRP. Niet gecertificeerde concurrenten hebben volgens hen niet het niveau.
Happy One
1
De nieuwe ontwikkeling van de laatste tijd is ChatGPT. Er zijn diverse artikelen over gepubliceerd in bijvoorbeeld Elsevier en ComputerIdee. Tijd voor een vraag:

Hoe is het rendement op beleggingen bij Npex?

Dit is het antwoord ;-):

Als AI-taalmodel heb ik geen toegang tot de specifieke informatie over het rendement op beleggingen bij Npex. Ik kan echter wel algemene informatie delen over rendementen op beleggingen en Npex.

Beleggingsrendementen zijn afhankelijk van verschillende factoren, zoals het type belegging, de marktomstandigheden en het risiconiveau van de belegging. Het rendement op een belegging kan zowel positief als negatief zijn, en er is geen garantie voor toekomstige rendementen.

Npex is een platform voor het verhandelen van effecten van niet-beursgenoteerde ondernemingen. Het platform richt zich voornamelijk op institutionele beleggers en vermogende particulieren die geïnteresseerd zijn in het investeren in niet-beursgenoteerde bedrijven. Het rendement op beleggingen via Npex is afhankelijk van de prestaties van de betreffende onderneming en de marktomstandigheden.

Het is belangrijk om te onthouden dat beleggen altijd risico's met zich meebrengt en dat er geen garantie is voor rendement. Het is daarom belangrijk om goed geïnformeerd te zijn voordat u een investeringsbeslissing neemt en om uw risico's te beperken door spreiding van uw portefeuille en het beheersen van uw kosten. Raadpleeg bij twijfel altijd een financieel adviseur.
Leefloon
1
quote:

Happy One schreef op 10 maart 2023 09:44:

De nieuwe ontwikkeling van de laatste tijd is ChatGPT.
Nietszeggend gewauwel, of bezigheidstherapie. Dus mogelijk heb je de auteur van de prospectussen (oké, oké, en van mijn bijdragen) ontdekt!

Van iemands eerdere poging op een ander subforum, over een toekomstige koers van een aandeel, herinner ik mij een bandbreedte die "zou kunnen", met een ruim toegepaste, afgeronde volatiliteit. Een omgerekende voorspelling in USD (de vraag wwerd in het Engels gesteld) voor een notering in EUR, dus dan ontbrak bij die nutteloze prognose de verwachting voor de wisselkoers.

Mocht ChatGPT naar de NPEX komen: ik word bijna een beetje verdrietig van de zeer bedenkelijke kwaliteit, maar sluit een zeepbel met extreme overwaarderingen niet uit. Zo; "kan" die koers ook alle kanten op...
Happy One
3
In ChatGPT is al 10 miljard geïnvesteerd Leefloon. Google er even op, het is echt een groot iets.

Terzake, er is weer een nieuw pareltje op de Npex effectenbeurs. Seasogood, vorig jaar een omzet van 175.000 hele euro's met een brutomarge van 28.000,--. Uiteraard zwaar verliesgevend, ik snap werkelijk niet dat er nog beleggers zijn die in dit soort meuk investeren.
c room
2
ChatGPT is niet meer dan een verbeterde Google Search. ILS is inmiddels in Halfjaar2 5 ton in het rood gedoken. Ebitda laatste kwartaal 47000 negatief. RR Mechatronics EBT ook negatief. Begin te geloven dat meer dan de helft rode cijfers draait op NPEX. Hopen voor de beleggers in Indica dat de grote sprong voorwaarts wordt gemaakt; nipt positief resultaat. Geen slecht idee dat NPEX bij Scorito 100 euro obligaties aanbiedt, maar laten ze ajb de software hebben aangepast, zodat men geen 1000 euro kan bieden. Goklicentie Scorito klinkt leuk en aantrekkelijk voor jongeren, hun doelgroep voor de emissie, maar is meer een grote investeringslast voor bedrijf. Penetreren in overvolle markt die vraagt om regulering; ik sla hem af.
Mocht de bankencrisis in de VS overslaan op Europa, dan kan het forum herdoopt worden naar Curator NPEX. Wellicht dat de ECB de rente vlak houdt gezien opdroging liquiditeit bij banken. Al is hier de hogere belasting op rente van obligaties nu misschien een redding voor NLse banken.
c room
2
quote:

Happy One schreef op 10 maart 2023 21:27:

In ChatGPT is al 10 miljard geïnvesteerd Leefloon. Google er even op, het is echt een groot iets.

Terzake, er is weer een nieuw pareltje op de Npex effectenbeurs. Seasogood, vorig jaar een omzet van 175.000 hele euro's met een brutomarge van 28.000,--. Uiteraard zwaar verliesgevend, ik snap werkelijk niet dat er nog beleggers zijn die in dit soort meuk investeren.
En na 2 jaar 140000 aflossen. Dure 140000; 9% rente en 2,7% kosten NPEX per jaar en dat uit een lekkende toko. Optimistisch. Met BM in mijn achterhoofd zie ik de consument nog niet switchen naar plantaardige tonijn in blik.
Leefloon
2
quote:

c room schreef op 10 maart 2023 22:21:

ChatGPT is niet meer dan een verbeterde Google Search.
Zonder te hoeven googelen, is het slechts een droevige versie van object-oriented zoeken, waarbij geprobeerd wordt om de bedenkelijke kwaliteit te verbergen achter oeverloze volzinnen. Een soort algemene, verbrede variant op de meer gespecialiseerde, wezenloze prut van stock screener simpywall.st. Alhoewel het wel verleidelijk is om te gaan vragen "Waarom zou ik met mijn bedrijf naar de NPEX gaan?"...
Leefloon
2
quote:

Happy One schreef op 10 maart 2023 21:27:

Terzake, er is weer een nieuw pareltje op de Npex effectenbeurs. Seasogood, vorig jaar een omzet van 175.000 hele euro's met een brutomarge van 28.000,--. Uiteraard zwaar verliesgevend, ik snap werkelijk niet dat er nog beleggers zijn die in dit soort meuk investeren.
Yep; ik vind dat de meuk al blijkt uit het verhaaltje op de voorpagina. Een verhaal van een "goed" doel. Met een onbelangrijk foutje (de oceaan, de oceanen). Het enige financieel relevante is "Gedeeltelijke aflossing van 20% na 2 jaar", wat zich dan weer laat lezen als "een gedeelte van 20%". Niet om flauw te doen, maar 20% is al een gedeelte van 100%. Dit lijkt mij er eentje voor dat televisieprogramma met investeerders, als dat in Nederland nog bestaat, met een mooi ecologisch verhaal op televisie en achter de schermen meer inzicht in o.a. waarmee die slechts 20% van een veronderstelde snelle groeier dan zou worden terugbetaald.
Leefloon
2
quote:

c room schreef op 10 maart 2023 22:21:

Goklicentie Scorito klinkt leuk en aantrekkelijk voor jongeren, hun doelgroep voor de emissie, maar is meer een grote investeringslast voor bedrijf. Penetreren in overvolle markt die vraagt om regulering; ik sla hem af.
Met waar ze succes (installed base) mee claimen, het zal, is er alvast niet genoeg overgebleven om een verder "leuke" IPO te vermijden, en de grootste groei lijkt er met hun bestaande aanpak ook al uit.

Een aanvullend bezwaar van de nieuwe aanpak, kan zijn dat deze werkwijze door gokkers negatief beoordeeld kan worden, als het gokbedrijf geen bookmaker is en slechts geld herverdeelt. Als we hier gaan gokken of (ik noem maar wat) Wagamama verlies gaat rapporteren, dan verdien je met zo'n systeem als gokker niets als iedereen op verlies gokt, en ben je je geld kwijt wanneer Wagamama abusievelijk een winstje (of niets) komt rapporteren. Ik meen dat dat, het herverdelen van een deel van de omzet, bij gokken op Nederlandse paardenraces een bekend probleem is of was. Niet 7:6 als grote topfavoriet Green Velvet wint, maar 1:1 als iedereen inzet op Green Velvet. Omdat iedereen inzette op Green Velvet, en de organisator geen risico wil lopen dat Green Velvet wint.
c room
2
quote:

Leefloon schreef op 11 maart 2023 07:57:

[...]
Yep; ik vind dat de meuk al blijkt uit het verhaaltje op de voorpagina. Een verhaal van een "goed" doel. Met een onbelangrijk foutje (de oceaan, de oceanen). Het enige financieel relevante is "Gedeeltelijke aflossing van 20% na 2 jaar", wat zich dan weer laat lezen als "een gedeelte van 20%". Niet om flauw te doen, maar 20% is al een gedeelte van 100%. Dit lijkt mij er eentje voor dat televisieprogramma met investeerders, als dat in Nederland nog bestaat, met een mooi ecologisch verhaal op televisie en achter de schermen meer inzicht in o.a. waarmee die slechts 20% van een veronderstelde snelle groeier dan zou worden terugbetaald.
Mocht je het zoeken, het zit op Viaplay.
Happy One
1
quote:

Leefloon schreef op 11 maart 2023 07:47:

[...]
Alhoewel het wel verleidelijk is om te gaan vragen "Waarom zou ik met mijn bedrijf naar de NPEX gaan?"...
U vraagt, wij draaien ;-)

Als je op zoek bent naar een alternatieve financieringsbron voor je bedrijf, kan NPEX een optie zijn. NPEX is een effectenbeurs voor mkb-bedrijven waar beleggers in kunnen investeren. Hier zijn enkele redenen waarom je met je bedrijf naar NPEX zou kunnen gaan:

1 Alternatieve financiering: NPEX biedt een alternatieve manier om kapitaal op te halen, naast traditionele financieringsbronnen zoals banken en investeerders.

2 Liquiditeit: Door naar NPEX te gaan, kun je aandelen of obligaties van je bedrijf uitgeven en verhandelen, waardoor er een liquiditeitselement aan je financieringsmogelijkheden wordt toegevoegd. Dit kan aantrekkelijk zijn voor beleggers die op zoek zijn naar een bepaalde mate van liquiditeit.

3 Groei: Met extra kapitaal kun je als bedrijf sneller groeien. Je kunt bijvoorbeeld investeren in nieuwe producten of diensten, marketingactiviteiten of uitbreiding naar nieuwe markten.

4 Beperkte verwatering: In tegenstelling tot het aantrekken van investeerders kan het uitgeven van aandelen of obligaties op NPEX leiden tot minder verwatering van de bestaande aandeelhouders. Dit komt doordat je een deel van de financiering kunt ophalen zonder nieuwe aandelen uit te geven.

5 Profileren: Door naar NPEX te gaan, kun je je bedrijf op de kaart zetten bij potentiële investeerders en de media. Hierdoor kan je bedrijf een hogere profilering krijgen en daardoor ook andere financieringsbronnen aantrekken.

Het is belangrijk om op te merken dat het uitgeven van effecten op NPEX een zorgvuldig proces is en dat je een professioneel team moet hebben om je te helpen bij het voldoen aan de regelgeving en het succesvol aantrekken van investeerders. Het is daarom verstandig om professionele begeleiding te zoeken voordat je besluit naar NPEX te gaan.
Leefloon
1
quote:

Happy One schreef op 11 maart 2023 20:22:

U vraagt, wij draaien ;-)
Zo zie je eigenlijk meteen, na een voor mij nieuwe "reactie", waarom allerlei agressieve buitenlandse advertentiebedrijven er meer brood in zien en het voor hen geen tweede Eliza of L&H uit de Flanders Language Valley lijkt te zijn.

Met object-oriented zoeken vind je met "slotkoers Philips" niet meer de 100% relevante website met "daarop de tekst "Sorry, maar wij hebben nooit de slotkoers van Philips", maar door de vorm met teksten kun je gebruikers makkelijk en kritiekloos ergens heen leiden. Een slotkoers is een kenmerk van een beurs, Philips is een kenmerk van een beurs, en van de beurs van Philips heb je het kenmerk van wel of niet beschikbare slotkoersen. Als je dat in volzinnen gooit, dan kun je zoiets uitwerken tot een heel verhaal, maar kun je óók doen alsof de een of andere Aldi-beurs (bijvoorbeeld de NPEX, zou Philips daar theoretisch verhandelbaar zijn) dé beurs is om aandelen Philips te veranderen. Dan kun je stellen dat het de gebruiker is die "Euronext" aan de vraag had moeten toevoegen, maar dan is het opnieuw de luie mens die al het werk moet doen én die met de tekst HERHAAL-HIER-DE-EXTRA-INPUT de computer-generated "reactie" nog wat kan verrijken. Ondanks dat, of juist rekening houdende met dat, de vragensteller al weet wat een "slotkoers" is.

Genoeg over de NPEX als dé beurs voor aandelen Philips; terug naar de NPEX...
1.443 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 ... 69 70 71 72 73 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Markt vandaag

 AEX
861,15  -4,21  -0,49%  11:35
 Germany40^ 17.709,60 -0,72%
 BEL 20 3.805,91 -0,54%
 Europe50^ 4.907,12 -0,60%
 US30^ 37.602,15 -1,08%
 Nasd100^ 17.301,68 -1,41%
 US500^ 4.993,95 -1,10%
 Japan225^ 37.325,98 -1,78%
 Gold spot 2.381,96 +0,11%
 EUR/USD 1,0658 +0,14%
 WTI 82,49 +0,50%
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer

Stijgers

WDP +4,00%
EBUSCO HOLDING +1,34%
Pharming +1,32%
NX FILTRATION +1,00%
Vopak +0,92%

Dalers

AMG Critical ... -3,10%
Alfen N.V. -2,75%
TomTom -2,68%
Aegon -2,54%
INPOST -2,51%

EU stocks, real time, by Cboe Europe Ltd.; Other, Euronext & US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: Infront