Koffiekamer « Terug naar discussie overzicht

Stikstofkwestie

1.663 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 ... 80 81 82 83 84 » | Laatste
de tuinman
4
quote:

objectief schreef op 5 maart 2023 20:07:

[...]

Respect krijgen ze al meer dan genoeg en ze zijn mans genoeg om miljoenen belastinggeld bij de overheid loos te weken; daarvoor hebben ze jou en mij niet nodig. De meeste van hen willen zelf stoppen, maar het gata enkel voor hoeveel!!!

Ik kies liever voor de coalitie, die zorgden de afgelopen jaren dat onze eigen woning fors in waarde steeg en we heel goedkoop konden wonen door de lage hypotheekrente. Dat een ander voor de BBB kiest, zodat haar/zijn belastinggeld naar die paar honderd miljonairs gaat die uitgekocht worden; dat moet ieder zelf weten.
Wat een grote berg onzin. Deze rotte coalitie heeft miljarden uitgetrokken om voedselproductie in te krimpen. Ondertussen worden de rijen bij voedselbank groter.
Dat is niet wat Nederland wil.
[verwijderd]
1
quote:

objectief schreef op 5 maart 2023 20:24:

[...]

Kun je niet netjes je eigen mening geven.
Dat u -zo ik heb begrepen- boeren ziet als miljonairs die graag uitgekocht willen worden,
heeft dat iets "met netjes je eigen mening geven" te maken?!
voda
2
Vertrekkende Verhagen: ’Politiek gekissebis over stikstof is grootste probleem voor bouw’
Door YTEKE DE JONG

Updated Gisteren, 21:25
Gisteren, 18:58
in FINANCIEEL

ZOETERMEER - Als er niet een garantiefonds komt voor de bouw, dan zal de huizenbouw over twee jaar inzakken. Dat zegt vertrekkend topman Maxime Verhagen van Bouwend Nederland in gesprek met De Telegraaf. ’Politiek gekissebis’ over de stikstofcrisis is volgens hem het grootste probleem voor de stilliggende bouw. Er worden in een aantal provincies geen vergunningen meer verstrekt. In zijn tijd als leider holde de bouw van crisis naar crisis. Positief is dat de bouwproductie met meer dan 40% steeg in die tijd, aldus Verhagen, die in verband met het werk van zijn vrouw een jaar op Bonaire gaat wonen.

Maxime Verhagen: ’Elke grasspriet is heilig voor provincies’ FOTO SERGE LIGTENBERG

Is dit wel het juiste moment om te vertrekken?

„Tien jaar is een hele tijd, maar het was nooit saai. Eerder een achtbaan. Ik ben nog langer gebleven vanwege de coronacrisis, waarin de bouw geen dag stil lag. Toen ik aantrad zaten we nog diep in de nasleep van de kredietcrisis, Nu worden we vooral gehinderd door stikstof. Dat is de grootste teleurstelling uit de afgelopen tien jaar. De wegenbouw ligt nu grotendeels stil. En we moeten nu maatregelen nemen, anders komt er een flinke dip in de woningbouw over twee jaar.”

Maar woonminister Hugo de Jonge jaagt grote beleggers weg, die nodig zijn voor deze bouwplannen.

„Ik ben blij dat we eindelijk weer een minister van Volkshuisvesting hebben, nadat toenmalig minister Stef Blok de zaak naar de Filistijnen had geholpen door de verhuurdersheffing bij woningcorporaties en de versobering van de hypotheekrenteaftrek. De Jonge heeft die heffing afgeschaft, waardoor de corporaties meer investeringsruimte hebben. En ik verwacht dat de minister halsstarrige provincies zal houden aan de afspraken voor de woningbouw. Hij toont daadkracht.”

Provincies willen voornamelijk binnenstedelijk bouwen, maar die woningen zijn er pas over twintig jaar.

„Ze hebben zich gecommitteerd aan woningbouw, terwijl er eerst te weinig gebeurde omdat elke grasspriet heilig is voor provincies. Met de enorme woningnood hebben we niet de luxe om alleen binnenstedelijk te bouwen. Er is een aantal knoppen waar je aan kunt draaien. Allereerst zal ook aan de randen van steden en in buitengebieden gebouwd moeten worden. Daarnaast zou de overheid met afnamegarantie tot 70% er voor kunnen zorgen dat de bouwers aan de gang kunnen blijven, om die dip in de woningbouw over een paar jaar te voorkomen. Als het huis verkocht is gaat het geld terug in het fonds.”

Waarom is dat fonds nodig?

Door de hogere rente is het voor kopers lastiger om de financiering rond te krijgen. Maar aannemers mogen niet bouwen als ze minder dan 70% huizen hebben verkocht. Met een garantiefonds van de overheid kunnen we in ieder geval projecten starten en doorbouwen. Want de onderliggende vraag naar woningen is er. Een andere knop is om woningcorporaties meer ruimte te geven om ook middenhuur te bouwen.”

Dat is marktverstorend, werd eerder gezegd.

„Er is wel wat ruimte. Maar nu is het ontwikkelen van alle zogeheten ’woondeals’ in de verschillende provincies een bestuurlijk feestje, terwijl wij als bouwers niet overal aan tafel zitten. Wij willen samen met de minister, provincies en gemeenten kijken op welke locaties we snel kunnen doorpakken. Er zijn nu al 300.000 woningen tekort en dat loopt alleen maar op als we niet voldoende bouwen.”

De politiek ziet nu een oplossing in woningsplitsing.

(Verhagen zucht). „We leven niet in een dictatuur. Je kunt mensen niet verplichten om hun huis te splitsen. Dat is een schijnoplossing. Er staat in de grondwet dat het Rijk zorgplicht heeft ten aanzien van volkshuisvesting. Er zal hoe dan ook gebouwd moeten worden met deze bevolkingsgroei.”

De bouw is stilgelegd terwijl het slechts 0,6% aan stikstof uitstoot. Waarom komt u niet harder in opstand?

„Het komt voort uit het idee dat iedereen zijn deel zou moeten leveren, maar wat de bouw betreft is het effect verwaarloosbaar. Dit terwijl we heel veel last hebben van het stopzetten van vergunningen. We hebben nota bene een plan samen met natuurorganisaties en boeren gemaakt dat de overheid stikstof versneld kan reduceren, de piekbelasters versneld uit kan kopen, plus de instelling van een nationale stikstofbank die de rechten kan verdelen over PAS-melders (ondernemers die onder het Programma Aanpak Stikstof vallen), de natuur en de bouw enzovoorts. Het was een kwestie van inkoppen, maar er is nog steeds veel te weinig mee gedaan.”

Wat is volgens u nou echt het grootste probleem?

„Dat is politiek gekissebis, men is elkaar in Den Haag aan het bevechten in plaats van leiderschap te tonen. Het regeerakkoord staat vol met afspraken die gunstig zijn voor de bouwsector zoals de energietransitie en de ambitie om één miljoen woningen te bouwen. Het gebeurt niet in de praktijk. Minister Harbers moet nu als de bliksem zorgen dat we achterstallig onderhoud aan wegen kunnen uitvoeren, nu de aanleg van nieuwe wegen stilligt. Daarnaast moet hij een claim leggen op een deel van de stikstofruimte die vrijkomt voor de aanleg van nieuwe infrastructuur. Want er zijn ook nieuwe wegen nodig om nieuwe woningen bereikbaar te maken.”

Nederland wil de VN-doelen halen, die de voorkeur geven aan fiets en OV.

„Het is wensdenken dat we niet meer met de auto gaan en geen wegen meer nodig hebben. Infrastructuur is essentieel om in de toekomst nog geld te verdienen in Nederland. Het anti-autosentiment begrijp ik niet helemaal. Als we straks elektrisch rijden, dan is er toch geen probleem meer. De bevolking groeit, dus hoe je het wendt of keert, we zullen als maatschappij moeten investeren in infrastructuur én woningen. Het kan niet zo zijn dat het land nog langer op slot blijft.”

www.telegraaf.nl/financieel/144001313...
[verwijderd]
0
Men kan veel beter uit al die internationale organisaties als de VN en dergelijke stappen.
Welke onnozele verzint dat men alleen nog op de fiets en OV mag? Je neemt toch ook geen
meubels mee achterop de fiets of in de trein? Auto's, wegen, ze vormen onderdeel van de economie.
leonardus65
0
quote:

Geldzaken schreef op 5 maart 2023 20:15:

[...]

Weer een artikel met totaal geklets, onzin. Want boeren willen niet uitgekocht worden, zij willen hun vak blijven uitoefenen.
Kom met feiten. Of leeft u onder een stoeptegel? Gaan boeren massaal protesteren of hebben ze massaal geprotesteerd omdat ze
graag uitgekocht willen worden?
De meeste ietwat grotere boeren zijn gewoonweg miljonair, dat is een feit. Ook gaat er al decenia miljarden subsidie naar boeren in Europa. De kleinere boer zal dit nodig hebben. Voor de grotere boer is dit gewoon een extra inkomen.

www.oneworld.nl/lezen/klimaat/zo-houd...

PERVERSE PRIKKEL
De 90 miljoen euro die de afgelopen vier jaar naar dit soort promotiecampagnes ging, is nog maar een deel van de subsidiegelden voor Europese vlees- en zuivelproducenten. Hazekamp lobbyt binnen het Parlement voor het afschaffen van de 28 miljard euro die er jaarlijks naar (melk)veehouderijen in Europa gaat, vooral in de vorm van inkomenssubsidies voor boeren. “De subsidies geven een perverse prikkel door boeren een minimuminkomen te geven. Tegelijkertijd is in Europa het melkquotum afgeschaft, waardoor je grenzeloos mag produceren. Door de lage melkprijs doen veel boeren dat ook.”

Als boer beland je in een negatieve spiraal van overproductie, lage prijzen en nog meer overproductie. Zo is er een ‘melkplas’ ontstaan: melk, yoghurt en kaas waar in de EU-landen zelf geen vraag naar is en die dus voor een te lage prijs op de wereldmarkt terechtkomen. “De melkconsumptie in Nederland en andere Europese landen is fors gedaald: van 100 naar 60 liter per jaar. Toch neemt de melkproductie alleen maar toe.” Nederland – in Europa de grootste varkensvleesproducent en een van de grootste zuivelproducenten – kreeg 725 miljoen euro aan landbouwsubsidies in 2017.
[verwijderd]
0
quote:

leonardus65 schreef op 12 maart 2023 10:29:

[...]

De meeste ietwat grotere boeren zijn gewoonweg miljonair, dat is een feit. Ook gaat er al decenia miljarden subsidie naar boeren in Europa. De kleinere boer zal dit nodig hebben. Voor de grotere boer is dit gewoon een extra inkomen.

www.oneworld.nl/lezen/klimaat/zo-houd...

PERVERSE PRIKKEL
De 90 miljoen euro die de afgelopen vier jaar naar dit soort promotiecampagnes ging, is nog maar een deel van de subsidiegelden voor Europese vlees- en zuivelproducenten. Hazekamp lobbyt binnen het Parlement voor het afschaffen van de 28 miljard euro die er jaarlijks naar (melk)veehouderijen in Europa gaat, vooral in de vorm van inkomenssubsidies voor boeren. “De subsidies geven een perverse prikkel door boeren een minimuminkomen te geven. Tegelijkertijd is in Europa het melkquotum afgeschaft, waardoor je grenzeloos mag produceren. Door de lage melkprijs doen veel boeren dat ook.”

Als boer beland je in een negatieve spiraal van overproductie, lage prijzen en nog meer overproductie. Zo is er een ‘melkplas’ ontstaan: melk, yoghurt en kaas waar in de EU-landen zelf geen vraag naar is en die dus voor een te lage prijs op de wereldmarkt terechtkomen. “De melkconsumptie in Nederland en andere Europese landen is fors gedaald: van 100 naar 60 liter per jaar. Toch neemt de melkproductie alleen maar toe.” Nederland – in Europa de grootste varkensvleesproducent en een van de grootste zuivelproducenten – kreeg 725 miljoen euro aan landbouwsubsidies in 2017.
De meeste wat grotere boeren zijn gewoonweg GEEN miljonair, dat is een feit. Pas als ze de boel verkopen, ja dan zijn ze misschien miljonair mag het?
Maar dat is ook nog de vraag gelet op dat boeren vooral veel schulden hebben gemaakt om te voldoen aan hun bestaansrecht, hun inkomen. Bedenk dat er klauwenvol geld op tafel moest komen om melkquota te kopen !! Hadden ze dat eindelijk voor elkaar werd het afgeschaft. Daarnaast door regelgeving mocht
men op 1 hectare niet meer zoveel koeien hebben lopen, dus moest er meer land gekocht worden om hetzelfde aantal koeien te kunnen behouden
en dus het inkomen te behouden. Door allerlei regelgevingen is de boerensector op kosten gejaagd. Voor een buitenstaander die een extra stal er bij gebouwd ziet worden, denkt dat de boer doet aan uitbreiding, maar meer voor het behoud van bestaansrecht.

En dit hebben ze allemaal voor u gedaan, u die hun producten in de winkel heeft gekocht tegen een lage prijs. De supermarkten hebben het er goed mee (gehad). Melkprijs per liter is / was laag. Als u wat meer zou willen betalen of meer had betaald, dan kon u de boeren helpen, maar u heeft ook jarenlang geprofiteerd van de lage prijzen. Zo moesten boeren wel uitbreiden om een redelijk bestaan te hebben/ redelijk inkomen te blijven behouden /genereren.
Bulletje Rozenwater
0
Oudere boeren zijn wel degelijk miljonair, maar ze zijn niet rijk. Het vermogen zit in de grond, het inkomen kan gerust jaren onder modaal of negatief zijn.
Het vermogen is de pensioenpot. Door de stikstof toestanden zijn deze boeren nu afhankelijk v/d staat geworden. De grond is waardeloos geworden en ze moeten maar afwachten wat en wanneer ze hiervoor terugkrijgen. Totdat het is afgehandeld zijn die boeren een slaaf v/d staat. Er is geen toekomst in het bedrijf en stoppen kan ook niet want dan is het bezit verbeurd.
[verwijderd]
1
quote:

KooptNederlandscheWaar schreef op 12 maart 2023 16:05:

Oudere boeren zijn wel degelijk miljonair, maar ze zijn niet rijk. Het vermogen zit in de grond, het inkomen kan gerust jaren onder modaal of negatief zijn.
Het vermogen is de pensioenpot. Door de stikstof toestanden zijn deze boeren nu afhankelijk v/d staat geworden. De grond is waardeloos geworden en ze moeten maar afwachten wat en wanneer ze hiervoor terugkrijgen. Totdat het is afgehandeld zijn die boeren een slaaf v/d staat. Er is geen toekomst in het bedrijf en stoppen kan ook niet want dan is het bezit verbeurd.
Mee eens.
leonardus65
0
quote:

Geldzaken schreef op 12 maart 2023 15:45:

[...]

De meeste wat grotere boeren zijn gewoonweg GEEN miljonair, dat is een feit. Pas als ze de boel verkopen, ja dan zijn ze misschien miljonair mag het?
Maar dat is ook nog de vraag gelet op dat boeren vooral veel schulden hebben gemaakt om te voldoen aan hun bestaansrecht, hun inkomen. Bedenk dat er klauwenvol geld op tafel moest komen om melkquota te kopen !! Hadden ze dat eindelijk voor elkaar werd het afgeschaft. Daarnaast door regelgeving mocht
men op 1 hectare niet meer zoveel koeien hebben lopen, dus moest er meer land gekocht worden om hetzelfde aantal koeien te kunnen behouden
en dus het inkomen te behouden. Door allerlei regelgevingen is de boerensector op kosten gejaagd. Voor een buitenstaander die een extra stal er bij gebouwd ziet worden, denkt dat de boer doet aan uitbreiding, maar meer voor het behoud van bestaansrecht.

En dit hebben ze allemaal voor u gedaan, u die hun producten in de winkel heeft gekocht tegen een lage prijs. De supermarkten hebben het er goed mee (gehad). Melkprijs per liter is / was laag. Als u wat meer zou willen betalen of meer had betaald, dan kon u de boeren helpen, maar u heeft ook jarenlang geprofiteerd van de lage prijzen. Zo moesten boeren wel uitbreiden om een redelijk bestaan te hebben/ redelijk inkomen te blijven behouden /genereren.
De melkplas was er al begin jaren 70, kreeg op school "gratis" melk van Landbouw-Menken. Smaakte totaal niet, was de melk vd boer gewend waar ik het zelf ging halen. Ook is het de vraag of al die melk wel zo gezond was/ is. Maar steeds meer koeien en steeds meer melk per koe heeft zijn grens bereikt. Melk is goed voor elk was vooral om melk te promoten, niet omdat dit zo gezond zou zijn.

Uiteindelijk stoppen er al honderden jaren boeren en worden de boeren die overblijven steeds groter. Veel meer boeren in het buitenland zijn gestopt omdat men niet op dezelfde manier werkte als de Nederlandse boer. En nu krijgt de Nederlandse boer concurentie uit het buitenland. Maar voor veel boeren is het inderdaad heel moeilijk om goed te doen, welke richting op, hoe investeren? Maar dat het verkeerd loopt is zeker en meer melk uit 1 koe halen is ook geen oplossing. Dus het moet minder en vooral anders. Is grasfalt/engels raaigras wel natuur? Kan de natuur overleven als men de koeien op stal houdt en men constant aan het maaien is?

Dat een deel vd boeren nu met schulden zit heeft ook vaak te maken met het uitkopen van broers en zussen. In het verleden "kreeg" de oudste de boerderij, en de rest veel minder. Maar ik heb nog nooit een boer gezien die niet hard werkte, dus het is wel sneu als je dan je boterham amper kan verdienen.
leonardus65
0
www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20230310_948...
En de zuivelproducten, die associëren we toch allemaal met eiwitten?

‘’We komen dan bij de dierlijke zuivelproducten. Weet dat wij eigenlijk de enige zoogdieren zijn die melk van een ander zoogdier drinken. Geen enkel ander dier doet dat, behalve de moedermelk. En allicht ook katten, omdat we ze als mens de melk voorschotelen.

Ik stel me daarom altijd de vraag of we onze eiwitten wel uit de melk moeten halen. In mijn benadering halen we onze calorieën binnen met eten, en dient het drinken om vocht binnen te halen. Koolhydraten, eiwitten en vetten, alle drie heel belangrijk in onze voeding, neem je volgens mij met eten, drinken doe je om te hydrateren.

Ik ben niet tegen melk, maar maak niet te makkelijk de redenering dat eiwitten persé uit die melk of kaas moeten komen.’’

De laatste jaren zien we een opmars van Soja-, Amandel-, Havermelk? Uw opinie?

‘’Ze zijn terecht populair. Dierlijke melk bevat meer vetten, waarvan we deugd kunnen hebben, maar waar we toch mee moeten opletten, omdat ze tot chronische problemen kunnen leiden. We stellen ook vast dat heel wat mensen lactosegevoelig zijn, en die dierlijke melk niet verteren. Ik ben voorstander tot en met van de plantaardige melken. De hoeveelheid eiwit in plantaardige melk is wel kleiner.

Nogmaals, ik geef niet de aanbeveling om nooit melk te drinken, maar geen liter per dag. Van een melkproduct ga je niet dood. Als ik thuiskom, eet ik ook soms eerst een schelletje geitenkaas als aperitief, en dat is een afgeleide van melk. Ik vind het gewoon een vreemde gedachte eiwit altijd met zuivel te associëren. De natuur heeft zoveel meer voor ons bedacht.’’
izdp
1
quote:

Geldzaken schreef op 12 maart 2023 15:45:

[...]

De meeste wat grotere boeren zijn gewoonweg GEEN miljonair, dat is een feit. Pas als ze de boel verkopen, ja dan zijn ze misschien miljonair mag het?
Maar dat is ook nog de vraag gelet op dat boeren vooral veel schulden hebben gemaakt om te voldoen aan hun bestaansrecht, hun inkomen. Bedenk dat er klauwenvol geld op tafel moest komen om melkquota te kopen !! Hadden ze dat eindelijk voor elkaar werd het afgeschaft. Daarnaast door regelgeving mocht
men op 1 hectare niet meer zoveel koeien hebben lopen, dus moest er meer land gekocht worden om hetzelfde aantal koeien te kunnen behouden
en dus het inkomen te behouden. Door allerlei regelgevingen is de boerensector op kosten gejaagd. Voor een buitenstaander die een extra stal er bij gebouwd ziet worden, denkt dat de boer doet aan uitbreiding, maar meer voor het behoud van bestaansrecht.

En dit hebben ze allemaal voor u gedaan, u die hun producten in de winkel heeft gekocht tegen een lage prijs. De supermarkten hebben het er goed mee (gehad). Melkprijs per liter is / was laag. Als u wat meer zou willen betalen of meer had betaald, dan kon u de boeren helpen, maar u heeft ook jarenlang geprofiteerd van de lage prijzen. Zo moesten boeren wel uitbreiden om een redelijk bestaan te hebben/ redelijk inkomen te blijven behouden /genereren.
Als je nu eens bij de feiten bleef?
Melkquota hoefde je niet te kopen. Behalve als je meer wilde melken.
Zoveel koeien per ha is ook niet bepaald.
In 10 jaar tijd is het aantal koeien nagenoeg gelijk gebleven. Dit ondanks de vermindering van de beschikbare grond voor de melkveehouderij.
Dit simpelweg door meer productie per koe.
De melkprijzen zijn al tijden bijzonder hoog.. Dan praat je voor een beetje boer al gauw over extra tonnen per jaar.
Regelgeving is zeker ingewikkeld geworden, maar daar zijn de boeren zelf debet aan en ze profiteren daarvan ook enorm.
Want allemaal in de loop van decennia verzonnen om de boer uit de wind te houden en zo de handhaving in feite onmogelijk te maken. Zie de mestfraude maar als topje van de ijsberg.
Goed voor de natuur zijn maar enkele boeren. En die lijden het meest door het wangedrag van hun collega's.
Medelijden hebben met de boeren die vele tonnen tot miljoenen leenden?
Waarom? Zijn het geen ondernemers?
Nu ze heel erg eindelijk met fluwelen gouden handschoentjes worden aangepakt, om nu echt te gaan voldoen wat ze ruim 40 jaar hebben kunnen afhouden, dan nog klagen?
[verwijderd]
1
Partij tegen de Burger: 'Meer megastallen, minder Yvon Jaspers'

De Partij tegen de Burger is in de provincie. Hier worden de mensen al jarenlang totaal niet serieus genomen door de hoge heren in Den Haag. Terecht.

youtu.be/IqPIo5xvLMI
[verwijderd]
0
Partij tegen de Burger - Zak er maar in

De Partij tegen de Burger is in Groningen. Hier heeft de partij de afgelopen jaren fantastisch werk geleverd. Maar nu dreigt er iets heel ergs te gebeuren. Haal nu je PtdB-campagneshirt in huis:

youtu.be/jDVeBMvKG7U
voda
0
Rutte lijkt niet meer strak aan stikstofbeleid vast te houden: ‘De verkiezingsuitslag gaat rol spelen’

MET VIDEO
Premier Mark Rutte lijkt, gezien de monsterwinst van BBB, niet meer strak vast te houden aan het stikstofbeleid van het kabinet. ,, De uitslag gaat dus, dat kan niet anders, een rol spelen in het beleid, die gaat impact hebben”, zei hij na de ministerraad.

Tobias den Hartog 17 mrt. 2023 Laatste update: 17-03-23, 17:03

117 REACTIES

Rutte zei dat de winst van BBB een ‘schreeuw is’ die ‘binnen het kabinet gehoord moet worden’. Het kabinet koerste op het halveren van de stikstofuitstoot in 2030, waarbij boeren desnoods zouden worden uitgekocht.

Rutte wilde dat beleid niet herhalen. Hij zei juist: ,,Je hebt ervoor te zorgen dat je voortgang bewaakt, maar het signaal van de kiezer, en dat is een duidelijke, heb je mee te wegen. De uitslag gaat dus, dat kan niet anders, een rol spelen in het beleid. Op dit soort dossiers is het een continue proces van beleidsaanpassing. Het is natuurlijk te vroeg om te zeggen hoe precies de uitkomst van de verkiezingen vorm krijgt in het beleid, maar met dit signaal zullen we wat moeten, hier in Den Haag. Ook in het kabinet.”

Minister-president Mark Rutte staat de pers te woord na afloop van de wekelijkse ministerraad. © ANP

Eerder vandaag pleitte CDA-leider Wopke Hoekstra al voor een koerswijziging waar het gaat om stikstof. Hij werd niet concreet. En ook Rutte blijft wat vager, maar lijkt er minder strak in te zitten dan voorheen. D66, dat het hardst pleit voor stikstofreductie, zou ook open staan voor herziening, als je Rutte moet geloven: ,,Alle partijen zijn zich bewust van de verkiezingsuitslag.”

In praktische zin betekent het dat er nu eerst provinciebesturen gevormd gaan worden, waarbij er plannen moeten komen over hoe de stikstof wordt teruggebracht, zegt Rutte.

D66-leider Sigrid Kaag hield zich vandaag eveneens op de vlakte op vragen of het kabinet moet vasthouden aan het stikstofbeleid. Minister Christianne van der Wal (Stikstof) zei zelf vandaag: ,,Ik vind even helemaal niks.”

Rutte vindt niet dat zijn kabinet wankelt. ,,Nee, maar het is wel als een dreun binnengekomen.”

www.ad.nl/politiek/rutte-lijkt-niet-m...
voda
1
’We kunnen ons deze stilstand niet veroorloven’
Noodkreet van VNO-NCW om stikstofaanpak: ’We gaan klimaatdoelen zo niet halen’
Door CONNIE DE JONGE

Updated 4 min geleden
2 uur geleden
in FINANCIEEL

Nederland gaat de klimaatdoelen niet halen en ook de bouw van honderdduizenden woningen gaat niet lukken als de typische Nederlandse stikstofregels niet veranderen. Dat stellen de werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB Nederland in ’een noodkreet’ aan het kabinet. „We kunnen ons deze stilstand niet veroorloven, het duurt allemaal veel te lang.”

File op de A16 bij Rotterdam. Donderdag voorspelde het Economisch Instituut voor de Bouw toename van files, omdat vanwege onder meer stikstof geen nieuwe plannen voor infrastructuur worden uitgevoerd. ANP/HH

De ’noodkreet’ is verpakt in een brief aan minister Christianne van der Wal, waarin VNO-NCW en MKB Nederland voorstellen om de ’juridische alleingang’ terug te draaien. Volgens de werkgevers zitten andere gebieden in Europa niet op slot, terwijl ze ook daar aan de Brusselse regels voor natuurbehoud moeten voldoen. VNO-NCW-voorzitter Ingrid Thijssen: „Een deel van het probleem heeft Nederland dus zelf gecreëerd. De nationale regelgeving moet daarom op vier punten worden aangepast en in lijn worden gebracht met die in andere EU-landen.”

BEKIJK OOK:
Vrees voor groei files door stikstofbeleid: ’Wegen dreigen dicht te slibben’

Dat klinkt als ’BBB, jullie hebben helemaal gelijk’…
„Terecht roepen de BoerBurgerBeweging en ook andere partijen al langer dat we ons niet blind moeten staren op jaartallen en percentages. Wat wij de minister voorstellen, is eigenlijk politiek neutraal. Iedereen erkent dat we een stikstofprobleem hebben en dat de stikstofuitstoot flink naar beneden moet. En iedereen wil dat we woningen kunnen bouwen, elektriciteitskabels kunnen trekken en dat bedrijven kunnen investeren. Wat wij voorstellen kan ook verbinding geven, een oplossing waarmee het kabinet verder kan.”

BEKIJK OOK:
Onvrede binnen VVD over stilte na monsterzege BBB: ’Waar is Rutte?’

Maar dit kabinet is hopeloos verdeeld. Denkt u dat ze er nog uit komen?
„Ze zullen er vast nog even voor nodig hebben. Maar iedereen ziet dat dit opgelost moet worden. In feite zit Nederland nu alweer bijna vier jaar op slot. En het wordt alleen maar erger, met als dieptepunt dat de complete provincie Noord-Brabant een paar weken terug zei: ’We gaan geen vergunningen meer verlenen’. Ondernemers zijn daar kwaad over. Er wordt hun geen enkel perspectief geboden. Dat is een van de redenen voor onze noodkreet. Als we niet gaan handelen, zit ons land zo nog twee jaar of meer op slot. Maar we doen deze oproep ook omdat we zien dat we de klimaatdoelen op deze manier niet gaan halen en dat de economie wordt geremd.”

VNO-NCW-voorzitter Ingrid Thijssen. ANP/HH

U wil dat de minister gaat kijken naar de kwaliteit van de natuur, niet alleen naar de hoeveelheid stikstof die ergens neerslaat. Kan dat zomaar?
„Zeker, Brussel heeft niet bepaald dat wij naar de zogeheten kritische depositiewaarde moeten kijken. Of dat we moeten werken met een modelmatige stikstofberekening. Dat probleem hebben we zelf gecreëerd en kunnen we dus ook zelf oplossen.”

BEKIJK OOK:
’Samsom adviseerde om stikstofcrisis aan te pakken met gedwongen uitkoop boeren’

U pleit er ook voor om per gebied te kijken wat mogelijk is.
„Nu worden alle nieuwe projecten op dezelfde manier beoordeeld. Terwijl wij willen dat ecologen vaststellen of een bepaalde hoeveelheid stikstof in een bepaald gebied leidt tot een significante achteruitgang van de natuur. We stellen daarom voor dat het kabinet de maximale hoeveelheid stikstof per hectare verhoogt, van 0,005 naar 0,5 mol. Per gebied kun je daar dan van afwijken als de natuur dat vraagt. Dat is nog altijd strenger dan in Duitsland of België, maar het geeft ons in ieder geval meer uitzicht op het bouwen van een kleine woonwijk of het trekken van een elektriciteitskabel.”

BEKIJK OOK:
Kabinet stopt met aanleg wegen en spoor: stikstof zet streep door plannen

U wil dat er een nationale stikstofbank komt, waarop ook bedrijven een beroep kunnen doen. Waarom?
„Omdat dat in het wetsvoorstel dat er nu ligt niet geborgd is. Natuurlijk, als boeren vrijwillig stoppen of hun bedrijf verplaatsen moet een deel van de stikstofruimte die daardoor beschikbaar komt (en wordt geregistreerd in een nieuw op te richten stikstofbank, red.) eerst naar de natuur en naar de zogenoemde PAS-melders die hun boerderij nu zonder vergunning draaien. Maar er moet ook een stukje beschikbaar komen voor bedrijven, zodat die wegen kunnen aanleggen, huizen kunnen bouwen en duurzame fabrieken kunnen neerzetten.”

BEKIJK OOK:
Felle kritiek op reactie Van der Wal over stikstofkoers: ’Hou gewoon even je bek’

Levert het wel genoeg ruimte op als er tussen de 2000 en 3000 boeren vrijwillig stoppen, zoals het kabinet voor elkaar wil krijgen?
„Als ze inderdaad komen met die woest aantrekkelijke regeling zoals ze beloofd hebben, zou dat eind dit jaar of begin volgend jaar al voor een beetje ruimte voor ondernemers kunnen zorgen. Zeker als dan ook de stikstofnorm iets wordt verruimd. Licht aan het einde van de tunnel, daar heeft iedereen behoefte aan.”

www.telegraaf.nl/financieel/135282116...
objectief
0
quote:

voda schreef op 24 maart 2023 07:32:

’We kunnen ons deze stilstand niet veroorloven’
Noodkreet van VNO-NCW om stikstofaanpak: ’We gaan klimaatdoelen zo niet halen’
Door CONNIE DE JONGE

Updated 4 min geleden
2 uur geleden
in FINANCIEEL

Nederland gaat de klimaatdoelen niet halen en ook de bouw van honderdduizenden woningen gaat niet lukken als de typische Nederlandse stikstofregels niet veranderen. Dat stellen de werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB Nederland in ’een noodkreet’ aan het kabinet. „We kunnen ons deze stilstand niet veroorloven, het duurt allemaal veel te lang.”

Ja, het lijkt me duidelijk. De autosector (verlaging snelheden), bouw (minder bouw) luchtvaart (minder vliegbewegingen):ze hebben allemaal ingeleverd.
De enige partij de veeboeren willen daarentegen enkel uitbreiden....nee, dus: zij moeten ook inleveren op die duizenden bedrijven.
de tuinman
2
quote:

objectief schreef op 24 maart 2023 09:50:

[...]

Ja, het lijkt me duidelijk. De autosector (verlaging snelheden), bouw (minder bouw) luchtvaart (minder vliegbewegingen):ze hebben allemaal ingeleverd.
De enige partij de veeboeren willen daarentegen enkel uitbreiden....nee, dus: zij moeten ook inleveren op die duizenden bedrijven.
De veehouderij kan helemaal niet uitbreiden in Nederland. Je snapt er geen snars van, of wel?
voda
2
Gekte in Brabant: Varkensfokker bouwt megastal naast pas uitgekochte piekbelaster
Artikel van Pieter Immerzaal • Gisteren om 13:37

De gemeente Oisterwijk heeft een varkenshouder in het Brabantse Heukelom een vergunning gegeven voor een megastal, zodat hij zijn bedrijf kan uitbreiden van 10.500 naar 18.000 varkens. Dit terwijl zijn buurman de eerste piekbelaster in Brabant is, die voor miljoenen werd uitgekocht.

Gekte in Brabant: Varkensfokker bouwt megastal naast pas uitgekochte piekbelaster
© Tom van Limpt

De familie Van de Wouw heeft vele varkensbedrijven in Brabant. Zo bouwden ze in oktober nog een enorme nieuwe varkensstal langs de A58 bij Oirschot, waar ze 12.000 extra dieren kunnen plaatsen. Dit kan allemaal volgens de gemeente, omdat de nieuwe stallen zulke goede stikstoffilters hebben, dat méér dieren toch minder uitstoot betekent.

De vergunningen komen uit 2016 (omgevingsvergunning) en 2020 (bouwvergunning). Mocht de gemeente terugkomen op haar besluit, dan moet er een hoge schadevergoeding worden betaald aan de varkensfokker.

En nu komt het: de megastallen van Van de Wouw staan pal naast de eerste piekbelastende boer die in Brabant is uitgekocht. De gemeente en provincie hebben 2,5 miljoen euro opgehoest om het bedrijf op te kopen, zodat de uitstoot van stikstof rondom nabijgelegen natuurgebieden wordt verlaagd.

Provinciale Statenlid Anne-Miep Vlasveld van de Partij voor de Dieren is verbijsterd en wil weten of het nieuwe stalsysteem de stikstofuitstoot in de praktijk wel genoeg vermindert. “Er komen 7500 varkens bij, maar volgens de papieren werkelijkheid van de provincie wordt er juist minder stikstof uitgestoten.”

Ook wil de PvdD weten of er rekening wordt gehouden met stikstofuitstoot tijdens het bouwen. “Tal van projecten worden stilgelegd vanwege de stikstofuitstoot tijdens de bouw, waarvoor eerder nog geen vergunning nodig was. Ik verwacht dat de bouw van deze megastal daar geen uitzondering op kan zijn.”

www.msn.com/nl-nl/nieuws/other/gekte-...
1.663 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 ... 80 81 82 83 84 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Markt vandaag

 AEX
874,02  0,00  0,00%  24 apr
 Germany40^ 18.086,70 -0,01%
 BEL 20 3.883,83 0,00%
 Europe50^ 4.979,07 -0,22%
 US30^ 38.353,31 0,00%
 Nasd100^ 17.524,13 0,00%
 US500^ 5.072,39 0,00%
 Japan225^ 37.998,76 0,00%
 Gold spot 2.318,03 +0,08%
 EUR/USD 1,0711 +0,12%
 WTI 82,89 -0,01%
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer

Stijgers

AALBERTS NV 0,00%
ABN AMRO BANK... 0,00%
Accsys 0,00%
ACOMO 0,00%
ADYEN NV 0,00%

Dalers

AALBERTS NV 0,00%
ABN AMRO BANK... 0,00%
Accsys 0,00%
ACOMO 0,00%
ADYEN NV 0,00%

EU stocks, real time, by Cboe Europe Ltd.; Other, Euronext & US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: Infront