Koffiekamer « Terug naar discussie overzicht

Niet panieken om de dalende Euro.

2.457 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 » | Laatste
voda
0
Valuta: grillig patroon voor euro

Amerikaanse data nog even in focus.

(ABM FN-Dow Jones) De euro noteerde woensdag nipt onder de 1,07 dollar, nadat de Europese munt eerder nog richting de 1,0740 dollar ging. De valutamarkt is vandaag in afwachting van de Amerikaanse detailhandelsverkopen en vooral producentenprijzen over februari, maar toch vooral van het rentebesluit van de Europese Centrale Bank op donderdag.

"Wij kijken vooral naar de producentenprijzen, met de consumentenprijzen van dinsdag in het achterhoofd", aldus marktanalist Teeuwe Mevissen van Rabobank woensdag tegen ABM Financial News. "Voor de ECB is onze verwachting dat de centrale bank morgen kiest voor een verhoging met 50 basispunten", aldus Mevissen.

De Franse inflatie kwam in februari op jaarbasis in een tweede meting met 6,3 procent nog iets hoger uit dan de 6,2 procent die in een voorlopige meting werd gemeld en viel ook hoger uit dan de 6,0 procent in januari.

De industriële productie van de eurozone liep zowel op maand- als op jaarbasis meer op dan verwacht, terwijl de daling in december werd bijgesteld van een eerder gemelde 1,1 procent naar een afname van 1,3 procent op maandbasis, zo bleek vanochtend.

De Amerikaanse producentenprijzen lopen naar verwachting op maandbasis met 0,3 procent op tegen een stijging met 0,7 procent in januari. Voor de kerncijfers wordt rekening gehouden met een stijging van 0,4 procent tegen 0,5 procent op maandbasis over januari.

De detailhandelsverkopen zijn naar verwachting met 0,4 procent op maandbasis gedaald. Over januari was er sprake van een stijging met 3,0 procent ten opzichte van december 2022.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999
voda
0
Valuta: euro heeft verhoging met 35 basispunten ingeprijsd

Markt heeft volatiliteit nog niet van zich afgeschud.

(ABM FN-Dow Jones) De euro noteerde donderdag na de gevoelige daling van woensdag rond de 1,06 dollar in afwachting van het rentebesluit van de Europese Centrale Bank vanmiddag en het commentaar daarop door voorzitter Christine Lagarde.

"In de eurokoers is nu een verhoging met 35 basispunten ingeprijsd", aldus valutahandelaar Stéphane van der Meer van valutabroker Ebury donderdag tegen ABM Financial News. De euro kende woensdag om 03.51 een koers van 1,0760 dollar, om 16.45 uur stond er 1,0515 dollar op het bord, nu 1,0612 dollar. Het geeft een idee van de onrust in de markt, waarmee de dollar als veilige haven een belangrijke rol speelt, maar ook de verwachting dat de ECB misschien toch kiest voor een verhoging met 25 basispunten", aldus Van der Meer.

De markt was al gespannen in aanloop naar het rentebesluit van de ECB van vandaag en van de Federal Reserve van volgende week woensdag, en raakte nog onzekerder door het rumoer rondom Silicon Valley Bank en helemaal nadat Credit Suisse van aandeelhouder Saudi National Bank te horen kreeg dat het geen financiële steun meer zou ontvangen. Vandaag sprong de Zwitserse centrale bank SNB bij met een lening van 50 miljard Zwitserse frank.

Van der Meer ziet in de kwetsbaarheid van Credit Suisse aanleiding voor de ECB misschien iets minder hard aan de rem te trekken om schulden in de periferie niet duurder te maken. "Er is al eerder gewaarschuwd voor de gevolgen van oplopende rentes voor de schuldposities van landen als Italië, Spanje, Portugal en Griekenland", aldus Van der Meer. "De kwesties bij Credit Suisse lijkt die waarschuwing deze week wat kracht bij te zetten", aldus de handelaar van Ebury donderdag.

Mocht de ECB kiezen voor een verhoging van de rente met 25 basispunten, dan daalt de euro naar verwachting weer onder de 1,06 dollar, aldus de valutahandelaar.

Behalve de ECB staan in de Verenigde Staten de woningbouwcijfers over februari, de wekelijkse steunaanvragen, de activiteitenindex van de Fed van Philadelphia over maart en de importprijzen over februari op de agenda.

Voor de steunaanvragen wordt een daling voorzien van 211.000 naar 205.000 aanvragen.

De euro noteerde donderdag 0,3 procent hoger op 1,0608 dollar. De Europese munt noteerde procent 0,2 hoger op 0,8793 Britse pond. Het Britse pond steeg 0,1 procent en noteerde op 1,2074 dollar.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999
voda
0
Valuta: euro heeft zich herpakt

Fed nu al in focus.

(ABM FN-Dow Jones) De euro noteerde vrijdag in een markt die iets meer tot rust is gekomen en na het optreden van de Europese Centrale Bank, rond de 1,650 dollar, zonder een erg gevulde agenda voor vandaag, waarmee het Amerikaanse rentebesluit van volgende week nu al de aandacht vraagt.

"De beslissing van de bank zorgde voor een stijging van de euro ten opzichte van de dollar", aldus valutahandelaar Paul Erdmann van valutabroker Ebury vrijdag tegen ABM Financial News. "Vooraf was 60 procent van de markt van mening dat de ECB de rente met een kwartje zou verhogen. Daar kwam nog een hogere verwachting voor de kerninflatie bij. De bank is wel iets gunstiger gestemd over de groei van de economie van de eurozone. In december rekende Frankfurt voor 2023 nog op een groei met 0,5 procent, nu is dat opgetrokken naar 1 procent", aldus Erdmann.

De ECB verhoogde de rente donderdag conform verwachting met 50 basispunten. Er werd niet gesproken over andere opties, volgens Lagarde. Een grote meerderheid ging akkoord met het besluit, terwijl 3 of 4 bestuursleden wel wat meer tijd wilden om te kijken hoe de bankensituatie zich zou ontwikkelen, zei de voorzitter.

Door de verhoging met 50 basispunten worden de basisherfinancieringstransacties en de rentetarieven voor de marginale beleningsfaciliteit en de depositofaciliteit verhoogd tot respectievelijk 3,50, 3,75 en 3,00 procent.

De Europese Centrale Bank houdt rekening met verdere renteverhogingen, maar kan gezien de huidige marktturbulentie niet bepalen wat het toekomstige rentepad zal zijn. Dit was de boodschap van voorzitter Christine Lagarde donderdag in haar toelichting op het rentebesluit.

"Als ons basisscenario uitkomt, dan hebben we nog veel werk te verzetten", zei Lagarde wel, doelend op de huidige inflatieverwachtingen. Die ramingen zijn wel van voor de recente bankencrisis, benadrukte de ECB-voorzitter.

De kerninflatie komt naar de huidige verwachting met 4,6 procent in 2023 hoger uit dan de verwachting van 4,2 procent in december, terwijl de algemene inflatieverwachtingen lager liggen dan drie maanden geleden.

"Zolang de onderliggende inflatie stijgt, moeten we de inflatie blijven aanpakken", aldus Lagarde. "We moeten de bevestiging krijgen dat we dichterbij ons inflatiedoel komen", vulde zij aan.

De ECB ziet wel iets van een verbetering in de kerninflatie, "maar nog niet zoveel", aldus Lagarde.

De centrale bank zal bij zijn toekomstige rentebesluiten vooral rekening houden met de ontwikkeling van de inflatie en blijft dus afhankelijk van inkomende data, benadrukte de ECB-voorzitter.

Verder zal de centrale bank geen afweging maken tussen prijsstabiliteit en financiële stabiliteit bij het uitvoeren van zijn monetaire beleid. "We pakken beide apart aan", aldus Lagarde.

De ondergang van de Silicon Valley Bank heeft volgens ABN AMRO geleid tot het uitprijzen van de eerder verwachte renteverhogingen van de Fed en dat zorgde voor een lagere dollar. "Anderzijds herstelde de dollar zich, vanwege zijn status van veiligehavenmunt op momenten dat gevreesd werd dat de situatie tot een systeemrisico voor de banksector zou kunnen leiden", aldus de bank.

De Fed heeft snel gereageerd om te voorkomen dat de vrees zich zou verspreiden.

Als gevolg hiervan ontbreekt het nu aan een duidelijke richting in de Amerikaanse dollar en in de euro ten opzichte van de dollar. De algemene trend op langere termijn blijft negatief voor de dollar en positief voor de euro, aldus ABN AMRO.

Volgende week woensdag neemt de Federal Reserve het rentebesluit. Van de markt denkt circa 84 procent dat de Fed de rente dan met 25 basispunten verhoogt, zo gaf Ermann vrijdag aan. Erdmann schat in dat de markt, gezien de agenda van de komende dagen, dinsdag nog even kijkt naar de Duitse ZEW over maart, maar eigenlijk nu al geconcentreerd is op het Amerikaanse rentebesluit van woensdag.

Vandaag besloot de People's Bank of China tot een verlaging van de verplicht aan te houden deposito's om de economie te stimuleren. De maatregel wordt op 27 maart van kracht.

De Amerikaanse dollar is tegen de Chinese yuan ongeveer terug op het niveau van begin 2023. De algemene zwakte van de Amerikaanse dollar in januari ondersteunde de yuan, en de afschaffing van het Chinese coronabeleid deed dat ook.

Het verschil in monetair beleid tussen de VS en China was volgens ABN AMRO een negatieve factor voor de yuan. De Fed heeft de beleidsrente verhoogd, terwijl de People's Bank of China een geleidelijke versoepeling heeft doorgevoerd, zoals vrijdag weer bleek.

"Wij zijn bescheiden optimistisch voor de yuan om de volgende redenen. Ten eerste, zodra het monetaire beleid van de Fed en de PBoC naar elkaar toe begint te bewegen, kan de yuan in een gematigd tempo stijgen ten opzichte van de dollar. Ten tweede verwachten wij dat de economische groei in China het beter zal doen dan in de VS. Ook dat zou de yuan moeten ondersteunen. Ten derde is de langetermijndynamiek op de valutamarkten in het voordeel van de yuan. De rol van China in de wereld en de rol van de yuan op de valutamarkten zullen toenemen. Het aandeel van de yuan in de internationale valutareserves is laag en er is veel ruimte voor een toename. China zet ook grote stappen voor de digitale yuan. Het is waarschijnlijk dat dit de algemene rol van de yuan op de financiële markten zal vergroten, hoewel dit een zeer geleidelijk proces zal zijn. Kortom, wij verwachten dit jaar enige stijging van de yuan ten opzichte van de Amerikaanse dollar. Onze eindejaarsprognose voor de dollar staat op 6,70 yuan", aldus valutaspecialist Georgette Boele van de bank.

De definitieve inflatie van de eurozone kwam in februari uit op 0,8 procent op maandbasis en 8,5 procent op jaarbasis. De kerninflatie kwam uit op 0,8 procent op maandbasis en 5,6 procent op jaarbasis. Al deze percentages liggen hoger dan in januari, met uitzondering van de totale inflatie op jaarbasis.

De lonen stegen in het vierde kwartaal in de eurozone met 5,1 procent op jaarbasis tegen een stijging met 3,0 procent op jaarbasis over het derde kwartaal. De arbeidskosten stegen in het vierde kwartaal in de eurozone met 5,7 procent op jaarbasis, over het derde kwartaal was dat een stijging met 3,7 procent op jaarbasis

In de Verenigde Staten gaat de aandacht uit naar de industriële productie over februari, het consumentenvertrouwen van de universiteit van Michigan over maart in een voorlopige versie en de leidende indicatoren over februari.

De euro noteerde vrijdag 0,3 procent hoger op 1,0640 dollar. De Europese munt noteerde vlak op 0,8786 Britse pond. Het Britse pond steeg 0,2 procent en noteerde op 1,2136 dollar. De dollar daalde 0,2 procent naar 6,8866 yuan.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999
voda
0
Centrale banken zorgen voor extra dollarliquiditeit

Na noodredding Credit Suisse.

(ABM FN-Dow Jones) Zes grote centrale banken hebben gezamenlijke afspraken gemaakt voor het bieden van liquiditeit in Amerikaanse dollars op de mondiale financiële markten, naar aanleiding van de onrust die in ontstaan na het omvallen van Silicon Valley Bank eerder deze maand en de noodredding van Credit Suisse in het afgelopen weekend. Dat maakten de centrale banken zondag bekend.

De Europese Centrale Bank, de Federal Reserve, de Bank of England, de Bank of Japan, de Bank of Canada en de Zwitserse centrale bank bieden vanaf vandaag extra liquiditeit in dollars aan via de bestaande swapline-regelingen.

In plaats van wekelijks zullen transacties via de swaplines met een looptijd van zeven dagen nu dagelijks worden gedaan, en in ieder geval tot eind april.

Deze swaplines zijn een belangrijke beveiligingsmechanisme om druk op de mondiale financieringsmarkten te verminderen. Dit zou moeten helpen voorkomen dat de stress in het systeem gevolgen heeft voor de kredietverlening aan huishoudens en bedrijven, aldus de ECB in een toelichting.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999
voda
0
Valuta: euro stoicijns na redding Credit Suisse

EBA stelt AT1-houders enigszins gerust.

(ABM FN-Dow Jones) De euro reageert maandag terughoudend op de noodfusie van Credit Suisse met UBS in Zwitserland, na een geruststellend bericht van de Europese bankentoezichthouder EBA, maar de onrust is nog lang niet verdwenen. Dat stelde Rabobank maandag in een commentaar.

De euro ging hoger het weekend in en kwam er wat lager weer uit, maar de beweging was eigenlijk beperkt, gezien de grote ingreep in de bankenwereld, waarbij onder andere houders van diep achtergestelde AT1-obligaties van Credit Suiise hun geld kwijtraakten.

De euro stond 0,2 procent hoger op 1,0698 dollar.

"Ik had eigenlijk een grotere reactie in de euro/dollar verwacht", zei marktanalist Stefan Koopman van Rabobank.

De 'wipe-out' van de AT1-obligaties, in een vorige crisisperiode ook nog wel aangeduid als coco's, riep vragen op, omdat de gebruikelijke hiërarchie is dat dit soort obligaties pas worden afgeschreven nadat eerst de aandelen geheel waardeloos zijn geworden, zoals bij een faillissement gebruikelijk is. In dit geval bleef er voor de aandeelhouders nog een klein bedragje over, namelijk de drie miljard Zwitserse frank die UBS betaalt als overnamesom, wat overigens niet meer dan enkele procenten is van de aandelenkoers van enkele weken geleden.

Deze gang van zaken behoort inderdaad tot de mogelijkheden bij de Zwitserse AT1-obligaties, maar in de eurozone is dat niet het geval, stelde Koopman van Rabobank. Hij zag de euro weer wat herstellen nadat de EBA beleggers op dat punt geruststelde.

Ook in de rendementen op de obligaties leidde dit uitspraak tot normalisatie. "Hoewel er nog wel een gevoel is dat de regels niet altijd gevolgd zullen worden als het erop aankomt", volgens de analist.

"Het lijkt erop dat beleggers in banken van de ergste schrik zijn bekomen", aldus Koopman. "De focus is nu weer op mogelijk slecht nieuws over andere banken die in de problemen kunnen raken." De kans is groot dat de paniek dan weer toeslaat. "De trend is toch dat men eerst verkoopt en dan pas vragen stelt."

In dat geval zal dit doorgaans leiden tot een sterkere dollar, wat meestal gebeurt als beleggers risicomijdender worden. Dat zal ook het geval zijn als een Amerikaanse bank als volgende in de problemen zou komen, denkt Koopman.

Verder blijft het nu spannend wat de Fed en de Bank of England gaan doen met de rente later deze week, als de twee centrale banken vergaderen. Rabobank verwacht nog steeds een verhoging met 25 basispunten, maar de markt is hier nu een stuk onzekerder over geworden. "Idealiter moeten de centrale banken de onrust bedwingen met andere maatregelen zoals rond liquiditeit, en zou dit de niet monetaire lijn moeten veranderen. Maar het kan gebeuren dat de situatie rond de stabiliteit zo onrustig is, dat de renteverhoging niet doorgaat. Voor de Fed lijkt er nog een meerderheid te geloven in een verhoging, en voor de Bank of England is dit nu een dubbeltje op zijn kant", zegt Koopman, kijkend naar de koersen.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999
voda
0
Valuta: euro prijst renteverhoging van 25 basispunten door Fed in

Amerikaans rentebesluit valt woensdagavond.

(ABM FN-Dow Jones) De euro noteerde dinsdag rond de 1,0740 in een markt die veilige havens achter zich laat en voorlopig rekening houdt met een renteverhoging van 25 basispunten door de Federal Reserve op woensdag.

"De onrust rond Credit Suisse is weg en daarmee ook de impuls voor de dollar als veilige haven", aldus valutahandelaar Stéphane van der Meer van valutabroker Ebury dinsdag tegen ABM Financial News. De markt maakt zich nu op voor het Amerikaanse rentebesluit van woensdag, waarvoor nu een renteverhoging met 25 basispunten lijkt te zijn ingeprijsd, hetgeen wij ook verwachten", aldus Van der Meer.

De valutahandelaar verwacht na de Fed ook aandacht voor het rentebesluit van de Bank of England op donderdag, waarvoor ook een verhoging met 25 basispunten wordt voorzien.

Op donderdag nemen ook de centrale banken van Turkije, Noorwegen en Zwitserland een rentebesluit. "Daarmee is de markt momenteel wel sterk onderhevig aan monetaire besluitvorming", aldus Van der Meer.

Vrijdag zijn de inkoopmanagersindices van de eurozone en de Verenigde Staten aan de beurt.

De Reserve Bank of Australia is bereid een pauze in te lassen in het verhogen van de rentes om meer tijd te nemen in het beoordelen van de Australische economie, zo bleek vanochtend uit notulen van de laatste beleidsvergadering van de bank.

De Duitse vertrouwensindex ZEW liet een daling van de verwachtingsindex zien van 28,1 in februari naar 13,0 in maart. De verwachting hiervoor was 17,8. De index voor de huidige stand van zaken kwam uit op 46,5 negatief tegen 45,1 negatief een maand eerder.

In de Verenigde Staten staan vandaag alleen de verkopen van bestaande woningen op het programma.

De euro noteerde dinsdag 0,2 procent hoger op 1,0743 dollar. De Europese munt noteerde 0,4 procent hoger op 0,8766 Britse pond. Het Britse pond daalde 0,2 procent tot 1,2256 dollar. De Australische dollar daalde 0,5 procent naar 0,6679 Australische dollar.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999
voda
0
Valuta: euro kruipt omhoog op dag van Fed

Pond in de lift.

(ABM FN-Dow Jones) De euro noteerde woensdag rond de 1,08 dollar op de verwachting dat de Federal Reserve woensdagavond inderdaad besluit de rente met 25 basispunten te verhogen, mede tegen de achtergrond van de onrust in de bankensector.

"Dat zet de dollar wat lager", aldus marktanalist Teeuwe Mevissen van Rabobank woensdag tegen ABM Financial News. "Die onrust is nog niet helemaal weg, waardoor de valutamarkt fragiel en volatiel blijft", aldus de analist.

Veel beweging zat er vandaag in de sterling, die flink steeg ten opzichte van de dollar. "De Britse inflatie steeg onverwacht en niet zo'n beetje ook en dat bracht de markt ertoe rekening te houden met een renteverhoging door de Bank of England van 25 basispunten, terwijl eerder de markt rekening hield met een ongewijzigde rente", aldus Mevissen.

De Britse consumentenprijzen liepen in februari meer op dan verwacht en kwam op jaarbasis 10,4 procent hoger uit. Op maandbasis stegen de prijzen met 1,1 procent, terwijl in januari de prijzen nog met 0,6 procent daalden ten opzichte van december. De verwachting hiervoor lag op een stijging met 0,7 procent op maandbasis.

De Britse producentenprijzen stegen in februari minder hard, met 12,7 procent op jaarbasis tegen een stijging van 14,7 procent in januari. De verwachting lag op een stijging van 12,4 procent van de producentenprijzen.

De Bank of England maakt donderdag het rentebesluit bekend. Ook de Noorse centrale bank en de centrale bank van Zwitserland staan dan op de agenda voor een rentebesluit.

In de Verenigde Staten gaat de aandacht woensdag, voordat de Fed met het rentebesluit naar buiten komt, uit naar de wekelijkse olievoorraden.

De euro noteerde woensdag 0,2 procent hoger op 1,0786 dollar. De Europese munt noteerde 0,3 procent lager op 0,8783 Britse pond. Het Britse pond steeg 0,5 procent tot 1,2284 dollar.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999
voda
0
Valuta: euro verder omhoog na Fed

Bank of England in focus.

(ABM FN-Dow Jones) De euro noteerde donderdag dicht op de 1,09 dollar en dat heeft alles te maken met de als mild opgevatte vooruitzichten van de Federal Reserve bij het rentebelsuit dat woensdag viel.

"Het lijkt er op dat de Fed nog niet helemaal klaar is met renteverhogingen, maar dat het einde van de reeks in zicht is", aldus valutahandelaar Stéphane van der Meer van valutabroker Ebury donderdag tegen ABM Financial News. "Dit en volgend jaar staat de Fed dan een stabiel niveau voor ogen en dat betekent in elk geval voor dit jaar dat er geen renteverlaging komt. De markt hoorde voorzitter Jerome Powell ook geruststellende woorden spreken over de onevenwichtigheden in de Amerikaanse bankensector, die hij beheersbaar achtte. Maar dan moet het hier wel bij blijven. Daarmee werd de functie van de dollar als veilige haven kleiner", aldus Van der Meer.

De Federal Reserve verhoogde woensdag de federal funds rate met 25 basispunten naar een bandbreedte van 4,75 tot 5,00 procent. Fed-voorzitter Jerome Powell zei "ingetogen economische groei" te zien, terwijl de inflatie hoog blijft. Hij herhaalde de toewijding van de centrale om de inflatie terug te brengen naar de doelstelling van 2 procent.

De centrale bankier benadrukte eveneens dat de Amerikaanse centrale bank alle middelen zal gebruiken om de bankensector veilig en gezond te houden. De schade is van de recente crisis in de sector, is voor de Fed nu nog lastig te bepalen.

De Fed-bestuurders zien de belangrijkste rente aan het eind van 2023 op een mediaan van 5,1 procent, wat gelijk is aan de prognose in december.

De prognose voor 2024 werd opwaarts bijgesteld ten opzichte van december, van 4,1 procent naar 4,3 procent. Voor 2025 werd de prognose van december gehandhaafd op 3,1 procent.

Voor de langere termijn wordt de federal funds rate geraamd op 2,5 procent, wat gelijk is aan de prognose in december.

Wat marktanalist Philip Marey van Rabobank woensdag in een commentaar op het besluit het meest in het oog sprong, was dat de Amerikaanse centrale bank terug is gekomen op eerdere suggesties om zijn voorspellingen voor de federal funds rate verder opwaarts bij te stellen.

"Dit heeft de Fed voor 2023 niet gedaan, wat suggereert dat er nog één verhoging volgt van 25 basispunten, maar dat het dan toch echt voorbij is", aldus Marey. Daarnaast wijst het feit dat de centrale bank wel aan een mediaan van 5,1 procent vasthoudt tegen het einde van het jaar erop dat de centrale bank in tegenstelling tot wat sommige marktvolgers verwachtten, de rente nog niet gaat verlagen, voegde Marey toe.

Voor vandaag gaat de aandacht dan in eerste instantie uit naar het rentebesluit door de Bank of England. "Die doet wat de Fed doet en zal straks het tarief ook met 25 basispunten verhogen. Na dat besluit verschuift de aandacht eigenlijk direct naar morgen wanneer een aantal eerste samengestelde inkoopmanagersindices over maart worden gepubliceerd in Europa en de Verenigde Staten", aldus de valutahandelaar van Ebury donderdag.

De centrale bank van Zwitserland verhoogde de rente vandaag met 50 basispunten naar 1,50 procent en wilde daarmee de oplaaiende inflatiespiraal het hoofd bieden. In februari kwam de inflatie van Zwitserland uit op 3,4 procent en dat bracht de SNB ertoe om de de verwachting voor de inflatie voor 2023 te verhogen van 2,4 naar 2,6 procent.

Vanochtend kwam ook de centrale bank van Noorwegen met een rentebesluit. Het rentetarief werd met 25 basispunten verhoogd naar 3,00 procent, terwijl Norges Bank voor deze zomer uitgaat van een tarief van 3,5 procent. Dat is hoger dan de verwachting in december.

Voor vanmiddag staan er in de Verenigde Staten de wekelijkse steunaanvragen, de Chicago Fed-index over februari en de verkopen van nieuwe woningen op de agenda. De steunaanvragen worden ingeschat op 198.000 tegen 192.000 een week eerder.

De euro noteerde donderdag 0,3 procent hoger op 1,0886 dollar. De Europese munt noteerde 0,1 procent lager op 0,8839 Britse pond. Het Britse pond steeg 0,4 procent en noteerde op 1,2316 dollar. De euro noteerde 0,2 procent hoger op 0,9976 Zwitserse frank. De dollar daalde 1,0 procent naar 10,3545 Noorse kroon.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999
voda
0
Valuta: credit default swaps terug van weggeweest

Euro onderdruk door oplopend risicobesef rondom obligaties Deutsche Bank.

(ABM FN-Dow Jones) De euro noteerde vrijdag in de loop van de ochtend een stuk lager als gevolg van de oplopende verzekeringsvoorwaarden voor de afdekking van de kredietrisico's bij obligaties van Deutsche Bank.

"Dat voedt de gedacht dat er druk zou kunnen ontstaan op de Europese rente", aldus valutahandelaar Dirk Croonen van valutabroker Ebury vrijdag tegen ABM Financial News. "Dat besef zette de euro onder druk ten opzichte van de dollar."

De nieuwste zorgen in de bankensector zorgden niet alleen voor de forse koersdaling voor het aandeel Deutsche Bank, maar maakten ook duidelijk dat de valutamarkt zeer alert is en zeer gevoelig voor onzekerheden over het bankensysteem. "Dat maakt de markt nog altijd erg volatiel", ziet Croonen. "Ik denk dat de hogere credit default swaps vandaag een dominanten factor van betekenis blijven", aldus de handelaar van Ebury vrijdag.

Woensdag verhoogde de Fed de beleidsrente met 25 basispunten, overeenkomstig de consensus. Een aanzienlijke minderheid van de voorspellers verwachtte volgens ABN AMRO geen verandering gezien de onrust in de banksector.

"Wij verwachten nu nog een verhoging met 25 basispunten door de Fed, waardoor de fed funds rate uitkomt op 5,00 tot 5,25 procent. Wij hebben ook onze verwachting voor renteverlagingen naar achteren geschoven, die nu eerder in december dan in september van start zullen gaan, omdat de arbeidsmarkt veerkrachtiger is dan wij op dit punt in de cyclus hadden verwacht", aldus Boele.

Het basisscenario van ABN AMRO is dat de renteverlagingen, zodra ze van start gaan, bij elke Fed vergadering met 25 basispunten worden voortgezet, totdat het beleid weer neutraal is. "Wij verwachten dat de fed funds rate eind 2024 op 2,75 tot 3,00 procent ligt en begin 2025 weer neutraal op circa 2,5 procent."

In aansluiting op het rentebesluit van vorige week door de Europese Centrale Bank, toen de rente met 50 basispunten werd verhoogd, verwacht ABN AMRO dat de ECB de depositorente medio dit jaar zal verhogen tot een piek van 3,75 procent, met een renteverhoging van 50 basispunten tijdens de vergadering in mei, gevolgd door een verhoging met 25 basispunten in juni. "Het rentebesluit kwam overeen met onze verwachting. Ook voor de ECB zien wij een renteverlagingscyclus die in december begint en doorgaat in 2024", aldus de valutaspecialist van ABN AMRO vrijdag.

ABN AMRO zette vrijdag ook uiteen wat de verwachtingen in de markt zijn. "De markt verwacht dat de fed funds rate in mei een piek van 4,9 procent zal bereiken en dat de rente daarna wordt verlaagd, met in totaal 75 basispunten vanaf de piek tot het einde van het jaar. De markt houdt er rekening mee dat de economie door de bankencrisis geen zachte landing zal kennen. Voor de ECB verwacht de markt dat de depositorente in juli zal pieken op 3,40 procent, met een mogelijke renteverlaging tegen het einde van dit jaar", legde Boele uit.

Omdat ABN AMRO de meeste renteverlagingen door de Fed heeft uitgesteld tot 2024, "denken wij dat de euro op korte termijn minder kan opveren ten opzichte van de dollar. Daarom verlagen wij onze prognose voor de euro voor eind 2023 van 1,12 naar 1,10 dollar. Wij handhaven de prognose voor de euro voor eind 2024 echter op 1,16 dollar, omdat wij voor 2024 meer renteverlagingen voor de Fed dan voor de ECB verwachten", aldus Boele.

ABN AMRO ziet nog twee andere belangrijke factoren die in de toekomst nauwlettend in het oog moeten worden gehouden. Ten eerste: zolang de Fed de financiële markten van voldoende dollarliquiditeit blijft voorzien, is het onwaarschijnlijk dat de dollar zal stijgen door zorgen over voldoende dollars in het financiële systeem. Als er paniek ontstaat op de financiële markten dan zou de dollar echter nog steeds kunnen stijgen vanwege zijn status van veilige haven. Zolang paniek uitblijft, zullen de toestand van de Amerikaanse economie en de beleidsvooruitzichten van de Fed waarschijnlijk de belangrijkste drijfveren voor de dollar zijn.

Voor de Verenigde Staten staan vanmiddag de orders voor duurzame goederen over februari en de samengestelde inkoopmanagersindex over maart in een eerste meting op het programma. De economie in de eurozone bleek in maart harder gegroeid. De samengestelde index steeg van 52,0 naar 54,1, de hoogste stand in 10 maanden. Vooraf gingen marktkenners uit van een index van 51,9.

S&P sprak in een toelichting van extra signalen dat de economie de weg omhoog heeft hervonden, na de krimp aan het einde van vorig jaar. Daarbij neemt de inflatiedruk ook steeds verder af en versnelt de banengroei.

Sprekers zijn vandaag Joachim Nagel, voorzitter van de Deutsche Bundesbank, en de voorzitter van de Fed van St.Louis James Bullard.

De euro daalde vrijdag 1,0 procent naar 1,0722 dollar. De Europese munt noteerde 0,4 procent lager op 0,8779 Britse pond. Het Britse pond daalde 0,6 procent en noteerde op 1,2216 dollar, ondanks de goede detailhandelsverkopen.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999
voda
0
Valuta: stilte na de storm

Weinig reuring verwacht deze week.

(ABM FN-Dow Jones) De valutamarkt is erg rustig aan de week begonnen en dit zou wel eens langere tijd zo kunnen blijven, nadat de grote centrale banken vorige week met rentebesluiten reageerden op de bankencrisis van de afgelopen weken.

De euro/dollar noteerde maandag 0,1 procent lager op 1,0765 dollar, vergeleken met vrijdagavond.

Vrijdag was er de nodige marktonrust rond Deutsche Bank, dat zijn aandelenkoers scherp zag dalen, terwijl de verzekeringen op wanbetaling in prijs omhoogschoten, maar het werd niet "zo'n weekend", om te spreken met een bekende sportcommentator.

De koers van Deutsche Bank krabbelt maandag weer op. Hoewel de koersverliezen niet worden goedgemaakt, lijkt de bankencrisis daarmee voorlopig weer beteugeld.

De euro/dollar beweegt binnen een smalle bandbreedte, zei marktanalist Teeuwe Mevissen van Rabobank. Dit heeft ermee te maken dat er niet veel renteverhogingen meer te verwachten zijn na de rentebesluiten van de Fed en de ECB vorige week, terwijl renteverlagingen in het komende jaar ook nog niet kunnen worden voorzien.

Mede daarom voorziet Rabobank voor de euro over een jaar een wisselkoers rond 1,05 dollar, wat nauwelijks lager is dan de huidige stand.

Het vuurwerk kwam vorige week van centrale banken, zei Mevissen, die moesten uitleggen waarom ze doorgaan met de rente verhogen, ondanks de onrust over de financiële stabiliteit. De markt zal nu van besluit tot besluit leven, waarbij goed nieuws over de bankensector de euro zal steunen en slecht nieuws normaal gesproken zal leiden tot een sterkere dollar.

Het idee dat de bankencrisis het werk doet voor de centrale banken, door de economie te verkrappen en de inflatie te beteugelen, wil Mevissen niet geheel tegenspreken, maar hij waarschuwt om een te sterke link te leggen tussen de renteverhogingen en de bankencrisis.

"De centrale banken moeten nog wel echt zorgen dat ze de inflatie onder controle krijgen, want met zo'n hoge inflatie is het lastig de economie weer op gang te krijgen", zei de marktanalist.

De renteverhogingen die de centrale banken doorvoeren, werken niet automatisch door in de economie: daarvoor is monetaire transmissie nodig. Deze verkrappende effecten beginnen nu wel echt zichtbaar te worden in de markt, volgens Mevissen. Mede onder de invloed van de bankencrisis worden banken voorzichtiger met het verstrekken van leningen.

Volgens Mevissen is het echter niet terecht om de bankencrisis, die begon bij Silicon Valley Bank en uitmondde in de overname van Credit Suisse, neer te leggen bij de renteverhogingen. In het geval van Silicon Valley Bank was ontbrekend toezicht op een slechte risicobeheersing de oorzaak, en bij Credit Suisse was er gebrek aan vertrouwen door een reeks problemen die weinig met het monetaire beleid te maken hadden.

Op macro-economisch front is het een magere week qua nieuws voor de valutahandel. Het interessantst zijn waarschijnlijk de inflatiecijfers uit Duitsland en Frankrijk later deze week. Een Ifo-cijfer uit Duitsland voor het ondernemersvertrouwen was iets beter dan verwacht maandagochtend.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999
voda
0
Valuta: markt blijft volatiel

Weinig macro-economisch nieuws.

(ABM FN-Dow Jones) De euro noteerde dinsdag iets boven de 1,08 dollar in een nog altijd volatiele markt.

"Nu ook Deutsche Bank met de nodige onzekerheden kampt, blijft de markt zeer alert, ook gezien het besef dat de Europese Centrale Bank voorlopig langer dan de Federal Reserve doorgaat met het verhogen van de rentes", aldus valutahandelaar Stéphane van der Meer van valutabroker Ebury dinsdag tegen ABM Financial News. "Die volatiliteit vinden we bij de euro terug in een bandbreedte van 1,07 dollar tot 1,093 dollar", aldus de handelaar van Ebury.

Voor vandaag verwacht Van der Meer weinig reuring. "Het zwaartepunt ligt wat de macro-economische data betreft in de tweede helft van de week, met vrijdag de Amerikaanse PCE-inflatie over februari.

Het Franse ondernemersvertrouwen daalde over maart 1 punt naar 103 ten opzichte van februari, zo bleek vanochtend.

Uit de Verenigde Staten volgen vandaag twee macro-economische cijfers en dat zijn de huizenprijzen in januari en het consumentenvertrouwen over maart.

Sprekers zijn vandaag de voorzitter van de Bank of England, Andrew Bailey, die voor een comité maandagavond al aangaf vertrouwen te hebben in het Britse banksysteem en het regelgevingskader en de Britse premier Risji Sunak.

De euro noteerde dinsdag 0,2 procent hoger op 1,0815 dollar. De Europese munt noteerde 0,1 procent hoger op 0,8796 Britse pond. Het Britse pond steeg 0,1 procent tot 1,2293 dollar.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999
voda
0
Valuta: euro stabiel

In rustige markt.

(ABM FN-Dow Jones) De euro noteerde woensdag binnen een zeer smalle bandbreedte rond 1,0830 dollar in een rustige markt.

"Wij denken dat de rust deze week aanhoudt", aldus marktanalist Teeuwe Mevissen van Rabobank woensdag tegen ABM Financial News. "Als de Amerikaanse en Duitse inflatiecijfers verrassen kan er beweging komen en aan de onderkant heeft de euro dan in eerste instantie ruimte om te zakken tot 1,07 dollar. Wij kijken voor de valutamarkt vooral naar het Amerikaanse banenrapport over maart, dat volgende week vrijdag uitkomt", aldus Mevissen.

Mevissen krijgt de indruk dat de onderliggende zorgen over de staat van de financiële sector goeddeels zijn afgenomen.

Het Franse consumentenvertrouwen deed een stapje terug en daalde van 82 in februari naar 81 in maart, zo bleek vanochtend. Het Duitse consumentenvertrouwen verbeterde licht in april.

In de Verenigde Staten staan voor vanmiddag cijfers over de verkoop van bestaande huizen en de wekelijkse olievoorraden op de agenda.

Sprekers zijn de Britse minister van financiën Jeremy Hunt en de vicevoorzitter van de Federal Reserve, Michael Barr. De Amerikaanse president Joe Biden ontvangt de Argentijnse premier Alberto Fernández in het Witte Huis.

De euro noteerde woensdag 0,1 procent lager op 1,0830 dollar. De Europese munt noteerde vlak op 0,8790 Britse pond. Het Britse pond daalde 0,1 procent tot 1,2326 dollar.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999
voda
0
Valuta: euro geeft geen krimp

Duitse inflatie in focus.

(ABM FN-Dow Jones) De euro noteerde donderdag aan het einde van de ochtend iets hoger dan woensdag, in een stille markt die wacht op de Duitse inflatiecijfers over maart, die in de eerste helft van de middag worden gepubliceerd.

"De euro heeft zich in de afgelopen dagen erg sterk gehouden", aldus valutahandelaar Stéphane van der Meer van valutabroker Ebury donderdag tegen ABM Financial News. "Het wachten is nu op de inflatiedata van Duitsland vanmiddag en die van de Verenigde Staten op vrijdag. Sterke afwijkingen ten opzichte van de vorige data en de verwachtingen zullen een reactie in de euro teweegbrengen", verwacht de handelaar van Ebury.

Voor maart wordt een inflatie in Duitsland voorzien van 7,2 procent op jaarbasis tegen 8,7 procent in februari. Op maandbasis bedroeg de inflatie vermoedelijk 0,6 procent tegen 0,8 procent in februari.

Het consumentenvertrouwen van de eurozone over maart kwam uit op 19,2 negatief tegen 19,1 negatief voor februari. Dit kwam overeen met het voorlopige cijfer, dat vorige week verscheen.

Vanmiddag volgen in de Verenigde Staten de wekelijkse steunaanvragen, die worden ingeschat op 195.000 tegen 191.000 een week eerder. Ook is er een derde raming voor de economische groei over het vierde kwartaal van 2022.

Sprekers zijn vandaag de voorzitter van de Federal Reserve van Richmond, Thomas Barkin, en collega Neel Kashkari van de Fed in Minneapolis.

De euro noteerde donderdag 0,3 procent hoger op 1,0874 dollar. De Europese munt noteerde 0,1 procent lager op 0,8797 Britse pond. Het Britse pond steeg 0,4 procent tot 1,2361 dollar.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999
voda
0
Valuta: inflatie bepaalt richting

Amerikaanse inflatie in focus na Europese cijfers.

(ABM FN-Dow Jones) De euro noteerde vrijdag rond de 1,0880 dollar na al even boven de 1,09 dollar te hebben gestaan. De munt staat sinds gisteren bloot aan tal van inflatiedata, die van belang kunnen zijn voor het rentebeleid van centrale banken.

Voor vandaag is de PCE-inflatiecomponent bij de persoonlijke inkomens en bestedingen van Amerikanen in februari hét cijfer om in de gaten te houden, aldus valutahandelaar Paul Erdmann van valutabroker Ebury vrijdag tegen ABM Financial News. "De euro kreeg met de Duitse inflatiecijfers van donderdag wat meer potentieel, omdat onderliggende de trend nog niet zo is als de Europese Centrale Bank dat graag ziet. Dat voedde het rentesentiment", aldus Erdmann, die vrijdag nog altijd de nodige volatiliteit signaleert.

De Europese inflatie kwam in de voorlopige meting over maart op jaarbasis uit op 6,9 procent tegen 8,5 procent in februari en een verwachte 7,1 procent. De kerninflatie bedroeg in maart 5,7 procent, gelijk aan de verwachting en vergeleken met een kerninflatie van 5,6 procent een maand eerder.

Voor de Amerikaanse kern-PCE wordt op jaarbasis 4,7 procent verwacht, gelijk aan de kerninflatie in januari. Naast deze voor de Fed belangrijke inflatiedata, komen later op de dag nog de inkoopmanagersindex van Chicago en het definitieve consumentenvertrouwen van de universiteit van Michigan, beiden over maart, naar buiten.

Wat Erdmann betreft verschuift na de Amerikaanse inflatiedata de aandacht direct naar maandag als de inkoopmanagersindices voor de industrie in Azië, Europa en de VS over maart naar buiten komen.

Sprekers zijn vandaag de voorzitter van de ECB Christine Lagarde, de voorzitter van de centrale bank van Italië Ignazio Visco en Fed-bestuurder Lisa Cook.

De euro noteerde vrijdag 0,2 procent lager op 1,0882 dollar. De Europese munt noteerde vlak op 0,8800 Britse pond. Het Britse pond noteerde een verlies van 0,2 procent op 1,2366 dollar.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999
voda
0
Valuta: productieverlaging OPEC+ biedt dollar een reddingslijn

Euro stabiel ondanks zwakke PMI-data.

(ABM FN-Dow Jones) De verrassende productieverlaging van OPEC+ dit weekend kan een reddingslijn zijn voor de dollar, volgens valutastrategen van ING.

"We hadden verwacht dat de euro/dollar deze week door de 1,10 zou breken. Dat is nog steeds een mogelijkheid, maar de door OPEC+ aangekondigde verrassende productieverlaging wakkert de inflatiezorgen aan en in het verlengde daarvan neemt de kans op versoepeling door de Fed af, wat de dollar uiteindelijk steun biedt", aldus ING.

In de verkorte en vermoedelijke rustige paasweek, ligt de nadruk op Amerikaanse data met de inkoopmanagersindexen van vandaag en woensdag en de banendata op vrijdag, aldus ING.

Inkoopdata uit de eurozone toonden vanochtend een verdere krimp van de industrie. De inkoopmanagersindex daalde van 48,5 in februari naar 47,3 in maart, de laagste stand in vier maanden.

"De Europese industrie blijft in onrustig vaarwater, waarbij fabrikanten voor de elfde maand op rij een daling in de vraag naar goederen zien", zei hoofdeconoom Chris Williamson van S&P Global in een toelichting.

Volgens marktanalist Michael Hewson van CMC Markets slaagde de euro er voor het weekend niet in om boven de 1,0930 dollar te komen, waardoor het muntpaar mogelijk verder kan terugzakken tot een steunniveau op 1,0730. Lukt het de euro om te stijgen tot boven de 1,0940, dan ligt de weg vrij naar 1,1030, aldus Hewson.

De euro/dollar noteert maandag aan het eind van de ochtend fractioneel hoger op 1,0850.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999
voda
0
Valuta: euro profiteert van afnemende behoefte aan veilige haven

In banenweek.

(ABM FN-Dow Jones) De euro noteerde dinsdag riant boven de 1,09 dollar, nu de behoefte aan veilige valuta is verminderd.

"Na de onrust over de bankensector is zelfs de onverwachte productieverlaging door de OPEC alweer naar de achtergrond verschoven", aldus valutahandelaar Stéphane van den Meer van valutabroker Ebury dinsdag tegen ABM Financial News. "Daarmee is de dollar minder gewild en heeft de euro kans gezien boven de 1,09 dollar uit te komen, terwijl de munt vrijdag nog onder de 1,08 dollar noteerde. De bandbreedte is daarmee wat ons betreft aan de bovenkant opgerekt naar 1,1033 dollar, terwijl de onderkant op 1,0730 blijft staan. De markt blijft tenslotte naar ons idee zeer behoedzaam, ook al oogt het sentiment wat onbezorgd", aldus Van der Meer.

Het is deze week banenweek in de Verenigde Staten, maar ook een zeer korte week, die wat Van der Meer betreft donderdag al een zeker einde vindt, omdat veel marktpartijen een lang weekend van de paasvieringen maken. "De Federal Reserve kijkt met veel interesse naar de ontwikkelingen in de Amerikaanse banenmarkt en dan met name naar de loonontwikkelingen. Voorlopig lijkt de markt nog altijd rekening te houden met nog één renteverhoging met 25 basispunten", aldus Van der Meer.

De Reserve Bank of Australia gunde zich dinsdag een rentepauze na vier renteverhoging van 50 basispunten en vijf van 25 basispunten naar 3,60 procent, om de effecten van die verhogingen op de economie te kunnen taxeren.

De export en import van Duitsland kwam over februari op maandbasis veel hoger uit dan vooraf was voorzien.

In de Verenigde Staten is het vandaag wat macro-economische publicaties betreft rustig. In de tweede helft van de middag komen de vacatures en de fabrieksorders over februari naar buiten, en dat is het dan voor vandaag.

Sprekers voor vandaag zijn de president van de Wereldbank David Malpass, voorzitter van de Federal Reserve van Boston Susan Collins, collega Loretta Mester van Cleveland en Fed-bestuurder Lisa Cook.

De euro noteerde dinsdag 0,2 procent hoger op 1,0922 dollar. De Europese munt noteerde 0,3 procent lager op 0,8753 Britse pond. Het Britse pond steeg 0,5 procent en noteerde op 1,2480 dollar. DE Australische dollar daalde 0,7 procent naar 0,6740 Amerikaanse dollar.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999
voda
0
Valuta: euro kruipt omhoog

In afwachting van meer banendata uit VS.

(ABM FN-Dow Jones) De euro noteerde woensdag rond de 1,0960 dollar en daarmee nog iets hoger dan dinsdag rond het middaguur, in een markt die wacht op de volgende indicatie voor de ontwikkelingen in de Amerikaanse arbeidsmarkt met vanmiddag de groei van het aantal banen in de private sector in maart.

"Dinsdag bleken de Amerikaanse vacatures in februari voor het eerst sinds mei 2021 weer onder de 10 miljoen te zijn gedaald", aldus marktanalist Teeuwe Mevissen van Rabobank woensdag tegen ABM Financial News. "En dan is het de vraag of dat zich ook wil doorvertalen naar het rapport van vandaag en van vrijdag. Het geeft in elk geval wel de indruk van enige afkoeling van een gespannen Amerikaanse arbeidsmarkt", aldus de marktanalist van Rabobank woensdag, die de euro vandaag in een zeer smalle bandbreedte ziet bewegen tussen 1,0944 en 1,0977 dollar.

Rabobank verwacht dat de euro zal gaan terugvallen door de behoefte aan een veilige haven. Over een maand verwacht de bank een daling van de euro naar 1,06 dollar en op een termijn van drie maanden zelfs naar 1,05 dollar, om vanaf dat punt weer te stijgen. "Wij denken dat de rust in de bankensectoren nog niet helemaal is weergekeerd", aldus Mevissen.

De voorzitter van de Federal Reserve van Cleveland Loretta Mester was dinsdag heel duidelijk over het rentebeleid van de Fed: de inflatie is te hoog en het duurt tot zeker 2025 voordat de doelstelling van 2 procent in zich komt. Mester liet haar zorgen over het niveau van de de consumentenprijzen vergezeld gaan van een andere zorg, namelijk die over de stabiliteit van het bankensysteem. Beide dossiers verdienen wat Mester betreft alle aandacht, waarmee zij liet doorschemeren dat van een rentedaling voorlopig geen sprake kan zijn met een loongroei van 4 tot 5 procent op jaarbasis. Zij stipte dinsdag de stabiele economie en vooral ook de nog altijd solide trend in de Amerikaanse huizenmarkt aan.

Vanochtend vroeg bleek de centrale bank van Nieuw-Zeeland niet te hebben geaarzeld en de rente met 50 basispunten te hebben verhoogd naar 5,25 procent.

De Duitse fabrieksorders lieten over februari een onverwachte stijging zien van 4,8 procent.

In Frankrijk kwam de industriële productiestijging over dezelfde maand hoger uit dan verwacht, terwijl de daling over januari iets minder robuust bleek dan eerder kon worden gemeten.

De slotakkoorden van de inkoopmanagersindices voor de diverse dienstensectoren over maart in een tweede, definitieve meting toonden een gemengd beeld, maar geen enkele index wees op krimp. De inkoopmanagersindex voor de dienstensector kwam in maart uit op 55,0 tegen 52,7 in februari. Dat is desalniettemin de hoogste stand in 10 maanden.

Voor vanmiddag wordt er een groei van 210.000 banen verwacht voor de Amerikaanse private sector. In februari kwamen er 242.000 banen bij.

Verder komen nog de handelsbalans over februari, twee inkoopmanagersindices voor de Amerikaanse dienstensector van S&P en ISM en de wekelijkse olievoorraden naar buiten.

Spreker om in de gaten is bestuurder van de Europese Centrale Bank Philip Lane, die vandaag op Cyprus een toespraak houdt. Eind maart gaf hij in een Duitse krant aan dat de ECB niet vreest voor grote problemen in de Europese bankensector en dat dit, zodra de onrust afneemt, betekent dat de rente verder omhoog moet.

De euro noteerde woensdag vlak op 1,0959 dollar. De Europese munt noteerde 0,1 procent hoger op 0,8775 Britse pond. Het Britse pond daalde 0,1 procent en noteerde op 1,2489 dollar. De Nieuw-Zeelandse dollar steeg 0,1 procent naar 0,6312 Amerikaanse dollar. Woensdagochtend vroeg noteerde de munt op 0,6347 Amerikaanse dollar.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999
voda
0
Valuta: euro neemt even gas terug

Na gedaalde rente.

(ABM FN-Dow Jones) De euro noteerde donderdag rond 1,09 dollar, een beduidend lagere koers dan woensdag rond het middaguur, voornamelijk als gevolg van lagere rentestanden.

"We zagen de euro daar steviger op reageren dan de dollar", aldus valutahandelaar Stéphane van der Meer van Ebury donderdag tegen ABM Financial News. "Daarmee zijn de goede Duitse macro-economische data van woensdag en donderdag genegeerd. Het wachten is nu op het grote banenrapport van de Verenigde Staten over maart dat vrijdag verschijnt", aldus Van der Meer.

Woensdag werden in Duitsland over februari al goede fabrieksorders gemeld, donderdag bleek ook de industriële productie over dezelfde maand aanzienlijk beter dan verwacht met een stijging van 2 procent, terwijl er een vlakke trend was voorspeld.

Met een lang Paasweekend in het vizier is de verwachting dat de volumes na donderdag tijdelijk wat lager liggen dan gebruikelijk.

Voor de Amerikaanse banenmarkt wordt uitgegaan van een groei met 238.000 banen tegen 311.000 in februari, een stabiele werkloosheid van 3,6 procent en een groei van het uurloon op jaarbasis met 4,3 procent tegen 4,6 procent op jaarbasis in februari.

Vanmiddag betreft het enige cijfer van belang de wekelijkse steunaanvragen, waarvoor een aantal van 200.000 wordt voorzien tegen 198.000 een week ervoor.

Spreker is vandaag de voorzitter van de Federal Reserve van St. Louis James Bullard.

De euro noteerde donderdag 0,1 procent lager op 1,0900 dollar. De Europese munt noteerde 0,1 procent lager op 0,8746 Britse pond. Het Britse pond noteerde vlak op 1,2463 dollar.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999
voda
0
Valuta: euro herstelt van dip

Amerikaanse inflatiedata eerstvolgende richtpunt.

(ABM FN-Dow Jones) De euro noteerde dinsdag rond 1,09 dollar na een korte dip op 1,0830 dollar op maandag, waarmee de Europese munt zich nog altijd binnen de ruime bandbreedte van 1,0730 tot 1,1030 dollar bevindt.

"De markt leeft langzaam toe naar de volgende rentebesluiten van de Federal Reserve en de Europese Centrale Bank op respectievelijk 3 en 4 mei", aldus valutahandelaar Stéphane van der Meer van valutabroker Ebury dinsdag tegen ABM Financial News. "In aanloop daarnaar zal scherp gelet worden op uitspraken van monetair bestuurders en macro-economische data die invloed zouden kunnen hebben op de rentebesluiten", aldus Van der Meer.

De voorzitter van de Federal Reserve van New York John Williams gaf maandag alvast aan zich niet al te veel zorgen te maken over het verschil in de inflatieverwachtingen van de Fed en van marktkenners. Die laatsten lijken volgens Williams een somberder verwachting te hebben voor de economische ontwikkelingen van de Verenigde Staten.

Voor de markt is de inflatie in de Verenigde Staten over maart, die woensdagmiddag naar buiten komt het eerstvolgende richtpunt.

In de eurozone bleken de retailvolumes in februari op maandbasis met 0,8 procent te zijn gedaald en op jaarbasis met 3,0 procent te zijn afgenomen.

Vandaag staan spreekbeurten op de agenda van de voorzitter van de Fed van Chicago Austan Goolsbee en van Neel Kashkari van de Minneapolis Fed. Ook IMF-bestuurder Kristalina Georgieva en World Bank-voorzitter David Malpass staan op de agenda.

Presidentieel bezoek met de nodige risico's betreft dat van Joe Biden vandaag aan het noorden van Ierland. De Franse president Emmanuel Macron bezoekt vandaag en morgen Nederland.

De euro noteerde dinsdag 0,5 procent hoger op 1,0912 dollar. De Europese munt noteerde vlak op 0,8770 Britse pond. Het Britse pond steeg 0,5 procent en noteerde op 1,2443 dollar.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999
voda
0
Valuta: inflatie VS in focus

Direct gevolgd door Fed-notulen.

(ABM FN-Dow Jones) De euro noteerde woensdag weer solide boven de 1,09 dollar na het herstel dat dinsdag al inzette, in afwachting van de Amerikaanse inflatie over maart.

"Een cruciaal cijfer, nu we richting het volgende rentebesluit van de Federal Reserve gaan", aldus marktanalist Teeuwe Mevissen van Rabobank woensdag tegen ABM Financial News. "Bovendien kunnen de notulen, zoals deze werden opgemaakt tijdens de vorige beleidsvergadering iets meer details prijsgeven over de visie van de bestuurders en hun verwachtingen", aldus de analist van Rabobank.

Voor de inflatie wordt op maandbasis 0,2 procent verwacht tegen 0,4 procent in februari, en op jaarbasis 5,1 procent tegen 5,5 procent een maand eerder. De kerninflatie komt naar verwachting uit op 0,4 procent op maandbasis tegen 0,5 procent in februari. Op jaarbasis rekent de markt op 5,6 procent tegen 5,5 procent een maand ervoor.

De notulen van de Fed verschijnen vanavond om 20.00 uur.

Naast deze twee publicaties staan voor vanmiddag in de VS alleen nog de wekelijkse olievoorraden op het programma.

De vice-voorzitter van de Europese Centrale Bank Luis de Guindos houdt vandaag een toespraak. Het Internationaal Monetair Fonds en de Wereldbank organiseren de IMF-World Bank Spring Meetings. Daar is ook de voorzitter van de Bank of England Andrew Bailey. Verder is er een Oekraïne-overleg waar ook de Amerikaanse minister van financiën Janet Yellen aan deelneemt. Tot besluit komen de ministers van financiën en de centrale bankiers van de G-20 landen bijeen.

De euro noteerde woensdag 0,1 procent hoger op 1,0923 dollar. De Europese munt noteerde 0,2 procent hoger op 0,8797 Britse pond. Het Britse pond daalde 0,1 procent en noteerde op 1,2416 dollar.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999
2.457 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Markt vandaag

 AEX
866,37  +1,02  +0,12%  09:22
 Germany40^ 17.816,50 +0,26%
 BEL 20 3.803,10 +0,22%
 Europe50^ 4.937,85 +0,48%
 US30^ 37.828,06 +0,27%
 Nasd100^ 17.589,27 +0,48%
 US500^ 5.039,25 +0,39%
 Japan225^ 38.149,21 +1,07%
 Gold spot 2.379,48 +0,78%
 EUR/USD 1,0683 +0,11%
 WTI 82,13 -0,10%
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer

Stijgers

Air France-KLM +2,55%
AZERION +2,17%
VIVORYON THER... +2,02%
ASML +1,47%
EXOR NV +1,29%

Dalers

Pharming -9,63%
PostNL -2,88%
Accsys -2,84%
Philips Konin... -1,27%
TomTom -1,21%

EU stocks, real time, by Cboe Europe Ltd.; Other, Euronext & US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: Infront