Koffiekamer « Terug naar discussie overzicht

Stikstofkwestie

1.663 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 ... 80 81 82 83 84 » | Laatste
Ronald Engels
3
Forumleden, eerder geplaatst enkele maanden geleden:

===========================

NH3 uitstoot van veeboeren en van andere dieren, o.a. paarden, kippen, varkens, enzv. is basisch en heeft een pH van ~11.0 en is zeer hygroscopisch en wordt zeer makkelijk geabsorbeerd in koud regen- en oppervlakte- water als anhydrous-ammonia en is dus ook zeer eenvoudig uit te wassen uit de Lucht / Ammonia uitstoot veeboerderijen van alle veeboeren in b.v. Nederland/Vlaanderen!

De lucht/ammonia uitstoot van veeboeren is niet verzurend en verzuurt de grond van Nederland niet, integendeel, onmogelijk, de pH is ~11.0 is alkalisch / basisch, de exacte tegenpool van een zure pH van transport / industrie NOx-uitstoot = HNO3 = Salpeterzuur / Nitraatzuur met zure pH van ~2.5.

NOx uitstoot en dus verzuring grond Nederland komt puur alleen door diesel / gasolie motoren schepen, vliegtuigen kerosine-based turbine motoren, Combined Cycle Krachtcentrales-Gasturbines, diesel motoren vrachtwagens, vervuilende Chinese / Indische /Azie / Afrika kolenkrachtcentrales, vervuilende Fluid Catalytic Cat Crackers-Olieraffinaderijen buiten Nederland en alle vele miljarden personen auto`s met vervuilende dieselmotoren zoals BMW`S, Mercedes, Audi`s, VW`s, enzv., wereldwijd.

De grootste veroorzakers van NOx uitstoot zijn dus het verbranden van fossiele brandstoffen bij vlamtemperaturen boven de 800 graden celcius zoals kolen, olien, bio-olien, bio-gas, aardgas, LPG, LNG en H2 waterstof als brandstof.

Dit geldt voor alle brandstoffen en ook voor waterstof, dat heeft een optimale vlamtemperatuur van 2900 graden met 100 % zuivere geproduceerde O2 = Zuurstof en van ongeveer 500 graden Celcius vlamtemperaturen bij verbranding of bij zelfontbranding met lucht ( 21 % O2, 78 % N2).

Als je H2 verbrandt met geproduceerde pure zuivere zuurstof gaan alle theorieën op en vorm je alleen 100 % schoon water bij neerslag, maar bij H2 verbranding met lucht (78 % N2) vorm je NOx-uitstoot en dus is het dan gecondenseerde neergeslagen water zuur en vormt HNO3 salpeterzuur / nitraatzuur met pH ~2.5 bij contact met vocht in de lucht ("~gemiddeld 15.000 à 20.000 moleculen waterdamp en 420 moleculen CO2 aanwezig op 1 miljoen moleculen lucht") aanwezig in de luchtatmosfeer op 2 meter hoogte boven zee en land oppervlak in NL!

Grijze, Blauwe en Groene H2=Waterstof verbranding met lucht is dus helemaal niet schoon echter verzuurd het land en onze natuur met NOxen, HNO3 = Salpeterzuur, pH ~2.5, afhankelijk concentratie NOx!

De Franse scheikundige Lavoisier experimenteerde met zuivere H2 en 100 % zuivere O2 en zag dat er alleen schoon water ontstond, echter als hij de H2 verbranding met lucht (78 % N2) deed gebeurde het zelfde, maar dat water was zuur en dit was het ontstaan van HNO3 Salpeterzuur / Nitraatzuur.
Dit is nog maar 200 jaar bekend.

H2 kan in vele gevallen een zegen zijn, maar je moet het niet gaan verbranden en dus niet het Nederlandse Aardgasnet er op over schakelen, dit zou gigantische hoeveelheden NOx uitstoot dus HNO3 salpeterzuur neerslag vormen en dus de grond / bodem / natuur wereldwijd sterk verzuren.

Bij brandstofcellen waar H2 direct omgezet wordt in elektriciteit gebeurd dit bij zeer veel lagere temperatuur en daar wordt dus geen NOX uitstoot gevormd.

Ook bij de staalproductie is het een goed middel omdat de H2 gebruikt wordt om het ijzererts Fe2O3 te reduceren naar Fe = gereduceerd ijzer = puur schoon niet roestig staal, en verder het staal smelten zelf weer elektrisch gebeurt. Dus een goede schone staalproductie methode voor TATA-STEEL, Velsen-Noord, echter een zeer kostbare methode waar 70 % energie bij verspilt wordt / verloren gaat.
Kan dus alleen economisch met enorme subsidies!

Alle NOxen (NOx uitstoot) slaat neer als HNO3, Salpeterzuur-Nitraatzuur en heeft een pH van ~2.5, afhankelijk concentratie NOx, dus verzuurt de grond / natuur, echter de uitstoot van NH3 anhydrous-ammonia van onze veeboeren heeft een pH van ~11.0, afhankelijk concentratie NH3, en is dus sterk basisch en neutraliseert de sterk zure pH van ~2.5 van HNO3, salpeterzuur-nitraatzuur neerslag van onze transport wereld, dus het eindresultaat is een minder zure wellicht neutrale pH (pH 7.0) van onze grond en oppervlakte wateren, dit dus juist dankzij onze veeboeren en door hun goede anhydrous ammonia uitstoot met pH = ~11.0.

Poep van dieren en mensen uitgemest op het land is zeer goede voeding / kunstmest en goede mineralen toevoeging voor alle landbouw en dus op verantwoorde wijze uitgemest is dit zeer goed voor alle landbouwgrond wereldwijd en veel goedkoper als door fabrieken geproduceerde kunstmest via aardgas, b.v. bij Yara, Sluiskil en OCI Limburg.

Ook hier geld natuurlijk: “Alle Overdaad aan poep bemesting van landbouwgrond is schadelijk voor alle grond en wellicht voor onze natuur, onbewezen zonder metingen / data?

Als op onze oppervlakte wateren veel zure Salpeterzuur / Nitraatzuren van NOx zouden neerslaan, dan zou door heel Nederland er enorm veel algenvorming zijn in onze oppervlakte wateren in vooral de zomerperioden en dat is absoluut zeker niet het geval in heel Nederland, wel is dit het geval in de Baltische wateren door o.a zee-“diesel motoren”-schepen, die veel NOx dus HNO3 uitstoten en neerslaan in stilstaand water in de Baltic Sea, hier is de algenvorming door NOx zeer groot en werkelijk een groot probleem.

Kort en krachtig Nederland heeft alleen een “puur Politiek veroorzaakt zogenaamd Stikstof Probleem”, echter heeft met zekerheid geen vee boeren stikstof grond verzurings-probleem, in tegendeel de veeboeren neutraliseren lokaal onze grond en dus ook onze natuur!.

Ga maar eens serieus de pH meten (zeer eenvoudig, wat onze NL Overheid niet heeft gedaan?) in veeteelt gebieden, daar kan de grond slechts verzuren door dieselmotoren van vrachtauto`s, dieselmotoren van miljoenen personen auto`s, diesel motoren van tienduizenden schepen en tienduizenden moderne vliegtuig kerosine turbine motoren en tienduizenden bussen voor personen transport (op H2 en / of compressed gas / LPG / diesel motoren) H2 is de ergste NOx producent bij gebruik als brandstof, is dus absoluut niet schoon en absoluut niet milieu en natuur vriendelijk!

Overigens alle Combined Cycle Gasturbines van onze Krachtcentrales, alle moderne Kolen Krachtcentrales, alle moderne Fluid Catalytic Crackers en RFCC Crackers en alle Nederlandse Olieraffinaderijen hebben bij mijn beste weten allen reeds 15 jaar, ESP=Electrostatic Precipitator = Fijnstof verwijdering, DENOX = NOx verwijderng en via aquaious Ammonia van 25 % vol. NH3, omzetting naar schone N2 en schone H2O en DESOX-DECARB = SOx verwijdering en 30 % CO2 verwijdering => Natriumsulfaat en Natrium Carbonaat, rookgas reiniging installaties en zijn dus met grote zekerheid zeer schoon.

Nederland heeft de “aller-schoonste krachtcentrales en Industrien van de hele wereld” en inderdaad deze stoten nog wat marginale CO2 uit en verder alleen schone waterdamp via de rookgassen, “geen probleem volgens mij, CO2 / H2O is voedsel en energie voor groene natuur en voor meer schone voedselproductie wereldwijd”!

NOx wordt gevormd alleen in verbranding`s motoren onder druk en onder vlamtemperaturen van minimaal 800 Graden Celcius, zoals diesel motoren, kerosine turbines vliegtuigen en Combined Cycle Gasturbines Krachtcentrales en Kolenkrachtcentrales en transport bussen / vrachtauto`s / diesel auto`s / vliegtuigen.

M.v.g. Ronald,
izdp
1
Maar dan heb je nog van dat spul wat bacteriën worden genoemd.

nl.wikipedia.org/wiki/Ammoniak

Aangaande de milieueffecten:

Milieueffecten
Ammoniak speelt in het milieu een dubbelrol. Enerzijds is ammoniak (NH3) opgelost in water basisch en wordt het in de lucht in regendruppels of mist omgezet in ammoniumionen (NH4+), waarbij zuur wordt geneutraliseerd. Een deel van het zwavelzuur en salpeterzuur dat in de lucht aanwezig is, wordt op deze wijze door ammoniak geneutraliseerd. Anderzijds kunnen ammoniak en ook ammoniumionen, eenmaal neergeslagen op de bodem, door bacteriën worden omgezet in salpeterzuur dat aan de verzuring juist weer bijdraagt.

Het nettoresultaat van deze twee processen blijkt verzuring (toename van H+) van de bodem op te leveren. In Nederland is ongeveer 30% van de verzuring van het milieu een gevolg van ammoniak.[12]

Ammoniak leidt ook tot vermesting of eutrofiëring. Ammoniak kan, net als door het lozen van afvalwater met een teveel aan nitraat en fosfaat, in het oppervlaktewater een overmaat aan voedingsstoffen veroorzaken. De algengroei in het water kan explosief toenemen wat aan het einde van het groeiseizoen als de algen afsterven en gaan rotten weer tot hypoxie - het ontbreken van zuurstof - kan leiden. Aangezien algen alleen maar overdag zuurstof produceren en in het donker juist zuurstof verbruiken, kan deze situatie al optreden als te veel algen 's nachts al het zuurstof aan het oppervlaktewater onttrekken. Deze eutrofiëring vindt ook plaats op het land. Planten die goed gedijen op mestrijke gronden, zoals brandnetels, krijgen de overhand terwijl planten die op schrale gronden groeien verdwijnen. Tot slot kan het uit ammoniak ontstane nitraat het grondwater vervuilen.

De huidige overmaat aan ammoniak in het milieu is voor bijna 90 procent uit de agrarische sector (landbouw en veeteelt) afkomstig.[13] De ammoniak ontsnapt uit de stallen of komt in de lucht terecht na bemesting van het land (emissie). Via de lucht komt het ammoniak in de bodem of het water terecht (depositie). Het effect van ammoniakuitstoot op de natuur kan onder andere worden gemeten aan de hand van de mate van aanwezigheid van bepaalde korstmossen.

Verzuring
Ammoniak opgelost in water (ammonia) is basisch. Echter, ten gevolge van (langzame) oxidatie door de lucht wordt ammoniak omgezet in stikstofmonoxide. Het ontstane stikstofmonoxide wordt met behulp van zuurstof en water omgezet in salpeterzuur; er ontstaat zure regen die de bodem verzuurt.
Een andere bron van verzuring en van eutrofiëring is de uitstoot van SO2 en NOx. NOx ontstaat als gevolg van een evenwichtsreactie tussen luchtstikstof (N2) en zuurstof (O2) tot NO2 als gevolg van de hoge temperatuur bij verbrandingsgassen zoals in verwarmingsketels en verbrandingsmotoren.

Situatie in Nederland
Sinds eind twintigste eeuw heeft de zich steeds meer tot industriële bedrijfstak ontwikkelende veehouderij in Nederland op aandringen van de rijksoverheid inspanningen geleverd om de milieubelasting door onder andere ammoniak terug te dringen. Zo is er de verplichting gekomen lucht te zuiveren voor ze de stal verlaat en wordt drijfmest alleen nog geïnjecteerd in de bodem. Ook door het gebruik van speciale mestsilo's wordt de uitstoot beperkt. Tussen 1990 tot 2015 is de ammoniakuitstoot uit de agrarische sector dankzij dergelijke voorgeschreven maatregelen met 68 procent gedaald.[14] Ondernemers met een bedrijf dat dicht bij een kwetsbaar gebied ligt, worden met financiële middelen gestimuleerd hun bedrijf te verplaatsen. Ook is er een beleid dat vestiging van bedrijven alleen nog toestaat in aangewezen concentratiegebieden. De vermindering lijkt echter in de eenentwintigste eeuw te stagneren. Volgens onderzoek is de stikstof-uitstoot niet verder afgenomen.
Kaviaar
3
Nederlandse stikstofaanpak mag van Brussel geen vaart verliezen

De Europese Commissie zegt dat het kabinet moet opschieten met de stikstofaanpak. Het Nederlandse beleid mag volgens Brussel geen vaart verliezen, bevestigen Haagse bronnen na berichtgeving van RTL Nieuws. Een ingewijde spreekt van "een duidelijk signaal".
In een brief aan minister Christianne van der Wal (Stikstof) die RTL Nieuws in handen heeft, benadrukt Eurocommissaris Virginijus Sinkevicius dat hij vertraging niet zal accepteren. De Europese Commissie zal ervoor zorgen dat Nederland maatregelen blijft nemen om de stikstofuitstoot te verminderen.
Volgens de Eurocommissaris moet het gebruik van staatssteun om de stikstofuitstoot te verminderen er niet toe leiden dat elders meer uitstoot wordt toegestaan. De Europese Commissie ziet het uitkopen van Nederlandse boeren als een vorm van staatssteun.
De Eurocommissaris wijst daarmee mogelijk op het toestaan van zogenoemde PAS-melders. Dat zijn bedrijven die volgens de oude regels geen stikstofvergunning nodig hadden. Zij moesten uiteindelijk toch een vergunning voor stikstofuitstoot aanvragen, omdat ze in beschermd natuurgebied actief zijn. Maar die vergunning kunnen ze door de huidige stikstofaanpak niet meer krijgen. En zonder zo'n vergunning mogen deze PAS-melders geen stikstof uitstoten.
Het kabinet wil de grootste uitstoters van stikstof laten stoppen, verplaatsen of innoveren, waardoor er meer stikstofruimte vrijkomt om de PAS-melders toe te staan. Maar daar is de Europese Commissie het niet mee eens. Dit zou kunnen leiden tot problemen voor de tweeduizend bedrijven die nu PAS-melder zijn.
Door de monsterzege van de BoerBurgerBeweging bij de Provinciale Statenverkiezingen ligt er veel druk op het kabinet om gas terug te nemen bij de aanpak van de stikstofuitstoot door de landbouw. In de wet staat dat die in 2035 moet zijn gehalveerd, maar de coalitiepartijen hebben onderling afgesproken dat dit doel al in 2030 moet zijn bereikt. Het kabinet heeft daarvoor al een wet in de maak.

www.nu.nl/binnenland/6257505/nederlan...

Dus Brussel bepaald? Brussel vindt het staatssteun.
Dit is waar Brussel te ver gaat. En ze willen steeds verder. Dat kan ook met een ja knik kabinet.

Het wordt tijd dat we ons niet alles op laten leggen door het monster Brussel. Baas in eigen land. En anders wordt er niks meer afgedragen aan Brussel. We krijgen van onze inleg maar een minieme fractie terug via subsidies. Gauw stoppen met die bijdragen, die feitelijk rechtstreeks naar de zeuro landen gaan én Frankrijk.
Er wordt toch niet tot nauwelijks hervormd. Dan blijft het zuur verdiend geld in de bodemloze put storten.
jowi
1
quote:

Kaviaar schreef op 30 maart 2023 18:48:

Nederlandse stikstofaanpak mag van Brussel geen vaart verliezen

De Europese Commissie zegt dat het kabinet moet opschieten met de stikstofaanpak. Het Nederlandse beleid mag volgens Brussel geen vaart verliezen, bevestigen Haagse bronnen na berichtgeving van RTL Nieuws. Een ingewijde spreekt van "een duidelijk signaal".
In een brief aan minister Christianne van der Wal (Stikstof) die RTL Nieuws in handen heeft, benadrukt Eurocommissaris Virginijus Sinkevicius dat hij vertraging niet zal accepteren. De Europese Commissie zal ervoor zorgen dat Nederland maatregelen blijft nemen om de stikstofuitstoot te verminderen.
Volgens de Eurocommissaris moet het gebruik van staatssteun om de stikstofuitstoot te verminderen er niet toe leiden dat elders meer uitstoot wordt toegestaan. De Europese Commissie ziet het uitkopen van Nederlandse boeren als een vorm van staatssteun.
De Eurocommissaris wijst daarmee mogelijk op het toestaan van zogenoemde PAS-melders. Dat zijn bedrijven die volgens de oude regels geen stikstofvergunning nodig hadden. Zij moesten uiteindelijk toch een vergunning voor stikstofuitstoot aanvragen, omdat ze in beschermd natuurgebied actief zijn. Maar die vergunning kunnen ze door de huidige stikstofaanpak niet meer krijgen. En zonder zo'n vergunning mogen deze PAS-melders geen stikstof uitstoten.
Het kabinet wil de grootste uitstoters van stikstof laten stoppen, verplaatsen of innoveren, waardoor er meer stikstofruimte vrijkomt om de PAS-melders toe te staan. Maar daar is de Europese Commissie het niet mee eens. Dit zou kunnen leiden tot problemen voor de tweeduizend bedrijven die nu PAS-melder zijn.
Door de monsterzege van de BoerBurgerBeweging bij de Provinciale Statenverkiezingen ligt er veel druk op het kabinet om gas terug te nemen bij de aanpak van de stikstofuitstoot door de landbouw. In de wet staat dat die in 2035 moet zijn gehalveerd, maar de coalitiepartijen hebben onderling afgesproken dat dit doel al in 2030 moet zijn bereikt. Het kabinet heeft daarvoor al een wet in de maak.

www.nu.nl/binnenland/6257505/nederlan...

Dus Brussel bepaald? Brussel vindt het staatssteun.
Dit is waar Brussel te ver gaat. En ze willen steeds verder. Dat kan ook met een ja knik kabinet.

Het wordt tijd dat we ons niet alles op laten leggen door het monster Brussel. Baas in eigen land. En anders wordt er niks meer afgedragen aan Brussel. We krijgen van onze inleg maar een minieme fractie terug via subsidies. Gauw stoppen met die bijdragen, die feitelijk rechtstreeks naar de zeuro landen gaan én Frankrijk.
Er wordt toch niet tot nauwelijks hervormd. Dan blijft het zuur verdiend geld in de bodemloze put storten.
Brussel bepaalt! Je bedoelt Timmermans en Samson bepalen. Twee PvdA ers.
Bulletje Rozenwater
2
Ik vind het allemaal erg bijzonder dat er opeens, nu er wat gedoe is over de verkiezingsuitslag en de toekomst van het kabinet, er een euro commissaris iets over de stikstofkwestie meent te moeten vinden. En dat staat dan in een brief in bezit van RTL nieuws die we nog niet gezien hebben. Maar het is wel nieuws kennelijk.
Nu is het inmiddels ook wel duidelijk dat het oorspronkelijke "ja maar dit moet van de EU" in 2020 ook wat genuanceerder lag dan dat door onze premier werd voorgeschoteld.
hirshi
2
quote:

KooptNederlandscheWaar schreef op 30 maart 2023 19:20:

Ik vind het allemaal erg bijzonder dat er opeens, nu er wat gedoe is over de verkiezingsuitslag en de toekomst van het kabinet, er een euro commissaris iets over de stikstofkwestie meent te moeten vinden. En dat staat dan in een brief in bezit van RTL nieuws die we nog niet gezien hebben. Maar het is wel nieuws kennelijk.
Nu is het inmiddels ook wel duidelijk dat het oorspronkelijke "ja maar dit moet van de EU" in 2020 ook wat genuanceerder lag dan dat door onze premier werd voorgeschoteld.
Een mannetje van 32 uit Litouwen zal ons wel even de wet voorschrijven.
Opzouten zou ik zeggen.

Maar toegegeven, hij krijgt de kans om ons te bedreigen en als slaafjes van Brussel hebben we het er wel zelf naar gemaakt om ons te laten koeieneren.
Kaviaar
1
quote:

jowi schreef op 30 maart 2023 19:08:

[...]

Brussel bepaalt! Je bedoelt Timmermans en Samson bepalen. Twee PvdA ers.
Was Samson niet eerder een milieuextremist? Greenpeace bootjes etc.?
[verwijderd]
3
quote:

jowi schreef op 30 maart 2023 19:08:

[...]

Brussel bepaalt! Je bedoelt Timmermans en Samson bepalen. Twee PvdA ers.
Even een correctie. Deze bewindslieden zijn zeer bekwaam, maar dan wel zeer bekwaam in het kapot maken van landen als Nederland.

Wie is eigenlijk de baas is Nederland? Brussel? Als Brussel de baas is, dan moet Nederland NU uit de EU. DIRECT! !!!!!!!!!!!!!!!

Politici in Nederland die zich de les laten lezen door Brussel? Ongelooflijk. Stel dat Brussel zegt als je niet doet wat wij willen krijg je de kogel,
dan zou ik als politicus zeggen: doe mij dan maar de kogel. Wij gaan niet buigen voor Brussel en wij gaan de stikstofhobby in de ijskast zetten
en feest vieren: de boeren mogen hier volop boeren. De zomer komt er aan ! Jullie blijven af van onze belangen !

Willen ze toch dwingen? Dan gaat er geen hulp en geen cent meer naar Oekraïne. Zo zou ik het spel spelen. Maar ja, wie ben ik als "gewone" burger?
Kaviaar
4
Op 11 september 2019 werd bekend dat Samsom benoemd is als kabinetschef van Europees commissaris Frans Timmermans, die belast is met de uitvoering van het EU-klimaatbeleid. Samsom ondersteunt Timmermans sinds 1 december 2019 bij de ontwikkeling van een Green Deal en een Europese klimaatwet.

nl.wikipedia.org/wiki/Diederik_Samsom

Het is één grote pot snot dat hele Brussel !
En dit kabinet laat daar zijn oren naar hangen?

Daarom moet gauw de stekker eruit!
Kaviaar
3
quote:

jowi schreef op 30 maart 2023 19:08:

[...]

Brussel bepaalt! Je bedoelt Timmermans en Samson bepalen. Twee PvdA ers.
Je hebt gelijk. Twee snotneuzen die dicteren wat wij en de hele EU moeten.
Daarom zou het beter zijn als NL uit de EU stapt, voordat we straks niks meer te zeggen hebben in eigen land.

Terug naar de keiharde gulden!
Kaviaar
2
quote:

objectief schreef op 11 februari 2023 08:16:

[...]

De criminelen zitten niet in Den Haag maar daarbuiten; drugsbendes/fraude belastingen/verzekeringen/plofkraken/overvallen, dat heb ik nog niet van de hardwerkende politici in Den Haag gehoord; die proberen van Nederland nog iets te maken.
Eens, objectief.
De politici in Den Haag proberen het kleine beetje wat nog maar heel is in NL, kapot te maken.
Ze zijn zelf begonnen met polariseren. Rutte en De Jonge voorop met hun prik prik prik. Groepen tegen elkaar opzetten. Heel kwalijk.
Dit polariseren doet D66 nog een tikkeltje erger door alle schuld bij de boeren te leggen, zonder dat ze in de spiegel kijken. Ze moeten dan constateren dat zij zelf de norm onhaalbaar laag hebben gezet en vastgelegd hebben in de wet.
[verwijderd]
2
quote:

Kaviaar schreef op 30 maart 2023 19:53:

[...]

Eens, objectief.
De politici in Den Haag proberen het kleine beetje wat nog maar heel is in NL, kapot te maken.
Ze zijn zelf begonnen met polariseren. Rutte en De Jonge voorop met hun prik prik prik. Groepen tegen elkaar opzetten. Heel kwalijk.
Dit polariseren doet D66 nog een tikkeltje erger door alle schuld bij de boeren te leggen, zonder dat ze in de spiegel kijken. Ze moeten dan constateren dat zij zelf de norm onhaalbaar laag hebben gezet en vastgelegd hebben in de wet.
Ongevaccineerden mochten niet eens meer naar een horecagelegenheid. Zeer kwalijke zaak. Ze werden gezien als de paria van de samenleving.
Ronald Engels
2
quote:

Kaviaar schreef op 30 maart 2023 18:48:

Nederlandse stikstofaanpak mag van Brussel geen vaart verliezen

De Europese Commissie zegt dat het kabinet moet opschieten met de stikstofaanpak. Het Nederlandse beleid mag volgens Brussel geen vaart verliezen, bevestigen Haagse bronnen na berichtgeving van RTL Nieuws. Een ingewijde spreekt van "een duidelijk signaal".
In een brief aan minister Christianne van der Wal (Stikstof) die RTL Nieuws in handen heeft, benadrukt Eurocommissaris Virginijus Sinkevicius dat hij vertraging niet zal accepteren. De Europese Commissie zal ervoor zorgen dat Nederland maatregelen blijft nemen om de stikstofuitstoot te verminderen.
Volgens de Eurocommissaris moet het gebruik van staatssteun om de stikstofuitstoot te verminderen er niet toe leiden dat elders meer uitstoot wordt toegestaan. De Europese Commissie ziet het uitkopen van Nederlandse boeren als een vorm van staatssteun.
De Eurocommissaris wijst daarmee mogelijk op het toestaan van zogenoemde PAS-melders. Dat zijn bedrijven die volgens de oude regels geen stikstofvergunning nodig hadden. Zij moesten uiteindelijk toch een vergunning voor stikstofuitstoot aanvragen, omdat ze in beschermd natuurgebied actief zijn. Maar die vergunning kunnen ze door de huidige stikstofaanpak niet meer krijgen. En zonder zo'n vergunning mogen deze PAS-melders geen stikstof uitstoten.
Het kabinet wil de grootste uitstoters van stikstof laten stoppen, verplaatsen of innoveren, waardoor er meer stikstofruimte vrijkomt om de PAS-melders toe te staan. Maar daar is de Europese Commissie het niet mee eens. Dit zou kunnen leiden tot problemen voor de tweeduizend bedrijven die nu PAS-melder zijn.
Door de monsterzege van de BoerBurgerBeweging bij de Provinciale Statenverkiezingen ligt er veel druk op het kabinet om gas terug te nemen bij de aanpak van de stikstofuitstoot door de landbouw. In de wet staat dat die in 2035 moet zijn gehalveerd, maar de coalitiepartijen hebben onderling afgesproken dat dit doel al in 2030 moet zijn bereikt. Het kabinet heeft daarvoor al een wet in de maak.

www.nu.nl/binnenland/6257505/nederlan...

Dus Brussel bepaald? Brussel vindt het staatssteun.
Dit is waar Brussel te ver gaat. En ze willen steeds verder. Dat kan ook met een ja knik kabinet.

Het wordt tijd dat we ons niet alles op laten leggen door het monster Brussel. Baas in eigen land. En anders wordt er niks meer afgedragen aan Brussel. We krijgen van onze inleg maar een minieme fractie terug via subsidies. Gauw stoppen met die bijdragen, die feitelijk rechtstreeks naar de zeuro landen gaan én Frankrijk.
Er wordt toch niet tot nauwelijks hervormd. Dan blijft het zuur verdiend geld in de bodemloze put storten.
==================

Kaviaar

Hoe maak je de EU totaal kapot, door de EU/Brussels terreur en bureaucratische dictatuur.

Vluchten uit de EU, zolang je nog kunt, als je jong bent of een bedrijf hebt????

De EU is "Niks" en wordt nooit "Niks" voor zijn gewone normale Burgers e Bedrijven, wordt hooguit een "Open Terreur Gevangenis", waar iedereen dagelijks steeds ongelukkiger wordt!

M.v.g. Ronald
Kaviaar
2
quote:

de tuinman schreef op 30 maart 2023 22:19:

Tjeerd heeft zijn Europese connecties weer eens gebruikt. Walgelijk.
Het valt te toevallig allemaal ineens samen…..
Berichten over de natuur
Brussel die wil dat NL doorpakt etc.

Het is te hopen dat het CDA de stekker eruit trekt.
Een combinatie van BBB, JA21, CDA, brengt de burgers weer terug naar het rationele.
Minder macht voor Brussel ! Dat geldverslindende gedrocht.
Geen herrie van verplichte (na 2026) energieslurpende en slechts tijdelijke dure warmtepompen (we moeten tenslotte helemaal van het gas af?). Dan heb je niks aan een warmtepomp in de winter.
Geen nieuw pensioenstelsel dat de klapper van mislukkingen wordt van deze eeuw als het wel doorgaat.

Enz.
de tuinman
1
quote:

Kaviaar schreef op 30 maart 2023 23:32:

[...]

Het valt te toevallig allemaal ineens samen…..
Berichten over de natuur
Brussel die wil dat NL doorpakt etc.

Het is te hopen dat het CDA de stekker eruit trekt.
Een combinatie van BBB, JA21, CDA, brengt de burgers weer terug naar het rationele.
Minder macht voor Brussel ! Dat geldverslindende gedrocht.
Geen nieuw pensioenstelsel dat de klapper van mislukkingen wordt van deze eeuw als het wel doorgaat.

Enz.
Hopelijk heeft JA21 de boel onder controle. Er zijn wat geruchten.
Kaviaar
2
quote:

de tuinman schreef op 30 maart 2023 22:19:

Tjeerd heeft zijn Europese connecties weer eens gebruikt. Walgelijk.
Hij reutelt maar door over stikstof. Onlangs wilde hij een geurnorm per wet vast laten stellen. Enkel om boeren weg te krijgen!
Het is een vies mannetjes die in het verleden directeur van de NL zuivelorganisatie was….!!
Mogelijk speelt een dosis rancune mee bij dit heerschap.
de tuinman
1
Maar mijns inziens is de SP ook geschikt. Het Nederlands beleid kan wel een beetje socialisme gebruiken.
izdp
0
quote:

hirshi schreef op 30 maart 2023 19:34:

[...]

Een mannetje van 32 uit Litouwen zal ons wel even de wet voorschrijven.
Opzouten zou ik zeggen.

Maar toegegeven, hij krijgt de kans om ons te bedreigen en als slaafjes van Brussel hebben we het er wel zelf naar gemaakt om ons te laten koeieneren.
Hoe plat gedacht.
Kan je werkelijk niet enige reflectie naar de feiten betonen?
Wij, NL, hebben afspraken gemaakt en vervolgens er een loopje mee genomen.
Van elke maas, van elke uitzondering gebruik gemaakt, met een heel scala aan misbruik.
De stompzinnige gedachte dat wij het braafste jongetje zijn van de klas moet uit de wereld.
Wij zijn daadwerkelijk het slechtste jongetje uit de klas.
Met als beloning een waardeloos milieu waarin we leven.
Wie dit niet inziet, is beroofd van neus, oog en oor.
izdp
0
quote:

Geldzaken schreef op 30 maart 2023 19:40:

[...]

Even een correctie. Deze bewindslieden zijn zeer bekwaam, maar dan wel zeer bekwaam in het kapot maken van landen als Nederland.

Wie is eigenlijk de baas is Nederland? Brussel? Als Brussel de baas is, dan moet Nederland NU uit de EU. DIRECT! !!!!!!!!!!!!!!!

Politici in Nederland die zich de les laten lezen door Brussel? Ongelooflijk. Stel dat Brussel zegt als je niet doet wat wij willen krijg je de kogel,
dan zou ik als politicus zeggen: doe mij dan maar de kogel. Wij gaan niet buigen voor Brussel en wij gaan de stikstofhobby in de ijskast zetten
en feest vieren: de boeren mogen hier volop boeren. De zomer komt er aan ! Jullie blijven af van onze belangen !

Willen ze toch dwingen? Dan gaat er geen hulp en geen cent meer naar Oekraïne. Zo zou ik het spel spelen. Maar ja, wie ben ik als "gewone" burger?
[Modbreak: gelieve elkaar niet persoonlijk aan te vallen.]
1.663 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 ... 80 81 82 83 84 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Markt vandaag

 AEX
865,36  0,00  0,00%  18 apr
 Germany40^ 17.751,90 -0,48%
 BEL 20 3.826,58 0,00%
 Europe50^ 4.877,52 -1,20%
 US30^ 38.013,46 0,00%
 Nasd100^ 17.548,80 0,00%
 US500^ 5.049,25 0,00%
 Japan225^ 38.001,71 0,00%
 Gold spot 2.381,25 +0,08%
 EUR/USD 1,0630 -0,12%
 WTI 83,60 +1,85%
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer

Stijgers

AALBERTS NV 0,00%
ABN AMRO BANK... 0,00%
Accsys 0,00%
ACOMO 0,00%
ADYEN NV 0,00%

Dalers

AALBERTS NV 0,00%
ABN AMRO BANK... 0,00%
Accsys 0,00%
ACOMO 0,00%
ADYEN NV 0,00%

EU stocks, real time, by Cboe Europe Ltd.; Other, Euronext & US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: Infront