Koffiekamer « Terug naar discussie overzicht

Ambtenareplaag

7 Posts
[verwijderd]
6
‘Nederland is ziek. De ziekte heet de ambtenarenplaag. En de bestuurders zijn de grootste luizen.’ Met deze woorden eindigt Herman Jansen zijn boek De ambtenarenplaag, waarin hij met nauwelijks verholen woede zijn gram haalt op de almacht van de Nederlandse ambtenarencultuur.

In een tijd waarin de grote politieke partijen een forse reductie van het ambtenarenapparaat prominent op de verkiezingsprogramma’s hebben staan, is Jansens boek De ambtenarenplaag, vooroordelen over ambtenaren, waarheid of onzin? een feest van herkenning. Het boek roept onherroepelijk de eigen frustrerende ervaringen met ambtelijke instanties naar boven en de verleiding is groot deze recensie vol te schrijven met dergelijke verhalen uit de eigen omgeving. Nou vooruit, eentje dan: mijn vader, Jan van Delft, was dertig jaar geleden directeur van een kleine MAVO in het Brabantse Gilze. Hij vond het al erg genoeg dat hij – gedwongen door overheidsregels – als directeur nog maar heel beperkt les mocht geven. Maar het ergste was dat hij vervolgens een deel van zijn tijd moest besteden aan het invullen van ‘onzinnige enquêtes’ van het ministerie van Onderwijs, onder bedreiging van het intrekken van subsidies. Totdat hij besloot die enquêtes maar niet meer in te vullen. De oningevulde vragenlijsten en de steeds dreigender herhalingsverzoeken vulden al snel een hele kast. Maar verder heeft hij nooit meer wat vernomen, terwijl de gelden gewoon binnenkwamen. ‘Gelukkig weten ze op dat ministerie van elkaar niet waar ze mee bezig zijn’, lachte hij dan.

Sinds die tijd is alles nog veel erger geworden. Herman Jansen schetst in zijn boek hoe binnen een uitdijende overheid ambtenaren voor een steeds groter deel vooral elkaar controleren en bezighouden, maar ook elkaar tegenwerken en niet weten wat de anderen doen. Ook het kabinet-Balkenende heeft ondanks alle goede voornemens niet kunnen voorkomen dat het overheidsapparaat steeds meer de vorm heeft aangenomen van een waterhoofd. Burgers moeten op allerlei manieren verantwoording afleggen aan de overheid, maar diezelfde overheid neemt nauwelijks de moeite zelf enige transparantie tentoon te spreiden, betoogt Jansen. Aan het eind van het boek roept hij burgers en ondernemers van Nederland op niet alles meer te accepteren van de overheid. ‘Zero tolerance dus.’ De vooroordelen waarover de auteur al in de titel van zijn boek rept, ziet hij stuk voor stuk bewaarheid worden: er zijn veel te veel ambtenaren, ze zijn bureaucratisch ingesteld, ze verzinnen veel te veel regels, ze smijten met belastinggeld, en ze maken misbruik van hun macht. Jansen is er uitstekend in geslaagd een verschrikkelijke en mismoedig makende opsomming te geven van alles wat er mis gaat in ambtelijk Nederland. Intussen zit de belastingbetaler met de gebakken peren, want die draait uiteindelijk op voor de almaar toenemende kosten die de overheid maakt. Jansens opsomming komt overtuigend over en is ook zeer de moeite van het lezen waard. Een voor een roept hij de bureaucratische misstanden in herinnering: bij de Immigratie en Naturalisatiedienst, bij de welzijnssector, de Belastingdienst, de zorgsector, de prestatiecontracten met de politie, waardoor agenten zich vooral concentreren op bonnenschrijven.

En zo gaat het maar door. Gelukkig baseert Jansen zich daarbij ook op onderzoek en vult hij zijn eigen waarnemingen aan met die van ervaren overheidswatchers. Zo citeert hij de vice-voorzitter van de Raad van State, Tjeenk Willink, als hij betoogt hoe uitvoerders als politieagenten en leraren moeten werken met complexe regels die politici en overheidsmanagers verzinnen: ‘De normen, protocollen en modellen waarbinnen uitvoerders hun werk moeten doen, passen vaak niet op de problemen die zij ontmoeten. De bureaucratisch-bedrijfsmatige logica past niet op de professionele logica. Elke normering, elk protocol, elk model houdt een reductie in van de pluriforme werkelijkheid waarin de uitvoerders hun vak uitoefenen.’ (Tjeenk Willink in NRC Handelsblad van 29 april 2006). Toch vliegt Jansen ook een aantal keren uit de bocht met boude beweringen als: ‘Het enorme aantal plankzaken getuigt ronduit van onverschilligheid ten aanzien van burgers’ (over het aantal onopgeloste zaken bij de politie). Hij onderbouwt zo’n bewering op geen enkele wijze. Hij roept ook maar wat als hij beweert dat vreemdelingen er juist slecht vanaf komen wanneer de IND aan hen boetes moet betalen bij het te laat nemen van besluiten: ‘De dreiging van een dwangsom leidt tot onzorgvuldige beslissingen, meestal in hun nadeel.’ Het zal best, maar Jansen laat het na hiervan enig bewijs te leveren. Dergelijke losse flodders ontkrachten zijn verder mooie en vlammende betoog over de ambtenarenoverlast.

==========================================

REA (Raad van Economische adviseurs):
- tussen 2001-2005 zijn er 22.000 ambtenaren bijgekomen
- 1/3 van alle werknemers werkt voor de overheid
(zorg niet meegerekent)
- overheid bestaat uit meer dan 3000 instanties, maar niet weet het precies (basisgegevens ontbreken gewoon)

EIB
[verwijderd]
0
*gaap* is dit nieuws? Een zoveelste betoog van 1 van de 16 miljoen zeuren in Nederland.
[verwijderd]
1
quote:

rogver schreef:

*gaap* is dit nieuws? Een zoveelste betoog van 1 van de 16 miljoen zeuren in Nederland.

Zeuren? Dit is gewoon een feit.

2/3 van de werknemers moeten steeds meer afdragen aan het leger pennenlikkers. Fortuyn heeft jammer genoeg zijn werk niet af kunnen maken en de andere politici zijn gewoon onderdeel van het probleem, incluis Wilders.

EIB
[verwijderd]
4
quote:

rogver schreef:

*gaap* is dit nieuws? Een zoveelste betoog van 1 van de 16 miljoen zeuren in Nederland.

Jouw opmerking is dus het grote probleem. Als het erop aankomt interesseert het blijkbaar weinig mensen. Ben je soms onderdeel van die 1/3 werknemers die niets anders te doen hebben dan die andere 2/3 lastig te vallen?

EIB
[verwijderd]
0
Bravo Eib!

Een dikke aanbeveling.

Jammer dat meer dan 50% van de Nederlanders afhankelijk is geworden van de staat en een democratie werkt met de meeste stemmen gelden.

Maar toch, misschien nog een keertje proberen.

Ten strijde!!! 50% minimaal eruit en breng het recht weer bij de werkende burgers die deelnemen aan het economisch proces.

gr.fes

[verwijderd]
0
Aanbevolen Eib!

Ik ben ondernemer en ervaar aan den lijve wat een enorme last aan onzinnig papierwerk je moet doen om die ambtenaren aan het werk te houden. Want dat is het letterlijk! En al die onzin kost ook nog klauwen met geld!

Mocht ik binnenkort 1 (of meerdere) ondernemingen van de hand doen dan is het mede omdat ik zo moe word van al die regeltjes waar je steeds maar weer aan moet voldoen, die in feite bedacht worden door ambtenaren die zichzelf (en hun controlerende collega's) bestaansrecht creëren.

Ik ben het gezeur en de bemoeienis zat!

Groet, Gympie

[Modbreak Eric (forum@iex.nl):Gelieve hier enkel te discussiëren over beleggingsgerelateerde onderwerpen en niet over politieke. Deze thread is hierbij geblokkeerd.]
7 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Direct naar Forum

Markt vandaag

 AEX
865,35  0,00  0,00%  17 apr
 Germany40^ 17.771,70 +0,01%
 BEL 20 3.794,57 0,00%
 Europe50^ 4.910,28 -0,08%
 US30^ 37.727,71 0,00%
 Nasd100^ 17.504,91 0,00%
 US500^ 5.019,56 0,00%
 Japan225^ 37.744,07 0,00%
 Gold spot 2.374,51 +0,57%
 EUR/USD 1,0676 +0,05%
 WTI 82,21 0,00%
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer

Stijgers

AALBERTS NV 0,00%
ABN AMRO BANK... 0,00%
Accsys 0,00%
ACOMO 0,00%
ADYEN NV 0,00%

Dalers

AALBERTS NV 0,00%
ABN AMRO BANK... 0,00%
Accsys 0,00%
ACOMO 0,00%
ADYEN NV 0,00%

EU stocks, real time, by Cboe Europe Ltd.; Other, Euronext & US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: Infront