Koffiekamer « Terug naar discussie overzicht

Zorgde Jérôme Kerviel voor beurscrash?

37 Posts, Pagina: 1 2 » | Laatste
[verwijderd]
5

Zorgde "rogue trader" Jérôme Kerviel afgelopen week eigenhandig voor beurscrash?!
- Frauduleuze miljardenposities bij Société Générale werden vorige week massaal gedumpt met grote wereldwijde verkoopgolf als gevolg

- FED werd op verkeerde been gezet met noodverlaging van renteniveau

Er komen elke dag steeds meer feiten naar boven over de miljardenfraude bij Société Générale (SG), de op één na grootste bank van Frankrijk. Het begint er sterk op te lijken dat de 31-jarige handelaar op de termijnbeurzen, Jérôme Kerviel geheten, met zijn gigantische frauduleuze miljardenposities afgelopen week indirect voor Black Monday heeft gezorgd. Het verhaal speelt zich vooral af rond een hele grote positie in futures met de Duitse Dax-index als onderliggende waarde. Het begint zo langzamerhand meer op een Duitse Krimi te lijken, dan een saaie financiële gebeurtenis.

Laten we in de spirit van de Duitse Krimi eens naar de hoofdrolspeler en de opeenvolgende gebeurtenissen kijken. Dit geeft u een goed inzicht in hoe Jérôme Kerviel en SG u als particuliere belegger waarschijnlijk veel geld gekost heeft.

Hoofdrolspeler: Jérôme Kerviel

Vorige week leverde zijn naam nog maar vier hits op bij zoekwebsite Google. Nadat Franse media de identiteit onthulde van de man die verantwoordelijk is voor de miljardenfraude bij de Franse bank Société Générale werd Jérôme Kerviel, net 31 jaar geworden, wereldberoemd. Vandaag telt zijn naam al ruim 616.000 treffers.

Op Wikipedia lezen we dat Kerviel sinds 2000 werkzaam was voor deze op één na grootste Franse bank. Aanvankelijk werkte hij op een controle-afdeling van de bank (middle office). Uiteindelijk kreeg hij een functie op de meer prestigieuze handelsafdeling (front office). Hij kwam terecht op de Delta One-afdeling die zich bezighoudt met arbitrage in futures en exchange traded funds. Als handelaar bleek Kerviel geen ster, zijn salaris inclusief bonus kwam nooit boven de 100.000 euro uit per jaar uit. Dat is voor effectenhandelaren erg bescheiden. De foto die van hem circuleert (zie links) werkt niet in zijn voordeel voor de opinievorming bij de "gewone" man. Hij ziet eruit als een boef. Deze saga leert u in ieder geval alvast één les: vergeet bij foto's voor uw werkgever nooit te lachen...

Kerviel is opgeleid aan de universiteit Lyon-II, waar hij een master in beursfinanciën haalde. Op de Franse zender TV5 meldde een staflid van zijn oude faculteit donderdagavond dat Kerviels opleiding ook de omgang met de it-aspecten van risicocontrole op de beurshandel betrof. Volgens bestuurders van SG zou Kerviel emotioneel getroubleerd kunnen zijn door een familietragedie die zich twee jaar geleden heeft voltrokken en de recente breuk met zijn vriendin, zo meldde de Financial Times op vrijdag.

Door zijn eerder opgedane kennis van het controlesysteem bij de bank wist Kerviel te verhullen dat hij eind 2007 en begin 2008 grootschalig aan het speculeren was op een stijging van de DAX-index en de Eurostoxx-index. Voor deze speculatieve bezigheden, had hij een fictief bedrijf opgericht. Kerviel heeft zich niet direct verrijkt met deze handel, in het geval dat hij met zijn speculaties succes zou hebben gehad, zou hij de winst hebben teruggesluisd, ervan uitgaande dat hij dan een hogere bonus in de wacht zou hebben gesleept, aldus Wikipedia. Bij het opstellen van de jaarcijfers over 2007 werd de fraude ontdekt en op 24 januari 2008 bekendgemaakt. SG zat aan het begin van vorige week met een gigantische longpositie in zijn maag. Een longpositie met grote gevolgen, zo blijkt niet veel later.

Vrijdag 18 januari, 16:30 uur

Door het zeer zwakke begin van 2008 moest Kerviel posities indekken voor verliezen die hij niet meer kon maskeren. Een deel van de verliezen kwamen via een rekening die Keviel gebruikte op de boeken van SG te staan. Alle alarmbellen gingen eindelijk rinkelen. Al snel werd bij het management duidelijk dat Kerviel met gigantische posities aan het speculeren was en hiermee alle risicogrenzen overschreden had.

Zaterdag 19 januari, 17:45 uur

Kerviel wordt op het matje geroepen door investmentbanking chef Jean Pierre Mustier. De gehele namiddag wordt Kerviel verhoort door het management van SG. In de loop van het weekeinde wordt er na hevig overleg besloten dat de posities van de futurehandelaar Kerviel zo snel mogelijk gesloten moeten worden. Later krijgen we via de media te horen dat de positie van Kerviel ongeveer 50 miljard waard is. Deze positie overstijgt zelfs de beurswaarde van SG. Kerviel handelt vooral in de DAX (Duitse beurs), ESTX-50 (future op 50 grootste Europese bedrijven) en de FTSE-future (Engelse beurs). Zo blijkt hij onder andere een megapositie van 140.000 DAX-contracten long te zitten. Op een normale beursdag is dit ongeveer het gehele dagvolume in de DAX-future! U kunt zich voorstellen wat voor impact het heeft als deze positie snel geliquideerd wordt...

Maandag 21 januari, 08:00 uur

Azië is zondagnacht fors lager gesloten in opvolging van de negatieve beursdag op Wall Street vrijdag. Wellicht dat SG al in Azië een shortpositie heeft ingenomen om zich zodoende alvast wat in te dekken. SG wordt in ieder geval zeer zenuwachtig van de reuzepositie van 50 miljard euro en wil er zo snel mogelijk van af. Zeker nu de beurzen zeer negatief staan. De DAX-future opent met een zware gap-down. Vergeleken met het slot van Wall Street is de neerwaartse opening buiten proporties. Handelaren denken dat er sprake is van een klassieke maandag fakebeweging waarin iedereen met angst er wordt uitgeschud. Zelf zeggen we nog tegen elkaar: "Veel lager dan dit kan het niet. Nu is het mooi stukken inslaan op deze paniekbeweging." De opwaartse tegenbeweging komt er echter niet. Integendeel. De DAX en alle andere Europese beurzen storten zonder aantoonbare redenen compleet in elkaar.

Maandag 21 januari, 11:18 uur

De DAX en Europese beurzen proberen een sterke bodem te zetten. Deze kleine opwaartse beweging wordt echter massaal verkocht. De markt stort tot 13:00 uur compleet in elkaar! Het begint bij ons en andere beleggers nu toch duidelijk te worden dat er één speler massaal posities aan het dumpen is. Is er weer een grote bank in problemen? Valt er een grote hedgefonds om? Het blijft gissen.

Maandag 21 januari, 13:00 - 14:00 uur

De Franse handelaren van SG zijn waarschijnlijk gaan lunchen, of hopen op een sterke tegenbeweging. Ze stoppen in ieder geval met het dumpen van hun posities en de markt weet zich direct te herstellen met een sterke bounce. Normaal gezien moet de markt een deel van de verliezen wegwerken en aan een bodemingsproces werken. Zeker gezien het feit dat er geen enkel nieuws bekend is. Op deze dag worden beleggers echter continue op het verkeerde been gezet. SG begint weer posities te liquideren. De Europese beurzen storten totaal in elkaar en sluiten op het laagste punt van de dag. Alle markten vallen in een bodemloze put. Het feit dat de Amerikaanse beurzen dicht zijn, helpt duidelijk niet mee. Van Amerika hoeven we geen richting te verwachten. Paniek heeft de overhand.


Dinsdag 22 januari

De Aziatische beurzen tuimelen verder als gevolg van de paniek op de Europese beurzen. De Amerikaanse futures staan fors lager en bereiken zelfs de zogeheten "Limit Down" limiet. Hier wordt de markt tijdelijk stilgelegd (ongeveer bij een daling van 5%) om eventuele paniek tegen te gaan. De Europese beurzen openen fors lager. Beleggers dumpen massaal hun stukken.
[verwijderd]
4
De Federal Reserve heeft een noodvergadering en besluit als noodmaatregel om de rente met 75 basispunten te verlagen om zo een crash in de VS te verhinderen. Medewerkers van de Fed verklaren later dat ze niet op de hoogte waren van het feit dat één partij waarschijnlijk verantwoordelijk was voor de grote paniekbeweging op de beurs. Anders zou de Fed zeer waarschijnlijk niet met deze noodmaatregel zijn gekomen. Wat één handelaar wel niet teweeg kan brengen op de financiële markten...

Woensdag 22 januari

Zelfs een renteverlaging van 75 basispunten kan geen rust in de markt brengen. Handelaren zijn zwaar verbaasd. Normaal gezien moet zo'n actie tot een gigantisch herstel leiden. Zo niet deze keer. De mysterieuze verkoopdruk blijft aanwezig en de Europese beurzen kelderen opnieuw. SG verkoopt nu haar laatste longposities op de DAX, ESTX-50 en FTSE.

Donderdag 23 januari

SG meldt in een persbericht de miljardenfraude en de totale schade die het bedrijf als gevolg van de posities van Kerviel heeft geleden. In totaal blijft de teller op een verlies van 4,9 miljard euro staan. De beurzen reageren niet op het nieuws en weten zelfs een fors herstel in te zetten. Het bericht was door de grote koersval al door de markt ingeprijsd.

Had SG het bericht eerder naar buiten moeten brengen? Nee, dat had zeker geen slimme zet geweest. Als andere grote beleggers op de hoogte waren geweest van de posities van SG, dan hadden ze als een stelletje aasgieren massaal tegen de positie van SG in gehandeld. De crash had dan veel groter kunnen uitvallen. SG kon dan ook niets anders dan haar kaken op elkaar houden. De Franse bank had wellicht echter wel de positie met meer beleid kunnen afbouwen. Door de reuzepositie in drie dagen tijd af te bouwen, zorgde SG voor een gigantische verkoopdruk op de beurzen. Hiermee beet SG in haar eigen staart, omdat de beurzen door hun verkopen steeds lager gezet werden en hun verliezen steeds verder opliepen. Het blijft natuurlijk een moeilijke beslissing, want hoe lang kan je zo'n grote positie en miljardenfraude stilhouden?

Conclusie

Nu alle stof is opgetrokken en precies duidelijk is wat er uiteindelijk is gebeurd, kunnen we zeggen dat deze nieuwe Black Monday hoogstwaarschijnlijk is veroorzaakt door het besluit van SG om de posities van Kerviel zo snel mogelijk te sluiten. Beleggers waren door de aanhoudende dalingen sinds begin 2008 al nerveus en dit bleek uiteindelijk een geweldige voedingsbodem om een panieksituatie te laten ontstaan. SG gaf uiteindelijk met de massale verkoop van de longpositie van 50 miljard de finale zet om de beurs in de afgrond te duwen. SG claimt zelf dat zij niet schuldig zijn, maar dat is natuurlijk onzin. SG had posities die gelijk stonden aan het dagvolume van de veelverhandelde DAX-future. Deze kan je dus niet sluiten zonder dat er procenten afgeschaafd worden.

Hoe nu verder? Het lijkt waarschijnlijk dat de beurzen nog eenmaal een flinke daling zullen inzetten. De kans is groot dat er dan een hogere bodem wordt neergezet, van waaruit het echte herstel kan plaatsvinden.

Voor de risk management afdeling van SG is het gewoon weer "business as usual". De scherven oprapen en weer doorgaan. We zagen ze net nog met de fiets weer naar het werk gaan:

Met vriendelijke groet,

Redactie WallstreetNet

willlem2
0
2 Dikke aanbevelingen!

Prima samengevat. Hier kunnen we wat mee.

Als we er onze mening over willen geven, dan kunnen we nu tenminste weten waar we het precies over hebben.
[verwijderd]
1
Wel een Kip/Ei verhaal.

Door de forse daling van de beurs werden de Longposities onhoudbaar en besloot SG ze "toutes suites" te liquideren. Wat natuurlijk de daling niet "afremde"
Hadden ze dit afbouwen van posities met beleid gedaan, dan had dit waarschijnlijk nog een paar miljard verlies gescheeld. Blijkbaar was de directie van SG ook duidelijk in paniek door de snelle daling.
Zij zijn dan ook hoofdverantwoordelijke voor het verlies en mogen m.i. het veld ruimen.

Natuurlijk moeten we meneer Kerviel niet te veel credit geven. Straks is hij ook nog verantwoordelijk voor de crediet crisis, het US begrotingstekort, de verzwakking van de Dollar, de stijging van de olieprijs, de drukpers van de Dollar, de oorlog in Irak etc.

In nederland zouden wij hem een "klokkenluider" noemen :-)

Pjotre
[verwijderd]
0
quote:

Crusader schreef:



Maandag 21 januari, 08:00 uur

Azië is zondagnacht fors lager gesloten in opvolging van de negatieve beursdag op Wall Street vrijdag. Wellicht dat SG al in Azië een shortpositie heeft ingenomen om zich zodoende alvast wat in te dekken. SG wordt in ieder geval zeer zenuwachtig van de reuzepositie van 50 miljard euro en wil er zo snel mogelijk van af. Zeker nu de beurzen zeer negatief staan. De DAX-future opent met een zware gap-down. Vergeleken met het slot van Wall Street is de neerwaartse opening buiten proporties. Handelaren denken dat er sprake is van een klassieke maandag fakebeweging waarin iedereen met angst er wordt uitgeschud. Zelf zeggen we nog tegen elkaar: "Veel lager dan dit kan het niet. Nu is het mooi stukken inslaan op deze paniekbeweging." De opwaartse tegenbeweging komt er echter niet. Integendeel. De DAX en alle andere Europese beurzen storten zonder aantoonbare redenen compleet in elkaar.
Ik herinner me nog dat ik geen enkele reden vond voor die extreme daling in Azië, ik snapte er geen BAL van, noch technisch noch fundamenteel was daar ene reden toe.

De rest van de wereld volgde ...
[verwijderd]
0
quote:

Crusader schreef:



Dinsdag 22 januari

De Aziatische beurzen tuimelen verder als gevolg van de paniek op de Europese beurzen.
Logisch gevolg, Azië's grootste handelspartner is Europa, als die het laten afweten, dan zitten ze met de gebakken peren.
[verwijderd]
0
quote:

The Artist schreef:

[quote=Crusader]


Maandag 21 januari, 08:00 uur

Azië is zondagnacht fors lager gesloten in opvolging van de negatieve beursdag op Wall Street vrijdag. Wellicht dat SG al in Azië een shortpositie heeft ingenomen om zich zodoende alvast wat in te dekken. SG wordt in ieder geval zeer zenuwachtig van de reuzepositie van 50 miljard euro en wil er zo snel mogelijk van af. Zeker nu de beurzen zeer negatief staan. De DAX-future opent met een zware gap-down. Vergeleken met het slot van Wall Street is de neerwaartse opening buiten proporties. Handelaren denken dat er sprake is van een klassieke maandag fakebeweging waarin iedereen met angst er wordt uitgeschud. Zelf zeggen we nog tegen elkaar: "Veel lager dan dit kan het niet. Nu is het mooi stukken inslaan op deze paniekbeweging." De opwaartse tegenbeweging komt er echter niet. Integendeel. De DAX en alle andere Europese beurzen storten zonder aantoonbare redenen compleet in elkaar.
[/quote]

Ik herinner me nog dat ik geen enkele reden vond voor die extreme daling in Azië, ik snapte er geen BAL van, noch technisch noch fundamenteel was daar ene reden toe.

De rest van de wereld volgde ...
Artist,

Aanleiding voor de daling in Azie was een Chinese bank die in problemen was gekomen als gevolg van exposure aan suprime-leningen in the US.

Het is dat wel weer knap van die amerikanen dat ze de shit echt wereldwijd hebben weten te slijten...

Pjotre
[verwijderd]
0
Kerviel is onschuldig. Hij is gebruikt als S C A P E G O A T door zijn bedrijf om foutief handelen tijdens de krediet-paniek te verhullen.

De topman van SocGen schijnt al min of meer de zak te hebben gehad.
evr68@hotmail.com
0
conclusie is ja dus, door dumpen van long dax future posities.. beurscrach maandag 21 Januari.
haas
0
Niet Jerome heeft besloten tot sluiten van de openstaande posties,toch ?
gr......................haas
[verwijderd]
0
quote:

evr68@hotmail.com schreef:

conclusie is ja dus, door dumpen van long dax future posities.. beurscrach maandag 21 Januari.
Grootste posities waren in Azie heb ik begrepen...
evr68@hotmail.com
0
quote:

haas schreef:

Niet Jerome heeft besloten tot sluiten van de openstaande posties,toch ?
gr......................haas
Idd Haas, maar door het sluiten van de posities in een paar dagen, gevolg scherp dalende koersen.
[verwijderd]
0
quote:

The Artist schreef:

[quote=Crusader]


Dinsdag 22 januari

De Aziatische beurzen tuimelen verder als gevolg van de paniek op de Europese beurzen.
[/quote]

Logisch gevolg, Azië's grootste handelspartner is Europa, als die het laten afweten, dan zitten ze met de gebakken peren.

--------------------open--------------close---
23-Jan-08 => 23,359.20 / 24,090.17
22-Jan-08 => 22,624.29 / 21,757.63
21-Jan-08 => 24,459.02 / 23,818.86

Alleszins was het niet lachen dat de Hang Seng toen zwaar onder de 25.000 punten dook.
( want dat had ik als het ware uitgesloten )
[verwijderd]
0
De 14 januari was op een maandag , toen zijn de meeste financiele waardes in koers gezakt.
Hytho. heeft het lijstje.

Men wist het aldus een week eerder.

Maar wellicht is dat niet belangrijk.
Wat wel belangrijk is, is hoe nu verder ?
Waarom herstelt Credit Agricole bijv. wel ?
Waarom wint Soc Gen 10% ?

Waarom komen ING en Aegon maar niet van de grond?
Voor Fortis had waarschijnlijk precies hetzelfde
gegolden als ze niet met een uitvoerig persbericht waren gekomen.

Ik vind dat raar.
Tel daarbij de Sell adviezen van J Meijer en Soc.Generale (die zelf wel wistten welke bank de pineut was, zo niet dan zouden deze adviezen na het uitkomen , toch direkt gecorrigeerd horen te worden? )

Kijk naar vandaag stel je voor dat we niet 1,5% waren opgelopen vandaag waar hadden ING -AEGON dan gestaan.?

grt
Chichi21
0
Dus toch de Che Guevarra die bijna het kapitalistische systeem in zijn eentje wist op te blazen (zoals op Franse sites "heroisch" wordt gesteld)

Effe googlen

CC
[verwijderd]
0
quote:

chichi21 schreef:

Dus toch de Che Guevarra die bijna het kapitalistische systeem in zijn eentje wist op te blazen (zoals op Franse sites "heroisch" wordt gesteld)

Effe googlen

CC
Dankzij deze man dat ik tegen superkoopjes " China Finance Online" zwaar kon inkopen, ik zal hem eeuwig dankbaar zijn.
[verwijderd]
0
quote:

The Artist schreef:

[quote=chichi21]
Dus toch de Che Guevarra die bijna het kapitalistische systeem in zijn eentje wist op te blazen (zoals op Franse sites "heroisch" wordt gesteld)

Effe googlen

CC
[/quote]

Dankzij deze man dat ik tegen superkoopjes " China Finance Online" zwaar kon inkopen, ik zal hem eeuwig dankbaar zijn.
Artist,

kijk uit met je uitspraken.

Misschien kun je volgende week China finance nog goedkoper kopen.
Hang Seng kon ook niet onder 25000 zei je.....

[verwijderd]
0
quote:

pjotre _DBB1 schreef:

[quote=The Artist]
[quote=chichi21]
Dus toch de Che Guevarra die bijna het kapitalistische systeem in zijn eentje wist op te blazen (zoals op Franse sites "heroisch" wordt gesteld)

Effe googlen

CC
[/quote]

Dankzij deze man dat ik tegen superkoopjes " China Finance Online" zwaar kon inkopen, ik zal hem eeuwig dankbaar zijn.
[/quote]

Artist,

kijk uit met je uitspraken.

Misschien kun je volgende week China finance nog goedkoper kopen.
Hang Seng kon ook niet onder 25000 zei je.....

Ik ben altijd op het onverwachte voorbereid.

We shall see

Met het afgezaagde plaatje van de Olympische Spelen in aantocht, ben ik superoptimist.

ps: elke individueel bedrijf kan uiteraard failliet gaan.
( maar qua China finance Online is er fundamenteel sterk nieuws geweest afgelopen dagen i.v.m een samenwerking met China Telekom, geen kattepis) => ook een van de redenen dat de bodem van dit aandeel echt achter de rug is)

groetjes

[verwijderd]
0
quote:

willlem2 schreef:

2 Dikke aanbevelingen!

Prima samengevat. Hier kunnen we wat mee.

Als we er onze mening over willen geven, dan kunnen we nu tenminste weten waar we het precies over hebben.
Kwestie van kopiëren en plakken.
Ik kreeg dit vanavond binnen in mijn mailbox, dus geen eigen gedachten. Maar interessant genoeg om hier te plaatsen. Desalniettemin: dank voor de aanbeveling ;-)
[verwijderd]
0
dit maakt de kans er alleen maar kleiner op dat de FED vandaag de rente gaat verlagen..
37 Posts, Pagina: 1 2 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Markt vandaag

 AEX
874,02  -0,77  -0,09%  18:05
 Germany40^ 18.086,90 -0,28%
 BEL 20 3.883,83 -0,18%
 Europe50^ 4.989,94 -0,36%
 US30^ 38.353,31 -0,39%
 Nasd100^ 17.497,52 +0,09%
 US500^ 5.062,89 -0,13%
 Japan225^ 37.998,76 +0,16%
 Gold spot 2.329,98 +0,34%
 EUR/USD 1,0695 -0,06%
 WTI 82,56 -0,89%
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer

Stijgers

VIVORYON THER... +24,31%
ASMI +10,99%
BESI +4,08%
NX FILTRATION +3,85%
TomTom +3,80%

Dalers

ALLFUNDS GROUP -11,00%
ING -5,96%
Flow Traders -2,94%
WDP -2,89%
RELX -2,04%

EU stocks, real time, by Cboe Europe Ltd.; Other, Euronext & US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: Infront