(Alert van SNS aan zijn/haar klanten)

De sterke kwartaalcijfers van Crucell ondersteunen zonder meer het Kopen-advies en het koersdoel van 17,50 euro. Een ander goed bericht is de komende test van het vaccin tegen hondsdolheid.

De kwartaalresultaten van Crucell waren voor de beleggers een blije verrassing. De omzet van het Leidse biotechbedrijf steeg 36% tot 47,9 miljoen euro. Dit was vooral te danken aan de verheugende omzetgroei van het kindervaccin Quinvaxem en van de reisvaccins. Het nettoverlies daalde met de helft tot 9 miljoen euro, deels door de hogere omzet. Ook werd een afboeking van goodwill deels ongedaan gemaakt.

Margestuwers
De brutomarge kwam uit op 40%, fiks boven de 23% van een jaar geleden. Margestuwers waren de betere omzetmix en hogere licentie-inkomsten. Crucell meldde ook een order voor 130 miljoen dollar aan Quinvaxem met levering dit jaar en in 2009. Het Leidse bedrijf had al bestellingen voor 230 miljoen dollar.

Positief is eveneens dat er een tweede Fase 2-test van start gaat voor het vaccin tegen hondsdolheid. Hondsdolheid eist jaarlijks 40.000tot 70.000 dodelijke slachtoffers.

De goedkeuringsprocedure telt drie fasen. Naarmate het vaccin op dit traject vordert, ontvangt Crucell 'mijlsteenbetalingen' van het Franse farmaconcern Sanofi, de partner in dit project. In een ander project, met het Limburgse DSM, boekte Crucell veel succes met PER.C6, een methode om biotechnologisch medicijnen te produceren. Crucell verwacht dit jaar omzet en operationeel resultaat met 20% op te voeren. Dit lijkt een voorzichtige prognose. Het is goed denkbaar dat de Midkapper in het vierde kwartaal op kasstroomniveau uit de verliezen komt.
Bij een koersdoel van 17,50 euro is het advies voor Crucell Kopen.