Koffiekamer « Terug naar discussie overzicht

EURIBOR tarieven dalen, EU aanpak werkt

18 Posts
privee
3
De EURIBOR tarieven (interbank leningen) zijn vanaf de gecoordineerde ingreep vorig weekend door o.a. verschillende EU landen langzaam maar gestaag gedaald. Dit geeft dus aan dat het onderlinge wantrouwen wel eens over zijn top heen kan zijn. Wat niet zo raar is als zo veel grote banken hun balans (al dan niet met overheidssteun) hebben versterkt.
Voor de mensen met een variabele rente op bijv een hypotheek is dit ook goed nieuws. Al zal dat effect in NL niet zo groot zijn omdat meestal met lange rentes wordt gewerkt.

Ik geef toe, we gaan pas week twee van de daling in en één zwaluw maakt nog geen zomer, maar dit geeft mij wel enig vertrouwen om voorzichtig te gaan kijken naar lange termijn aankopen.

Uiteraard kunnen grote gebeurtenissen de situatie wel zo weer veranderen.
PingPong
0
Enkele maanden geleden staarden de wanhopigen continu naar de bewegingen van de olieprijs. Als die maar wat zou dalen zou het allemaal wel goed komen en de beurs weer stijgen....
Nu praat niemand nog over de olie.

De nieuwe mode onder de wanhopigen is nu het staren naar de Euribor. Als die nou maar wat daalt zal het allemaal wel goed komen en zal de beurs weer stijgen....

Dat zelfs op het laatste hoogtepunt de Euribor nauwelijks hoger was dan in 2000 ontgaat deze stakkers blijkbaar. En toen sprak niemand over een crisis. In 2001, 2002 en 2003 daalde de Euribor aanzienlijk en de beurs.....
privee
3
@PingPong

Ik geloof niet dat je het punt snapt dat ik maak. De EURIBOR is te zien als een indicator voor het vertrouwen tussen banken (één van de weinige en een stuk makkelijker dan zelf proberen een grote lening te krijgen :-) )

Het feit dat de EURIBOR ver buiten de trend sprong gaf het enorme gebrek aan vertrouwen onderling aan. Nu dit langzaam in de goede richting zakt, is dat voor mij een indicator dat het onderling vertrouwen voorzichtig aan het herstellen is. Dat feit is voor mijn een positief signaal voor de economie ...

Het feit dat in het verleden de EURIBOR ook zo hoog of laag stond zegt dus iets over de risico taxaties op dat moment en veel minder over de beurskoersen omdat daarbij, zoals iedere investeerder wel snapt, veel meer factoren een rol spelen.

Het gaat mij hier dus vooral om de verandering/beweging in plaats van het absolute getal.

TED spread is ook een goede indicator maar ik kijk liever naar EURO gerelateerde indicatoren.

PS Ik volg de EURIBOR al vele jaren en vind jouw 'mode/wanhopigen' reactie/suggestie dan ook niet zo vriendelijk. Maar no hard feelings, in deze spannende periode zijn er wel meer mensen op het forum die denken op deze manier te moeten reageren.

Wanhopen doe ik al helemaal niet. 37 jaar geleden mijn eerste aandelen in portefeuille genomen, vele ups en downs gezien en ik raak hier echt niet wanhopig van.
PingPong
2
Ik denk dat jij mijn punt niet snapt.
Wie al 37 jaar belegt zou moeten weten dat de stand of de bewegingsrichting van de Euribor geen indicator is voor beleggingsbeslissingen.

Het is merkwaardig dat allerlei optimisten continu draadjes openen en roepen dat we nu allemaal moeten instappen, maar dat anderen met getallen en andere feiten niet mogen waarschuwen dat er geen enkele reden is om haast te maken met kopen. De K/W-verhouding van de S&P500 is nog steeds veel te hoog om een bodem aan te geven.
[verwijderd]
0
quote:

PingPong schreef:

De K/W-verhouding van de S&P500 is nog steeds veel te hoog om een bodem aan te geven.
Eindelijk een realist.
privee
4
quote:

PingPong schreef:

Ik denk dat jij mijn punt niet snapt.
Wie al 37 jaar belegt zou moeten weten dat de stand of de bewegingsrichting van de Euribor geen indicator is voor beleggingsbeslissingen.

Het is merkwaardig dat allerlei optimisten continu draadjes openen en roepen dat we nu allemaal moeten instappen, maar dat anderen met getallen en andere feiten niet mogen waarschuwen dat er geen enkele reden is om haast te maken met kopen. De K/W-verhouding van de S&P500 is nog steeds veel te hoog om een bodem aan te geven.
Volgens mij is "Ik geef toe, we gaan pas week twee van de daling in en één zwaluw maakt nog geen zomer, maar dit geeft mij wel enig vertrouwen om voorzichtig te gaan kijken naar lange termijn aankopen." toch echt iets anders dan "roepen dat we nu allemaal moeten instappen".

Ga svp andermans woorden verdraaien. Voor mij is dit draadje nu gesloten. Ik heb mijn punt gemaakt, zie maar wat je er wel of niet mee doet.
Ik heb jouw punt ook gelezen, oprechte dank voor jouw inzicht.
bijna
0
Privee heeft wel degelijk gelijk.
Vertrouwen banken onderling neemt toe en dat is voor het moment, dus voor de huidige zeer gevaarlijke situatie, het beste nieuws dat wij kunnen horen.
Want dat kan de wereld voor een desastreuze systeemcrisis behoeden.
Vertrouwen in het financiele systeem, dat is waar het nu om draait.
Sterker, het is nu cruciaal.
Als het vertrouwen terug komt, en Privee legt precies uit waar dat moet beginnen, dan is dat een eerste stap in het uiterst broze geheel.
Niet meer en niet minder maar wel een zeer plausibele.
Vertrouwen van banken onderling is waar het nu om draait.
Al het andere zijn nu niet meer dan bijzaken.

groeten stier
[verwijderd]
0

Deze discussie sluit aan op een draadje "renteperikelen en onderling bankvertrouwen". Experiment nu. Ik heb het hele draadje gecopieerd en ga plakken. Kijken wat we krijgen. Het is een lap, maar het lukt wel. Ik zet even nummertjes bij de bijdragen. Mogelijk is het interessant dagelijks die Euribor en TED hier neer te zetten

1. "Door Rogven werd ik donderdagavond heel laat attent gemaakt op de ontwikkeling van de zgn TED. Als jaren 60/70-er denk ik dan aan het beroemde Vietnamoffensie. Mijn reactie richting Roven was iets in de trant van "je kunt je schoonmoeder ook met 3 vermenigvuldigen, kwadrateren en in logaritme zetten". Beetje voorbarige reactie, maar zoals gezegd het was heel laat. Heb overigens mijn reactie netjes richting Rogven rechtgezet met de mededeling, dat die TED toch wel zeer interessant is.

Was er aan het over aan het nadenken en wat zie ik? In de Volkskrant, de PvdA en GL-huiskrant, stond vanmorgen ook al een artikel over de TED. Mooi artikel. Objectief dus ik zou als Volkskrant die journalist meteen maar onslaan. Overigens vond ik de artikelen over ING in diezelfde Volkskrant ook al redelijk doordacht voor zo een linkse krant. Een aantal oude linkse kameraden waren zeker ziek ofzo.

Waarom is die TED interessant? Welnu heden ten dage wordt het modewoord "DUURZAAMHEID", hetgeen je altijd tussen de zinnen neer kunt plompen en een warm gevoel geeft, bedreigd door het woord "VERTROUWEN".

Hoe meet je dat vertrouwen tussen de banken? Illuminati zag ik al met de LIBOR en Euribor zwaaien. En nu de TED dus. Toch iets om in de gaten te houden, lijkt mij. Hier het artikel "de Volkskrant":

"Financiële markten krijgen wat lucht, maar paniek blijft groot
ACHTERGROND, Van onze verslaggever Ayolt de Groot
gepubliceerd op 17 oktober 2008 22:38, bijgewerkt op 17 oktober 2008 23:11

AMSTERDAM - Kapitaalinjecties, garanties op interbancaire leningen, renteverlagingen: wereldwijd zetten overheden en centrale banken alles op alles om de kredietcrisis te bezweren. Al die maatregelen hebben één doel: ervoor zorgen dat de interbancaire rente, die na het faillissement van de Amerikaanse zakenbank Lehman Brothers fors is gestegen, omlaag gaat en banken elkaar weer geld gaan lenen.

En zowaar: de driemaandelijkse London interbank offered rate (Libor), de kosten die banken elkaar in rekening brengen voor leningen met een looptijd van negentig dagen, daalde afgelopen week eindelijk weer eens. Vrijdag stond het tarief op 5 procent, een daling van 0,4 procentpunt ten opzicht van het record op 8 oktober (zie grafiek). Hebben de begin deze week aangekondigde Europese garanties op interbancaire leningen nu al hun effect?

Dat lijkt onwaarschijnlijk. Het Europese plan geeft banken wel vertrouwen, maar de garanties zelf zijn nog niet in werking getreden. De daling van de Libor komt eerder op het conto van de Europese Centrale Bank (ECB).

Nadat de interbancaire rente op 8 oktober op recordhoogte was aanbeland, besloten centrale banken wereldwijd tot een gecoördineerde renteverlaging van een half procentpunt. In de schaduw daarvan nam de ECB nog een andere, baanbrekende maatregel. Banken mogen voortaan zoveel euro’s van de centrale bank lenen als ze willen, tegen een door de ECB vastgesteld tarief. Voorheen was het zo dat de ECB niet het rentetarief, maar de totale som geld bekendmaakte die in het systeem gebracht zou worden. Banken gaven vervolgens aan tegen welk tarief ze hoeveel euro’s wilden hebben. De hoogste bieder kreeg het geld toebedeeld.

Het besluit van de ECB geeft banken meer ruimte en lijkt een effectiever middel dan het rente-instrument. Dat is al een flinke tijd vleugellam. Ook vóór 8 oktober, toen het belangrijkste rentetarief van de ECB nog 4,25 procent bedroeg, wilden banken niet luisteren en lagen de marktrentes veel hoger.

De lichte afname van Libor geeft vooralsnog geen reden tot juichen. Het tarief is nog altijd torenhoog. De daling is een hap lucht: onder banken is de paniek nog steeds groot, blijkt uit de zogeheten TED-spread. Deze graadmeter voor onrust op de financiële markt daalde deze week iets, maar is nog altijd alarmerend hoog.

De TED (Treasury-EuroDollar)-spread is het verschil tussen de rente die de Amerikaanse staat betaalt om geld te lenen enerzijds, en de rente die banken elkaar in rekening brengen anderzijds. Preciezer: het verschil tussen de rente op driemaandelijkse Amerikaanse staatsobligaties en de driemaandelijkse Libor.

Staatsobligaties (treasuries) vormen in onzekere tijden een veilige haven. Na het failliet van Lehman Brothers nam de vraag snel toe, waardoor de rente sterk daalde. Dit terwijl de Libor juist steeg. Gevolg: de TED-spread, die normaliter een waarde heeft tussen de 0,1 en 0,5 procent, klom tot ongekende hoogte.

Econoom Paul Krugman, die afgelopen week de Nobelprijs voor de economie kreeg toegekend, noemde de hoge TED-spread op zijn blog het equivalent van 42 graden koorts. Of de rust terugkeert, is dus nog even afwachten".

Het leest niet als een damesrommanetje, maar als met een kleine verdieping heb je het begrip zo te pakken.

Groet, Jonas


2. mari24 - 18 okt 08, 21:35

Kan het draadje met het artikel niet meer terugvinden, maar het onderling vertrouwen van banken onderling zou momenteel nog steeds zoek zijn i.v.m. de Lehman ellende.
Volgens zelfde artikel moet de boel 21/10 opgelost zijn.... of niet wanneer het verkeerd afloopt.

3. Pavlov44 - 18 okt 08, 21:39

En wat zou er dan 21 oktober precies staan te gebeuren?

4. Paulus29 - 18 okt 08, 21:41

Zojuist van mijn digitale rekeningafschriftje bij de ABN AMRO geplukt.

16-10-2008 Per 31-10-2008 wordt de
debetrente op jaarbasis met
0,55% verhoogd. Voor het actuele
% zie uw maandoverzicht. 0,00 EUR

Hoezo een renteverlaging door de ECB??

5. pjotre7 - 18 okt 08, 21:42

Lehman's CDS Mess: Who's on the Hook?
by: Bo Peng October 13, 2008 |

On Oct 21, somebody [group A] will have to pay somebody else [group B] billions in cash to settle Credit Default Swaps (CDS) on Lehman. Estimates on what this entails range from $100 billion to as much as $400 billion.

Group A will almost certainly include AIG, the biggest net seller of CDS, and many hedge funds, who have been using CDS selling as their cheap (HA!) financing source for the past few years. Besides single-name CDS specifically on Lehman, other credit derivatives such as CMCDS, CDS options, or Nth to Defaults, CDX indices and bespoke CDOs with Lehman in them will also settle, partially or in full.

This will be arguably the biggest cash-exchange day in human history to date. I don't care how much taxpayer money the government will use to bail them out, somebody will fail.

Group B includes two types. One has Lehman bonds. They will be made whole by the settlement although Lehman bonds changed hands at 8.625 cents on the dollar at Friday's auction. The other doesn't have Lehman bonds. They bought naked CDS on Lehman. They will have a HUGE windfall -- for every dollar notional, they'll get over 91 cents. If they can collect, that is.

Back to the more immediate concern, who is in Group A?

You could pore over the CreditFixings' auction info and guess. I think a lot of people did just that on Friday. They pounced on MS, GS, CS, and DB, who happen to be the biggest Physical Settlement Sellers (meaning they sold CDS on Lehman). JPM shot up the whole day, which happens to be the biggest buyer.

But I don't know
[verwijderd]
0
Hier de rest. Ik zie dat het toch niet helemaal is overgenomen. Let ook op mijn slotvraag aangaande 21 october!!

But I don't know how productive this guessing game is. The dealers could be placing orders and requests for their hedge fund clients. Short of serious insider info, there's no way of knowing how much of those requests are for themselves vs. clients.

More importantly, physical settlement will almost certainly be just a small portion of the overall settlement size. Friday's auction had $5.7B in sell orders. Cash settlements will most likely be at least 10, and maybe 100 times bigger than that. People learned the lesson from Delphi. Furthermore, it'd be very unusual for banks to have a huge net position in CDS, with the possible exception being their proprietary desks and funds. Again, the most likely suspects are AIG and hedge funds.

Now you know what the government bailout of AIG is for - the initial $85B and then the additional $37.8B (suspiciously precise isn't it?). Don't be surprised if the number goes up again before 10/21. Will tax-payers get the money back after 10/21? Fat chance. Is the money really for saving AIG, or making sure others who bought CDS on Lehman will get their windfall? Take your pick.

On to the hedge funds. They knew how much they would need to pay since Lehman's bankruptcy. Reportedly JPM, GS, and MS have issued massive margin calls to their hedge fund clients, which is consistent with their sell requests (except JPM who, being the clearing bank for Lehman, may have bought protection) at the ISDA auction and my suspicion is that a big part of their requests are on behalf of their clients. Some hedge funds are being forced to cash out. And since Thursday some apparently went shorting in desperation, trying to make a quick buck before the doomsday. The 900 point surge Friday at 3 p.m. in half an hour showed how nervous and desperate they are.

In the meantime, of course, hedge fund investors must be withdrawing as fast as they possibly could, adding to their misery. Bankruptcy law will be the golden profession for many years to come.

WaMu CDS settle on Nov 7. Their impact is expected to be much smaller, although nobody can be sure, as is the case with all CDS. We may get some rough idea on its auction date, 10/23. If there are high-profile bankruptcies on 10/21 (banks, AIG), then markets will be spooked and all eyes would then turn to WaMu; otherwise it'd likely be a non-event in comparison.

If there were bankruptcies of anything other than hedge funds on 10/21 (or 11/7, though less likely), then we could be in a serious chain reaction. But governments all over the world would band together to stop it. Governments may be stupid and inept, but they're not suicidal. The Fed's discount window will stay open late on 10/21. For banks (or AIG) who cannot post enough collateral, Paulson will be ready to buy stocks in a heartbeat. If the initial $250 billion runs out that day, they can let foreign sovereign funds buy preferred stocks. It's a wonderful world.

Moreover, I suspect the pending doomsday is a big reason why banks have shied away from lending to each other over the past few weeks. Nobody knows how much anybody else owes on that day. Coming 10/22, assuming no banks fail, it'd be a huge cloud gone. Back to business as usual, or as usual as it gets nowadays.

Hedge funds' fire-sale exit may be creating a very rare buying opportunity in many financial markets (stocks, bonds, commodities, maybe even dreaded CDOs and mortgages). A few days ago I wondered if the bottom was near. Now I'm convinced the bottom will be around 10/21, if not earlier. The way back up may be painfully fast or painfully slow. But the crisis is essentially over unless we let the chain reaction take place.

Then we'll only have to deal with the massive debt, recession, and inflation. Piece of cake.

Disclosure: None

6. mari24 - 18 okt 08, 21:43

Pavlov44 schreef:

En wat zou er dan 21 oktober precies staan te gebeuren?

7. Pjotr heeft het gevonden
Pavlov44 - 18 okt 08, 21:52
Dank!

Dit ziet er inderdaad schokkend uit. Als er nog partijen zijn die enorme swap deals moeten settlen op dit ogenblik dan kan dat desastreuze gevolgen hebben want bijna niemand heeft nog geld. De geldpers zal wel weer aangezet worden als dit verhaaltje waar is. Dit soort nieuws kunnen we dus niet gebruiken als we de komende weken willen herstellen, ik ben benieuwd

8. Paulus, je moet wel goed lezen. Er staat in het artikel, dat de ECB renteverlaging niet voldoende doorwerkt op de onderlinge renteberekeningen tussen banken. Om daar verandering in te brengen heeft de ECB de kort geldverschaffing veranderd en is het afgestapt van een veilingsusteem uitgaande van een vast bedrag.

Paulus, ik lees hier en daar wat van je. Wat ben je aan het doomen zeg. Als er een weekprijs was voor de IEX-doomer van de week had je die mijn glans binnengehaald. Helaas pindakaas voor Paulus: die prijs besstaat (nog) niet.

Aan de 21 octobersekte het verzoek eens kort duidelijk in het Nederlands uit te leggen waarom doomsday komt.

Groet, Jonas

9. Jonas - 18 okt 08, 22:24

Hier even De oorspronkelijke opmerking van Rogven en mmijn eerste rectie die ik dus later wat heb gedimd. Dat van Jimmy Cliff sloeg erop dat ik net had gemeld dat ik na die vrijdagtoestanden moe was en de hond had uitgelaten.

"Jonas - 17 okt 08, 00:38

'I can see clearly now the rain is gone" etc Jimmy Cliff. Wanneer komt Jimmy eens naar de Ahoy? Maar goed dan krijgen weer dit soort duistere taal van Rogven:

"Deze is ook wel interessant:

www.bloomberg.com/apps/cbuilder?ticke...

De Ted-spread meet de bereidheid bij banken om onderling geld uit te lenen. Voor het berekenen van de spread zijn twee waarden nodig: de London interbank offered rate (Libor) van drie maanden (het rentepercentage dat banken willen ontvangen als ze geld uitlenen aan andere banken) en het rentepercentage dat wordt ontvangen als voor drie maanden geld wordt geleend aan de Amerikaanse overheid (staatsobligatie). Het verschil tussen deze twee waarden is de Ted-spread.

Ted-spread tijdens crash 1987 was 300 (vorig record). Vandaag gedaald met 6% naar 408"

Dan het oorspronkelijke "lelijke commentaar" van mij (Jonas)

"Ja, ik kan ook de voetbalprestraties van Huntelaar tegen die van Van de Vaart afzetten. We kwadateren de zaak en zetten het in een logaritme. Wat weet ik dan? Niets. Rotven die formule kan meerdere zaken betekenen. Is het niet eenvoudiger je te beperken tot Euribor en de rente op staatsleningen daar met een gefundeerd verhaal tegenover te zetten?"

Groet, Jonas.

Even een vraagje: WHAT THE HELL IS GOING TO HAPEN OCT 21 ? Volgens prof van Duin krijgen dan juist een upswing i.p.v een neerwaartse klap. Ik begrijp er zo niets meer van. Jonas


[verwijderd]
0
quote:

jonas schreef:

"Deze is ook wel interessant:

www.bloomberg.com/apps/cbuilder?ticke...

De Ted-spread meet de bereidheid bij banken om onderling geld uit te lenen. Voor het berekenen van de spread zijn twee waarden nodig: de London interbank offered rate (Libor) van drie maanden (het rentepercentage dat banken willen ontvangen als ze geld uitlenen aan andere banken) en het rentepercentage dat wordt ontvangen als voor drie maanden geld wordt geleend aan de Amerikaanse overheid (staatsobligatie). Het verschil tussen deze twee waarden is de Ted-spread.

Ted-spread tijdens crash 1987 was 300 (vorig record). Vandaag gedaald met 6% naar 408"
Dat was vrijdag. Vandaag 18% gedaald naar 2,96%.
[verwijderd]
0
euribor nog flink boven officiele rente

datum rate
2008-10-17 4.731
2008-10-16 4.773
2008-10-15 4.867
2008-10-14 4.930
2008-10-13 5.024
2008-10-10 5.118
2008-10-09 5.126
2008-10-08 5.197
2008-10-07 5.182
2008-10-06 5.150
2008-10-03 5.130
2008-10-02 5.116
2008-10-01 5.088
2008-09-30 5.050
2008-09-29 5.006
2008-09-26 5.006
2008-09-25 4.977
2008-09-24 4.908
2008-09-23 4.849
2008-09-22 4.765
2008-09-19 4.631
[verwijderd]
0
quote:

crackedtooth schreef:

euribor nog flink boven officiele rente

datum rate
2008-10-17 4.731
2008-10-16 4.773
2008-10-15 4.867
2008-10-14 4.930
2008-10-13 5.024
2008-10-10 5.118
2008-10-09 5.126
2008-10-08 5.197
2008-10-07 5.182
2008-10-06 5.150
2008-10-03 5.130
2008-10-02 5.116
2008-10-01 5.088
2008-09-30 5.050
2008-09-29 5.006
2008-09-26 5.006
2008-09-25 4.977
2008-09-24 4.908
2008-09-23 4.849
2008-09-22 4.765
2008-09-19 4.631

Is op deze wijze toch makkelijk geld verdienen voor de graaiers en oplichters bij banken? Sinds ze met woekerpolissen en oplichten minder centjes binnenkrijgen na te zijn gesnapt doen ze het gewoon op deze manier. Hun vrindjes bij de ECB velagen op verzoek de rente speciaal voor hun graaiende en oplichtende vrindjes bij de banken. Consument en bedrijfsleven mag zoals gewoonlijk het gelag betalen.

Het graaien en oplichten zit ze in het bloed.
[verwijderd]
0
quote:

privee schreef:

De EURIBOR tarieven (interbank leningen) zijn vanaf de gecoordineerde ingreep vorig weekend door o.a. verschillende EU landen langzaam maar gestaag gedaald. Dit geeft dus aan dat het onderlinge wantrouwen wel eens over zijn top heen kan zijn. Wat niet zo raar is als zo veel grote banken hun balans (al dan niet met overheidssteun) hebben versterkt.
Voor de mensen met een variabele rente op bijv een hypotheek is dit ook goed nieuws. Al zal dat effect in NL niet zo groot zijn omdat meestal met lange rentes wordt gewerkt.

Ik geef toe, we gaan pas week twee van de daling in en één zwaluw maakt nog geen zomer, maar dit geeft mij wel enig vertrouwen om voorzichtig te gaan kijken naar lange termijn aankopen.
[/quote]

Ik weet niet wat je voorogen had met lange termijn aankopen, indien (staats)obligaties dan zou ik daar toch voorzichtig mee zijn.

[quote=privee]
Het gaat mij hier dus vooral om de verandering/beweging in plaats van het absolute getal.

TED spread is ook een goede indicator maar ik kijk liever naar EURO gerelateerde indicatoren.
In de Euribor zit t.a.v. de daling ook de rente verlaging (van de ECB vorige week), naar mijn mening is de scherpheid van de neerwaartse beweging al aan het afnemen, zie bijlage.
Bijlage:
Arie de Beuker
0
Is opeens het vertouwen weer terug bij de banken onderling? Ik dacht dat het altijd zo ging:
vertrouwen komt te voet en gaat te paard

gr
Arie de Beuker
TG01
1
Iets anders om niet te vergeten is dat de libor en Euribor gemiddelden zijn die banken doorgeven naar de instantie die dit bijhoudt.

Het zegt niks over de hoeveelheid geld die van bank wisselt, noch welke banken er gebruik van maken en welke niet.

Daarnaast is het ook zo dat als Bank A x rente vraagt en Bank B komt aankloppen dat Bank A rustig nee kan zeggen tegen Bank B. De opgegeven rente stand is geen verplichting.

Dit was onder andere zo bij Fortis die nergens meer geld los kreeg.
[verwijderd]
0
Hoi Jonas. Ik heb je reacties niet meer gelezen over de TED-spread door de drukte aan draadjes op IEX vanwege ING. Het werd allemaal wat onoverzichtelijk.

Ik wil er nog even aan toevoegen dat ik deze indicator plaatste puur vanwege de gedragsverandering die het onderging in augustus 2007. Vanuit technisch oogpunt bekeken is het wellicht een voorspellende indicator in de huidige crisis. Vandaar dat ik deze in de draad van Kniep had geplaatst. Helaas vond ik deze indicator pas op 17 oktober via een of andere amerikaanse site.

Als je op 8 augustus 2007 afscheid had genomen van financiele aandelen vanwege de sterk stijgende TED-spread, en in de treasuries bent gestapt, dan was je timing vrijwel perfect. Nu is de TED-spread weer flink gedaald, tot onder de 3(00). Nog steeds hoog, maar er lijkt sprake van een trendomkeer. Is de bodem nu gezet onder de financiele waarden? De tijd zal het leren maar ik houd het in de gaten.
[verwijderd]
0
Euribor Tarieven
21-10-2008 11:15:00
Euribor Vandaag Vorig

1WK 3,925% 3,974%
2WK 4,091% 4,131%
3WK 4,238% 4,295%
1MND 4,651% 4,685%
2MND 4,787% 4,815%
3MND 4,968% 5,000%
4MND 4,994% 5,024%
5MND 5,010% 5,042%
6MND 5,030% 5,063%
7MND 5,046% 5,078%
8MND 5,060% 5,091%
9MND 5,075% 5,107%
10MND 5,086% 5,119%
11MND 5,097% 5,133%
12MND 5,112% 5,146%

Bron: Thomson Reuters

18 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Markt vandaag

 AEX
860,01  -5,35  -0,62%  18:05
 Germany40^ 17.700,00 -0,77%
 BEL 20 3.827,75 +0,03%
 Europe50^ 4.903,20 -0,68%
 US30^ 37.851,00 -0,43%
 Nasd100^ 17.004,48 -3,10%
 US500^ 4.960,72 -1,75%
 Japan225^ 37.028,48 -2,56%
 Gold spot 2.394,20 +0,62%
 EUR/USD 1,0652 +0,08%
 WTI 82,26 +0,22%
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer

Stijgers

WDP +3,12%
Kendrion +2,92%
EBUSCO HOLDING +2,67%
Vopak +2,61%
NX FILTRATION +2,17%

Dalers

JUST EAT TAKE... -5,11%
TomTom -4,68%
Fugro -4,30%
ASMI -4,00%
BESI -3,64%

EU stocks, real time, by Cboe Europe Ltd.; Other, Euronext & US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: Infront