Koffiekamer « Terug naar discussie overzicht

2009: wegkruipen in een gat in de grond

35 Posts, Pagina: 1 2 » | Laatste
[verwijderd]
1
Graag jullie mening over het volgende bericht in de Financiële Telegraaf van 30-12-2008. Persoonlijk ben ik het er mee eens.

di 30 dec 2008, 08:03
Dieptepunt ligt in 2009
Door Ronald van Gessel

AMSTERDAM - Het jaar 2009 wordt een diep dal waaruit op zijn vroegst aan het einde van het jaar ontsnapping mogelijk is. De kredietcrisis heeft Europa met volle hevigheid getroffen; alle economische seinen staan op rood, maar de redding moet vreemd genoeg juist komen van de veroorzaker van de crisis, de Verenigde Staten.

Een conjunctuurinjectie van miljarden dollars en de ’Obama-factor’ moeten de VS langzaam weer uit het slop trekken – en daarmee de rest van de wereld.

De eerste helft van 2009 herbergt volgens de analisten alleen maar ellende. De banken moeten na het ploffen van de hypotheekbubble nu gaan afschrijven op de fall-out die ontstaat doordat bedrijven en particulieren niet meer aan hun betalingsverplichtingen kunnen voldoen. Maar in de regel lopen de effectenbeurzen vier maanden vooruit en dat betekent dat – na een dieptepunt in de loop van 2009 – na de zomer het eerste moment komt dat de beurzen definitief de weg naar boven weer kunnen vinden.

Om de huidige neerwaartse spiraal te doorbreken, wil de nieuwe Amerikaanse president Barack Obama er honderden miljarden tegenaan gooien. De megatekorten die daardoor worden veroorzaakt, brengen de dollar in een vrije val en dat komen de VS goed uit met het oog op de export.

Europa blijft het kind van de rekening met een dure maar wel stabiele euro en zal braaf moeten afwachten hoe snel de VS zichzelf met volop draaiende geldpersen uit het moeras trekken.

Herstel in Europa is dus pas mogelijk in de loop van 2010; volgend jaar wordt er één van economische krimp. 2009 is derhalve een jaar dat de financiële wereld het liefst overslaat: wegkruipen in een gat in de grond en winterslaap houden als een beer, het symbool voor een neergaande markt.

De Amerikaanse economie is goed voor een kwart van de hele wereldeconomie. Als Amerika niest, is de rest van de wereld verkouden en Europa had nog niet eens een griepinjectie gehad, de goede tijden waren niet gebruikt om een buffer op te bouwen.

Pas als de Amerikaanse huizenprijzen stabiliseren, krijgen de banken weer tegenwaarde voor de leningen die ze hebben verstrekt, langzaam gaan ze elkaar weer vertrouwen en langzaam neemt de spanning op de kredietmarkt af en krijgen bedrijven en consumenten weer toegang tot een normale financiering. Dat moet het begin zijn van het aantrekken van de wereldhandel, waardoor Europa, Rusland, Japan, India en China uit de stagnatie komen waar iedereen nu in is beland. Consumenten houden de hand op de knip omdat ze bang zijn voor hun baan en bedrijven ontslaan mensen omdat ze niet genoeg verkopen.

„Aan die kuddegeest van de neerwaartse spiraal moet eerst een einde komen”, aldus Valentijn van Nieuwenhuijzen, hoofdanalist bij ING Investment Management. Het tij moet worden gekeerd door de massale conjunctuurinjecties die de VS, Europa, China en Japan op de rails hebben gezet. Alles bij elkaar gaat het om vele honderden miljarden. Daarbij is de rente in de VS en Japan bijna naar nul gegaan, Europa moet het vermoedelijk met een laagste punt van 1,75% doen. Maar ook met bijna ’gratis geld’ is het geen uitgemaakte zaak dat dit recept werkt, terugkeer van het vertrouwen is veel belangrijker.

De huidige recessie is zonder twijfel de ernstigste sinds 1929. Toen duurde het tot in 1933 voordat de economie weer naar behoren draaide. Ditmaal zal het niet zo lang duren. In de loop van 2010 moet de groei weer langzaam terugkomen, zo verwachten praktisch alle economische onderzoeksinstituten van naam. Zij wijzen op belangrijke verschillen met de beginjaren dertig: er is een beleidsreactie van de politiek, het wereldwijde monetaire systeem is beter georganiseerd en gecoördineerd en de opkomende landen zijn economisch van veel meer betekenis geworden en hebben omvangrijke dollarreserves opgebouwd.

Desondanks heeft de huidige crisis, waarbij in amper een half jaar tijd de helft van de beurswaarde van wereldwijde ondernemingen verdampte en waarbij de prijs van olie in een paar maanden zakte van een record van $147 naar $40, zeer veel impact op de financiële wereld gehad.

Een nieuwe opgaande economische cyclus zal dan ook niet meer hetzelfde zijn als vroeger. De crisis heeft de vraag opgeroepen of jaarlijkse groei tegen elke prijs op termijn nog houdbaar is. De vraag naar olie is fors afgenomen. Gezien de eindigheid van deze reserves kunnen we nu optekenen dat we nog een paar jaar langer kunnen doen met wat we hebben, terwijl het milieu ook winnaar is van de recessie. Maar we moeten niet de fout maken de lage olieprijs te misbruiken om het gas weer open te trekken en de zoektocht naar alternatieven te staken, de huidige lage prijzen zijn slechts uitstel van executie.

Een transitie naar een nieuwe economie met niet langer fossiele brandstoffen, bio- en nanotechnologie is onvermijdelijk en zal ook de basis zijn van nieuw economisch elan, waarbij de factor duurzaamheid vele malen belangrijker is geworden.

De internetbubble is in 2001 uiteengespat, de banken en investeringsfondsen hebben de gevolgen lang voor zich uitgeschoven en mooie financiële constructies bedacht om de pijn door te geven, maar uiteindelijk is de ballon in 2007/2008 toch geploft. Op de puinhopen gloren toch een paar lichtpuntjes in de vorm van lage inflatie, lage rente en lage energieprijzen, allemaal goed voor de koopkracht. Maar de meeste economen denken toch dat herstel van de eurozone op eigen kracht een moeilijke zaak zal worden, temeer omdat wij moeten concurreren met een dure euro tegen een lage dollar.
DrFlapdrol
1
Ach, ben het een beetje zat al dat negatieve gedoe. Wat er dit jaar gebeurde wist ook niemand te voorspellen dus ik zie het allemaal wel wat er volgend jaar gebeurt.
ffff
0
Ditmaal zal het niet zo lang duren. In de loop van 2010 moet de groei weer langzaam terugkomen, zo verwachten praktisch alle economische onderzoeksinstituten van naam. ......

Ik merk aan mijzelf dat ik afgelopen maanden flink veranderd ben. Gaf ik vroeger veel aandacht en bestudeerde ik de analyses van al de daarvoor dikbetaalde onderzoekbureaus, rating offices, kredietbeoordelers en analisten, nu WEET ik dat ze voor ruim 90 procent er met zijn allen faliekant naast zaten.

Dus wat moet nu "de verwachting van praktisch alle economische onderzoekinstituten van naam" ...nu voor indruk op mij maken.

Ze wisten het vrijwel allemaal niet...en nu zouden ze het wel weten? Er is dit jaar méér verloren dan alleen maar een pak geld. ook het vertrouwen in heel veel instituten. En dat is eigenijk net zo erg.

Peter
[verwijderd]
0
quote:

ffff schreef:

En dat is eigenijk net zo erg.

Peter
Neen. Erger. Terugwinnen ervan gaat nog enige wijlen vergen, vrees ik.
[verwijderd]
1
Wegkruipen in een gat in de grond lijkt mij geen goed idee.
Schouders eronder en aanpakken lijkt mij beter.

Trouwens ook een bevestiging waarom ik nog steeds NRC lees.

Rigsby
[verwijderd]
4
De enigen die er mee zitten zijn de beleggers, die zien hun kapitaal verschrompelen.
Mensen die niet beleggen hebben tot op heden nergens last van. Hun spaargeld rendeert tegen 5% en hun koopkracht gaat er volgend jaar zelfs op vooruit.
De kredietcrisis lijkt aan ze voorbij te gaan.
Dat het economisch slechter gaat vernemen ze uit de media. En trouw volgen ze de kudde: grote aankopen uitstellen. Velen weten niet eens waarom, maar ja iedereen zegt dat ze dat moeten doen.
Volgend jaar groeit de werkloosheid. Vooral in segmenten waarin de verkoop stagneert omdat de consument de hand op de knip houdt. Sommigen hebben niet eens in de gaten dat ze straks daarom juist ontslagen worden.
Op een gegeven moment geraken we in de situatie van de vervangingsvraag. Leasemaatschappijen moeten de auto's die nu vier jaar of langer rondrijden echt gaan vervangen. Particulieren raken getriggerd door de nieuwe modellen die ze zien rijden en de eerste schreden worden gezet. Banken hebben inmiddels tijd genoeg gehad om de waardedalingen van hun beleggingen en slechte leningen af te schrijven. Ook de vervanging van computersystemen in bedrijven komt weer op gang.
Om aan de vraag vanuit de markt te kunnen voldoen moeten bedrijven weer investeren en lenen bij de banken.
De aandelen stijgen nu snel in waarde.
[verwijderd]
2
quote:

duisenbergh schreef:

2009 wordt een diep dal waaruit op zijn vroegst aan het einde van het jaar ontsnapping mogelijk is.
nl.youtube.com/watch?v=WlBiLNN1NhQ
[verwijderd]
0
quote:

fintech schreef:

Hun spaargeld rendeert tegen 5% en hun koopkracht gaat er volgend jaar zelfs op vooruit.
De kredietcrisis lijkt aan ze voorbij te gaan.
Ja, todat ze hun massaal hun baan kwijtraken, en daarna hun huis, en ... ;)
[verwijderd]
2
quote:

duisenbergh schreef:

wegkruipen in een gat in de grond
Je beste idee tot nu toe. Neem AUB je eigen advies ter harte en kruip per 1 januari zo diep mogelijk in dat gat weg!!
[verwijderd]
1
quote:

ffff schreef:

Ze wisten het vrijwel allemaal niet...en nu zouden ze het wel weten? Er is dit jaar méér verloren dan alleen maar een pak geld. ook het vertrouwen in heel veel instituten. En dat is eigenijk net zo erg.

Peter
Ik zou die laatste zin veranderen in: "En dat is eigenlijk niet zo erg."

Het vertrouwen bleek misplaatst te zijn. Het is dus niet erg dat dat aan de oppervlakte gekomen is. Het voelt misschien niet lekker, maar het kan je in de toekomst behoeden voor miskleunen.

Pacito
[verwijderd]
0
quote:

Goodnight Vienna schreef:

Schouders eronder en aanpakken lijkt mij beter.
Nog iemand, die dat vindt.

De Nederlander laat zich niet zo snel uit het veld slaan. Integendeel. Een crisis maakt hem alleen maar vastbeslotener om de gure wind te trotseren.

Bij tegenwind gaan we in Nederland harder trappen. Dat zit in ons karakter. Het zal te maken hebben met onze geschiedenis en onze ligging aan zee. In een vlak en open land kun je niet schuilen voor slecht weer, maar moet je tegen de wind in doorfietsen. Zo hebben we land gewonnen op de zee en behouden voor het water. Niet ieder voor zich, maar door georganiseerde samenwerking. Van onze kwetsbaarheid als open en klein land maakten we door de eeuwen heen een voordeel. Nederland is internationaal georiënteerd, ondernemend en 'polderend'. In dat karakter ligt onze kracht. Het is mijn overtuiging dat Nederland op dat karakter sterker uit de economische recessie kan komen die zich nu aandient. Waar baseer ik dat vertrouwen op?
Allereerst hierop: Nederland is één van de beste landen ter wereld om in te wonen. Dat willen we nog wel eens vergeten, want van nature zijn we geen rasoptimisten. Het Amerikaanse 'everything's great' vinden we al gauw 'gemaakt'. En trots zijn op de resultaten van Nederland vinden we wat nationalistisch. 'Het goede telt niet en het betere wordt niet meer gezien', schreef het Sociaal en Cultureel Planbureau enige tijd geleden. En dat klopt. Nederlanders zijn meer van het zoeken en zwoegen. Die sobere instelling is te prijzen, maar we hoeven onszelf ook niet tekort te doen. Nederland is in oppervlakte gemeten slechts het 134e land ter wereld. Toch staat onze economie op een 16e plaats. Van alle 177 landen op de laatst gepubliceerde Human Development Index (een optelsom van economische en maatschappelijke indicatoren) staat Nederland op de 9e plaats. Het zijn zomaar een paar feiten die duidelijk maken dat de Nederlandse samenleving rust op een stevig fundament van dynamiek, welvaart en welzijn.
Vertrouwen om sterker uit deze periode te komen, ontleen ik ook aan ons vermogen om samen te werken aan noodzakelijke hervormingen. De voorbije decennia bewijzen dat juist in moeilijke tijden belangrijke ingrepen mogelijk zijn als overheid, werknemers en werkgevers elkaar weten te vinden. De loonexplosie in de jaren '60 betekende bijvoorbeeld de doodssteek voor veel traditionele industrieën, maar het was ook een enorme stimulans voor de omslag naar een meer kennisintensieve - en daarmee arbeidsintensieve - diensteneconomie. De oliecrisis en hoge inflatie uit de jaren '70 leidden tot een ongekend hoge (jeugd)werkloosheid, die in de jaren '80 werd gepareerd met een herijking van de welvaartsstaat en de overheidsfinanciën. Begin jaren '90 wist Nederland in een moeilijke economische tijd een kentering in te zetten in de groei van het aantal WAO'ers. Tot slot memoreer ik hier nog dat onze concurrentiepositie aan het begin van deze eeuw danig verslechterd was door een combinatie van forse loonstijgingen en hoge sociale zekerheids- en ziektekosten. Vandaar de recente hervormingen op de arbeidsmarkt, in de sociale zekerheid en in het zorgstelsel.
Al deze ingrepen werden gedragen door de samenwerking tussen overheid, werkgevers en werknemers. In die zin loopt er een rechte lijn tussen de oprichting van de Stichting van de Arbeid in 1945, het akkoord van Wassenaar uit 1982, de tripartiete akkoorden uit 2004 en 2005 en het najaarsoverleg van 2008. Daarin hebben de sociale partners immers opnieuw bewezen over hun eigen schaduw heen te kunnen springen als dat nodig is. Dat verdient waardering in de richting van vakbonden en werkgeversorganisaties.
Een derde en laatste basis voor vertrouwen ligt in het feit dat de politiek lessen heeft geleerd uit eerdere crises. Mede daardoor gaat de veelgemaakte vergelijking met 'the Great Depression' uit de jaren '30 van de vorige eeuw niet zonder meer op. Deze keer hebben overheden de centrale spelers in het financiële systeem wél overeind gehouden en hebben zij wél ingegrepen om de kredietverlening op peil te houden. Noch Europa, noch de Verenigde Staten herhalen nu de fout om met bezuinigingen de vraaguitval te verergeren. Dat is winst ten opzichte van het verleden.
Maar de grootste politieke winst ligt in het feit dat er sinds Bretton Woods (1944) een stevige traditie is gegroeid van internationale monetaire en financiële samenwerking. In Europa is de euro daarvan het belangrijkste resultaat. Die heeft zijn waarde bewezen en is een dam gebleken tegen nog ergere (monetaire) problemen.
Het behoeft nauwelijks betoog dat internationale coördinatie nu harder nodig is dan ooit, ook buiten Europa. De huidige crisis is immers een mondiale crisis, waar individuele landen zich niet kunnen 'uitdevalueren' of 'uitexporteren'. De wereldeconomie heeft vandaag de dag bovendien meer motoren dan alleen de Amerikaanse en Europese. Opkomende landen als China en India zijn terecht volop betrokken bij de mondiale aanpak van de problemen waar we voor staan. Zij zijn een deel van de oplossing.

Niet zwart-wit
Vol vertrouwen betekent natuurlijk niet 'blind vertrouwen'. We mogen de situatie niet onderschatten en het maakt echt uit hoe overheden en samenleving reageren op een crisis. Je kunt veel schade aanrichten, maar ook veel goeds bereiken. De kunst is om het eerste te vermijden en het tweede te doen. Het economische beeld voor 2009 en 2010 dat opdoemt uit de laatste cijfers van het Centraal Planbureau (CPB) laat zien dat daarvoor maatwerk nodig is, want het is niet zwart-wit en soms zelfs ogenschijnlijk tegenstrijdig. Ik zie vijf punten waar we alert op moeten zijn:
1: In 2009 voorziet het Centraal Planbureau (CPB) een negatieve groei van - 0,75%. Tegelijkertijd zegt het CPB: 'Er is consensus dat de Nederlandse economie het volgend jaar relatief goed zal doen.' Immers, de gemiddelde raming voor het Eurogebied is -1% en in Groot Brittannië en de Verenigde Staten zelfs -1,5%. Conclusie: 2009 wordt een slecht jaar, maar vergelijkenderwijs valt het mee.
2: Het CPB duidt op de mogelijkheid van een begin van herstel van de Nederlandse economie in 2010. We zouden dan misschien zelfs alweer een klein plusje kunnen schrijven. Maar dat gaat wel gepaard met een stevige waarschuwing: 'De onzekerheden rond deze raming zijn zeer groot, in het bijzonder voor 2010.' Conclusie: 2010 kan een beter jaar worden, maar dat is niet vanzelfsprekend.
3: Een dramatische ineenstorting van de huizenprijzen ligt in Nederland niet in de lijn der verwachtingen, maar 'de pensioenspaarpot verdampt', zegt het CPB. In sommige sectoren kunnen de problemen dus meevallen, in andere dreigen ze juist heel groot te worden.
4: Het CPB voorspelt in 2009 en 2010 groei van de koopkracht maar ook een aanzienlijke verslechtering van het EMU-saldo. We gaan van een begrotingsoverschot naar een tekort. Betekent dit dat private welvaart toeneemt ten koste van de collectieve middelen?
5: 'De werkloosheid is in Nederland relatief laag, met een groot aantal openstaande vacatures', aldus het CPB. Voor de iets langere termijn weten we dat de vergrijzing een structureel personeelstekort met zich mee brengt, vooral in het onderwijs, de zorg en de veiligheidssector. Maar ondertussen voorspelt het CPB wel een forse stijging van de werkloosheid: van 300.000 in 2008 naar 500.000 in 2010.
[verwijderd]
0
Alle hens aan dek
Wie deze cijfers en ontwikkelingen even op zich in laat werken, kan geen andere conclusie trekken dan deze: het is alle hens aan dek. Gemiddelde positieve koopkrachtplaatjes zeggen niets als je een van die 200.000 mensen bent die zijn baan verliest. Nog veel meer mensen zullen te maken krijgen met onzekerheid. Wat gebeurt er met mijn baan en die van de mensen in mijn omgeving? Alle individuen, gezinnen en families die dit treft, mogen niet door statistische gemiddelden aan het oog worden ontrokken. Het zijn hun zorgen die mij aan het hart gaan en die mij motiveren het maximale te doen.
Alle hens aan dek geldt natuurlijk ook voor de financiële sector. Ondanks de kritiek die mogelijk is op bestuurders en toezichthouders mogen we niet vergeten dat vele tienduizenden mensen met hart en ziel in deze sector werken. Daarnaast raakt de crisis vooral een aantal segmenten van de bouw- en industriesector, inclusief de toeleveringsbedrijven. Vandaar dat het kabinet op 21 november een miljardenpakket presenteerde, gericht op versterking van de liquiditeitspositie van bedrijven in het algemeen en financiële instellingen in het bijzonder.
Het is ook 'alle hens aan dek' omdat beslissingen die we vandaag nemen, doorwerken naar morgen en overmorgen. We begonnen deze periode met een begrotingsoverschot, waardoor we het ons nu kunnen veroorloven om de uitgaven in 2009 en 2010 constant te houden en de belastingen zelfs te verlagen. Zo kan het trendmatig begrotingsbeleid zijn werk doen, houden we de overheidinvesteringen op peil en stimuleren we de consumptie. In economisch opzicht is dat het meest verstandige dat het kabinet nu kan doen.
Daar zit natuurlijk wel een grens aan en we moeten ons blijven wapenen tegen toekomstige ontwikkelingen, zoals de vergrijzing. Het laten werken van de zogeheten automatische stabilisatoren, die ervoor zorgen dat de begroting mee kan ademen met de conjunctuur, is noodzakelijk en op korte termijn verantwoord mits we voor de lange termijn solide blijven. Er is veel politieke en bestuurlijke moed nodig om ons pensioenstelsel gezond te houden en het tekort op de begroting om te buigen in een structureel overschot. De sleutel ligt in de diverse mogelijkheden om de arbeidsparticipatie te verhogen. Dat is nodig willen we onze collectieve voorzieningen voor de toekomst op peil houden.

Het is, ten slotte, ook alle hens aan dek vanwege de grote onvoorspelbaarheden in de ramingen. Een mogelijk scenario voor 2010 dat duidt op herstel, mag niet worden geïnterpreteerd als een zekerheid dat we de crisis 'alleen maar een jaartje hoeven uit te zitten'. Het CPB, De Nederlandse Bank en andere deskundigen rekenen immers ook met scenario's waarin 2010 een negatieve groei laat zien van 1% of zelfs meer. We moeten er dus hard aan trekken om sterker uit de recessie te komen.
Wie het hardst trapt bij tegenwind, komt het eerst bij de kansen die elke crisis ook biedt. Waar liggen die kansen de komende tien jaar? Mijn antwoord daarop is:
in een sterkere positionering van Nederland als financieel centrum,
in snelle toekomstgerichte ruimtelijke investeringen,
in versterking van innovatie en onderwijs,
in een krachtiger Europa,
in meer moraliteit in de economie.
Tot de kredietcrisis, waren de meeste Nederlanders zich nauwelijks bewust van de relatief grote omvang van de financiële sector in ons land. Als we het aantal hoofdkantoren van banken en verzekeraars als maatstaf nemen, staat Nederland binnen Europa op de 4e plaats en wereldwijd op de 7e. Zo'n sterke financiële sector heeft een niet te onderschatten betekenis in termen van werkgelegenheid en concurrentiepositie. Bovendien verklaart het ook deels onze goede positie in de Wereldbank, het Internationaal Monetair Fonds en de G20. Ook dat belang is groot. Voor een gezonde en sterke financiële sector, die structureel waarde toevoegt aan de Nederlandse economie, moeten we daarom veel uit de kast willen halen.
De afgelopen tijd is er terecht forse kritiek geuit op de hele financiële wereld. Op banken met ondermaats risicomanagement, op regelgevers die de normen niet op tijd bijstelden, op toezichthouders die achter de feiten aanliepen, op monetaire autoriteiten die een te ruimhartig beleid voerden en op beleggers die alleen het hoogste rendement najoegen. Allen zijn 'schuldig' aan deze crisis en de tekortkomingen moeten we indringend onder ogen zien en aanpakken. Tegelijkertijd moeten we er ook allemaal van leren, zodat we samen verder kunnen.
Dat 'samen verder' geldt zeker voor Nederland, want een van de kansen die de crisis ons brengt, is de mogelijkheid om de Nederlandse financiële sector nationaal en internationaal steviger te positioneren. Het kabinet onderstreept dat in zijn brief van 21 november. We zullen doen wat nodig is zodat gezonde financiële instellingen de storm kunnen doorstaan. Dat betekent onder andere dat het kabinet serieus naar oplossingen wil zoeken om de kredietverlening op gang te brengen; een kernfunctie van een sterke financiële sector.
Investeren in de toekomst

De meeste economen geven aan dat het kabinet er verstandig aan doet om de rijksbegroting gewoon uit te voeren. Niet 'zo maar' bezuinigen, maar ook niet 'Keynes van stal halen' en maatregel op maatregel stapelen. Laat de automatische stabilisatoren hun werk doen en houdt met het oog op de vergrijzing de soliditeit op lange termijn vast; dat is het devies. Toch mag deze terechte behoefte aan een zekere mate van rust geen excuus zijn om te stoppen met denken. Zo dwingt de crisis op zijn minst tot reflectie op de vraag of er reden is om overheidsuitgaven binnen de budgettaire kaders naar voren te halen.
Het kabinet kijkt daarbij zowel naar de hardware van de Nederlandse economie (infrastructuur, energie, waterbeheer) als naar de software (onderwijs). Dit vanuit de gedachte dat 'tastbaar' vermogen en menselijk kapitaal niet kunnen verdampen, in tegenstelling tot bepaalde complexe financiële producten. Anders gezegd: investeren in deze sectoren stimuleert de economie op korte termijn, maar is ook investeren in een duurzame economische structuur. Innovatie is en blijft daarbij een kernwoord, dat zowel voor de hardware als de software van groot belang is. Het Innovatieplatform richt zich daar op.
In zijn brief van 21 november heeft het kabinet aangekondigd te gaan onderzoeken of versnelling van sommige ruimtelijke investeringen mogelijk is. Te denken valt aan onderhoud van infrastructuur, aan lopende projecten als de Zuidas, maar ook aan 'grote werken' die nog in de pijplijn zitten, zoals het nieuwe Deltaplan.
Nog belangrijker is het menselijk kapitaal. Een moderne, kennisintensieve economie als de Nederlandse moet het daarvan hebben. Feit is dat Nederlanders gemiddeld steeds beter zijn opgeleid, maar dat het aanbod de vraag niet kan bijbenen. Vandaar dat het kabinet veel geld en energie investeert in het onderwijs. Denk bijvoorbeeld aan de verbetering van lerarensalarissen, aan meer ruimte voor excellentie en aan het tegengaan van schooluitval. Dat laatste is misschien wel het allerbelangrijkst, want met het oog op de vergrijzing hebben we iedereen nodig, terwijl we weten dat gemiste kansen op jonge leeftijd later niet zo gemakkelijk te repareren zijn.
[verwijderd]
0
Kracht door moraliteit
Europa heeft zich in het financiële geweld van de afgelopen maanden van zijn beste kant laten zien. Samen hebben we met kredietgaranties en kapitaalinjecties voorkomen dat sommige banken omvielen. We zijn het ook snel eens geworden over hoe het toezicht op de financiële sector beter kan. Daarmee is de Europese Unie het beste schild gebleken tegen protectionisme van individuele landen. Ik geloof dat het absoluut noodzakelijk is dat we doorgaan met deze gecoördineerde aanpak en ook dat de economische crisis een kans is om de Europese samenwerking nog verder te versterken.
Die samenwerking begint één laag dieper dan het niveau van concrete ingrepen in de economie. De kracht van Europa schuilt vóór alles in het feit dat we een aantal fundamentele waarden delen: democratie, vrijheid, solidariteit en rechtsbescherming. Het is misschien een reuzensprong, maar het is mijn overtuiging dat het eensgezinde en krachtige optreden van Europa in de huidige economische storm tot nu toe niet mogelijk was geweest zonder dat dieper liggende fundament. Het gedeelde belang is niet ondergesneeuwd door het eigen belang, een bewijs dat het geheel sterker is dan de som der delen. Aan ons de taak om de volgende stap te zetten en Europa nog sterker te maken. Daarmee doel ik natuurlijk op het Verdrag van Lissabon, dat ik beschouw als een diepte-investering in de Europese democratie, in de kracht van de Europese besluitvorming en in de herkenbaarheid van Europa als eenheid.
W at deze crisis gemeen heeft met de grote crises uit de jaren '30, '70 en '80 en de internetbubbel van rond de eeuwwisseling is dit: ze zijn ontstaan uit hebzucht. Dat leidt automatisch tot bezinning, of zou dat althans moeten doen. Als deze financiële crisis één ding scherp agendeert, dan is het wel de keuze tussen het neoliberale model van winstmaximalisatie op korte termijn en een sociale, mensgerichte markteconomie met een focus op lange termijn. Een keuze dus, tussen het Angelsaksische en het Rijnlandse model.
Enkele weken geleden sprak mijn Belgische collega Yves Leterme over dit thema in Nieuwspoort. En ik onderschrijf zijn conclusie volledig. Het Rijnlandse denken is in alle opzichten te prefereren. Waarom? Omdat de markt zijn werk moet kunnen blijven doen ten gunste van de welvaartsontwikkeling, maar wel met vermijding van sociale, maatschappelijke en economische excessen. Omdat iedereen gelijke kansen verdient. Omdat we oog moeten hebben voor de effecten van ons economisch handelen, bijvoorbeeld op het klimaat en het milieu. Omdat een consensusmodel rust en stabiliteit oplevert voor de langere termijn. Omdat maatschappelijk verantwoord ondernemen gestimuleerd moet worden. En niet in de laatste plaats: omdat het belangrijk is dat burgers en maatschappelijke organisaties eigen keuzes kunnen maken. Dat zij verantwoordelijkheid kunnen dragen, voor hun eigen handelen én voor het grotere geheel.
Tegelijkertijd kenmerkt het klassieke Rijnlandse model zich ook door een zekere mate van inflexibiliteit, die er bijvoorbeeld voor zorgt dat nieuwe groepen maar moeilijk een plek op de arbeidsmarkt veroveren. Deze crisis biedt een kans om het 20e-eeuwse Rijnlandse model klaar te maken voor de 21e eeuw. Dat nieuwe model zou ik als de 'Rijndelta-variant' willen typeren: een toekomstgericht overlegmodel met een internationale, innovatieve, maar ook goed gereguleerde kapitaalmarkt en met een flexibele, uitnodigende en activerende arbeidsmarkt.

De 21e eeuw
Dit brengt mij ter afsluiting bij de 21e eeuw. Na de val van de Berlijnse muur in 1989 heeft menigeen de 20e eeuw getypeerd als een 'korte' eeuw van 1918 tot 1989. De lange 19e eeuw eindigde in deze benadering met de Eerste Wereldoorlog. De 21e eeuw begon bij de val van de muur. Het is altijd lastig om ontwikkelingen zo dicht op de actualiteit al historisch te duiden. Maar is het gek om te veronderstellen dat de generaties na ons de jaren 1989-2009 als een soort economisch interbellum zullen beschouwen? Dat de 21e eeuw pas volle vaart kreeg na de kredietcrisis en de daaruit volgende recessie?
In het coalitieakkoord waagde het kabinet al een bespiegeling aan van de betekenis van de 21e eeuw. Daar wil ik tot slot de volgende passage uit citeren. 'We bevinden ons in een nieuwe fase van ontwikkeling.
In hoog tempo laten we de industriële samenleving van de 19e en 20e eeuw achter ons. Nederland wordt een kennis- en dienstensamenleving. Hiërarchische verhoudingen en vaste systemen verliezen hun kracht en betekenis. Mensen leven en werken steeds meer in netwerken die snel kunnen wisselen. (...) De veranderingen in de samenleving hebben gevolgen voor de bestaande systemen van de verzorgingsstaat. Er zijn nieuwe arrangementen nodig die beantwoorden aan de dynamiek van deze en de komende tijd. Die moeten ten dienste staan van het vergroten van de mogelijkheden en kwaliteit van leven van mensen.'
Deze woorden hebben de afgelopen maanden alleen nog maar meer betekenis gekregen. De recessie zal de omslag naar een nieuwe fase van ontwikkeling, naar de 21e eeuw, versnellen. Met 'alle hens aan dek' en een verantwoord en solide beleid voor de korte en lange termijn kunnen we de kansen grijpen die er liggen: in de financiële sector, in Europa, in de ruimtelijke en kennisinfrastructuur, in onderwijs en innovatie en in de verankering van morele categorieën in ons economisch denken.
Hard tegen de wind in trappen loont. Niet als de 'eenzame fietser' uit het bekende lied van Boudewijn de Groot, maar wel als kopman in een nationaal en internationaal peloton van samenwerking. Op dat karakter, zo is mijn overtuiging, kan Nederland versterkt uit de recessie komen.

Mr. dr. Jan Peter Balkenende is minister-president van het Koninkrijk der Nederlanden
Aad de Vries
0
Die fucking bailouts van America voor de zoveelste keer zal toch slechts van korte duur zijn en ik zie het als weggegooid geld - maar ja, als je gratis geld kunt printen - waarom niet?

Hoe meer bailouts nu, hoe harder de klappen gaan vallen straks - vergeet niet, de financials hebben hoogst waarschijnlijk een tweede ronde bailouts nodig. De autoindustrie is lang na nog niet gered - er moet nog meer geld ingepompt worden. En het feit is, er komt nog meer ellende in 2009 in the States.

We praten tot nu toe slechts over banken, verzekeraars, hypotheekverstrekkers en sindskort autoindustrie. En wat later met de credit cardmaatschappijen? real estate sector? de retailsector? al met al... geniet van elke stijging die je hebt :)

vandaag een pracht dag voor de AEX :)

p.s. 2 big mistakes gemaakt door de overheden van Amerika naar mijns inziens - de situatie wordt alleen maar erger en erger!!!

1) ongezonde en incompetente bedrijven worden in leven gehouden in plaats van laten vallen - het wordt dus erger en erger.

2) in plaats van schuld terugdringen gaat men het probleem bestrijden door nog meer schulden te maken (geld uitgeven wat men eigenlijk niet heeft) - het probleem is ontstaan door schulden maken (goedkoop geld en leven op grote voeten en leven op schulden) - nu neemt de schulden met de dag toe - ik zie de situatie alleen maar slechter worden en niet beter - maar ja - bij elke bailouts zie je momenteel een opluchtingsrally :)

En trouwens, wat stelt die paar miljard bailout momenteel voor? Bereken de rentelast nou eens van de 10 trillion USD schulden die Amerika momenteel heeft :)

www.brillig.com/debt_clock/
Aad de Vries
0
Paulus29 - 30 dec 08, 18:19 | Reageer | Quote | Zoek | Dit is niet OK | Aanbevolen: 0

snelsnel schreef:

Misschien morgen nog effe een slot boven de 350.
Dacht dat die amerikanen gek waren ,maar wij zijn nog veel gekker

De kooplustigen schijnen nu voorbereidingen te treffen om morgenochtend direct bij opening 5 miljoen stukjes Philips bestens aan te kopen.

Je zult maar een bult calletjes flippen hebben..:-)

Als je zulke berichten leest, dan lach je je toch kapot? Blijkbaar heeft men nog niet in de gaten hoe ernstig de situatie momenteel is :)
[verwijderd]
1
quote:

ffff schreef:

Ik merk aan mijzelf dat ik afgelopen maanden flink veranderd ben. Gaf ik vroeger veel aandacht en bestudeerde ik de analyses van al de daarvoor dikbetaalde onderzoekbureaus, rating offices, kredietbeoordelers en analisten, nu WEET ik dat ze voor ruim 90 procent er met zijn allen faliekant naast zaten.
Is het nuttig om analyses te lezen?

Ja en nee.

Vrijwel geen enkele analyse komt uit, maar analyses kunnen wel de basis vormen voor een denkproces. Eind vorig jaar waren de meeste beleggers/instituten redelijk positief: een moeilijk eerste half jaar en in de tweede helft verbetering. Afgelopen zomer waarschuwde een analist van de RBS nog dat vele banken zouden omvallen.

Meestal loopt het met een sisser af. Helaas deze keer niet. Banken zijn deels of helemaal genationaliseerd, de auto industrie is zo goed als failliet. Welke sector valt straks om, is de algemene gedachtengnag. De val van Lehman heeft veel koersverlies veroorzaakt. Geen wonder dat er vrijwel geen positieve analyse meer is te vinden.

Enkele opmerkingen van fondsmanagers (HY obligaties):

- High yield spreads rose from 1788 basis points to 2033 basis points – again, a new record

- Volgens de huidige waarderingen, zou acht van de tien bedrijven failliet moeten gaan

Ik las vandaag o.a.:

"Alles wat wij inmiddels weten over de slechte stand van de economie zit al in de beurs ingeprijsd. Om de beurs nog verder te doen dalen zijn negatieve nieuwsfeiten nodig waar we nu nog geen weet van hebben. Op basis van de inmiddels bekende feiten zal de beurs niet meer gaan zakken. Laat u niet gek maken door al het slechte nieuws."

www.inveztor.nl/pagina/blog/view/9295

De vraag is of de financiële wereld zal vergaan, of niet:-)
[verwijderd]
0
[verwijderd]
1
quote:

fintech schreef:

De enigen die er mee zitten zijn de beleggers, die zien hun kapitaal verschrompelen.
Mensen die niet beleggen hebben tot op heden nergens last van. Hun spaargeld rendeert tegen 5% en hun koopkracht gaat er volgend jaar zelfs op vooruit.
De kredietcrisis lijkt aan ze voorbij te gaan.
Dat het economisch slechter gaat vernemen ze uit de media. En trouw volgen ze de kudde: grote aankopen uitstellen. Velen weten niet eens waarom, maar ja iedereen zegt dat ze dat moeten doen.
Volgend jaar groeit de werkloosheid. Vooral in segmenten waarin de verkoop stagneert omdat de consument de hand op de knip houdt. Sommigen hebben niet eens in de gaten dat ze straks daarom juist ontslagen worden.
Op een gegeven moment geraken we in de situatie van de vervangingsvraag. Leasemaatschappijen moeten de auto's die nu vier jaar of langer rondrijden echt gaan vervangen. Particulieren raken getriggerd door de nieuwe modellen die ze zien rijden en de eerste schreden worden gezet. Banken hebben inmiddels tijd genoeg gehad om de waardedalingen van hun beleggingen en slechte leningen af te schrijven. Ook de vervanging van computersystemen in bedrijven komt weer op gang.
Om aan de vraag vanuit de markt te kunnen voldoen moeten bedrijven weer investeren en lenen bij de banken.
De aandelen stijgen nu snel in waarde.

Je begrijpt het spelletje ABtje
willlem2
0
Van mij ook eentje.

Economie in een notendop. Maar zelden zo duidelijk uitgelegd . . .
35 Posts, Pagina: 1 2 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Markt vandaag

 AEX
859,42  -5,94  -0,69%  09:03
 Germany40^ 17.657,00 -1,01%
 BEL 20 3.804,62 -0,57%
 Europe50^ 4.894,57 -0,85%
 US30^ 37.601,15 -1,08%
 Nasd100^ 17.275,32 -1,56%
 US500^ 4.983,21 -1,31%
 Japan225^ 37.195,98 -2,12%
 Gold spot 2.390,32 +0,46%
 EUR/USD 1,0648 +0,05%
 WTI 83,08 +1,22%
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer

Stijgers

AALBERTS NV 0,00%
ABN AMRO BANK... 0,00%
Accsys 0,00%
ACOMO 0,00%
ADYEN NV 0,00%

Dalers

AMX -0,84%
AEX -0,69%
AALBERTS NV 0,00%
ABN AMRO BANK... 0,00%
Accsys 0,00%

EU stocks, real time, by Cboe Europe Ltd.; Other, Euronext & US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: Infront