ING Groep « Terug naar discussie overzicht

Emissie ING

66 Posts, Pagina: 1 2 3 4 » | Laatste
[verwijderd]
0
Daar ING naar alles en nog wat op zoek is om z'n schuld aan de belastingbetaler terug te betalen,tenslotte moeten ze een absurde rente neertellen.
Lijkt het mij niet lang meer duren voor ze een emissie aankondigen. Gezien de gestegen koers lijkt me de tijd nu rijp.
Aegon viel zo'n 15 procent terug, ik hou er rekening mee dat bij ING hetzelfde geval zal zijn.
TraderRon
0
en weer een nieuwe post hiervoor. Lopen er al meerdere hierover. Overigens wint ING niets met vroeg terugbetalen in tegenstelling tot AEGON en SNS.
[verwijderd]
0
Natuurlijk wint ING er niets mee, als je 8,5 procent moet neertellen en bij een emissie het geld gratis van de aandeelhouders krijgt.
[verwijderd]
0
quote:

succes46 schreef:

Natuurlijk wint ING er niets mee, als je 8,5 procent moet neertellen en bij een emissie het geld gratis van de aandeelhouders krijgt.

ahh, stiekum hopen wij, ik in ieder geval wel, een beetje op een emissie of niet?!
[verwijderd]
0
quote:

RagingHunter schreef:

was er geen deadline in december? las ik ergens...
Inderdaad voor 1 decmeber is de deadline, dus met de emissie moeten ze toch wel hun plan klaar hebben.
Ik hoop het ook, want het moet toch gebeuren en dan maar liefst zo snel mogelijk.
Je moet niet gek opkijken, als ze binnenkort vertellen we hebben voor 9 euro de emissie geplaatst. Aegon flikte hetzelfde.
[verwijderd]
0
Wat is er zo veel gunstiger aan een (claim)emissie voor de zittende aandeelhouder tov het zelf gewoon terugverdienen?
mvliex 1
0
quote:

plusje schreef:

Wat is er zo veel gunstiger aan een (claim)emissie voor de zittende aandeelhouder tov het zelf gewoon terugverdienen?
Heel veel rente want eer ING dat bedrag én heeft verdiend én zomaar cash kan terugbetalen duurt helaas nog wel even.
[verwijderd]
0
Betekent dus dat de huidige koers veel te hoog is of mag dat zo niet geinterpreteerd worden?
[verwijderd]
2
quote:

succes46 schreef:

Natuurlijk wint ING er niets mee, als je 8,5 procent moet neertellen en bij een emissie het geld gratis van de aandeelhouders krijgt.

Eigen vermogen is geen gratis geld maar 1 van de duurste vormen van vermogen.

Winst niet voldoende
De primaire doestelling van elk bedrijf zou moeten zijn het maximaliseren van haar aandeelhouderswaarde. Kort gezegd is het voor een bedrijf niet voldoende om alleen winst, of nog beter een positieve kasstroom, te realiseren. Een bedrijf moet namelijk niet alleen de operationele kosten terugverdienen, maar ook de financieringskosten. De financieringskosten zijn de rentelasten (kosten van het vreemd vermogen) plus de kosten van het eigen vermogen. In de winstcijfers zijn weliswaar de rentelasten al verwerkt, maar de kosten van het eigen vermogen nog niet. Probleem is echter dat het voor de meeste mensen niet duidelijk is wat nu precies deze kosten van het eigen vermogen zijn. Financieringskosten
De kosten van het eigen vermogen zijn niets anders dan het rendement dat aandeelhouders eisen op hun investering. Deze kosten kan men als volgt berekenen: Rf + ß(Erm – Rf).

- Rf is de risicovrije rente
- ß (spreek uit als bèta) is het specifiek risico van een aandeel
- Erm – Rf is de risicopremie van een aandeel. Of in andere woorden, het rendement dat aandeelhouders eisen boven de risicovrije rente.

Om goed te kunnen beoordelen of een onderneming in staat is alle financieringskosten terug te verdienen, dus zowel de kosten van het eigen vermogen alsmede de rentelasten, moet men het gewogen gemiddelde van beide kosten optellen. Bij de kosten van het vreemd vermogen moet men natuurlijk wel rekening houden met de vennootschapsbelasting. Het gewogen gemiddelde van de financieringskosten wordt de WACC genoemd, weighted average costs of capital.

WACC:

(Eigen vermogen/Totaal vermogen)*kosten eigen vermogen + ((Vreemd vermogen/Totaal vermogen)*kosten vreemd vermogen*(1-Vpb))

Voorbeeld
Wellicht kan een voorbeeld één en ander verduidelijken. Stel dat de risicovrije rente op dit moment 3 % bedraagt en dat beleggers een rendement op hun investering eisen van 8 %. De bèta van bedrijf A is op dit moment 1.5 en de bèta van bedrijf B bedraagt 0.5. Een bèta van 1 houdt in dat als de markt met 1% stijgt, de koers van het aandeel ook met 1 procent stijgt en vice versa. De kosten van het eigen vermogen voor A bedragen dan 3 % + 1.5*(8 %-3 %) = 10.5 %. Voor B bedraagt de kostenvoet 3 % + 0.5*(8 %-3 %) = 5.5 %. Het blijkt dus duidelijk dat hoe hoger het risico van een aandeel, hoe hoger de kostenvoet van het eigen vermogen is.
Stel dat beide bedrijven voor 60% gefinancierd zijn met vreemd vermogen en 4 % betalen op hun leningen. De vennootschapsbelasting bedraagt afgerond 30 %.

De WACC van bedrijf A is dan:

(40/100)*0.105 plus (60/100)*0.04*0.7 = 4,2 % + 1,68 % = 5.88 %
De WACC van bedrijf B is dan:

(40/100)*0.55 plus (60/100)*0.04*0.7 = 2,2 % + 1,68 % = 3.88 %
Het creëren van aandeelhouderswaarde
Nu we de financieringskosten hebben berekend, kunnen we ook berekenen of een onderneming in staat is aandeelhouderswaarde te creëren. In goed Nederlands wordt dit EVA genoemd, Economic Value Added. Een positieve EVA houdt in dat een onderneming in staat is aandeelhouderswaarde te creëren. Bij een negatieve EVA vernietigt het management juist waarde. Een positieve EVA wil natuurlijk niet zeggen dat het bedrijf een goede belegging is. Anderzijds is de kans wel groot dat een langdurige negatieve EVA op de lange termijn een slechte belegging blijkt te zijn.
EVA = gecorrigeerde nettowinst – (WACC* geïnvesteerd kapitaal)

De gecorrigeerde nettowinst is de nettowinst plus een aantal correcties. We kunnen de gecorrigeerde nettowinst berekenen door de afschrijvingen op goodwill plus de uitgaven in R&D plus de netto rente-inkomsten op te tellen bij de nettowinst.

Stel nu eens dat bedrijf A uit ons voorbeeld een geïnvesteerd kapitaal heeft van € 100 miljoen en een gecorrigeerde nettowinst van € 5 miljoen. De WACC bedroeg 5.88 %. De EVA van bedrijf A is dan 5 – 5.88 = - 0.88. De onderneming heeft dus 880 duizend euro aan waarde vernietigd. Stel dat bedrijf B hetzelfde heeft verdiend. De WACC is echter lager omdat bedrijf B minder risicovol is. Bedrijf B heeft een EVA van 5 – 3.88 = 1.12. Oftewel, dit bedrijf heeft 1.12 miljoen euro aan waarde gecreëerd voor haar aandeelhouders.

Opvallend is dat hoewel beide bedrijven dezelfde winst en dezelfde winstmarges weten te realiseren, alleen bedrijf B waarde heeft gecreëerd. Reden is dat bedrijf B lagere kosten van het eigen vermogen heeft omdat zij minder risicovol is.

Conclusie
Een van de belangrijkste doelstellingen van elk beursgenoteerd bedrijf moet het maximaliseren van aandeelhouderswaarde zijn. In principe staat dit los van de gerapporteerde winstcijfers. Het creëren van aandeelhouderswaarde kunnen we meten met behulp van EVA. Hoe hoger de EVA, hoe meer aandeelhouderswaarde het management heeft gerealiseerd. Voor u als belegger is de EVA ook van belang. Een hoge EVA is geen garantie voor een mooi rendement, maar een langdurige negatieve EVA levert u hoogst waarschijnlijk wel koersverlies op.
drs RH.J. de Jong RBA is vermogensbeheerder bij Van Lieshout & Partners N.V.

[verwijderd]
0
Ik zit nog te twijfelen wanneeer in ING te stappen... ING Maakt mooie koersstijgingen, beter dan die van Aegon, dit zag je ook voordat Aegon de emissie bekend maakten toen steeg juist Aegon harder dan ING.
Ik verwacht dat de koers van ING (flink) zal zakken als ze een emissie bekend zouden maken. Daarom jullie mening, nu instappen of toch nog een paar weekjes wachten zodat we zeker weten dat er geen emissie komt?
Graag jullie advies/mening hierover...
TraderRon
0
En je denkt dat er over een paar weken wel duidelijkheid is over een emissie? die emissie blijft mogelijk nog een jaar of 2 boven ING hangen. Geloof niet dat ze echt haast hebben qua terugbetalen.
[verwijderd]
0
Elke dag instappen en uitstappen.
En zeker in het weekend geen aandelen hebben.
Vandaag zat er een heel leuk ritje in.
En gisteren ook.
Aandelen-emissies komen onverwacht maar meestal nabeurs of in het weekend.

Groeten Spijkertje.
TheSky
0
Dit klinkt allemaal nogal als flauwekul.

Argument is dat momenteel zoveel rente wordt betaald. Als de emissie voldoende kapitaal ophaalt voor de aflossing betekent dit dus dat de rente niet meer betaald hoeft te worden => hogere ipv lagere koers?
[verwijderd]
0
Nee ik bedoelde meer dat als ze nog een emissie maken dat ze dit jaar voor december nog een deel van de staatsteun kunnen terugpraten. Ik wil geen jaar(en) meer wachten om in te stappen.
TheSky
0
\sorry, die opmerking van flauwekul was meer bedoeld voor de aanstichter van dit draadje ...
[verwijderd]
0
quote:

TheSky schreef:

Dit klinkt allemaal nogal als flauwekul.

Argument is dat momenteel zoveel rente wordt betaald. Als de emissie voldoende kapitaal ophaalt voor de aflossing betekent dit dus dat de rente niet meer betaald hoeft te worden => hogere ipv lagere koers?
Ja dan praat je over de badkuipcurve:

books.google.nl/books?id=2RzZujJDrKkC...

Omdat de kosten van het vreemd vermogen dan zo hoog zijn wordt het nut van leverage teniet gedaan. Maar in het algemeen is eigen vermogen duurder dan vreemd vermogen van vreemd vermogen heeft een vooraf bepaalde rentevergoeding en eventueel nog zekerheden. Eigen vermogen is (meer)risicodragend en wordt daar dus ook voor gecompenseerd in de vorm van een hoger geist rendement. Dit is de basis van de financieringstheorie.
mickey1399
0
In 3e Kwartaal zal duidelijkheid komen over terugbetalen 10 miljard, aldus Jan Hommen.
Hier staat dus niet dat er een emissie komt maar een grote verkoop kan ook verlichting geven.

Alles kan
66 Posts, Pagina: 1 2 3 4 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Detail

Vertraagd 25 apr 2024 17:00
Koers 14,676
Verschil +0,006 (+0,04%)
Hoog 14,768
Laag 14,550
Volume 5.681.190
Volume gemiddeld 11.318.559
Volume gisteren 11.778.789

EU stocks, real time, by Cboe Europe Ltd.; Other, Euronext & US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: Infront