Spyker N.V. « Terug naar discussie overzicht

Saab en BMW

114 Posts, Pagina: 1 2 3 4 5 6 » | Laatste
greenspanalan
0
'Samenwerking Saab en BMW'
Uitgegeven: 27 september 2010 08:26
Laatst gewijzigd: 27 september 2010 08:32
AMSTERDAM - Autofabrikanten Saab en BMW gaan de krachten bundelen. Dat meldt de NOS maandag.
© Autoweek

De omroep beroept zich op betrouwbare bronnen binnen beide autofabrikanten.

De Zweden en de Duitsers zouden woensdagochtend een megadeal sluiten. Het zou gaan om een 'spraakmakende overeenkomst op technologisch gebied'.

Saab zou technologie en onderdelen van BMW af gaan nemen.

De Nederlandse automaker Spyker kocht Saab begin dit jaar van General Motors, dat al bezig was met de ontmanteling van het Zweedse bedrijf.

De deal met BMW zou een manier zijn om de productie en het ontwerp van belangrijke onderdelen uit te besteden. Voor BMW is het een manier om extra geld te verdienen, naast de verkoop van complete auto's.
greenspanalan
0
Saab en BMW: het is tijd voor verkering
BMW en Saab gaan samenwerken
Toegevoegd: maandag 27 sep 2010, 07:03

Door verslaggever Louis Dekker

Saab en BMW gaan samenwerken. Dat heeft de NOS van betrouwbare bronnen binnen beide autofabrikanten vernomen. De Zweden sluiten woensdagochtend een megadeal met de Duitsers. Ian Robertson, sales & marketing director bij BMW, komt speciaal naar Saabs thuishaven Trollhättan om de overeenkomst te ondertekenen. Het betreft een spraakmakende overeenkomst op technologisch gebied waar beide partijen vooralsnog niets over kwijt willen.

Concreet houdt het in dat Saab technologie en onderdelen van de BMW gaat kopen. En nee, daarbij gaat het niet om ruitenwissers en bumpers. Het is de bedoeling dat de deal het begin is van een langdurige relatie. De komende jaren zullen meer Saab-BMW-deals volgen, verwachten insiders.

Redder
De deal is opmerkelijk en moet vooral de Zweden een duw in de rug geven. Saab, opgegeven door General Motors, was begin dit jaar op sterven na dood, maar krabbelt na een overname van de Nederlander Victor Muller op.
De Spyker-topman wordt in de regio Göteborg nog steeds beschouwd als de redder van duizenden werknemers. Keerzijde van de medaille is dat het in 1937 als luchtvaartfabrikant opgerichte Saab op z'n vroegst in 2012 uit de rode cijfers kan klimmen.

Daarnaast zal Saab op de route naar winst nog veel beren op de weg tegenkomen. Essentieel voor de wederopstanding is het ontwerpen, bouwen en uiteindelijk verkopen van nieuwe auto's. Een zeer kostbare aangelegenheid, waarbij de Zweden moeten shoppen bij andere fabrikanten omdat zowel geld als kennis om alles zelf te doen ontbreekt.

Op wereldschaal
Ook voor BMW is de overeenkomst van groot belang. De Duitsers sturen weliswaar redelijk voorspoedig en schadevrij door de economische crisis, maar op wereldschaal is BMW een bescheiden speler die, om het hoofd boven water te houden, meer moet doen dan alleen auto's met het blauw-witte logo verkopen.

De strategie van BMW is erop gericht technologie en onderdelen niet alleen voor de eigen modellen te gebruiken, maar ook te verkopen aan derden. Dat kunnen autofabrikanten zijn, maar ook op het eerste gezicht minder voor de hand liggende partijen.

Bijvoorbeeld: een deel van de Amerikaanse politie krijgt volgend jaar nieuwe auto's, waarvan de hele 'aandrijflijn' (alle onderdelen die er voor zorgen dat de wielen worden aangedreven) afkomstig is uit Beieren. Niets aan het exterieur van die auto's wijst straks op inmenging van BMW, maar onder de kap zouden het bij wijze van spreken '3-series' kunnen zijn.

Rijk der fabelen
De hele zomer waren er al geruchten over toenadering tussen Saab en BMW. Saab zou met BMW broeden op de komst van een nieuw model, gebaseerd op de Saab 92 uit de jaren vijftig (en te bouwen op het onderstel van de nieuwe Mini). De autobouwers zouden overwegen samen een Jeep-achtige vierwieler te ontwerpen. Saab zou BMW-dieselmotoren willen kopen voor een nieuwe 9-4 X. Etcetera.

Tot nu toe werden al die geruchten naar het rijk der fabelen verwezen. Dat er concrete stappen aanstaande waren, werd ontkend. Inmiddels is de kogel door de kerk. Wat resteert zijn de handtekeningen om de overeenkomst te bekrachtigen.

De details van de deal zijn al ingevuld, alleen moesten de drukke agenda's van de leidinggevenden op elkaar worden afgestemd voor de formele afhandeling. De handtekeningen worden nu gezet op een bijzonder publicitair moment: een dag vóór de start van de 'Mondial de l'Automobile' in Parijs, een van de belangrijkste autobeurzen van het jaar.

Dat levert veel rompslomp op. Bestuurders van beide fabrikanten én autojournalisten die hun ticket voor Parijs al hadden geboekt, moeten plotsklaps een omweg maken via Zweden en vanuit Trollhättan spoorslags doorvliegen naar Frankrijk.

Ondersneeuwen
Het is de vraag waarom Saab en BMW niet voor de gemakkelijke, voor de hand liggende, weg hebben gekozen: een bijeenkomst op de eerste dag van de Mondial in Parijs, donderdag 30 september. Het antwoord laat zich raden: op die donderdag geven álle grote autofabrikanten een persconferentie die een lawine aan autonieuws zal opleveren. Saab wil dat voor zijn, uit vrees dat het nieuws over de deal met de Duitsers anders onder zou kunnen sneeuwen.

Ondersneeuwen is het laatste waar de Zweden op zitten te wachten. Immers: het feit dat Saab erin is geslaagd het kreukloze BMW te verleiden moet in marketing-opzicht worden uitgebuit. Saab wil de wereld er van overtuigen dat de bijna-dood-ervaring een gesloten boek is.

Saab wil vertrouwen herwinnen, betrouwbaarheid uitstralen. Saab is terug en zal blijven bestaan, luidt de boodschap. En premium-merk BMW dat de handen ineenslaat met de Zweden? Dat moet een boost geven aan het imago.

nos.nl/artikel/187467-saab-en-bmw-het...
wieweet
0
greenspanalan
0
Sorry hoor, maar niemand kent de details van die deal. Saab koopt technologie in, tegen welke prijs?

Hugo44
0
De koers gaat heus weer omlaag. Muller heeft al eerder gemeld dat er voor de ontwikkeling van een Saab 92 extra geld moet komen. Dat er gebruik gemaakt kan worden van BMW-techniek is fijn, maar dat doet BMW zelf ook al voor de Mini, er zit bv. een Peugeot benzinemotor in. Maar goed, het scheelt vast geld als ze alleen interieur en exterieur hoeven te ontwerpen. Veel belangrijker is hoe het nu met Saab gaat, want die 92 zal pas over enkele jaren kunnen komen. Momenteel verkoopt Saab nog te weinig auto's. Of een deal met BMW daar veel aan gaat veranderen, ik denk het niet.

Voor de Spyker Aileron en D8 is een deal met BMW misschien interessant, alhoewel BMW-motoren duurder zullen zijn dan Amerikaanse motoren.
[verwijderd]
0
Er staan er meer dan 50000 in de bied op 3,00 Euro, het lijkt mij dat er toch echt wel iets aan de hand is. En BMW sluit echt geen deal met een partij dat volgend jaar niet meer bestaat. M.a.w. ik houd mijn aandeeltjes gewoon vast.
greenspanalan
0
Saab koopt technologie van BMW - media
27 september 2010, 10:53 uur | DJ

AMSTERDAM (Dow Jones)--Autofabrikant Saab, onderdeel van Spyker Cars nv (SPYKR.AE), tekent deze week een overeenkomst met BMW ag (BMW.XE) voor samenwerking op technologisch gebied, meldt de NOS maandag.

Saab wenst de deal desgevraagd niet te bevestigen. "Dat is nog veel te prematuur", zegt een woordvoerder tegen Dow Jones.

Volgens de NOS zou het contract aanstaande woensdag ondertekend gaan worden. Het zou het begin van een langdurige relatie moeten zijn, waarbij Saab technologie en onderdelen van de BMW gaat kopen.

Saab werd begin dit jaar overgenomen door Spyker en was onder de vorige eigenaar, General Motors (GM), al jaren verlieslatend. Spyker-topman Victor Muller verwacht dat Saab in 2012 weer winst maakt.

Het aandeel Spyker noteert maandag omstreeks 10.35 uur 27,9% hoger op euro 3,07.
benbelegger
1
...nou je praat over "bied" : ik moet nog naar de C1000 voor een aanbieding, dus ik ga er maar even tussenuit. Het is voor mij vandaag toch al rooie-oortjes-dag na de laatste "nieuws-en-meningen" te hebben gelezen en dan plots dat bericht over samenwerking met BMW: het lijkt wel een droom.
Maar goed: vandaag dus een boel daghandel, dus ik sla maar weer eens wat ING in op een later moment. Spyker-aandelen blijven nog een half jaar op de plank of tot ze ongeveer 6 euro waard zijn.
Prettige dag verder!
[verwijderd]
0
quote:

Hugo44 schreef:

De koers gaat heus weer omlaag. Muller heeft al eerder gemeld dat er voor de ontwikkeling van een Saab 92 extra geld moet komen. Dat er gebruik gemaakt kan worden van BMW-techniek is fijn, maar dat doet BMW zelf ook al voor de Mini, er zit bv. een Peugeot benzinemotor in. Maar goed, het scheelt vast geld als ze alleen interieur en exterieur hoeven te ontwerpen. Veel belangrijker is hoe het nu met Saab gaat, want die 92 zal pas over enkele jaren kunnen komen. Momenteel verkoopt Saab nog te weinig auto's. Of een deal met BMW daar veel aan gaat veranderen, ik denk het niet.

Voor de Spyker Aileron en D8 is een deal met BMW misschien interessant, alhoewel BMW-motoren duurder zullen zijn dan Amerikaanse motoren.
Gelukkig voor de geboren pessimisten zal Saab pas in 2012 winstgevend zijn, kunnen ze tot die tijd blijven zeiken. En ja de koers zal wel weer zakken om vervolgens weer omhoog te gaan, zo werkt de beurs nu eenmaal. Ik ga vanmiddag alvast van mijn winst van vandaag een nieuwe fiets kopen :-)
[verwijderd]
0
Pet
0
Vanochtend ritje 2,47-3,27 meegemaakt. Net winst gepakt. Ik blijf het toch tricky vinden met Spyker. Misschien komen ze van de week wel met een emissie ofzoeits om de hoek... Maar goed nieuws voor Spyker/BMW...

114 Posts, Pagina: 1 2 3 4 5 6 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Markt vandaag

 AEX
865,36  0,00  0,00%  18 apr
 Germany40^ 17.624,60 -1,19%
 BEL 20 3.826,58 0,00%
 Europe50^ 4.883,59 -1,07%
 US30^ 38.013,46 0,00%
 Nasd100^ 17.548,80 0,00%
 US500^ 5.049,25 0,00%
 Japan225^ 38.001,71 0,00%
 Gold spot 2.384,05 +0,20%
 EUR/USD 1,0634 -0,09%
 WTI 83,46 +1,68%
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer

Stijgers

AALBERTS NV 0,00%
ABN AMRO BANK... 0,00%
Accsys 0,00%
ACOMO 0,00%
ADYEN NV 0,00%

Dalers

AALBERTS NV 0,00%
ABN AMRO BANK... 0,00%
Accsys 0,00%
ACOMO 0,00%
ADYEN NV 0,00%

EU stocks, real time, by Cboe Europe Ltd.; Other, Euronext & US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: Infront