Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Kritiek en commentaar

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Frank van Dongen (Cees Smit)

Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Today’s is als vergunninghouder geregistreerd is bij de AFM en het DSI. Cees Smit is gespecialiseerd in ingewikkelde derivatenco...

Meer over Frank van Dongen (Cees Smit)

Recente artikelen van Frank van Dongen (Cees Smit)

  1. apr '17 De Show is over: Iedereen bedankt 77
  2. jan '17 Mindf*ck 34
  3. mei '16 De beren krijgen lucht 14

Reacties

11 Posts
| Omlaag ↓
  1. jrxs4all 8 november 2010 11:00
    "Ik word ook bijna misselijk van de symboolpolitiek. Zo is er ineens een aanval op de banken door kritiek te hebben over de marges bij de verstrekking van hypotheken. Maar een opslag van 1% is bij een hypotheekrente van 8% een ander bedrag in euro’s dan bij een rente van 3%."

    Denkfoutje Frank :) Een opslag van 1% op een hypotheek van, laten we zeggen, 100.000 euro is 1000 euro. Ongeacht of dat een opslag van 3% naar 4% is, of een van 8% naar 9% ..

    JR
  2. [verwijderd] 8 november 2010 11:28
    Ik citeer: "Maar de truc van goochelen met percentages kennen maar weinigen. Zo kunnen beleggingsfondsen het ene jaar 50% verliezen en het jaar erna 50%t winnen waarbij de consument denkt dat zijn verlies verdwenen is. Maar een fonds moet natuurlijk 100% stijgen om 50% verlies goed te maken." Klopt, ondanks prima onderwijs in het rekenen met percentages op minimaal havo-wiskunde A niveau oude stijl. Laat je niet misselijk maken door symboolpolitiek het heeft slechts te maken met stemmen trekken want men is onbekwaam op zijn vakgebied om de zaken te besturen. Bijvoorbeeld nu dan weer justitie. Over het duurder worden van een hypotheek als er minder hypotheken verstrekt worden en het spreiden van risico's over de hypotheeknemers is ook met eenvoudig rekenwerk uit de doeken te doen. Ook dat vergeet men gemakshalve. Overigens, het heeft misschien niet met onderwijs te maken maar eerder met het onvermogen op rekengebied: ik ken ook mensen met een HBO diploma die niet konden begrijpen waarom de klok terug moest gaan in de winter en niet vooruit gezet moest worden. Bij navraag bleek dat men zich in feite niets kon voorstellen hoe dat in feite in elkaar steekt, dus de positie van de zon en de aarde ten opzichte van elkaar in de ruimte, zelfs een voorstelling maken hielp niet. Mijn vermoeden was dat men eigenlijk nog steeds dacht dat de zon om de aarde draait want dat lijkt zo te zijn als men omhoog kijkt maar iets anders geleerd hadden maar niet begrepen. Met rekenen is dat ook zo. Beleggen is moeilijker, lees maar eens iets over Parrondon's paradox: Investeren in dalende aandelen kan tot flinke winsten leiden. Weet ik nu sinds dit weekend.
  3. Skotty10 8 november 2010 12:47
    Arcelor Mittal vind ik ook een van de meest aantrekkelijke aandelen in de AEX. Ik ben er nu even uit omdat ik wat overbought signalen zie in de uurgrafiek en in de iets kortere grafiek zelfs negatieve divergentie in de RSI. Ik verwacht eigenlijk een terugval om een hogere bodem te vormen bij ca. 24.
  4. [verwijderd] 8 november 2010 14:28
    Helaas heb ik niet zo erg lang op school gezeten maar jullie logica is er niet van opgeknapt. Bij een renteniveau van 8% had de bank een opslag van 1.5%, nu de rente 1% is rekenen ze toch nog rond de 6% = vlgs mij een opslag van 4.5%. De bank praatte nooit over een % opslag op de rente maar over een % opslag op het geleende bedrag.
    Een normaal bedrijf krimpt in als er minder handel is. De bank verhoogt zijn tarieven en de gestudeerde rekenaar vindt het logisch. Jan met de korte achternaam betaalt hoe dan ook het gelag. Als Frank dat "normaal" vindt moet hij dat weten maar ik vind het gelegaliseerde diefstal.
  5. [verwijderd] 8 november 2010 16:01
    quote:

    Henk Snaph schreef:

    Waarom kan de Duitse Bank een tienjarige hypotheek tegen 2,5 % geven en waarom is het verschil met nederlandse banken zo groot?
    Mijn idee: Nederlandse banken worden door de hypotheek aftrek geheel door de ovderheid betaalt en de burger moet er voor bloeden.

    Henks
    omdat je in duitsland een maximale hypotheek van 75% van de aankoopwaarde krijgt en in nederland 117%
  6. bub 8 november 2010 19:53
    Het klopt dat de hypotheekrenteaftrek prijsopdrijvend werkt.
    Wat vooral prijsopdrijvend werkt is het monopolie op bouwgrond van de overheid. Bouwmaterialen en het bouwen zijn concurreren t.o.v. het buitenland. Bouwgrond niet. Ofwel, de overheid geeft aftrek en haalt met een reeks van heffingen weer terug.
  7. Henry H 9 november 2010 00:01
    Zaterdag stond in de NRC een vergelijk tussen hypotheek verstrekking in NL, D en B. Wat schetst mijn verbazing dat de 10 jarige rente in Duitsland op 3,9 % uitkomt tegen 5,4 in NL.
    Dan is er fundamenteel iets fout in NL er van uitgaande dat de Duitse banken ook nog verdienen aan de 3,9 %.
    De marge van de banken wordt gefinancierd door hypotheekrenteaftrek.

11 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links