'IMF verliest vertrouwen in Griekenland'
Van onze redacteur
zaterdag 07 januari 2012, 19:18
update: zaterdag 07 januari 2012, 19:19 Email-a-FriendNaam ontvanger E-mail ontvanger Naam verzender E-mail verzender Verzenden IMF-directeur Christine Lagarde spreekt met EU-president Herman van Rompuy en Commissievoorzitter José Manuel Barroso.
ReutersHet Internationaal Monetair Fonds verliest het vertrouwen in de Griekse hervormingen. Dat meldt het Duitse weekblad Der Spiegel. Meer over dit onderwerp
Buiter: geen geld terug van Griekenland Athene vreest meer bezuinigingen 'Vastgoed onderpand Griekse obligaties'Volgens een interne IMF-memo in handen van Der Spiegel zijn de huidige hervormingsinspanningen in Griekenland onvoldoende en zijn nieuwe maatregelen nodig. Anders voorziet het IMF een faillissement.

Het IMF heeft commentaar op de trage structurele hervormingen die Athene doorvoert, in het bijzonder inzake belastinginning en de privatisering van staatseigendommen.

Het IMF zou drie opties zien: Athene zou nieuwe bezuinigingen kunnen doorvoeren, private schuldeisers kunnen meer afschrijven op hun leningen aan Griekenland of de eurolanden kunnen hun steunpakket vergroten.

120 procent

Eerder op zaterdag zei Clemens Fuest, een adviseur van de Duitse minister van financiën Wolfgang Schäuble, in een Griekse krant dat de private afschrijving van 50% op de Griekse schuld niet genoeg is.

Private partijen onderhandelden maanden over hun afschrijving op de Griekse schuld, die dus in principe 50% zou zijn. Op die manier moet de totale schuldenlast van het Zuid-Europese land worden teruggebracht van 160% van het bbp tot een beter beheersbare 120%. Dat is weer een essentieel onderdeel van het steunpakket van €130 mrd dat de eurolanden aan Griekenland verlenen.