Koffiekamer « Terug naar discussie overzicht

systemat

92 Posts, Pagina: 1 2 3 4 5 » | Laatste
p/o
0
De aandeelhouders van de IT-dienstengroep Systemat stemden vrijdag in met de naamswijziging naar Softimat. Het bedrijf verkocht eind vorig jaar het gros van zijn activiteiten aan twee van zijn toplui. Topman en oprichter Jean-Claude Logé bleef achter met vastgoed, twee softwarepakketten en een berg cash.

Daarvan laat hij nu 3 miljoen euro terugvloeien naar de aandeelhouders door eigen aandelen in te kopen en vervolgens te vernietigen.

Tegelijkertijd werd ook wat gemorreld aan de statuten van het bedrijf. Concreet wordt de paragraaf over het beheer van het vastgoed ruimer gedefinieerd, waardoor Systemat meer mag doen dan het enkel beheren van dat vastgoed in functie van het maatschappelijke doel.

De belangrijkste passage is evenwel de aankondiging van de kapitaalvermindering. Systemat zal voor maximaal 3 miljoen euro eigen aandelen inkopen, die daarop zullen worden vernietigd. Aan de huidige koers kan het bedrijf zo'n 560.000 aandelen inkopen, waardoor het totaal aantal uitstaande aandelen met 8 procent vermindert.

Dat betekent dat op termijn dividenden of fiscale voordelige kapitaalverminderingen over minder aandelen moeten verdeeld worden.
De operatie is geen verrassing. Al na de aankondiging dat Systemat het gros van zijn activiteiten zou verkopen, liet topman Logé al weten dat hij de 17 miljoen euro cash waarover hij beschikt, zou uitkeren aan de aandeelhouders indien er zich dit jaar geen interessante overname-opportuniteiten aandienen.
p/o
0
Artikel van enkele weken geleden:

'We wilden elegant eindigen.' zei Systemat dat het het gros van zijn activiteiten verkoopt aan twee van zijn toplui. De aandeelhouders van de IT-dienstengroep blijven achter met het vastgoed, een berg cash en twee softwarepakketten. 'En daarmee doen ze een goede zaak', meent stichter en voorzitter Jean-Claude Logé. 'Al is een baby weggeven nooit makkelijk.'

Net geen 11 miljoen euro. Zoveel legden de Systemat-kaderleden Pierre Focant en Vincent Schaller op tafel voor het grootste deel van de activiteiten van wat begin 2000 nog een informaticabedrijf met 1.500 medewerkers en een jaaromzet van ruim 500 miljoen euro was.
'En toch creëert deze operatie waarde voor de aandeelhouders', meent Jean-Claude Logé. Logé stond in 1984 mee aan de wieg van Systemat en was er tot 1 januari CEO. Vandaag is hij enkel nog voorzitter van de raad van bestuur. En met een belang van ruim 10 procent een van de belangrijkste aandeelhouders.
'Systemat is mijn baby. Natuurlijk doet afscheid nemen pijn.' Logé blijft voorzitter van wat overblijft van het Waalse bedrijf en binnenkort Softimat heet. Afscheid van de gloriejaren - Logé werd in 1995 Manager van het Jaar en trok twee jaar later onder grote belangstelling met 'zijn' Systemat naar de beurs van Brussel - heeft hij al lang geleden genomen. 'De overnemers betalen een faire prijs.'
We worden eigenlijk een soort van gescheiden gezin dat wel nog in hetzelfde appartement blijft wonen. De operatie creëert ook waarde voor de aandeelhouders, zelfs al is dat nog niet weerspiegeld in de beurskoers. Het oude Systemat, dat Softimat zal gaan heten, omvat twee rendabele bedrijven met een omzet van 7,5 miljoen euro, zo'n 17 miljoen euro cash en vastgoed met een waarde van 30 tot 35 miljoen euro. Al die gebouwen zijn verhuurd, aan interne en externe partijen, en de huuropbrengsten gaan over drie jaar uitkomen op ongeveer 2 miljoen euro per jaar.

Vandaag ruilen ze een avontuurlijk leven voor een veiliger leven. De aandeelhouders zijn dus tevreden, net als het personeel en de vakbonden.
De beurswaarde van het bedrijf is belachelijk, maar dat is nu eenmaal zo. Ik ben de beurs niet.
Ik zal nooit een aandeel van Systemat verkopen tegen 5 euro. Nooit! Want ik weet dat het zeker 10 euro waard is, als je alles samen neemt: de resterende, erg goed draaiende softwareactiviteiten, de cash en de gebouwen. Alleen al met de cash zit je aan zo'n 3 euro per aandeel en de gebouwen zijn er 4 tot 5 waard. De huidige waarde is eerder een prijs om te kopen. We hadden trouwens een plan om aandelen in te kopen maar dat dienden we stil te leggen van de toezichthouder, de CBFA, zolang de management buy-out liep. Nu die operatie achter de rug is gaan we inkopen.'

U waardeert het vastgoed op 30 tot 35 miljoen euro, maar de markt van het commerciële vastgoed is geen makkelijke markt.
Logé: 'Inderdaad. Maar ze zijn verhuurd en de grootste, degene die het moeilijkst zijn om te verhuren, worden niet gehuurd door het nieuwe Systemat. Tot de huurders behoren bijvoorbeeld Ores, een dochter van GDF Suez, Oracle en de Franse groep Zodiac. Het gaat dus om uitstekende huurders met wie we klassieke 3-6-9 contracten afsloten die geregeld worden vernieuwd. De huurovereenkomst met het nieuwe Systemat loopt over zes jaar.'
Verhuist de nog steeds lopende rechtszaak tegen de Amerikaanse groep HP, wegens verbreking van het distributiecontract in 2003, ook mee naar het nieuwe Systemat?
Logé: 'Neen. Die blijft bij Softimat. We verwachten dat de pleidooien voor het hof van beroep volgend jaar worden gehouden. Indien we de zaak winnen, steken we vuurwerk af. Ik denk dat we een goed dossier hebben. Dat zeggen onze advocaten toch. Maar dat zeiden ze ook in eerste aanleg, voor de rechtbank van koophandel, waar we echter de deur werden gewezen met een vonnis van amper anderhalve pagina. We denken dat de zaak ernstiger zal worden behandeld door het hof van beroep. Het is intussen ook makkelijker geworden om de schade op te meten die HP veroorzaakte. Ze namen bij wijze van spreken het handelsfonds over en lieten ons met alle lasten zitten.'
Heeft HP eenzijdig contractbreuk gepleegd?
Logé: Wat stelt een contract met een multinational voor? Een stapel pagina's met verplichtingen. En daarvoor krijg je enkele lijntjes in ruil met wat zij voor jou kunnen doen. Een multinational deelt geen cadeautjes uit. Wij werkten al tien, vijftien jaar met Hewlett-Packard (HP). Wij hadden er niet bij stilgestaan dat het op een dag gedaan kon zijn. Maar wij hadden ongelijk.
Softimat maakt nog altijd kans op 25 miljoen euro schadevergoeding plus interesten. Bent u nog altijd van plan die uit te keren aan uw aandeelhouders?
Logé: Absoluut. (steekt twee vingers in de lucht). Dat beloof ik. Ik organiseer een persconferentie. Ik laat vuurwerk afsteken. Dat zou een mooi cadeau zijn voor onze aandeelhouders. En zij zouden het verdienen. Omdat alle investeringen die wij gedaan hebben in functie van de samenwerking met HP met het geld van de aandeelhouders gebeurd zijn. (denkt na) Dat gaat om 4 euro per aandeel, he! Maar opgelet, het is nog niet voor morgen. Zelfs als wij in beroep gelijk krijgen, dan komt er een nieuwe procedurestroom op gang. Wij zijn nu al tien jaar bezig. Het kan makkelijk nog vijf, zes jaar duren vooraleer alles achter de rug is.

En wat met de 17 miljoen euro cash die nog in Softimat zit? Wat zijn de plannen? Overnames? Uitkeren aan de aandeelhouders of beide?
Logé: Vandaag kan ik zeggen dat wij geen overnameplannen hebben. Maar dat is vandaag. In de raad van bestuur zullen wij het er de komende maanden over hebben. Ik kan uw vraag vandaag niet beantwoorden. Wij moeten het kalmpjes aan doen. Ik kan u wel zeggen dat als wij dit jaar geen interessant project vinden, dat wij die 17 miljoen naar onze aandeelhouders zullen laten vloeien. Het heeft geen zin om het tegen enkele procenten uit te zetten. Maar laten wij vooral niet te snel gaan. Er vallen zaken te doen in de software hoor.
Als wij de politiek van Systemat in de voorbije jaren bekijken, dan ligt het voor de hand dat er dit jaar een nieuwe kapitaalvermindering komt.
Logé: Wij hebben sinds 2007 al vier kapitaalverminderingen gedaan, dat klopt. Drie kleintjes van telkens 15 eurocent per aandeel. Vorig jaar een grote van 1 euro per aandeel. Het kan goed zijn dat wij dit jaar 1 euro per aandeel uitkeren. Of 2 euro. Of bijna 3 euro. On verra.

Wij worden een defensief aandeel voor de goede huisvader (lacht). Een sympathiek aandeel waar geen risico aan verbonden is: een vastgoedbevak met software en cash.
Een defensief aandeel, zegt u. Maar zijn de activiteiten die in Softimat-schelp overblijven niet erg gevoelig voor economische schommelingen?
Logé: Neen. Bij Popsy is aan elk softwarepakket dat wij verkopen een onderhoudscontract verbonden. Popsy is helemaal niet gevoelig voor veranderingen in de economie. Bij Infomat ligt dat anders. Een gemiddelde installatie kost daar 100.000 tot 150.000 euro. Als het slecht gaat met de economie, zijn veel bedrijven geneigd zo'n aankoop uit te stellen. Popsy en Infomat zijn samen goed voor 7 miljoen euro omzet, met een bedrijfswinstmarge van 10 procent. En ja, zij zijn altijd winstgevend gebleven tijdens de crisis.
Riskeert u geen overnameprooi te worden door vast te houden aan een beursnotering?
Logé: De referentieaandeelhouders, waaronder ikzelf en ceo Bertrand Lescot, hebben 42 procent van het bedrijf in handen. Wij gaan onszelf niet laten uitkopen voor een premie van vier à vijf miljoen euro.
p/o
0
Aantal aandelen op dit moment: 6,638,802

Momenteel hebben we ongeveer 18 miljoen cash (8.2 + 10.8- enkele kosten), vastgoed ter waarde van 35 miljoen (die 2 miljoen huur zou moeten opbrengen per jaar) + 2 bedrijven geschat op 3 miljoen die zo’n 750 duizend winst per jaar zouden moeten opbrengen.
En we zullen het maar vermelden maar geen rekening mee houden (Softimat maakt nog altijd kans op 25 miljoen euro schadevergoeding plus interesten)

Als we ervan uitgaan dat ze kunnen inkopen aan een gemiddelde van 6 – 6.5 euro dan zal het aantal aandelen verminderen tot 6.1 – 6.2 miljoen.
De huidige koers is 5.63, maar de ceo and friends bezitten reeds 47%, willen dit dus opdrijven tot boven de 50% en ik verwacht niet dat mensen nu nog geneigd zijn op te verkopen (de ceo zei ook “Ik zal nooit een aandeel van Systemat verkopen tegen 5 euro. Nooit!! Want ik weet dat het zeker 10 euro waard is.” dus ik denk dat ze zullen moeten inslaan tussen 5.63 – 7 als ze hun 3 miljoen willen besteden.

Op dat moment zullen ze dan nog minimum 17.5 miljoen cash hebben (huidige cash 18 miljoen – 3 miljoen voor aankoop + 2.5 miljoen (winst ( 2dochters ) + huur inkomsten).
= kleine 3 euro per aandeel

Vastgoed 35 : 6,2 = 5.65 per aandeel.

De 2 bedrijven 3 miljoen = 0.5 per aandeel.

(eventuele schadevergoeding van 4 à 5 euro per aandeel)

= minimum 9.25 euro tot maximum 15 euro per aandeel en dat bij een aandeel onder de 6 euro.

‘k verwacht in de volgende jaren nog wat kapitaalsverminderingen van 0.5 tot 1 euro per aandeel. (9 à 17%)
p/o
0
Is ondertussen Softimat geworden.

Ik begreep niet dat een aandeel kon zakken wanneer er zo'n groot inkoopprogramma (om te vernietigen) werd aangekondigd (ruim 8% van de aandelen) en een kapitaalsvermindering van 19%, maar blijkbaar moeten ze er nog aan beginnen:

Deze mail kreeg ik wel eind vorige week:
Geachte Heer,

In antwoord op uw vragen:

1. a) de uitkering van 1€ per aandeel moet nog worden voorgesteld aan de Algemene Vergadering van de Aandeelhouders. Deze vergadering is voorzien op 11 mei as. om 11u30. Indien het nodige quorum om te kunnen beraadslagen niet is bereikt, wat hoogst waarschijnlijk het geval zal zijn, zal een tweede vergadering plaatsvinden op 31 mei as. om 16u00, die dan geldig zal kunnen beraadslagen. De bijeenroeping voor de eerste vergadering van 11 mei zal op 15 april as. worden gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad en in een nationale krant.

b) uit ervaring wordt het bedrag uitgekeerd rond 15 augustus. Dit hangt af van de datum van publicatie van de genomen beslissingen in het Belgisch Staatsblad. Vanaf die datum moet nog een "wachtperiode" van 60 dagen in acht worden genomen, overeenkomstig de bepalingen van het Wetboek der Vennootschappen. De juiste datum van uitkering wordt op onze website gepubliceerd zodra wij daar kennis van hebben.

2. de aankoop van eigen aandelen is uiteraard op onze website te volgen... maar wij zijn er nog niet mee begonnen daar de genomen beslissingen die tijdens de Algemene Vergadering van de Aandeelhouders van 4 maart ll. nog niet in het Belgisch Staatsblad zijn verschenen. Dit is nu nog een kwestie van dagen.

Wij hopen u hiermee voldoende te hebben ingelicht.

mvg,
p/o
0
Door geen zotte prijzen te betalen zullen ze het aantal aandelen zeker onder de 6 miljoen kunnen brengen, want niet vergeten dat we in Augustus 1 euro netto krijgen, waardoor de aandelen dan zullen schommelen tussen de 4.4 – 4.80. (ik verwacht toch een stijging in aanloop van de uitbetaling en daarna zouden we toch nog wat verder moeten stijgen. (dividend herstel))

Tijdens de vergadering werd er toestemming gegeven om, tussen 4 april 2011 en 4 oktober 2012, hetzij
voor een periode van 18 maanden, eigen aandelen in te kopen op de Beurs, voor een prijs
begrepen tussen één euro en twintig euro per aandeel, en dit door een vermindering van het
maatschappelijk kapitaal ten belope van maximum drie miljoen euro.

24/05/2011 90 5,3700 € inkoop op Euronext Brussel
26/05/2011 500 5,4000 € inkoop op Euronext Brussel
27/05/2011 207 5,4097 € inkoop op Euronext Brussel
30/05/2011 640 5,3861 € 5,36 € 5,40 € inkoop op Euronext Brussel
31/05/2011 420 5,3721 € 5,36 € 5,48 € inkoop op Euronext Brussel
01/06/2011 175 5,3800 € 5,37 € 5,50 € inkoop op Euronext Brussel
03/06/2011 100 5,3800 € 5,38 € 5,45 € inkoop op Euronext Brussel
06/06/2011 3.242 5,3334 € 5,26 € 5,50 € inkoop op Euronext Brussel
07/06/2011 1.900 5,3451 € 5,31 € 5,36 € inkoop op Euronext Brussel
08/06/2011 5.193 5,3043 € 5,25 € 5,40 € inkoop op Euronext Brussel
09/06/2011 385 5,3139 € 5,31 € 5,32 € inkoop op Euronext Brussel
10/06/2011 1.200 5,4200 € 5,42 € 5,43 € inkoop op Euronext Brussel
Tot op heden
14.052
75.027,70
€ 5,339
p/o
0
De volgende weken zou het inkoopprogramma een zeer positief effect moeten hebben, want in Augustus doen ze een kapitaalsvermindering van EUR 1.

24/05/2011-22/07/2011 50.153 267.782,02 €

Want na het terugbetalen van de 6.6 miljoen zal de beurswaarde minder bedragen dan de prijs van het vastgoed.
5.52 – 1 = 4.52 x 6.6 miljoen = minder dan 30 miljoen. (Men waardeert het vastgoed op 30 tot 35 miljoen euro.)

We hebben dan nog een berg cash over, huurinkomsten van ruim 2 miljoen euro per jaar en 2 software bedrijven.
p/o
0
Volume en koers beginnen mooi te stijgen, halen we de EUR 6 voor ze EUR 1 uitkeren?

26/07/2011 5,690 +3,08% 9135
25/07/2011 5,520 +4,15% 10035
22/07/2011 5,300 +0,38% 355
p/o
0
DATUM: 25/08/2011
MARKT: Euronext Brussels
Schorsing van de handel
De notering van de gewone aandelen SOFTIMAT is geschorst op Euronext Brussels onder de volgende
voorwaarden:
Schorsing 25/08/2011 12:47 am
Reden Op vraag van de FSMA, in afwachting van de
publicatie van een persbericht.
p/o
0
De handel in Softimataandelen is om 12u45 deze middag opgeschort nadat het embargo op de kwartaalcijfers werd doorbroken door het persagentschap Bloomberg. Daarin stond dat Softimat zijn winstverwachting voor 2011 voor de tweede keer in een half jaar verlaagt.

De beurswaakhond FSMA schorste de koers op aanvraag van het bedrijf, omdat Bloomberg de cijfers vroegtijdig loste. Softimat zou oorspronkelijk pas nabeurs met kwartaalcijfers naar buiten komen.

Softimat is de nieuwe naam van Systemat nadat een groot deel van de activiteiten werd overgedragen aan het management van het bedrijf. Het concentreert zich voortaan op software, meer bepaald het Popsy-pakket: boekhoud- en beheersoftware voor zelfstandigen, vrije beroepen en KMO's. Softimat bleef voorts eigenaar van het vastgoedpark van de vennootschap: 15.500 m2 kantoren, 3.000 m2 technische labo's en 10.000 m2 opslagruimte. De panden zijn volledig bezet. De commerciële waarde van het park wordt op 30 miljoen euro geschat, de terugkerende huurinkomsten op meer dan 2 miljoen euro.
Omzetdaling

De verkoop van softwarepaketten daalde in het eerste halfjaar tot 3,3 miljoen euro. Vorig jaar bedroeg de omzet in de eerste zes maanden 3,6 miljoen euro.

Door die zwakkere prestatie verlaagt Softimat zijn omzetverwachting voor software dit jaar tot 6,8 miljoen euro. Eerder dit jaar verlaagde de groep al zijn winstverwachting tot 7,5 miljoen euro. De bedrijfswinst (ebit) zal daar maar 2 tot 5 procent van vertegenwoordigen. Dat is duidelijk minder dan de prognose van 10 procent ebit-marge waarop eind januari werd gemikt.

Uit de vastgoeddivisie puurde Softimat 966.000 euro inkomsten. Dat is bijna een verdubbeling in vergelijking met de 493.000 euro die vorig jaar tussen januari en juni werd geboekt.

Kaspositie

De kaspositie van de Softimatgroep groeide tussen eind vorig jaar en 30 juni van 6,9 miljoen tot 17,4 miljoen euro dankzij de verkoop van de activiteit 'infrastructuur' voor 10,8 miljoen euro. Eerder dit jaar kondigde Softimat aan dat aandeelhouders een kapitaalvermindering van 1 euro per aandeel mogen verwachten. De omgerekende uitkering van 6,6 miljoen euro is op 23 augustus gebeurd.

Topman Jean-Claude Logé liet in maart tevens weten dat hij 3 miljoen euro zou laten terugvloeien naar de aandeelhouders door eigen aandelen in te kopen en te vernietigen.

Na de uitkering en de inkoop van eigen aandelen blijft er dus nog 7,8 miljoen over op de bankrekening van Softimat.
p/o
0
Dat laatste zinnetje trek ik wel in twijfel:

Ze spendeerden in 3 maanden 310.239 euro aan inkopen (381.855 – 71.616), laten we zeggen dat ze voor het zelfde bedrag nu meer aandelen inkopen (de aandelen staan ruim 1.5 euro onder de koers van voor de kapitaalsuitkering) dan denk ik niet dat ze dit jaar meer dan 800.000 hieraan zullen spenderen. Daarenboven krijgen ze dit jaar ook nog eens 2 miljoen euro aan huurinkomsten binnen. (laten we er van uitgaan dat de bedrijven break-even draaien.) Volgens mij zullen we het jaar eerder eindigen met 17.4 + 2 – 6.6 -0.8 = 12 miljoen op de bankrekening i.p.v. 7.8 miljoen. (en de volgende jaren kunnen ze dan aandelen blijven inkopen en vernietigen met het geld van de huurinkomsten en hierdoor de waarde van het vastgoed per aandeel telkens laten stijgen.)
p/o
0
Met dit boekje zullen ze waarschijnlijk hun aankoopprogramma wat moeten terugschroeven:

www.4-traders.com/SOFTIMAT-6016/quote...

Alhoewel ze trouw elke dag blijven inkopen:
21/11/2011 1.350 3,946296 € inkoop op Euronext Brussel
22/11/2011 1.785 3,908991 € inkoop op Euronext Brussel
23/11/2011 1.765 3,880000 € inkoop op Euronext Brussel
25/11/2011 1.475 3,903898 € inkoop op Euronext Brussel
28/11/2011 1.600 3,976250 € inkoop op Euronext Brussel
29/11/2011 333 3,910000 € inkoop op Euronext Brussel
30/11/2011 629 3,893847 € inkoop op Euronext Brussel
01/12/2011 235 3,870000 € inkoop op Euronext Brussel
02/12/2011 1.320 3,870000 €inkoop op Euronext Brussel
05/12/2011 1.285 4,041984 € inkoop op Euronext Brussel
06/12/2011 275 4,000000 € inkoop op Euronext Brussel
07/12/2011 5.000 4,080000 € inkoop op Euronext Brussel
09/12/2011 5.086 4,049040 € inkoop op Euronext Brussel
12/12/2011 918 3,954531 inkoop op Euronext Brussel
13/12/2011 1.741 3,960999 inkoop op Euronext Brussel
14/12/2011 2.487 4,112955 inkoop op Euronext Brussel
15/12/2011 1.050 3,960000 inkoop op Euronext Brussel
16/12/2011 325 3,950000 € inkoop op Alternext Brussel
p/o
0
inkoop laatste 7 maanden:

24/05/2011-16/12/2011 204.139 à 898.295,27 € = gemiddelde van 4.40 euro
p/o
0
Nog eens 2000 binnen aan 3.96, je moet er wel wat geduld voor hebben:
23/02/2012 140
23/02/2012 50
23/02/2012 25
24/02/2012 1
24/02/2012 25
24/02/2012 16
24/02/2012 175
24/02/2012 35
27/02/2012 50
27/02/2012 150
27/02/2012 105
27/02/2012 450
28/02/2012 100
28/02/2012 200
28/02/2012 250
29/02/2012 25
29/02/2012 10
29/02/2012 193
p/o
0
Nog eens een berekening gemaakt over de cash eind 2011.

Cash: 17.359.000 EUR per 30 juni 2011.

Inkomsten:
Daar kwamen in de 2de jaarhelft 1.036.000 euro huurinkomsten bij.

De 2 bedrijven zouden een winst moeten hebben opgebracht van 400.000 als we rekening houden met de verwachte winst voor 2011 en de cijfers van de eerste jaarhelft.

Uitgaven:
Inkoop eigen aandelen:
Op 30 juni hadden ze al voor 198.171,48 € aan aandelen ingekocht
936.815 € (bedrag inkoop eind 2011) – 198.171 € = 738.644 € uitgegeven aan aandelen inkoop 2de jaarhelft.

Kapitaalvermindering
6.639.000 - 78000 (aandelen in bezit) = 6.561.000

Betekent dat ze eind 2011 zo'n 11.495.000 euro op de rekening zouden hebben moeten staan. (geen rekening gehouden met interesten.)

Als we weten dat ze per jaar ruim 2 miljoen aan huurinkomsten krijgen en dat ze met de winst van de bedrijfsvoering aandelen kunnen blijven inkopen dat moet een kapitaalsvermindering van 0.50 - 0.75 de volgende 3 jaren zeker mogelijk zijn.
De jaarlijkse huurinkomsten bedragen nl. 0.33/aandeel gemakkelijk aan te vullen met de bijna 2 euro cash.

Vastgoed ook nog eens goed voor zo'n 5 euro per aandeel + 2 bedrijven maakt dit het ideale aandeel voor DE LANGE TERMIJN BELEGGER.
(over de rechtszaak tegen HP zullen we voorlopig maar zwijgen.)
p/o
0
Vrijdag en vandaag nog eens 1500 extra aangeschaft aan 3.97.

Vorig jaar werden de cijfers midden maart bekend gemaakt, dus verwacht 1 dezer dagen een persbericht.
[verwijderd]
0
kijk je eigen draad eens door en zie dat je tegen steeds lagere koersen bijkoopt!
p/o
0
Svartalfa, je moet wel rekening houden met de kapitaalsverminderingen.

In de laatste jaren hebben we al 5 kapitaalsverminderingen gehad voor een totaal van 2.45 euro.

Het aantal aandelen werd al teruggebracht van 6.638.802 naar 6.425.159, en ze gaan er nog enkele 100.000’den inkopen.

Op dit moment beschikken we over 5 euro/aandeel vastgoed, 2 euro/aandeel aan cash middelen, rechtszaak die tot 4 euro/aandeel kan opbrengen en 2 bedrijven die ongeveer 1 euro/aandeel waard zijn. + elk jaar komt er 0.32 euro/aandeel binnen aan huurinkomsten + dan nog de winst van de bedrijven.

topman Logé liet al weten dat hij de 17 miljoen euro cash waarover hij beschikt, zou uitkeren aan de aandeelhouders.

De aandeelhouders van de IT-dienstengroep blijven achter met het vastgoed, een berg cash en twee softwarepakketten.

De operatie creëert ook waarde voor de aandeelhouders, zelfs al is dat nog niet weerspiegeld in de beurskoers. Het oude Systemat, dat Softimat zal gaan heten, omvat twee rendabele bedrijven met een omzet van 7,5 miljoen euro, zo'n 17 miljoen euro cash en vastgoed met een waarde van 30 tot 35 miljoen euro. Al die gebouwen zijn verhuurd, aan interne en externe partijen, en de huuropbrengsten gaan over drie jaar uitkomen op ongeveer 2 miljoen euro per jaar. De aandeelhouders zijn dus tevreden, net als het personeel en de vakbonden.
De beurswaarde van het bedrijf is belachelijk, maar dat is nu eenmaal zo. Ik ben de beurs niet.
Ik zal nooit een aandeel van Systemat verkopen tegen 5 euro. Nooit! Want ik weet dat het zeker 10 euro waard is, als je alles samen neemt: de resterende, erg goed draaiende softwareactiviteiten, de cash en de gebouwen. Alleen al met de cash zit je aan zo'n 3 euro per aandeel en de gebouwen zijn er 4 tot 5 waard. De huidige waarde is eerder een prijs om te kopen. Verhuist de nog steeds lopende rechtszaak tegen de Amerikaanse groep HP, wegens verbreking van het distributiecontract in 2003, ook mee naar het nieuwe Systemat?
Logé: 'Neen. Die blijft bij Softimat. Heeft HP eenzijdig contractbreuk gepleegd?
Logé: Wat stelt een contract met een multinational voor? Een stapel pagina's met verplichtingen. En daarvoor krijg je enkele lijntjes in ruil met wat zij voor jou kunnen doen. Een multinational deelt geen cadeautjes uit. Wij werkten al tien, vijftien jaar met Hewlett-Packard (HP). Wij hadden er niet bij stilgestaan dat het op een dag gedaan kon zijn. Maar wij hadden ongelijk.
Softimat maakt nog altijd kans op 25 miljoen euro schadevergoeding plus interesten. Bent u nog altijd van plan die uit te keren aan uw aandeelhouders?
Logé: Absoluut. (steekt twee vingers in de lucht). Dat beloof ik. Ik organiseer een persconferentie. Ik laat vuurwerk afsteken. Dat zou een mooi cadeau zijn voor onze aandeelhouders. En zij zouden het verdienen. Omdat alle investeringen die wij gedaan hebben in functie van de samenwerking met HP met het geld van de aandeelhouders gebeurd zijn. (denkt na) Dat gaat om 4 euro per aandeel, he! Maar opgelet, het is nog niet voor morgen. Zelfs als wij in beroep gelijk krijgen, dan komt er een nieuwe procedurestroom op gang. Wij zijn nu al tien jaar bezig. Het kan makkelijk nog vijf, zes jaar duren vooraleer alles achter de rug is.
Logé: Wij hebben sinds 2007 al vier kapitaalverminderingen gedaan, dat klopt. Drie kleintjes van telkens 15 eurocent per aandeel. Vorig jaar een grote van 1 euro per aandeel. Het kan goed zijn dat wij dit jaar 1 euro per aandeel uitkeren. Of 2 euro. Of bijna 3 euro. On verra.

Nog eens een berekening gemaakt over de cash eind 2011.

Cash: 17.359.000 EUR per 30 juni 2011.

Inkomsten:
Daar kwamen in de 2de jaarhelft 1.036.000 euro huurinkomsten bij.

De 2 bedrijven zouden een winst moeten hebben opgebracht van 400.000 als we rekening houden met de verwachte winst voor 2011 en de cijfers van de eerste jaarhelft.

Uitgaven:
Inkoop eigen aandelen:
Op 30 juni hadden ze al voor 198.171,48 € aan aandelen ingekocht
936.815 € (bedrag inkoop eind 2011) – 198.171 € = 738.644 € uitgegeven aan aandelen inkoop 2de jaarhelft.

Kapitaalvermindering
6.639.000 - 78000 (aandelen in bezit) = 6.561.000

Betekent dat ze eind 2011 zo'n 11.495.000 euro op de rekening zouden hebben moeten staan. (geen rekening gehouden met interesten.)

Als we weten dat ze per jaar ruim 2 miljoen aan huurinkomsten krijgen en dat ze met de winst van de bedrijfsvoering aandelen kunnen blijven inkopen dat moet een kapitaalsvermindering van 0.50 - 0.75 de volgende 3 jaren zeker mogelijk zijn.
De jaarlijkse huurinkomsten bedragen nl. 0.33/aandeel gemakkelijk aan te vullen met de bijna 2 euro cash.

Vastgoed ook nog eens goed voor zo'n 5 euro per aandeel + 2 bedrijven maakt dit het ideale aandeel voor DE LANGE TERMIJN BELEGGER.
(over de rechtszaak tegen HP zullen we voorlopig maar zwijgen.)

p/o
0
Handel in Softimat opgeschort
21-03-2012 09:12:02

(tijd) - De beurswaakhond FSMA schort de handel in Softimat op, in afwachting van de publicatie van 'adequate informatie'.
p/o
0
Het kleinste software bedrijfje de deur uit voor 3 miljoen of 0.47 eur/aandeel.

En dat met een huidige beurswaarde die al 5 miljoen onder de waarde van slechts het bedrijfsvastgoed ligt: Infomat, Field fund, 12 miljoen cash,... krijg je er dan nog eens gratis bij.

4.7 euro/aandeel vastgoed, 2 euro/aandeel cash, infomat, Field fund,... we moeten hier toch snel naar de 5 euro kunnen (zeker wanneer ze nu terug mogen beginnen inkopen.)

Softimat gaat voluit voor vastgoed nu de software- en vastgoedgroep verder komaf maakt met zijn IT-verleden. Softwarepoot Popsy gaat voor zowat 3 miljoen euro de deur uit. De notering van het Softimat-aandeel wordt donderdag hernomen.


Softimat - het vroegere Systemat - is stilaan een specialist in management buy-outs (MBO). Eind 2010 werden de infrastructuuractiviteiten via een MBO uit Systemat gelicht. Oprichter en voorzitter Jean-Claude Logé bleef zitten met de softwaredivisies Popsy en Infomat, een rist gebouwen en cash.
Ook Popsy en zijn 20 werknemers gaan nu via een MBO een eigen weg. Het management van de divisie en buitenlandse partners - samen Viola Holding
- hebben 3 miljoen euro veil voor de boekhoud- en beheersoftware voor zelfstandigen, vrije beroepen en kmo's. De verkoop levert Softimat 1,6 miljoen euro meerwaarde op. Popsy genereerde zowat 2 miljoen euro omzet en een winst van 300.000 euro (2010).

Vastgoed
Popsy blijft de gebouwen van Softimat in het Waals-Brabantse Lasne gebruiken, wat de groep van Logé jaarlijks netto 49.500 euro huurinkomsten oplevert.
Ook zijn andere gebouwen (kantoren, labo's en opslagruimte) in België, Luxemburg en Frankrijk verhuurt Softimat, goed voor een jaarlijkse huur van 2 miljoen euro.
Tot de huurders behoren GDF-Suez-dochter Ores, Oracle en de Franse groep Zodiac. 'Uitstekende huurders waarmee we klassieke 3-6-9 contracten afgesloten die geregeld worden vernieuwd' De huurovereenkomst met het nieuwe Systemat loopt over zes jaar.
Softimat waardeert zijn gebouwen op 30 miljoen euro.
De gedelegeerd bestuurder lijkt met vastgoed een nieuwe passie te hebben ontdekt. Na professioneel vastgoed werpt Softimat zich nu ook op het
residentieel vastgoed. Het richtte daarvoor de dochter Field Fund op, waarvan het de helft in handen heeft. De andere 50 procent eigenaar is de
Brusselse vastgoedspecialist GNI Developpement. Field Fund start met 1 miljoen euro kapitaal en focust voor projecten in eerste instantie op Brussel en Waals-Brabant, de regio waar het management de beste contacten heeft.
Wordt Softimat op termijn een vastgoedbevak? Gedelegeerd bestuurder Bernard Lescot: 'Nu in elk geval nog niet, maar we kiezen duidelijk voor de ontwikkeling van of bijdrage aan residentiële vastgoedprojecten'.
Infomat (beheersoftware) wordt binnenkort dus ook verkocht? 'Lescot: 'Dat mag, maar we hebben geen haast. Popsy heeft nood aan investeringen,
Infomat niet. Bovendien waren we 100 procent eigenaar van Popsy. Van Infomat hebben we maar 51 procent in handen, de andere 49 procent zit bij het
management.'
De volgende management buy-out staat dus in de sterren geschreven. Lescot: 'Wie weet brengt de Popsy-deal of de focus op vastgoed het management van Infomat wel op ideeën. Maar zoals ik al zei, we hebben geen haast. 2011 was trouwens een moeilijk jaar, waardoor het nu niet ideaal is om te verkopen.' Als het slecht gaat met de economie, zijn veel bedrijven geneigd de aankoop van de software uit te stellen. Een gemiddelde installatie kost immers 100.000 tot 150.000 euro.
Infomat genereert 5 miljoen euro omzet, waarvan 2 miljoen recurrent. In 2010 was er een kleine winst (50.000 euro). Voor de cijfers van 2011 is het wachten tot 26 april.

Kapitaalvermindering
Lescot belooft dan ook meer duidelijkheid te scheppen over de lange bedrijfstraditie van kapitaalverminderingen. Die kan immers in het gedrang komen door de vastgoedprojecten die het nodige kapitaal zullen opslorpen. Softimat heeft 9 miljoen euro in kas, plus 3 miljoen euro uit de verkoop van Popsy.

Eist de nieuwe focus geen nieuwe naam? 'Daar zijn geen plannen voor. We zijn pas een jaar geleden van naam veranderd', aldus Lescot.
Softimat telt vandaag nog 46 medewerkers: 6 voor het vastgoed (inclusief het management) en 40 voor Infomat. In de hoogdagen van Systemat liep het
personeelsbestand op tot ruim 400.

92 Posts, Pagina: 1 2 3 4 5 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Markt vandaag

 AEX
874,02  -0,77  -0,09%  17:50
 Germany40^ 18.066,60 -0,39%
 BEL 20 3.883,83 -0,18%
 Europe50^ 4.985,42 -0,45%
 US30^ 38.314,83 -0,49%
 Nasd100^ 17.481,40 0,00%
 US500^ 5.053,14 -0,33%
 Japan225^ 38.038,76 +0,26%
 Gold spot 2.327,07 +0,22%
 EUR/USD 1,0685 -0,16%
 WTI 82,81 -0,59%
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer

Stijgers

VIVORYON THER... +23,61%
ASMI +10,53%
NX FILTRATION +4,17%
BESI +4,04%
TomTom +3,80%

Dalers

ALLFUNDS GROUP -11,07%
ING -6,04%
WDP -3,34%
Flow Traders -3,08%
RENEWI -2,53%

EU stocks, real time, by Cboe Europe Ltd.; Other, Euronext & US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: Infront