Koffiekamer « Terug naar discussie overzicht

Griekenland

6.157 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 ... 304 305 306 307 308 » | Laatste
voda
0
Rutte: Griekse schuldendeal is goed nieuws
Gepubliceerd op 9 mrt 2012 om 13:56 | Views: 334

DEN HAAG (AFN) - Premier Mark Rutte noemt het ,,goed nieuws'' dat Griekenland met private schuldeisers een akkoord heeft gesloten over een omruiloperatie van uitstaande schulden. ,,Er is een belangrijke stap gezet met deze, wat het lijkt, succesvolle omruil'', zei Rutte vrijdag na de wekelijkse ministerraad.

Het akkoord betekent dat wat Nederland betreft aan ,,een heel grote randvoorwaarde'' is voldaan voor definitieve instemming met het tweede reddingspakket voor Griekenland van 130 miljard euro, aldus Rutte. Hij verwacht een akkoord daarover tussen de 17 eurolanden in de komende week.

Een Grieks faillissement is volgens Rutte nu ,,een stuk verder weg''. Een wanordelijk faillissement zou nog altijd ,,te schadelijk zijn voor de eurozone'' met gevolgen die ,,onvoorspelbaar'' zijn. Als de private schuldeisers niet hadden ingestemd met de schuldenruil was het tweede steunpakket er niet gekomen en was de eurozone met Griekenland volgens Rutte in veel grotere rampscenario's terechtgekomen.
voda
0
De Jager tevreden over Griekse schuldendeal
Gepubliceerd op 9 mrt 2012 om 10:26 | Views: 411

DEN HAAG (AFN) - Minister Jan Kees de Jager (Financiën) is tevreden over het akkoord dat Griekenland met private schuldeisers heeft gesloten. ,,Gelet op wat er allemaal is misgegaan, proberen we nu alles zoveel mogelijk te herstellen en dan is dit wel een belangrijke en een goede en noodzakelijke stap'', zei De Jager vrijdag voor aanvang van de wekelijkse ministerraad.

,,Ik ben in elk geval tevreden dat er binnen de mogelijkheden er het meeste uit hebben gehaald'', aldus de CDA-minister. Hij houdt nog wel een kleine slag om de arm, want met Griekenland ,,weet je het nooit zeker. Ook niet wat de toekomst ons brengt''. De Jager wil alle informatie van Griekenland en van de Europese Commissie goed bestuderen en daar later vrijdag telefonisch over overleggen met collega's uit de eurolanden voor hij een definitief oordeel velt.

,,Nederland heeft zich hier heel erg voor ingezet'', zei De Jager over de schuldkwijtschelding. ,,Dit is voor ons een harde eis en het is belangrijk te zien dat aan die eis, waar een heel jaar aan is gewerkt, dat daar aan tegemoet gekomen lijkt te worden.''

Keiharde voorwaarde

,,Het is niet goed dat een land niet aan zijn verplichtingen kan voldoen, maar beter dit dan een te groot risico dat ze ook niet terug kunnen betalen op leningen aan landen. Het echte wanordelijke faillissement waar we zo voor vreesden, dat lijkt met deze maatregelen nu afgewend te zijn.''

De schuldkwijtschelding door vooral banken betekent dat de Griekse schuld met 107 miljard euro teruggebracht wordt en het land meer kans heeft om uit de crisis te komen. Voor Nederland was dat een keiharde voorwaarde om in te stemmen met het tweede reddingspakket van 130 miljard euro van Europese landen en het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Nederland had anders geen handtekening gezet, zei De Jager vrijdag. ,,Mede die dreiging is voldoende geweest voor de banken om dan toch in groten getale vrijwillig deze stap te nemen.''
voda
0
Fitch verlaagt kredietstatus Griekenland naar 'restricted default' van 'C'

(MORE TO FOLLOW) Dow Jones Newswires
voda
0
Fitch verlaagt kredietstatus Griekenland naar 'restricted default'


AMSTERDAM (Dow Jones)--Fitch Ratings Inc heeft de kredietwaardigheid van Griekenland verlaagd naar 'restricted default' van C. Dit maakt de kredietbeoordelaar vrijdag bekend.

De afwaardering komt nadat eerder vrijdag bekend werd dat Griekenland voldoende toezeggingen heeft van private schuldeisers om de obligatieruil door te zetten. Met de ruil, zal tenminste EUR100 miljard aan Griekse schulden afgeschreven worden.

Wanneer de obligatieruil is afgerond, zal Fitch opnieuw bekijken of de kredietwaardigheid van Griekenland weer wordt verhoogd op basis van de situatie op dat moment.

Maandag zullen de ministers van financien van de eurozone naar verwachting een belissing nemen over het toekennen van een tweede financiele steunpakket ter waarde van EUR130 miljard aan het noodlijdende land.


Door Marleen Groen; Dow Jones Nieuwsdienst; +31 20 5715 200; marleen.groen@dowjones.com


voda
0
IMF: schuldendeal belangrijke stap
Gepubliceerd op 9 mrt 2012 om 16:37 | Views: 84

WASHINGTON (AFN) - De deal tussen Griekenland en het merendeel van zijn private schuldeisers is ,,een belangrijke stap'' richting oplossing van de eurocrisis. Dat heeft IMF-directeur Christine Lagarde vrijdag gezegd.

,,Wij verwelkomen de deelname van de private sector aan de schuldenruil die de Griekse autoriteiten hebben aangeboden'', ze Lagarde. ,,Dit is een belangrijke stap die de financieringsbehoefte van Griekenland op de middellange termijn dramatisch vermindert en bijdraagt aan de houdbaarheid van de schuld.''

Lagarde zei niet of het IMF nu meebetaalt aan een nieuwe Europees hulppakket ter waarde van 130 miljard euro aan Griekenland. Waarschijnlijk valt daarover volgende week een besluit.
voda
0
ISDA verklaart Griekse schuldsanering tot 'credit event'


AMSTERDAM (Dow Jones)--Verzekeringen op wanbetaling van Griekse staatsobligaties, de zogenaamde 'credit default swaps' (CDS), zullen uitbetaald worden. Dit maakt toezichthouder ISDA (International Swaps & Derivatives Association) vrijdag bekend.

Door de credit default swaps die obligatiehouders als verzekering hebben op de wanbetaling van bedrijfs- en staatsleningen, zou er netto zo'n $3,2 miljard uitbetaald kunnen worden.

Volgens de ISDA mag de obligatieruil als credit event beschouwd worden omdat er gebruik is gemaakt van de collective-action clausules (CAC's), waardoor schuldeisers die niet vrijwillig mee wilden doen aan de schuldherstructurering alsnog gedwongen worden verliezen te nemen. Deze CAC's zijn ingezet door de Griekse overheid omdat minder dan 90% van de private schuldeisers toezegging deed mee te doen aan de ruil van Grieks staatspapier.

Vrijdag werd eerder al bekend dat zo'n 83,5% van de private schuldeisers bereid zijn om 53,5% van hun Griekse schulden af te schrijven.

Daarmee wordt de weg vrijgemaakt voor een tweede steunpakket ter waarde van EUR130 miljard wat Griekenland zal ontvangen vanuit de Europese Unie en het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Maandag beslissen de ministers van financien van de eurozone definitief over het steunpakket.

Kredietbeoordelaar Fitch verlaagde vrijdag de kredietstatus van het noodlijdende land naar 'restricted default'.


Door Marleen Groen; Dow Jones Nieuwsdienst; +31 20 5715 200; marleen.groen@dowjones.com


voda
0
Verzekeringen Griekse schuldeisers keren uit
Gepubliceerd op 9 mrt 2012 om 21:24 | Views: 84 |

NEW YORK (AFN) - Verzekeringen tegen wanbetaling (credit default swaps) van Griekenland moeten worden uitbetaald, na de Griekse schuldenruil voor private schuldeisers. Dat heeft de internationale handelsorganisatie voor derivaten (ISDA) vrijdag bepaald.

Het nettobedrag dat uitstaat op die verzekeringen zou 3,2 miljard dollar bedragen. Het daadwerkelijke bedrag zal echter lager liggen, omdat obligatiehouders door de schuldenruil niet hun volledige inleg kwijt zijn.

Griekenland maakte vrijdag bekend dat het clausules in werking stelt die de schuldenruil ook oplegt aan private houders van Griekse obligaties die niet vrijwillig meewerken aan de deal.
voda
0
UPDATE: ISDA verklaart Griekse schuldsanering tot 'credit event'


AMSTERDAM (Dow Jones)--Toezichthouder ISDA (International Swaps & Derivatives Association) verklaarde de Griekse obligatieruil vrijdag tot credit event maar verwacht niet dat de totale waarde van de verzekeringen op wanbetaling van Griekse staatsobligaties, de zogenaamde 'credit default swaps' (CDS) ook uitbetaald zullen worden.

Dankzij de credit default swaps die obligatiehouders als verzekering hebben op de wanbetaling van bedrijfs- en staatsleningen, zou er netto zo'n $3,2 miljard uitbetaald kunnen worden maar de ISDA verklaart vrijdag tijdens een conference call dat er middels een veiling die op 19 maart plaatsvindt bepaald zal worden wat de uiteindelijke waarde van de credit default swaps is.

De obligatieruil wordt door de ISDA als credit event beschouwd omdat er gebruik is gemaakt van de collective-action clausules (CAC's), waardoor schuldeisers die niet vrijwillig mee wilden doen aan de schuldherstructurering alsnog gedwongen worden verliezen te nemen. Deze CAC's zijn ingezet door de Griekse overheid omdat minder dan 90% van de private schuldeisers toezegging deed mee te doen aan de ruil van Grieks staatspapier.

Hierdoor is er volgens de ISDA een breuk in het convenant tussen de uitgever van de obligaties Griekenland en de koper ontstaan, waardoor er dus sprake is van een credit event.

Maandag komt de ISDA bijeen om verder over het Griekse credit event te overleggen. De toezichthouder verwacht niet dat er bezwaar aangetekend zal worden tegen het besluit.

Vrijdag werd eerder al bekend dat zo'n 83,5% van de private schuldeisers bereid zijn om 53,5% van hun Griekse schulden af te schrijven.

Daarmee wordt de weg vrijgemaakt voor een tweede steunpakket ter waarde van EUR130 miljard wat Griekenland zal ontvangen vanuit de Europese Unie en het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Maandag beslissen de ministers van financien van de eurozone definitief over het steunpakket.

Kredietbeoordelaar Fitch verlaagde vrijdag de kredietstatus van het noodlijdende land naar 'restricted default'.


Door Marleen Groen; Dow Jones Nieuwsdienst; +31 20 5715 200; marleen.groen@dowjones.com
voda
0
IMF wil Grieken 28 miljard lenen

Door: redactie
9-3-12 - 22:53 bron: ANP IMF-directeur Christine Lagarde © reuters.
IMF-directeur Christine Lagarde wil als onderdeel van het tweede reddingsplan aan Griekenland een lening voorstellen van 28 miljard euro.

Het bestuur van het Internationaal Monetair Fonds zal volgende week een beslissing nemen over de lening aan de Grieken. Dat zei Lagarde vandaag.

In februari bereikten de ministers van Financiën van de eurozone een akkoord om 130 miljard euro aan Griekenland te lenen. Een van de voorwaarden was dat het IMF ook een significante bijdrage zou leveren. Eerder werd gesproken over een IMF-bijdrage van 13 miljard euro.

Lees ook
Lagarde: Deal belangrijke stap richting oplossing eurocrisis
Fitch verlaagt kredietstatus Griekenland naar 'restricted default'

www.ad.nl/ad/nl/5597/Economie/article...
voda
0
Grieken hopen op steun EIB

Gepubliceerd op 10 mrt 2012 om 15:32 | Views: 166

ATHENE (AFN) - Griekenland hoopt op een extra bijdrage van 1 miljard euro van de Europese Investeringsbank (EIB). Het wil dat geld gebruiken om de economie, die al jaren in een diepe recessie verkeert, een impuls te geven. Dat heeft een topadviseur van premier Lucas Papademos zaterdag gezegd.

Een geldinjectie van de EIB, de kredietinstelling van de Europese Unie, zou zeer welkom zijn voor de Grieken. Door de schuldencrisis en de economische neergang die al 5 jaar aanhoudt durven gewone investeerders geen kapitaal meer in het land te steken.

De EIB, een geldschieter voor de lange termijn die door zijn sterke kredietstatus zeer goedkoop kan lenen op de kapitaalmarkt, zou echter huiverig zijn om direct aan Griekenland te lenen. Daarom stellen de Grieken voor het krediet via lokale banken te laten lopen, zei economisch adviseur Gikas Hardouvelis. De EIB heeft de afgelopen 2 jaar al in totaal 700 miljoen euro geleend aan grote Griekse energiebedrijven.

Draconische bezuinigingen

Griekenland heeft de afgelopen weken overeenstemming bereikt over kwijtschelding van een groot deel van zijn schulden aan private partijen, maar kampt evengoed nog met een enorme schuldenberg. Alleen met verdere noodhulp van de EU en het IMF zal het land op de korte termijn zijn rekeningen kunnen blijven betalen. Geld om te investeren in de toekomst is er niet.

De draconische bezuinigingen die het land in ruil voor die hulp moet doorvoeren, drukken de Griekse economie alleen maar verder in het moeras. De krimp bedroeg vorig jaar bijna 7 procent en komt dit jaar naar verwachting uit op 2,8 procent. Minister van Financiën Evangelos Venizelos zei vrijdag dat hij niet eerder dan in 2014 weer enige groei verwacht.
voda
0
Griekse obligaties schuldendeal openen op sterk verlaagd niveau


LONDEN (Dow Jones)--De nieuwe Griekse staatsobligaties die onder de schuldherstructureringsdeal zijn uitgebracht, zijn maandag onder sterk verlaagde prijsniveaus geopend, waarmee investeerders laten zien een pessimistische verwachting te hebben van de financien van Griekenland. Dit blijkt uit gegevens van Tradeweb.

De nieuwe obligaties zijn geprijst op een percentage van 22-26% van de oorspronkelijke nominale waarde.

Via de obligatieruil leveren private schuldeisers Grieks staatspapier wat ze reeds in bezit hebben in en krijgen daar obligaties met minder dan de helft van de oorspronkelijke waarde, tegen lagere couponrentes en met langere looptijden, voor terug. Hierdoor wordt zo'n EUR105 miljard aan Griekse schulden afgeschreven.

De nieuwe obligaties lopen tussen de 11 en 30 jaar, met couponrentes die gedurende de leentijd oplopen. Tot 2015 ligt het rentetarief rond de 2%, waarna de rente tussen 2016 en 2020 oploopt naar 3%. Vanaf 2021 is de coupon 3,65% waarna de rente tussen 2022 en 2042 4,3% bedraagt.

Analisten bij Rabobank wijzen erop dat ondanks dat de schuldendeal succesvol lijkt, de zorgen over de duurzaamheid van Griekenland blijven en dat de voortdurende krimp van de Griekse economie er voor zorgt dat het nieuwe schuldendoel wat gesteld is op 120,5% van het bruto binnenlands product in 2020, te optimistisch is.


Door Nick Cawley en Neelabh Chaturvedi. Vertaald en bewerkt door Marleen Groen; Dow Jones Nieuwsdienst; +31 20 5715 200; marleen.groen@dowjones.com


voda
0
Moody's: risico op Grieks faillissement blijft hoog


SINGAPORE (Dow Jones)--De Griekse schuldenruil voorkomt een direct faillissement, maar het risico van een bankroet voor Griekenland blijft hoog, stelt Moody's Investors Service maandag.

Analisten van Moody's benadrukken dat Griekenland in de komende jaren met zware begrotingsuitdagingen te maken krijgt, om te voldoen aan de begrotingsdoelstellingen die noodzakelijk zijn voor de financiele ondersteuning en terug te keren naar een duurzaam schuldniveau.

"De schuldenruil is een mijlpaal in de evolutie van Griekenland's schuldencrisis en neemt een belangrijke bron van onzekerheid weg, die de schuldenmarkt van de Europese lidstaten en de financials teistert", aldus de analisten.

"Zelfs met de schuldenruil, waardoor de schuldenlast van Griekenland verlaagd wordt met EUR100 miljard, en het Trojka programma dat voor lagere financieringskosten zorgt, blijft het risico op een faillissement hoog."

Moody's stelt dat het onwaarschijnlijk is dat Griekenland's schuldenlast teruggebracht wordt tot 120% van het bruto binnenlands product (bbp) voor 2020, en voegt toe dat de omvang van de afschrijvingen en de [deels] gedwongen participatie de mogelijkheid vergroot dat het land na het tweede steunpakket geen toegang zal krijgen tot de private markt.

Afgelopen vrijdag gaf Moody's aan een faillissement van Griekenland in overweging genomen te hebben toen het land een schuldenruil van EUR177 miljard voltooide, waarbij private obligatiehouders grote verliezen namen. De kredietbeoordelaar heeft de kredietwaardigheid van Griekenland afgewaardeerd tot C.


Door Natasha Brereton-Fukui. Vertaald en bewerkt door Ellen Proper; Dow Jones Nieuwsdienst: +31-20-5715200; ellen.proper@dowjones.com


voda
0
EU Juncker: beslissing Grieks steunpakket waarschijnlijk woensdag


BRUSSEL (Dow Jones)--De Eurogroep, de groep van de ministers van financien van de eurozone, zal naar verwachting maandag geen definitieve beslissing nemen over het goedkeuren van een tweede steunpakket aan Griekenland. Dit verklaart de voorzitter van de Eurogroep, Jean-Claude Juncker, maandag aan verslaggevers op weg naar het overleg tussen de ministers.

Hoewel Juncker "niet twijfelt" aan het goedkeuren van het pakket ter waarde van EUR130 miljard, verwacht hij dat de definitieve beslissing waarschijnlijk pas woensdag genomen wordt.

Eerder werd maandag bekend dat de nieuwe Griekse staatsobligaties die onder de schuldherstructureringsdeal, of obligatieruil, zijn uitgebracht, onder sterk verlaagde prijsniveaus zijn geopend, waarmee investeerders laten zien een pessimistische verwachting te hebben van de financien van Griekenland.

De nieuwe obligaties zijn geprijst op een percentage van 22%-26% van de oorspronkelijke nominale waarde en kennen looptijden tussen de 11 en 30 jaar met oplopende couponrentes.

Het succesvol afronden van de schuldherstructurering was een van de voorwaarden waaraan Griekenland moest voldoen om een nieuw steunpakket te kunnen ontvangen.


Door Laurence Norman en Frances Robinson. Vertaald en bewerkt door oor Marleen Groen; Dow Jones Nieuwsdienst; +31 20 5715 200; marleen.groen@dowjones.com


s.lin
0
"Duitse toeristen bang om naar Griekenland te reizen"
Bewerkt door: Anneleen De Vel - 12/03/12, 16u15 - Bron: afp

De Duitse toeristen zijn bang om naar Griekenland te gaan. Ze vrezen de woede van de Grieken tegenover de door de Europese Unie opgelegde bezuinigingen. Dat heeft de Griekse minister van Cultuur vandaag gezegd.

"Veel Duitsers hebben angst om naar Griekenland te komen", verklaarde Pavlos Geroulanos aan de Griekse president Karolos Papoulias na een bezoek vorige week aan het internationaal toerismesalon in Berlijn. "Ze hebben het gevoel dat ze, na wat is gebeurd, niet meer welkom zullen zijn bij de Grieken. We moeten dat klimaat veranderen", aldus Geroulanos.

Verschillende Duitse ministers kwamen onder vuur te liggen bij de Griekse bevolking omdat ze snellere hervormingen eisten van Griekenland. Dat leidde tot meer belastingen en lagere lonen en pensioenen voor de Grieken.

De Duitsers vormen een van de belangrijkste inkomstenbronnen voor de Griekse toeristische sector. Zowat twee miljoen Duitsers bezochten vorig jaar het land.
@iPlof
0
Zeer opmerkelijk hoe snel onderlinge verhoudingen verslechteren. En politici doen dikwijls mee om electoraal te scoren.
De rancune binnen Europa is deels begrijpelijk maar desalniettemin een zeer slechte ontwikkeling.
Als je reacties leest op telegraaf (van veelal modale kantoortijgers) sta ik paf van de agressie. Dat geldt hetzij in mindere mate ook hier.
Hoe zou het zijn als de welvaart even 30% daalde, nu staan we nog aan de absolute top.
Het is aan de ene kant maar goed dat Europa zo vergrijsd. Bejaarden naties zijn meestal niet zo goed in oorlogje voeren..
aandeeltje!
0
quote:

voda schreef:

EU Juncker: beslissing Grieks steunpakket waarschijnlijk woensdag


BRUSSEL (Dow Jones)--De Eurogroep, de groep van de ministers van financien van de eurozone, zal naar verwachting maandag geen definitieve beslissing nemen over het goedkeuren van een tweede steunpakket aan Griekenland. Dit verklaart de voorzitter van de Eurogroep, Jean-Claude Juncker, maandag aan verslaggevers op weg naar het overleg tussen de ministers.

Hoewel Juncker "niet twijfelt" aan het goedkeuren van het pakket ter waarde van EUR130 miljard, verwacht hij dat de definitieve beslissing waarschijnlijk pas woensdag genomen wordt.

Eerder werd maandag bekend dat de nieuwe Griekse staatsobligaties die onder de schuldherstructureringsdeal, of obligatieruil, zijn uitgebracht, onder sterk verlaagde prijsniveaus zijn geopend, waarmee investeerders laten zien een pessimistische verwachting te hebben van de financien van Griekenland.

De nieuwe obligaties zijn geprijst op een percentage van 22%-26% van de oorspronkelijke nominale waarde en kennen looptijden tussen de 11 en 30 jaar met oplopende couponrentes.

Het succesvol afronden van de schuldherstructurering was een van de voorwaarden waaraan Griekenland moest voldoen om een nieuw steunpakket te kunnen ontvangen.


Door Laurence Norman en Frances Robinson. Vertaald en bewerkt door oor Marleen Groen; Dow Jones Nieuwsdienst; +31 20 5715 200; marleen.groen@dowjones.com



Dat gaat toch door allemaal. Is geen weg terug...op naar de volgende tranche. 2014 wordt echt niet gehaald. Er zal eerder stront aan de knikker zijn. Geen van de opgelegde maatregelen gaat echt slagen, dat bevreemd mij niet...
[verwijderd]
0
Ik ga het niet uitzoeken,

Maar hoe verhoudt zich de economie van:

Gr : GE + FR + NL + BE + LUX + ...

Verlos ze uit hun lijden, betaal hun staatsschuld af en trap ze uit de euro....
voda
0
EU: Griekenland krijgt 1e tranche steunpakket voor 20 maart


BRUSSEL (Dow Jones)--Griekenland krijgt zijn eerste betaling vanuit het tweede steunpakket voor 20 maart. Dit verklaren lidstaten van de Europese Raad dinsdag in een verklaring.

Daarbij zal Griekenland een memorandum van overeenstemming tekenen waardoor het akkoord gaat met de voorwaarden om het nieuwe driejarige steunpakket ter waarde van EUR130 miljard te ontvangen.

"De beslissing maakt de weg vrij voor de uitbetaling van de financiële bijstand in het kader van het tweede economische aanpassingsprogramma voor Griekenland," luidt de verklaring van de Europese Raad. "De eerste uitbetaling moet beschikbaar worden gesteld voor de volgende betalingsverplichting van Griekenland op 20 maart".

De Europese Raad verklaart verder dat Griekenland zich vanaf 2014 aan de Europese begrotingstekortdoelstelling van maximaal 3% van het bruto binnenlands product (bbp) moet houden. Wel werden de doelstellingen voor 2012 en de primaire overschotten die daarna gelden bijgesteld.

Onder de aangepaste primaire budgettaire doelstellingen, mag het primaire tekort van Griekenland in 2012 niet meer dan 1% bedragen. Vanaf 2013 moet er sprake zijn van een primair overschot van ten minste 1,8% van het bbp, wat verder oploopt naar 4,5% van het bbp in 2015. Volgens de Raad stroken deze doelstellingen met de algemene begrotingstekort-doelstellingen van 7,3% van het bbp in 2012, 4,7% in 2013 en 2,2% in 2014.

Ook moet Griekenland op kwartaalbasis rapporteren over de specifieke maatregelen die het land neemt om de doelstellingen te behalen.


Door Laurence Norman. Vertaald en bewerkt door Marleen Groen; Dow Jones Nieuwsdienst; +31 20 5715 200; marleen.groen@dowjones.com


voda
0
'Griekenland moet veel verder bezuinigen'

Gepubliceerd op 13 mrt 2012 om 13:26 | Views: 718

BRUSSEL (AFN) - Griekenland moet de komende tijd nog veel verder bezuinigen om te voldoen aan de eisen die de andere landen van de eurozone aan het land hebben gesteld bij het toekennen van het tweede steunpakket. Dat staat in een rapport van de Europese Commissie dat in handen is van persbureau Reuters.

De bezuinigingen die Griekenland eerder dit jaar al heeft aangekondigd, zijn voldoende om het begrotingstekort dit jaar terug te brengen tot de afgesproken waarde van 7,3 procent (1 procent exclusief rentebetalingen). Maar om het tekort verder terug te dringen tot het EU-maximum van 3 procent moeten er nieuwe maatregelen komen ter waarde van in totaal 5,5 procent van het bruto binnenlands product, aldus het rapport.

Volgens de commissie moet Griekenland verder snijden in onder meer de sociale voorzieningen, defensie en het aantal ambtenaren.

Lakmoesproef

De nieuwe bezuinigingen zouden al in juni moeten worden aangeduid en begin 2013 worden geïmplementeerd. Dat zal een lakmoesproef zijn voor de bereidheid van de Griekse autoriteiten om zich aan de strikte afspraken te houden. In april worden er in Griekenland verkiezingen gehouden.

Griekenland kreeg eerder deze maand een nieuw steunpakket ter waarde van 130 miljard euro toegezegd van de Europese Unie en het IMF. Dat geld wordt in tranches uitgekeerd. Wil Griekenland in 2013 in aanmerking komen voor een verdere uitbetaling van het geld, dan moet het begrotingstekort in dat jaar uitkomen op 4,7 procent van de economie. In 2014 moet dat zijn gedaald tot onder de 3 procent. Exclusief de rentebetalingen moet het land beide jaren een begrotingsoverschot realiseren.
voda
0
'Griekse schuld kan afnemen tot minder dan 90 procent van bbp'


Door: redactie
13-3-12 - 11:00 bron: ANP Evangelos Venizelos, de Griekse minister van Financiën. © ap. (Voor foto zie link onderaan)(ook al zo'n plofkop):-)

De nieuwe financiële hulp voor Griekenland kan de staatsschuld van dat land weer houdbaar maken. Daarvoor moet Griekenland wel tot 2030 het juiste economische beleid blijven voeren. Dat stellen waarnemers van de EU en het Internationaal Monetair Fonds (IMF) in een rapport waarop persbureau Reuters de hand heeft gelegd.

Volgens de toezichthouders op Griekenland kan de Griekse schuld bij het juiste beleid afnemen tot 116,5 procent van het bruto binnenlands product (bbp) in 2020 en minder dan 90 procent in 2030. In een minder gunstig scenario blijft de schuldenlast echter steken op meer dan 145 procent van het bbp.

De schuldenlast van Griekenland neemt volgend jaar door de economische recessie toe tot 164 procent van het bbp, aldus het rapport. De schuld neemt af zodra de Griekse economie gaat groeien en alle afgesproken bezuinigingen zijn doorgevoerd.

www.ad.nl/ad/nl/5597/Economie/article...
6.157 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 ... 304 305 306 307 308 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Markt vandaag

 AEX
874,02  -0,77  -0,09%  18:05
 Germany40^ 18.086,70 -0,28%
 BEL 20 3.883,83 -0,18%
 Europe50^ 4.990,80 -0,35%
 US30^ 38.353,31 -0,39%
 Nasd100^ 17.524,13 +0,24%
 US500^ 5.072,39 +0,05%
 Japan225^ 37.998,76 +0,16%
 Gold spot 2.316,11 -0,25%
 EUR/USD 1,0698 -0,04%
 WTI 82,90 -0,48%
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer

Stijgers

VIVORYON THER... +24,31%
ASMI +10,99%
BESI +4,08%
NX FILTRATION +3,85%
TomTom +3,80%

Dalers

ALLFUNDS GROUP -11,00%
ING -5,96%
Flow Traders -2,94%
WDP -2,89%
RELX -2,04%

EU stocks, real time, by Cboe Europe Ltd.; Other, Euronext & US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: Infront