Koffiekamer « Terug naar discussie overzicht

Steeds meer Duitse kinderen leven in armoede

74 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 | Laatste
haas
0
alles kost geld.
en alles is sinds de laatste 10 jaren sterk verdubbeld in prijs
Soms is ook het bezit verdubbeld: 2 tv 's 2 hypotheken,2 autos, 2 pc s
mss kan daarin wat gesnoeid worden

Mensen die in armoede grens leven hebben niets. behalve wat eenvoudige bezittingen.

alles hangt samen met de persoonlijke woon/leefomstandigheden
En hoe om te gaan met de beschikbare gelden.
Voor iedereen is dat weer anders

Zo kan gsm soms wel of niet noodzakelijke zijn.
Of goedkoper zijn dan vaste lijntelefoon

Had fiets te koop : Koga Myata, nw 1000 euro/1993 voor 30 euro.
als nieuw.........duurde 12 mnd om verkopen op marktplaats
Gekocht door man uit India,woont al 15 jaren in NE met gezin.
Ik zie hem elke dag fietsen:) Man is dolblij.

Schoenen moeten passen ,fff, en goed zijn.dus kost meer....

hier op 8km
worden komkommers gekweekt in kas, 5 ha, die dingen groeien in één week, opbrengst voor de tuinder: 0.23 cent/stuk.

Hier om de hoek:
In de winkel zo rond 1 euro: komkommer..

............en zo kan ik nog uren doorgaan:):)
DurianCS
0
quote:

Vlokkenfeest schreef op 22 maart 2012 17:04:

[...]
Is natuurlijk ook zo dat mensen met minder geld ook kwalitatief minder voedsel kopen met bijvoorbeeld veel vet. Daarnaast kunnen ze het zich niet veroorloven om naar de sportschool te gaan. Wellicht is zelfs een fiets te duur? Allemaal mogelijke zaken die overgewicht kunnen veroorzaken.

Nb Het schijnt zelfs zo te zijn dat zelfs de good old voetbalvereniging soms te duur bevonden wordt door ouders van obesitaskinderen.
Met voedsel heb je een punt, maar dat je een sportschool of sportvereniging nodig hebt om op gewicht te blijven is flauwekul. Ik ben 14 jaar geleden gestopt met sporten en sindsdien 10 kg afgevallen. Heeft alles (veel?) met eetdiscipline te maken.
[verwijderd]
0
quote:

ffff schreef op 22 maart 2012 17:24:

...Gewoon eens een beetje leren relativeren en proberen in te zien dat de maatschappij niet voor al die typische welvaartseisen kan zorgen...
relativeren is wat jij juist niet doet, peter. Begrippen als armoede en rijkdom zijn altijd relatief, maar daarom bestaan ze nog wel.
[verwijderd]
1
quote:

ffff schreef op 22 maart 2012 17:24:

Jeroen,

Een tweedehandsfiets koop je voor 10 Euro.
Grote kans dat die gestolen is dan voor die prijs. En als je ermee gepakt wordt krijg je een veroordeling aan je broek omdat je had kunnen weten dat een fiets van 10 euro gestolen is. Aldus de politie(rechter).
atitlan
1
quote:

ffff schreef op 22 maart 2012 17:24:

Jeroen,

Een tweedehandsfiets koop je voor 10 Euro. Bij mij mogen ze er zo een meenemen. Voetballen kost niets op een sportveld van de gemeente. Hooguit een paar versleten schoenen gebruiken omte voetballen. Weet je Jeroen: Als ze allemaal in een shirtje van Barcelona willen rondlopen en allemaal kwalitatief super voetbalschoenen dan wordt het onbetaalbaar. Eigenlijk is de essentie van de hele discussie hier al enkele keren gemeld: Armoede is ontzettend rekbaar begrip. Maar voetballen en fietsen kun je voor als het perse moet...10 gulden. Dat wou ik toch even zeggen. Discussie had ik een maand geleden ook met Jojo over vakanties: Een vakantie kost duizenden Euro's als je die op een bepaalde manier inricht. Maar je kunt ook op de fiets langs de Moezel trekken zoals wij in onze jeugd deden. We vonden dat grandioos en het kostte geen cent. Althans vrijwel niet. En was dat dan een armoedige vakantie? Kom op! Maar wat is nu armoe? Als je niet met een dure camper langs de Moezel kunt trekken. Het is allemaal zo relatief als wat! In een TV programma hoorde ik dat een gsm tot de normale voorziening behoort van een modern mens. Moet de maatschappij ook al weer voor zorgen. En als je geen gsm hebt leef je in grote armoe....zoals fff. Gewoon eens een beetje leren relativeren en proberen in te zien dat de maatschappij niet voor al die typische welvaartseisen kan zorgen. En dat je daarmee nog lang niet in armoe leeft. In Duitsland ben ik nog nooit een echt armoe-kind tegengekomen.

Peter
Mooi geschreven, Peter.. ben het helemaal met je eens.

En ws behoor ik ook tot de (straat)armen :)
Want draag geen horloge, heb geen GSM (meer), laat staan I-spul, koop nooit dure merknamen, merkkleding, enz.

Gek dat velen die het zich allemaal niet kunnen permitteren dat allemaal wel nodig vinden.. er zich zelfs zwaar voor in de schulden steken. Imo dan eerder mentale armoede.
[verwijderd]
0
quote:

DurianCS schreef op 22 maart 2012 18:25:

[...]
Met voedsel heb je een punt, maar dat je een sportschool of sportvereniging nodig hebt om op gewicht te blijven is flauwekul. Ik ben 14 jaar geleden gestopt met sporten en sindsdien 10 kg afgevallen. Heeft alles (veel?) met eetdiscipline te maken.
Doe eens googlen "sporten in jeugd en invloed op gezondheid latere leven.
Aleen al voor een sterker skelet is sport in jeugd nodig, meer nog dan melk.

haas
0
tis allemaal leuk en aardig wat wij hier allemaal schrijven,maar........

bij NIBUD kunnen ze ons alles vertellen hoe burgers moeten rondkomen met de in Nederland bekende minimum imkomsten,in de verschillende woon- en leef situaties.

natuurlijk is de armoede-nivo van leven beter dan in 1900.
maar de grens hebben wij samen bepaald als "acceptabele " bodem anno nu.
DurianCS
0
[quote alias=E.Roemer MP id=6192791 date=201203221952]
[...]
Doe eens googlen "sporten in jeugd en invloed op gezondheid latere leven.
Aleen al voor een sterker skelet is sport in jeugd nodig, meer nog dan melk.
/quote]
Sorry, geen zin te gaan zoeken. Maar tot mijn 20ste heb ik alleen op school aan sporten (gymnastiek) gedaan. Ben voor de rest gezond (denk ik, zie nooit een dokter) en denk niet dat ik iets te kort gekomen ben. Dat melk niet nodig is dat weet ik. Drinken we vrijwel alleen in Nederland.
[verwijderd]
1
quote:

atitlan schreef op 22 maart 2012 18:58:

[...]
Gek dat velen die het zich allemaal niet kunnen permitteren dat allemaal wel nodig vinden.. er zich zelfs zwaar voor in de schulden steken. Imo dan eerder mentale armoede.
Ik kan het ook niet helpen, maar het valt mij wel vaker op dat mensen die dingen zelf niet kunnen betalen vinden dat ze desondanks recht op een bepaalde luxe hebben.
Ik zal nooit vergeten dat enkele jaren geleden een bijstandsmoeder die voor bijzondere bijstand in aanmerking kwam (dat was één van de selectiecriteria) van de Gemeente, tegelijk met een aantal anderen die daarvoor in aanmerking kwamen met de kerst een dinerbon van 120 Euro kreeg (voor 4 personen). Ze had drie kinderen tussen 7 en 15 jaar en geen partner. De tegoedbon was voor het kerstdiner/-buffet bij Van der Valk. De Gemeente had daar 100 Euro van ter beschikking gesteld en Van der Valk deed er nog eens 20 Euro bij. Enkele oudere echtparen kregen een bon voor 60 € (2 personen) en alleenstaanden voor 30 € (waarvan telkens 5 € p.p. van Van der Valk).
Een week later schreef ze een ingezonden stuk in het plaatselijke bokkenblad.
Je zou nu toch denken dat dat een bedankje was. Verre van dat: een scheldtirade van jewelste. Hoe de Gemeente de euvele moed had om haar met de kerst - met haar kinderen - naar een (letterlijk!) "vreetschuur" als Van der Valk te sturen. Met de kerst had ze toch wel wat beters verwacht.

Er kwam de nodige verontwaardiging los na deze ingezonden brief. Van mensen die geen uitkering kregen (en dus ook geen dinerbon) maar desondanks op een houtje moesten bijten. Die zich al in geen tijden een diner buiten de deur hadden kunnen veroorloven. Het werd een behoorlijke rel. Het resultaat was dat dit een éénmalige actie bleef en niet voor herhaling in aanmerking kwam.
Een andere poging, om zogenaamde "armen" van gratis of in elk geval goedkope kwaliteitskleding te voorzien was een inzamelactie van de Plattelandsvrouwenvereniging, ook al weer wat jaren geleden. Ze hadden een ruime hoeveelheid (merk)kleding voor alle leeftijden bij elkaar gebracht. Het werd een fiasco. De doelgroep had geen belangstelling, behalve voor wat kinderkleding voor de allerkleinsten, die nog niet naar school gingen.
De kleding kwam uiteindelijk op de vlooienmarkt terecht en werd daar grif verkocht. Nu kan ik er nog wel inkomen dat je in hetzelfde dorp niet het risico wilt lopen dat iemand jou in zijn afdankertje rond ziet wandelen, maar de actie was zo ruim opgezet dat de spreiding groot genoeg was om dergelijke "herkenningen" te voorkomen. Kommentaar: ik hoef niet in andermans gedragen spullen rond te lopen. Men vond het betuttelend en uit de hoogte. Geld voor nieuwe spullen was wel welkom, dan hadden de dames van het platteland maar de portemonnee moeten trekken. Gedragen kleding kun je net nog naar de Poolse provincie of naar Roemenie, of eventueel naar een AZC sturen, maar niet hier uitdelen. De "armen" waren "not amused".
Misschien dat het in de anonimiteit van de grote steden wat anders is, maar hier in elk geval zijn alle acties die door goedwillende geesten bedacht werden om de armere medemens een beetje te helpen op grote teleurstellingen uitgelopen. Er is hier dan ook geen voedselbank. TV kapot? De gemeente geeft wel geld voor een nieuwe flatscreen, want een TV hoort bij de eerste levensbehoeften. Een tweedehands TV? Nee, breng maar naar het chemisch afval.

Ook in kringloopwinkels kom je een heel ander publiek tegen: handelaren, verzamelaars en antiekliefhebbers, maar geen "armen". Die hebben een hekel aan "afdankertjes". Ik loop er zelf ook wel eens binnen en kijk in oude bestekladen. Soms vind je wel 4 zilveren lepels tegelijk. Ik heb al een hele sigarendoos vol: 1e en 2e gehalte, geen pleet.
Ik vraag me wel eens af waarom de tweedehands-handel op het internet zo goed schijnt te lopen. Zou het dan toch de anonimiteit zijn? Dat men het allen in de eigen omgeving niet wil? Ik weet het niet.

Ach ja: is de bar op de Titanic nog open? Of is het schip al gestrand? Zaaai???
[verwijderd]
0
Peter, misschien ligt de waarheid ergens centraal? Met de echte armoede valt het misschien best mee. Met de toenemende verschillen misschien niet. Je kunt niet van een deel van de bevolking verwachten even makkelijk een aantal stappen terug te doen als een ander deel dezelfde stappen vooruit maakt. Je kunt misschien ook niet verlangen dat het vanzelfsprekend is dat een gedwongen deelnemer aan het verslavende kapitalisme plots zijn drang naar meer verandert in minder.

Kennelijk zijn maar heel weinig deelnemers aan het systeem in staat om te minderen. Mensen stallen geld ver weg, sluiten hoge leningen af, verzaken vwb belastingafdracht, staan te tellen aan de bar en wat al niet meer voor daden die erop gericht zijn om meer koopkracht over te houden.

Het is mijns inziens dus niet terecht dat de ene groep verweten wordt moeite te hebben met het zetten van de tering naar de nering terwijl de andere net zo kwalijke groep zijn toegenomen duiten ontspannen zit te tellen.
[verwijderd]
0
www.sozialleistungen.info/hartz-iv-4-...

Dit is de bijstand voor 1 persoon. € 374
37 % voeding- drinken-roken = € 138 / 31 = 4,46 € per dag. Probeer het eens.
Rest is ook geen vetpot.
Armoe in DE is er wel degelijk.
Maar is eigenlijk geen interessant onderwerp.
Discussie komt nooit tot een conclusie.
DurianCS
0
quote:

Fastidious & precise schreef op 22 maart 2012 21:31:

www.sozialleistungen.info/hartz-iv-4-...

Dit is de bijstand voor 1 persoon. € 374
37 % voeding- drinken-roken = € 138 / 31 = 4,46 € per dag. Probeer het eens.
Rest is ook geen vetpot.
Armoe in DE is er wel degelijk.
Maar is eigenlijk geen interessant onderwerp.
Discussie komt nooit tot een conclusie.
Ja, 374, maar daar komt nog bij de huisvesting en ziektekostenverzekering. Ruim een tientje per dag voor eten en overige kosten. Is inderdaad niet veel.
[verwijderd]
0
quote:

Fastidious & precise schreef op 22 maart 2012 21:31:

www.sozialleistungen.info/hartz-iv-4-...

Dit is de bijstand voor 1 persoon. € 374
37 % voeding- drinken-roken = € 138 / 31 = 4,46 € per dag. Probeer het eens.
Rest is ook geen vetpot.
Armoe in DE is er wel degelijk.
Maar is eigenlijk geen interessant onderwerp.
Discussie komt nooit tot een conclusie.

Discussie komt nooit tot een conclusie.
Gelijk heb je ik stoor mij enkel aan het feit dat er mensen zijn , gestudeerd met een griekse hypoeed die denken dat hun huidig welvaarts niveau te danken is uitsluitend aan zichzelf en dan vooral aan zichzelf , dat is natuurlijk pure nonsens en kwatz en ben nog geeneens een rooie.

Maar is eigenlijk geen interessant onderwerp.
De absolute armoede grenzen in een bepaald collectief inderdaad niet , maar de mens is een sociaal dier en met 374, ben je overbetaald in roemenie met 30-40% bv doktors ,ingenieurs,... , en zeer goed behagelijk warm thuis ALDAAR maar niet in duitsland :)))

74 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Markt vandaag

 AEX
874,79  +8,28  +0,96%  18:05
 Germany40^ 18.168,30 +1,72%
 BEL 20 3.890,71 +0,71%
 Europe50^ 5.019,69 +1,68%
 US30^ 38.504,96 +0,67%
 Nasd100^ 17.481,67 +1,58%
 US500^ 5.070,45 +1,07%
 Japan225^ 37.938,71 +0,57%
 Gold spot 2.323,38 -0,17%
 EUR/USD 1,0705 +0,50%
 WTI 83,29 +1,51%
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer

Stijgers

VIVORYON THER... +26,32%
BAM +4,73%
PROSUS +3,52%
ASMI +3,14%
JUST EAT TAKE... +3,10%

Dalers

RANDSTAD NV -7,22%
Akzo Nobel -6,93%
FASTNED -4,65%
NSI -3,89%
ArcelorMittal -2,65%

EU stocks, real time, by Cboe Europe Ltd.; Other, Euronext & US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: Infront