Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Politiek gooit reddingsboei

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Corné van Zeijl

Corné van Zeijl is analist en strateeg bij Actiam. Daarnaast is hij beurscommentator bij onder meer RTL Z en BNR en schrijft hij columns voor verschillende media. Van Zeijl begon zijn carrière als analist voor Staalbankiers in 1986. In 1989 maakte hij de overstap naar vermogensbeheerder bij Robeco. Tussen 1994 en 2003 was ...

Meer over Corné van Zeijl

Recente artikelen van Corné van Zeijl

  1. dec '13 2014: Nieuwe eurocrisis? 8
  2. okt '12 Tabée Van Zeijl 51
  3. sep '12 Héle mooie grafieken 1

Reacties

34 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 8 juni 2012 11:09
    In Spanje is er zoveel gebouwd dat men de komende jaren niet hoeft te bouwen. En mijns inziens zijn de huizenprijzen nog steeds veel te hoog en een daling tegenhouden door de markt vlot te trekken lijkt erop dat men dood paard levend wil maken door er geldinfuus aan te brengen. Dat werkt niet, m.i. Deze markt zal het moeten oplossen en niet de politiek.
  2. forum rang 7 Ron Kerstens 8 juni 2012 11:12
    Eigenlijk zouden de huizenprijzen hier moeten halveren om op een normaal nivo te komen maar ik vrees dat de problemen voor banken en eigenaren dan niet te overzien zijn in ons land. Ook SNS, de zwakste bank van Nederland, zal dat niet aankunnen naast haar afschrijvingen op Spaanse OG rommel. Bij gedwongen veilingen zie je momenteel al dat de transactieprijs vaak op 60% van de laatste vraagprijs uitkomt. Uieindelijk zal toch ook de burger flink moeten gaan betalen voor deze schulden puinzooi, en dan heb ik het niet over een paar lullige procenten koopkrachtverlies (vanaf een hoog en ongeevenaard nivo).
  3. minister president Balkenende 8 juni 2012 11:51
    Huizenprijzen zijn in NL niet hoog.

    Kantoor en winkelpanden is veel enger. Er zijn redenen te bedenken dat er minder kantoren en ook minder winkelpanden nodig zijn.

    Bij huisprijs zal er een relatie tussen bouwkosten en grondprijzen enerzijds en huizenprijzen anders moeten zijn. Een nieuw huis bouwen doe je niet je niet significant goedkoper dan een bestaand huis kopen. Grond is schaars. Wordt misschien in sommige scenarios goedkoper. Zal allemaal relatief zijn. Ook de grondstoffen voor de bouw gaan niet echt omlaag. En wordt arbeid goedkoper? Huizen bouwen wordt met een hogere BTW in ieder geval op dat punt al duurder.

    Misschien gaat er nog wel 5 of 10% van de markt af, maar toch geen vervelende tijd om nu een pandje te kopen
  4. [verwijderd] 8 juni 2012 11:53
    Sinds 1945 zijn de huizenprijzen min of meer gekoppeld aan de loonontwikkeling (= gezinsinkomen). Tijdens de afgelopen decennia is dit beeld verstoord doordat er meerdere kostwinners per gezin (tweeverdieners) zijn bijgekomen. Samen met de renteaftrek en de steeds soepeler opstelling van hypotheekverstrekkers, zijn we op een onrealistisch hoog niveau terecht gekomen, gebaseerd op een aantal aannames die aan geen enkele marktwetmatigheid voldoet.

    De loonontwikkeling in Duitsland is gemiddeld 0,5% per jaar geweest; bij ons 5%. Dat is direct aan de huizenprijzen te zien.

    Terug moet!
    De bron van de ellende is het uit de hand gelopen verschil tussen hoge en lage inkomens. De huizenprijzen volgen die van de hogere inkomens (horeca ook). Onze concurrentiepositie staat op het spel, en daarom zouden zowel de lonen als de woonlasten voorlopig niet meer moeten stijgen (tenminste 10 jaar). Loonverlaging is niet mogelijk zolang er nog hypotheken staan die meer dan 70% van de getaxeerde waarde van de woning vertegenwoordigen.

    Naast bevriezen van de lonen, zal er gewerkt moeten worden aan het verkleinen van de verschillen. Met name de lonen hoger dan modaal moeten naar beneden, waarbij dan tevens een belastingverlaging behoort.

    In aanloop naar een koopwoning, moet gespaard worden wat sterk gestimuleerd moet worden, anders komt er weinig van terecht.

    Zo zijn er nog een aantal voorwaarden, maar ook consequenties die leiden tot nog meer bezuinigingen bij de overheidsuitgaven.

    Bij diverse discussies heb ik een aantal technisch haalbare bezuinigingen zien passeren, die vele miljarden zouden besparen, maar door politieke onwil en bescherming van het veel te omvangrijke ambtenarenapparaat vooralsnog niet ter spraken komen.

    Als er een opleving komt op het gebied van huizenprijzen, dan is dat tijdelijk als het gevolg van een maatregel die valt onder de categorie symptoombestrijding. En daarna is ellende nog groter.

    M.i. is er echter geen sprake van een woningmarkt die vastzit; er zijn teveel projectontwikkelaars, gemeentes willen teveel grond verkopen, er zijn teveel woningen per inwoner, iedereen wil in Amsterdam wonen, Niemand wil in Oost-Nederland waar een halfvrijstaande woning 180.000 kost wonen, etc., etc..
  5. Moneyball 8 juni 2012 12:10
    quote:

    Paulus29 schreef op 8 juni 2012 12:04:

    De lonen zijn ondertussen veel te laag ten opzichte van de immer door stijgende prijzen en lasten. Dat is het echte probleem en vreemd genoeg hoor ik daar helemaal niemand over kakelen.
    Koopkracht heet dat en kakelen daarover gebeurt al meer dan voldoende in Den Haag
  6. [verwijderd] 8 juni 2012 12:18
    Ik hoor voortdurend gewauwel en gezwets over loonmatiging en nullijn want zou goed zijn voor de concurrentiepositie. Laat me toch niet lachen.

    De hele bende ligt in Nederland volledig op zijn gat omdat miljoenen Chinese slaven 7 dagen in de week werken voor een hap rijst en een glas water.
  7. [verwijderd] 8 juni 2012 12:30
    Het hebben van hoge onroerend-goed prijzen is alleen maar remmend voor de economie. Ook blijkt het verspilling in de hand te werken, omdat nu blijkt dat er bedrijfsruimte voor leegstand is gebouwd.
    Het is een perverse markt, omdat de georganiseerde partijen die er actief zijn zonder uitzondering belang hebben bij hogere prijzen. En die hebben met hun eenzijdige verhalen de overheid in hun zak.
  8. Binckie 123 8 juni 2012 12:45
    De markt heeft de huizenprijzen onrealistisch opgestuwd!!!En met de
    markt bedoel ik banken,rentebeleid van de overheid,de euro,makelaars en zeker ook de kopers van woningen zelf!
    Mijn eigen huis is met een factor 3.5 omhoog gegaan! Krankzinnig!
    Ik heb hier overigens alleen maar last van gehad.
    De markt, en echt alleen de markt, zal de prijzen nog een heel stuk verder corrigeren, minimaal -25%. De zure appel is onvermijdbaar!!
    Van de politiek hoeven we niet veel te verwachten. Ze spreken goeddeels onzin.
    Er valt de politiek, zeker ook Europees, zeer veel te verwijten!
    Inkomens en huizenprijzen zijn volledig uit de pas geraakt.
    De tijd zal het ons allemaal leren. Dit zal met de nodige pijn gepaard gaan!
  9. [verwijderd] 8 juni 2012 13:06
    Door de hypotheekrente-aftrek zijn de huizenprijzen tot absurde hoogte gestegen. De markt zal pas echt weer op gang komen als de huizenprijzen zijn gedaald. Dat de overheid dit probeert te voorkomen lijdt alleen maar tot nog grotere problemen op de langere termijn. Ik kan heeeeel lang wachten in mijn huurhuis...
  10. [verwijderd] 8 juni 2012 13:25
    Paulus, johannes: inderdaad!

    En wat dan te denken van al die vergrijzende mensen die nu rond de 65 zijn? Die straks hun grote huizen bij overlijden / opname in verz. tehuis aan de '1, niet meer dan 2 kinderen per gezin generatie' gaan proberen te verkopen? Lijkt me dat dat nogal gaat tegenvallen voor ze.
  11. [verwijderd] 8 juni 2012 14:10
    Alle berichten over de huizenmarkt en de hypotheekrente-aftrek kunnen wat mij betreft nog wel wat genuanceerd worden. Banken willen of kunnen gewoon geen leningen meer verstrekken.

    www.trouw.nl/tr/nl/4328/Opinie/articl...

    Dit artikel laat aan duidelijkheid helemaal NIETS te wensen over.
  12. [verwijderd] 8 juni 2012 14:28
    Die huidige banken hebben problemen met Basel?

    Daarom moet de overheid bijvoorbeeld 10 jaars ophalen (1,81%), een nieuwe Nationale Hyoptheekbank maken, die vervolgens hypotheken kan verstrekken met 3% rente, en dat is ook nogal wat lager dan de 4.5% nu (hypotheekrente.nl). Een win win situatie...

34 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links