Aamigoo toekomst blijft onzeker na beeindiging conflict


Door Anton Reijinga en Andre Sterk

Van DOW JONES NIEUWSDIENST


AMSTERDAM (Dow Jones)--Aamigoo Group nv (AMIGO.AE) heeft met het beeindigen van een jarenlang geschil en het aan boord halen van de voormalige eigenaren van onderdeel Source een stap gezet, maar daarmee zijn toekomst nog lang niet zeker gesteld.

"We hebben, na een zeer moeizame periode van praten en onderhandelen over een achterstallige betaling van EUR2 miljoen, nu een overeenkomst gesloten met andere mensen dan wij de afgelopen twee jaar bij Aamigoo in deze kwestie zijn tegengekomen," zegt Raj Singh van J-Merce.

Voor Aamigoo onderhandelden Edwin Prijden, de huidige operationeel directeur van Source, en chief financial officer Frederique Van Maldegem-van Nes de deal uit. "Daar hebben we een zeer constructief en professioneel akkoord mee gesloten, vrij van allerlei emoties", aldus Singh.

Begin deze week maakte Aamigoo bekend dat een schikking is getroffen met J-Merce. J-Merce verkocht Source zo'n twee jaar geleden en zei nog zo'n EUR2 miljoen van Aamigoo te goed te hebben. Als onderdeel van de schikking neemt J-Merce 325.000 aandelen Aamigoo aan, ofwel een belang van net geen 5% met een beurswaarde van bijna EUR570.000.

"De situatie is nu drastisch veranderd. Wij hebben nu dezelfde belangen als de genoemde mensen van Aamigoo, met wie wij zaken hebben gedaan", aldus Singh. Eerder voerde J-Merce volgens Singh gesprekken met onder andere Cor van der Maarel. Van der Maarel, die op interimbasis was ingehuurd, zegt in een reactie sinds begin 2013 niet meer voor Aamigoo te werken.

Prijden bevestigt sinds anderhalve week betrokken te zijn. Hij ziet een gerechtelijke uitspraak van 5 december die J-Merce in het gelijk stelde als "een kantelmoment" voor Aamigoo.

"De uitspraak van de rechter impliceerde executie van onderdelen en dat is iets wat men niet wil", aldus Prijden. Prijden houdt een belang van 7,64% in Aamigoo volgens de meest recente belangenmelding bij de AFM.

Ook Singh zag sinds 5 december een verandering in de dynamiek ontstaan. "Als wij ons pandrecht hadden doorgezet dan was een substantieel deel van de zeggenschap weer aan J-Merce komen te vervallen en dat zou een zorgwekkende situatie voor Aamigoo tot gevolg hebben gehad", zegt hij.

Singh kan niet aangeven of er nog een cash- of een andere component in het akkoord is opgenomen die verklaart waarom met minder dan de geclaimde EUR2 miljoen genoegen is genomen, of dat er nog andere afspraken zijn gemaakt. "Wel kan ik zeggen dat J-Merce voor de lange termijn als aandeelhouder aan Aamigoo verbonden wil zijn", aldus Singh.

Enig Commissaris Peter Zwart wil inzake de gesloten overeenkomst met J-Merce geen ander commentaar verstrekken, dan de mededeling dat de schuld van EUR2 miljoen nu is vereffend.

Source werd in 2010 in het toenmalige EDCC ingebracht en verwierf via deze omgekeerde overname een beursnotering. Eind 2011 volgde de overname van concurrent Corso. "[Een beursnotering] was in eerste instantie niet de bedoeling van J-Merce. Wel had J-Merce toen al een combinatie met Corso voor ogen", aldus Singh.

Singh zegt nu eerst de gesloten overeenkomst te willen laten bezinken "om daarna de geschiedenis achter ons te laten. Wij hebben veel vertrouwen in de toekomst van de gecombineerde operaties van Aamigoo en wij denken dat onze kennis van met name IT zeer bruikbaar is", aldus Singh.

Daarmee zijn de problemen voor Aamigoo echter de wereld nog niet uit. Zo ligt het fonds onder het vergrootglas van de Autoriteit Financiele Markten (AFM) en NYSE Euronext Amsterdam vanwege een negatief eigen vermogen. De toezichthouder heeft Aamigoo inmiddels gedwongen tot herziening van cijfers en de beurs heeft aanvullende publicatie-eisen opgelegd.

Nadat het oude management de problemen een tijd gebagatelliseerd had, bracht Aamigoo in het najaar van 2012 naar buiten dat onderhandeld wordt met houders van converteerbare leningen om schuld in aandelen om te zetten. "De onderhandelingen lopen nog steeds", zo reageert Cees van Versendaal, sinds de zomer van 2012 directielid van Aamigoo. Van Versendaal is tevens enig commissaris bij Vivenda Media Groep (VIVE.AE).

Value8 nv (VALUE.AE), dat Aamigoo via de beursgenoteerde lege huls EDCC aan een notering hielp, is een van de obligatiehouders. Het vehikel van Peter Paul de Vries, deze week niet bereikbaar voor commentaar, leende EUR1,5 miljoen. Andere houders van een converteerbare schuld zijn Boyd Sleeman, Koen Bekkering en Julian van der Steeg, zoon van Esto van der Steeg, eerder grootaandeelhouder van Vivenda. Deze drie hebben in totaal EUR750.000 aan converteerbare leningen bij Aamigoo uitstaan.

Investeringsmaatschappij PJAO, een vehikel van Esto van der Steeg en Maarten Wienbelt, voormalig mede-eigenaar van Source, hebben eveneens een converteerbare lening van EUR750.000 verstrekt. PJAO houdt volgens de meest recente melding bij de AFM ook een aandelenbelang van ruim 33% in Aamigoo.

Daarnaast heeft JVS Invest, het vehikel van voormalig Corso-eigenaar Jan van Soest, converteerbare leningen aan Aamigoo verstrekt. Van de overnamesom van EUR25 miljoen, leende JVS Invest Aamigoo EUR3,8 miljoen terug - EUR2,8 miljoen als achtergestelde converteerbare lening met een looptijd van 2 jaar en EUR1 miljoen als converteerbare lening met een looptijd van 3 jaar. Als zekerheid bedong JVS Invest hierbij pandrecht op 15% van de aandelen Corso.

Volgens een ingewijde zal JVS Invest niet twijfelen om het onderpand op te eisen als de gelegenheid zich voordoet. Eind dit jaar zal afbetaald moeten worden op de eerste tranche. "Maar het zou me verbazen als we dat halen", aldus een betrokkene tegen Dow Jones.

Als laatste middel om het negatieve eigen vermogen aan te zuiveren rest Aamigoo nog de verkoop van bedrijfsonderdelen. Begin januari meldde Aamigoo dat gesprekken met mogelijke kopers inmiddels zijn gestart.

Naast Source en Corso, bestaat de groep uit het kleinere Aamigoo Services en internet startup REVL. Gezien de nodige miljoenen om het eigen vermogen over de nul te tillen, ligt een verkoop van Source of Corso voor de hand.

Met een deel van de oud-bestuurders van Source aan boord als langetermijnaandeelhouders, lijkt het te gaan om Corso. Echter, het pandrecht dat JVS in bezit heeft op de aandelen Corso kan een verkoop bemoeilijken.

Om de strategiewijziging en verkoop van onderdelen mogelijk te maken, zal Aamigoo op 28 februari een buitengewone aandeelhoudersvergadering houden. Hierop zal ook worden gestemd over een naamswijziging en een overstap naar Alternext, het segment van de Amsterdamse beurs waar de publicatie-eisen lichter zijn.

Aamigoo-commissaris Zwart geeft tegenover Dow Jones aan dat aanvullende informatie over de verkoop van onderdelen nog volgt voor aanvang van de bava. Dat betekent dat aandeelhouders vooraf worden geinformeerd over onder andere welke onderdelen onderhandeld wordt en met welke partij die onderhandelingen worden gevoerd. "Mochten we niet op tijd zijn met de verstrekking van informatie dan schuiven we de bava op", aldus Zwart.

Singh, maar ook andere aandeelhouders, zeggen tegen Dow Jones geen idee te hebben om welke onderdelen het gaat of kan gaan. "We zien wel dat de onderneming nog niet in balans is", aldus Singh. "En het zou jammer zijn als een integratie van Source en Corso zou moeten worden teruggedraaid."


Door Andre Sterk en Anton Reijinga; Dow Jones Nieuwsdienst; andre.sterk@dowjones.com, anton.reijinga@dowjones.com; +31-20-571 5213