Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Huizenmarkt blijft slecht

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Jos Koets

In 1994 werd Jos Koets meteen in het diepe gegooid bij een assurantiekantoor. In z’n eerste werkweek vond zijn baas het nodig met vakantie te gaan. Daarna heeft hij in de praktijk het assurantievak geleerd. Koets kocht het bedrijf van z’n werkgever. Nu is hij eigenaar van het eenmansbedrijf Assurantiekantoor Groenoord in ...

Meer over Jos Koets

Recente artikelen van Jos Koets

  1. 12 apr De gekte op de woningmarkt is terug 4
  2. 29 mrt Aflossingsvrije hypotheken op de helling 8
  3. 08 mrt Lager energielabel betekent lagere maximale hypotheek, maar er is een addertje 4

Reacties

64 Posts
Pagina: «« 1 2 3 4 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. monastryman 2 augustus 2013 13:24
    quote:

    KidBackInTown schreef op 2 augustus 2013 13:12:

    [...]

    Denk je dat die verkopers die zo wijs zijn geweest om hun huis te verkopen in de goede tijd, nu ineens zo ONwijs zijn geworden om in een dalende markt te gaan kopen ?
    Zouden ze redeneren: kom, laat ik eens meehelpen om de markt vlot te trekken ?

    Leg uit.
    De vraag is hoe lang de markt blijft dalen. Iedereen wil op het dieptepunt kopen en op het hoogtepunt verkopen. Weinigen lukt dat. De reden voor deze groep om nu te kopen zou kunnen zijn dat de prijzen al gedaald zijn. Hierbij komt dat de overwaarde die op de spaarrekening staat niets meer oplevert omdat de rente laag is en de huren hoog zijn.
  2. [verwijderd] 2 augustus 2013 13:28
    wederom een slecht stuk. Allereerst begrijp ik niet waarom er steeds naar Zalm of Den Haag wordt gewezen. Degene die een huis gekocht is zelf verantwoordelijk voor zijn keuzes. Al dat gewijs verandert daar niks aan. Wellicht moet je ook eens melden hoeveel jij al die tijd heb verdiend aan hypotheken, ipv steeds naar anderen te wijzen......

    In de tijd dat de prijzen maar omhoog gingen, had er toch wel een lichtje op kunnen gaan, dat dit niet normaal is. Dus waarom zou het traject andersom dan ook niet kunnen en dat huizen naar een normaal prijsniveau teruggaan.

    En waarom zou het zo slecht zijn om te huren ipv te kopen..... Ik zie alleen maar kretologie en weinig diepgang, maar dat zal wel komen omdat het binnen de ruimte moet blijven.

    Mi moet het denkpatroon om en moet het feit dat je schulden terug moet betalen centraal staan en niet hoeveel je maximaal kan lenen. Dan gaat de prijs die geboden wordt op huizen naar een normaal, lager niveau. Ik hoor nog steeds te veel mensen roepen waarom zou ik aflossen, alsof het geleende geld van hun zelf is.
  3. [verwijderd] 2 augustus 2013 14:18
    Is het niet wat vreemd, dat een bank de restschuld niet wil meefinancieren bij koop van een huis, terwijl zij het zelfde risico lopen bij een eigenaar die niet verkoopt maar ook onder water staat, alleen hier is niet onmiddellijk zichtbaar. Zou hier niet een oplossing voor te vinden zijn. Ook de bank loopt risico als zij hypothecair krediet verschaft. Mogelijk dat hier de NHG een rol in kan spelen.
    Bovendien vormt het maximum te lenen bedrag van 105% een probleem. Hoe financier je een noodzakelijke verbouwing bij koop van een ouder huis.
    Een dergelijk huis wordt haast onverkoopbaar.

  4. Mugje 2 augustus 2013 15:06
    Waar zijn toch die politici gebleven die die probleem de afgelopen 10 jaar willens en wetens hebben laten ontstaan. Zodra duidelijk werd dat de starter niet meer kon kopen kan je toch concluderen dat de prijzen te ver waren doorgeschoten. We hadden blijkbaar geen onafhankelijke politici aan het roer maar bonusjagende bankiers, bouwers en bestaande huizenbezitters.
    Ik ben blij Jos dat je onderkent dat de woningmarkt nog lang niet bij het dieptepunt is aangeland. Je beschreef al een aantal redenen maar daar kan je nog aan toevoegen dat de rente niet onbeperkt op dit extreem lage niveau kan worden gehandhaafd en wat dacht je van Europa die Nederland toch in de nek hijgt om eens wat aan de hypotheekrenteaftrek te gaan doen.
    De politici die we nu hebben worden schijnbaar ook niet gehinderd door enige vorm van kennis van de woningmarkt want de maatregelen die tot op heden zijn genomen maken het allemaal er niet beter op en zijn per saldo alleen maar weer goed voor de categorie die dit probleem het vorige decennium heeft laten ontstaan.
    Men hoopt blijkbaar dat de kop in het zand steken en hopen op een zachte landing de komende jaren en dat inflatie in de tijd het probleem zal oplossen en waarderingen en schulden weer bij elkaar gaat brengen. Intussen draait men de waarheid om; de koopsector is niet te duur nee, het probleem zou liggen in een te goedkope huursector. Wat een malloten. Eerder genoemd tijdpad is lang en door hierboven beschreven redenen zal het dal eerst nog dieper worden uitgegraven. Vervelende bijkomstigheid is wel dat het de schatkist al maar meer gaat kosten want men denkt dat het probleem vanzelf verdwijnt door maar niet aan de hypotheekrenteaftrek te morrelen. Dit heeft tot gevolg dat er nog altijd nieuwe situaties ontstaan waar schuld en toekomstige waarderingen te ver uiteen gaan liggen. Daarnaast zie ik dat banken moeilijk doen met financieren maar toch zie ik grote villa's uit de grond komen dat ik me afvraag of we wel echt crisis hebben. Nadeel is wel dat die grote villa's met grote hypotheken wel de schatkist leegvreten en voor de gewone man de crisis gaan verdiepen. ENIG VOORDEEL DAT IK ZIE IS DAT MEN WAT EENVOUDIGER VOOR EEN AANTAL JAREN GEEN NETTO BETALER VOOR EUROPA MEER HOEFT TE ZIJN ALS DE PROBLEMEN BIJ ONS LANGER AANHOUDEN DAN IN DE REST VAN EUROPA. Maar daar hebben dan alleen de grote jongens wat aan want die trekken de schatkist leeg.
    Volgens mij ligt een redelijke oplossing door deels te anticiperen op inflatie en deels toch ook de omvang van de schulden terug te dringen. Alleen moet je het anders verdelen en anders inrichten.
    -geen aftrekpost meer maar een subsidie
    -niet meer onbeperkt maar bv een plafond bij € 500.000 hypotheekschuld
    (luxe van een grote villa hoeft niet fiscaal gefacilieerd te zijn)
    -laat in 30 jaar aflossen tot de helft van bv WOZ ook voor de bestaande gevallen en niet alleen volledige aflossing voor nieuwe hypotheken
    -eerder genoemde subsidie heeft iedereen een keer recht op dus de starters kunnen dan mooi instappen. Dit is rechtvaardiger voor jongeren want die zijn momenteel op alle fronten de klos.

    Jos, dit soort stellingname kan ik waarderen. De geïnteresseerde jongere lezer kan uit je verhaal de conclusie trekken dat hij nog even niet moet kopen tenzij hij erg ruim in de slappe was zit. Die markt gaat nog verder naar beneden en als er nu geen adequate beslissingen genomen gaan worden, wordt dit een langdurig proces. Laat de luchtbel versneld leeglopen dan kunnen we weer verder. Dat is vervelend voor de huidige huizenbezitters die top gefinancierd hebben. Maar er is nooit iemand geweest die beweerd heeft dat het kopen van een huis zonder risico is. Laat staan als je er een te hoge financiering bij neemt.
  5. forum rang 5 theo1 2 augustus 2013 15:17
    quote:

    blutteman schreef op 2 augustus 2013 12:11:

    [...]

    Hoop wel dat je het met me eens bent dat dit niet "normaal" is. Onderbroekjes door mama te laten wassen en warm prakkie voorgezet te krijgen tsss.
    Zoals ik al zei: het is een kwestie van keuzes en prioriteiten. Als je het één wil, moet je het andere laten. Je kunt niet alles hebben.
  6. Woudsehoeve 2 augustus 2013 15:34
    Wat veel mensen vergeten is dat er een heel duidelijke BODEM onder de huizen prijzen ligt. Dat is namelijk de prijs waarvoor je een huis kan bouwen. Die bestaat uit de grondprijs, de werkelijke bouw kosten, leges en belastingen (21% BTW !!! een soort super overdrachts-belasting op nieuwe woningen).

    De grondprijs, leges en belastingen worden door de overheid bepaald. De leges en belastingen stijgen alleen maar, de grond prijs kan nog wat zakken(maar die is schaars en gemeentes schrijven de bouwgrond af, zetten er zonnepanelen op of wachten op betere tijden.). De werkelijke bouwkosten gaan alleen maar OMHOOG (grondstoffen, enz), in ieder geval met de inflatie.

    Tot nu toe was het zo dat 2de hands huizen even duur of duurder waren als nieuwe huizen. Ik verwacht dat wanneer de totale prijs van een nieuwbouw woning niet meer kan zakken, de bodem van de huizenmarkt is bereikt. En die is niet ver weg ...
  7. forum rang 5 theo1 2 augustus 2013 15:38
    quote:

    FrancisFox schreef op 2 augustus 2013 12:22:

    Is wel de manier om niet blut te raken blutteman :P Ik zie het ook aan vrienden die per se als student op kamers wilden (en grote kamers uiteraard, een muf hok is ook niks), en nu blut zijn. Sparen kan niet, elke maand bij pappa en mamma bedelen (of gewoon de huur cadeau krijgen) en toch blut zijn. Als je net ietsje langer thuis blijft hangen omdat je het geld gewoon niet hebt kun je daarna verder springen, en voor een koophuis gaan.

    Tot je 40e (of 30e) is dan weer wel wat extreem, maar zoals te zien ben je dan opeens wel schatrijk... tot de overheid even haar procentjes komt halen.
    Moet je nagaan. Je verdient €2000 schoon per maand. Je geeft je moeder zeg maar €500 voor de kost. Verder heb je amper kosten, zeg nog eens €500 als je het breed laat hangen in de kroeg. Je houdt dan €1000 per maand over. Dat telt hard op als je dat een paar jaar volhoudt. Als je het een paar decennia volhoudt, gaat het snel in de tonnen lopen.

    Deze mensen die ik noemde zijn echt geen superscherpe personal finance goeroes. Ze hebben gewoon lage kosten en een goed salaris. En die lage kosten zitten vooral wonen en auto's. Bij moeder is misschien extreem, maar een goedkoop, klein appartementje doet ook wonderen. Geen auto doet wonderen. Een goedkope tweedehands auto en die helemaal oprijden helpt ook behoorlijk.

    Kijk, het is natuurlijk geen mainstream. Maar de mainstream wordt nooit rijk. Als je met schulden afstudeert, je daarna laat verleiden tot een "droomhuis" dat meer dan de helft van je inkomen opslokt, uiteraard een meegefinancierde verbouwing, dure nieuwe meubels die iedere paar jaar worden vervangen omdat de kleuren van toen echt niet meer kunnen, een auto op krediet (regelmatig een nieuwe natuurlijk), lang woon-werk verkeer dat je een vermogen kost aan benzine en extra garagebeurten, de nodige dure gadgets, regelmatig uit eten en uit drinken, meerdere vakanties per jaar, ja dan houd je inderdaad niet veel over. Dat is toch logisch?
  8. [verwijderd] 2 augustus 2013 15:39
    Jouw reactie is wat ongenuanceerd.
    Allereerst wordt naar Den Haag verwezen omdat Den Haag hard ingrijpt in het woondossier. Als vlak voor jouw pensioendatum de AOW wordt afgschaft, dan klaag jij ook. Je mag van een overheid duurzaam beleid verwachten.

    De columnist klaagt niet over de prijsdaling. Hij analyseert de prijsdaling.

    De columnist geeft geen waardeoordeel over huren, maar meldt dat het alternatief 'huren' duurder is geworden. De overheid bemoeit zich immers ook met de huurmarkt.

    Je vraagt om diepgang en meldt vervolgens dat we moeten aflossen. Wat een diepgang zeg. Die heb ik nog niet eerder gehoord.

    Je kunt aflossen ook stimuleren op andere manieren. Misschien moet je de columns van Jos nog eens goed nalezen. Een ding kun je hem niet verwijten, en dat is gebrek aan diepgang.
  9. [verwijderd] 2 augustus 2013 15:40
    @Jerh

    Jouw reactie is wat ongenuanceerd.
    Allereerst wordt naar Den Haag verwezen omdat Den Haag hard ingrijpt in het woondossier. Als vlak voor jouw pensioendatum de AOW wordt afgschaft, dan klaag jij ook. Je mag van een overheid duurzaam beleid verwachten.

    De columnist klaagt niet over de prijsdaling. Hij analyseert de prijsdaling.

    De columnist geeft geen waardeoordeel over huren, maar meldt dat het alternatief 'huren' duurder is geworden. De overheid bemoeit zich immers ook met de huurmarkt.

    Je vraagt om diepgang en meldt vervolgens dat we moeten aflossen. Wat een diepgang zeg. Die heb ik nog niet eerder gehoord.

    Je kunt aflossen ook stimuleren op andere manieren. Misschien moet je de columns van Jos nog eens goed nalezen. Een ding kun je hem niet verwijten, en dat is gebrek aan diepgang.
  10. forum rang 5 theo1 2 augustus 2013 15:54
    quote:

    Cor Bos schreef op 2 augustus 2013 14:18:

    Is het niet wat vreemd, dat een bank de restschuld niet wil meefinancieren bij koop van een huis, terwijl zij het zelfde risico lopen bij een eigenaar die niet verkoopt maar ook onder water staat, alleen hier is niet onmiddellijk zichtbaar. Zou hier niet een oplossing voor te vinden zijn. Ook de bank loopt risico als zij hypothecair krediet verschaft. Mogelijk dat hier de NHG een rol in kan spelen.
    Bovendien vormt het maximum te lenen bedrag van 105% een probleem. Hoe financier je een noodzakelijke verbouwing bij koop van een ouder huis.
    Een dergelijk huis wordt haast onverkoopbaar.

    Nee, dat vind ik zelfs heel normaal. Een hypotheek is een lening met een huis als onderpand. Waarom zou een bank meer uitlenen dan het onderpand waard is? Als ze dat doen, speculeren ze op een prijsstijging van het onderpand.

    Als een huis onder water staat, betekent dat dat de waarde van het huis onder de waarde van de hypo is gedaald. Dat hoeft pas een acuut probleem te worden als de bewoner niet meer genoeg cashflow heeft om zijn maandlasten te betalen. De bank zal in eerste instantie geneigd zijn om af te wachten, in de hoop dat het probleem vanzelf weg gaat. Al is het maar om niet als een harteloze Katadreuffe weggezet te worden in de media. Als de situatie "onder water" lang genoeg aanhoudt, zal de bank uiteindelijk toch wel zenuwachtig worden. Als deze crisis nog een paar jaar aanhoudt, zul je zeker meer executies gaan zien.

    En als je een opknappertje koopt, waarom zou je dan een van God gegeven recht hebben om de verbouwingskosten te kunnen lenen? De noodzaak van een verbouwing (als die al echt noodzakelijk is) zou in de prijs tot uitdrukking moeten komen. De koper moet daarop voorbereid zijn (dwz kapitaal beschikbaar moeten hebben).
  11. geobeo 2 augustus 2013 16:32
    quote:

    theo1 schreef op 2 augustus 2013 12:01:

    Met dat verhaal dat de mensen geen cent te makken hebben, valt het best wel mee. Op mijn werk ben ik bijna de enige zonder smartphone. Bijna iedereen heeft ieder jaar een andere. Iedereen zit voortdurend met dat ding te spelen. Gebruikskosten zijn kennelijk geen issue. Als ik op de parkeerplaats kijk, zie ik horden dikke, nieuwe auto's staan die iedere dag gebruikt worden. Ongetwijfeld staat daar voor tonnen aan autoleningen en wordt er iedere dag voor duizenden euros aan benzine verstookt. Als ik in mijn woonplaats langs de terrasjes kom, zitten ze altijd vol. Restaurants zitten altijd vol. Iedereen gaat met vakantie. Voor al die dingen is dus wél geld.

    Een paar uit het leven gegrepen voorbeelden.
    Collega 1: woonde tot zijn 43e bij zijn moeder. Goed inkomen, zijn enige kosten waren bier in het café en vakanties. Kocht dit jaar een huis, contant afgerekend. Hij nam alleen een kleine hypo om niet al zijn spaargeld op te maken. Hij vond het een prettig idee om nog een paar tienduizenden aan cash op de bank te houden.

    Collega 2: woonde ook tot na zijn 40e thuis. Kocht een paar jaar geleden een nieuwbouwappartementje. Ongetwijfeld niet of nauwelijks gefinancierd.

    Collega 3: woont alleen in een klein, afbetaald appartement. Geen behoefte aan iets groters. Als het werk hem niet bevalt, kan hij ieder gewenst moment gaan rentenieren. De enige reden waarom hij het niet doet, is macht der gewoonte.

    Vriend: woont al sinds zijn afstuderen in een goedkoop huurappartement. Geen behoefte aan iets anders. Het interesseert hem domweg niet. Hij zou, als hij zou willen, zonder meer een leuk huis kunnen kopen. Uit zijn achterzak.

    Ikzelf: huurde mijn vorige appartement totdat ik het voordelig kon kopen van de corporatie. Rustig een deel van de hypo afbetaald (in de tijd dat iedereen liep te roepen dat je dom was als je je hypo niet verhoogde om het geld te verbrassen). Achteraf had ik dat nog veel agressiever moeten doen. Appartement met goede winst verkocht. Huis gekocht, ondanks makelaars die bleven roepen dat ik nog een veel duurder en mooier huis kon betalen en dat ik dom was dat ik dat niet deed. Ben nu bezig met agressief aflossen op de hypo. Ongetwijfeld zit er nog genoeg lucht in mijn budget om nog meer te doen.

    Het kan allemaal. Het is gewoon een kwestie van keuzes en prioriteiten. Dit land barst van de poen.
    Klopt, het land barst van de poen, maar dat is aan het veranderen en dat is waar de discussie over gaat. Als ik mensen met het "crisis" argument in de ronte zie strooien denk ik ook gelijk "totale onzin". Er is in Nederland zo goed als niets van de crisis te merken tot nu toe.

    Maar: alle ingredienten beginnen zich op te stapelen om in de komende 10 jaar voor een flinke depressie te zorgen, waarin mensen daadwerkelijk gebrek aan eten zullen hebben e.d.
  12. Jos Koets 2 augustus 2013 16:45
    quote:

    Woudsehoeve schreef op 2 augustus 2013 15:34:

    Wat veel mensen vergeten is dat er een heel duidelijke BODEM onder de huizen prijzen ligt. Dat is namelijk de prijs waarvoor je een huis kan bouwen. Die bestaat uit de grondprijs, de werkelijke bouw kosten, leges en belastingen (21% BTW !!! een soort super overdrachts-belasting op nieuwe woningen).

    De grondprijs, leges en belastingen worden door de overheid bepaald. De leges en belastingen stijgen alleen maar, de grond prijs kan nog wat zakken(maar die is schaars en gemeentes schrijven de bouwgrond af, zetten er zonnepanelen op of wachten op betere tijden.). De werkelijke bouwkosten gaan alleen maar OMHOOG (grondstoffen, enz), in ieder geval met de inflatie.

    Tot nu toe was het zo dat 2de hands huizen even duur of duurder waren als nieuwe huizen. Ik verwacht dat wanneer de totale prijs van een nieuwbouw woning niet meer kan zakken, de bodem van de huizenmarkt is bereikt. En die is niet ver weg ...
    De bodem kan dan wel bereikt zijn (of kan niet ver weg zijn) als we via de rekentafel gaan rekenen. Echter de generatie starters kunnen op deze prijzen nog niet kopen. Wie een beetje doorstudeert heeft al snel een studieschuld van 10.000 euro. Als dan ook de kosten koper over een paar jaar niet meer meegefinancierd kan worden dan moet deze starter heel wat sparen om te kunnen kopen. Ik verwacht dat de toekomstige starter in de toekomst een leeftijd heeft van rond de 30 jaar om iets te kunnen kopen. Deze leeftijd is nu beduidend lager.

    Gr. Jos
  13. Bas2012 2 augustus 2013 17:13
    quote:

    jerh schreef op 2 augustus 2013 13:28:

    wederom een slecht stuk. Allereerst begrijp ik niet waarom er steeds naar Zalm of Den Haag wordt gewezen. Degene die een huis gekocht is zelf verantwoordelijk voor zijn keuzes. Al dat gewijs verandert daar niks aan. Wellicht moet je ook eens melden hoeveel jij al die tijd heb verdiend aan hypotheken, ipv steeds naar anderen te wijzen......

    In de tijd dat de prijzen maar omhoog gingen, had er toch wel een lichtje op kunnen gaan, dat dit niet normaal is. Dus waarom zou het traject andersom dan ook niet kunnen en dat huizen naar een normaal prijsniveau teruggaan.

    En waarom zou het zo slecht zijn om te huren ipv te kopen..... Ik zie alleen maar kretologie en weinig diepgang, maar dat zal wel komen omdat het binnen de ruimte moet blijven.

    Mi moet het denkpatroon om en moet het feit dat je schulden terug moet betalen centraal staan en niet hoeveel je maximaal kan lenen. Dan gaat de prijs die geboden wordt op huizen naar een normaal, lager niveau. Ik hoor nog steeds te veel mensen roepen waarom zou ik aflossen, alsof het geleende geld van hun zelf is.
    1) Hypotheekrenteaftrek: Dit opzichzelf zorgt voor een ongekende invloed van de overheid op de woningmarkt, bedenk daarbij dat de aftrekbaarheid gekoppeld is aan belastingschalen en de kruisbestuiving is compleet. Dus ja de overheid is afgelopen jaren (en dat gaat terug tot heel wat jaartjes geleden) schuldig geweest aan het overeind houden van het heilige huisje HRA en daarmee het in stand houden van deze woningmarktverzieking en het stimuleren van schuld.
    2) Huursubsidie en scheefwonen: Hoe vergalt is onze huurmarkt in Nederland? Er is totaal geen marktwerking met vrije keuzes en enige logica in het process en ook hier weer heeft de overheid (en ja indirect de kiezers) jaren lang deze kansloze situatie in stand gehouden.
    3) Hebberig en speculatief gedrag (lokale)overheden mbt grondprijzen. Ipv tijdig inzien dat hier iets volledig mis gaat, gewoon lekker kortzichtig mooi weer spelen en nu blijkt er stront aan de knikker. Het is de taak van de overheid dit structureel aan te passen en tijdig te stoppen, maar nee olie op het vuur en mee graaien met de bende.
    4) Duidelijkheid/visie geven met het oplossen van de huidige situatie. Leuk om te zeggen dat de burger zelf moet nadenken, maar met welke zekerheid??? Als een overheid dagelijks proefballonetjes en ideetjes bedenkt en aanpast en via de achterdeur Europa, ECB, IMF en god weet wie mee kijkt wat ga je dan doen? Op je handen zitten natuurlijk met een dusdanig onbetrouwbaar zooitje valt er geen keuze te maken.
    5) Je laatste alinea is typerend, je verandert hierin de spelregels en gaat dan met je vinger wijzen dat schulden maken in de laatste jaren onverantwoord is! De overheid geeft de banken en daarmee de burgers jarenlang de ruimte/incentive om deze constructies te verzinnen en schulden juist te bevorderen en dan besluit je als in een verkapte stoelendans de regels aan te passen en wie het laatst nog staat (lees wie het laatst kocht) is de sjaak....Ja zo kan ik er oon nog wat verzinnen.

    Onderaan de streep heb je gelijk dat schulden houdbaar moeten zijn in een samenleving maar om niet in te zien dat de overheid hier geen hoofdrol in heeft gespeelt is op zijn zachtst gezegd erg naïef.
  14. Bas2012 2 augustus 2013 17:14
    quote:

    Bas2012 schreef op 2 augustus 2013 17:13:

    [...]

    Niet naar de overheid wijzen.......

    1) Hypotheekrenteaftrek: Dit opzichzelf zorgt voor een ongekende invloed van de overheid op de woningmarkt, bedenk daarbij dat de aftrekbaarheid gekoppeld is aan belastingschalen en de kruisbestuiving is compleet. Dus ja de overheid is afgelopen jaren (en dat gaat terug tot heel wat jaartjes geleden) schuldig geweest aan het overeind houden van het heilige huisje HRA en daarmee het in stand houden van deze woningmarktverzieking en het stimuleren van schuld.
    2) Huursubsidie en scheefwonen: Hoe vergalt is onze huurmarkt in Nederland? Er is totaal geen marktwerking met vrije keuzes en enige logica in het process en ook hier weer heeft de overheid (en ja indirect de kiezers) jaren lang deze kansloze situatie in stand gehouden.
    3) Hebberig en speculatief gedrag (lokale)overheden mbt grondprijzen. Ipv tijdig inzien dat hier iets volledig mis gaat, gewoon lekker kortzichtig mooi weer spelen en nu blijkt er stront aan de knikker. Het is de taak van de overheid dit structureel aan te passen en tijdig te stoppen, maar nee olie op het vuur en mee graaien met de bende.
    4) Duidelijkheid/visie geven met het oplossen van de huidige situatie. Leuk om te zeggen dat de burger zelf moet nadenken, maar met welke zekerheid??? Als een overheid dagelijks proefballonetjes en ideetjes bedenkt en aanpast en via de achterdeur Europa, ECB, IMF en god weet wie mee kijkt wat ga je dan doen? Op je handen zitten natuurlijk met een dusdanig onbetrouwbaar zooitje valt er geen keuze te maken.
    5) Je laatste alinea is typerend, je verandert hierin de spelregels en gaat dan met je vinger wijzen dat schulden maken in de laatste jaren onverantwoord is! De overheid geeft de banken en daarmee de burgers jarenlang de ruimte/incentive om deze constructies te verzinnen en schulden juist te bevorderen en dan besluit je als in een verkapte stoelendans de regels aan te passen en wie het laatst nog staat (lees wie het laatst kocht) is de sjaak....Ja zo kan ik er ook nog wat verzinnen.

    Onderaan de streep heb je gelijk dat schulden houdbaar moeten zijn in een samenleving maar om niet in te zien dat de overheid hier geen hoofdrol in heeft gespeelt is op zijn zachtst gezegd erg naïef.

  15. [verwijderd] 2 augustus 2013 18:01
    quote:

    Woudsehoeve schreef op 2 augustus 2013 15:34:

    Wat veel mensen vergeten is dat er een heel duidelijke BODEM onder de huizen prijzen ligt. Dat is namelijk de prijs waarvoor je een huis kan bouwen. Die bestaat uit de grondprijs, de werkelijke bouw kosten, leges en belastingen (21% BTW !!! een soort super overdrachts-belasting op nieuwe woningen).

    De grondprijs, leges en belastingen worden door de overheid bepaald. De leges en belastingen stijgen alleen maar, de grond prijs kan nog wat zakken(maar die is schaars en gemeentes schrijven de bouwgrond af, zetten er zonnepanelen op of wachten op betere tijden.). De werkelijke bouwkosten gaan alleen maar OMHOOG (grondstoffen, enz), in ieder geval met de inflatie.

    Tot nu toe was het zo dat 2de hands huizen even duur of duurder waren als nieuwe huizen. Ik verwacht dat wanneer de totale prijs van een nieuwbouw woning niet meer kan zakken, de bodem van de huizenmarkt is bereikt. En die is niet ver weg ...
    Niet helemaal correct, wat jij vergeet dat het alternatief van bouwgrond, landbouwgrond is en die kost €5 m2. Dat is de bodem gecombineerd met bouwkosten is dat de bodemprijs.
  16. forum rang 6 NewKidInTown 2 augustus 2013 19:32
    quote:

    Jos Koets schreef op 2 augustus 2013 16:45:

    [...]

    De bodem kan dan wel bereikt zijn (of kan niet ver weg zijn) als we via de rekentafel gaan rekenen. Echter de generatie starters kunnen op deze prijzen nog niet kopen. Wie een beetje doorstudeert heeft al snel een studieschuld van 10.000 euro. .........Gr. Jos
    Mooi gesproken Jos, maar ik denk dat je, net als vele anderen, nog te veel redeneert van, de prijzen zijn al zo veel gedaald, daar moet een keer een eind aan komen en dan is het tijd om toe te slaan.

    Forget about all this.
    Zoek geen verklaringen, kijk eens naar het 400-jaren plaatje hier op IEX geplaatst, dan zie je puur volgens TA dat het nog naar het langjarig gemiddelde kan gaan, dus nog minimaal 50% eraf of zelfs daaronder, zeg maar vanaf nu een 70% eraf.

    Tijd om toe te slaan is pas daar als er TWEE jaar een stabilisatie geweest is, de prijzen gaan vanaf de bodem niet weer enorm herstellen, maar we gaan eerder het Japan-scenario volgen, kortom 25 jaar in een dip/stabilisatie.
  17. forum rang 4 shaai 2 augustus 2013 19:51
    Idd Tsjaa... Dat is de liberale visie. Want wie is de overheid, laat staan de incompetente pvda-spenders op gemeente niveau om te zeggen of je graan wil verbouwen of een mooi huissie wil bouwen op je hectare. Trouwens, waar iedereen zegt dat de makkelijke bezuinigingen op zijn, wanneer gaan we eens stoppen met de gekte van 1% van infra uitgaven aan kunstsubsidie besteden voor lelijke ellende naast die hoognodige nieuwe weg?
    En al dat gelul van lelijke Belgische toestanden. Of we zo blij moeten zijnmet lelijke vinex wijken,die niemand wil, maar die mooie gemeentes maar steeds bijbouwen. Als alle bouw/landbouwgrond even duur is , dan heb je geen tonnen-woningen met 1m grond eromheen,maar dan heeft elke lelijke of mooie woning er een ruime tuin omheen die meer natuur is dan de weilanden die ik vanuit de tuin zie, met alleen gesubsidieerde koeien erop. Als je door de mooie oude dorpen fietst, dan zie je dat mensen hun eigen grond veel mooier inrichten dan een gesubsidieerd weiland of een 2 m grond rondom het huis op de te dure gemeentegrond.
  18. [verwijderd] 2 augustus 2013 19:52
    quote:

    speedertje schreef op 2 augustus 2013 15:39:

    Je vraagt om diepgang en meldt vervolgens dat we moeten aflossen. Wat een diepgang zeg. Die heb ik nog niet eerder gehoord.

    Je kunt aflossen ook stimuleren op andere manieren. Misschien moet je de columns van Jos nog eens goed nalezen. Een ding kun je hem niet verwijten, en dat is gebrek aan diepgang.
    Ben anders wel benieuwd hoe vaak hij in het verleden tegen zijn klanten heeft gezegd. Zou je nu wel een hypotheek willen afsluiten want volgens mij worden de woningen straks minder waard. Zal vast niet zo vaak zijn geweest: denk dat vaker is gezegd. "Ach over het algemeen worden woningen meer waard en vast en zeker is even verwezen naar de jaren 80"

    Maar de hele poppekast m.b.t. woningen is volledig doorgeslagen. Ik heb zelf indertijd een woning gekocht in 1998 voor 112.000 en 8 jaar later verkocht voor 191.000. Geen ene reet eraan gedaan (alhoewel misschien voor 250 euro verf erop gekalkt). Mooi voor mij maar het slaat helemaal nergens op. De desbetreffende woning is gebouwd in 1994 en koste toen ± 85.000.
    Uiteraard overwaarde geïnvesteerd in andere woning die nu dus "onder water" staat. En in principe is dit geheel terecht aangezien deze woning uiteraard ook weer te duur is aangeschaft, laten we hopen dat we weer naar normale prijsnivo's gaan.
  19. Jos Koets 2 augustus 2013 20:38
    quote:

    blutteman schreef op 2 augustus 2013 19:52:

    [...]

    Ben anders wel benieuwd hoe vaak hij in het verleden tegen zijn klanten heeft gezegd. Zou je nu wel een hypotheek willen afsluiten want volgens mij worden de woningen straks minder waard. Zal vast niet zo vaak zijn geweest: denk dat vaker is gezegd. "Ach over het algemeen worden woningen meer waard en vast en zeker is even verwezen naar de jaren 80"

    Een daling van de huizenprijzen is altijd als onderwerp aan de orde geweest met mijn klanten. Je vergeet echter dat veel klanten "gedwongen" kopen omdat huren niet interessant is. Het is trouwens niet aan mij om een hypotheek te weigeren als de situatie gewoon goed is (betaalbaarheid). Dan had ik beter direct een ander beroep kunnen kiezen. Natuurlijk heb ik de afgelopen tijd diverse klanten geweigerd om een hypotheek te regelen. Het ging dan om de betaalbaarheid en dat deze mensen hun huidige woning nog niet hadden verkocht. Ik weet ook dat diverse klanten bij een collega toch die andere (tweede woning) hebben gekocht. Deze slapen in ieder geval niet zo rustig op het ogenblik.

    Gr. Jos
64 Posts
Pagina: «« 1 2 3 4 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links