Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Indexbeleggers zijn freeriders

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Ward Kastrop & Floris Lambrechtsen

Ward Kastrop en Floris Lambrechtsen zijn managing partners van Double Dividend, een AFM-geregistreerde beleggingsonderneming die verantwoord vermogensadvies aanbiedt.

Meer over Ward Kastrop & Floris Lambrechtsen

Recente artikelen van Ward Kastrop & Floris Lambrechtsen

  1. dec '13 Indexbeleggers zijn freeriders 25
  2. apr '13 Microfinanciering: goed voor? 8
  3. feb '13 Indexbeleggen is niet duurzaam 11

Reacties

25 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. P.H.J. 11 december 2013 12:00
    Je leest niet vaak onzin op IEX.nl
    Dus omdat de actieve beleggers de index niet weten te verslaan, ofwel geen gebruik weten te maken van de markt inefficienties, moet indexbeleggen maar duurder gemaakt worden zodat daar het rendement wat omlaag gaat.. En dat dan onder het mom van gelijke behandeling.
  2. [verwijderd] 11 december 2013 13:13
    Wat een frustratie komt er aan het einde van een beursjaar naar boven. Misschien slecht jaartje voor de heren geweest? Een trendvolgend (wiskundig) systeem levert geld op, bij fundamentele analyse moet je een hele woestijn doorzoeken om een diamantje te vinden = is veel meer werk.
  3. Bas2012 11 december 2013 13:19
    Volgens mij is het simpel beste auteur. De index volgers belonen inwezen al het advies goed en slecht en krijgen daarmee per definitie de middel of the road return.

    U (ja dit artikel is ook volledig vanuit eigen parochie geschreven dus daardoor kan het wel persoonlijk) heeft de mogelijkheid met eigen research het beter te doen. Als dit lukt heeft u toch meerwaarde voor de klant? Indien niet bent u blijkbaar geen goede/verstandige koper op de Albert Kuyp (om maar in de geest van de tekst te blijven) en kunt u beter ook aan de zijkant gaan staan of beter nog niet naar de markt toegaan.

    Appels en peren met verschillende risk/reward profielen, helemaal correct dus en een zwaktebod om dit in twijfel te trekken.
  4. Julian247 11 december 2013 13:59
    Indexbeleggers volgen een index omdat de samenstelling van de desbetreffende index in hun ogen voldoet aan hetgeen ze in willen beleggen. Om dan te beleggen in een van de individuele aandelen is een risico want de kans op outperformance is slechts 20% (hier is uitgebreid onderzoek naar gedaan).

    Dat jullie huilie huilie doen voor eigen parochie is nog tot daar aan toe maar een fee vragen voor het simpelweg beleggen in indexaandelen is wel het toppunt. Jullie moeten je wel heel erg vervelen...

  5. [verwijderd] 11 december 2013 17:49
    Het idee dat passieve beleggers een premie zouden moeten betalen voor toegang tot de beurs is natuurlijk absurd, want het is onmogelijk om vast te stellen of iemand volgens eigen inzicht (actief) belegt of een portefeuille opbouwt op basis van een (aantal) index(en).

    Niettemin is het wel een reëel probleem, want als er bijna niemand meer is die actief belegt (d.w.z. middels onderzoek probeert vast te stellen of een aandeel ondergewaardeerd of overgewaardeerd is) en de koersen van de aandelen dus steeds minder een afspiegeling worden van de reële waarde van die aandelen, verliest indexbeleggen ook zijn meerwaarde.

    Of anders gezegd, dan wordt de waarde van de aandelen in een bepaalde index meer bepaald door de vraag naar die index dan door de feitelijke waarde die deze aandelen hebben op basis van de prestaties van het bijbehorende bedrijf.
  6. forum rang 6 marique 11 december 2013 20:18
    quote:

    Noumoe! schreef op 11 december 2013 17:49:

    (...)
    Niettemin is het wel een reëel probleem, want als er bijna niemand meer is die actief belegt (d.w.z. middels onderzoek probeert vast te stellen of een aandeel ondergewaardeerd of overgewaardeerd is) en de koersen van de aandelen dus steeds minder een afspiegeling worden van de reële waarde van die aandelen, verliest indexbeleggen ook zijn meerwaarde.
    (...)
    Etf's (trackers) en indexfondsen zijn ook actief als kopers en verkopers.
    Best mogelijk dat die zgn 'zijlijners' een versterkend effect hebben op de koersbewegingen die door de onafhankelijk actieve kopers/verkopers worden ingezet.

    Voorbeeld:
    Stel dat er plotseling een extreem hoge vraag is naar aandelen RDS. De koers zal dan flink stijgen en het gewicht in de index beïnvloeden. De 'zijlijnende' trackerbazen moeten dan ook extra aandelen RDS gaan kopen om in de pas met de index te blijven. Dus nog meer vraag en nog meer koersstijging.

    Het zgn passieve indexbeleggen is minder passief dan het lijkt.

25 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links