Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Bankiers(l)eed

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Marcel Tak

Marcel Tak is dé special product-specialist van IEX en IEXProfs, maar schrijft ook graag over rente, obligatiemarkt en toezicht als hij zich daartoe geroepen voelt. "De financiële sector is in belangrijke mate bezig met het verplaatsen van lucht. De werkelijke toegevoegd waarde is beperkt. In mijn columns wil ik r...

Meer over Marcel Tak

Recente artikelen van Marcel Tak

  1. dec '21 Van pindakaas tot bitcoin 10
  2. jul '21 AFM: Meer verbiedend dan bindend 1
  3. jan '21 Turbo: hoge hefboom in de ban? 41

Reacties

16 Posts
| Omlaag ↓
  1. forum rang 4 zeurpietje 20 februari 2014 12:28
    Beste Hr. Tak,
    ik ben op zoek naar een lijstje van bedragen die de Ned.Staat voor het ned. banksysteem heeft gebruikt en hoeveel hiervan nog uitstaat. Indien mogelijk per bank uitgesplitst.
    Ook hoeveel de Ned Staat inmiddels heeft verdient aan de hoge rente en aan de premie die betaald moest worden bij aflossing(50%) Er wordt maar altijd te gemakkelijk geschreeuwd dat ons belastinggeld maar naar de banken gaat.
    Heeft U deze bedragen misschien bij de hand. Bij het Min. van Fin. krijg ik hierop geen antwoord.
    Bij voorbaat dank.
  2. vrerom 20 februari 2014 12:39
    De politiek loopt (weer) achter de feiten aan en sluit haar ogen voor de basis van de problemen. De banken (en verzekeraars) hebben publiekelijk hun (beperkte) spijt betuigd, en het is "business as usual"; verwacht geen gedragsveranderingen... hooguit public relations-veranderingen.
    Om toekomstige problemen te voorkomen (en deze gaan echt weer komen gezien de piramide-vorm van het huidige kapitalisme en "visie" van de politiek) is controle noodzakelijk, maar niet door wijsneuzen van de EU of de nationale politiek. Hier wordt uitsluitend het EU-belang en de partijbelangen in het oog gehouden. Beter is het de banken verplicht te laten opsplitsen in spaar-, hypotheek-, zaken- en beleggingsbanken. Kleinere BV's met een duidelijk risico en navenante kasreserves. Eveneens dient er hoofdelijke aansprakelijkheid ingevoerd te worden en (beperkte) bonussen dienen pas na 5 jaar uitbetaald te worden MITS er ook dan nog winst gemaakt wordt; weg van het kort termijn denken en verrijken. Ten leste dienen we terug te keren naar gezonde en realistische reserves (min 25%, maar beter 50%). Een ieder die zich afvraagt of deze maatregelen noodzakelijk zijn dient de film "Margin Call" te bekijken over het bewust manipuleren en afwenden van risico's tot elke prijs.
  3. candide 20 februari 2014 12:52
    Ik ben het volledig eens met Marcel Tak.
    Waarschijnlijk hebben we er meer aan als al die jagers op ROI in - en buiten het bankwezen een goede opvoeding van hun ouders hadden gekregen.
    Het merendeel van de mensen die bij de Nederlandse banken werken zijn echter in feite brave lieden. De topdogs echter hebben gelet op hun karakterstructuur ( zie de diverse recente boeken) een verwrongen moraliteit, geënt op de zgn. angelsaksiche cultuur.
    Zo'n eed doet me denken aan de padvinderij. Zelfs bij de AFM staat de klant/consument niet centraal, maar is in standhouding van het systeem de drijvende kracht. Het enige dat wellicht nog soelaas kan bieden ,is om dan ook de Amerikaanse strafmaat voor bedrog uit de kast te halen.
    Wat is de reden dat bij corrupt gedrag de eindverantwoordelijken met een afkoopsom (op kosten van de zaak) hun spel kunnen hervatten?
    Conclusie: het menselijk tekort laat zich niet met twee vingers in de lucht verjagen. ( en ik kan het weten...)
  4. [verwijderd] 20 februari 2014 13:12
    De meeste mensen in het bankwezen zullen in principe een goede moraal hebben. Het probleem is echter dat de behoefte van de maatschappij niet ligt bij een integer bankwezen. Werknemers moeten ook eten hebben, vaste lasten betalen (waaronder de hoge hypotheek die door dezelfde bank is uitgegeven). We leven allemaal op te grote voet. Brood en spelen zijn nog steeds belangrijker dan een goed geweten. Ik ben met mijn economische studie bezig met een nadruk op ethiek. Het bankwezen is slechts een uitwas, van de maatschappelijke problemen die spelen.
  5. [verwijderd] 20 februari 2014 15:53
    quote:

    QED schreef op 20 februari 2014 13:43:

    Ik citeer: 'Dat niet de banken zelf die boete moeten ophoesten, maar de afnemers van de bankendiensten (u en ik dus) schijnt niet tot de politiek door te dringen. De consument is dubbel de dupe.'
    Wanneer heeft dat de politiek ooit weerhouden de lasten te verzwaren?

    Boete die betaalt wordt door "de afnemers van de bankendiensten (u en ik dus)" betekent uiteraard niet door iedereen evenveel, of zelfs maar naar rato van 'rijkdom' of gebruik maken van die 'diensten'.

    Maar de opbrengsten van boetes en belastingen blijven ergens natuurlijk.

    En dat is nu juist de essentie van de politiek: het belasten van anderen dan de eigen achterban, of althans: het doen lijken alsof - en de baten bij de eigen achterban terecht doen komen - en liefst zoveel mogelijk zo dichtbij mogelijk, bij de eigen politici en hun vrindjes.

    Dat verhogen van belastingen op NL niveau i.h.a. het GDP alleen maar doet afnemen, begrijpen politici niet, afgezien van of ze dat ook maar zouden willen.
  6. forum rang 6 andre68 20 februari 2014 16:37
    "De bankier.....een maatschappelijke paria"

    Voor paria's "verdienen" ze best nog veel geld.

    Mogelijk zolang hun vrindjes bij de overheden de bankiers de handen boven het hoofd blijven houden.

    Zolang dit een feit is kunnen zij met hun "niet aan te tonen" kartels en hun graaigrage klauwen ongestraft de zakken van de klanten blijven leegwoekeren.
  7. forum rang 4 holenbeer 20 februari 2014 21:01
    quote:

    Alexsenior schreef op 20 februari 2014 14:20:

    Beste Marcel,
    Het is mij niet helemaal duidelijk waarom je zoveel emotioneel geladen tekst nodig hebt om de bankierseed niets te vinden.
    Die eed is inderdaad niets. Maar kom dan met een beter idee in plaats van zo'n nogal gezwollen filippica tegen .....?????

    Mee eens. Baat het niet, dan schaadt het niet. Immers, hoeveel schade kunnen 2 vingers in de lucht aanrichten?
    In het beste geval werkt die eed net als de eed die je aflegt bij de rechtbank. In het slechtste geval liegt de eedaflegger dat het gedrukt staat. Dat doet hij/zij dan nu ook al, dus daar wordt het niet slechter van.

    Wat precies de relatie tussen de eed en windturbines is begrijp ik ook niet helemaal. Komt over als een angstdroom waaruit Marcel zwetend wakker werd: help, Nederland wordt bevolkt door moraalridders!! Wat else is new, zelfs Wilders is een moraalridder.

    PS er zijn wel degelijk partijen voor kinderarbeid, anders bestond het niet.
  8. [verwijderd] 21 februari 2014 01:46
    Marcel Tak for president!

    “Waarden
    De bankierseed, die sinds 2013 geldt voor beleidsbepalers van alle financiële instellingen, is de vertaling van de waarden waarop de maatschappij de sector wil aanspreken. De eed moet vanaf 2015 ook gaan gelden voor alle medewerkers die met klanten te maken hebben.”

    Helemaal goed, als dit ook gaat gelden voor bijvoorbeeld permanent stuurse fractieleiders van permanent stuurse eenmanssekten van de grotendeels met artikel 1 van de Grondwet strijdige “beraadslagingen” over hoofddoekjes e.d. van de vertoningen in de Tweede Kamer die permanent in naam van de vrijheid in strijd zijn met artikel 1 van de Grondwet.

    “Vloedgolf
    Bestuurders van financiële instellingen en brancheorganisaties, die zich bekreunen over de overvloed aan regels en de extra kosten die over de sector heen zijn gekomen, moeten zich realiseren dat zij deze vloedgolf zelf kunnen keren.”

    De vraag is uiteraard “HOE dit te realiseren, dus hoe een vloedgolf van papier waar niemand op zit te wachten te keren, gewoon retour afzender sturen?”

    “Bankenbelasting
    Onnodig knellende en doorgeschoten regelgeving kan versoepeld worden. “

    Uiteraard, hier hoef je niet voor doorgeleerd te hebben!

    “De sterk op rancune gebaseerde bankenbelasting, die een ongewenste rem legt op de ruimte voor kredietverlening, kan milder worden of zelfs afgeschaft. “

    Uiteraard, wie zit er voor een mogelijke vrije val van de euro uiteraard afgezien van een permanent met artikel 1 van de Grondwet strijdige, permanent stuurse eenmanssekte überhaupt te wachten op rancune.

    “Massale schadevergoedingen aan klanten wegens inadequate producten en advisering zullen historie zijn en blijven.”

    Als men gewoon onder het motto “Bezint eer ge begint” niet had gewoekerd, kan men deze mededeling het beste als een maar dan ook geheel overbodige mededeling beschouwen.

    “Europa
    Wat geldt voor de Nederlandse financiële sector, geldt ook voor de Europese financiële sector. “

    Dat hoeft uiteraard niet zo te zijn. De financiële sector is uiteraard niet in ieder land oververtegenwoordigd.

    “De eisen die we stellen aan de moraliteit van individuele medewerkers in de financiële sector dienen in heel Europa gelijkluidend te zijn.”

    Het zal dan wel zo moeten zijn dat men overal in Europa deze regel dezelfde dag nog invoert.

    “Te beginnen met de Europese bankenunie. “

    Waarom niet gelijk bij iedereen?

    “Als de crisis iets bewezen heeft dan is het wel dat er sprake is van een internationale geldstroom, die overal met dezelfde financiële hygiëne behandeld dient te worden als we grote ongelukken willen voorkomen.”

    Dat is inderdaad iets wat je voor een mogelijke vrije val van de euro bijna over het hoofd zou zien, gelukkig dat er in Nederland iemand is die de eurozone hier op heeft gewezen!

    Minister Dijsselbloem van Financiën, president Klaas Knot van de Nederlandsche Bank en voorzitter Chris Buijink van de Nederlandse Vereniging van Banken zullen dat hopelijk ook zien…

    Er is voor een mogelijke vrije val van de euro vooralsnog niets dat erop wijst dat de heren dit niet zien, dus het hoeft niet gelijk uitgesloten te worden.

    … en hun collega’s in Europa wijzen op de stappen die ze in Nederland met de bankierseed hebben gezet.

    Iedereen in de eurozone en daarbuiten weer helemaal blij!
  9. Mugje 21 februari 2014 10:34
    Bankierseed is flauwekul en de graaiende managers zullen ook bij wanpresteren altijd blijven zoeken naar manieren om dan toch weer die niet verdiende bonus zich toe te eigenen. En daar kan geen politicus wat aan veranderen ook al zou die dat echt willen. En ook dat laatste betwijfel ik.
    Want het zijn niet 'de bankinstellingen' die doorlopend voor ellende zorgen maar het zijn toch echt mensen die bij die instellingen werken en 'de bankinstellingen' tot een kwaadaardig organisme maken. En daar zit hem het probleem.
    Daar lopen mensen die door eigen belang gedreven allerlei beslissingen nemen waar te veel dat eigen belang voorop blijft staan. En dat hef je niet op met een bankierseed, daar lacht men om vrees ik.

    Zoals al door anderen geopperd moet je de prikkels die het eigen belang doorlopend triggeren weghalen of afvlakken. Dus bv de al elders genoemde hoofdelijke aansprakelijkheid voor bankbestuurders instellen, uitbetaling van bonussen beperken en veel meer voorwaarden aan stellen (als dat ooit al zal lukken), essentiële delen van de systeembanken weer uit de commercie weghalen, hoge beloningen verbieden !!!
    Dat laatste lijkt raar en men roept dat je dan de 'goede mensen' niet kan vasthouden en dat die de organisaties gaan verlaten en dat zou dan een een ramp zijn!! Ik denk dat je ook kan stellen dat dan 'de huidig acterende goede mensen' die organisaties zullen gaan verlaten en daar moet je dan blij mee zijn. Er zijn geheid ook 'goede mensen' die met minder genoegen nemen en die er niet alleen gaan zitten om maar te kunnen graaien. Die hele cultuur moet om en daar heb je ook geheel andere type mensen/karakters voor nodig en dat zou de politiek moeten nastreven.
    Maar ja, of ze dat willen. Vroeger kon je zelfs de politiek in als je je in de zakenwereld had weten waar te maken. Tegenwoordig lijkt het ga je de politiek in om te zorgen dat na je politieke carriere je bedje is gespreid in de zakenwereld.
  10. [verwijderd] 21 februari 2014 18:16
    @Mugje Het door u geschetste probleem met een "kwaadaardig organisme" van bankinstellingen waarmee de suffering people in de eurozone in een aaneenschakeling van krediet-, banken-, schulden- en vertrouwenscrises mee geconfronteerd worden

    - voor zover het uiteraard in afleveringen van Debiteuren/Crediteuren voor een mogelijke vrije val van de euro door een advocaat te bewijzen is dat een instelling "kwaadaardig" is, zodat iedereen in de eurozone en daarbuiten van deze instelling grote sommen geld tegemoet kan zien en iedereen weer over kan gaan tot de orde van de dag, wat waarschijnlijk niet het geval zal zijn, omdat de instelling zich in het door u geschetste beeld niet zal herkennen, en u waarschijnlijk slechts een pak papier met disclaimers zal toezenden, maar het uiteraard iedereen in een dekoloniaal urbanisatieproces in het aan een grootheidswaanzin leidende Westen vrij staat om dit bij de rechter aanhangig te maken -

    is in 1 keer opgelost als je zo nu en dan bijvoorbeeld een artikel van de auteur leest, waardoor de kans dat je je vertilt aan een complex product minder groot wordt, en je eventuele schulden al dan niet bij een instelling op tijd zonder de vriendelijke groeten van de deurwaarder terugbetaalt,

    waardoor het risico dat de soeverein bij de mogelijk over de rest van de wereld uitslaande brand van de euro schulden- en vertrouwenscrisis betrokken "soevereine" lidstaat Nederland, de voormalige koloniale mogendheid met de hoogste (hypotheek)schulden per inwoner van de wereld, in een monetaire crisis als een soeverein dominosteentje omvalt met de gevolgen van een vrije val van de euro op de valutamarkt en het aan andere landen op een presenteerblaadje aanbieden van alle los en vast zittende spulletjes in de eurozone

    - zoals de ijsvrije havens van Rotterdam en Hamburg en de gasvelden rond Cyprus, waartegen deze landen uiteraard geen bezwaar hebben, aangezien de mensen aldaar ook graag op een brommer rijden en als alles goed gaat in een auto, en als alles nog steeds goed gaat graag een huis willen huren of kopen -

    van dien afneemt.
  11. [verwijderd] 21 februari 2014 19:15
    @Alexsenior Als u slechts ter verder het hierbij latende, iedereen in de eurozone en daarbuiten een prettig weekend toewensende kennisgeving de betekenis weet van het woord “filippica”, dat ik helaas op het internet moest opzoeken

    www.encyclo.nl/begrip/filippica

    dan kan het u niet ontgaan zijn dat de auteur niet een “idee” in de euro schulden- en vertrouwenscrisis heeft geopperd of geroepen, maar een in heldere taal onderbouwd plan dat niet had geleid tot het met een omgekeerde Marshallhulp als kip kaal plukken van de “soevereine” getraumatiseerde lidstaat Griekenland dat als bakermat van de Westerse cultuur niets meer te verliezen heeft.

    In het artikel is helaas in een zondebokken lynchende cultuur

    - van een permanent verontwaardigd verongelijkt met de van boven verkregen wijsheid “Wake up, wake up, eigen volk eerste, vol is vol, regel is regel, wij willen de gulden terug en de doodstraf invoeren” in pacht met vijandige, bevolkingsgroepen tegen elkaar ophitsende taal in naam van de vrijheid met een vingertje zondebokken aanwijzende eenmanssekte onder de permanent stuurse leiding van een alles en iedereen verketterende zondebokken scorende leider op weg naar het beloofde zondebokken vrije land achter een hoog zondebokken bestendig hek -

    geen gezwollen emotioneel geladen tekst te vinden, maar wel het uiteraard uitstekende idee om niet met een selectieve verontwaardiging met een vingertje de moraalridder te spelen, aangezien dit wel mooi lijkt, maar uiteraard net als de zondebokken scorende permanent met artikel 1 van de Grondwet strijdige "beraadslagingen" over hoofddoekjes e.d. in naam van de vrijheid in de Tweede Kamer van een eenmanssekte een schijnzekerheid te weeg brengt.
16 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links