Ablynx « Terug naar discussie overzicht

Ablynx: jaarresultaten 2013

11 Posts
pensionado
0
ABLYNX PUBLICEERT 2013 JAARRESULTATEN

GEREGLEMENTEERDE INFORMATIE

2013 - een transformatiejaar voor Ablynx



GENT, België, 27 februari 2014 - Ablynx [Euronext Brussels: ABLX] heeft vandaag haar geconsolideerde jaarresultaten voor 2013 bekendgemaakt die werden opgesteld in overeenstemming met IFRS zoals toegepast binnen de EU.



De jaarresultaten voor 2013 zullen vandaag om 16u Belgische tijd tijdens een webcastpresentatie worden besproken.

De webcastconferentie is toegankelijk via de home pagina van Ablynx' website www.ablynx.com

of door hier te klikken. Inbelnummer +32 (0) 2 620 01 38 met bevestigingscode 8682086.



Operationele hoogtepunten

Rapporteerde veelbelovende Fase IIa resultaten van een studie in RA patiënten die behandeld werden met het anti-IL-6R Nanobody, ALX-0061, waarna een exclusieve wereldwijde licentieovereenkomst voor dit programma werd afgesloten met AbbVie, met een waarde die mogelijks kan oplopen tot $840 miljoen plus tweecijferige royalty's
Startte twee Fase I studies met het anti-RSV Nanobody, ALX-0171
Merck Serono startte een Fase I studie met ALX-0761, een bispecifiek Nanobody, wat een mijlpaalbetaling van €2,5 miljoen opleverde voor Ablynx
Boehringer Ingelheim startte een Fase I studie met BI 1034020, een Nanobody met mogelijke toepassing in de ziekte van Alzheimer, wat een mijlpaalbetaling van €5 miljoen opleverde voor Ablynx
De relatie met Merck Serono werd verder uitgebreid met het afsluiten van een meerjarige onderzoeksovereenkomst die >€100 miljoen in cash-instroom zou kunnen genereren voor Ablynx tijdens de komende zes en een half jaar
Verleende een exclusieve licentie aan Eddingpharm om haar anti-RANKL Nanobody, ALX-0141, te ontwikkelen en te commercialiseren in China, Macao, Taiwan en Hong Kong
Versterkte het management team en reorganiseerde de Raad van Bestuur met de benoeming van vier nieuwe onafhankelijke Bestuurders met aanzienelijke en relevante ervaring in de industrie
Financiële hoogtepunten

Haalde €31,5 miljoen op via een private plaatsing van nieuwe aandelen (versnelde bookbuilding-procedure)
Cash-inkomsten uit samenwerkingen verviervoudigden tot €157,6 miljoen (2012: €36,5 miljoen)
Inkomsten stegen met 34% tot €35,9 miljoen (2012: €26,7 miljoen)
Netto verlies voor de periode daalde met 32% tot €19,5 miljoen (2012: €28,5 miljoen)
Netto cashburn (met uitzondering van de cash inkomsten van de private plaatsing en de vooruitbetaling van $175 miljoen van AbbVie) werd goed onder controle gehouden op €20,0 miljoen (2012: €21,1 miljoen)
Sterke financiële positie van €200,4 miljoen aan liquide middelen, kasequivalenten, in pand gegeven geldmiddelen en beleggingen op korte termijn (2012: €62,8 miljoen)
Succesvolle plaatsing van 17 miljoen aandelen van risicokapitaalverschaffers naar institutionele investeerders in Europa en de Verenigde Staten. De free float van de Vennootschap steeg van 53% aan het eind van 2012 tot 85% aan het eind van 2013


Hoogtepunten na jaareinde

De recrutering van de wereldwijde Fase II TITAN studie met het anti-vWF Nanobody, caplacizumab, voor de behandeling van verworven TTP, werd stopgezet alvorens de beoogde 110 patiënten te bereiken. Dit zal een vroegtijdige analyse van de klinische gegevens toelaten waarvan de resultaten midden 2014 zullen worden vrijgegeven. Als deze veelbelovend zijn, zullen de voorbereidingen worden opgestart om een Fase III aan te vatten in 2015.
Een belangrijke ontwikkelingssamenwerking en licentieovereenkomst met Merck & Co werd afgesloten, met een waarde die kan oplopen tot €1,7 miljard in vooruitbetalingen, onderzoeksgelden en mijlpaalbetalingen, voor de ontdekking en de ontwikkeling van Nanobody-immunotherapieën voor de behandeling van verschillende soorten kankers.
Behaalde veelbelovende preklinische proof-of-concept resultaten met het anti-RSV Nanobody, ALX-0171, in een model van pasgeboren lammeren, waarbij werd aangetoond dat dagelijkse inhalatie van ALX-0171 resulteerde in een daling van virale titers en ontsteking in de longen, en dat het tevens verschillende klinische tekenen en symptomen effectief kon verlichten.
Na het beëindigen van de preklinische studies met het anti-IgE Nanobody, ALX-0962, voor de behandeling van ernstig allergisch astma, heeft Ablynx beslist om niet verder te gaan naar een Fase I studie met dit programma daar ze nu van mening is dat er onvoldoende differentiatie is tegenover de concurrentie.


In een reactie op de resultaten van 2013, verklaarde Dr Edwin Moses, Gedelegeerd Bestuurder van Ablynx:

"Dit was werkelijk een transformatiejaar voor Ablynx op wetenschappelijk, operationeel en op corporate niveau. We hebben onze evolutie verdergezet tot één van Europa's toonaangevende biofarmaceutische bedrijven met een brede productportefeuille, belangrijke samenwerkingen, een sterke kaspositie, een gediversifieerde investeerdersbasis en een gereorganiseerde Raad van Bestuur met vier nieuwe onafhankelijke Bestuurders. In het komende jaar verwachten we een blijvende groei dankzij ontwikkelingen in onze eigen en gepartnerde programma's, nieuwe samenwerkingsovereenkomsten, en verdere investeringen in ons uniek technologieplatform, terwijl we onze netto cashburn onder controle houden."

pensionado
0
Operationeel overzicht

Update van de klinische productportefeuille

Aan het eind van 2013 had Ablynx zeven eigen en gepartnerde Nanobodies in de kliniek, drie in Fase II en vier in Fase I klinische ontwikkeling, tegenover vijf Nanobody-producten in de kliniek aan het eind van 2012.



In februari rapporteerde de Vennootschap overtuigende Fase IIa resultaten voor haar anti-IL-6R Nanobody, ALX-0061, waarbij werd aangetoond dat intraveneuze toediening met ALX-0061 in patiënten met RA resulteerde in een sterk therapeutisch effect op week 24. De Nanobody-behandeling werd goed verdragen bij alle doses, en het bijwerkingsprofiel van ALX-0061 veranderde niet bij verlengde behandelingsduur en er werden geen antilichamen tegen het geneesmiddel waargenomen.



In juni startte Merck Serono een Fase I studie met het bispecifiek anti-IL-17A/F Nanobody, ALX-0761, wat een mijlpaalbetaling van €2,5 miljoen opleverde voor Ablynx. Bij de aanvang van de Fase I studie kondigde Ablynx aan dat ze deze overeenkomst voor gezamenlijk onderzoek en ontwikkeling had omgezet in een klassieke licentieovereenkomst met mijlpaalbetalingen en royalty's. Zodoende heeft Merck Serono nu de exclusieve wereldwijde licentie voor het programma en is ze volledig verantwoordelijk voor de verdere ontwikkeling en commercialisering. ALX-0761 heeft het potentieel om ontstekingsziekten te behandelen.



In juli werden er twee Fase I studies opgestart met het geïnhaleerde anti-RSV Nanobody, ALX-0171. De eerste was een veiligheidsstudie in patiënten met overgevoelige luchtwegen om het eventuele optreden en de omkeerbaarheid van bronchoconstrictie na inhalatie van ALX-0171 te bepalen. De tweede was een PK studie in gezonde volwassenen om de lokale en systemische concentraties van het Nanobody te bepalen met het doel om bijkomende PK parameters te verkrijgen voor verdere dosisselectie.



In augustus werd het studieprotocol aangepast van de wereldwijde Fase II TITAN studie met het anti-vWF Nanobody, caplacizumab, voor de behandeling van verworven TTP, om zo de recrutering te vergemakkelijken. Aan het eind van 2013 werd enige vordering in recrutering waargenomen.



In oktober startte Boehringer Ingelheim een Fase I studie met BI 1034020 voor de behandeling van de ziekte van Alzheimer. De aanvang van de studie leverde een mijlpaalbetaling van €5 miljoen op voor Ablynx.



Update omtrent samenwerkingen

In september sloten Ablynx en AbbVie een exclusieve wereldwijde licentieovereenkomst af voor de ontwikkeling en commercialisering van ALX-0061 voor de behandeling van ontstekingsziekten, met inbegrip van RA en SLE. Volgens de voorwaarden van de overeenkomst ontving Ablynx een vooruitbetaling van $175 miljoen, waarvan een groot deel besteed zal worden aan de financiering van het programma over de komende vier jaar. Bovendien komt Ablynx in aanmerking om tot $665 miljoen in mijlpaalbetalingen te ontvangen die in totaal kunnen oplopen tot $665 miljoen, alsook in schijven oplopende tweecijferige royalty's.



De overeenkomst is mogelijks $840 miljoen waard plus in schijven oplopende tweecijferige royalty's.



Tevens in september breidden Ablynx en Merck Serono hun samenwerking verder uit met het afsluiten van een belangrijke onderzoekssamenwerking voor onderzoek naar en ontwikkeling van Nanobodies tegen aan aantal ziektedoelwitten die een rol spelen in oncologie, immuno-oncologie, immunologie en neurologie. De onderzoekssamenwerking zou kunnen leiden tot ten minste vier overeenkomsten voor gezamenlijk onderzoek en ontwikkeling en zou >€100 miljoen kunnen opleveren aan cash-instroom voor Ablynx in de komende 6,5 jaar.



In oktober verleende Ablynx een exclusieve licentie aan Eddingpharm voor de ontwikkeling en commercialisering van het anti-RANKL Nanobody, ALX-0141, voor alle indicaties, met inbegrip van osteoporose en botmetastase, op het vasteland van de Volksrepubliek China, Hong Kong, Macao Speciale Administratieve Regio en Taiwan. Ablynx ontving een vooruitbetaling van €2 miljoen van Eddingpharm en maakt aanspraak op tot 20% royalty's op de jaarlijkse netto verkoop gegenereerd door Eddingpharm. Bovendien zal de Vennootschap toegang krijgen tot de klinische data die Eddingpharm zal genereren om potentiële licentiegesprekken in andere geografische gebieden te ondersteunen. Deze overeenkomst is Ablynx' eerste stap in de opkomende markten.



De haalbaarheidsstudies met Spirogen (PBD toxine-Nanobody geneesmiddelconjugaten in kankertherapie) en Algeta (thorium-227-Nanobody geneesmiddelconjugaten in kankertherapie) worden momenteel verdergezet na de overname van Spirogen door AstraZeneca en Bayer's overname van Algeta.



Bedrijfsontwikkelingen

In 2013 heeft Ablynx haar management team versterkt met twee promoties en één nieuwe benoeming.



Kim Simonsen, die voordien Director Project Management was, werd aangesteld als Chief Operations Officer, een nieuwe gecreëerde positie. Dominique Tersago, die voordien Senior Medical Director was, werd aangesteld als Chief Medical Officer. Tony de Fougerolles werd aangesteld als Chief Scientific Officer. Vóór hij Ablynx vervoegde, was hij bij Moderna Therapeutics in Boston, en was voordien ook werkzaam bij Alnylam en Biogen Idec. Eva-Lotta Allan (Chief Business Officer), Josi Holz (Chief Medical Officer) en Andreas Menrad (Chief Scientific Officer) verlieten de Vennootschap in 2013.



Eveneens in 2013, richtte Ablynx een gereorganiseerde Raad van Bestuur op die kan bogen op belangrijke industrie-expertise. Vier nieuwe onafhankelijke Bestuurders werden benoemd (Dr Peter Fellner, Catherine Moukheibir, Dr William Jenkins en Dr Bo Jesper Hansen). De rollen van Voorzitter en Gedelegeerd Bestuurder werden gescheiden waarbij Dr Edwin Moses aanbleef als Gedelegeerd Bestuurder en Dr Peter Fellner hem opvolgde als Voorzitter. De drie overige niet-uitvoerende Bestuurders die de durfkapitaalverstrekkers vertegenwoordigden (Jim Van heusden, Denis Lucquin en Stephen Bunting) traden af, alsook drie onafhankelijke Bestuurders (Dr Roger Perlmutter die zich terugtrok omwille van belangenconflicten na zijn benoeming bij Merck & Co, en Mats Petterson en Dr Geert Cauwenbergh die zich na vijf jaar terugtrokken uit de Raad van Bestuur).



Ongeveer 17 miljoen aandelen van durfkapitaalverstrekkers werden gedurende het jaar bij institutionele investeerders in Europa en de Verenigde Staten geplaatst. Aan het eind van 2013 behield alleen Abingworth van alle oorspronkelijke durfkapitaalaandeelhouders haar participatie in Ablynx aandelen.



Financieel overzicht

Kerncijfers

(€ miljoen)
2013
2012
% wijziging

Inkomsten
35,9
26,7
34%


O&O-inkomsten
33,2
25,6
30%


Subsidies
2,8
1,1
155%

Operationele kosten
(53,7)
(56,3)
(4%)


O&O-kosten
(43,7)
(46,9)
(7%)


Algemene & administratieve kosten
(10,0)
(9,4)
6%

Andere bedrijfsopbrengsten/(kosten)
0,1
(0,2)
-

Bedrijfsresultaat
(17,7)
(29,8)
41%

Netto financieel resultaat
(1,8)
1,3
-

Netto resultaat
(19,5)
(28,5)
32%

Kasinstroom/(burn)
137,6
(21,1)
-

Geldmiddelen - eind van het jaar


200,4(1)
62,8(2)
219%


(1) Met inbegrip van €2,3 miljoen in pand gegeven geldmiddelen

(2) Met inbegrip van €2,7 miljoen in pand gegeven geldmiddelen



[verwijderd]
0
Cijfers zijn weinig verrassend. Cashburn 2014 (30-35 mln) is netjes. Wel een klein tegenvallertje is het stopzetten van ALX-0962, voor de behandeling van ernstig allergisch astma.
K. Wiebes
0
Cijfers, t.o.v. de KBC-verwachting (Bolero) beter dan verwacht.

962 Stopgezet.

Preklinische data 171 goed! Geen eerder PB hierover gezien.
Fase 1 data worden verwacht in H1; niét in Q1, zoals ik eerder abusievelijk schreef. Mijn fout; het stond ook in de recentere presentaties.

Al bij al netjes; kijken of de webcast nog wat nieuwe inzichten oplevert.
[verwijderd]
0
Hoewel ik eerder kritisch was (en blijf) over waardering Ablynx versus Galapagos omdat nanobodies nog onbekend zijn en nog niet de FDA-EMEA finish hebben gehaald, heb ik toch laatste weken klein belang genomen in ons nanobody bedrijf mede door recente grote deal omdat hun cash positie wel sterk is en hun aantal programma's ook in aantal en hopelijk ook kwaliteit indrukwekkend is. heb vandaag belang verdubbeld want zie los van stoppen anti-IgE nanobody programma wat niet zo gek is want is teveel me-too en ook wellicht geen goede benadering bij astma. Ben benieuwd hoe dit zich komend jaar gaat ontwikkelen....
pensionado
0
nmgn
0
quote:

hoebeet schreef op 27 februari 2014 07:52:

Cijfers, t.o.v. de KBC-verwachting (Bolero) beter dan verwacht.

962 Stopgezet.

Preklinische data 171 goed! Geen eerder PB hierover gezien.
Fase 1 data worden verwacht in H1; niét in Q1, zoals ik eerder abusievelijk schreef. Mijn fout; het stond ook in de recentere presentaties.

Al bij al netjes; kijken of de webcast nog wat nieuwe inzichten oplevert.
962 stopgezet en melden bij de jaarcijfers en niet via een pb. Foei, dat zijn trucjes die naar gala ruiken!
K. Wiebes
0
Nou ja, 't was in een pre-clinische fase; de additionele pre-clinische studie voor 171 was wél positief en daarvoor is óók geen extra PB
gepubliceerd.
K. Wiebes
0
Ik heb me maar weer eens door 'n webcast geworsteld; m'n boxen hebben al drie PC's overleefd maar samen met m'n onvoldoende beheersing van het engels en Eddy's geratel houdt het niet over.

Aandachtspuntjes:
- Niets over Ozo; ook geen vragen.
- Géén MSP's voor Fase 1 onderzoeken van BI en MS
- Slechts 3 vragenstellers. Dat hoeft natuurlijk niet te betekenen dat er ook maar 3 analisten luisterden, maar valt toch 'n beetje tegen. Vragen
van Garnier, KBC (Jan) en iemand van TW-Partners.
Voor wat ik van internet heb kunnen plukken is dat 'n soort accountants-
clubje; kan zijn dat die voor een of meer groot-aandeelhouders werken.
poolbeer
0
11 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Markt vandaag

 AEX
865,36  +0,01  +0,00%  18:05
 Germany40^ 17.776,20 +0,03%
 BEL 20 3.826,58 +0,84%
 Europe50^ 4.927,36 +0,27%
 US30^ 38.013,46 +0,76%
 Nasd100^ 17.548,80 +0,25%
 US500^ 5.049,25 +0,59%
 Japan225^ 38.001,71 +0,68%
 Gold spot 2.384,21 +0,98%
 EUR/USD 1,0653 -0,17%
 WTI 82,62 +0,50%
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer

Stijgers

VIVORYON THER... +11,51%
JUST EAT TAKE... +5,71%
Air France-KLM +4,18%
FASTNED +3,00%
RANDSTAD NV +2,65%

Dalers

Pharming -9,63%
ASMI -6,10%
Avantium -6,01%
PostNL -5,84%
TomTom -3,31%

EU stocks, real time, by Cboe Europe Ltd.; Other, Euronext & US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: Infront