ASML « Terug naar discussie overzicht

ASML cijfers 2e kwartaal 2014

7 Posts
voda
0
Orders ASML over KW2 kunnen tegenvallen - Market Talk

AMSTERDAM (Dow Jones)--De orders voor nieuwe chipmachines bij ASML (ASML.AE) stelden in het eerste kwartaal teleur en na analyse van data uit de sector komt Deutsche Bank in een rapport over de Europese halfgeleiderindustrie tot de conclusie dat dat opnieuw zou kunnen gebeuren. De analist blijft van mening dat KW2 vermoedelijk de bodem was met potentie voor een versnelling in het tweede halfjaar, wanneer foundry-klanten zich opmaken voor de volgende generatie productienodes in 2015. ASML komt op 16 juli met zijn resultaten over het tweede kwartaal. Het advies blijft buy. Maandag omstreeks 13.45 uur noteert het aandeel 0,1% hoger op EUR70,74, terwijl de AEX met 0,4% daalt. (BTZ)

Dow Jones Nieuwsdienst: +31-20-5715200; amsterdam@dowjones.com


voda
0
ASML boekt hogere omzet en winst in KW2 - Preview

AMSTERDAM (Dow Jones)--ASML (ASML.AE) heeft in het tweede kwartaal van 2014 een hogere omzet en winst behaald dan een jaar eerder, vooral dankzij hogere investeringen van belangrijke klanten als Intel en Samsung en een hogere verkoopprijs van zijn lithografiemachines, zo verwachten analisten. De omzet komt naar verwachting van door FactSet geraadpleegde analisten uit op EUR1,61 miljard, tegen EUR1,19 miljard in het tweede kwartaal van 2013. In april gaf ASML zelf een verwachting van EUR1,6 miljard aan omzet. De nettowinst stijgt in de verwachting naar EUR351 miljoen van EUR221 miljoen in 2013. De aandacht gaat verder vooral uit naar de voortgang van de EUV-technologie. ASML beoogt dit jaar acht EUV-systemen in de omzet te boeken. Ook zijn de ogen gericht op de omvang van de nieuwe orders. ASML opent zijn boeken woensdag om 07.00 uur. Dinsdag omstreeks 14.05 uur noteert het aandeel 0,4% lager op EUR66,77, terwijl de AEX met 0,3% daalt. (BTZ)

Dow Jones Nieuwsdienst: +31-20-5715200; amsterdam@dowjones.com

voda
0
ASML boekt meer omzet en winst, maar ziet vertraging in H2 - Update
(Update van eerder gepubliceerd bericht 'ASML boekt meer omzet en winst in tweede kwartaal' om meer informatie en commentaar CEO toe te voegen)

Door Ben Zwirs

Van DOW JONES NIEUWSDIENST

AMSTERDAM (Dow Jones)--ASML Holding nv (ASML.AE) heeft in het tweede kwartaal van 2014 een hogere winst en omzet behaald dan een jaar eerder, onder meer dankzij een hogere gemiddelde verkoopprijs van de lithografiemachines. Wel geeft het bedrijf een outlook voor het gehele jaar die onder de verwachtingen in de markt ligt.

De omzet over het derde kwartaal zal uitkomen op EUR1,4 miljard en over het gehele jaar wordt gerekend op een omzet van EUR5,6 miljard, vergeleken met respectievelijk EUR1,3 miljard en EUR5,2 miljard vorig jaar.

Dat is echter minder dan waarop analisten rekenden. Volgens FactSet gingen zij uit van een omzet van circa EUR6,1 miljard over het gehele jaar.

"Het zal mensen opvallen dat er een verschil zit tussen de analistenverwachtingen en onze guidance", zegt chief executive Peter Wennink in een interview op de website van het bedrijf. "Dat heeft twee oorzaken", vervolgt hij.

De eerste is dat sommige klanten de voorkeur geven aan een nog meer geavanceerde versie van hun bestelde EUV-systeem, welke mogelijk is door de vooruitgang die is geboekt in de ontwikkeling van de nieuwe technologie. Drie van de acht EUV-machines die voor 2014 gepland stonden, verschuiven daardoor naar volgend jaar.

De tweede reden is dat foundry-klanten de timing van hun investeringen heroverwegen, aldus Wennink. Op de korte termijn zal de vraag daardoor lager zijn dan eerder gedacht. "Maar dat komt zeker weer terug in 2015. Het is een kwestie van timing", zegt de CEO.

De Veldhovense chipmachinefabrikant behaalde over het tweede kwartaal een omzet van EUR1,644 miljard, tegen EUR1,187 miljard in dezelfde periode een jaar eerder. De nettowinst steeg naar EUR399 miljoen van EUR245 miljoen in het tweede kwartaal van 2013, onder meer dankzij een recordhoge gemiddelde verkoopprijs van ruim EUR40 miljoen per machine.

Analisten rekenden vooraf op een omzet van EUR1,61 miljard en een winst van EUR351 miljoen.

In totaal ontving de toeleverancier aan de chipindustrie in het tweede kwartaal voor EUR1,048 miljard aan nieuwe orders, exclusief orders voor EUV-systemen. Dit is een lichte daling ten opzichte van de EUR1,070 miljard aan nieuwe orders een kwartaal eerder.

Wat betreft de ontwikkeling van EUV, zegt chief executive Peter Wennink op schema te liggen. "In EUV hebben we het afgelopen jaar significante vooruitgang geboekt met een verdubbeling van de productiviteit, en liggen we op koers voor het bereiken van 500 wafers per dag rond het einde van het jaar", geeft hij aan.

Met de derde generatie EUV-systemen kunnen nog kleinere en krachtigere chips worden gemaakt, maar de ontwikkeling ervan gaat minder snel dan aanvankelijk werd gehoopt.

Door Ben Zwirs; Dow Jones Nieuwsdienst; +31-20-5715200; ben.zwirs@wsj.com


voda
0
Kwartaalcijfers ASML geven gemengd beeld - Market Talk

AMSTERDAM (Dow Jones)--De kwartaalcijfers van ASML (ASML.AE) geven een gemengd beeld, vindt Rabobank. De resultaten waren beter dan verwacht dankzij een sterke brutomarge, maar de omzetverwachting van EUR5,6 miljard voor het gehele jaar is teleurstellend, vindt analist Philip Scholte. Hij had voor 2014 gerekend op een omzet EUR6,0 miljard en de marktconsensus bedroeg EUR6,1 miljard. Dat zal leiden tot een verlaging van de EBIT-ramingen van slechts 3-5%, vanwege het sterke tweede kwartaal en de goede guidance voor de bruto marge, zegt de analist. De voortgang op het vlak van de EUV-technologie komt min of meer overeen met eerdere verklaringen. Rabo heeft voor ASML een hold-advies met een koersdoel van EUR62. Woensdag omstreeks 9.10 uur noteert het aandeel 1,7% lager op EUR65,83, terwijl de AEX met 0,5% stijgt. (BTZ)

Dow Jones Nieuwsdienst: +31-20-5715200; amsterdam@dowjones.com

voda
0
EUV-voortgang ASML bemoedigend, outlook stelt teleur - Market Talk

AMSTERDAM (Dow Jones)--De omzetverwachting van ASML (ASML.AE) voor het gehele jaar is 9% lager dan de verwachtingen in de markt, doordat producenten van logische chips hun orders uitstellen en doordat 3 EUV-systemen vooruit worden geschoven naar volgend jaar, stelt ING. Door deze guidance zullen de ramingen voor de winst per aandeel met nog eens 15% worden verlaagd, verwacht analist Robin van den Broek. De mededeling van het Veldhovense bedrijf dat de verwerkingscapaciteit van de EUV-systemen is verdubbeld in het afgelopen kwartaal zal het sentiment rond de nieuwe technologie goed doen, vervolgt hij. "De vooruitgang is welkom en zal het vertrouwen van klanten in EUV duidelijk doen verbeteren", zegt de analist. Het advies luidt buy met een koersdoel van EUR83. Woensdag omstreeks 09.35 uur noteert het aandeel 1,6% lager op EUR65,88, terwijl de AEX met 0,4% stijgt. (BTZ)

Dow Jones Nieuwsdienst: +31-20-5715200; amsterdam@dowjones.com

[verwijderd]
0
Maar dit jaar komt ASML daardoor uit op een omzet van €5,6 miljard (2013: €5,245 miljard).
De productie van zijn nieuwe EUV-chipmachines, bedoeld om kleinere chips voor snellere mobiele apparatuur te leveren, ging van een verwachting van acht geleverde dit jaar naar vijf machines.


Auw!

www.telegraaf.nl/dft/nieuws_dft/22859...

Ik had 62,- op het bord verwacht. Schade valt mee qua koers?
[verwijderd]
0
Gaat om "omboekingen" naar een volgende generatie, waardoor deze een kwartaal later worden geleverd. Spannend? Niet echt.
7 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Detail

Vertraagd 19 apr 2024 17:39
Koers 821,000
Verschil -19,300 (-2,30%)
Hoog 841,300
Laag 818,200
Volume 834.780
Volume gemiddeld 593.405
Volume gisteren 762.238

EU stocks, real time, by Cboe Europe Ltd.; Other, Euronext & US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: Infront