Versatel « Terug naar discussie overzicht

Versatel alleen populair bij particuliere beleggers, een mythe.

35 Posts, Pagina: 1 2 » | Laatste
atitlan
43
Ten aanzien van Versatel wordt vaak gesuggereerd dat het vooral populair is bij kleine speculatief ingestelde particuliere beleggers.
Toevallig stuitte ik op een groot belang in Versatel dat door Driehaus Capital Management uit de VS wordt aangehouden en ben eens verder gaan zoeken.
Het blijkt dat diverse buitenlandse beleggingsfondsen ongemerkt aardige belangen in Versatel hebben opgebouwd, enkel waarvan (vermoedelijk zijn er meer) Versatel zelfs in de top 10 aanhouden van belangrijkste deelneemingen.

Dit zijn achtereenvolgens:
Julius Bär Gruppe (Zwitserland) / Special Europe Stock Fund B (296 miljoen euro / 66% rendement over 2003)

Topholdings (per 30/11/2003)
1. Freenet, 8,95%
2. Versatel, 6,61%
3. Stork, 6,20%
4. T-online, 4,64%
5. Medidep SA, 3,52%

bron: jbgroup.jbfundnet.com/funds/nav.asp?o...

Driehaus Capital Management (VS) / International Discovery Fund (1779 miljoen dollar / 62% rendement over 2003)

Topholdings (per 30/09/2003)
1. Rakuten, 2,9%
2. WestJet Airlines Ltd, 2,7%
3. AO VimpelCom, 2,6%
4. ATI Technologies, 2,4%
5. Versatel Telecom, 2,3%

bron: www.driehaus.com/Mutual/International...

Metzler Investment GmbH (Duitsland) / Euro Small Cap fund (120 miljoen euro / 42% rendement 2003)

Anteil am Fondsvolumen (per 31/12/2003)
1. Nedlloyd, 2,19%
2. Konink. Bam Groep, 2,12%
3. Fimalac Inh, 1,95%
4. Versatel Tel. Intl, 1,86%
5. Sonae SGPS, 1,85%

Opvallend dat bij Metzler zelfs meerdere Nederlandse fondsen in de top tien staan, met Versatel als belangrijkste participatie in de telecomsector.

bron: www.metzler.com/metzler/generator/www...,property=fundprospect.pdf

Quest for Growth NV (België) (54 miljoen euro)

Dit bescheiden fonds heeft in de tweede helft van 2003 een belang genomen in Versatel, goed voor 2,25% van het fondstotaal per ultimo 2003.
Quest for Growth maakt een selectie uit alle bedrijven, groot en klein. Bij haar is Versatel na Option en Ericsson de belangrijkste telecomparticipatie.

bron: www.questforgrowth.com/english/report...

Dit kleine onderzoek levert dus zomaar vier internationale fondsen op bij wie Versatel tot de top favorieten blijkt te behoren.
De aanstaande opname van Versatel in de AEX zal het bedrijf zeker extra onder de aandacht brengen van buitenlandse investeerders. Dat Versatel alleen populair zou zijn bij particuliere beleggers blijkt een mythe.
[verwijderd]
0
en nu nog wachten op de institutionele beleggers, die veelal niet MOGEN beleggen in niet aex fondsen. Dick
[verwijderd]
0
Zulke goeie hebben we nodig, we houden je erin.
Bedankt voor je moeite.
Mvrg.Oesgee
[verwijderd]
0
Je weet alleen niet of deze belangen per vandaag groter of kleiner zijn dan genoemd.

Weet je ook zeker dat de Canadese Versatel hier nergens in voorkomt?
Hans_U
0
Andre,
Goed werk. Dit soort berichten zal anderen (zoals daar zijn pensioenfondsen, beleggingsfondsen, particulieren) ongetwijfeld een zetje in de rug geven.
Vraag blijft natuurlijk hoe ‘vast’ de fondsen zijn die je gevonden hebt. Ze lijken zich te richten op kleinere, ondergewaarderde ondernemingen met groot potenrieel.
Zodra de aperte onderwaardering/grote potentieel verdwenen is, zoeken ze ergens anders weer groener gras op. Onderwaardering is ook door John de Mol als enige motivatie voor z’n Versatel beleggingen gegeven.
Geen korte termijn beleggers, maar ook geen lange termijn beleggers die ‘genoegen nemen’ met een gemiddelde koersstijging en/of dividend.
Ergo, als de duidelijke onderwaardering en/of groei er uit zijn, stappen dit soort jongens weer uit. Wanneer dat is? Kan ik niet inschatten, maar naarmate de koers omhoog gaat, wordt het steeds verleidelijker om winst te pakken en met andere fondsen hetzelfde trucje te proberen.

Is voor mezelf ook een vraag. Als de ontwikkelingen volgens verwachting blijven verlopen, zie ik mezelf nog jaren m’n ‘ijzeren’ pakket Versatel in bezit houden zonder me gek te laten maken door de nodige dips.

Ik twijfel met de stukken die ik de laatste maanden bijgekocht heb (op vbr basis).
Was eigenlijk helemaal niet geplanned, maar ik vond de kansen te mooi om te laten liggen (heel prettig dat koersen soms flink naar beneden gaan).
Ik ben geneigd hier wat eerder weer afscheid van te nemen, maar ja, heel rationeel is het niet, zolang het (LT) rendement maar hoger is dan ik op VBR betaal (zo’n 6%) en ik het (LT) neerwaartse risico kleiner inschat dan het (LT) potentieel naar boven, zou ik ze ook gewoon aan moeten houden.

Het past niet zo erg in de (m.i. overigens terecht) overwegend positieve ‘koop-Versatel’ stemming op het forum, maar het zou ook wel eens leuk zijn om te filosoferen over/rekenen aan uitstapmomenten voor (een deel van) je portefeuille.
Maar eigenlijk weet ik je antwoord al: hangt vooral van je beleggingsdoelstelling/horizon af.

Goed, leuke post. Kom je ook wel eens minder gunstig nieuws/risico’s tegen?

Success, groeten, Hans.

[verwijderd]
0
Dit is tenminste info waar je wat aan hebt. Als Versatelbelegger met weing inzicht in de materie krijg je tenminste het gevoel dat er niet alleen zomaar wat gelult wordt.
Nogmaals dank.

Versatelfan

atitlan
4
Ik vind het ook geweldig om te constateren dat Versatel zo prominent gekozen wordt door buitenlandse professionele instellingen.
Het illustreert hoe absurd de taxatie van Iris is. Maar de “deskundighied” van Iris blijkt al afdoende uit de resultaten van het gelieeerde Robeco fonds.
Verder alle hulde voor onafhankelijke instellingen als PeterCam en Kempen & Co die wel vroeg zagen hoeveel onderwaarding er in Versatel zit.
atitlan
0
Beste Hans_U, hoezo Andre?
Of fondsen uitstappen weet je nooit maar dat hebben ze in elk geval niet gedaan tijdens de laatste maanden van 2003 toen Versatel in een licht dalende trend zat. Dat is toch zeer positief.
Interessant is dat Quest for Growth Philips bijvoorbeeld wel heeft afgebouwd (dat zie je wanneer je hun belangen per eind september 2003) er op naleest).
Vrgr, Atitlan
Hans_U
0
Atitlan,
oeps, naam fout, pardon. Wordt weer tijd voor een x-euro feestje om aliassen/echte namen/gezichten (weer) op een rijtje te krijgen.
Inderdaad een positief punt dat de belangen bij de recente dip aangehouden zijn, en misschien wel uitgebreid, wie weet.

Mijn voorlopige conclusie uit je posting is dat er een vrij grote groep beleggers is die op een gegeven moment winst zal gaan nemen, zonder dat daar objectief/logischerwijs aanleiding toe is. Het zal nog steeds goed gaan met Versatel, met goede vooruitzichten en goede rendementen, en toch stappen dit soort clubs uit omdat ze gefocussed zijn op bedrijven waar ze hogere rendementen denken te behalen.
Niets mis mee, maar wel goed om in je achterhoofd te houden.
Is misschien ook een oorzaak van de recente koersdaling geweest.

Dank, weer een ingredient erbij voor m'n Versatel cocktail.

succes, groeten, Hans.
atitlan
0
Waarom zouden ze de neiging hebben uit te stappen, als ze veel potentieel zien? Sowieso hebben fondsen de neiging lang te blijven zitten en geleidelijke bij te kopen. Zie ook de koersgrafieken van 1999/2000. Zijn ze ook all the way gegaan.
Hans_U
0
yep,
mee eens, zolang het potentieel van minimaal xx (20 of zo?) % per jaar er is, blijf je echt wel zitten. Zodra dit er niet meer is, of er misschien risico aan de horizon opdoemt dat behaalde rendementen verloren zouden kunnen gaan, zullen dergelijke fondsen m.i. geneigd zijn uit te stappen.
Hun bestaansrecht is het vinden en exploiteren van 'pareltjes', niet het aanhouden van beleggingen die een 'normaal' rendement opleveren.

Op termijn zullen verwachtingen/risico's ingeprijsd raken en tenderen naar 'normale' rendementen en koersen.
Dit gebeurt nu al met Versatel: risico neemt af, rendement zal over 2004 procentueel naar verwachting lager zijn dan in 2003.

In eerdere postings hebben we het al eens gehad over de onbekendheid van doelstellingen/horizon van Versatel beleggers. Je speurwerk geeft hier m.i. een stuk invulling aan, als we JdM hier ook onder scharen, lijkt het dat er een redelijk groot gedeelte aandeelhouders is die op MT opereren en er weer uitstappen (op zoek naar groener gras) als de verwachtingen redelijk ingeprijsd lijken.
Nogmaals, niets mis mee, en eigenlijk ook geen verrassing, maar wel iets om rekening mee te houden, tegen de tijd dat je zelf inschat dat de verwachtingen aardig ingeprijsd zijn.
En wanneer dat is? Geen idee, maar zou nog jaren kunnen duren. Wie het weet mag het zeggen, maar reken er op dat 'we' in een goede tak van sport zitten waar nog veel gaat gebeuren. Versatel zal over een paar jaar geld verdienen met/aan toepassingen die nu nog verzonnen moeten worden!

succes, groeten, Hans.
[verwijderd]
0
Beste Atitlan,

Ik heb het al eens eerder gezegd, dus het is een beetje oud nieuws: Beleggers kunnen ook uit Versatel stappen, juist omdat de koers zo aanmerkelijk is gestegen. Als ik naar mijn eigen portefeuille kijk, ik ben ooit begonnen met Versatel 50% en overigen 50%. Die verhouding is nu 85% om 15% geworden. Voor mij maakt dat niet uit, maar beleggers, met name de instituten zijn vaak gebonden aan een stringent beleggingsbeleid. Als Versatel, al is het maar omdat het fonds exorbitant gestegen is, een te groot gewicht krijgt in de portefeuille dan moet er gewoon wat worden verkocht.
In 1999/2000 hadden de grote beleggers daar minder last van. Volgens mij om twee redenen:

1. Destijds stegen vrijwel alle aandelen tot grote hoogte, waardoor een enkel aandeel door stijging geen uitzonderlijke positie in de portefeuille verwierf.

2. In 1999/2000 waren de beleggingen in mindere mate ingekaderd. Ik denk dat juist het imploderen van de luchtbel voor velen aanleiding is geweest om meer te spreiden.

Dat dus met als gevolg dat sommigen nu gedwongen verkopen. Op die wijze keert het succes zich eigenlijk tegen het aandeel.

Vriendelijke groet,
J99
[verwijderd]
0
Beste Atitlan,

Ik heb het al eens eerder gezegd, dus het is een beetje oud nieuws: Beleggers kunnen ook uit Versatel stappen, juist omdat de koers zo aanmerkelijk is gestegen. Als ik naar mijn eigen portefeuille kijk, ik ben ooit begonnen met Versatel 50% en overigen 50%. Die verhouding is nu 85% om 15% geworden. Voor mij maakt dat niet uit, maar beleggers, met name de instituten zijn vaak gebonden aan een stringent beleggingsbeleid. Als Versatel, al is het maar omdat het fonds exorbitant gestegen is, een te groot gewicht krijgt in de portefeuille dan moet er gewoon wat worden verkocht.
In 1999/2000 hadden de grote beleggers daar minder last van. Volgens mij om twee redenen:

1. Destijds stegen vrijwel alle aandelen tot grote hoogte, waardoor een enkel aandeel door stijging geen uitzonderlijke positie in de portefeuille verwierf.

2. In 1999/2000 waren de beleggingen in mindere mate ingekaderd. Ik denk dat juist het imploderen van de luchtbel voor velen aanleiding is geweest om meer te spreiden.

Dat dus met als gevolg dat sommigen nu gedwongen verkopen. Op die wijze keert het succes zich eigenlijk tegen het aandeel.

Vriendelijke groet,
J99
35 Posts, Pagina: 1 2 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Markt vandaag

 AEX
860,99  -4,37  -0,50%  14:11
 Germany40^ 17.724,60 -0,63%
 BEL 20 3.813,63 -0,34%
 Europe50^ 4.918,30 -0,37%
 US30^ 37.719,08 -0,77%
 Nasd100^ 17.343,78 -1,17%
 US500^ 5.004,20 -0,89%
 Japan225^ 37.448,48 -1,46%
 Gold spot 2.377,24 -0,09%
 EUR/USD 1,0653 +0,09%
 WTI 81,46 -0,76%
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer

Stijgers

EBUSCO HOLDING +3,77%
WDP +3,60%
Heineken +1,89%
Pharming +1,38%
Vopak +1,20%

Dalers

VIVORYON THER... -3,83%
AMG Critical ... -3,02%
ADYEN NV -2,87%
Accsys -2,61%
TomTom -2,34%

EU stocks, real time, by Cboe Europe Ltd.; Other, Euronext & US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: Infront