Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Het Postcodeloterijsyndroom

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Marcel Tak

Marcel Tak is dé special product-specialist van IEX en IEXProfs, maar schrijft ook graag over rente, obligatiemarkt en toezicht als hij zich daartoe geroepen voelt. "De financiële sector is in belangrijke mate bezig met het verplaatsen van lucht. De werkelijke toegevoegd waarde is beperkt. In mijn columns wil ik r...

Meer over Marcel Tak

Recente artikelen van Marcel Tak

  1. dec '21 Van pindakaas tot bitcoin 10
  2. jul '21 AFM: Meer verbiedend dan bindend 1
  3. jan '21 Turbo: hoge hefboom in de ban? 41

Reacties

31 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 22 januari 2015 10:34
    Jammer Marcel,
    als je je iets beter in de materie verdiept had weet je dat groeiende inkomensongelijkheid, ook wereldwijd, mensen ongelukkiger maakt en slecht is voor de economie. En nee, ik pleit er niet voor om het de rijken af te pakken en gratis aan de armen te geven. Maar dat het huidige systeem niet helemáál eerlijk is besef jij ook wel. Jouw felle toon lijkt op die van iemand die aan de goede kant van de kloof zit en bang is dat hij gepakt zal worden. Jij kan ook best met iets minder toe, net als ik en vele anderen.
  2. erjee-ff 22 januari 2015 11:35
    @pafex
    Het huidige systeem leeft op basis van misinformatie, marketing en talloze manieren om mensen van hun geld af te helpen. Ik kom van de "arme kant" en heb door hard werken en vooral andere keuzes maken mezelf in een comfortabele positie gebracht. Ik heb er bijvoorbeeld voor gekozen in een bescheiden huis te gaan wonen in plaats van een enorme kast, ook al kon ik toen ik mijn woning kocht veel meer krijgen op mijn toenmalige salaris. Ook ga ik bescheiden om met kleding en heb ik een bescheiden auto. Waarom? Omdat dat de ruimte laat andere keuzes te maken.

    Het punt dat ik wil maken is dat iedereen die keuze heeft, maar dat de meesten die keuze niet maken, en in plaats daarvan voor de instant bevrediging van het nu gaan. Deze mensen zullen niet snel iets opbouwen. Ze spenderen liever vandaag dan dat ze iets opbouwen voor morgen. Je kunt wel proberen ze dat bij te brengen, maar het gaat om de "ik wil het nu" mindset die het belangrijkste probleem vormt. Ik heb daar wel eens experimenten mee gedaan. Bied mensen een lening aan om ze uit de schulden te helpen, en iedereen is geïnteresseerd (ook al biedt dat geen enkel soelaas). Bied mensen een coachingstraject om blijvend uit de schulden te komen en driekwart haakt af.

    Ik heb er persoonlijk grote moeite mee dat er vervolgens gesteld wordt dat "de rijken" dan maar een fors deel van hun inkomen af moeten staan omdat "de rijken" toch wel rijker worden en "de armen" daardoor armer worden, en dat dat een onwenselijke situatie is. Wat mij betreft is het wederom een voorbeeld van de volkomen doorgeschoten zieligheidscultuur in Nederland waarbij we mensen nadrukkelijk enige eigen verantwoordelijkheid ontnemen.

    En nu stap ik weer van mijn zeepkistje.
  3. [verwijderd] 22 januari 2015 13:27
    @erjee-ff
    Mijn ouders wonen in een huurhuis omdat er te weinig verdiend werd voor een hypotheek. Nooit schulden gehad. Op hun 70e de eerste auto gekocht. Alleen AOW en een klein pensioentje.
    Ik woon groter maar betaal minder aan woonlasten.
    Niet iedereen heeft die keuze zoals jij stelt.
  4. [verwijderd] 22 januari 2015 13:50
    Nog even over die postcode loterij: dat is een marketingmachine die zijn weerga niet kent. Probeer maar eens op te zeggen: het is bijna hilarisch te zien hoeveel lucratieve aanbiedingen je moet doorworstelen om uiteindelijk je doel te bereiken.

    Gelukkig gaat er wel een gedeelte van de opbrengst naar het goede doel.
  5. forum rang 5 theo1 22 januari 2015 16:53
    quote:

    Grote Beer.. schreef op 22 januari 2015 12:11:

    Zie Daskapital. De armste Nederlanders hebben een hypotheek van 500k.
    Arm qua vermogen dan, niet qua inkomen.

    Mensen met een laag inkomen kunnen niet veel geld lenen, dus kunnen ze ook niet grote negatieve vermogens opbouwen. Deze mensen blijven hangen rond een vermogen van 0.

    De negatieve vermogens zitten bij mensen die goed verdienen, een enorme hypotheek nemen en vervolgens iedere cent opmaken. Omdat ze een hoog inkomen hebben, kunnen ze ontzettend veel geld lenen en grote schulden opbouwen. Als dan ook nog eens het huis onder water komt te staan, gaat het heel hard. Dit soort mensen trekken de vermogensverdeling scheef.

    En het kan vrij gemakkelijk anders. Een kwestie van binnen budget blijven, niet te snel een te duur huis kopen, steeds aflossen op de hypotheek, en iedere maand iets sparen. Dat hoeven niet eens enorme bedragen te zijn. Als je dat dan enigszins behoorlijk belegt, kom je met een jaar of 20 à 30 vanzelf in de tonnen terecht. Het brengt je niet in de 1%, maar ik vermoed dat je dan al snel in de bovenste 20% zit.
  6. [verwijderd] 22 januari 2015 16:58
    Curieuse stelling, en nogal zwart-wit. Men vergelijkt de economische crisis met dat iemand in de wijk een grote prijs verdient. En mensen worden dan diep ongelukkig "Niet omdat hun eigen financiële situatie ook maar iets is veranderd."

    Dus als het werkloosheidscijfer zoals in Nederland in een paar jaar tijd is verdubbeld dan zit het gewoon in het hoofd van die zogenaamde werklozen die dus helemaal niet werkloos zijn, ze denken alleen dat ze werkloos zijn en er minder geld binnenkomt. En ze zijn ongelukkig omdat het gras van de buren groener is. En in de winkels denkt men dat men meer BTW betaalt, maar het is gewoon nog steeds 19%.

    En omdat ze dat denken, en V&D-medewerkers denken dat hun loon verlaagd gaat worden, daarom hebben ze minder vermogen en meer schulden. Vreemd, want als je minder vermogen hebt hoef je alleen maar te denken dat je rijk bent om je schuld af te lossen.

    Goh, veel eye-openers hier:

    - Mensen met veel geld lenen minder geld, en mensen zonder geld komen niet van hun leningen af.
    - mensen zijn niet werkloos, ze denken het alleen maar.

    Veel geleerd vandaag :)
  7. Gold-finder 22 januari 2015 18:31
    Veel mensen snappen ook niet het verschil tussen "Vermogen" en "Inkomen".

    Een persoon in mijn omgeving was directeur van een redelijk groot bedrijf, geluk kon niet op. Iedere drie jaar een nieuwe auto, hoogste hypotheek en drie keer per jaar op vakantie.

    Tot 2008...werkloos, moest verhuizen, ellende..ect.

    Terwijl andere die veel minder verdiende als hem, uiteindelijk veel meer vermogen hadden opgebouwd...

    Het is naïef om vermogen en inkomen als het zelfde te zien. Ooit zag ik bij "Een dubbeltje op zijn kant" een stel met een gezamenlijk inkomen van 4000 euro netto per maand..en ja..diep in de schulden door over-consumptie...

    Iedereen is verantwoordelijk voor zijn eigen huishouding en je moet van het geld van spaarders afblijven.
  8. Heupie van Salland 22 januari 2015 19:03
    quote:

    pafex schreef op 22 januari 2015 10:34:

    Jammer Marcel,
    als je je iets beter in de materie verdiept had weet je dat groeiende inkomensongelijkheid, ook wereldwijd, mensen ongelukkiger maakt en slecht is voor de economie. En nee, ik pleit er niet voor om het de rijken af te pakken en gratis aan de armen te geven. Maar dat het huidige systeem niet helemáál eerlijk is besef jij ook wel. Jouw felle toon lijkt op die van iemand die aan de goede kant van de kloof zit en bang is dat hij gepakt zal worden. Jij kan ook best met iets minder toe, net als ik en vele anderen.
    Marcel's punt is dat de berekening niet klopt omdat er niet met alle relevante (essentiele) factoren rekening is gehouden. Verder niets. Hopelijk schrijft hij nog lang en veel reele artikelen, ik vind ze leerzaam. En daar gaat het om, niet om allerlei (bijkomende/afgeleide) interpretaties.
  9. [verwijderd] 23 januari 2015 00:31
    Heer Tak,
    De mens is ook een sociaal wezen, of was, tot de TV. Maar misschien is de relatieve positie en niet de absolute relevant? Het zou mij niet verbazen als bij een experiment mensen bij de keuze tussen 2 posities in een imaginaire samenleving: A) Jij 50.000, verder iedereen 25.000 of B) jij 100.000 verder iedereen 200.000 in vrij grote mate voor A zullen kiezen.

    De postcodeloterij zaait ook precies die angst... 'hij zal maar in je straat vallen', en in geen andere loterij kan je zo duidelijk de 'winst mislopen'. Ahja..
  10. forum rang 5 theo1 23 januari 2015 11:04
    Het is natuurlijk wrang als de buurman miljonair wordt, en jij had dat ook kunnen zijn als je maar een lot van een tientje had gekocht. Ik denk dat iedereen zich daar wel een dag ziek van zou voelen. Misschien Marcel Tak ook wel.

    Maar dat neemt niet weg dat je er zelf niks slechter van bent geworden. Je hoeft geen koekje minder te eten omdat toevallig je buurman een prijs heeft gewonnen. Je wordt zelf niks armer omdat Warren Buffett en Bill Gates een miljard rijker zijn geworden. Waarom maken mensen zich daar dan zo ontzettend druk om? Kijk gewoon naar je eigen situatie en wees daar tevreden mee. En anders: doe er wat aan. Mogelijkheden zat. Van klagen en jaloezie wordt het zeker niet beter.
  11. forum rang 5 theo1 23 januari 2015 11:17
    @Gold-finder: die had ik ook gezien. Het waren wel een beetje sukkels moet ik zeggen. Als je €2000 per maand opmaakt aan boodschappen, dan doe je toch echt wel heel erg veel verkeerd. En ze hadden ook totaal geen idee van wat er aan de hand was. Gelukkig voor hen verdiende die gast zo ontzettend veel dat ze zich met een beetje opletten wel weer uit de shit konden verdienen, maar stel dat hij ontslagen zou worden. Dat zou acuut faillissement betekenen. Huis kwijt, alles kwijt.

    Maar dat is ook mijn punt. Als je puur naar vermogen kijkt, zijn de armsten niet de mensen met een laag inkomen. Met een uitkering of een klein loon, raak je met een schuld van een paar duizend euro al in de problemen. Die mensen komen in de schuldsanering om relatief kleine bedragen: €5000, hooguit €10.000. Dat komt omdat hun betaalcapaciteit klein is.

    Grote schulden kan je pas maken bij een behoorlijk inkomen. Als je 2x modaal verdient, kan je al gemakkelijk een jaarsalaris lenen op creditcards, doorlopend krediet en dergelijke. Komt de hypotheek nog bovenop. Dat gaat om heel erg veel grotere bedragen.

    Er zijn wel verhalen bekend van mensen die met een klein inkomen, toch grote vermogens opbouwen. Maar dat kan alleen als je extreem zuinig leeft. Dat zullen altijd extreme uitzonderingen blijven. Maar met een goed inkomen, zeg vanaf 1,5 x modaal, kan je vrij eenvoudig een fors vermogen opbouwen. Of een groot negatief vermogen. Dat is de keuze die je maakt in je leven. Het probleem is dat veel mensen slaapwandelend door het leven gaan en dan jaloers worden op degenen die wel opletten.
31 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links