Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Beurs Athene in brand

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

  1. 19 dec Het is een beetje anders dan anders voorbeurs 48
  2. 18 dec Voorbeurs houdt het niet over, maar er is nog genoeg te doen 2
  3. 15 dec Het ziet er aardig uit voorbeurs en wie weet wordt het heksenketel 3

Reacties

28 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 28 januari 2015 12:33
    Het Griekenlandverhaal wordt onderschat door veel mensen. Eerst werd het overdreven door Merkel's geroep dat Griekenland uit de euro moest, angstzaaien heet dat en dat leverde wat bankruns op, maar op de overgrote meerderheid aan Grieken die door de crisis inmiddels helemaal niets bezitten heeft dat natuurlijk geen invloed. Iemand die beroofd is kan niets meer verliezen.

    Niet de eerste keer dat Merkel overdrijft en angst zaait, want drie jaar geleden ging de wereld ten onder als burgers niet de Duitse banken zouden helpen om hun centen uit Griekenland te halen.

    Nu overdrijft Merkel weer, door te doen alsof er niets aan de hand is, maar er is simpelweg een politieke aardbeving gaande, waarbij PvdA-VVD-coalities het loodje leggen. Nu in Griekenland, straks in Spanje, en ga zo maar door. Dat is dan het einde van het "red de Duitse schuldeisers"-beleid.

    Syriza gaat het minimumloon verhogen, dat zal die beursdaling wel verklaren, maar over 3 maanden krijgt men in de gaten dat met dat minimumloon de binnenlandse bestedingen wel een oppepper krijgen en gaat het zaakje weer stijgen. Wat ook kan bijdragen om de beurzen te doen kelderen is dat de drie benoemde Griekse economen die de onderhandelingen moeten uitvoeren allen anti-EU en anti-IMF zijn. De Griekse regering weet heel goed welke richting ze varen, en de EU zweeft ergens op een wolk.

    Iedereen doet alsof Syriza niets te zeggen heeft (EU struisvogelpolitiek), maar Syriza kan niet verliezen. De EU en IMF moet inbinden, linksom of rechtsom. Of ze afspraken over schuldsanering met Griekenland maken (zoals bijvoorbeeld met Duitsland in de jaren '50), of dat ze de harde lijn voeren en Griekenland moet defaulten, het komt op hetzelfde neer. In beide gevallen daalt de onbetaalbare Griekse staatsschuld. In het kader van de "er is niets aan de hand"-struisvogelpolitiek zullen ze wel vooruitschuiven (en dus opnieuw verergeren) door "de Grieken meer tijd te bieden" in de hoop dat het Grieks verhaal alleen maar ruis is en de bevolking weer op hun coalities stemt.

    Mijn enige zorgen zijn in hoeverre de in de EU regerende PvdA-VVD-coalities de burger in hun ondergang meenemen, ideaal zou zijn dat alleen zij kopje onder gaan, maar dat is niet hun stijl.
  2. [verwijderd] 28 januari 2015 13:13
    Zo te horen willen ze ook privatiseringen (dat is het verkopen van publieke eigendommen) stopzetten. Het ziet er naar uit dat Syriza voor 100% van plan is om haar verkiezingsbeloftes na te komen. Politici die beloftes nakomen is iets nieuw en dus even schrikken.

    Wie nog een Grieks eiland wil kan zich beter haasten. Vanaf 1 miljoen zijn ze te koop, al denk ik dat de uitverkoop in eilanden met Syriza ook per direct is afgelopen. greece.greekreporter.com/2015/01/24/m...

    Dat is pas politieke daadkracht, voor de in slaap gesuste partijen van de loze beloftes is dit dus even schrikken. Er is een partij opgestaan die opeens beloftes nakomt. Oeps...
  3. [verwijderd] 28 januari 2015 13:32
    DAt willen ze niet begrijpen in Europa. Ze besparen de boel kapot hier. Geef mensen meer koopkracht en bouw de overheid af godverdomme. De economie trekt zichzelf weer recht. Ik ken veel gezinnen in mijn directe vriendenkring die sparen om hun belastingen te kunnen betalen. De rest gaat naar de woning/wonen en de dagelijkse vaste kosten en (als) het mee zit een last minute reisje. Zeker de lage en midden inkomens draaien op voor dit kut beleid van europa.
  4. info_124 28 januari 2015 13:43
    Het probleem m.n. bij de Grieken is, dat ze nog steeds in Sinterklaas geloven ipv: "in het zweet des aanschijns zult gij uw brood verdienen".
    Toen de Grieken bij de EEG kwamen, moesten ook hier de boeren ondersteund worden, net als de boterberg, melkmeer enz. Alleen hier was het o.a.: de geiten- en schapenhouders subsidiëren ( gevolg: geen sanering maar een explosie van kuddes en nu kaalgevreten eilanden) en een minimum import prijs (MIP) voor rozijnen. Hier hadden - oh-toeval - m.n. de Turken last van: hun prijs lag fors lager dan die MIP, dus moest er een heffing = boete naar "Brussel" betaald worden. Ofwel de EU inkoper had geld over, waarvoor de Turken hun product drastisch konden verbeteren. De Grieken sliepen rustig verder achter hun tariefmuur, totdat... de Turken een beter product leverden voor ongeveer de Griekse prijs. Dus die Griekse troep was aan de straatstenen niet meer te slijten.
    idem: alle zieken, zwakken, blinden, invaliden enz die bij nader onderzoek helemaal niets mankeerden of reeds jaren waren overleden.
    Verder: de ene staking na de andere om bijv. de toeristenindustrie te beschadigen: als je op een van die eilanden zit, en je weet niet, of je wel op tijd naar huis kan, ga je ergens anders boeken.
    Dit zijn slechts enkele van de vele voorbeelden, waaruit blijkt, dat de Grieken - met hulp van de EU politici - enkel goed zijn in het plunderen van de EU ruif, al decennia.
    Sorry, maar daar heb IK geen medelijden meer mee. Ze hebben al die tijd hun eigen leiders gekozen, dus.. "wie zijn zitvlak brandt, moet op de blaren zitten", net als de Ieren gedaan hebben en de Portugezen, Spanjaarden, Italianen, Fransen en Walen nog (moeten) doen.
    Dan worden ze maar een deelrepubliek van Rusland. Benieuwd overigens, als dat tegenvalt, of er dan nog zulke vrije verkiezingen zijn.
  5. forum rang 6 !@#$!@! 28 januari 2015 13:59
    Het enige wat de EU als dwangmiddel nog heeft is de kapitalisatie van de Griekse banken. Als Griekenland dikke lul drie bier zegt, dan zegt de ECB de banken niet meer te herkapitaliseren.
    Dat is dus het risico op dit moment.

    Vraag is of de ECB dat dreigement wel durft uit te voeren. Politici en ECB durven toch niks, dus ik denk het niet.
  6. [verwijderd] 28 januari 2015 14:15
    quote:

    !@#$!@! schreef op 28 januari 2015 13:59:

    Vraag is of de ECB dat dreigement wel durft uit te voeren. Politici en ECB durven toch niks, dus ik denk het niet.
    Vraag is: hoeft de ECB dat dreigement wel uit te voeren? Het geld stroomt alleen bij een mogelijke hint op het stopzetten van de ELA al het land uit, zoals we nu zien.

    Plannen van de Griekse regering tav governance binnen banken helpt ook niet (http://www.capital.gr/Articles.asp?id=2213501, Google translate kan helpen :)). Ik wens de Griekse regering veel succes met het nationaliseren van de banken, vraag is of deze überhaupt nog tegoeden op de balans hebben staan over een weekje...

  7. forum rang 5 theo1 28 januari 2015 15:14
    @Arod: volgens mij heeft iemand die wanhopig is en niks meer te verliezen heeft, altijd een onderhandelingspositie. Zeker als de tegenpartij wél veel te verliezen heeft.

    Voor EU en eurozone vermoed ik trouwens niet een aardverschuiving en daverende explosie, eerder een langzaam aftakelingsproces en uiteindelijk een implosie. Misschien blijft die hele EU zelfs wel bestaan, als irrelevant reliek dat door niemand meer serieus wordt genomen.
  8. [verwijderd] 28 januari 2015 15:52
    Grappig die vlag, maar niet van Syriza, maar een hele oude van de Italiaanse communistische partij PCI (bestaat niet meer) met een namaak Lenin die de vlag ophoudt. De echte (Breznjev)communisten van Griekenland KKE mogen niet eens meedoen aan coalitie.

    Een fiks deel van de sterk gestegen Griekse staatsschulden (daar zijn onze banken mee uitgekocht) zal moeten worden kwijtgescholden, net zo als een deel van de staatsschulden van Nazi-Duitsland. Het is niet anders.
    Het is vervelend voor politici uit de Noordelijke EU-landen die draai te maken, maar ze zullen wel moeten. Griekenland uit de EU kan ook nog, maar dan krijgen ze het geleende geld al helemaal niet terug.

    En idd. de Grieken zijn op hun kont gaan zitten toen ze bij de EG aanschoven. De Griekse fêta is van de markt gedrongen door een zuivelfabriek uit Wolvega (Friesland-Campina). De olijven.. etc. Maar dat verandert niets aan de zaak. 25-30% reële loonsverlaging is hun straf. Dat lijkt me genoeg.

    GW
  9. forum rang 6 !@#$!@! 28 januari 2015 16:02
    quote:

    GWalstra schreef op 28 januari 2015 15:52:

    Het is vervelend voor politici uit de Noordelijke EU-landen die draai te maken, maar ze zullen wel moeten. Griekenland uit de EU kan ook nog, maar dan krijgen ze het geleende geld al helemaal niet terug.

    Hoezo vervelend ? Ze wisten van begin af aan al dat dit zou gaan gebeuren. Dat was toen al duidelijk.
    Maar door stapje voor stapje af te schrijven komen de europesche belastingbetalers niet in opstand. Want het stapje is elke keer te klein om te moeilijk te gaan doen.
    Politici hoeven niks te betalen, die verhogen gewoon de belastingen weer of bezuinigen meer. Zolang ze maar aan de macht blijven zal ze het verder weinig uitmaken.
  10. [verwijderd] 28 januari 2015 16:13
    Iedereen is gebaat bij een 'leefbare' oplossing voor iedereen. De Grieken (als volk) hebben helemaal gelijk. Griekse beddrijven en de steenrijken zijn de schuldigen en lopen gewoon weg.
    Over de belastingmoraal, in Griekenland ontduiken ze evenveel belasting als in Nederland. De zzpér en kleine zefstandige geven slecht op wat ze op moeten geven.
  11. kolenboer 28 januari 2015 18:34
    Grieken moet maar 1 ding doen. Alles en iedereen laten barsten en uit de euro gaan. Mezelf de wet laten voorschrijven door een een stelletje corrupte communisten (lees Eurozone) deed orgaan deed ik nooit. Grieken hebben groot gelijk. We moeten niet zeuren, gewoon kwijtschelden die schulden. Wij wilden toch zo graag die grieken redden? Eerste redden en dan zeuren. Te laat!!!!!!!!

    We hadden ze in 2008 moeten laten barsten, dat wilden we niet. Dan krijg je dit soort dingen. Gewoon kwijtschelden die schulden.
  12. [verwijderd] 28 januari 2015 21:09
    quote:

    kolenboer schreef op 28 januari 2015 18:34:

    We hadden ze in 2008 moeten laten barsten, dat wilden we niet. Dan krijg je dit soort dingen. Gewoon kwijtschelden die schulden.
    Dat wilden wij wel én Griekenland wou dat ook, die wilden en willen nog steeds géén "redding". Maar het moest en zou gebeuren zodat de Duitse banken niet voor hun eigen verliezen hoefden op te draaien.

    "Gewoon kwijtschelden die schulden". Uiteraard, maar dat gaat pas gebeuren als de EU-politiek zeker is dat die schulden voor 100% in handen zijn van de burgers. Dan pas, en niet eerder, wordt er afgeschreven zodat het volledig voor rekening van alle burgers komt en de oorspronkelijke schuldeisers niet 1 cent kwijt zijn.
  13. pcrs7 28 januari 2015 21:58
    quote:

    Arod74 schreef op 28 januari 2015 12:33:

    Syriza gaat het minimumloon verhogen, dat zal die beursdaling wel verklaren, maar over 3 maanden krijgt men in de gaten dat met dat minimumloon de binnenlandse bestedingen wel een oppepper krijgen en gaat het zaakje weer stijgen.
    Veel dommer kan het niet. Als je banen onder een bepaald loonniveau verbiedt, dan zijn er minder banen. Dat is niet wat je nodig hebt. Er is iemand die geen werk heeft en dat wel zou willen hebben en iemand die hem dat zou kunnen aanbieden, maar het wordt hem verboden door de centrale planner.
    Gedoemd om Venezuela van europa te worden. Je snapt niet dat mensen steeds maar in die communisitische en socialistische leugens blijven geloven. Hoeveel keer is dat nu al niet mislukt?
28 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links