Ahold « Terug naar discussie overzicht

"Fusie" Ahold - Delhaize

189 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 » | Laatste
[verwijderd]
0
Als het doorgaat ontstaat er dus een firma met een nieuwe naam.

Eigen inkoop wordt nu wel duur, alhoewel het aandeel eigenlijk maar mondjesmaat gereageerd heeft.

Het wordt dan naast (Oost-)Amerika, Benelux ook een serieuze speler op de Balkan.

Basta

Basta

voda
0
Ahold en Delhaize: dit levert een fusie op

Gepubliceerd: 14 mei 2015 16:30 | Laatste update: 14 mei 2015 16:37

Ahold en Delhaize flirten wederom met elkaar.

Net als in 2006 bekijken de supermarktgrootmachten de mogelijkheden voor een fusie. De gesprekken liepen destijds op niets uit, maar de kaarten liggen nu anders.

Ahold heeft de gevolgen van het boekhoudschandaal uit 2003 van zich afgeschud en Delhaize is hersteld van de weinig succesvolle expansiedrift van oud-CEO Pierre Olivier-Beckers, schrijft RetailWatching.nl. Bovendien hebben de families achter Delhaize minder aandelen dan in 2006. Hun belang ligt nu nog rond de twintig procent.

Vooral het feit dat de families een minder grote vinger in de pap hebben vergroot de fusiekansen, zegt hoogleraar retail Gino van Ossel van Vlerick Business School in het NOS Radio 1 Journaal. “Sinds kort is er een nieuwe ceo. Voor de allereerste keer is dat geen familielid, en, sterker nog, een Nederlander. Dat maakt veel mogelijk."

Ahold veel groter

De onderhandelingen ketsten in 2006 verder af op het feit dat Delhaize 'een fusie van gelijken' wilde. Het veel grotere Ahold wilde dat niet. Ahold is ook in deze situatie nog altijd twee keer zo groot als zijn Belgische branchegenoot.

De nettowinsten van beide concerns liggen bijvoorbeeld ver uit elkaar. Ahold kwam in 2014 op een winst 590 miljoen euro uit, terwijl Delhaize het met 89 miljoen euro moest doen. “Kun je dan nog wel van een fusie op basis van gelijkwaardigheid spreken?", vraagt sectormanager Dirk Mulder van ING zich dan ook hardop af in het Algemeen Dagblad. Of het nu een fusie of regelrechte overname is, dit levert een combinatie van Delhaize en Ahold op.

Enorm supermarktconcern Samen

zouden Delhaize en Ahold qua marktwaarde tot de vijf grootste supermarktconcerns ter wereld behoren. Ahold beschikt over 3206 winkels, terwijl het winkelbestand van Delhaize uit 3402 vestigingen bestaat.

In het huidige retailklimaat is grootte erg belangrijk, zegt Mulder. “Om de concurrentie aan te kunnen moeten andere supermarkten hun kosten laag houden. Samen hebben Albert Heijn en Delhaize meer inkoopmacht en kunnen ze betere prijzen bedingen bij leveranciers."

Rabobank-analist Patrick Roquas denkt dat een fusie daarnaast één miljard kan opleveren door besparingen op de inkoop en overhead. Bovendien ontstaat er een onderscheidende formule die beide spelers naar een hoger plan tilt. Delhaize en Ahold zijn nu nog 'mainstream' en kampen met slinkende marges. “Albert Heijn en Delhaize kunnen elkaar prima aanvullen in de verschillende markten omdat er nauwelijks overlap is. Het is daarom een goed moment om te kijken of beide partijen van elkaar kunnen leren", aldus Roquas tegen De Telegraaf.

Online groeien

Digitale innovatie staat al jaren hoog op de prioriteitenlijst van Delhaize. Zo kunnen klanten al zes jaar hun boodschappen online bestellen en heeft de keten al vier jaar een mobiele app. De keten test daarnaast beacons en werkt aan betalingen via smartphones.

Ook Ahold loopt voorop met zijn digitale toepassingen. Denk maar aan de gepersonaliseerde Bonuskaart en de koppeling van de Appie-app met de smartwatch. Door een krachtenbundeling ontstaat een speler met een schat aan kennis en toepassingen. Ook voor Ahold-dochter bol.com biedt een fusie interessante mogelijkheden. De webwinkel kan dan ineens flink meer afhaalpunten bij onze zuiderburen openen. Delhaize heeft er namelijk zo'n achthonderd supermarkten.

Marktleider Noordoost-Amerika

In de Verenigde Staten zou een Ahold-Delhaizecombinatie de grootste supermarktketen in het noordoosten worden, met vijf verschillende merken en twee tot drie formules. Beide ketens zijn al actief in Amerika, maar hebben slechts in een paar staten overlap. “Ze bijten elkaar daar niet", aldus Mulder.

Delhaize-CEO Frans Muller zei eerder al dat hij in schaalvergroting kansen ziet. “Krik je marktaandeel en schaalgrootte op, dan volgt de winst vanzelf." Een fusiebedrijf zou verder een leidende positie krijgen in onder meer Griekenland en Tsjechië en dichter bij huis: België.

Ahold telt nu een bescheiden dertig winkels bij onze zuiderburen. Delhaize heeft er een marktaandeel van 22 procent. Samen zouden ze huidig marktleider Colruyt van zijn plek verstoten. Ook het luxere Carrefour kan het hierdoor benauwd krijgen. AH/Delhaize zal vanwege zijn inkoopvoordeel immers de prijzen verlagen. Dat lokt vast veel Belgische consumenten, die nog altijd zo'n twintig procent meer kwijt zijn aan boodschappen dan Nederlanders.

Nog genoeg obstakels

Ahold en Delhaize hebben bevestigd dat ze verkennende gesprekken voeren over een mogelijke fusie. Als het zover komt, is er net als in 2006 nog een aantal hindernissen te nemen. Wat wordt bijvoorbeeld het prijskaartje? Delhaize zit bovendien nog middenin een reorganisatie die vorig jaar zijn winst halveerde.

Van Ossel ziet ook uitdagingen op managementvlak. Belgen en Nederlanders zitten behoorlijk ander in elkaar, aldus de hoogleraar. “Het zijn de Bourgondische Belgen tegenover de calvinistische Nederlanders. Belgen zijn veel hiërarchischer. Nederlanders zijn van het poldermodel."

En hoe wordt een conglomeraat van ruim 6500 winkels efficient aangestuurd? “Je ziet zelden fusies waarbij het eindresultaat uiteindelijk groter is dan de som der delen", zegt ook hoogleraar retailmarketing Laurens Sloot van de Rijksuniversiteit Groningen. Het managen van een grote, samengestelde organisatie is geen makkie. “Vaak blijkt de organisatie uit te dijen omdat het veel moeite kost om zo'n grote organisatie goed te managen." Lees ook op RetailWatching.nl Zo ziet het nieuwe V&D eruit 4 vragen over die ondoorzichtige winkelvastgoedmarkt Dit is het prijskaartje van lakse online beveiliging

www.z24.nl/ondernemen/ahold-en-delhai...
voda
0
Supermarktketen Kroger mogelijk verleid tot deal met Ahold, denkt Exane - Market Talk

AMSTERDAM (Dow Jones)--Na het nieuws dat Ahold (AH.AE) en Delhaize in gesprek zijn over een mogelijke fusie, komen analisten van Exane BNP Paribas met de Amerikaanse supermarktketen Kroger, die "mogelijk ook verleid kan worden tot een deal met Ahold." Volgens Exane is er een "zeer beperkte overlapping" tussen Ahold en Kroger en is de sterke marktpositie van Ahold in de kernmarkten in het noordoosten van de VS aantrekkelijk voor Kroger. Wat betreft een eventuele fusie tussen Ahold en Delhaize denken de analisten "dat er waarschijnlijk niet voldoende synergien zijn voor Ahold om een volledig overnamebod op Delhaize te doen." Ahold noteert om 17.10 uur 0,1% lager op EUR18,19, terwijl de AEX 0,9%. (Saabira.Chaudhuri@wsj.com)


Dow Jones Nieuwsdienst: +31-20-5715200; amsterdam@dowjones.com


The Man
0
Biobert
0
Een goed teken dat Delhaize contact heeft opgenomen met Ahold om te praten over een fusie.
Dit maakt de kans op succes mijns inziens groter. Ahold hoeft daardoor minder concessies te doen. En, aangezien de zuinige Zeeuw Dick Boer op de centen let, wordt de overnameprijs van Delhaize lager: 90 euro per aandeel via 1/3 contanten en 2/3 aandelenruil.
Het hoofdkantoor komt echter wel in Brussel.
[verwijderd]
0
quote:

Biobert schreef op 20 mei 2015 11:43:

Een goed teken dat Delhaize contact heeft opgenomen met Ahold om te praten over een fusie.
Dit maakt de kans op succes mijns inziens groter. Ahold hoeft daardoor minder concessies te doen. En, aangezien de zuinige Zeeuw Dick Boer op de centen let, wordt de overnameprijs van Delhaize lager: 90 euro per aandeel via 1/3 contanten en 2/3 aandelenruil.
Het hoofdkantoor komt echter wel in Brussel.
Een reactie op het laatse punt, het lijkt mij logisch dat het hoofdkantoor in de USA komt omdat meer dan 60% van de omzet uit de USA komt en dat Brussel de kantoorplek van Delhaize blijft met een belangrijke strategische opdracht ga met het met Delhaize de Franse markt in en Het Albert Heijn hoofdkantoor blijft in Zaandam.
Het is belangrijk om met respect de Merken Delhaize en Albert Heijn de ruimte te geven voor een verdere groei zowel in EUR als de USA
voda
0
VEB: opheldering Ahold over fusiegesprekken

Gepubliceerd op 22 mei 2015 om 07:36 | Views: 3.300

AMSTERDAM (AFN) - De Vereniging van Effectenbezitters (VEB) wil opheldering van Ahold waarom het bedrijf pas enkele dagen na berichtgeving van de Belgische krant De Tijd bevestigde dat het fusiebesprekeningen voert met branchegenoot Delhaize. Dat meldde de beleggersvereniging vrijdag.

Het aandeel Ahold koerste maandag 11 mei flink hoger, in reactie op het stuk in de krant. Een opvallende beweging voor een ,,defensief bedrijf'' zoals de supermarktonderneming. Een dag later, voorbeurs, kwam een persverklaring naar buiten waarin Ahold aangaf dat besprekingen waren gestart. ,,De vraag is of dit niet laat is gezien de koerssprong van de dag ervoor'', aldus de VEB.

Ahold-aandeelhouders die op 11 mei hun aandelen hebben verkocht, hebben mogelijk schade geleden omdat zij niet adequaat door Ahold zijn geïnformeerd over de fusiebesprekingen, zo constateert de beleggersvereniging. ,,Beleggers die maandag in Ahold hebben gehandeld, hadden mogelijk geen kennis genomen van het bericht in De Tijd of hadden gedacht dat het bericht onjuist was''.

Plicht

De VEB wijst op de plicht van een beursgenoteerd bedrijf om koersgevoelige informatie over de eigen onderneming onverwijld, dus zo spoedig mogelijk, algemeen verkrijgbaar te stellen. Deze openbaarmaking moet via een persbericht plaatsvinden. Overigens is uitstel van openbaring soms wel toegestaan, onder voorwaarde dat de uitgevende instelling de vertrouwelijkheid van de informatie zal waarborgen.

,,De VEB doet een aantal aannames die we graag voor rekening van de VEB willen laten, we handelen in al onze berichtgeving conform wet- en regelgeving'', zo reageerde een zegsman van Ahold. ,,We begrijpen dat beleggers en andere partijen nieuwsgierig zijn naar de status, daar hebben we begrip voor. Ik kan nu niet dieper ingaan op de status van de gesprekken, behalve dat ze in een verkennende fase zitten, zoals gemeld op 12 mei. We hebben toen ook gezegd dat we bij materiële ontwikkelingen met berichtgeving zullen komen'', zo voegde hij toe.
[verwijderd]
0
Leeft lekker dit forum. Geen enkele reactie op cijfers, of ontbreken info delhaize..
Biobert
0
quote:

MichaelDouglas schreef op 27 mei 2015 08:16:

Leeft lekker dit forum. Geen enkele reactie op cijfers, of ontbreken info delhaize..
Delhaize geeft morgen wel info op hun aandeelhoudersvergadering te Brussel.
voda
0
Delhaize praat niet over Ahold

Gepubliceerd op 28 mei 2015 om 16:23 | Views: 1

BRUSSEL (AFN) - Het Belgische supermarktconcern Delhaize gaat donderdag bij zijn aandeelhoudersvergadering niet in op de fusiegesprekken met Ahold. Dat zei de voorzitter van Delhaize, Mats Jansson tegen de aandeelhouders bij de vergadering in Brussel.

Ahold en Delhaize bevestigden op 12 mei verkennende gesprekken te voeren over een mogelijke fusie. Daar hebben beide bedrijven sindsdien niets meer aan toegevoegd. Ahold liet bij de presentatie van zijn kwartaalresultaten woensdag evenmin iets los over het proces.
voda
0
Delhaize geeft enige toelichting op gesprekken met Ahold - Market Talk

AMSTERDAM (Dow Jones)--De gesprekken tussen Ahold (AH.AE) en de Belgische sectorgenoot Delhaize (DELB.BT) zijn nog in een verkennende fase en kunnen wel of niet tot een toekomstige transactie leiden, zei de Nederlandse CEO Frans Muller van Delhaize donderdag. In zijn eerste publieke mededelingen, nadat op 12 mei bevestigd werd dat de gesprekken gaande waren, gaf Muller een korte verklaring over de omstandigheden, die hem tot de gesprekken met Ahold hebben gebracht. "Delhaize Group is actief in een concurrerende internationale omgeving, die onderhevig is aan constante veranderingen. Het is in die concurrerende context dat we hebben bevestigd" de gesprekken te voeren, aldus Muller. De CEO spreekt donderdagmiddag op de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering van Delhaize in Brussel. Het aandeel Delhaize daalt met 0,8% naar EUR82,42, terwijl Ahold 0,3% hoger staat op EUR18,97. (maarten.vantartwijk@wsj.com)


Dow Jones Nieuwsdienst: +31-20-5715200; amsterdam@dowjones.com

Biobert
0
quote:

Biobert schreef op 27 mei 2015 12:43:

[...]

Delhaize geeft morgen wel info op hun aandeelhoudersvergadering te Brussel.
Ziewel: enige toelichting en dat zegt voldoende: Delhaize wil worden versierd.
hvasd2
0
do 28 mei 2015, 16:29
Klanten Ahold-prooi lopen weg
LIVEBLOG - Delhaize-voorman Mats Jansson die zijn mond stijf dicht hield over de besprekingen met Ahold waarschuwde dat veel klanten zijn bedrijf links laten liggen. Dat kwam vanmiddag naar voren bij de aandeelhoudersvergadering van het Belgische supermarktconcern.
Naar Ahold Koninklijke detailpagina >

Vooral in België ligt een fusie met Ahold zeer gevoelig. Vakbonden zijn bezorgd over de mogelijke gevolgen voor de werkgelegenheid bij het Belgische bedrijf, dat al midden in een grote ontslagronde zit.
Bij de toelichting op de kwartaalcijfers een dag eerder meldde Ahold-topman Dick Boer ook niets over de voortgang van de besprekeningen met Delhaize.
Delhaize meldde wel dat veel klanten geduerende acht maanden zijn weggelopen, waardoor het alle hens aan dek is voor het supermarktbedrijf.
De aandeelhoudersvergadering van Delhaize is via een BLOG te volgen.

Positie van de Belgen wordt er niet sterker op !
The Man
0
De Belgen willen niet gered worden, volgens de bonden en het journaal. De vraag is of het dan verstandig is voor Ahold om ze over te nemen. Stakende werknemers kosten alleen maar geld. Op een verhaal als airfrance-klm zit niemand te wachten.
[verwijderd]
0
Delhaize heeft een forse reorganisatie achter de rug.Maar wat ik gisteren op het journaal zag kwam nou direct niet erg positief over.
Met onwillige honden is het slecht hazen vangen.
[verwijderd]
0
[verwijderd]
0
Enkel een overname is voor mij bespreekbaar, anders moeten we ervan afzien. Zo simpel is het.

Basta
[verwijderd]
0
met een fusie zien de cijfers er best leuk uit. Ahold heeft de focus op groeien, dan zou dit geen slechte deal kunnen zijn.
Bijlage:
189 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Detail

Vertraagd 18 apr 2024 14:14
Koers 27,090
Verschil +0,130 (+0,48%)
Hoog 27,140
Laag 26,820
Volume 1.009.002
Volume gemiddeld 2.048.385
Volume gisteren 2.791.825

EU stocks, real time, by Cboe Europe Ltd.; Other, Euronext & US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: Infront